Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Omega 3-6-9 Omega 3-6-9

Nawo Foods Omega 3-6-9 to suplement diety zawierający zestaw nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3-6-9 w precyzyjnie dobranych dawkach, dostarczających najlepsze korzyści dla Twojego organizmu. Preparat wpływa pozytywnie na cały organizm, wykazuje działanie wielopoziomowe – pomaga w utrzymaniu homeostazy, chroni przed zaburzeniami mózgowo-naczyniowymi, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, a także dba o zachowanie prawidłowej funkcji skóry.

Suplement zapewnia optymalne stężenie kwasów tłuszczowych w organizmie, zawiera drogocenne, naturalne oleje z nasion: lnu, wiesiołka, rzepaku, czarnej porzeczki oraz olej z pestek dyni. Wszystkie oleje użyte w preparacie poddane zostały procesowi tłoczenia na zimno, dzięki czemu zachowały swoją jakość, wartość odżywczą i są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 oraz omega-9.

Omega 3 i 6 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Są to kwasy wielonienasycone. Niestety, substancje te nie są syntetyzowane przez ludzki organizm, dlatego dla zachowania prawidłowego przebiegu wielu kluczowych przemian w ustroju, należy dbać o dostarczanie ich z zewnątrz.

Omega-9 to jednonienasycony kwas tłuszczowy, który także zaliczany jest do NNKT, ale stanowi pewien wyjątek – istnieje możliwość jego syntezy w organizmie, jednak wraz z wiekiem czy w wyniku zaburzeń pracy wątroby, taka możliwość maleje i również ważne jest dbanie o jego odpowiedną podaż.

Do kwasów tłuszczowych omega-3 zaliczany jest kwas α-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA), natomiast kwasy omega-6 to kwas linolowy (LA) i kwas arachidonowy (AA). Przedstawicielem kwasów tłuszczowych omega-9 jest kwas oleinowy.

Konsekwencje niedoboru NNKT
Liczne badania naukowe wykazały, że niewystraczająca ilość NNKT w organizmie wiąże się z ryzykiem powstania wielu dysfunkcji fizjologicznych. Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych może być przyczyną m.in. zwiększonej podatności na infekcje, nadciśnienia tętniczego, zaburzeń płodności, pogorszenia wydolności układu krążenia, zmian skórnych, a także spadku funkcji umysłowych oraz zaburzeń neurodegeneracyjnych.  

Za niedobór NNKT przede wszystkim odpowiedzialne są nieprawidłowe nawyki żywieniowe (niskie spożycie tłustych ryb morskich oraz olejów roślinnych), a także zaburzenia na poziomie enzymatycznym, które mogą być spowodowane takimi czynnikami jak: wiek, alkohol, nikotyna, stres, infekcje, niedobory witamin i składników mineralnych, nadmierna ekspozycja na promieniowanie UV czy częste infekcje.

Korzystny wpływ na skórę
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają istotną rolę w utrzymaniu prawidłowej kondycji skóry oraz wspomagają jej regenerację. Odpowiadają one m.in. za gospodarkę lipidową naskórka, wydzielanie sebum oraz strukturę cementu międzykomórkowego. Substancje te wzmacniają barierę ochronną skóry i przeciwdziałają nadmiernej utracie wody.

Ich niedobór prowadzi do zaburzeń keratynizacji naskórka, co objawia się suchą skórą i nadmiernym złuszczaniem się naskórka. Ponadto wpływa to negatywnie na stan włosów oraz paznokci – zwiększa ich łamliwość. Obecnie niedobór NNKT uważany jest za jedną z przyczyn pojawienia się łuszczycy, a także może występować w przebiegu innych dermatoz (np. atopowe zapalenie skóry, trądzik).

Poprawa funkcji poznawczych
Nienasycone kwasy tłuszczowe pełnią niezwykle ważną funkcję w przeciwdziałaniu schorzeniom układu nerwowego, m.in. dlatego, że wchodzą w skład błon komórkowych oraz poprawiają ukrwienie mózgu. Zaobserwowano, że substancje te wpływają pozytywnie na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego, zmniejszają objawy depresji, poprawiają samopoczucie i sprawność poznawczą. Badania naukowe potwierdzają, że kwasy tłuszczowe, a w szczególności kwas omega-3, mogą spowalniać nasilenie objawów choroby Alzheimera oraz otępienia starczego.

