Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:206,00 zł411,00 zł617,00 zł823,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-42,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Lactoferrin 250mg Lactoferrin 250mg

Jarrow Formulas Lactoferrin to suplement diety zawierający laktoferynę – endogeniczne białko, które ze względu na liczne aktywności i pełnione w organizmie funkcje często jest określane mianem multipotencjalnego. Do tej pory udowodnione zostały właściwości immunomodulujące, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i bakteriostatyczne laktoferyny. Przypisuje się jej również działanie kościotwórcze i bifidogenne.

Preparat jest polecany szczególnie przy braku odporności oraz częstych infekcjach wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych. Wiele korzyści przynosi osobom zmagającym się z zakażeniem Helicobacter pylori oraz pasożytami układu pokarmowego. Udowodniona naukowo skuteczność i bezpieczeństwo stosowania pozwala na podawanie go nawet dzieciom.

Laktoferyna to naturalna substancja, obecna w dużej ilości w mleku i siarze oraz pozostałych płynach ustrojowych i wydzielinach ssaków. Pod względem biochemicznym laktoferyna przynależy do grupy glikoprotein z rodzaju transferyn. Najistotniejszą jej właściwością jest zdolność do chelatowania jonów żelaza, co nie tylko wpływa na wchłanianie tego pierwiastka, ale również wiąże się z głównym mechanizmem przeciwdrobnoustrojowego działania laktoferyny.

Wsparcie dla układu odpornościowego
Najważniejszą funkcją, jaką laktoferyna pełni w organizmie jest immunostymulacja, czyli regulacja komórkowej i humoralnej odpowiedzi immunologicznej.

Laktoferyna pobudza komórki odporności zarówno nieswoistej (komórki NK - natural killers, makrofagi) jak i swoistej (limfocyty B i T). Są to elementy pierwszej linii obrony organizmu przed patogenami.

Laktoferyna nasila ponadto proces fagocytozy, w trakcie którego chorobotwórcze mikroorganizmy są wychwytywane i pochłaniane przez wyspecjalizowane komórki układu odpornościowego.

Poprawa wchłaniania żelaza     
Laktoferyna jest donorem żelaza. Wiąże jony tego metalu i transportuje je do wnętrza komórek, gdzie w środowisku obniżonego pH zostają one uwolnione. Uwolnione żelazo jest wykorzystywane przez komórki w rozmaitych reakcjach biochemicznych.

Biorąc pod uwagę duże trudności w przyswajaniu żelaza z pożywienia oraz liczbę procesów fizjologicznych, w jakie jest ono zaangażowane, takie nasycenie komórek jonami żelaza jest niezwykle korzystne dla ustroju.

Działanie antybakteryjne
Laktoferyna skutecznie zabezpiecza organizm przed szkodliwym działaniem bakterii. Substancja ta działa zarówno bakteriostatycznie, czyli ogranicza rozwój i rozprzestrzenianie się bakterii, jak i bakteriobójczo, co oznacza, że skutecznie eliminuje je z organizmu. Jest kilka mechanizmów antybakteryjnego działania laktoferyny.

Laktoferyna bierze udział w homeostazie żelaza – wiąże jego jony, czyniąc je niedostępnymi dla patogenów. Żelazo jest metalem niezbędnym dla rozwoju i wzrostu bakterii – pozbawione go nie są w stanie replikować i namnażać się.

Laktoferyna niszczy błony komórkowe patogenów. Dodatni ładunek jej N-końcowego fragmentu przyciąga odmiennie naładowane związki obecne w błonach komórkowych bakterii Gram-ujemnych, doprowadzając tym samym do rozerwania błon komórkowych i śmierci bakterii.

Wiele typów bakterii (np. E. coli, Streptococus mutant) wytwarza swoisty biofilm o bardzo trudnej do usunięcia strukturze. Zabezpiecza on bakterie przed degradacją i czyni odpornymi na działalność środków bakteriobójczych, w tym antybiotyków. Laktoferyna nie tylko uniemożliwia bakteriom tworzenie takiego biofilmu, ale również degraduje biofilm już istniejący. Dzięki temu w niektórych przypadkach jest skuteczniejsza niż standardowe antybiotyki.

