od 3 sztuk tylko: 77,42 zł / szt. -2%
Nordic Naturals Probiotic Gummies Kids to synbiotyk łączący jeden, starannie wybrany szczep bakterii probiotycznych (Bacillus coagulans) z błonnikiem prebiotycznym. Każda porcja dostarcza aż 1,5 miliarda żywych mikroorganizmów.
Preparat został zaprojektowany głównie z myślą o dzieciach. Może być podawany maluchom, które ukończyły 2 lata. Nie ma przeciwwskazań do stosowania go u dzieci starszych i osób dorosłych. Suplement ma postać smacznych, łatwo rozpuszczalnych gum do żucia.
Bacillus coagulans to Gram-dodatnie, względnie beztlenowe bakterie, które posiadają status GRAS i są uznawane za bakterie probiotyczne. Produkują kwas mlekowy i jako jedne z nielicznych gatunków bakterii probiotycznych są zdolne do tworzenia endospor, czyli form przetrwalnikowych, co pomaga w skutecznej kolonizacji jelita grubego.
Błonnik prebiotyczny od probiotyku różni się tym, że nie zawiera żadnych kultur bakterii. Dostarcza za to substancje będące pożywką dla dobroczynnych mikroorganizmów. Stymulują one wzrost oraz rozwój pożytecznej flory bakteryjnej, przyczyniają się również do uszczelnienia bariery jelitowej.
Przywrócenie prawidłowego rytmu wypróżnień
Prezentowany preparat może być pomocny przy próbach wypracowania prawidłowego rytmu wypróżnień u dzieci. Bardzo dobrze sprawdza się przy uciążliwych zaparciach o podłożu funkcjonalnym. Problem ten dotyczy dużej grupy pacjentów pediatrycznych, a etiologia choroby nie została do końca poznana. W badaniach prowadzonych z udziałem dzieci cierpiących na zaparcia czynnościowe znaczną poprawę uzyskano po suplementacji preparatem zawierającym bakterie probiotyczne B. coagulans i błonnik prebiotyczny.
Naukowcy przypuszczają, że w pewną rolę w patofizjologii przewlekłych zaparć może odgrywać brak równowagi mikroflory okrężnicy. Stąd zainteresowanie B. coagulans i innymi bakteriami probiotycznymi, zdolnymi do produkcji kwasu mlekowego, który powoduje obniżenie pH okrężnicy, co z kolei korzystnie wpływa na perystaltykę.
Działanie przeciwbiegunkowe
Prezentowany preparat korzystnie moduluje mikroflorę jelit i podwyższa ilość dobroczynnych mikroorganizmów. Jest polecany jako środek wspomagający przy antybiotykoterapii. Niestety, podczas leczenia antybiotykami dochodzi do zniszczenia części pożytecznej flory bakteryjnej, co sprzyja rozprzestrzenianiu się patogennych mikroorganizmów. W efekcie często pojawia się biegunka i ból brzucha. Można tego uniknąć stosując probiotyki.
Ponadto w badaniach naukowych udowodniono skuteczność szczepów Bacillus coagulans w powstrzymywaniu tzw. biegunek podróżnych oraz biegunek towarzyszących zespołowi jelita drażliwego (IBS). Probiotyki oparte na tym szczepie mogą być stosowane także u dzieci cierpiących z powodu biegunki powodowanej przez rotawirusy.
Łagodzenie funkcjonalnego bólu brzucha
Funkcjonalny ból brzucha jest bardzo częstym zaburzeniem czynnościowym przewodu pokarmowego, które dotyka dzieci w wieku szkolnym. Przyczyny tego zjawiska nie są do końca poznane, stąd duże trudności w doborze skutecznej terapii farmakologicznej. Okazuje się, że bardzo pomocne mogą okazać się probiotyki i prebiotyki.
W randomizowanym, kontrolowanym placebo badaniu wykazano, że synbiotyk zawierający bakterie probiotyczne Bacillus coagulans i błonnik prebiotyczny skutecznie łagodzi bóle brzucha niewiadomego pochodzenia u dzieci i młodzieży, nie wykazując przy tym żadnych skutków ubocznych.
Wzmocnienie odporności
Warto pamiętać, że odporność organizmu w dużej mierze zależy od kondycji jelit. Pewna ilość komórek układu odpornościowego (m.in. limfocytów T i B, makrofagów, granulocytów, komórek tucznych) znajduje się właśnie w obrębie błony śluzowej przewodu pokarmowego. Badania naukowe wskazują na istniejącą korelację pomiędzy przyjmowaniem probiotyków a zmniejszeniem skłonności do zapadania na infekcje.
Lepsze wchłanianie składników odżywczych
Prezentowany preparat może przyczynić się do poprawy absorpcji składników odżywczych, a zwłaszcza minerałów takich jak wapń czy magnez, które są bardzo istotne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju młodego organizmu. Dzieje się tak za sprawą błonnika prebiotycznego. Jego fermentacja w jelicie grubym skutkuje powstaniem krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), które przyczyniają się do obniżenia pH i stymulują proliferację komórek nabłonkowych okrężnicy. W takich warunkach sole mineralne znacznie lepiej się rozpuszczają i są bardziej dostępne dla organizmu.
Podsumowując, Nordic Naturals Probiotic Gummies Kids to jednoszczepowy suplement diety, idealny dla dzieci powyżej drugiego roku życia. Świetnie sprawdzi się w przypadku powszechnych dolegliwości gastrycznych, jakie dotykają małych pacjentów. Może być stosowany również prewencyjnie.
Organiczny cukier trzcinowy, oczyszczona woda, pektyna, kwas cytrynowy, naturalny aromat, cytrynian sodu, sok owocowy i warzywny (dla uzyskania odpowiedniego koloru).
*Bez glutenu, pochodnych mleka, sztucznych barwników i aromatów.
Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.
Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.
Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.
Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.
Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.
Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).
Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.
Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.
Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.
Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.
Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.
Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.
Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej. Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.
Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.
Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.