Ochrona układu sercowo-naczyniowego
Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezwykle istotne w profilaktyce chorób układu krążenia. Substancje te bowiem posiadają zdolność do zmniejszenia ciśnienia tętniczego krwi u osób z nadciśnieniem, stabilizują poziom cholesterolu, obniżają poziom trójglicerydów, poprawiają pracę serca, a także działają przeciwzakrzepowo. Badania naukowe wykazały, że substancje te zmniejszają ryzyko arytmii serca oraz udaru mózgu, redukują zachorowalność na chorobę niedokrwienną serca oraz przyczyniają się do zmniejszenia śmiertelności z powodu zawału serca.

Właściwości przeciwnowotworowe
NNKT z szeregu omega-3 hamują proliferację komórek nowotworowych i wykazują działanie protekcyjne m.in. w przebiegu raka piersi oraz okrężnicy. Substancje te hamują proces karcynogenezy oraz doprowadzają do apoptozy komórek nowotworowych. Ponadto zaobserwowano, że mogą one przeciwdziałać powstawaniu przerzutów, a także zmniejszać liczbę pooperacyjnych powikłań infekcyjnych.

Podsumowując, Now Foods Omega 3-6-9 to suplement diety, który niezbędny jest nie tylko do zachowania sprawności fizycznej, ale także umysłowej. Wielokierunkowe działanie preparatu sprawia, że jest on skuteczny zarówno jako środek stosowany w celu profilaktyki chorób cywilizacyjnych, jak również jako środek wspomagający leczenie.

Suplement rekomendowany jest w szczególności osobom starszym, u których występują zaburzenia metabolizmu kwasów tłuszczowych, a także osobom, których dieta charakteryzuje się niską podażą ryb morskich oraz olejów roślinnych. Ponadto preparat zalecany jest osobom pragnącym poprawić stan skóry oraz zmagającym się z nadmierną suchością skóry, atopowym zapaleniem skóry oraz trądzikiem. 

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Omega 3-6-9 Omega 3-6-9 100 softgels
Now Foods
42,00 zł

Omega 3-6-9

Wszystkie warianty

100 softgels
42,00 zł
250 softgels
89,00 zł

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:
42,00 zł
1 szt.
Zwiększa się zainteresowanie tym produktem

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,74 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Poprawia parametry skóry
  • Zmniejsza objawy depresji
  • Usprawnia zdolności poznawcze
  • Reguluje czynność układu nerwowego
  • Działa przeciwmiażdżycowo
  • Stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi
  • Wykazuje działanie antykancerogenne
  • Wzmacnia układ odpornościowy

Nawo Foods Omega 3-6-9 to suplement diety zawierający zestaw nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3-6-9 w precyzyjnie dobranych dawkach, dostarczających najlepsze korzyści dla Twojego organizmu. Preparat wpływa pozytywnie na cały organizm, wykazuje działanie wielopoziomowe – pomaga w utrzymaniu homeostazy, chroni przed zaburzeniami mózgowo-naczyniowymi, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, a także dba o zachowanie prawidłowej funkcji skóry.

Suplement zapewnia optymalne stężenie kwasów tłuszczowych w organizmie, zawiera drogocenne, naturalne oleje z nasion: lnu, wiesiołka, rzepaku, czarnej porzeczki oraz olej z pestek dyni. Wszystkie oleje użyte w preparacie poddane zostały procesowi tłoczenia na zimno, dzięki czemu zachowały swoją jakość, wartość odżywczą i są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 oraz omega-9.

Omega 3 i 6 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Są to kwasy wielonienasycone. Niestety, substancje te nie są syntetyzowane przez ludzki organizm, dlatego dla zachowania prawidłowego przebiegu wielu kluczowych przemian w ustroju, należy dbać o dostarczanie ich z zewnątrz.

Omega-9 to jednonienasycony kwas tłuszczowy, który także zaliczany jest do NNKT, ale stanowi pewien wyjątek – istnieje możliwość jego syntezy w organizmie, jednak wraz z wiekiem czy w wyniku zaburzeń pracy wątroby, taka możliwość maleje i również ważne jest dbanie o jego odpowiedną podaż.