Działanie antywirusowe      
Laktoferyna wykazuje aktywność w odniesieniu do bardzo dużej grupy wirusów, zarówno osłonkowych (np. HIV), jak i nieosłonkowych (rotawirusy, poliowirusy, adenowirusy).

Oddziałuje zarówno z DNA, jak i RNA wirusów, powodują ich rozkład i blokując możliwość replikacji. Co więcej - wiążąc się z cząsteczkami wirusów laktoferyna nie dopuszcza do kontaktu wirusa z komórkami organizmu, dzięki czemu uniemożliwia zakażenie.

Działanie antygrzybiczne    
Laktoferyna zapobiega rozprzestrzenianiu się grzybów w organizmie i skutecznie eliminuje te istniejące. Jest bardzo skuteczna w walce z odpowiedzialnym za kandydozę grzybem Candida albicans.

Podobnie jak w przypadku działania antybakteryjnego, ogromną rolę odgrywa tu zdolność chelatowania żelaza, które jest niezbędne do rozmnażania się niektórych grzybów (np. Aspergillus fumigatus, wywołujący grzybicę uszu, zatok i dróg oddechowych).  

Laktoferyna wpływa również bezpośrednio na komórki grzybów – poprzez zmianę przepuszczalności i zaburzenia struktury ścian komórkowych doprowadza do śmierci grzybów.

Właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne
Ukryte i chroniczne stany zapalne są podłożem wielu chorób. Z uwagi na swoje przeciwzapalne i przeciwutleniające właściwości laktoferyna stanowi antidotum na tego typu problemy.

Laktoferyna reguluje syntezę prozapalnych cytokin, takich jak TNF-alfa, interleukina 6 i interleukina 1, a jednocześnie nasila produkcję cytokin przeciwzapalnych.

Laktoferyna odgrywa dużą rolę w przemianach utleniania i redukcji. Warunkuje równowagę oksydacyjną, nie dopuszcza do powstania nadmiernej ilości reaktywnych form tlenu (RFT) i chroni organizm przed stresem oksydacyjnym.

Korzyści dla układu pokarmowego 
Laktoferyna wywiera pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Uszczelnia nabłonek jelit i pomaga w utrzymaniu prawidłowej flory jelitowej.

Pomimo silnego działania antybakteryjnego laktoferyna nie niszczy pożytecznych bakterii probiotycznych. Co więcej – działa podobnie jak prebiotyki i ma udowodnione właściwości bifidogenne. Udostępniając bakteriom z rodziny Bifidobacterium niezbędne do życia jony żelaza promuje ich wzrost i rozwój.

Laktoferyna pobudza wydzielanie laktazy - głównego enzymu odpowiadającego za rozkład laktozy. Dzięki temu może zmniejszać objawy nietolerancji produktów mlecznych.

Laktoferyna wykazuje bardzo dużą skuteczność w eliminowaniu z organizmu bakterii Helicobacter pylori, odpowiedzialnej za powstawanie wrzodów, a w skrajnych przypadkach nawet nowotwór żołądka. Działa również przeciwpasożytniczo. 

Korzyści dla układu kostnego
Laktoferyna reguluje działanie osteoblastów (komórek kościotwórczych) i osteoklastów (komórek kościogubnych). Brak równowagi pomiędzy aktywnością tych komórek prowadzi do rozwoju wielu chorób kości, np. osteoporozy. Dzięki uregulowaniu procesów warunkowanych przez osteoklasty i osteoblasty laktoferyna przynosi wiele korzyści dla tkanki kostnej, promuje wzrost kości i zapobiega groźnym procesom ich demineralizacji.

Podsumowując, Lactoferrin to suplement o bardzo dużym potencjale prozdrowotnym. Stanowi doskonałą ochronę dla organizmu, zwłaszcza w okresie grypy i przeziębień. Produkt jest rekomendowany zwłaszcza dla osób z osłabioną odpornością, borykających się z częstymi infekcjami, czy wyniszczonych poważnymi chorobami.  

