Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:210,00 zł420,00 zł631,00 zł841,00 zł1 051,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-32,00 zł-43,00 zł-53,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Capsaicin & Ginger Capsaicin & Ginger

Apollo’s Hegemony Capsaicin & Ginger to suplement diety zawierający standaryzowane ekstrakty roślinne - ekstrakt z papryki rocznej (Capsicum annuum), będącej źródłem kapsaicyny, oraz ekstrakt z imbiru lekarskiego (Zingiber officinale). Stosowane powszechnie jako przyprawy, kapsaicyna i imbir wykazują szereg udowodnionych naukowo prozdrowotnych właściwości na organizm.

Kapsaicyna to alkaloid będący główną substancją aktywną papryki, odpowiedzialny za jej ostry smak (szczególnie chilli). Główny mechanizm działania związku opiera się na interakcji z kanałem jonowym TRPV1 (transient receptor potential vanilloid 1). Aktywacja tego kanału przez kapsaicynę odpowiada nie tylko za uczucie pieczenia, ale też za szereg innych, prozdrowotnych właściwości tego związku.

Imbir lekarski (Zingiber officinale) to gatunek rośliny powszechnie stosowany jako przyprawa korzenna, znajdujący również szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie i medycynie konwencjonalnej. Wykazuje działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwbólowe, przeciwdrobnoustrojowe, obniżające poziom cholesterolu i żółciopędne. Ponadto imbir jest pomocny w zwalczaniu nudności (m.in. w chorobie lokomocyjnej).

Naturalne antyoksydanty
Zarówno kapsaicyna jak i substancje czynne obecne w imbirze wykazują właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu mają zdolność do redukowania niekorzystnego stresu oksydacyjnego. Długotrwale utrzymujący się stres oksydacyjny prowadzi do uszkodzenia struktur komórkowych, co w konsekwencji jest przyczyną rozwoju licznych chorób i przyspieszonego starzenia się organizmu.

Aktywność antyoksydacyjna kapsaicyny opiera się głównie na zdolności do hamowania reakcji utleniania, w tym m.in. utleniania lipoprotein LDL, procesu prowadzącego do rozwoju miażdżycy. W ten sposób kapsaicyna wspomaga zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Imbir zawdzięcza swoje działanie antyoksydacyjne obecności związków polifenolowych, dzięki którym wykazuje dużą zdolność zmiatania wolnych rodników.

Wspomaganie procesu odchudzania
Kapsaicyna może skutecznie wspomagać procesy utraty nadmiernej masy ciała i tkanki tłuszczowej na drodze kilku mechanizmów, przede wszystkim poprzez wpływ na metabolizm tkanki tłuszczowej i (wraz z imbirem) termoregulację. Właściwości te zostały wykazane zarówno w badaniach na ludziach jak i na zwierzętach.

Wykazano, że kapsaicyna wykazuje wpływ na ilość białek zaangażowanych w termoregulację i metabolizm tłuszczów. Dzieje się to poprzez hamowanie przez kapsaicynę transkrypcji genów kodujących białka, które pobudzają procesy adipogenezy oraz pobudzanie transkrypcji genów kodujących białka uczestniczące w termogenezie (wytwarzaniu ciepła przez organizm). Kapsaicyna może nasilać wydzielanie adrenaliny i noradrenaliny z rdzenia nadnerczy, co dodatkowo nasila termogenezę.

W innym badaniu wykazano kataboliczne właściwości kapsaicyny - obserwowano nasilenie rozkładu tłuszczów w organizmie. Kapsaicyna może też wpływać na obniżenie apetytu. Wszystkie te aktywności przekładają się na zwiększenie wydatku energetycznego i zmniejszenie pobierania energii, a zatem powodują wzrost deficytu kalorycznego. Skutkiem tego jest ułatwienie redukcji masy ciała i tkanki tłuszczowej.

Właściwości gastroprotekcyjne
Mimo powszechnie panującego przekonania, że należy unikać ostrych przypraw w celu zapobiegania schorzeń żołądka, liczne doniesienia wskazują na potencjał gastroprotekcyjny kapsaicyny. Wykazano, że systematyczne przyjmowanie niewielkich ilości kapsaicyny zmniejszało ryzyko rozwoju m.in. wrzodów żołądka.

Działanie to jest związane z aktywacją TRPV1 w neuronach śluzówki żołądka. Powoduje to uwolnienie odpowiednich neuropeptydów i tlenku azotu, poprawiając mikrokrążenie krwi w tym obszarze.