Do kwasów tłuszczowych omega-3 zaliczany jest kwas α-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA), natomiast kwasy omega-6 to kwas linolowy (LA) i kwas arachidonowy (AA). Przedstawicielem kwasów tłuszczowych omega-9 jest kwas oleinowy.

Konsekwencje niedoboru NNKT
Liczne badania naukowe wykazały, że niewystraczająca ilość NNKT w organizmie wiąże się z ryzykiem powstania wielu dysfunkcji fizjologicznych. Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych może być przyczyną m.in. zwiększonej podatności na infekcje, nadciśnienia tętniczego, zaburzeń płodności, pogorszenia wydolności układu krążenia, zmian skórnych, a także spadku funkcji umysłowych oraz zaburzeń neurodegeneracyjnych.  

Za niedobór NNKT przede wszystkim odpowiedzialne są nieprawidłowe nawyki żywieniowe (niskie spożycie tłustych ryb morskich oraz olejów roślinnych), a także zaburzenia na poziomie enzymatycznym, które mogą być spowodowane takimi czynnikami jak: wiek, alkohol, nikotyna, stres, infekcje, niedobory witamin i składników mineralnych, nadmierna ekspozycja na promieniowanie UV czy częste infekcje.

Korzystny wpływ na skórę
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają istotną rolę w utrzymaniu prawidłowej kondycji skóry oraz wspomagają jej regenerację. Odpowiadają one m.in. za gospodarkę lipidową naskórka, wydzielanie sebum oraz strukturę cementu międzykomórkowego. Substancje te wzmacniają barierę ochronną skóry i przeciwdziałają nadmiernej utracie wody.

Ich niedobór prowadzi do zaburzeń keratynizacji naskórka, co objawia się suchą skórą i nadmiernym złuszczaniem się naskórka. Ponadto wpływa to negatywnie na stan włosów oraz paznokci – zwiększa ich łamliwość. Obecnie niedobór NNKT uważany jest za jedną z przyczyn pojawienia się łuszczycy, a także może występować w przebiegu innych dermatoz (np. atopowe zapalenie skóry, trądzik).

Poprawa funkcji poznawczych
Nienasycone kwasy tłuszczowe pełnią niezwykle ważną funkcję w przeciwdziałaniu schorzeniom układu nerwowego, m.in. dlatego, że wchodzą w skład błon komórkowych oraz poprawiają ukrwienie mózgu. Zaobserwowano, że substancje te wpływają pozytywnie na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego, zmniejszają objawy depresji, poprawiają samopoczucie i sprawność poznawczą. Badania naukowe potwierdzają, że kwasy tłuszczowe, a w szczególności kwas omega-3, mogą spowalniać nasilenie objawów choroby Alzheimera oraz otępienia starczego.

Ochrona układu sercowo-naczyniowego
Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezwykle istotne w profilaktyce chorób układu krążenia. Substancje te bowiem posiadają zdolność do zmniejszenia ciśnienia tętniczego krwi u osób z nadciśnieniem, stabilizują poziom cholesterolu, obniżają poziom trójglicerydów, poprawiają pracę serca, a także działają przeciwzakrzepowo. Badania naukowe wykazały, że substancje te zmniejszają ryzyko arytmii serca oraz udaru mózgu, redukują zachorowalność na chorobę niedokrwienną serca oraz przyczyniają się do zmniejszenia śmiertelności z powodu zawału serca.

Właściwości przeciwnowotworowe
NNKT z szeregu omega-3 hamują proliferację komórek nowotworowych i wykazują działanie protekcyjne m.in. w przebiegu raka piersi oraz okrężnicy. Substancje te hamują proces karcynogenezy oraz doprowadzają do apoptozy komórek nowotworowych. Ponadto zaobserwowano, że mogą one przeciwdziałać powstawaniu przerzutów, a także zmniejszać liczbę pooperacyjnych powikłań infekcyjnych.

Podsumowując, Now Foods Omega 3-6-9 to suplement diety, który niezbędny jest nie tylko do zachowania sprawności fizycznej, ale także umysłowej. Wielokierunkowe działanie preparatu sprawia, że jest on skuteczny zarówno jako środek stosowany w celu profilaktyki chorób cywilizacyjnych, jak również jako środek wspomagający leczenie.

