Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
L-Lysine L-Lysine

NOW L-Lysine 500 mg to wysokiej jakości monopreparat, stworzony celem uzupełnienia niedoborów L-lizyny w diecie. Dostarczając doskonale przyswajalnej formy danego aminokwasu skutecznie angażuje się w rozwój i budowę struktur organizmu, szczególnie kośćca, wspiera utrzymanie dobrej kondycji układu sercowo-naczyniowego, poprawia odpowiedź immunologiczną oraz wzmaga procesy detoksykacyjne ustroju. Zalecany głównie w dietach ubogich w produkty odzwierzęce oraz w stanach osłabienia i wyniszczenia organizmu, również nadmierną aktywnością fizyczną.

L-lizyna – figurujący pod nazwą kwasu 2,6-diaminoheksanowego, bądź zapisywany skrótem Lys lub K, dobrze rozpuszczalny w wodzie, azotowy związek chemiczny z grupy aminokwasów. Pod względem strukturalnym przynależy do podgrupy aminokwasów zasadowych. Ze względu na potrzebę jego dostarczania z zewnątrz celem prawidłowości funkcjonowania ustroju, jest aminokwasem niezbędnym (egzogennym) dla organizmu człowieka. Stanowiąc istotny element tworzący białka, zaliczany jest do związków proteogennych. Z kolei poprzez zdolność przemian do ciał ketonowych, klasyfikowany jest jako związek ketogenny. Po raz pierwszy L-lizyna została wyizolowana w 1889 roku z białek mleka, a konkretnie kazeiny. Do najbardziej zasobnych w nią źródeł pokarmowych zaliczyć należy: żelatynę, produkty mleczne, mało przetworzone produkty mięsne, jaja, dużą część roślin strączkowych, czy kakao. Zboża, w tym pszenica i kukurydza, za wyjątkiem kiełków pszenicy, z natury zawierają małe ilości danego aminokwasu, gdzie związek ten stanowi aminokwas ograniczający. Zapotrzebowanie organizmu przeciętnego, dorosłego człowieka na L-lizynę wynosi wg różnych źródeł ok 30-38 mg/kg m.c./dobę, czyli mniej więcej 3 g/dobę, co zaraz po L-leucynie stanowi największą wartość zapotrzebowania pośród niezbędnych aminokwasów proteolitycznych.

Właściwości L-lizyny

Wspiera wzrost, rozwój i utrzymanie struktur organizmu
Wchodząc w skład licznych białek, szczególnie kolagenu i elastyny po uprzedniej przemianie do hydroksylizyny, buduje liczne struktury stanowiące „ramę” organizmu. Ze względu na tworzony kolagen, L-lizyna szczególnie istotna jest dla zachowania dobrego stanu stawów, skóry i kości. Ponadto zwiększając przyswajanie wapnia z jelita, zmniejszając jego utratę z moczem i wspomagając sieciowanie wspomnianego pierwiastka w struktury kolagenu znajdującego się w kościach, wykazuje dodatkowe właściwości wspierające utrzymanie mocnego kośćca.

Angażuje się w prawidłowe działanie gospodarki energetycznej
L-lizyna będąc związkiem ketogennym stanowiącym substrat do produkcji ciał ketonowych, umożliwia wytwarzanie alternatywnej energii, w okresie deficytu energetycznego. Pełniąc rolę prekursora L-karnityny, bierze udział w transporcie długo łańcuchowych kwasów tłuszczowych do wnętrza mitochondriów, poprzez co pozwala na przebieg procesów energotwórczych z udziałem tłuszczy. Zwiększona dzienna podaż L-lizyny w okresie permanentnie podniesionego poziomu cukru we krwi, obniża niekorzystną glikację białek.

Poprawia odpowiedź immunologiczną
Stanowiąc niezbędną składową białek uczestniczących w produkcji przeciwciał i odpowiednich enzymów układu odpornościowego oraz działając immunomobilizująco, zapewnia wymaganą odpowiedź ze strony układu immunologicznego. Przy niedostatecznej podaży lizyny, zauważalny jest wzrost podatności organizmu na infekcje.

Ogranicza nawroty opryszczki
Konkurując z L-argininą stanowiącą niezbędną składową pokarmową dla wirusa opryszczki zwykłej (HSV), zmniejsza jego działalność, ogranicza nawroty i skraca czas trwania opryszczki. Efekty zależne są od predyspozycji indywidualnych organizmu. Ilością skuteczną wydaje się 1-3 g danego aminokwasu na dobę, celem przekroczenia progu 165 μM/L surowicy.

Wspomaga procesy detoksykacyjne
Pod postacią swojej pochodnej – L-karnityny, transportując krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe poza obręb mitochondriów, chroni dane organelle przed tworzeniem toksycznego stężenia danych związków. Ponadto L-lizyna wiążąc ołów i ułatwiając jego wydalenie z organizmu, zmniejsza gromadzenie danego metalu ciężkiego w ustroju.

Przeciwdziała osteoporozie
Biorąc udział w tworzeniu zwartych struktur kolagenu sieciujących wapń oraz podnosząc biobrzyswajalność wapnia z układu pokarmowego, z jednoczesnym ograniczaniem jego ubytku wraz z moczem, promuje zachowanie mocnych kości.

Wspiera zachowanie dobrej kondycji układu sercowo-naczyniowego
Wchodząc w skład struktur budujących naczynia, zapewnia im wymaganą integralność, odporność, a przy tym elastyczność, niezbędną do pełnienia przez nie funkcji. Stanowiąc prekursor L-karnityny, pomaga w transporcie kwasów tłuszczowych do miejsc ich spalenia, co wpływa na poprawę profilu lipidowego. Ograniczając procesy glikacji w środowisku długo utrzymującego się zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi, dba o wymaganą sprawność układu krwionośnego.

Ogranicza nadmierną lękliwość
L-lizyna jako częściowy antagonista receptora serotoniny, wpływa na zmniejszenie uczucia zbytniej lękliwości. Obniża poczucie niepokoju i wspiera wywołanie odpowiedniej reakcji na stres.

Przyspiesza gojenie ran
L-lizyna wchodząc w skład kolagenu oraz wpływając na czynniki przyspieszające regenerację komórek i promując angiogenezę powstających komórek, wspomaga gojenie ran, z jednoczesnym zmniejszeniem powstającej blizny i deformacji uszkodzonego miejsca.

Konsekwencje niedoboru L-lizyny
Organizm ludzki posiada duże możliwości gromadzenia L-lizyny w wewnątrzkomórkowej przestrzeni tkanki mięśniowej, co świadczy zarówno o dużym potencjale zapasowym danego aminokwasu, jak i potwierdza ogromne znaczenie dla prawidłowości funkcjonowania całego ustroju. Niedobory L-lizyny w diecie i tworzący się w konsekwencji tego długotrwały jej deficyt może prowadzić do: permanentnego zmęczenia, zawrotów głowy, drażliwości, nudności, nadmiernego przekrwienia oczu, zwieszonego wypadania włosów, niedokrwistości, anoreksji, spowolnienia wzrostu i zaburzeń w procesach rozrodczych. Niedobory obserwowane są najczęściej u osób stroniących od produktów odzwierzęcych oraz wycieńczających swój organizm, np. poprzez zbyt dużą aktywność fizyczną, czego jednym z pierwszych zauważalnych objawów jest zwiększona podatność na infekcje.

Suplementacja L-lizyny
Najpopularniejszą i najbardziej akceptowalną formą chemiczną suplementowanej L-lizyny jest chlorowodorek lizyny, którego skuteczność wykorzystania przez ustrój, dorównuje aminokwasowi pozyskiwanemu z tradycyjnego pożywienia. Uzupełnianie diety o L-lizynę podawaną jako monopreparat uznaje się powszechnie za wysoce bezpieczną. Mimo to zbyt duża ilość podawanego aminokwasu rzędu 10-15 g/dobę może wywołać biegunkę i skurcze brzucha, które ustępują po przerwaniu suplementacji. Warto pamiętać, że L-lizyna konkuruje z L-argininą o wchłanianie w jelicie, ponowną absorpcję w nerkach i transport przez membranę plazmową w komórkach, co może w niektórych, skrajnych przypadkach, osłabiać działanie L-argininy, skąd potrzeba rozsądnego dostosowania porcji dziennej przyjmowanego aminokwasu. Suplementację L-lizyną zaleca się głównie osobom, których dieta uboga jest w produkty odzwierzęce, bądź osobom których organizm z różnych powodów został osłabiony lub wyniszczony.

NOW L-Lysine 500 mg jest środkiem spożywczym uzupełniającym dietę w L-lizynę. Dostarczając składowej licznych białek, w tym kolagenu i elastyny, istotnie wspiera budowę struktur chrzęstno-stawowych, skóry, czy mięśni. Występując jako prekursor alternatywnych źródeł energii oraz L-karnityny, angażuje się w prawidłowość funkcjonowania gospodarki energetycznej. Będąc niezbędną do pracy układu immunologicznego i poprawiając efektywność procesów detoksykacyjnych, wspomaga utrzymanie dobrej kondycji zdrowotnej ustroju. Dbając o odpowiednią sprawność naczyń i przeciwdziałając glikacji, wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego. Ponadto przeciwdziała osteoporozie, opryszczce, przyspiesza gojenie ran i zmniejsza lękliwość. Zamknięta w łatwej do połknięcia kapsułce forma chlorowodorku L-lizyny, zapewnia przyswajalność danego aminokwasu na wysokim poziomie porównywalnym do aminokwasu pobieranego wraz z tradycyjnym pożywieniem. Produkt polecany jest przede wszystkim osobom, których dieta uboga jest produkty odzwierzęce oraz osobom wycieńczonym i podatnym na infekcje.