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Lactoferrin 250mg Lactoferrin 250mg 60 kaps.
Jarrow Formulas
159,00 zł

Lactoferrin 250mg 60 kaps.

ilość: 60 kaps.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
zmień
Dostępność:
średnia ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2021-08
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
159,00 złz VAT
2,65 zł / porcja

od 3 sztuk tylko 155,82 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie
  • Duża skuteczność wobec Helicobacer pylori
  • Utrzymuje prawidłową mikroflorę jelitową     
  • Udowodnione działanie bifidogenne
  • Ma właściwości przeciwgrzybiczne
  • Wzmacnia układ odpornościowy
  • Poprawia przyswajanie żelaza
  • Naturalny immunomodulator
  • Tłumi stany zapalne  
  • Zwalcza pasożyty

Jarrow Formulas Lactoferrin to suplement diety zawierający laktoferynę – endogeniczne białko, które ze względu na liczne aktywności i pełnione w organizmie funkcje często jest określane mianem multipotencjalnego. Do tej pory udowodnione zostały właściwości immunomodulujące, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i bakteriostatyczne laktoferyny. Przypisuje się jej również działanie kościotwórcze i bifidogenne.

Preparat jest polecany szczególnie przy braku odporności oraz częstych infekcjach wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych. Wiele korzyści przynosi osobom zmagającym się z zakażeniem Helicobacter pylori oraz pasożytami układu pokarmowego. Udowodniona naukowo skuteczność i bezpieczeństwo stosowania pozwala na podawanie go nawet dzieciom.

Laktoferyna to naturalna substancja, obecna w dużej ilości w mleku i siarze oraz pozostałych płynach ustrojowych i wydzielinach ssaków. Pod względem biochemicznym laktoferyna przynależy do grupy glikoprotein z rodzaju transferyn. Najistotniejszą jej właściwością jest zdolność do chelatowania jonów żelaza, co nie tylko wpływa na wchłanianie tego pierwiastka, ale również wiąże się z głównym mechanizmem przeciwdrobnoustrojowego działania laktoferyny.

Wsparcie dla układu odpornościowego
Najważniejszą funkcją, jaką laktoferyna pełni w organizmie jest immunostymulacja, czyli regulacja komórkowej i humoralnej odpowiedzi immunologicznej.

Laktoferyna pobudza komórki odporności zarówno nieswoistej (komórki NK - natural killers, makrofagi) jak i swoistej (limfocyty B i T). Są to elementy pierwszej linii obrony organizmu przed patogenami.

Laktoferyna nasila ponadto proces fagocytozy, w trakcie którego chorobotwórcze mikroorganizmy są wychwytywane i pochłaniane przez wyspecjalizowane komórki układu odpornościowego.

Poprawa wchłaniania żelaza     
Laktoferyna jest donorem żelaza. Wiąże jony tego metalu i transportuje je do wnętrza komórek, gdzie w środowisku obniżonego pH zostają one uwolnione. Uwolnione żelazo jest wykorzystywane przez komórki w rozmaitych reakcjach biochemicznych.

Biorąc pod uwagę duże trudności w przyswajaniu żelaza z pożywienia oraz liczbę procesów fizjologicznych, w jakie jest ono zaangażowane, takie nasycenie komórek jonami żelaza jest niezwykle korzystne dla ustroju.

Działanie antybakteryjne
Laktoferyna skutecznie zabezpiecza organizm przed szkodliwym działaniem bakterii. Substancja ta działa zarówno bakteriostatycznie, czyli ogranicza rozwój i rozprzestrzenianie się bakterii, jak i bakteriobójczo, co oznacza, że skutecznie eliminuje je z organizmu. Jest kilka mechanizmów antybakteryjnego działania laktoferyny.

Laktoferyna bierze udział w homeostazie żelaza – wiąże jego jony, czyniąc je niedostępnymi dla patogenów. Żelazo jest metalem niezbędnym dla rozwoju i wzrostu bakterii – pozbawione go nie są w stanie replikować i namnażać się.

Laktoferyna niszczy błony komórkowe patogenów. Dodatni ładunek jej N-końcowego fragmentu przyciąga odmiennie naładowane związki obecne w błonach komórkowych bakterii Gram-ujemnych, doprowadzając tym samym do rozerwania błon komórkowych i śmierci bakterii.

