Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
L-OptiZinc 30mg L-OptiZinc 30mg

NOW L-OptiZinc jest produktem uzupełniającym dietę w wysoko bioprzyswajalne, chelatowane aminokwasami formy cynku i miedzi. Dostarczając składników mineralnych pozwalających na pracę kilkuset enzymom, wpływających na kreowanie gospodarki hormonalnej i energetycznej, prawidłowe działanie układów immunologicznego, nerwowego i rozrodczego, jak również angażujących się w silne wzmacnianie bariery antyoksydacyjnej oraz sprawne zachodzenie procesów detoksykacyjnych, istotnie wspiera funkcjonowanie całego ustroju. Ogromną skuteczność działania produktu gwarantuje zawarty w produkcie monometioninian cynku, sygnowany prawnie chronionym znakiem L-OptiZinc. Zamknięcie składników aktywnych w celulozowej kapsułce niezawierającej składników odzwierzęcych pozwala na przyjmowanie produktu także przez wegan.

Cynk – w skrócie Zn, pierwiastek chemiczny z grupy cynkowców, odgrywający ważną rolę w ustroju człowieka. Trwające po dziś dzień pasmo badań nad danym składnikiem mineralnym, jako istotnym dla funkcjonowania organizmów żywych, rozpoczął w 1869 roku uczeń Louis’a Pasteur’a – Jules Raulin. Od tamtego czasu dowiedziono ogromnej roli cynku we wzroście, rozwoju i funkcjonowaniu ustroju ludzkiego. Swoje zadanie cynk pełni przede wszystkim poprzez zdolność do tworzenia i aktywacji ponad 300-tu enzymów, która wynika m.in.: z jego tetraedralnej struktury przestrzennej determinującej bezproblemową wymianę ligandów, braku potencjału redoks w środowisku biologicznym oraz faktu nie podlegania hydrolizie do hydroksokompleksów w środowisku o bardzo niskim pH.

Istotnym zagadnieniem związanym z cynkiem jest jego udział w tworzeniu tzw. „palców cynkowych”, czyli motywów w sekwencji aminokwasowych w białku stabilizowanych cynkiem, co pozwala na przybranie domenie danego białka odpowiedniego kształtu i determinuje jej funkcje.

Zapotrzebowanie na cynk dla prawidłowego funkcjonowania przeciętnego, dorosłego organizmu ludzkiego ustalono w przedziale 10-15 mg/dobę. Najlepszymi źródłami pokarmowymi zasobnymi w wysoko przyswajalną formę cynku są owoce morza, ryby, wątroba, mięso, szczególnie czerwone, jaja i mleko. Pośród produktów roślinnych wyróżnić można: wyroby z pełnego ziarna zbóż, pestki dyni, migdały, ziarno sezamu, czy czerwoną herbatę. Cynk nie ulega kumulacji w ustroju. Jego wykorzystanie w procesach biochemicznych zachodzi na bieżąco, po czym dany mikroelement usuwany jest z organizmu. Ze względu na ubogą ilość cynku w produktach roślinnych oraz niezdolność gromadzenia cynku w ustroju, grupą konsumentów szczególnie narażoną na braki danego składnika mineralnego w diecie są weganie.

Właściwości cynku
Umożliwia tworzenie, rozwój i przetrwanie wielu struktur
Wchodząc w skład, bądź aktywując liczne enzymy, w tym polimerazę RNA i polimerazę DNA, jak również biorąc udział w tworzeniu palców cynkowych służących wiązaniu kwasów nukleinowych do białka, wpływa na syntezę, przemiany i przetrwanie materiału genetycznego oraz wielu związków i cząsteczek, w tym białkowych, a w konsekwencji także całych komórek i struktur w które wchodzą.

Bierze udział w syntezie ważnych związków i utrzymaniu równowagi mineralnej
Uczestnicząc w produkcji kwasu retinolowego i witaminy D, wpływa na wewnątrzustrojowy poziom danych witamin. Konkurując z licznymi metalami, w tym: miedzią, chromem czy manganem, kształtuje poziom i wzajemne proporcje danych składników mineralnych w organizmie.

Wzmacnia barierę antyoksydacyjną
Zapewniając aktywność dysmutazie ponadtlenkowej, enzymowi degradującemu rodnik ponadtlenkowy, który do cząsteczki tlenu i nadtlenku wodoru, blokując receptory NMDA poprzez co normalizuje pobudliwość oksydazy NDPH i syntazy tlenku azotu, konkurując z jonami miedzi i żelaza za sprawą czego zmniejsza peroksydację lipidów, chroniąc grupy sulfhydrylowe białek przed utlenianiem, regulując reakcję na stres oksydacyjny za pośrednictwem czynnika transkrypcyjnego NTF2 oraz wzmagając tworzenie metalotionein zmiatających wolne rodniki, angażuje się w wielokierunkowe wzmocnienie procesów antyoksydacyjnych zachodzących w odpowiedzi na nadmierne utlenianie struktur organizmu.

