od 3 sztuk tylko: 122,50 zł / szt. -2%
Extensor Izolat 97% to odżywka białkowa zawierająca aż 100% białka serwatkowego w składzie. Dzięki temu dostarcza 97% białka w 100 g produktu, cechującego się wysoką biodostępnością, łatwością rozpuszczania oraz wysoką zawartością naturalnie występujących w mleku składników mineralnych. Zaawansowany proces produkcji sprawia, że odżywka jest całkowicie pozbawiona laktozy oraz innych cukrów, a także posiada niską zawartość tłuszczu.
Izolat białek serwatkowych (WPI) - pozyskiwany jest poprzez zaawansowany proces selektywnej wymiany jonowej, który pozwala niemal w całości wyizolować białko z serwatki. Odżywka nie zawiera laktozy, a zawartość tłuszczu nie przekracza 0,9 g na 100 g produktu.
Tak skomponowana odżywka białkowa cechuje się wysoką wartością biologiczną, mierzoną za pomocą skali BV (Biological Value). Wartość BV dla WPI wynosi aż 159, co świadczy o łatwości wykorzystywania zawartych w białku aminokwasów na potrzeby organizmu. Jest to najwyższa notowana wartość dla odżywek białkowych. Wpływ na indeks BV ma także wysoka zawartość aminokwasów egzogennych, które muszą być dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem.
Ponadto zawierająca minimalne ilości tłuszczu oraz pozbawiona węglowodanów odżywka, posiada niezwykle szybki czas absorbcji z przewodu pokarmowego. Czas całkowitego przyswojenia odżywki szacuje się na około godziny po spożyciu, co sprawia, że idealnie sprawdzi się jako białko bezpośrednio po treningu. Natychmiastowa dostawa białka po aktywności fizycznej przyśpiesza proces regeneracji mięśni oraz inicjuje procesy anaboliczne.
Korzyści z przyjmowania odżywki białkowej
Odżywki białkowe pomagają uzupełnić dzienne zapotrzebowanie organizmu na proteiny, które niezbędne są do procesów regeneracyjnych oraz rozbudowy masy mięśniowej. Zwiększone spożycie białka w diecie skraca czas mięśni potrzebny do regeneracji oraz zmniejsza uszkodzenia mięśni i związaną z nimi opóźnioną bolesność mięśniową. Proteiny są bowiem wykorzystywane do naprawy i regeneracji nie tylko tkanki mięśniowej, ale także tkanki łącznej budującej ścięgna i więzadła.
Masa mięśniowa
Zwiększenie ilości masy mięśniowej wiąże się z procesem syntezy nowych białek mięśniowych (MPS), który zależy między innymi od podaży białka w diecie. Przy odpowiedniej dostępności wszystkich niezbędnych aminokwasów, możliwe jest zwiększenie przekroju poprzecznego mięśni, czyli hipertrofii. Jednym z ważniejszych aminokwasów w kontekście pobudzenia MPS jest leucyna, która wraz z izoleucyną oraz waliną wchodzi w skład aminokwasów o rozgałęzionym łańcuchu bocznym (BCAA). Producent zadbał o wysoką zawartość tych egzogennych aminokwasów w odżywce, dzięki czemu zwiększa się jej potencjał anaboliczny.
Redukcja tkanki tłuszczowej
Zwiększona podaż białka zalecana jest dla osób pragnących pozbyć się tkanki tłuszczowej z organizmu, ponieważ pomaga ona utrzymać pożądany poziom masy mięśniowej. Dodatkowa porcja protein może skutecznie zmniejszyć aktywność enzymów proteolitycznych, które odpowiadają za rozpad zawartych w mięśniach białek na poszczególne aminokwasy. Dodatkowym atutem spożywania większych ilości białka podczas redukcji jest wysoki poziom sytości po posiłku. Udowodnione zostało, że spożywanie wysokoproteinowego posiłku skutecznie pomaga ograniczyć ilość spożywanych w ciągu dnia kalorii.
Podsumowując, Extensor Izolat 97% to wysokiej jakości odżywka białkowa skomponowana w 100% z izolatu białek serwatki. Pozbawiona węglowodanów i cechująca się niezwykle niską zawartością tłuszczu odżywka posiada wysoki indeks wartości biologicznej oraz szybki czas wchłaniania. Idealnie sprawdzi się jako forma protein zaraz po treningu, gdzie skutecznie przyśpieszy proces regeneracji oraz nasili procesy anaboliczne.
na 100 g | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 1587 kJ/379 kcal | * |
Białko | min. 97 g | * |
Węglowodany | 0 g | * |
Tłuszcz | max. 0,9 g | * |
Żelazo | 2 mg | 14% |
Wapń | 125 mg | 15,6% |
Magnez | 25 mg | 6,25% |
Lecytyna słonecznikowa.
Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.
Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.
Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)
Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.
Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.
Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym. Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.
Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.
Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn, katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).
Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.
Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu, powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.
Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.
Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH). Najlepiej wchłaniane są związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów. Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl
Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.
Nadmiar wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D3 u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.
Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)
Magnez (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.
Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień