od 3 sztuk tylko: 97,02 zł / szt. -2%
Yum-Yum Dophilus firmy Jarrow Formulas to suplement diety zawierający w swoim składzie kompleks szczepów bakteryjnych w formie tabletek do żucia, dbających o odpowiednią mikroflorę jelitową oraz prawidłowe procesy trawienne. W jednej kapsułce znajduje się aż 1 miliard żywych mikroorganizmów.
Produkt polecany jest w celu odbudowania fizjologicznej mikrobioty jelitowej po przebytej antybiotykoterapii oraz w przypadku wzmocnienia układu immunologicznego i wsparcia układu trawiennego. Doskonały smak oraz forma kapsułek do żucia zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Yum-Yum Dophilus firmy Jarrow Formulas zawiera w swoim składzie następujące szczepy bakteryjne:
Lactobacillus acidophilus – pałeczka kwasu mlekowego. Wykazuje korzystny wpływ na kolonizacje przewodu pokarmowego, hamując rozwój patogennych bakterii i drobnoustrojów. Bierze udział w wytwarzaniu witamin z grupy B i kwasu foliowego. Sczep używany podczas zakażeń grzybiczych Candida albicans.
Wiele badań klinicznych potwierdziło teze, iż L.acidophilus hamuje rozwój i rozprzestrzenianie się bakterii E.coli, Salmonelli, Listerii oraz Shigelli, tym samym wspomagając terapie konwencjonalną. Reguluje i wspiera pracę układu trawiennego, zapobiegając dolegliwościom tj. wzdęcia, biegunki, bóle brzucha, powstające na skutek nietolerancji i alergii pokarmowych na niektóre produkty.
Wykazuje zdolność do produkowania laktazy – enzymu niezbędnego do trawienia cukru mlecznego. Tym samym może zmniejszyć nieprzyjemne dolegliwości związane z nietolerancją laktozy.
Ponadto, dzięki swojej dużej obecności w układzie moczowym oraz pochwie, wpływa na odpowiednią mikroflorę zapobiegając infekcjom bakteryjnym, wirusowym, upławom oraz utrzymuje prawidłowe pH.
Lactobacillus plantarum – bakteria kwasu mlekowego wykazująca silne, korzystne działanie w łagodzeniu skutków nietolerancji i alergii pokarmowych, szczególnie na produkty mleczne.
L. plantarum bywa stosowany u pacjentów cierpiących na IBS- zespół jelita drażliwego, które charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym w obrębie jelit oraz dolegliwościami trawiennymi tj. bóle brzucha, wzdęcia, biegunki. Badanie przeprowadzone na grupie 200 pacjentów w okresie 4 tygodni udowodniło, że podawanie tego szczepu bakteryjnego znacząco wpływa na poprawę mikroflory jelitowej oraz łagodzi wszelkie dolegliwości charakterystyczne dla tego schorzenia.
Ponadto, L. plantarum działa immunomodulująco, wzmacniając i regulując funkcje układu odpornościowego. Bierze udział w tworzeniu limfocytów i komórek NK – Natural Killers, które stanowią pierwszą linie obrony przed patogenami.
Odpowiednia mikroflora jelitowa oddziałuje na samopoczucie, nastrój oraz zapobiega depresji. Wykazano, że L. plantarum zmniejsza objawy zaburzeń lękowych oraz reakcji związanych z nadmierną ilością stresorów.
Bifidobacterium breve – gatunek nieprzetrwalnikującej beztlenowej bakterii Gram dodatniej, zasiedlającej jelito grube człowieka. Jej obecność umożliwia właściwe trawienie i absorpcję składników pokarmowych. Dzięki produkcji kwasów organicznych, wzmacnia lokalną i systemową odporność, hamując rozwój szkodliwych patogenów takich jak Clostridium difficile, Helicobacter pylori, Escherichia coli czy grzybów z rodzaju Candida. Ostatnie doniesienia sugerują, iż mikroflora jelitowa wśród osób otyłych, może być uboższa w B. breve.
Bifidobacterium lactis – szczep bakteryjny znajdujący się w największej ilości w jelicie grubym, przez co wykazuje zdolność do odbudowywania fizjologicznej mikroflory jelitowej, regulacji perystaltyki jelit oraz wspierania pracy układu trawiennego. Wpływa na naturalne mechanizmy obronne organizmu, biorąc udział w ochronie przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi.
Uczestniczy w wytwarzaniu witamin z grupy B oraz witaminy K. Działa przeciwzapalnie, dzięki wsparciu wydzielania cytokiny IL-10 – sprawdza się w przypadku chronicznych stanów zapalnych.
