od 3 sztuk tylko: 214,62 zł / szt. -2%
![]() |
Sodium Butyrate - Maślan Sodu 570mg 240 kaps. Apollo's Hegemony |
69,00 zł |
Lactibiane Iki to kolejny suplement probiotyczny z profesjonalnej linii Mikrobiota firmy PiLeje. Jego głównym zastosowaniem jest przywracanie równowagi mikrobioty jelitowej oraz przeciwdziałanie stanom zapalnym błony śluzowej jelit. Może być stosowany jako terapia wspierająca w zespole jelita drażliwego oraz nieswoistych stanach zapalnych jelit.
Preparat zawiera trzy wyselekcjonowane szczepy bakterii kwasu mlekowego: Bifidobacterium lactis LA 304, Lactibacillus acidophilus LA 201 oraz Lactibacillus salivarius LA 302 w ilości aż 40 miliardów komórek. Autentyczność i skuteczność wymienionych szczepów potwierdza fakt, iż zdeponowane zostały we francuskim Instytucie Pasteura.
W ostatnich latach jednym z najbardziej nurtujących dla naukowców tematem jest wpływ tzw. mikrobiomu jelitowego, czyli zbioru ponad 500 gatunków bakterii i grzybów, zamieszkujących ludzki układ pokarmowy, na zdrowie organizmu. Wyniki badań są na tyle zaskakujące, iż skłaniają badaczy do zreformowania podejścia do człowieka – zaczyna się go rozpatrywać nie jako pojedynczy, autonomiczny organizm, ale jako zbiór wielu miliardów organizmów, wzajemnie na siebie wpływających.
Wiadomo już, że mikrobiom, właściwie od chwili przyjścia na świat, bierze udział w prawidłowym rozwoju i funkcjonowaniu wszystkich systemów organizmu, w tym szczególnie układu immunologicznego i pokarmowego. Zaburzenia w proporcjach pomiędzy mikroorganizmami szkodliwymi a wpływającymi pozytywnie, może prowadzić do wielu konsekwencji zdrowotnych. Wielu naukowców sugeruje, iż zachwianie tej delikatnej równowagi jest czynnikiem rozwoju zaburzeń pracy układu pokarmowego i immunologicznego, w tym zespołu jelita nadwrażliwego, a nawet tak poważnych chorób jak nieswoiste stany zapalne jelit: choroba Leśniowskiego – Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
Przywracanie równowagi mikrobiomu jelitowego
Istnieje wiele czynników wpływających na skład drobnoustrojów zamieszkujących ludzkie jelita. Należy do nich dieta, środowisko, poziom higieny (wbrew pozorom, przesadnie wysoki może działać szkodliwie), stres, uwarunkowania genetyczne, a nawet sposób przyjścia na świat – naturalnie czy poprzez cięcie cesarskie. Wszystko to może również wpływać na zaburzenie prawidłowego stosunku mikroorganizmów oddziałujących pozytywnie na organizm do tych szkodliwych.
Potwierdzonym naukowo rozwiązaniem tego problemu jest stosowanie odpowiednio dobranych preparatów probiotycznych, najlepiej w postaci mieszanek kilku różnych szczepów. Te pozytywne drobnoustroje wykazują zdolności do zmieniania składu mikrobiomu, oparte na różnych mechanizmach.
Podstawową cechą charakterystyczną szczepów probiotycznych jest zdolność wiązania się z wyspecjalizowanych receptorami w błonie śluzowej jelit, przyczepiania się do nich i pozostawania tam przez długi czas. Są to tzw. zdolności adhezyjne. Dzięki temu wypierają negatywne bakterie i zapobiegają ich ponownej kolonizacji.
Kolejnym mechanizmem jest produkcja substancji o działaniu bakteriobójczym, zwanych bakteriocynami. Działają one na komórki drobnoustrojów podobnie jak antybiotyki, wyniszczając szkodliwe bakterie. Jednocześnie probiotyki są na nie zazwyczaj odporne.
