Now Foods Omega 3-6-9 to suplement diety zawierający zestaw nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3-6-9 w precyzyjnie dobranych dawkach, dostarczających najlepsze korzyści dla Twojego organizmu. Preparat wpływa pozytywnie na cały organizm, wykazuje działanie wielopoziomowe – pomaga w utrzymaniu homeostazy, chroni przed zaburzeniami mózgowo-naczyniowymi, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, a także dba o zachowanie prawidłowej funkcji skóry.
Suplement zapewnia optymalne stężenie kwasów tłuszczowych w organizmie, zawiera drogocenne, naturalne oleje z nasion: lnu, wiesiołka, rzepaku, czarnej porzeczki oraz olej z pestek dyni. Wszystkie oleje użyte w preparacie poddane zostały procesowi tłoczenia na zimno, dzięki czemu zachowały swoją jakość, wartość odżywczą i są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 oraz omega-9.
Omega 3 i 6 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Są to kwasy wielonienasycone. Niestety, substancje te nie są syntetyzowane przez ludzki organizm, dlatego dla zachowania prawidłowego przebiegu wielu kluczowych przemian w ustroju, należy dbać o dostarczanie ich z zewnątrz.
Omega-9 to jednonienasycony kwas tłuszczowy, który także zaliczany jest do NNKT, ale stanowi pewien wyjątek – istnieje możliwość jego syntezy w organizmie, jednak wraz z wiekiem czy w wyniku zaburzeń pracy wątroby, taka możliwość maleje i również ważne jest dbanie o jego odpowiedną podaż.
Do kwasów tłuszczowych omega-3 zaliczany jest kwas α-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA), natomiast kwasy omega-6 to kwas linolowy (LA) i kwas arachidonowy (AA). Przedstawicielem kwasów tłuszczowych omega-9 jest kwas oleinowy.
Konsekwencje niedoboru NNKT
Liczne badania naukowe wykazały, że niewystraczająca ilość NNKT w organizmie wiąże się z ryzykiem powstania wielu dysfunkcji fizjologicznych. Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych może być przyczyną m.in. zwiększonej podatności na infekcje, nadciśnienia tętniczego, zaburzeń płodności, pogorszenia wydolności układu krążenia, zmian skórnych, a także spadku funkcji umysłowych oraz zaburzeń neurodegeneracyjnych.
Za niedobór NNKT przede wszystkim odpowiedzialne są nieprawidłowe nawyki żywieniowe (niskie spożycie tłustych ryb morskich oraz olejów roślinnych), a także zaburzenia na poziomie enzymatycznym, które mogą być spowodowane takimi czynnikami jak: wiek, alkohol, nikotyna, stres, infekcje, niedobory witamin i składników mineralnych, nadmierna ekspozycja na promieniowanie UV czy częste infekcje.
Korzystny wpływ na skórę
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają istotną rolę w utrzymaniu prawidłowej kondycji skóry oraz wspomagają jej regenerację. Odpowiadają one m.in. za gospodarkę lipidową naskórka, wydzielanie sebum oraz strukturę cementu międzykomórkowego. Substancje te wzmacniają barierę ochronną skóry i przeciwdziałają nadmiernej utracie wody.
Ich niedobór prowadzi do zaburzeń keratynizacji naskórka, co objawia się suchą skórą i nadmiernym złuszczaniem się naskórka. Ponadto wpływa to negatywnie na stan włosów oraz paznokci – zwiększa ich łamliwość. Obecnie niedobór NNKT uważany jest za jedną z przyczyn pojawienia się łuszczycy, a także może występować w przebiegu innych dermatoz (np. atopowe zapalenie skóry, trądzik).
