Zamówienie: | 241,00 zł | 482,00 zł | 723,00 zł | 963,00 zł | 1 204,00 zł |
---|
Wysyłka: | -13,00 zł | -25,00 zł | -37,00 zł | -49,00 zł | -61,00 zł |
---|
Zamówienie: | 241,00 zł | 482,00 zł | 723,00 zł | 963,00 zł | 1 204,00 zł |
---|
Wysyłka: | -13,00 zł | -25,00 zł | -37,00 zł | -49,00 zł | -61,00 zł |
---|
To proste i niezwykle użyteczne narzędzie pozwalające na bieżąco kontrolować dystans, jaki dzieli Cię od kolejnego progu zniżki na wysyłkę.
To proste i niezwykle użyteczne narzędzie pozwalające na bieżąco kontrolować dystans, jaki dzieli Cię od darmowej dostawy.
Potwierdź lub zmień preferowany przez siebie kraj dostawy, język lub walutę. Jeśli zrobisz to w momencie zalogowania, preferencje te zostaną zapamiętane na Twoim MZKoncie. Możesz je zmienić w każdej chwili, klikając w strzałkę znajdującą się u góry strony.
Twoja lokalizacja wpływa na ostateczną kwotę zamówienia. Może się ona różnić w zależności od wysokości stawki VAT obowiazującej w miejscu Twojego aktualnego pobytu.
domyślny magazyn dla bieżącej lokalizacji
magazyn alternatywny
magazyn niedostępny
Nordic Naturals Children's DHA Gummies to przepyszne źródło kwasów Omega 3 w postaci żelków o smaku tropikalnym. W przyjemny sposób pozwalają zwiększyć podaż tych cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych.
Rola nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie jest niepodważalna. Wyróżnia się szczególnie kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, tj. posiadające ostatnie wiązanie podwójne przy trzecim atomie węgla od końca. Posiadają szerokie spektrum właściwości, jednocześnie ubogo występując w diecie. Ich wysokie stężenia notowane są w produktach, które spożywamy względnie rzadko, jak np. w tłustych rybach. Są też podatne na warunki przechowywania oraz obróbkę termiczną, przez co ich podaż na odpowiednim poziomie jest dodatkowo utrudniona.
Produkt Nordic Naturals to rozwiązanie pozwalające w łatwy i przyjemny sposób zwiększyć podaż kwasów omega-3. Pyszne, tropikalne żelki to rozwiązanie, które docenią nawet najbardziej wybredne dzieci. Każdy żelek dostarcza 145mg kwasu eikozapentaenowego (EPA) oraz 355mg kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Przyczyniają się one do prawidłowej pracy serca. Ponadto kwas DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz do utrzymania prawidłowego widzenia.
Niezwykle istotną kwestią dotyczącą źródeł kwasów omega-3, ich jest jakość i czystość. W przypadku produktu firmy Nordic Naturals jest ona bezkompromisowa. Żelki bazują na sprawdzonym surowcu, regularnie badanym przez niezależnie instytucje. Posiadają również certyfikat „Friend of the Sea” (FOS) oraz są wolne od GMO. Warto również zaznaczyć, że w produkcie występują w formie molekularnej triglicerydów, czyli takiej, jak naturalnie występuje w rybach. Taka postać tłuszczy omega-3 uważana jest za najlepiej przyswajalną w organizmie.
Podsumowując, Nordic Naturals Children's DHA Gummies to wysokiej jakości źródło kwasów Omega-3 w postaci smacznych żelków. Pozwala łatwo zwiększyć podaż istotnych, wielonienasyczonych kwasów tłuszczowych, ciężko dostępnych w produktach spożywczych.
Kwasy Omega-3 są wrażliwe na działanie wysokich temperatur, w związku z czym trzeba zwrócić uwagę, aby przechowywać produkt w ciemnym, chłodnym miejscu i nie narażać go na przegrzanie.
Przyjmowaną porcją dzienną produktu można manipulować zależnie od zapotrzebowania danej osoby oraz podaży kwasów Omega-3 w diecie. Każda zmiana porcji dobowej na inną niż sugerowana przez producenta powinna być jednak konsultowana ze specjalistą.
