Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:220,00 zł441,00 zł661,00 zł882,00 zł1 102,00 zł
Wysyłka:-12,00 zł-23,00 zł-34,00 zł-45,00 zł-56,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Dodaj do koszyka
Lactibiane IKI Lactibiane IKI 30 sasz.
Pileje
219,00 zł

Lactibiane IKI 30 sasz.

ilość: 30 sasz.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
zmień
Dostępność:
mała ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2021-11
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł
219,00 złz VAT
7,30 zł / porcja

od 3 sztuk tylko 214,62 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Specjalnie wyselekcjonowane szczepy probiotyczne
  • Mieszanka trzech szczepów bakterii kwasu mlekowego
  • Wsparcie funkcjonowania układu pokarmowego
  • Przywracanie równowagi mikrobiomu jelitowego
  • Przeciwdziałanie stanom zapalnym jelit
  • Wsparcie terapii nieswoistych zapaleń jelit
  • Ochrona przed kolonizacją patogennych bakterii
  • Pomoc w zespole jelita drażliwego

Lactibiane Iki to kolejny suplement probiotyczny z profesjonalnej linii Mikrobiota firmy PiLeje. Jego głównym zastosowaniem jest przywracanie równowagi mikrobioty jelitowej oraz przeciwdziałanie stanom zapalnym błony śluzowej jelit. Może być stosowany jako terapia wspierająca w zespole jelita drażliwego oraz nieswoistych stanach zapalnych jelit.

Preparat zawiera trzy wyselekcjonowane szczepy bakterii kwasu mlekowego: Bifidobacterium lactis LA 304, Lactibacillus acidophilus LA 201 oraz Lactibacillus salivarius LA 302 w ilości aż 40 miliardów komórek. Autentyczność i skuteczność wymienionych szczepów potwierdza fakt, iż zdeponowane zostały we francuskim Instytucie Pasteura.

W ostatnich latach jednym z najbardziej nurtujących dla naukowców tematem jest wpływ tzw. mikrobiomu jelitowego, czyli zbioru ponad 500 gatunków bakterii i grzybów, zamieszkujących ludzki układ pokarmowy, na zdrowie organizmu. Wyniki badań są na tyle zaskakujące, iż skłaniają badaczy do zreformowania podejścia do człowieka – zaczyna się go rozpatrywać nie jako pojedynczy, autonomiczny organizm, ale jako zbiór wielu miliardów organizmów, wzajemnie na siebie wpływających.

Wiadomo już, że mikrobiom, właściwie od chwili przyjścia na świat, bierze udział w prawidłowym rozwoju i funkcjonowaniu wszystkich systemów organizmu, w tym szczególnie układu immunologicznego i pokarmowego. Zaburzenia w proporcjach pomiędzy mikroorganizmami szkodliwymi a wpływającymi pozytywnie, może prowadzić do wielu konsekwencji zdrowotnych. Wielu naukowców sugeruje, iż zachwianie tej delikatnej równowagi jest czynnikiem rozwoju zaburzeń pracy układu pokarmowego i immunologicznego, w tym zespołu jelita nadwrażliwego, a nawet tak poważnych chorób jak nieswoiste stany zapalne jelit: choroba Leśniowskiego – Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego.

Przywracanie równowagi mikrobiomu jelitowego
Istnieje wiele czynników wpływających na skład drobnoustrojów zamieszkujących ludzkie jelita. Należy do nich dieta, środowisko, poziom higieny (wbrew pozorom, przesadnie wysoki może działać szkodliwie), stres, uwarunkowania genetyczne, a nawet sposób przyjścia na świat – naturalnie czy poprzez cięcie cesarskie. Wszystko to może również wpływać na zaburzenie prawidłowego stosunku mikroorganizmów oddziałujących pozytywnie na organizm do tych szkodliwych.

Potwierdzonym naukowo rozwiązaniem tego problemu jest stosowanie odpowiednio dobranych preparatów probiotycznych, najlepiej w postaci mieszanek kilku różnych szczepów. Te pozytywne drobnoustroje wykazują zdolności do zmieniania składu mikrobiomu, oparte na różnych mechanizmach.