Wspiera procesy detoksykacyjne
Występując w roli metalu konkurującego z kadmem i ołowiem o odpowiednie transportery znajdujące się w ustroju, zmniejsza nasilenie przemieszczania się metali ciężkich do wnętrza organizmu.

Wspomaga utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej
Jako kofaktor anhydrazy węglanowej katalizującej reakcję przemiany dwutlenku węgla do jonu wodorowęglanowego i wodorowego, wspiera wydalanie CO2 wydalanie dwutlenku węgla przez płuca oraz jego neutralizację w kanalikach nerkowych, co pozwala na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej poprzez redukcję nadmiernego zakwaszenia powodowanego gromadzeniem zbytniej ilości dwutlenku węgla.

Przeciwdziała powstawaniu nowotworów
Wywierając wielokierunkowe działanie przeciwutleniajace chroniące prawidłowość istniejących i tworzonych struktur oraz wywierając wpływ na poprawny przebieg procesu syntezy nowych i naprawy istniejących struktur, przyczynia się do zmniejszenia powstawania patologii w rozwoju i istnieniu komórek.

Wpływa na gospodarkę energetyczną
Zapewniając wymaganą pobudliwość hormonów tarczycy, wspierając utrzymanie wymaganej kondycji trzustki oraz ingerując w stężenie insuliny i glukagonu,angażuje się w poprawne funkcjonowanie gospodarki energetycznej.

Umożliwia prawidłowe działanie układu immunologicznego
Wpływając na nasilającą odpowiedź immunologiczną adhezję neutrofili do komórek śródbłonka naczyń, hamując cytotoksyczną pobudliwość komórek NK, działając przeciwzapalnie wskutek tworzenia kompleksów z fitynianami i fosforanami, wspierając uwalnianie interleukin 1 i 6 oraz czynnika TNF-alfa, pobudzając monocyty do działania, indukując różnicowanie niedojrzałych  limfocytów T, jak również wywierając wpływ na apoptozę i proliferację komórek odpornościowych, pozwala na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.

Promuje utrzymanie dobrej kondycji układu krążenia
Cynk uznaje się za czynnik anty-erytrogenny. Przy stosowaniu diet ubogich w cynk zauważa się występowanie skłonności do tworzenia zmian miażdżycowych. Ponadto utrzymanie odpowiedniego poziomu cynku pozwala na utrzymanie korzystniejszego poziomu cholesterolu i lipoprotein niskiej gęstości (LDL) we krwi.

Wspiera pracę układu pokarmowego
Zapewniając zdolność katalityczną karboksypeptydazie, umożliwia trawienie niedużych peptydów. Wzmacniając barierę nabłonkową, której szczelność zmniejsza wyciek płynów do światła jelita oraz regulując wydzielanie kwasu solnego do żołądka, wspiera zachowanie dobrej kondycji i wymaganej funkcjonalności układu pokarmowego.

Angażuje się w pracę układu nerwowego
W dużej części za sprawą tworzonego z glutaminianem kompleksu wywiera wpływ na pracę układu nerwowego, gdzie kreuje jakość sygnalizacji. Promuje m.in. działanie wobec receptorów GABA i NMDA oraz pobudza receptory AMPA. Kreując jakość sygnalizacji, wpływając na plastyczność synaps oraz biorąc udział w procesach zapamiętywania i uczenia się, pozwala na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Dba o dobry stan psychiczny
Podnosząc ilość czynnika neurotroficznego mającego wpływ na mózg (BDNF), zwiększając wychwyt serotoniny w wybranych rejonach mózgu, przejawiając potencjał anty-glutaminergiczny zmniejszający występowanie zaburzeń obsesyjno-kompulsyjnych, promuje utrzymanie dobrego samopoczucia psychicznego.

Zapewnia czucie smaku i odpowiedni apetyt
Będąc kofaktorem gustyny – białka zlokalizowanego w receptorach smakowych, umożliwia odczuwanie smaku. Utrzymując wymagane czucie smaku, przeciwdziała zmniejszaniu apetytu powodowanego ograniczoną zdolnością delektowania się spożywanymi pokarmami. Ingerując w stężenie leptyny – hormonu sytości, zapewnia wymagany stopień nasycenia po posiłku.

Wpływa na prawidłowość widzenia
Biorąc udział w procesie powstawania kwasu retinowego, zapewnia zdolność widzenia.

Umożliwia zachowanie atrakcyjnego wyglądu
Wywierając działanie przeciwodparzeniowe, wysuszające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz zmniejszające aktywność 5α-reduktazy, wspomaga procesy gojenia ran oraz dba o zachowanie dobrej kondycji skóry, paznokci i włosów.

