Dane są przesyłane i analizowane
przez zewnętrzne serwisy dostawców.
Całość nie powinna trwać dłużej
niż 30 sekund.
Zamówienie: | 218,00 zł | 436,00 zł | 654,00 zł | 872,00 zł | 1 090,00 zł |
---|
Wysyłka: | -11,00 zł | -22,00 zł | -33,00 zł | -44,00 zł | -55,00 zł |
---|
Zamówienie: | 218,00 zł | 436,00 zł | 654,00 zł | 872,00 zł | 1 090,00 zł |
---|
Wysyłka: | -11,00 zł | -22,00 zł | -33,00 zł | -44,00 zł | -55,00 zł |
---|
To proste i niezwykle użyteczne narzędzie pozwalające na bieżąco kontrolować dystans, jaki dzieli Cię od kolejnego progu zniżki na wysyłkę.
To proste i niezwykle użyteczne narzędzie pozwalające na bieżąco kontrolować dystans, jaki dzieli Cię od darmowej dostawy.
Potwierdź lub zmień preferowany przez siebie kraj dostawy, język lub walutę. Jeśli zrobisz to w momencie zalogowania, preferencje te zostaną zapamiętane na Twoim MZKoncie. Możesz je zmienić w każdej chwili, klikając w strzałkę znajdującą się u góry strony.
Twoja lokalizacja wpływa na ostateczną kwotę zamówienia. Może się ona różnić w zależności od wysokości stawki VAT obowiazującej w miejscu Twojego aktualnego pobytu.
domyślny magazyn dla bieżącej lokalizacji
magazyn alternatywny
magazyn niedostępny
od 3 sztuk tylko: 67,62 zł / szt. -2%
Doctor’s Best Collagen Types 1 & 3 to suplement diety zawierający najwyższej jakości białka kolagenowe typu I i III, które poddane zostały enzymatycznej hydrolizie w celu zagwarantowania właściwego składu aminokwasowego oraz skuteczności. Preparat został dodatkowo wzbogacony o witaminę C, która zaangażowana jest w procesy syntezy kolagenu oraz pomaga utrzymać prawidłowy stan tkanki łącznej.
Preparat wspomaga leczenie chorób kości i stawów oraz przyczynia się do poprawy kondycji skóry, paznokci oraz włosów. Ponadto wpływa korzystnie na mobilność stawów oraz poprawia komfort ćwiczeń.
Kolagen to szeroko rozpowszechnione zewnątrzkomórkowe białko, które jest podstawowym komponentem strukturalnym skóry właściwej. Białka kolagenowe stanowią aż 1/3 wszystkich znajdujących się w ustroju białek, a ich miejscem występowania są również m.in. więzadła, ścięgna, chrząstki, a także rogówka.
Główną funkcją kolagenu jest zachowanie prawidłowej integralności strukturalnej tkanki łącznej oraz utrzymanie jej sprężystości i odporności na rozciąganie. Kolagen typu I rozmieszczony jest głównie w skórze, kościach, ścięgnach oraz więzadłach, natomiast kolagen typu III występuje w skórze, naczyniach krwionośnych oraz jelitach.
Dotychczas opisano 29 genetycznie odmiennych rodzajów kolagenu, których wspólną cechą jest obecność potrójnej spirali – superhelisy. Superhelisa stabilizowana jest głównie dzięki obecności glicyny oraz znacznych ilości proliny i hydroksyproliny. Wszystkie białka należące do rodziny kolagenów zbudowane są jedynie z aminokwasów endogennych.
Kolagen a procesy starzenia
Wraz z wiekiem tempo syntezy kolagenu ulega zmniejszeniu. Zmniejsza się również aktywność enzymów uczestniczących w modyfikacjach potranslacyjnych, a włókna kolagenowe ulegają ścieńczeniu. Organizm człowieka już po 25 roku traci zdolność do zapewnienia równowagi między procesem syntezy i degradacji kolagenu, co objawia się pogorszeniem stanu skóry i paznokci, zaburzeniami w funkcjonowaniu naczyń krwionośnych i limfatycznych, a także może prowadzić do poważnych konsekwencji w postaci zwyrodnień stawów i kości.