Podsumowując, Apollo’s Hegemony Capsaicin & Ginger to wysokiej jakości preparat na bazie naturalnych ekstraktów roślinnych, stanowiący wartościowy element profilaktyki prozdrowotnej.

 

OutOfStock
5 1
5

Is you product child friendly? For a child of 12-13 years of age?
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Capsaicin & Ginger Capsaicin & Ginger 90 kaps.
Apollo's Hegemony
59,00 zł

Capsaicin & Ginger 90 kaps.

5 na podstawie 1 opinii ilość: 90 kaps.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł
59,00 złz VAT
0,66 zł / porcja

od 3 sztuk tylko 57,82 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Aktywność przeciwzapalna i antyoksydacyjna
  • Regulacja metabolizmu tkanki tłuszczowej
  • Wsparcie układu odpornościowego
  • Normalizacja profilu lipidowego
  • Działanie przeciwmiażdżycowe
  • Potencjał gastroprotekcyjny
  • Profilaktyka prozdrowotna
  • Właściwości termogeniczne
  • Poprawa trawienia

Apollo’s Hegemony Capsaicin & Ginger to suplement diety zawierający standaryzowane ekstrakty roślinne - ekstrakt z papryki rocznej (Capsicum annuum), będącej źródłem kapsaicyny, oraz ekstrakt z imbiru lekarskiego (Zingiber officinale). Stosowane powszechnie jako przyprawy, kapsaicyna i imbir wykazują szereg udowodnionych naukowo prozdrowotnych właściwości na organizm.

Kapsaicyna to alkaloid będący główną substancją aktywną papryki, odpowiedzialny za jej ostry smak (szczególnie chilli). Główny mechanizm działania związku opiera się na interakcji z kanałem jonowym TRPV1 (transient receptor potential vanilloid 1). Aktywacja tego kanału przez kapsaicynę odpowiada nie tylko za uczucie pieczenia, ale też za szereg innych, prozdrowotnych właściwości tego związku.

Imbir lekarski (Zingiber officinale) to gatunek rośliny powszechnie stosowany jako przyprawa korzenna, znajdujący również szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie i medycynie konwencjonalnej. Wykazuje działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwbólowe, przeciwdrobnoustrojowe, obniżające poziom cholesterolu i żółciopędne. Ponadto imbir jest pomocny w zwalczaniu nudności (m.in. w chorobie lokomocyjnej).

Naturalne antyoksydanty
Zarówno kapsaicyna jak i substancje czynne obecne w imbirze wykazują właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu mają zdolność do redukowania niekorzystnego stresu oksydacyjnego. Długotrwale utrzymujący się stres oksydacyjny prowadzi do uszkodzenia struktur komórkowych, co w konsekwencji jest przyczyną rozwoju licznych chorób i przyspieszonego starzenia się organizmu.

Aktywność antyoksydacyjna kapsaicyny opiera się głównie na zdolności do hamowania reakcji utleniania, w tym m.in. utleniania lipoprotein LDL, procesu prowadzącego do rozwoju miażdżycy. W ten sposób kapsaicyna wspomaga zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Imbir zawdzięcza swoje działanie antyoksydacyjne obecności związków polifenolowych, dzięki którym wykazuje dużą zdolność zmiatania wolnych rodników.

Wspomaganie procesu odchudzania
Kapsaicyna może skutecznie wspomagać procesy utraty nadmiernej masy ciała i tkanki tłuszczowej na drodze kilku mechanizmów, przede wszystkim poprzez wpływ na metabolizm tkanki tłuszczowej i (wraz z imbirem) termoregulację. Właściwości te zostały wykazane zarówno w badaniach na ludziach jak i na zwierzętach.

Wykazano, że kapsaicyna wykazuje wpływ na ilość białek zaangażowanych w termoregulację i metabolizm tłuszczów. Dzieje się to poprzez hamowanie przez kapsaicynę transkrypcji genów kodujących białka, które pobudzają procesy adipogenezy oraz pobudzanie transkrypcji genów kodujących białka uczestniczące w termogenezie (wytwarzaniu ciepła przez organizm). Kapsaicyna może nasilać wydzielanie adrenaliny i noradrenaliny z rdzenia nadnerczy, co dodatkowo nasila termogenezę.