Podstawową cechą charakterystyczną szczepów probiotycznych jest zdolność wiązania się z wyspecjalizowanych receptorami w błonie śluzowej jelit, przyczepiania się do nich i pozostawania tam przez długi czas. Są to tzw. zdolności adhezyjne. Dzięki temu wypierają negatywne bakterie i zapobiegają ich ponownej kolonizacji.

Kolejnym mechanizmem jest produkcja substancji o działaniu bakteriobójczym, zwanych bakteriocynami. Działają one na komórki drobnoustrojów podobnie jak antybiotyki, wyniszczając szkodliwe bakterie. Jednocześnie probiotyki są na nie zazwyczaj odporne.

W czasie fermentacji, lecznicze szczepy bakteryjne, naturalnie produkują duże ilości kwasu mlekowego, co obniża pH jelit. Wiele szkodliwych mikroorganizmów nie jest przystosowana do funkcjonowania w bardziej kwaśnym środowisku, co zapobiega ich namnażaniu się.

Zespół jelita drażliwego
Niepokojącą obserwacją jest coraz częstsze rozpoznawanie tego schorzenia wśród populacji młodych, pracujących osób. Etiologia tego zaburzenia nadal nie jest do końca poznana, jednak wiadomo, że współdziała w tym wiele czynników, w tym podatność genetyczna, nieodpowiednia dieta, stres  oraz zaburzenia w składzie mikrobiomu jelitowego.

Istnieje wiele doniesień naukowych, iż suplementacja preparatami probiotycznymi może w znacznym stopniu poprawiać jakość życia chorych. W znamiennej liczbie przypadków zmniejsza ona dolegliwości bólowe, wzdęcia oraz częstotliwość biegunek. Dodatkowo duże grono specjalistów jest zdania, iż odpowiednio zastosowany preparat może prowadzić do zminimalizowania objawów na długie lata.

Nieswoiste zapalenia jelit (NZJ)
Jest to grupa chorób o podłożu autoimmunologicznycm, do których zaliczane są wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz choroba Leśniowskiego – Crohna. Są to bardzo poważne stany patologiczne, dotkliwie upośledzające jakość życia, szczególnie, iż jak dotąd medycynie nie udało się stworzyć na nie leku.

W rozwoju tej grupy chorób również bierze udział kilka czynników, wśród których podstawowym jest podatność genetyczna oraz zaburzenia w funkcjonowaniu układu immunologicznego i przerost patogennych szczepów bakteryjnych w jelicie.

Z tego powodu, specjaliści wysnuli hipotezę, iż suplementacja odpowiednimi szczepami probiotycznymi może wspierać leczenie tych jednostek chorobowych. Główne znaczenie ma tutaj zdolność tych bakterii do regulacji odpowiedzi immunologicznej w obrębie przewodu pokarmowego. Może ona zmieniać profil wytwarzanych cytokin z prozapalnych na działające przeciwzapalnie (interferon – γ, interleukina – 4), ograniczając zmiany istniejące w jelitach.

Dodatkowo, zdolności probiotyków do regulowania pracy układu pokarmowego oraz wspieranie regeneracji błoń śluzowych może przynosić kolejne pozytywne efekty. Należy jednak pamiętać, że przy tak poważnych chorobach, niezbędna jest konsultacja z lekarzem prowadzącym przed przystąpieniem do terapii probiotycznej.

Podsumowując, Lactibiane Iki to profesjonalny suplement diety zawierający dużą dawkę probiotyków o potwierdzonym działaniu prozdrowotnym. Polecany jest w celu przywracania prawidłowego składu mikroflory bakteryjnej i osób wrażliwych na stany zapalne błon śluzowych przewodu pokarmowego. Może on również przynosić ulgę osobom cierpiącym z powodu zespołu jelita drażliwego oraz być stosowany jako terapia wspomagająca w nieswoistych zapaleniach jelit. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 30 saszetekPorcja jednorazowa: 1 saszetkaIlość porcji w opakowaniu: 30
w 1 saszetcezawartość%ZDS
Bifidobacterium lactis LA 304, Lactobacillus acidophilus LA 201, Lactobacillus salivarius LA 30240x10^9 JTK*

Pozostałe składniki

Substancja wypełniająca (skrobia ziemniaczana, inulina z cykorii, maltodekstryna z kukurydzy i dwutlenek krzemu).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Aliness
59,90 zł

Naturalny, ultraczysty trans-resweratrol Veri-Te™. Promuje zdrowie starzenie i sprzyja zachowaniu witalności.