Poprawa funkcji poznawczych
Nienasycone kwasy tłuszczowe pełnią niezwykle ważną funkcję w przeciwdziałaniu schorzeniom układu nerwowego, m.in. dlatego, że wchodzą w skład błon komórkowych oraz poprawiają ukrwienie mózgu. Zaobserwowano, że substancje te wpływają pozytywnie na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego, zmniejszają objawy depresji, poprawiają samopoczucie i sprawność poznawczą. Badania naukowe potwierdzają, że kwasy tłuszczowe, a w szczególności kwas omega-3, mogą spowalniać nasilenie objawów choroby Alzheimera oraz otępienia starczego.
Ochrona układu sercowo-naczyniowego
Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezwykle istotne w profilaktyce chorób układu krążenia. Substancje te bowiem posiadają zdolność do zmniejszenia ciśnienia tętniczego krwi u osób z nadciśnieniem, stabilizują poziom cholesterolu, obniżają poziom trójglicerydów, poprawiają pracę serca, a także działają przeciwzakrzepowo. Badania naukowe wykazały, że substancje te zmniejszają ryzyko arytmii serca oraz udaru mózgu, redukują zachorowalność na chorobę niedokrwienną serca oraz przyczyniają się do zmniejszenia śmiertelności z powodu zawału serca.
Właściwości przeciwnowotworowe
NNKT z szeregu omega-3 hamują proliferację komórek nowotworowych i wykazują działanie protekcyjne m.in. w przebiegu raka piersi oraz okrężnicy. Substancje te hamują proces karcynogenezy oraz doprowadzają do apoptozy komórek nowotworowych. Ponadto zaobserwowano, że mogą one przeciwdziałać powstawaniu przerzutów, a także zmniejszać liczbę pooperacyjnych powikłań infekcyjnych.
Podsumowując, Now Foods Omega 3-6-9 to suplement diety, który niezbędny jest nie tylko do zachowania sprawności fizycznej, ale także umysłowej. Wielokierunkowe działanie preparatu sprawia, że jest on skuteczny zarówno jako środek stosowany w celu profilaktyki chorób cywilizacyjnych, jak również jako środek wspomagający leczenie.
Suplement rekomendowany jest w szczególności osobom starszym, u których występują zaburzenia metabolizmu kwasów tłuszczowych, a także osobom, których dieta charakteryzuje się niską podażą ryb morskich oraz olejów roślinnych. Ponadto preparat zalecany jest osobom pragnącym poprawić stan skóry oraz zmagającym się z nadmierną suchością skóry, atopowym zapaleniem skóry oraz trądzikiem.
w porcji (2 kapsułki) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Kalorie | 25 | |
Całkowita zawartość tłuszczu | 2.5 g | 3%* |
Tłuszcze nasycone | < 0.5 g | 2%* |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.5 g | † |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.5 g | † |
Białko | < 1 g | 1%* |
Olej z ogórecznika lekarskiego (nasiona) | 800 mg | † |
Naturalny koncentrat oleju z ryb | 800 mg | † |
Olej z nasion lnu (zimnotłoczony, organiczny) (Linum usitatissimum) | 800 mg | † |
Kwasy tłuszczowe Omega 3 | 900 mg | |
kwas α-linolenowy (ALA) | ||
Kwasy tłuszczowe Omega 6 | 530 mg | |
kwas linolowy & kwas gamma-linolenowy (GLA) | ||
Kwasy tłuszczowe Omega 9 | 350 mg | |
kwas oleinowy | ||
Pozostałe kwasy tłuszczowe | 220 mg | |
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe | ||
nasycone kwasy tłuszczowe | ||
fosfolipidy | ||
itd. |
Miękka kapsułka (żelatyna wołowa, woda, gliceryna, proszek karmelowy, karob)
Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.
Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.
Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.
Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.
Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.
Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.
Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.
Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)
Olej z ogórecznika pozyskiwany z nasion Oleum Boraginis, jest źródłem kwasów GLA (gammalinolenowego), oraz pochodzących z rodziny Omega 6 kwasów tłuszczowych (np. erukowego, linolowego, stearynowego), o właściwościach przeciwzapalnych. Korzystnie wpływa na układ krwionośny. Stabilizuje poziom cholesterolu we krwi. Ze względu na właściwości poprawiające kondycje skóry, włosów i paznokci stosowany w przemyśle kosmetycznym. Wchodzi w skład preparatów stosowanych w hiperlipidemii oraz koncentratów odżywczych dostępnych na www.muscle-zone.pl
Omega 3 (n-3) grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych: krótkołańcuchowych (kwas linolenowy, zaliczany do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowych (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]). Liczba 3 informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. NNKT dość obficie dostarczany jest w pożywieniu i może być dostarczany z pokarmem. EPA i DHA (oleje z tłuszczów ryb morskich) są dostarczane poprzez żywność pochodzenia morskiego (ryby morskie i owoce morza). Powstają również w organizmie ludzkim w wyniku procesów denaturacji i elongacji kwasu alfa-linolenowego, jednak w ilości niewystarczającej dla pełnych potrzeb organizmu. Dlatego powinny być dostarczane z zewnątrz. Przy stosowaniu tzw. diety zachodniej bardziej wskazana jest suplementacja kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 (niż Omega 6).
Suplementacja kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3 zalecana jest osobom aktywnym fizycznie w celu uzupełnienia i zapobiegania niedoborom w organizmie, jak również w uwagi na ich wpływ w skład ciała i wydolność tlenową oraz regenerację tkanek. Ponadto reguluje pracę układu krwionośnego (w tym serca), nerwowego, oddechowego oraz narządów ruchu. Preparaty zawierające EPA i DHA stanowią uzupełnienie diety wysiłkowej, bez względu na stopień wysiłku i wytrenowania.
Suplementy kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3, w zasadzie, produkowane są w postaci kapsułek w połączeniu z witaminą E, jako przeciwutleniaczem, dostępne w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl
Dawkowanie suplementów zwyczajowo zalecane w sporcie: Zależnie od podaży z dietą i spożycia omega 6 wynosi 1 – 5g EPA i DHA/24h.
Omega 6 (n-6) jest to grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas linolowy [LA – występujący w produktach pochodzenia roślinnego]). Liczba 6 informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym jest umieszczone przy szóstym od końca atomie węgla. Zaliczany do NNKT. Do grupy kwasów nienasyconych Omega 6 zaliczamy GLA (kwas gammalinolenowy, obecny m.in. w oleju z wiesiołka), ARA (kwas arachidowy z orzeszków ziemnych, a także produktach żywnościowych pochodzenia zwierzęcego). Spożywanie kwasów nienasyconych z grupy Omega 6 powinno być proporcjonalne do spożycia kwasów z rodziny Omega 3 w stosunku 1 : 1 do 6 : 1. Przy stosowaniu tzw. diety zachodniej rzadko zachodzi potrzeba suplementacji kwasów z grupy Omega 6 (zastosowanie znajduje kwas gammalinolenowy). Stanowią istotny składnik błon komórkowych oraz są prekursorami prostaglandyn. .Kwasy tłuszczowe nienasycone z grupy Omega 6 mają wysoką aktywność biologiczną: biorą udział w syntezie związków organicznych, ograniczających możliwości zapalne oraz hormonów. Zalecane są w diecie osób aktywnych fizycznie w niewielkich ilościach jako dodatek do pożywienia.
W suplementacji stosuje się kompleksy kwasów tłuszczowych nienasyconych, zawierających w odpowiednich proporcjach Omega 3 i Omega 6. W suplementacji sportowej używany jest kwas arachidowy (ARA), którego działanie nasila anabolizm mięśniowy i podwyższa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość). Dostępne w preparatach wieloskładnikowych, których pełna gama znajduje się w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl
Często występują na ryku suplementy skojarzone zawierające zarówno kwasy tłuszczowe omega 3 jak i omega 6 w odpowiednio dobranych proporcjach. W suplementacji sportowej na szczególną uwagę zasługuje kwas arachidonowy, który podawany w postaci suplementy nasilał anabolizm mięśniowy i zwiększał zdolności wysiłkowe takie jak siła mięśni. Jest kilka preparatów wieloskładnikowych na rynku zawierających ten związek.