Wspiera gospodarkę hormonalną mężczyzn
Umożliwiając prawidłową konwersję prekursorów cholesterolu i lipidów do hormonów płciowych, wspomagając produkcję testosteronu oraz zwiększając ilość receptorów androgenowych, wzmaga aktywność testosteronu. Zmniejszając pobudliwość 5α-reduktazy, ogranicza przemianę testosteronu do bardziej agresywnie działającej jego formy. Ograniczając nadekspresję receptorów estrogenowych, redukuje skutki działalności hormonów żeńskich.

Dba o dobrą kondycję prostaty
Odpowiednia ilość cynku w diecie, m. in. za sprawą redukowania nadaktywności 5α-reduktazy, pozwala na utrzymanie optymalnego rozmiaru gruczołu krokowego.

Promuje utrzymanie wysokiej płodności mężczyzn
Angażując się w procesy syntezy testosteronu, a także zwiększając efektywność procesu spermatogenezy, przyspieszając dojrzewanie plemników, chroniąc i stabilizując ich struktury przed uszkodzeniami oksydacyjnymi oraz zwiększając stopień ruchliwości plemników, pozwala na zachowanie wymaganych zdolności rozrodczych mężczyzny.

Zmniejsza bóle menstruacyjne
Dieta zasobna w cynk zmniejsza uciążliwość bóli menstruacyjnych.

Konsekwencje niedoboru cynku
Osobami o zwiększonym zapotrzebowaniu są kobiety w ciąży i okresie laktacji, osoby intensywnie rosnące i rozwijające się oraz poddani ciężkiemu wysiłkowi sportowcy, czy inne wykonujące duży wysiłek fizyczny. Spożywanie żywności przetworzonej, pochodzącej z gleb ubogich w cynk, bądź zwyczajnie nieprawidłowo zbilansowana dieta mogą prowadzić do niedoborów danego pierwiastka. Niekorzystne ze względu na biodostępność wspomnianego składnika mineralnego są diety ubogie w produkty zwierzęce, w których to przewaga produktów roślinnych zasobnych w wiążący cynk kwas fitynowy, zmniejsza jego przyswajanie. Konsekwencjami tworzącego się niedoboru są: zahamowanie wzrostu i rozwoju, zwiększona podatność na infekcje, zaburzenia odczuwania smaku i widzenia, zaburzenia w gospodarce miedzią i żelazem, zachwianie komfortu psychicznego, czy pogorszenie stanu skóry, włosów i paznokci. Podobnie jak w przypadku wielu innych metali niekorzystny jest zarówno niedobór, jak i nadmiar. Za bezpieczną dawkę uważa się ilość nieprzekraczającą 100 mg pobieraną w ciągu doby. Do objawów zatrucia cynkiem zaliczyć można: nudności, wymioty, bóle brzucha, gorączkę, osłabienie, nadmierne ślinienie, osłabienie odporności, pogorszenie pamięci i zdolności poznawczych, bezsenność, zaburzenia w gospodarce miedzią i żelazem prowadzące do anemii oraz spadek lipoprotein o dużej gęstości (HDL)

Bioprzyswajalność cynku
Szacuje się, że ilość przyswojonego z pokarmu cynku, mieści się w granicach 8-29%. Rzadko kiedy osoby posiadające niedobór danego pierwiastka, decydują się na znaczące zmiany w diecie, co mogłoby poprawić jego dostępność. Stąd celem skutecznego uzupełnienia braków cynku, tak niezwykle istotnym jest suplementowanie cynku w wysoko bioprzyswajalnych formach. Za najefektywniejsze pod tym kontem formy chemiczne uważa się chelaty aminokwasowe, w tym monometioninian cynku, stanowiący połączenie L-metioniny z danym składnikiem mineralnym.

Dostosowanie produktu dla wegan
Sporym ukłonem w stronę grupy szczególnie narażonej na niedobory cynku, tj. wegan, powinno być dostosowanie produktu w taki sposób, aby mogli przyjmować dany preparat zgodnie ze swoim światopoglądem. Istotna jest eliminacja składników odzwierzęcych i zastąpienie ich innymi, np. celulozową otoczką kapsułki, bądź stearynianem magnezu pochodzenia roślinnego.

Istotna miedź
Cynk i miedź są metabolicznymi antagonistami, które konkurując nieustannie ze sobą w organizmie, walczą o pełnienie przez siebie przypisanych im funkcji. Zaburzenie ich ilościowej równowagi, może prowadzić do licznych niekorzystnych efektów. Przykładowo zbyt duża podaż cynku obniżając wchłanianie miedzi, wpływa na nieodpowiedni obrót żelazem w ustroju, co w konsekwencji prowadzi do niewłaściwej syntezy hemu, skutkującej wystąpieniem anemii. Ponadto miedź wykazuje szereg innych istotnych właściwości, skąd też niezwykle ważne jest jej uzupełnianie w czasie długotrwałej suplementacji cynkiem.