Kupuję
Trec
13,90 zł
(4)

Odżywka przedtreningowa dla zawodowych sportowców. Działa anabolicznie i zwiększa twardość mięśni.

Kupuję
Controlled Labs
149,00 zł

Kreatyna z dodatkiem tauryny i ekstraktów roślinnych. Usprawnia regenerację i niweluje uczucie zmęczenia.

Kupuję
Trec
4,00 zł
(3)

Odżywka przedtreningowa dla profesjonalnych sportowców. Działa anabolicznie i poprawia twardość mięśni.

Kupuję
Lab One
125,00 zł

Unikalna mieszanka kurkuminy, kwercetyny i piperyny, skutecznie tłumiąca stany zapalne. Bezpieczna dla wegan.

Kupuję
Controlled Labs
149,00 zł

Preparat do stosowania przed treningiem. Podnosi poziom energii i zapewnia ekstremalną pompę mięśniową.

Kupuję

Bifidobacterium lactis

Informacja

Co to jest za składnik bifidobacterium lactis? 

Bifidobacterium lactis jest szczepem bakterii probiotycznych zdolnych do produkcji kwasu mlekowego, które są zaliczane do bakterii Gram-dodatnich o kształcie pałeczek. Naturalnie zasiedlają końcową część jelita krętego oraz grubego. Główną ich funkcją jest konkurowanie zarówno o pokarm, jak i o miejsce adhezji z bakteriami patogennymi, przez co ich działanie można określić jako przeciwbiegunkowe, regenerujące błonę śluzową jelit, zwiększające pozyskiwanie mikroskładników oraz regulujące perystaltykę jelita.  

Ten szczep bakterii posiada również zdolność produkcji kwasu mlekowego z laktozy oraz innych substancji, które pośrednio (przez zakwaszanie środowiska) lub bezpośrednio (działając bakteriobójczo) będą uniemożliwiały wzrost oraz przeżycie bakterii patogennych takich jak Salmonella czy Helicobacter pylori.

Suplementacja szczepami probiotycznymi pozwala na odbudowę oraz przywrócenie właściwej mikroflory jelit, która w dzisiejszych czasach jest zaburzona z powodu wielu negatywnych czynników środowiskowych.

Lactobacillus acidophilus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus acidophilus?

Lactobacillus acidophilus to szczep bakterii o kształcie pałeczki potrafiący produkować korzystny dla zdrowia kwas mlekowy. Głównym miejscem bytowania tych bakterii jest śluzówka jelita cienkiego. Podobnie do reszty szczepów probiotycznych z łatwością wytrzymuje niekorzystne warunki istniejące na poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego, dzięki czemu po podaniu doustnym przechodzi do jelita cienkiego i ulega adhezji do komórek nabłonka tworząc liczne kolonie. Ponadto obecność tego szczepu zaobserwowano w pochwie, szyjce macicy oraz w cewce moczowej, dzięki czemu konkurując z patogennymi mikroorganizmami, pozwala zwalczyć liczne choroby i utrzymać zarówno układ pokarmowy oraz moczowo-płciowy we właściwej kondycji.

Poza produkcją kwasu mlekowego, ten szczep bakterii potrafi syntetyzować również inne organiczne kwasy, które mają zdolność hamowania przylegania oraz namnażania patogenów takich jak Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella, Candida albicans, Shigella, Clostridium, Listeria oraz Helicobacter. Zapewniając odpowiednie pH na obszarze jelit wspomaga trawienie jedzenia oraz wchłanianie mikro- oraz makroelementów.

Odnotowano, że szczep ten posiada właściwość syntezy witaminy K, dzięki czemu wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi oraz dodatnio wpływa na strukturę kości.