W czasie fermentacji, lecznicze szczepy bakteryjne, naturalnie produkują duże ilości kwasu mlekowego, co obniża pH jelit. Wiele szkodliwych mikroorganizmów nie jest przystosowana do funkcjonowania w bardziej kwaśnym środowisku, co zapobiega ich namnażaniu się.
Zespół jelita drażliwego
Niepokojącą obserwacją jest coraz częstsze rozpoznawanie tego schorzenia wśród populacji młodych, pracujących osób. Etiologia tego zaburzenia nadal nie jest do końca poznana, jednak wiadomo, że współdziała w tym wiele czynników, w tym podatność genetyczna, nieodpowiednia dieta, stres oraz zaburzenia w składzie mikrobiomu jelitowego.
Istnieje wiele doniesień naukowych, iż suplementacja preparatami probiotycznymi może w znacznym stopniu poprawiać jakość życia chorych. W znamiennej liczbie przypadków zmniejsza ona dolegliwości bólowe, wzdęcia oraz częstotliwość biegunek. Dodatkowo duże grono specjalistów jest zdania, iż odpowiednio zastosowany preparat może prowadzić do zminimalizowania objawów na długie lata.
Nieswoiste zapalenia jelit (NZJ)
Jest to grupa chorób o podłożu autoimmunologicznycm, do których zaliczane są wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz choroba Leśniowskiego – Crohna. Są to bardzo poważne stany patologiczne, dotkliwie upośledzające jakość życia, szczególnie, iż jak dotąd medycynie nie udało się stworzyć na nie leku.
W rozwoju tej grupy chorób również bierze udział kilka czynników, wśród których podstawowym jest podatność genetyczna oraz zaburzenia w funkcjonowaniu układu immunologicznego i przerost patogennych szczepów bakteryjnych w jelicie.
Z tego powodu, specjaliści wysnuli hipotezę, iż suplementacja odpowiednimi szczepami probiotycznymi może wspierać leczenie tych jednostek chorobowych. Główne znaczenie ma tutaj zdolność tych bakterii do regulacji odpowiedzi immunologicznej w obrębie przewodu pokarmowego. Może ona zmieniać profil wytwarzanych cytokin z prozapalnych na działające przeciwzapalnie (interferon – γ, interleukina – 4), ograniczając zmiany istniejące w jelitach.
Dodatkowo, zdolności probiotyków do regulowania pracy układu pokarmowego oraz wspieranie regeneracji błoń śluzowych może przynosić kolejne pozytywne efekty. Należy jednak pamiętać, że przy tak poważnych chorobach, niezbędna jest konsultacja z lekarzem prowadzącym przed przystąpieniem do terapii probiotycznej.
Podsumowując, Lactibiane Iki to profesjonalny suplement diety zawierający dużą dawkę probiotyków o potwierdzonym działaniu prozdrowotnym. Polecany jest w celu przywracania prawidłowego składu mikroflory bakteryjnej i osób wrażliwych na stany zapalne błon śluzowych przewodu pokarmowego. Może on również przynosić ulgę osobom cierpiącym z powodu zespołu jelita drażliwego oraz być stosowany jako terapia wspomagająca w nieswoistych zapaleniach jelit.
WAŻNE WSKAZÓWKI:
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.
Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Skonsultuj się z lekarzem w przypadku gdy jesteś w ciąży, karmisz piersią lub przyjmujesz leki.
Przechowywać w oryginalnym opakowaniu w miejscu nienasłonecznionym.
Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Najlepiej spożyć przed końcem: data znajduje się z boku opakowania.
w 1 saszetce | zawartość | %RWS |
---|---|---|
Bifidobacterium lactis LA 304, Lactobacillus acidophilus LA 201, Lactobacillus salivarius LA 302 | 40x10^9 JTK | * |
Substancja wypełniająca (skrobia ziemniaczana, inulina z cykorii, maltodekstryna z kukurydzy i dwutlenek krzemu).
Ostatnio na blogu
Biuro obsługi klienta
Pomoc i konsultacje
Reklamacje