W innym badaniu wykazano kataboliczne właściwości kapsaicyny - obserwowano nasilenie rozkładu tłuszczów w organizmie. Kapsaicyna może też wpływać na obniżenie apetytu. Wszystkie te aktywności przekładają się na zwiększenie wydatku energetycznego i zmniejszenie pobierania energii, a zatem powodują wzrost deficytu kalorycznego. Skutkiem tego jest ułatwienie redukcji masy ciała i tkanki tłuszczowej.

Właściwości gastroprotekcyjne
Mimo powszechnie panującego przekonania, że należy unikać ostrych przypraw w celu zapobiegania schorzeń żołądka, liczne doniesienia wskazują na potencjał gastroprotekcyjny kapsaicyny. Wykazano, że systematyczne przyjmowanie niewielkich ilości kapsaicyny zmniejszało ryzyko rozwoju m.in. wrzodów żołądka.

Działanie to jest związane z aktywacją TRPV1 w neuronach śluzówki żołądka. Powoduje to uwolnienie odpowiednich neuropeptydów i tlenku azotu, poprawiając mikrokrążenie krwi w tym obszarze.

Podsumowując, Apollo’s Hegemony Capsaicin & Ginger to wysokiej jakości preparat na bazie naturalnych ekstraktów roślinnych, stanowiący wartościowy element profilaktyki prozdrowotnej.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (1)

Skład

Wielkość opakowania: 90 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 90
w porcji (1 kapsułka)zawartość%ZDS
Ekstrakt z owoców papryki rocznej (Capsicum annuum), standaryzowany na zawartość min. 1% kapsaicyny300 mg*
w tym kapsaicyna3 mg*
Ekstrakt z kłącza imbiru lekarskiego (Zingiber officinale), standaryzowany na zawartość min. 5% gingeroli250 mg*

Pozostałe składniki

Celuloza mikrokrystaliczna, skrobia ryżowa, otoczka kapsułki.

 

Produkt nie był badany na obecność substancji zabronionych przez Światową Agencję Antydopingową (WADA). 

 

Ostatnia ocena

Pascal Legutko

Is you product child friendly? For a child of 12-13 years of age?

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Seeking Health
285,00 zł
(5)

Formuła dostosowana do każdego etapu ciąży - od planowania, poprzez ciążę aż do karmienia piersią.

Kupuję
Olimp
65,00 zł
(3)

Proteinowy suplement diety, który wspomaga budowę suchej masy mięśniowej oraz przyśpiesza regenerację.

Kupuję
Now Foods
149,00 zł

Muliwitaminowy preparat dla kobiet ciężarnych wzbogacony o substancje dodatkowe, potęgujące jego działanie.

Kupuję

Papryka roczna

Informacja

Papryka roczna (Capsicum annuum) - roślina pochodząca z kontynentów amerykańskich, w Polsce uprawiana pod osłonami, posiada cenne właściwości lecznicze i kulinarne (jako przyprawa do wielu potraw). Surowcem jest wysuszony owoc papryki (Fructus Capsici siccatus) oraz owoc niedojrzały (Fructus Copsici immaturus) zawierający: aminy aromatyczne, białko, cukier, flawonoidy, kwasy organiczne, mikroelementy (fosfor, magnez, potas, wapń), witaminy (z grupy B, C, P, E, prowitaminę A) oraz alkaloid kapsaicynę posiadającą potencjał termogeniczny. Większość substancji występujących w papryce wykazuje właściwości antyoksydacyjne, wpływające na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i immunologicznego, zwiększają metabolizm, poprawiają krążenie krwi oraz wpływają na poziom cholesterolu. Świeża papryka jest cenną przyprawą do mięs, sałatek ze względu na działanie odżywcze i witaminizujące. Wchodzi w skład suplementów diety działających witaminizująco, mineralizująco oraz wspomagających odchudzanie.