Ponadto wraz z wiekiem obserwuje się zaburzenia w funkcjonowaniu fibroblastów, co skutkuje spowolnieniem produkcji i wymiany kolagenu. Zaburzenia w metabolizmie kolagenu przyczyniają się nie tylko do dysfunkcji w obszarze narządu ruchu, które objawiają się sztywnością i bólami okołostawowymi, ale także wpływają negatywnie na tkanki i narządy, dla których kolagen pełni funkcje strategiczne.
Kolagen – białko kluczowe dla skóry
Jako najważniejszy składnik macierzy zewnątrzkomórkowej, kolagen stanowi kluczowe dla skóry białko, które odpowiada za jej elastyczność oraz wytrzymałość. Kolagen typu I dominuje w skórze i stanowi włóknistą podporę skóry, natomiast kolagen typu III oplata włókna kolagenowe typu I i warunkuje ich odpowiednie ułożenie. Zaburzenia w metabolizmie kolagenu mogą być przyczyną przedwczesnego pojawienia się zmarszczek, uszkodzeń skóry oraz przebarwień.
Przyjmowanie kolagenu pomaga odzyskać skórze młody wygląd, przeciwdziała wypadaniu włosów i dodaje im blasku oraz wzmacnia płytkę paznokciową i zapobiega jej rozdwajaniu.
Kolagen w prawidłowej funkcji kości i stawów
W kościach dominuje kolagen typu I i stanowi on aż 85-95% całej puli substancji organicznych kości. Jest on przede wszystkim odpowiedzialny za wytrzymałość na rozciąganie tkanek, w których jest rozmieszczony oraz sztywność kości.
Przyjmowanie hydrolizatu kolagenu wspomaga ochronę stawów oraz może przyczynić się do redukcji dolegliwości bólowych związanych z przeciążeniem lub kontuzją. Suplementacja kolagenu może ponadto przyczynić się do sprawniejszej odbudowy chrząstki stawowej.
Podsumowując, Doctor’s Best Collagen Types 1 & 3 to suplement diety, który przynosi wiele korzyści, zarówno dla zdrowia, jak i urody. Jest on stworzony przede wszystkim z myślą o osobach, które narażone są na zwiększone ryzyko nadmiernego uszkodzenia stawów w przypadku nadmiernego obciążenia lub współistnienia innych czynników, które mogą mieć istotny wpływ na ich strukturę.
Preparat rekomendowany jest w szczególności osobom starszym, sportowcom oraz osobom zmagającym się z chorobami autoagresywnymi (np. w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów). Również osoby z nadmierną masą ciała, które narażają stawy na zwiększony nacisk powinny zadbać o odpowiedni poziom kolagenu w organizmie.
Suplementacja kolagenu wskazana jest nie tylko w sytuacji pojawienia się pierwszych dolegliwości bólowych, porannej sztywności czy też ograniczonej ruchomości stawów. Warto rozpocząć suplementacje od razu wtedy, gdy wiadomo jest, że nasze stawy mogą ulec nadmiernemu obciążeniu, np. w okresie intensywnych przygotowań do zawodów.
Dla optymalnego wchłaniania kolagen powinno się przyjmować na pusty żołądek. Sugeruje się przyjąć zalecaną porcję na czczo i powstrzymać się od spożycia posiłku przynajmniej 30 minut, drugą na noc, zachowując przynajmniej godzinny odstęp od ostatniego posiłku.
Preparatów zawierających kolagen nigdy nie należy łączyć z białkiem, również dostępnym w postaci gotowych odżywek proteinowych. Białko utrudnia absorpcję kolagenu i sprawia, że niektóre aminokwasy nie zostają przyswojone przez organizm.
Założona w 1990 roku Doctor’s Best, jest opierającą się na nauce firmą produkującą suplementy diety, która oferuje ponad 200 produktów, wykonywanych głównie z markowych składników, które zostały dokładnie zbadane, wyprodukowane zgodnie z najwyższymi standardami jakości oraz rygorystycznie przetestowane na każdym etapie ich powstawania – od surowców po gotowy produkt.