Wiele typów bakterii (np. E. coli, Streptococus mutant) wytwarza swoisty biofilm o bardzo trudnej do usunięcia strukturze. Zabezpiecza on bakterie przed degradacją i czyni odpornymi na działalność środków bakteriobójczych, w tym antybiotyków. Laktoferyna nie tylko uniemożliwia bakteriom tworzenie takiego biofilmu, ale również degraduje biofilm już istniejący. Dzięki temu w niektórych przypadkach jest skuteczniejsza niż standardowe antybiotyki.

Działanie antywirusowe      
Laktoferyna wykazuje aktywność w odniesieniu do bardzo dużej grupy wirusów, zarówno osłonkowych (np. HIV), jak i nieosłonkowych (rotawirusy, poliowirusy, adenowirusy).

Oddziałuje zarówno z DNA, jak i RNA wirusów, powodują ich rozkład i blokując możliwość replikacji. Co więcej - wiążąc się z cząsteczkami wirusów laktoferyna nie dopuszcza do kontaktu wirusa z komórkami organizmu, dzięki czemu uniemożliwia zakażenie.

Działanie antygrzybiczne    
Laktoferyna zapobiega rozprzestrzenianiu się grzybów w organizmie i skutecznie eliminuje te istniejące. Jest bardzo skuteczna w walce z odpowiedzialnym za kandydozę grzybem Candida albicans.

Podobnie jak w przypadku działania antybakteryjnego, ogromną rolę odgrywa tu zdolność chelatowania żelaza, które jest niezbędne do rozmnażania się niektórych grzybów (np. Aspergillus fumigatus, wywołujący grzybicę uszu, zatok i dróg oddechowych).  

Laktoferyna wpływa również bezpośrednio na komórki grzybów – poprzez zmianę przepuszczalności i zaburzenia struktury ścian komórkowych doprowadza do śmierci grzybów.

Właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne
Ukryte i chroniczne stany zapalne są podłożem wielu chorób. Z uwagi na swoje przeciwzapalne i przeciwutleniające właściwości laktoferyna stanowi antidotum na tego typu problemy.

Laktoferyna reguluje syntezę prozapalnych cytokin, takich jak TNF-alfa, interleukina 6 i interleukina 1, a jednocześnie nasila produkcję cytokin przeciwzapalnych.

Laktoferyna odgrywa dużą rolę w przemianach utleniania i redukcji. Warunkuje równowagę oksydacyjną, nie dopuszcza do powstania nadmiernej ilości reaktywnych form tlenu (RFT) i chroni organizm przed stresem oksydacyjnym.

Korzyści dla układu pokarmowego 
Laktoferyna wywiera pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Uszczelnia nabłonek jelit i pomaga w utrzymaniu prawidłowej flory jelitowej.

Pomimo silnego działania antybakteryjnego laktoferyna nie niszczy pożytecznych bakterii probiotycznych. Co więcej – działa podobnie jak prebiotyki i ma udowodnione właściwości bifidogenne. Udostępniając bakteriom z rodziny Bifidobacterium niezbędne do życia jony żelaza promuje ich wzrost i rozwój.

Laktoferyna pobudza wydzielanie laktazy - głównego enzymu odpowiadającego za rozkład laktozy. Dzięki temu może zmniejszać objawy nietolerancji produktów mlecznych.

Laktoferyna wykazuje bardzo dużą skuteczność w eliminowaniu z organizmu bakterii Helicobacter pylori, odpowiedzialnej za powstawanie wrzodów, a w skrajnych przypadkach nawet nowotwór żołądka. Działa również przeciwpasożytniczo. 

Korzyści dla układu kostnego
Laktoferyna reguluje działanie osteoblastów (komórek kościotwórczych) i osteoklastów (komórek kościogubnych). Brak równowagi pomiędzy aktywnością tych komórek prowadzi do rozwoju wielu chorób kości, np. osteoporozy. Dzięki uregulowaniu procesów warunkowanych przez osteoklasty i osteoblasty laktoferyna przynosi wiele korzyści dla tkanki kostnej, promuje wzrost kości i zapobiega groźnym procesom ich demineralizacji.

Podsumowując, Lactoferrin to suplement o bardzo dużym potencjale prozdrowotnym. Stanowi doskonałą ochronę dla organizmu, zwłaszcza w okresie grypy i przeziębień. Produkt jest rekomendowany zwłaszcza dla osób z osłabioną odpornością, borykających się z częstymi infekcjami, czy wyniszczonych poważnymi chorobami.  