Miedź – mikroelement, kofaktor licznych enzymów, antagonista metaboliczny cynku, składnik mineralny istotny dla funkcjonowania całego ustroju:

Wzmagając pobudliwość enzymów przeciwutleniających, ogranicza powstawanie reaktywnych form tlenu, w tym agresywnego anionorodnika ponadtlenkowego, poprzez co poprawia wydajność bariery antyoksydacyjnej,

Ograniczając utlenianie mitochondriów oraz wspierając poprawne przenoszenie elektronów z ferrocytochromu c do tlenu w IV łańcuchu oddechowym, wspomaga powstawanie energii,

Promując tworzenie określonych neurotransmiterów, uczestnicząc w mielinizacji włókien nerwowych oraz chroniąc neurony przed nadmiernym stresem oksydacyjnym, zapewnia wymaganą funkcjonalność układowi nerwowemu,

Wspierając produkcję melanin, poprawia wybarwienie skóry, czy włosów,

Zapewniając prawidłowość przebiegu procesom syntezy kolagenu i elastyny, promuje utrzymanie dobrej kondycji stawów oraz skóry,

Angażuje się w równoważenie aktywności licznych czynników endokrynnych, m.in. kalcytoniny, gastryny, czy wazopresyny,

Bierze udział w regulacji cieplnej organizmu.

NOW L-OptiZinc to przemyślany preparat uzupełniający niedobory cynku, z jednoczesną dbałością o zachowanie prawidłowego poziomu miedzi. Dostarczając składników mineralnych pod postacią wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych, zapewnia wysoką skuteczność działania. Uzupełniając powstałe uprzednio braki danych pierwiastków, dostarcza kofaktorów i elementów strukturalnych do pracy setek enzymów odpowiedzialnych za funkcjonowanie organizmu. Tym samym wspiera prawidłową pracę licznych układów i narządów, pozwala na optymalizację gospodarki energetycznej, wspomaga zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej, zapewnia wymaganą wydajność bariery antyoksydacyjnej i wydolność zachodzących w ustroju procesów detoksykacyjnych. Gwarancją skuteczności produktu jest włączenie do składu monometioninianu cynku L-OptiZinc. Uwzględnienie kapsułki celulozowej i stearynianu magnezu pochodzenia roślinnego, pozwala na przyjmowanie produktu przez wegan, bez uszczerbku dla przyjętego stylu życia.

Brak na magazynie
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
L-OptiZinc 30mg L-OptiZinc 30mg 100 kaps.
Now Foods
33,00 zł

L-OptiZinc 30mg 100 kaps.

Cechy

Masa:
Redukcja Wagi:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,56 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

33,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,56 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Wysoko przyswajalna forma cynku L-OptiZinc
  • Dodatek chelatu aminokwasowego miedzi
  • Skutecznie uzupełnia niedoboru cynku
  • Uwzględnia zachowanie równowagi z miedzią
  • Umożliwia pracę setek enzymów
  • Dba o prawidłowy wzrost i rozwój organizmu
  • Wspiera działanie licznych układów i narządów
  • Wspomaga gospodarkę energetyczną
  • Podnosi odporność immunologiczną
  • Wzmacnia barierę antyoksydacyjną
  • Poprawia wydajność procesów detoksykacyjnych
  • Dba o równowagę kwasowo-zasadową
  • Zapewnia dobry stan psychiczny
  • Poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci
  • Wspiera utrzymanie wysokiej płodności
  • Pozbawiony dodatków odzwierzęcych
  • Możliwy do spożycia przez wegan

NOW L-OptiZinc jest produktem uzupełniającym dietę w wysoko bioprzyswajalne, chelatowane aminokwasami formy cynku i miedzi. Dostarczając składników mineralnych pozwalających na pracę kilkuset enzymom, wpływających na kreowanie gospodarki hormonalnej i energetycznej, prawidłowe działanie układów immunologicznego, nerwowego i rozrodczego, jak również angażujących się w silne wzmacnianie bariery antyoksydacyjnej oraz sprawne zachodzenie procesów detoksykacyjnych, istotnie wspiera funkcjonowanie całego ustroju. Ogromną skuteczność działania produktu gwarantuje zawarty w produkcie monometioninian cynku, sygnowany prawnie chronionym znakiem L-OptiZinc. Zamknięcie składników aktywnych w celulozowej kapsułce niezawierającej składników odzwierzęcych pozwala na przyjmowanie produktu także przez wegan.

Cynk – w skrócie Zn, pierwiastek chemiczny z grupy cynkowców, odgrywający ważną rolę w ustroju człowieka. Trwające po dziś dzień pasmo badań nad danym składnikiem mineralnym, jako istotnym dla funkcjonowania organizmów żywych, rozpoczął w 1869 roku uczeń Louis’a Pasteur’a – Jules Raulin. Od tamtego czasu dowiedziono ogromnej roli cynku we wzroście, rozwoju i funkcjonowaniu ustroju ludzkiego. Swoje zadanie cynk pełni przede wszystkim poprzez zdolność do tworzenia i aktywacji ponad 300-tu enzymów, która wynika m.in.: z jego tetraedralnej struktury przestrzennej determinującej bezproblemową wymianę ligandów, braku potencjału redoks w środowisku biologicznym oraz faktu nie podlegania hydrolizie do hydroksokompleksów w środowisku o bardzo niskim pH.