Doctor's Best korzysta z usług jedynie tych zakładów produkcyjnych, które mogą wykazać się certyfikatem GMP. W Doctor’s Best obowiązuje zasada przejrzystości poprzez edukację i komunikację, w ten sposób dokładamy wszelkich starań, aby nasza oferta była w pełni przejrzysta.
Pozostało jeszcze 200 znaków, aby recenzja mogła zostać oceniona.
w porcji (4 kapsułki) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Witamina C (jako askorbinian wapnia) | 30 mg | 50% |
Wapń | 3.9 mg | |
Sód | 11.4 mg | |
Kolagen typu 1 i 3 (źródło bydlęce) | 2,000 mg | † |
Żelatyna (kapsułka), celuloza mikrokrystaliczna.
Opatentowany ekstrakt z pestek winogron zawierający min. 30% OPC. Wsparcie dla układu krążenia.
KupujęSuplement zawiera chelat cynku. Wspiera odporność, gospodarkę insulinową oraz hormonalną w przypadku mężczyzn.
KupujęMiedź w trzech doskonale przyswajalnych formach. Skuteczna profilaktyka niedoborów.
KupujęEkstrakt z pędów bambusa, będący doskonałym źródłem krzemu. Wzmacnia kondycję skóry, włosów i paznokci.
KupujęTabletki do ssania z cynkiem. Wysoka dawka cynku w dwóch łatwo przyswajanych formach. Wsparcie odporności.
KupujęWitamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem, ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.
Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.
Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym zażywaniu syntetycznej witaminy C.
Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH). Najlepiej wchłaniane są związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów. Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl
Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.
Nadmiar wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D3 u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.
Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)
Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.
Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).
Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.
Kolagen jest głównym składnikiem budującym tkankę łączną (ścięgna, więzadłach chrząstkowych, kościach i naczyniach krwionośnych), z grupy białek włóknistych (tj. skleroprotein fibrylarnych), stanowiących ¼ zawartości białka w całym organizmie. Zbudowany jest z aminokwasów (glicyny, hydroksylizyny, hydroksyproliny i proliny). Rozróżnia się osiem rodzajów kolagenu usytuowanych w różnych częściach ciała ludzkiego. Źródłem jego pozyskiwania jest żelatyna (składnik tkanki łącznej pochodzenia zwierzęcego). Najczęściej występuje w postaci przetworzonej hydrolizatu kolagenu cechującej się wysoką i dobrą przyswajalnością aminokwasów. Zalecany w suplementacji sportowej i u osób aktywnych fizycznie, a także podczas rekonwalescencji po przebytych kontuzjach i niektórych chorobach. Dostępny w postaci monopreparatu lub preparatów wieloskładnikowych (najczęściej zawierających dodatkowo chondroitynę, kwas hialuronowy i kwas askorbinowy).
Dawkowanie: 10-20 g na dobę.
Melatonina hormon snu – czym jest i jak działa?
Szyszynka jest narządem unikatowym pod względem zarówno parzystości (jako jeden z niewielu narządów ludzkiego organizmu...
Hantle i wyciągi jako uzupełnienie treningu siłowego
Swego czasu bardzo modne było twierdzenie, że jedynym męskim treningiem jest trening ze sztangą, z dużymi ciężarami i na niską ilość powtórzeń. Ludzie...
MSM – związek siarki w którym pokładamy nadzieję na zdrowie – czy słusznie?
MSM co to?Czy MSM wspiera stawy?MSM a stany zapalneMSM a odpornośćZastosowanie przeciwnowotworowe MSMMSM Bezpieczeństwo stosowania MSM co to? MSM, a...
Jaki magnez wybrać? – Najlepsze formy magnezu!
Magnez jest ostatnio suplementem niezwykle forsowanym w marketingu. Co rusz powstają kolejne reklamy, zapewniające o coraz większej bioretencji,...
Maślan Sodu – działanie, wskazania i dawkowanie
Kwas masłowy, inaczej maślan sodu zyskał na popularności w ostatnich latach nie ze względu na modę, która nierzadko przenika...
Pirodyksyna vs P-5-P w suplementacji witaminy B6
Aktywna forma witaminy B6, pirydoksal-5-fosforan (P5P), służy jako kofaktor dla ponad 150 enzymów w organizmie, w tym reakcji transsulfuracji i...