- Paczka u Ciebie nawet pojutrze
- Wysyłka zagraniczna już od 20,73 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł
+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)
+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)
- Paczka u Ciebie nawet pojutrze
- Wysyłka zagraniczna już od 20,73 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł
+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)
+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)
BioTech Vitamin C 1000 to suplement, który wzbogaca dietę o wysoką dawkę witaminy C. Jej działanie wzmacniają obecne w składzie preparatu bioflawonoidy cytrusowe oraz wyciąg z kwiatów dzikiej róży.
Suplement pozwala w łatwy i bezpieczny sposób zwiększyć podaż witaminy C. Jest szczególnie polecany osobom, które nie przywiązują wagi do prawidłowego odżywiania, spożywają mało owoców i warzyw albo są uzależnione od nikotyny. Warto sięgnąć po niego również w sezonie grypy i przeziębień.
Witamina C jest jedną z najbardziej znanych, a zarazem najbardziej aktywnych biologicznie witamin. Uczestniczy w wielu reakcjach biochemicznych i warunkuje prawidłowy przebieg licznych procesów metabolicznych. Jest to również jeden z najsilniejszych poznanych antyoksydantów.
Dzika róża (Rosa canina) to roślina niezwykle ceniona w farmakopei. Do celów leczniczych wykorzystuje się zarówno owoce, jak i kwiaty. Zawierają one wysokie stężenie naturalnej witaminy C, przeciwutleniaczy oraz galaktolipidów - unikalnych substancji o działaniu przeciwzapalnym.
Bioflawonoidy to grupa związków chemicznych przynależących do polifenoli. Są one wtórnymi produktami metabolizmu roślin. Wysoką zawartością bioflawonoidów cechują się zwłaszcza owoce cytrusowe. Zawiązki te są cenione przede wszystkim za działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Działają synergistycznie z witaminą C, wydłużają jej okres biologicznej aktywność w ustroju i wzmacniają pełnione przez nią funkcje.
Witamina C sprzyja wzmocnieniu odporności. Stosowana w okresie grypy i przeziębień może zmniejszyć częstotliwość zapadania na infekcje, ewentualnie skrócić czas trwania choroby i złagodzić jej przebieg. W ustroju witamina C jest wykorzystywana m.in. do produkcji komórek układu immunologicznego (np. limfocytów B i T), które odpowiadają za ochronę organizmu przez patogenami. Ponadto pobudza aktywność komórek NK i stymuluje proces fagocytozy polegający na pochłanianiu patologicznych bądź zainfekowanych komórek.
Witamina C to jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Ze względu na specyficzną budowę chemiczną posiada wysoką zdolność do neutralizacji reaktywnych form tlenu i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Może także pełnić funkcję donora elektronów, co przyspiesza tempo reakcji redox w obecności niebezpiecznych dla zdrowia metali. W ten sposób hamuje starzenie się organizmu i obniża ryzyko chorób, za którymi stoi nadmiar wolnych rodników.
Witamina C jest zaangażowana w biosyntezę kolagenu. Białko to stanowi główny element budulcowy tkanki łącznej, jest obecne w zębach, kościach, chrząstkach stawowych i skórze. Niedobór witaminy C może upośledzać przemiany prokolagenu w kolagen właściwy. W efekcie zmniejsza się szczelność naczyń krwionośnych, skóra traci swoją jędrność, mogą pojawić się również dysfunkcje w obrębie aparatu ruchu.
Witamina C reguluje pracę układu nerwowego. Moduluje systemy kilku ważnych neuroprzekaźników (cholinergiczny, katecholaminergiczny i glutaminergiczny), wykazuje działanie neuroprotekcyjne. Zwiększenie podaży witaminy C pozwala znieść uczucie nadmiernego zmęczenia i znużenia, ma korzystny wpływ na zdrowie poznawcze, a według niektórych źródeł może także zmniejszyć objawy depresji.
Witamina C może zahamować nadmierną produkcję kortyzolu w odpowiedzi na stres. W badaniach udowodniono, że osoby narażone na stres fizyczny albo psychiczny, które otrzymywały duże dawki witaminy C miały niższy poziom kortyzolu i niższe ciśnienie krwi niż grupa kontrolna, która otrzymywała placebo.