Istotnym zagadnieniem związanym z cynkiem jest jego udział w tworzeniu tzw. „palców cynkowych”, czyli motywów w sekwencji aminokwasowych w białku stabilizowanych cynkiem, co pozwala na przybranie domenie danego białka odpowiedniego kształtu i determinuje jej funkcje.

Zapotrzebowanie na cynk dla prawidłowego funkcjonowania przeciętnego, dorosłego organizmu ludzkiego ustalono w przedziale 10-15 mg/dobę. Najlepszymi źródłami pokarmowymi zasobnymi w wysoko przyswajalną formę cynku są owoce morza, ryby, wątroba, mięso, szczególnie czerwone, jaja i mleko. Pośród produktów roślinnych wyróżnić można: wyroby z pełnego ziarna zbóż, pestki dyni, migdały, ziarno sezamu, czy czerwoną herbatę. Cynk nie ulega kumulacji w ustroju. Jego wykorzystanie w procesach biochemicznych zachodzi na bieżąco, po czym dany mikroelement usuwany jest z organizmu. Ze względu na ubogą ilość cynku w produktach roślinnych oraz niezdolność gromadzenia cynku w ustroju, grupą konsumentów szczególnie narażoną na braki danego składnika mineralnego w diecie są weganie.

Właściwości cynku
Umożliwia tworzenie, rozwój i przetrwanie wielu struktur
Wchodząc w skład, bądź aktywując liczne enzymy, w tym polimerazę RNA i polimerazę DNA, jak również biorąc udział w tworzeniu palców cynkowych służących wiązaniu kwasów nukleinowych do białka, wpływa na syntezę, przemiany i przetrwanie materiału genetycznego oraz wielu związków i cząsteczek, w tym białkowych, a w konsekwencji także całych komórek i struktur w które wchodzą.

Bierze udział w syntezie ważnych związków i utrzymaniu równowagi mineralnej
Uczestnicząc w produkcji kwasu retinolowego i witaminy D, wpływa na wewnątrzustrojowy poziom danych witamin. Konkurując z licznymi metalami, w tym: miedzią, chromem czy manganem, kształtuje poziom i wzajemne proporcje danych składników mineralnych w organizmie.

Wzmacnia barierę antyoksydacyjną
Zapewniając aktywność dysmutazie ponadtlenkowej, enzymowi degradującemu rodnik ponadtlenkowy, który do cząsteczki tlenu i nadtlenku wodoru, blokując receptory NMDA poprzez co normalizuje pobudliwość oksydazy NDPH i syntazy tlenku azotu, konkurując z jonami miedzi i żelaza za sprawą czego zmniejsza peroksydację lipidów, chroniąc grupy sulfhydrylowe białek przed utlenianiem, regulując reakcję na stres oksydacyjny za pośrednictwem czynnika transkrypcyjnego NTF2 oraz wzmagając tworzenie metalotionein zmiatających wolne rodniki, angażuje się w wielokierunkowe wzmocnienie procesów antyoksydacyjnych zachodzących w odpowiedzi na nadmierne utlenianie struktur organizmu.

Wspiera procesy detoksykacyjne
Występując w roli metalu konkurującego z kadmem i ołowiem o odpowiednie transportery znajdujące się w ustroju, zmniejsza nasilenie przemieszczania się metali ciężkich do wnętrza organizmu.

Wspomaga utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej
Jako kofaktor anhydrazy węglanowej katalizującej reakcję przemiany dwutlenku węgla do jonu wodorowęglanowego i wodorowego, wspiera wydalanie CO2 wydalanie dwutlenku węgla przez płuca oraz jego neutralizację w kanalikach nerkowych, co pozwala na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej poprzez redukcję nadmiernego zakwaszenia powodowanego gromadzeniem zbytniej ilości dwutlenku węgla.

Przeciwdziała powstawaniu nowotworów
Wywierając wielokierunkowe działanie przeciwutleniajace chroniące prawidłowość istniejących i tworzonych struktur oraz wywierając wpływ na poprawny przebieg procesu syntezy nowych i naprawy istniejących struktur, przyczynia się do zmniejszenia powstawania patologii w rozwoju i istnieniu komórek.

Wpływa na gospodarkę energetyczną
Zapewniając wymaganą pobudliwość hormonów tarczycy, wspierając utrzymanie wymaganej kondycji trzustki oraz ingerując w stężenie insuliny i glukagonu,angażuje się w poprawne funkcjonowanie gospodarki energetycznej.