Suplement rekomendowany jest w szczególności osobom starszym, u których występują zaburzenia metabolizmu kwasów tłuszczowych, a także osobom, których dieta charakteryzuje się niską podażą ryb morskich oraz olejów roślinnych. Ponadto preparat zalecany jest osobom pragnącym poprawić stan skóry oraz zmagającym się z nadmierną suchością skóry, atopowym zapaleniem skóry oraz trądzikiem. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 100 kapsułek żelowychPorcja jednorazowa: 2 kapsułkiIlość porcji w opakowaniu: 50
w porcji (2 kapsułki)zawartość%ZDS
Kalorie25
Całkowita zawartość tłuszczu2.5 g3%*
Tłuszcze nasycone< 0.5 g2%*
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe1.5 g
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe0.5 g
Białko< 1 g1%*
Olej z ogórecznika lekarskiego (nasiona)800 mg
Naturalny koncentrat oleju z ryb800 mg
Olej z nasion lnu (zimnotłoczony, organiczny) (Linum usitatissimum)800 mg
Kwasy tłuszczowe Omega 3900 mg
kwas α-linolenowy (ALA)
Kwasy tłuszczowe Omega 6530 mg
kwas linolowy & kwas gamma-linolenowy (GLA)
Kwasy tłuszczowe Omega 9350 mg
kwas oleinowy
Pozostałe kwasy tłuszczowe220 mg
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe
nasycone kwasy tłuszczowe
fosfolipidy
itd.

Pozostałe składniki

Miękka kapsułka (żelatyna wołowa, woda, gliceryna, proszek karmelowy, karob)

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Aliness
33,90 zł

Wysoka dawka cynku w trzech organicznych formach o dużej biodostępności. Potężne wsparcie immunoregulacji.

Kupuję
Aliness
39,90 zł

Suplement diety obejmujący 11 kluczowych witamin z grupy B. Korzystnie wpływa na kondycję skóry i włosów.

Kupuję
Jarrow Formulas
39,00 zł

Doskonale przyswajalny preparat żelaza. Wspiera transport tlenu do tkanek i warunkuje prawidłowy skład krwi.

Kupuję
Aliness
22,90 zł

Wysoka dawka magnezu i wit. B6 - mikroelementów wspierających funkcje układu ruchu, nerwowego i krążenia.

Kupuję
Optimox
209,00 zł
(1)

Zawiera optymalną dawkę wysoce przyswajalnego jodu. Wspiera prawidłową pracę tarczycy.

Kupuję
Now Foods
39,00 zł

Suplement zawierający witaminy z grupy B. Przeciwdziała skutkom niedoborów tych witamin.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacja

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Olej z ogórecznika

Informacja

Olej z ogórecznika pozyskiwany z nasion Oleum Boraginis, jest źródłem kwasów GLA (gammalinolenowego), oraz pochodzących z rodziny Omega 6 kwasów tłuszczowych (np. erukowego, linolowego, stearynowego), o właściwościach przeciwzapalnych. Korzystnie wpływa na układ krwionośny. Stabilizuje poziom cholesterolu we krwi. Ze względu na właściwości poprawiające kondycje skóry,  włosów i paznokci stosowany w przemyśle kosmetycznym. Wchodzi w skład preparatów stosowanych w hiperlipidemii oraz koncentratów odżywczych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Omega 3

Informacja

Omega 3 (n-3) grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych: krótkołańcuchowych (kwas linolenowy, zaliczany do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowych (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]). Liczba 3 informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. NNKT dość obficie dostarczany jest w pożywieniu i może być dostarczany z pokarmem. EPA i DHA (oleje z tłuszczów ryb morskich) są dostarczane poprzez żywność pochodzenia morskiego (ryby morskie i owoce morza). Powstają również w organizmie ludzkim w wyniku procesów denaturacji i elongacji kwasu alfa-linolenowego, jednak w ilości niewystarczającej dla pełnych potrzeb organizmu. Dlatego powinny być dostarczane z zewnątrz. Przy stosowaniu tzw. diety zachodniej bardziej wskazana jest suplementacja kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 (niż Omega 6).