Dawkowanie suplementów zwyczajowo zalecane w sporcie:
Zależnie od podaży z dietą i spożycia omega 3 w dawce 1 – 4g/24h
Kwas linolowy, nienasycony kwas tłuszczowy z grupy Omega 6, nie podlega syntezie wewnątrzustrojowej, jest dostarczany w pokarmach pochodzenia roślinnego (m.in. w ziarnach słonecznika, sezamie, soi, orzechach laskowych, pestkach winogron itd) oraz w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Bierze udział w procesie biosyntezy kwasu arachidonowego niezbędnego do wytwarzania prostaglandyn. W normalnej diecie przy użyciu podanych powyżej składników pożywienia jest wystarczający i nie wymaga wspomagania suplementacją. Rzadko stosowany w suplementach diety, najczęściej połączony z EPA, DHA i ALA; jest składnikiem suplementów zawierających niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) często we połączeniu z witaminą E chroniącą kwasy tłuszczowe przed utlenianiem. Wskazane jest spożycie kwasu linolowego w odpowiedniej proporcji do kwasów z grupy Omega 3 (w przedziałach 1 : 1 do 1 : 5). Jako składnik błon komórkowych odpowiada za stan skóry, wypadanie włosów, gojenie się zadrapań i małych ran. Badania potwierdzają jego wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl
Dawkowanie: w dawkowaniu najważniejsze jest zachowanie proporcji między kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6,. Ilość przy zachowaniu proporcji nie odgrywa większego znaczenia
Kwas gamma-linolenowy (GLA – nienasycony kwas tłuszczowy z grupy Omega 6), występujący w żywności pochodzenia roślinnego a także jest syntezowany w organizmie ludzkim z kwasu linolowego. Uczestniczy w syntezie eikozanoidów. Podnosi odporność organizmu. Niedobór GLA wpływa niekorzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Jest składnikiem dodatkowym z suplementach zawierających niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) uzupełnione o witaminę E posiadającą właściwości przeciwutleniające, dostępnych na www.muscle-zone.pl
Dawkowanie: zachowanie proporcji między kwasami Omega 3 i Omega 6 w stosunku 1 : 1 do 1 :5 pozwala na dowolność dawkowania.
Omega 9 należy do grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, w których ostatnie wiązanie węglowe umieszczone jest na dziewiątym od końca atomie węgla. Nie zalicza się do NNKT. Jest przetwarzany w organizmie z nasyconych kwasów tłuszczowych. Do grupy Omega 9 należą: kwas oleinowy (pochodzenia roślinnego: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, migdały), kwas erukowy i kwas palmitooleinowy. Kwasy te nie posiadają zbyt wysokiej aktywności biologicznej, lecz mogą wpływać profilaktycznie na choroby układu krwionośnego i otyłość.
Na rynku suplementów diety brak zawierających monopreparatów. Omega 9 występuje jako dodatek preparatów tłuszczowych dostarczających NNKT. Stosowane w odżywkach dla sportowców (np. białkowych czy białkowo-węglawodanowych. Dostępny w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl
Dawkowanie: brak ścisłych norm dobowego spożycia. Zwyczajowo w diecie sportowej powinny stanowić od 10 do 15 % kaloryczności jadłospisu.
Kwas oleinowy – jednonasycony kwas tłuszczowy z rodziny Omega 9, występujący w postaci naturalnej w produktach pochodzenia roślinnego (migdały, oliwa z oliwek) i zwierzęcego (żółtka jaj kurzych, tłuszcze pochodzące z ryb). Jako najpopularniejszy przedstawiciel kwasów tłuszczowych występujących w pożywieniu może zastępować niektóre nasycone kwasy tłuszczowe, a w konsekwencji wpływać pozytywnie na profil lipidowy krwi. W suplementacji diety stanowi uzupełnienie nienasyconych kwasów tłuszczowych.