Umożliwia prawidłowe działanie układu immunologicznego
Wpływając na nasilającą odpowiedź immunologiczną adhezję neutrofili do komórek śródbłonka naczyń, hamując cytotoksyczną pobudliwość komórek NK, działając przeciwzapalnie wskutek tworzenia kompleksów z fitynianami i fosforanami, wspierając uwalnianie interleukin 1 i 6 oraz czynnika TNF-alfa, pobudzając monocyty do działania, indukując różnicowanie niedojrzałych  limfocytów T, jak również wywierając wpływ na apoptozę i proliferację komórek odpornościowych, pozwala na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.

Promuje utrzymanie dobrej kondycji układu krążenia
Cynk uznaje się za czynnik anty-erytrogenny. Przy stosowaniu diet ubogich w cynk zauważa się występowanie skłonności do tworzenia zmian miażdżycowych. Ponadto utrzymanie odpowiedniego poziomu cynku pozwala na utrzymanie korzystniejszego poziomu cholesterolu i lipoprotein niskiej gęstości (LDL) we krwi.

Wspiera pracę układu pokarmowego
Zapewniając zdolność katalityczną karboksypeptydazie, umożliwia trawienie niedużych peptydów. Wzmacniając barierę nabłonkową, której szczelność zmniejsza wyciek płynów do światła jelita oraz regulując wydzielanie kwasu solnego do żołądka, wspiera zachowanie dobrej kondycji i wymaganej funkcjonalności układu pokarmowego.

Angażuje się w pracę układu nerwowego
W dużej części za sprawą tworzonego z glutaminianem kompleksu wywiera wpływ na pracę układu nerwowego, gdzie kreuje jakość sygnalizacji. Promuje m.in. działanie wobec receptorów GABA i NMDA oraz pobudza receptory AMPA. Kreując jakość sygnalizacji, wpływając na plastyczność synaps oraz biorąc udział w procesach zapamiętywania i uczenia się, pozwala na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Dba o dobry stan psychiczny
Podnosząc ilość czynnika neurotroficznego mającego wpływ na mózg (BDNF), zwiększając wychwyt serotoniny w wybranych rejonach mózgu, przejawiając potencjał anty-glutaminergiczny zmniejszający występowanie zaburzeń obsesyjno-kompulsyjnych, promuje utrzymanie dobrego samopoczucia psychicznego.

Zapewnia czucie smaku i odpowiedni apetyt
Będąc kofaktorem gustyny – białka zlokalizowanego w receptorach smakowych, umożliwia odczuwanie smaku. Utrzymując wymagane czucie smaku, przeciwdziała zmniejszaniu apetytu powodowanego ograniczoną zdolnością delektowania się spożywanymi pokarmami. Ingerując w stężenie leptyny – hormonu sytości, zapewnia wymagany stopień nasycenia po posiłku.

Wpływa na prawidłowość widzenia
Biorąc udział w procesie powstawania kwasu retinowego, zapewnia zdolność widzenia.

Umożliwia zachowanie atrakcyjnego wyglądu
Wywierając działanie przeciwodparzeniowe, wysuszające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz zmniejszające aktywność 5α-reduktazy, wspomaga procesy gojenia ran oraz dba o zachowanie dobrej kondycji skóry, paznokci i włosów.

Wspiera gospodarkę hormonalną mężczyzn
Umożliwiając prawidłową konwersję prekursorów cholesterolu i lipidów do hormonów płciowych, wspomagając produkcję testosteronu oraz zwiększając ilość receptorów androgenowych, wzmaga aktywność testosteronu. Zmniejszając pobudliwość 5α-reduktazy, ogranicza przemianę testosteronu do bardziej agresywnie działającej jego formy. Ograniczając nadekspresję receptorów estrogenowych, redukuje skutki działalności hormonów żeńskich.

Dba o dobrą kondycję prostaty
Odpowiednia ilość cynku w diecie, m. in. za sprawą redukowania nadaktywności 5α-reduktazy, pozwala na utrzymanie optymalnego rozmiaru gruczołu krokowego.

Promuje utrzymanie wysokiej płodności mężczyzn
Angażując się w procesy syntezy testosteronu, a także zwiększając efektywność procesu spermatogenezy, przyspieszając dojrzewanie plemników, chroniąc i stabilizując ich struktury przed uszkodzeniami oksydacyjnymi oraz zwiększając stopień ruchliwości plemników, pozwala na zachowanie wymaganych zdolności rozrodczych mężczyzny.

Zmniejsza bóle menstruacyjne
Dieta zasobna w cynk zmniejsza uciążliwość bóli menstruacyjnych.