Kapsaicyna

Informacja

Kapsaicyna związek organiczny występujący w owocach papryki chilii, łagodzący uczucie bólu oraz posiadający właściwości termogeniczne ujawniające się pod wpływem wzrostu temperatury (powyżej  42?C) w wyniku uwolnienia adrenaliny i noradrenaliny z rdzenia nadnerczy, przy równoczesnym wzroście tempa procesów metabolicznych i nasileniu spalania tłuszczu. Niewskazane jest używanie kapsaicyny z produktami zawierającymi kazeinę, która powoduje opóźnienie tempa przemian i może spowodować uczucie dyskomfortu w nadbrzuszu. W suplementacji sportowej kapsaicyna stosowana jest w połączeniu z kofeiną, polifenolami z zielonej herbaty w programach redukcji tkanki tłuszczowej i kontroli masy ciała. Stosowana również przez osoby odchudzające się o przeciętnej aktywności fizycznej. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm dobowego spożycia

Korzeń imbiru

Informacja

Korzeń imbiru (Zingiber Officinale Radix) jako surowiec zielarski jest szeroko wykorzystywany jako źródło m.in. gingeroli. Związki chemiczne zawierające składniki organiczne korzenia imbiru charakteryzują się wysoką aktywnością biologiczną. Korzeń imbiru wykorzystywany jest w medycynie, ze względu na zapobieganie infekcjom, zapewniające równowagę bakteryjną układu pokarmowego, udział w procesie wytwarzania żółci. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krwionośnego jako antyoksydant (przeciwutleniacz) obniżający ciśnienie tętnicze krwi, powodujący równocześnie opóźnienie procesów tworzenia się cholesterolu LDL (inhibitor). Będąc termogenikiem zmniejsza procesy łaknienia i bywa składnikiem kompleksów odchudzających. Dzięki uczestniczeniu w przemianach termogenicznych  lipolizie, należy do wartościowych spalaczy tłuszczu. Substancje aktywne w nim zawarte są składnikiem regeneratorów stawów  (w połączeniu m.in. z glukozaminą czy kurkuminą). W suplementacji sportowej ceniony za właściwości przeciwzapalne wspomagające proces leczenia i odnowy biologicznej po kontuzji narządów ruchu (szczególnie stawów) . Współtworzą bowiem z chondroityną, glukozaminą i kurkuminą tzw. regeneratory stawów.

Gingerole

Informacja

Gingerole - zawarte w kłączu imbiru składniki aktywne są pochodnymi fenylopropanu. Działają przeciwzapalnie, napotnie, nagrzewająco, oraz regulują pracę układu pokarmowego i trawiennego. Działają jako przeciwutleniacz zmniejszający utlenianie cholesterolu LDL i odkładaniu się blaszek miażdżycowych, obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Stosowane są również w preparatach pozwalających na redukcję tkanki tłuszczowej. W połączeniu z glukozaminą, chondroityną i kurkuminą pozwalają na regenerację stawów. W suplementacji sportowej wykorzystywany jest ich potencjał przeciwzapalny, ułatwiający leczenie i rehabilitację po kontuzjach narządów ruchu.

Dawkowanie: 10–20 mg na dobę.

Ostatnio na blogu

Herbata z cytryną a ryzyko choroby Alzheimera

Herbata z cytryną a ryzyko choroby Alzheimera

Istnieje taki odłam POP-dietetyki, który od lat usilnie zajmuje się przestrzeganiem przed łączeniem ze sobą rozmaitych pokarmów. Istnieje wiele na pozór...

czytaj więcej
Witamina B6 – sposób na PMS?

Witamina B6 – sposób na PMS?

Zespół objawów pojawiających się w okolicach menstruacji dla wielu kobiet jest comiesięczną, ponurą tradycją. Środek, który by skutecznie zniwelował...

czytaj więcej
Dolegliwości ze strony układu pokarmowego w ciąży

Dolegliwości ze strony układu pokarmowego w ciąży

Drastyczne zmiany w stężeniach estrogenów i progesteronu (oraz wielu innych hormonów) w przebiegu ciąży powodują wiele zmian strukturalnych w przewodzie...

czytaj więcej
PCOS – czym jest?

PCOS – czym jest?

Na początku musimy przypomnieć sobie pewną bardzo istotną lekcję biologii, a mianowicie lekcję o owulacji. Jak to działa? Kobiecą przysadkę mózgową...

czytaj więcej
Berberyna łagodzi objawy trądziku pospolitego

Berberyna łagodzi objawy trądziku pospolitego

Berberys zwyczajny (B. vulgaris) to roślina szeroko stosowana w ziołolecznictwie od tysiącleci. Głównym związkiem chemicznym warunkującym działanie...

czytaj więcej
Znaczenie prędkości w sportach siłowych

Znaczenie prędkości w sportach siłowych

Prędkość fazy koncentrycznej należy do elementów decydujących o dalszej progresji treningu, podobnie jak RPE czy wszelkie rekordy ustalone na podstawie...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027