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 60 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 60
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Laktoferyna250 mg*

Pozostałe składniki

Celuloza, Stearynian Magnezu (Źródło Roślinne) I Ditlenek Krzemu. Kapsułka składa Się z Żelatyny i Dwutlenku Tytanu (dla koloru).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Source Naturals
119,00 zł

Opatentowana forma NADH - Enada® Co-E1®. Wysoka przyswajalność i skuteczne zwiększenie poziomu energii.

Kupuję
Cardiovascular Research
89,00 zł
(3)

Bioaktywne żelazo z ferrytyny bydlęcej.

Kupuję
Performax Labs
139,00 zł

Suplement do spożycia w trakcie treningu, sprzyjający utrzymaniu anabolicznego środowiska i regeneracji

Kupuję
Now Foods
119,00 zł

Witamina B3 w postaci gwarantującej brak efektu flushing.

Kupuję
Apollo's Hegemony
49,00 zł

Biodostępna, aktywna postać witaminy B6 z dodatkiem magnezu i ryboflawiny.

Kupuję
Jarrow Formulas
89,00 zł

Preparat zawierający 11 naturalnych składników o silnych właściwościach antyoksydacyjnych.

Kupuję

Laktoferyna

Informacja

Laktoferyna – białko zaliczane do grupy transferyn naturalnie występujące w wydzielinach gruczołowych, tak jak ślina czy mleko. Jej szczególnie wysokie stężenia notuje się w siarze (colostrum) oraz mleku matki. Bierze udział w wykształcaniu się odporności nieswoistej. Wykazuje szeroki zakres funkcji odpornościowych, ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze oraz przeciwzapalne.

Właściwości laktoferyny notowane są nie tylko wobec płynów ustrojowych je zawierających, ale także w przypadku jej suplementacji. W związku z tym suplementy z laktoferyną stosowane są w celu wsparcia funkcji odpornościowych organizmu. Szczególną aktywność białka notuje się w konfrontacji z infekcjami wirusowymi.

Ponadto, laktoferyna wykazuje zdolność do chelatowania jonów żelaza, co również wykazuje korzystny wpływ względem funkcji immunologicznych. Wzmaga ona też fagocytozę oraz działa immunotropowo.

 

Ostatnio na blogu

Cynk a przeziębienie

Cynk a przeziębienie

Podawanie pastylek zawierających cynk pacjentom ze zwykłym przeziębieniem nie skróciło czasu trwania infekcji. Badania przeprowadzono na randomizowanej...

czytaj więcej
Niedobór witaminy D podczas ciąży wiąże się ze zwiększonym ryzykiem ADHD

Niedobór witaminy D podczas ciąży wiąże się ze zwiększonym ryzykiem ADHD

Ryzyko wystąpienia ADHD było o 34 procent wyższe u dzieci, których matka miała niedobór witaminy D podczas ciąży, niż u dzieci, których poziom witaminy...

czytaj więcej
Inozytol: w jaki sposób może on korzystnie wpływać na Twoje zdrowie?

Inozytol: w jaki sposób może on korzystnie wpływać na Twoje zdrowie?

Na pewno słyszałeś o witaminach z grupy B. Zaliczamy do nich witaminy takie jak: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna). Popularna jest...

czytaj więcej
Wpływ inozytolu na redukcję objawów PCOS

Wpływ inozytolu na redukcję objawów PCOS

Zespół policystycznych jajników jest schorzeniem, z którym mierzy się bardzo wiele kobiet. Staramy się, możliwie jak...

czytaj więcej
Mio-inozytol i D-chiro-inozytol: leczenie pierwszego rzutu PCOS

Mio-inozytol i D-chiro-inozytol: leczenie pierwszego rzutu PCOS

Inozytol należy do witamin z grupy B i jest ważnym składnikiem błony komórkowej. Inozytol znajduje się w owocach, ziarnach,...

czytaj więcej
Inozytol – działanie i właściwości

Inozytol – działanie i właściwości

Niektóre z deklarowanych zalet zdrowotnych inozytolu, na które można trafić w internecie, to między innymi to, że zwalcza on...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027