Witamina C zwiększa biodostępność składników odżywczych. Korzystnie wpływa zwłaszcza na absorpcję wapnia oraz żelaza niehemowego. Jest to szczególnie istotne dla osób, które nie jedzą mięsa, gdyż obecne w produktach roślinnych żelazo jest uważane za bardzo trudno przyswajalne.
Podsumowując, BioTech Vitamin C 1000 to łatwy sposób na zwiększenie podaży witaminy C i uzupełnienie ewentualnych niedoborów. Suplement jest szczególnie wskazany dla palaczy, może być pomocy również przy problemach z kruchością naczynek krwionośnych i pogorszeniem stanu skóry. Stosowany w sezonie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienia wzmocni odporność i ograniczy ryzyko infekcji.
w 1 tabletce | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Witamina C (jako kwas askorbinowy) | 1000 mg | 1250% |
Wapń (jako Węglan wapnia) | 120 mg | 15% |
Bioflawonoidy cytrusowe (z owoców Citrus aurantium) | 44 mg | - |
Dzika róża (100% kwiatów) | 50 mg | - |
Powłoka: hydroksypropylometyloceluloza, celuloza mikrokrystaliczna, stearynian magnezu, kwas stearynowy.
Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem, ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.
Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.
Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym zażywaniu syntetycznej witaminy C.
Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.
Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.
Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.
Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH). Najlepiej wchłaniane są związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów. Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl
Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.
Nadmiar wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D3 u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.
Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)
Węglan wapnia - sól kwasu węglowego i wapnia stosowana w suplementach jako jedna z form wapnia ze względu na swoją wysoką biodostępność. Ma charakter alkaliczny, w związku z czym może być używany do zobojętniania środowiska panującego w żołądku.
Wapń jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest materiałem budulcowym dla kości i zębów, warunkuje ich wytrzymałość mechaniczną. Odpowiednia podaż wapnia zapobiega osteoporozie u osób starszych oraz umożliwia prawidłowy rozwój układu kostnego u dzieci. Jest aktywatorem wielu enzymów, bierze udział w procesach zapalnych, reguluje sekrecję niektórych hormonów. Jest również niezbędny do powstania skurczu mięśnia, warunkuje także proces krzepnięcia krwi. Ponadto, jony wapnia umożliwiają przekazywanie impulsu nerwowego przez synapsy, regulując w ten sposób prawidłowe neuroprzewodnictwo.
Zapotrzebowanie na wapń zwiększa się wraz z rosnącym obciążeniem treningowym organizmu, w związku z czym zalecana jest zwiększona podaż wapnia u sportowców. Zwiększony ubytek wapnia może też być spowodowany stosowaniem diety wysoko proteinowej.
Flawonoidy cytrusowe (Flawanony) - występują w owocach cytrusowych (gorzkich pomarańczach i grapefruicie) i zawierają naryngeninę oraz hespertynę o działaniu silnie przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, a także wspomagają metabolizm wielu substancji. Zwiększają odporność organizmu i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Zmniejszają wydzielanie kortyzolu, przy równoczesnym zwiększaniu hormonu noradrenaliny pozwalając na redukcje tkanki tłuszczowej. Flawonoidy cytrusowe są składnikiem suplementów w kategorii „zdrowie i uroda”, preparatach witaminizujących, termogenikach, mieszanek ziołowych wspomagających funkcjonowanie układu hormonalnego.
Dzika róża (Rosa canina), znana głównie z wysokiej zawartości witaminy C (w czołówce wśród roślin europejskich), zawierająca w składzie również polifenole, które znacząco ułatwiają jej wchłanianie, jest powszechnie znanym, wartościowym składnikiem stosowanym w medycynie naturalnej.
Jedną z substancji czynnych zawartych w roślinie są flawonoidy, które wpływają na zwiększenie elastyczności naczyń krwionośnych. Karotenoidy, tj. likopen, wykazujący działanie antyoksydacyjne, przyczynia się do usuwania wolnych rodników z organizmu, dzięki czemu opóźnia się proces jego starzenia.
Z dzikiej róży wytwarzane są leki oraz suplementy witaminowe, gdyż oprócz witaminy C zawiera ona wiele innych, np. A, E, K, czy też witaminy z grupy B. Pomaga zatem w problemach z układem pokarmowym, ze szkorbutem oraz z zapaleniami, a także odgrywa znaczącą rolę we wspomaganiu pracy układu odpornościowego.