Nordic Naturals to firma założona w 1995 roku. Na początku jej istnienia asortyment marki ograniczał się wyłącznie do oleju rybiego, obecne marka oferuje szerszą gamę prozdrowotnych suplementów diety. Założycielem marki jest Norweg Joar Opheim, który stworzył Nordic Naturals w odpowiedzi na słabą jakość dostępnych wówczas produktów z olejem rybim.
Produkty marki posiadają certyfikat Friend of the Sea, co świadczy o pozyskiwaniu oleju rybiego z przyjaznych środowisku, odpowiedzialnie zarządzanych źródeł. Oferowane przez firmę preparaty są dokładnie badane pod względem czystości.
Pozostało jeszcze 200 znaków, aby recenzja mogła zostać oceniona.
w porcji (1 żelek) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Kalorie | 10 | - |
Tłuszcz | 1g | 1% |
Tłuszcze nasycone | 0 g | 0% |
Tłuszcze trans | 0 g | - |
Omega-3 łącznie | 600 mg | - |
- EPA kwas eikozapentaenowy | 145 mg | - |
- DHA kwas dokozaheksaenowy | 355 mg | - |
- Inne kwasy Omega-3 | 100 mg | - |
Oczyszczony olej z ryb głębinowych (z sardeli i sardynek), ksylitol, woda oczyszczona, sorbitol, żelatyna, cytrynian sodu, kwas jabłkowy, naturalny aromat, ekstrakt z papryki (barwnik), stewia, olej rzepakowy
Efektywna dawka inozytolu. Korzystnie wpływa na nastrój, pomaga w walce z zaburzeniami metabolicznymi.
KupujęZaawansowany kompleks witaminy C z bioflawonoidami, wzbogacony o rutynę, kwercetynę, ALA i cynk.
KupujęEkologiczny suszony koncentrat soku z owoców aceroli. Bogactwo witaminy C wzmacniającej układ odpornościowy.
KupujęMieszanina tokotrienoli i tokoferoli w proporcjach, w jakich występują w naturze. Źródło witaminy E.
KupujęZestaw dwóch witamin w wygodnej do stosowania formie płynnej. Odpowiedni dla wegetarian i wegan.
KupujęKalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.
Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.
Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.
Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.
Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym. Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.
Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.
Tłuszcze trans (trans fat ) są efektem procesu utwardzania płynnej frakcji tłuszczów roślinnych, poprzez wprowadzenie wiązań wodorowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tworząc izomery trans, powodujące zmianę właściwości odżywczych kwasów tłuszczowych, pozostając wyłącznie źródłem energii. Znajdują zastosowanie w margarynach twardych oraz wyrobach spożywczych (produktach cukierniczych wypiekanych). Zalecane jest całkowite wyeliminowanie (lub co najmniej ograniczenie) spożywania tłuszczy trans, ze względu na ich niekorzystny wpływ na organizm ludzki (m.in. podnoszą poziom cholesterolu całkowitego zakłócają proporcje pomiędzy jego frakcjami LDL i HDL, osłabiają odporność immunologiczną organizmu oraz wpływają negatywnie na gospodarkę insulinową, utrudniając transport pożywienia do komórek mięśniowych, odnotowani również ich wpływ na rozwój nowotworów. Bardzo rzadko stosowane w odżywkach sportowych o charakterze termogenicznym (np. batonach energetycznych).
Omega 3 (n-3) grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych: krótkołańcuchowych (kwas linolenowy, zaliczany do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowych (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]). Liczba 3 informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. NNKT dość obficie dostarczany jest w pożywieniu i może być dostarczany z pokarmem. EPA i DHA (oleje z tłuszczów ryb morskich) są dostarczane poprzez żywność pochodzenia morskiego (ryby morskie i owoce morza). Powstają również w organizmie ludzkim w wyniku procesów denaturacji i elongacji kwasu alfa-linolenowego, jednak w ilości niewystarczającej dla pełnych potrzeb organizmu. Dlatego powinny być dostarczane z zewnątrz. Przy stosowaniu tzw. diety zachodniej bardziej wskazana jest suplementacja kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 (niż Omega 6).