Konsekwencje niedoboru cynku
Osobami o zwiększonym zapotrzebowaniu są kobiety w ciąży i okresie laktacji, osoby intensywnie rosnące i rozwijające się oraz poddani ciężkiemu wysiłkowi sportowcy, czy inne wykonujące duży wysiłek fizyczny. Spożywanie żywności przetworzonej, pochodzącej z gleb ubogich w cynk, bądź zwyczajnie nieprawidłowo zbilansowana dieta mogą prowadzić do niedoborów danego pierwiastka. Niekorzystne ze względu na biodostępność wspomnianego składnika mineralnego są diety ubogie w produkty zwierzęce, w których to przewaga produktów roślinnych zasobnych w wiążący cynk kwas fitynowy, zmniejsza jego przyswajanie. Konsekwencjami tworzącego się niedoboru są: zahamowanie wzrostu i rozwoju, zwiększona podatność na infekcje, zaburzenia odczuwania smaku i widzenia, zaburzenia w gospodarce miedzią i żelazem, zachwianie komfortu psychicznego, czy pogorszenie stanu skóry, włosów i paznokci. Podobnie jak w przypadku wielu innych metali niekorzystny jest zarówno niedobór, jak i nadmiar. Za bezpieczną dawkę uważa się ilość nieprzekraczającą 100 mg pobieraną w ciągu doby. Do objawów zatrucia cynkiem zaliczyć można: nudności, wymioty, bóle brzucha, gorączkę, osłabienie, nadmierne ślinienie, osłabienie odporności, pogorszenie pamięci i zdolności poznawczych, bezsenność, zaburzenia w gospodarce miedzią i żelazem prowadzące do anemii oraz spadek lipoprotein o dużej gęstości (HDL)

Bioprzyswajalność cynku
Szacuje się, że ilość przyswojonego z pokarmu cynku, mieści się w granicach 8-29%. Rzadko kiedy osoby posiadające niedobór danego pierwiastka, decydują się na znaczące zmiany w diecie, co mogłoby poprawić jego dostępność. Stąd celem skutecznego uzupełnienia braków cynku, tak niezwykle istotnym jest suplementowanie cynku w wysoko bioprzyswajalnych formach. Za najefektywniejsze pod tym kontem formy chemiczne uważa się chelaty aminokwasowe, w tym monometioninian cynku, stanowiący połączenie L-metioniny z danym składnikiem mineralnym.

Dostosowanie produktu dla wegan
Sporym ukłonem w stronę grupy szczególnie narażonej na niedobory cynku, tj. wegan, powinno być dostosowanie produktu w taki sposób, aby mogli przyjmować dany preparat zgodnie ze swoim światopoglądem. Istotna jest eliminacja składników odzwierzęcych i zastąpienie ich innymi, np. celulozową otoczką kapsułki, bądź stearynianem magnezu pochodzenia roślinnego.

Istotna miedź
Cynk i miedź są metabolicznymi antagonistami, które konkurując nieustannie ze sobą w organizmie, walczą o pełnienie przez siebie przypisanych im funkcji. Zaburzenie ich ilościowej równowagi, może prowadzić do licznych niekorzystnych efektów. Przykładowo zbyt duża podaż cynku obniżając wchłanianie miedzi, wpływa na nieodpowiedni obrót żelazem w ustroju, co w konsekwencji prowadzi do niewłaściwej syntezy hemu, skutkującej wystąpieniem anemii. Ponadto miedź wykazuje szereg innych istotnych właściwości, skąd też niezwykle ważne jest jej uzupełnianie w czasie długotrwałej suplementacji cynkiem.

Miedź – mikroelement, kofaktor licznych enzymów, antagonista metaboliczny cynku, składnik mineralny istotny dla funkcjonowania całego ustroju:

Wzmagając pobudliwość enzymów przeciwutleniających, ogranicza powstawanie reaktywnych form tlenu, w tym agresywnego anionorodnika ponadtlenkowego, poprzez co poprawia wydajność bariery antyoksydacyjnej,

Ograniczając utlenianie mitochondriów oraz wspierając poprawne przenoszenie elektronów z ferrocytochromu c do tlenu w IV łańcuchu oddechowym, wspomaga powstawanie energii,

Promując tworzenie określonych neurotransmiterów, uczestnicząc w mielinizacji włókien nerwowych oraz chroniąc neurony przed nadmiernym stresem oksydacyjnym, zapewnia wymaganą funkcjonalność układowi nerwowemu,

Wspierając produkcję melanin, poprawia wybarwienie skóry, czy włosów,

Zapewniając prawidłowość przebiegu procesom syntezy kolagenu i elastyny, promuje utrzymanie dobrej kondycji stawów oraz skóry,

Angażuje się w równoważenie aktywności licznych czynników endokrynnych, m.in. kalcytoniny, gastryny, czy wazopresyny,

Bierze udział w regulacji cieplnej organizmu.

