od 3 sztuk tylko: 7,35 zł / szt. -2%
Monster Energy Monster Ultra to wspaniały w smaku, pozbawiony cukru i kalorii napój energetyczny, który dzięki wysokiej zawartości kofeiny i odpowiednio dobranym aromatom pomaga łagodnie pobudzić organizm do wytężonego wysiłku fizycznego lub umysłowego, dając przy tym uczucie orzeźwienia.
Niesamowite orzeźwienie
Powszechnie mówi się o tym, iż należy spożywać codziennie co najmniej 2 litry płynów, a najbardziej optymalnym wyborem okazuje się woda. Wiele osób nie lubi jednak spożywać „mineralnej” bez żadnego dodatku. Z myślą o nich powstały napoje „zero”, które nie przemycają dodatkowych kalorii, pozwalając cieszyć się niesamowitym smakiem, bez obaw o zaniedbanie sylwetki.
Monster Energy to seria napojów energetyzujących oferowanych w kilku wariantach smakowych. Nutka słodkości połączona z odrobiną cierpkości, uwieńczona lekkością orzeźwienia – właśnie te słowa idealnie określają specyfikę energetyka. Należy dodać, iż nie ma w nim ani grama dodanego cukru.
Dawka energii w płynie
Obecny świat wymaga od ludzi ciągłej gotowości do działania. Co jednak zrobić, kiedy czuć powoli narastające wyczerpanie, lub dosięga niewielkie zmęczenie? Najlepszym pomysłem wydaje się być wypicie kawy, a więc źródła kofeiny, jednak nie każdy jest jej fanem. W takich sytuacjach na ratunek przychodzi napój energetyzujący.
Cechuje się on dość dużą dawką kofeiny (ok. 30 mg/100 ml), która może pobudzić organizm do wytężonej pracy fizycznej i umysłowej. Jej mechanizm działania opiera się na blokowaniu receptorów purynergicznych na komórkach nerwowych. Można więc rzec, iż jest to legalny psychostymulant. Nie bez powodu napoje energetyzujące są stosowane przez rzesze osób uczących się, które spędzają noce nad swoimi notatkami. Ostatnie badania sugerują, iż kofeina może poprawiać również funkcje kognitywne, w tym zdolności pamięciowe. Określa się ją nawet jako naturalną substancję nootropową.
Moc witamin
Mało kto pamięta o tym, iż napoje energetyzujące są także źródłem witamin, niezbędnych do zachowania homeostazy organizmu. Okazują się one być szczególnie istotne wśród osób właśnie je pijących – zapracowanych, intensywnie uczących się, czy uprawiających sporty wymagające odpowiedniego pobudzenia.
Zawarte w napoju witaminy z grupy B uczestniczą przede wszystkim w kontroli metabolizmu energetycznego. Współgrają z nimi ginsenozydy, które wspierają utlenowanie komórek i L-karnityna usprawniająca przemiany tłuszczów. Ich przyjmowanie pomaga zoptymalizować procesy wytwarzania energii w komórkach, tym samym przyczynia się do tego, iż będzie ona bardziej dostępna, szczególnie w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania.
Produkt jest także źródłem innych substancji regulatorowych. Inozytol zdaje się działać synergistycznie z kofeiną w zakresie poprawiania zdolności pamięciowych. Ponadto może pozytywnie modulować nastrój. Z kolei dodatek glukuronolaktonu może ułatwiać oczyszczanie organizmu ze związków toksycznych.
Podsumowując, Monster Energy Monster Ultra to wspaniała propozycja dla każdego, kto pragnie sięgnąć po dużą dawkę orzeźwienia w kilku oferowanych opcjach smakowych. Zdecydowanie większa od standardowej objętość napoju energetyzującego pozwala znacznie dłużej cieszyć się doznaniami smakowymi i dostarczyć większą ilość pobudzającej kofeiny.
w porcji (1 puszka) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 37kJ/9 kcal | 1% |
Węglowodany | 5.1 g | 2% |
Cukry | 0 g | 0% |
Sól | 0.24 g | 20% |
Kwas pantotenowy | 21 mg | 350% |
Niacyna | 43 mg | 266% |
Witamina B6 | 4 mg | 286% |
Witamina B12 | 13 mcg | 500% |
Kofeina | 160 mg | ** |
Podane makroskładniki mogą się różnić w zależności od wybranego wariantu smakowego. |
Cytrynowy: Woda Gazowana, Wzmacniacz Smaku (Erytrytol), Aromaty, Tauryna (0,4%), Kwas Cytrynowy, Regulator Kwasowości (Cytrynian Sodu), Substancje Konserwujące (Sorbinian Potasu, Benzoesan Sodu), Substancje Słodzące (Sukraloza, Acesulfam K), L-Winian L-Karnityny (0,015%), Barwnik (Karoten), Inozytol.
Sunrise: Woda Gazowana, Aromaty, Koncentrat Cytrynowy, Regulator Kwasowości (Kwas Cytrynowy), Tauryna (0,4%), Regulatory Kwasowości (Mleczan Wapnia, Cytrynian Sodu), Ekstrakt Korzenia Szeń-Szenia (0,08%), Substancja Konserwująca (Sorbinian Potasu), Przeciwutleniacz (Kwas Askorbinowy), Substancje Słodzące (Sukraloza, Acesulfam K), Winian L-Karnityny (0,015%), Barwnik (Karoten), Chlorek Sodu, D-Glukuronolakton, Ekstrakt z Nasion Guarany (0,002%), Inozytol.
Violet: Woda Gazowana, Erytrytol, Kwas Cytrynowy, Tauryna (0,4%), Regulator Kwasowości (Cytrynian Sodu), Aromaty, Koncentraty Soku z Czarnego Bzu i Czarnej Marchwi, Substancje Konserwujące (Kwas Sorbowy, Kwas Benzoesowy), Substancje Słodzące (Sukraloza, Acesulfam K), L-Winian L-Karnityny (0,015%), Inozytol.
Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.
Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.
Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.
Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.
Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej. Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.
Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.
Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.
Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie. Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl
Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).
Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.
Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).
Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.
Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B12 (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B6 zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.
Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.
Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).
Witamina B12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.
Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.
Kofeina (1,3,7-trimetyloksantyna, 1-metyloteobromina) jest alkaloidem purynowym występującym w stanie naturalnych w roślinach (Coffea arabica, Camelia sinensis, Paulinia cupana, Ilex paraguariensis), pełniącym rolę naturalnego pestycydu działającego toksycznie na owady. Specyficzny zapach i smak odstrasza również zwierzęta roślinożerne. Kofeina w organizmie ludzkim blokuje receptory adenozynowe w mózgu, zwalczając objawy zmęczenia i pozwalając na zaktywizowanie działań. Ma korzystny wpływ na gospodarkę tlenową, przez co zwiększa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz przyśpiesza regenerację powysiłkową. W suplementacji sportowej kofeina jest stosowana jako środek pobudzający układ nerwowy. Posiada potencjał termogeniczny i w połączeniu z innymi substancjami (np. polifenolami, występującymi zarówno w ziarnach kawy, jak ziarnie kakaowca, liściach herbaty i mate) może skutecznie uczestniczyć w redukcji tkanki tłuszczowej. Wchodzi w skład wielu suplementów pobudzających (stacków kreatynowych, no-boosterów, napojów). Jest składnikiem spalaczy tłuszczu. Występuje również w postaci monopreparatów.
Dawkowanie: 100-600 mg na dobę. Ze względu na długie uwalnianie aktywności nie należy stosować w godzinach wieczornych, przed zaśnięciem.