Suplementacja kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3 zalecana jest osobom aktywnym fizycznie w celu uzupełnienia i zapobiegania niedoborom w organizmie, jak również w uwagi na ich wpływ w skład ciała i wydolność tlenową oraz regenerację tkanek. Ponadto reguluje pracę układu krwionośnego (w tym serca), nerwowego, oddechowego oraz narządów ruchu. Preparaty zawierające EPA i DHA stanowią uzupełnienie diety wysiłkowej, bez względu na stopień wysiłku i wytrenowania.
Suplementy kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3, w zasadzie, produkowane są w postaci kapsułek w połączeniu z witaminą E, jako przeciwutleniaczem, dostępne w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl
Dawkowanie suplementów zwyczajowo zalecane w sporcie: Zależnie od podaży z dietą i spożycia omega 6 wynosi 1 – 5g EPA i DHA/24h.
Co to jest za składnik EPA (kwas eikozapentaenowy)?
EPA (kwas eikozapentaenowy) jest długołańcuchowym, wielonienasyconym kwasem tłuszczowym z rodziny omega 3. Długość łańcucha tego kwasu tłuszczowego wynosi 20 atomów węgla, a pierwsze z pięciu wiązań podwójnych znajduje się przy trzecim od końca atomie, co jest charakterystyczne dla kwasów omega 3. Najobficiej występuje w olejach rybich, gdzie znajdziemy go w towarzystwie kwasu dokozaheksaenowego (DHA).
EPA jest prekursorem do prostaglandyn i innych eikozanoidów, przez co przyczynia się do regulacji stanów zapalnych. Bierze udział w hamowaniu agregacji płytek. Przyczynia się także do obniżenia poziomu triglicerydów we krwi. EPA blokuje aktywność enzymu znajdującego się na błonach komórkowych zwanego fosfolipazą A2, który pod wpływem stresorów może uwalniać wielonienasycony kwas tłuszczowy (z grupy eikozanoidów) ze środka szkieletu glicerolowego. EPA może być także w pewnym stopniu konwertowany do 22-węglowego DHA. Oba te kwasy korzystnie wpływają na kondycję układu nerwowego oraz na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Kwas eikozapentaenowy zawarty jest w suplementach diety zawierających omega 3, dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl
DHA (kwas dokozaheksaenowy) - kwas z rodziny kwasów omega-3, nienasycony kwas tłuszczowy z ostatnim podwójnym wiązaniem w łańcuchu znajduje się na trzecim od końca atomie węgla. Syntetyzowany w organizmie ludzkim z kwasu eikozapentaenowego, lub pobierany z pokarmami pochodzenia morskiego (ryby, szczególnie łososiowate). W medycynie wskazany jest w leczeniu depresji, choroby Alzheimera, ADHD. Odnotowano jego korzystny wpływ na gospodarkę insulinową oraz układy krwionośni i hormonalny. Stosowany w odpowiednich dawkach wpływa korzystnie na skład i estetykę ciała. W suplementacji wchodzi w skład preparatów zawierających olej rybi, stanowiących uzupełnienie braków nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, zalecanych ludziom o zróżnicowanej aktywności fizycznej.
Dawkowanie: 200–2000 mg na dobę.
Trening izometryczny nie cieszy się zbytnią popularnością w Polsce, natomiast jest powszechnie znany i stosowany na zachodzie. Z tego też powodu...
Odporność jest naszą naturalną barierą przed infekcjami i drobnoustrojami. Za jedną z najsilniejszych substancji...
#20 Badania suplementów – MZ-Store Isolate
Kupując odżywkę białkową ufamy informacjom zawartym w opisie produktu na stronie internetowej lub zerkamy na etykietę, aby upewnić się ile w nim białka....
Kofeina – naturalna dawka energii
Pobudzenie na treningu sportowym, walka z sennością czy próba „przedłużenia” doby to najczęstsze sytuacje w...
Melatonina hormon snu – czym jest i jak działa?
Szyszynka jest narządem unikatowym pod względem zarówno parzystości (jako jeden z niewielu narządów ludzkiego organizmu...
Hantle i wyciągi jako uzupełnienie treningu siłowego
Swego czasu bardzo modne było twierdzenie, że jedynym męskim treningiem jest trening ze sztangą, z dużymi ciężarami i na niską ilość powtórzeń. Ludzie...