NOW L-OptiZinc to przemyślany preparat uzupełniający niedobory cynku, z jednoczesną dbałością o zachowanie prawidłowego poziomu miedzi. Dostarczając składników mineralnych pod postacią wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych, zapewnia wysoką skuteczność działania. Uzupełniając powstałe uprzednio braki danych pierwiastków, dostarcza kofaktorów i elementów strukturalnych do pracy setek enzymów odpowiedzialnych za funkcjonowanie organizmu. Tym samym wspiera prawidłową pracę licznych układów i narządów, pozwala na optymalizację gospodarki energetycznej, wspomaga zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej, zapewnia wymaganą wydajność bariery antyoksydacyjnej i wydolność zachodzących w ustroju procesów detoksykacyjnych. Gwarancją skuteczności produktu jest włączenie do składu monometioninianu cynku L-OptiZinc. Uwzględnienie kapsułki celulozowej i stearynianu magnezu pochodzenia roślinnego, pozwala na przyjmowanie produktu przez wegan, bez uszczerbku dla przyjętego stylu życia.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 100 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 100
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Cynk (z L-OptiZinc) (Monometionian)30 mg273%
Miedź (z Chelatu Aminokwasowego Miedzi)0.3 mg33%

Pozostałe składniki

Skrobia ryżowa, celuloza (kapsułka), kwas stearynowy

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Scitec
35,00 zł

Suplement diety zawierający kurkuminę, która jest silnym przeciwutleniaczem oraz wykazuje właściwości prozdrowotne.

Kupuję
Seeking Health
79,00 zł

Bioaktywna, mitochondrialna forma witaminy B12 – adenozylokobalamina.

Kupuję
Jarrow Formulas
139,00 zł

Kompleks witamin i minerałów dla kobiet ciężarnych oraz karmiących.

Kupuję
Seeking Health
99,00 zł

Kompozycja złożona z modulatorów homocysteiny. Wspiera prawidłowy przebieg procesów metylacji.

Kupuję
Doctor's Best
139,00 zł

Suplement diety zawierający ekstrakt z listownicy japońskiej, kompleksowo wspierający zdrowie organizmu.

Kupuję
Biotech Usa
38,00 zł

Zaawansowany B-kompleks wzbogacony o inne witaminy, minerały oraz substancje o działaniu prozdrowotnym.

Kupuję

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Miedź

Informacja

Miedź - mikroelement ułatwiający wprowadzenia żelaza do hemoglobiny, pozwalający na prawidłowość działania procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego, w przemianach węglowodanowych i przy tworzeniu kolagenu. Przy prawidłowej diecie nie należy używać odżywek zawierających miedź, gdyż przedawkowanie  może wywołać bezsenność, wypadanie włosów. Występuje w produktach spożywczych, takich, jak: rośliny strączkowe, podroby, śliwki, owoce morza. Związki miedzi należy używać w sposób szczególnie odpowiedzialny, gdyż wiele z nich posiada właściwości toksyczne.

Dawkowanie: Wystarczającą ilość miedzi gwarantuje prawidłowa dieta.

Ostatnio na blogu

Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 2 – naukowe fakty i podsumowanie

Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 2 – naukowe fakty i podsumowanie

W ostatnim tekście nakreśliłem nieco rolę ryb, tłuszczu rybiego i wielonienasyconych kwasów z rodziny omega 3 w naszym organizmie. Przytoczyłem też dane...

czytaj więcej
Wiecznie młodzi – czy jest na to jakiś sposób?

Wiecznie młodzi – czy jest na to jakiś sposób?

Każdy z nas chciałby żyć jak w bajce – długo i szczęśliwie. Na pytanie jak wygląda szczęśliwe życie,...

czytaj więcej
Przerywany post na diecie tłuszczowej sposobem na długowieczność?- Spytajmy myszy…

Przerywany post na diecie tłuszczowej sposobem na długowieczność?- Spytajmy myszy…

Ostatnimi czasy, po pierwszej fali popularności, znowu wraca kwestia koncepcji polegających na przerywanym poście. Ilość takowych sposób żywienia oraz...

czytaj więcej
plecy na malej objetosci

plecy na malej objetosci

jako ze ostatnio cwicze mocno w kratke, to postanowilem ze ten trening zrobie sobie lzejszy (i pod wzgledem ciezarow i serii) DIETA + suplementy WITAMINY ...

czytaj więcej
4 zalety diet roślinnych dla sportowców wytrzymałościowych

4 zalety diet roślinnych dla sportowców wytrzymałościowych

Nie jest tajemnicą, że regularne ćwiczenia są niezbędne dla utrzymania dobrego zdrowia. Zwłaszcza w podeszłym wieku.  Stałe aktywności fizyczne w...

czytaj więcej
Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 1 – coś o omega 3 i parę naukowych ciekawostek o krylu

Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 1 – coś o omega 3 i parę naukowych ciekawostek o krylu

Na przestrzeni ostatnich lat wiele uwagi poświęca się rybom, ich spożyciu i tłuszczom w nich zawartych. Zalecenia mówią o spożyciu dwóch porcji ryb w...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ Supplements LTD
Unit 3 Enterprise Court Rotherham South Yorkshire S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027