Suplementacja kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3 zalecana jest osobom aktywnym fizycznie w celu uzupełnienia i zapobiegania niedoborom w organizmie, jak również w uwagi na ich wpływ w skład ciała i wydolność tlenową oraz regenerację tkanek. Ponadto reguluje pracę układu krwionośnego (w tym serca), nerwowego, oddechowego oraz narządów ruchu. Preparaty zawierające EPA i DHA stanowią uzupełnienie diety wysiłkowej, bez względu na stopień wysiłku i wytrenowania.

Suplementy kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3, w zasadzie, produkowane są w postaci kapsułek w połączeniu z witaminą E, jako przeciwutleniaczem, dostępne w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie suplementów zwyczajowo zalecane w sporcie: Zależnie od podaży z dietą i spożycia omega  6 wynosi 1 – 5g EPA i DHA/24h.

Omega 6

Informacja

Omega 6 (n-6) jest to grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych  (kwas linolowy [LA – występujący w produktach pochodzenia roślinnego]). Liczba 6 informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym jest umieszczone przy szóstym od końca atomie węgla. Zaliczany do NNKT. Do grupy kwasów nienasyconych Omega 6 zaliczamy GLA (kwas gammalinolenowy, obecny m.in. w oleju z wiesiołka), ARA (kwas arachidowy z orzeszków ziemnych, a także produktach żywnościowych pochodzenia zwierzęcego). Spożywanie kwasów nienasyconych z grupy Omega 6 powinno być proporcjonalne do spożycia kwasów z rodziny Omega 3 w stosunku 1 : 1 do 6 : 1. Przy stosowaniu tzw. diety zachodniej rzadko zachodzi potrzeba suplementacji kwasów z grupy Omega 6 (zastosowanie znajduje kwas gammalinolenowy). Stanowią istotny składnik błon komórkowych oraz są prekursorami prostaglandyn. .Kwasy tłuszczowe nienasycone z grupy Omega 6 mają wysoką aktywność biologiczną: biorą udział w syntezie związków organicznych, ograniczających możliwości zapalne oraz hormonów. Zalecane są w diecie osób aktywnych fizycznie w niewielkich ilościach jako dodatek do pożywienia. 

W suplementacji stosuje się kompleksy kwasów tłuszczowych nienasyconych, zawierających w odpowiednich proporcjach Omega 3 i Omega 6. W suplementacji sportowej używany jest kwas arachidowy (ARA), którego działanie nasila anabolizm mięśniowy i podwyższa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość). Dostępne w preparatach wieloskładnikowych, których pełna gama znajduje się w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl

Często występują na ryku suplementy skojarzone zawierające zarówno kwasy tłuszczowe omega 3 jak i omega 6 w odpowiednio dobranych proporcjach. W suplementacji sportowej na szczególną uwagę zasługuje kwas arachidonowy, który podawany w postaci suplementy nasilał anabolizm mięśniowy i zwiększał zdolności wysiłkowe takie jak siła mięśni. Jest kilka preparatów wieloskładnikowych na rynku zawierających ten związek.

Dawkowanie suplementów zwyczajowo zalecane w sporcie:

Zależnie od podaży z dietą i spożycia omega 3 w dawce 1 – 4g/24h

Kwas linolowy

Informacja

Kwas linolowy, nienasycony kwas tłuszczowy z grupy Omega 6, nie podlega syntezie wewnątrzustrojowej, jest dostarczany w pokarmach pochodzenia roślinnego (m.in. w ziarnach słonecznika, sezamie, soi, orzechach laskowych, pestkach winogron itd) oraz w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Bierze udział w procesie biosyntezy kwasu arachidonowego niezbędnego do wytwarzania prostaglandyn. W normalnej diecie przy użyciu podanych powyżej składników pożywienia jest wystarczający i nie wymaga wspomagania suplementacją. Rzadko stosowany w suplementach diety, najczęściej połączony z EPA, DHA i ALA; jest składnikiem suplementów zawierających niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) często we połączeniu z witaminą E chroniącą kwasy tłuszczowe przed utlenianiem. Wskazane jest spożycie kwasu linolowego w odpowiedniej proporcji do kwasów z grupy Omega 3 (w przedziałach 1 : 1 do 1 : 5). Jako składnik błon komórkowych odpowiada za stan skóry, wypadanie włosów, gojenie się zadrapań i małych ran. Badania potwierdzają jego wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie:  w dawkowaniu najważniejsze jest zachowanie proporcji między kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6,. Ilość przy zachowaniu proporcji nie odgrywa większego znaczenia