Inulina - polisacharyd zaliczany do grupy prebiotyków – substancji pobudzających rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej opornych na działanie enzymów trawiennych. Stymuluje i aktywuje wzrost korzystnych bakterii w przewodzie pokarmowym. Zwiększają absorbcje składników odżywczych oraz mikroelementów z pożywienia oraz dbają o prawidłowe pH jelit.
Podsumowując, Yum-Yum Dophilus firmy Jarrow Formulas to suplement diety zawierający w swoim składzie kompleks szczepów bakteryjnych oraz prebiotyków dbających o sprawnie działający układ trawienny oraz immunologiczny. Produkt w formie smacznych kapsułek do żucia bez cukru, sprawdzą się u dzieci i dorosłych.
w 1 porcji (2 tabletki) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Mieszanka probiotyczna zawierająca następujące szczepy bakteryjne: | 1 milard zywych organizmów | † |
Lactobacillus acidophilus LA-02 | ||
Lactobacillus plantarum Lp-01 | ||
Bifidobacterium breve BR-03 | ||
Bifidobacterium lactis BS-01 | ||
Inulina-FOS (fruktooligosacharydy) | 100 mg |
Ksylitol, Celuloza, Kwas Stearynowy (Źródło Roślinne), Naturalny Aromat Malinowy, Stearynian Magnezu (Źródło Roślinne), Estry Kwasów Tłuszczowych I Gliceryny (Źródło Roślinne), Proszek Buraczany (dla koloru), Ditlenek Krzemu, MogroPure® (Ekstrakt z owocu Lo Han, Momordica grosvenorii), Kwas cytrynowy
Co to jest za składnik Lactobacillus acidophilus?
Lactobacillus acidophilus to szczep bakterii o kształcie pałeczki potrafiący produkować korzystny dla zdrowia kwas mlekowy. Głównym miejscem bytowania tych bakterii jest śluzówka jelita cienkiego. Podobnie do reszty szczepów probiotycznych z łatwością wytrzymuje niekorzystne warunki istniejące na poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego, dzięki czemu po podaniu doustnym przechodzi do jelita cienkiego i ulega adhezji do komórek nabłonka tworząc liczne kolonie. Ponadto obecność tego szczepu zaobserwowano w pochwie, szyjce macicy oraz w cewce moczowej, dzięki czemu konkurując z patogennymi mikroorganizmami, pozwala zwalczyć liczne choroby i utrzymać zarówno układ pokarmowy oraz moczowo-płciowy we właściwej kondycji.
Poza produkcją kwasu mlekowego, ten szczep bakterii potrafi syntetyzować również inne organiczne kwasy, które mają zdolność hamowania przylegania oraz namnażania patogenów takich jak Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella, Candida albicans, Shigella, Clostridium, Listeria oraz Helicobacter. Zapewniając odpowiednie pH na obszarze jelit wspomaga trawienie jedzenia oraz wchłanianie mikro- oraz makroelementów.
Odnotowano, że szczep ten posiada właściwość syntezy witaminy K, dzięki czemu wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi oraz dodatnio wpływa na strukturę kości.
Produkując laktazę, pozwala wspomóc trawienie laktozy, czym redukuje nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po spożyciu nabiału. Do walki z patogenami wykorzystuje również bakteriocyny takie jak acidolina, acidofilina, laktobakcylina, laktocyna i wiele innych.
W medycynie znajduje zastosowanie w leczeniu zatruć pokarmowych, poprawie odporności organizmu oraz w leczeniu chorób antybiotykami. Są składnikiem preparatów prebiotycznych, probiotycznych i funkcjonalnych oraz jako składnik różnego rodzaju odżywek, dostępnych na www.muscle-zone.pl
Co to jest za składnik Lactobacillus plantarum?
Lactobacillus plantarum to szczep Gram-dodatnich, nieruchomych bakterii o kształcie pręcików, przeprowadzających proces fermentacji mlekowej w środowisku jelita. Wśród szczepów probiotycznych uważane są za najbardziej odporne na niekorzystne warunki występujące w różnych odcinkach przewodu pokarmowego. Poza obecnością na terenie jelita cienkiego, zaobserwowano ich obecność w jamie ustnej, a nawet w pochwie, gdzie konkurują z patogennymi mikroorganizmami, chroniąc organizm przed zakażeniami bakteryjnymi, wirusami oraz grzybicami.
Poprzez wpływ na żywotność patogenów oraz syntezę związków korzystnych dla zdrowia, np. kwasu mlekowego czy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, normalizują pracę jelita, czym zapewniają właściwe trawienie oraz wchłanianie składników pokarmowych. Natomiast poprzez wykorzystanie enzymu laktazy, mają zdolność rozkładania cukru mlecznego, który jest przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości pokarmowych u większości dorosłych ludzi.