Produkując laktazę, pozwala wspomóc trawienie laktozy, czym redukuje nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po spożyciu nabiału. Do walki z patogenami wykorzystuje również bakteriocyny takie jak acidolina, acidofilina, laktobakcylina, laktocyna i wiele innych. 

W medycynie znajduje zastosowanie w leczeniu zatruć pokarmowych, poprawie odporności organizmu oraz w leczeniu chorób antybiotykami. Są składnikiem preparatów prebiotycznych, probiotycznych i funkcjonalnych oraz jako składnik różnego rodzaju odżywek, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus salivarius

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus salivarius?

Lactobacillus salivarius jest bakterią z grupy probiotyków występującą głównie w okrężnicy, jelicie cienkim oraz pochwie, lecz jej obecność zaobserwowano również w jamie ustnej. Na kolonizowanych terenach konkuruje z patogenami o źródło pożywienia oraz miejsce adhezji, dzięki czemu wspomaga inne przyjacielskie szczepy w walce z czynnikami chorobotwórczymi. Przyczepiając się do śluzówki jelit wspiera funkcję barierową jelit. Wykazuje również ważne działanie immunomodulujące. U astmatyków poprawia równowagę między Th1 a Th2, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwzapalne, hamuje wydzielanie prozapalnych cytokin oraz wspomaga leczenie licznych skórnych alergii.

Produkując kwas mlekowy, bakteriocyny oraz małe ilości nadtlenku wodoru hamuje wzrost lub redukuje liczbę grzybów z rodzaju Candida, E.coli, Salmonella ssp., Streptococcus pyogenes, Helicobacter pylori. Wraz z Bifidobacterium breve wspomaga usuwanie mutantów Streptococci (odpowiadają za powstawanie próchnicy zębów, płytki nazębnej oraz owrzodzenia jamy ustnej) w jamie ustnej.

Obiecujące wyniki zaobserwowano również w zmniejszaniu odczuwania bólu. Wynika to ze względu, że Lactobacillus salivarius ma zdolność do indukcji ekspresji receptorów związanych z hamowaniem reakcji bólowych, szczególnie OPRM1 w jelitach. Ponadto wpływa na połączenie mózgowo-jelitowe, dzięki czemu poprawiając stan jelit wynikający ze stosowania antybiotyków lub działania patogenów, pośrednio może poprawić funkcje poznawcze, redukować stany depresyjne oraz lęki. Pozytywny wpływ zanotowany został również na układ sercowo naczyniowy, a wynika to z redukcji poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi.

Lactobacillus salivarius występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Ostatnio na blogu

Kava Kava – uprawa i pochodzenie

Kava Kava – uprawa i pochodzenie

Kava Kava to niezwykle drogocenna substancja, którą można stosować na co dzień, w celu poprawy samopoczucia i zdrowia. Skąd pochodzi kava kava? Gdzie jest...

czytaj więcej
Czy można przedawkować witaminy z grupy B?

Czy można przedawkować witaminy z grupy B?

Przyjmowanie witamin z grupy B to bardzo częsty element suplementacji. Nic dziwnego! Zwykle nie przyjmujemy ich odpowiedniej ilości z pożywieniem, biorąc pod...

czytaj więcej
4 porady które pomogą Twojemu organizmowi lepiej wchłaniać witaminę D

4 porady które pomogą Twojemu organizmowi lepiej wchłaniać witaminę D

Samo stanie na słońcu czy przyjmowanie suplementów z witaminą D nie wystarczy. Musisz się upewnić, że Twoje ciało...

czytaj więcej
Magnez dla osób starszych

Magnez dla osób starszych

Wraz z wiekiem zmniejsza się nasza aktywność fizyczna, a wraz z nią spożycie pokarmu i płynów – nasze zapotrzebowanie...

czytaj więcej
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?

Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?

Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i czym dokładnie zajmuje się...

czytaj więcej
Sześć najważniejszych zalet colostrum

Sześć najważniejszych zalet colostrum

Colostrum (siara), czyli pierwsze mleko matki, odgrywa kluczową rolę w produkcji, a następnie we wsparciu funkcjonowania naturalnych komórek cytotoksycznych...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027