Kwas gamma-linolenowy

Informacja

 Kwas gamma-linolenowy (GLA – nienasycony kwas tłuszczowy z grupy Omega 6), występujący w żywności pochodzenia roślinnego a także jest syntezowany w organizmie ludzkim z kwasu linolowego. Uczestniczy w syntezie eikozanoidów. Podnosi odporność organizmu. Niedobór GLA wpływa niekorzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Jest składnikiem dodatkowym z suplementach zawierających niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) uzupełnione o witaminę E posiadającą właściwości przeciwutleniające, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: zachowanie proporcji między kwasami Omega 3 i Omega 6 w stosunku 1 : 1 do 1 :5 pozwala na dowolność dawkowania.

Omega 9

Informacja

Omega 9 należy do grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, w których ostatnie wiązanie węglowe umieszczone jest na dziewiątym  od końca atomie węgla. Nie zalicza się do NNKT. Jest przetwarzany w organizmie z nasyconych kwasów tłuszczowych. Do grupy Omega 9 należą: kwas oleinowy (pochodzenia roślinnego: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, migdały), kwas erukowy i kwas palmitooleinowy. Kwasy te nie posiadają zbyt wysokiej aktywności biologicznej, lecz mogą wpływać profilaktycznie na choroby układu krwionośnego i otyłość.

Na rynku suplementów diety brak zawierających monopreparatów. Omega 9 występuje jako dodatek preparatów tłuszczowych dostarczających NNKT. Stosowane w odżywkach dla sportowców (np. białkowych czy białkowo-węglawodanowych. Dostępny w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak ścisłych norm dobowego spożycia. Zwyczajowo w diecie sportowej powinny stanowić od 10 do 15 % kaloryczności jadłospisu.

Kwas oleinowy

Informacja

Kwas oleinowy – jednonasycony kwas tłuszczowy z rodziny Omega 9, występujący w postaci naturalnej w produktach pochodzenia roślinnego (migdały, oliwa z oliwek) i zwierzęcego (żółtka jaj kurzych, tłuszcze pochodzące z ryb). Jako najpopularniejszy przedstawiciel kwasów tłuszczowych występujących w pożywieniu może zastępować niektóre nasycone kwasy tłuszczowe, a w konsekwencji wpływać pozytywnie na profil lipidowy krwi. W suplementacji diety stanowi uzupełnienie nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ostatnio na blogu

Nabiał może chronić przed nadciśnieniem – najnowsze doniesienia

Nabiał może chronić przed nadciśnieniem – najnowsze doniesienia

Tytuł nieco zaskakujący, choć same doniesienia o protekcyjnym wpływem nabiału względem chorób układu sercowo-naczyniowego już nie są tak świeże. O tym...

czytaj więcej
Śniadanie – jeść czy nie jeść?

Śniadanie – jeść czy nie jeść?

Temat spożywania lub też – omijania śniadań od dłuższego czasu budzi wiele kontrowersji i… emocji. Z jednej strony często podkreśla się, że...

czytaj więcej
Cholina – kluczowy składnik odżywczy

Cholina – kluczowy składnik odżywczy

Pomimo kilkudziesięcioletniej historii dietetyki, najnowsze badania wskazują, że nadal istnieją kluczowe składniki odżywcze, których możemy dostarczać...

czytaj więcej
Białko wołowe – suplementacyjny hit czy pic na wodę?

Białko wołowe – suplementacyjny hit czy pic na wodę?

O tym, że wyższe spożycie protein (niż przeciętny Kowalski, a nie bez umiaru) wspiera budowę formy sportowej. Białko dostarczane wraz z żywnością i...

czytaj więcej
klatka

klatka

w koncu alergia odpuscila (chyba…), niestety tak mam ze o tej porze roku mam „przekichane” (dziwne ze wiosna mam spokoj…no coz czeka mnie...

czytaj więcej
Fizjoterapia uroginekologiczna w przebiegu ciąży i po porodzie

Fizjoterapia uroginekologiczna w przebiegu ciąży i po porodzie

Po raz kolejny wspominam o tym, że u kobiet ciężarnych zachodzi dużo zmian adaptacyjnych w anatomii, fizjologii, biochemii, hematologii, neurologii,...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027