W medycynie znajdują zastosowanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego, problemach trawiennych oraz w chorobie Crohna. W suplementacji występują jako jeden ze składników kompleksowych probiotyków dostępnych na www.muscle-zone.pl
Co to jest za składnik Bifidobacterium breve?
Bifidobacterium breve to bakteria naturalnie zamieszkująca jelito grube, której obecność oraz funkcjonowanie wywiera pozytywny wpływ na trawienie, absorpcję składników pokarmowych oraz na ogólne zdrowie człowieka. Należy do nieprzetrwalnikujących bakterii Gram-dodatnich. Doskonale radzi sobie z sokami trawiennymi obecnymi na różnych etapach przewodu pokarmowego, dzięki czemu w zadowalającej ilości dociera do miejsca adhezji. Wykazano ich szczególne powinowactwo do linii komórkowej HT-29 w jelitach.
Produkując kwasy organiczne oraz kwas mlekowy skutecznie obniża zasadowość jelit, dzięki czemu indukuje niekorzystne warunki do rozwoju patogenów takich jak – Clostridium difficile, Helicobacter pylori, E.coli, Candida. Dzięki temu redukuje dolegliwości przewodu pokarmowego związane z zakażeniem bakteryjnym oraz wywołane przez antybiotykoterapie. Ponadto wykazuje pozytywny wpływ w terapii kandydozy.
Obecność szczepu z rodzaju Bifidobacterium wykazano w mleku karmiącej matki, dzięki czemu po przejściu do przewodu pokarmowego dziecka, wykazuje wiele benefitów na jego zdrowy rozwój. Pośrednio wykazuje pozytywny wpływ u ludzi z depresją, zwiększa skupienie oraz koncentrację.
Bifidobacterium breve występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl
Co to jest za składnik bifidobacterium lactis?
Bifidobacterium lactis jest szczepem bakterii probiotycznych zdolnych do produkcji kwasu mlekowego, które są zaliczane do bakterii Gram-dodatnich o kształcie pałeczek. Naturalnie zasiedlają końcową część jelita krętego oraz grubego. Główną ich funkcją jest konkurowanie zarówno o pokarm, jak i o miejsce adhezji z bakteriami patogennymi, przez co ich działanie można określić jako przeciwbiegunkowe, regenerujące błonę śluzową jelit, zwiększające pozyskiwanie mikroskładników oraz regulujące perystaltykę jelita.
Ten szczep bakterii posiada również zdolność produkcji kwasu mlekowego z laktozy oraz innych substancji, które pośrednio (przez zakwaszanie środowiska) lub bezpośrednio (działając bakteriobójczo) będą uniemożliwiały wzrost oraz przeżycie bakterii patogennych takich jak Salmonella czy Helicobacter pylori.
Suplementacja szczepami probiotycznymi pozwala na odbudowę oraz przywrócenie właściwej mikroflory jelit, która w dzisiejszych czasach jest zaburzona z powodu wielu negatywnych czynników środowiskowych.
Inulina (błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie) należący do polisacharydów, występujący w stanie naturalnych w tkankach roślinnych magazynując związki energetyczne, wpływający korzystnie na rozwój mikroflory jelitowej (tzw. probiotyk) i stan przewodu pokarmowego i trawiennego (jelit). Posiada wysoką biodostępność minerałów (m.in. wapnia i magnezu), powoduje obniżenie tempa wzrostu glukozy po posiłkach. Inulina, chociaż sama nie jest trawiona przez organizm ludzki, lecz jest rozkładana na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i kwas mlekowy przez bakterie rozwijające się w jelitach. W suplementacji diety stosowana jest jako nierozpuszczalny błonnik pokarmowy wspomagający diety wysokobiałkowe m.in. podczas odchudzania.
FOS (fruktooligosacharydy) odnosi się do roślinnych (błonnik pokarmowy) rozgałęzionych polimerów glukozy, niewrażliwych na działanie enzymów trawiennych, powodujące stymulację aktywności i rozwoju mikroflory jelitowej, prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, w przeprowadzonych badaniach wykazały potencjał antynowotworowy. Mają zastosowanie w medycynie, w profilaktyce chorób układu pokarmowego i trawiennego, wpływają na redukcję tłuszczowej masy ciała poprzez poczucie sytości (w połączeniu z probiotykami tworzą synbiotyki) i poprawę gospodarki glukozowej. Są składnikiem odżywek białkowych, węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych oraz preparatów odchudzających.
Dawkowanie: Zróżnicowane od kilkuset mg do kilkunastu gramów na dobę.