Magazyn UK
Since 2005
Dodaj do koszyka
L-Lysine L-Lysine 500mg 100 tab.
Now Foods
28,00 zł

L-Lysine

Magazyn UE

Wszystkie warianty

500mg 100 tab.
28,00 zł
500mg 250 tab.
79,00 zł

Inne formy

Cechy

Masa:
Redukcja Wagi:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,76 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Wysoce przyswajalna forma L-lizyny
  • Buduje liczne struktury organizmu
  • Dba o dobrą kondycję kości i stawów
  • Spowalnia postęp osteoporozy
  • Wspiera pracę gospodarki energetycznej
  • Podnosi odporność organizmu
  • Wspomaga odpowiedź immunologiczną
  • Przeciwdziała występowaniu opryszczki
  • Zwiększa efektywność procesów detoksykacji
  • Dba o prawidłowy stan układu krwionośnego
  • Przyspiesza gojenie ran
  • Uzupełnienie diet ubogich w produkty odzwierzęce
  • Wsparcie dla wyniszczonego organizmu
  • Dla osób podatnych na infekcje

NOW L-Lysine 500 mg to wysokiej jakości monopreparat, stworzony celem uzupełnienia niedoborów L-lizyny w diecie. Dostarczając doskonale przyswajalnej formy danego aminokwasu skutecznie angażuje się w rozwój i budowę struktur organizmu, szczególnie kośćca, wspiera utrzymanie dobrej kondycji układu sercowo-naczyniowego, poprawia odpowiedź immunologiczną oraz wzmaga procesy detoksykacyjne ustroju. Zalecany głównie w dietach ubogich w produkty odzwierzęce oraz w stanach osłabienia i wyniszczenia organizmu, również nadmierną aktywnością fizyczną.

L-lizyna – figurujący pod nazwą kwasu 2,6-diaminoheksanowego, bądź zapisywany skrótem Lys lub K, dobrze rozpuszczalny w wodzie, azotowy związek chemiczny z grupy aminokwasów. Pod względem strukturalnym przynależy do podgrupy aminokwasów zasadowych. Ze względu na potrzebę jego dostarczania z zewnątrz celem prawidłowości funkcjonowania ustroju, jest aminokwasem niezbędnym (egzogennym) dla organizmu człowieka. Stanowiąc istotny element tworzący białka, zaliczany jest do związków proteogennych. Z kolei poprzez zdolność przemian do ciał ketonowych, klasyfikowany jest jako związek ketogenny. Po raz pierwszy L-lizyna została wyizolowana w 1889 roku z białek mleka, a konkretnie kazeiny. Do najbardziej zasobnych w nią źródeł pokarmowych zaliczyć należy: żelatynę, produkty mleczne, mało przetworzone produkty mięsne, jaja, dużą część roślin strączkowych, czy kakao. Zboża, w tym pszenica i kukurydza, za wyjątkiem kiełków pszenicy, z natury zawierają małe ilości danego aminokwasu, gdzie związek ten stanowi aminokwas ograniczający. Zapotrzebowanie organizmu przeciętnego, dorosłego człowieka na L-lizynę wynosi wg różnych źródeł ok 30-38 mg/kg m.c./dobę, czyli mniej więcej 3 g/dobę, co zaraz po L-leucynie stanowi największą wartość zapotrzebowania pośród niezbędnych aminokwasów proteolitycznych.

Właściwości L-lizyny

Wspiera wzrost, rozwój i utrzymanie struktur organizmu
Wchodząc w skład licznych białek, szczególnie kolagenu i elastyny po uprzedniej przemianie do hydroksylizyny, buduje liczne struktury stanowiące „ramę” organizmu. Ze względu na tworzony kolagen, L-lizyna szczególnie istotna jest dla zachowania dobrego stanu stawów, skóry i kości. Ponadto zwiększając przyswajanie wapnia z jelita, zmniejszając jego utratę z moczem i wspomagając sieciowanie wspomnianego pierwiastka w struktury kolagenu znajdującego się w kościach, wykazuje dodatkowe właściwości wspierające utrzymanie mocnego kośćca.

Angażuje się w prawidłowe działanie gospodarki energetycznej
L-lizyna będąc związkiem ketogennym stanowiącym substrat do produkcji ciał ketonowych, umożliwia wytwarzanie alternatywnej energii, w okresie deficytu energetycznego. Pełniąc rolę prekursora L-karnityny, bierze udział w transporcie długo łańcuchowych kwasów tłuszczowych do wnętrza mitochondriów, poprzez co pozwala na przebieg procesów energotwórczych z udziałem tłuszczy. Zwiększona dzienna podaż L-lizyny w okresie permanentnie podniesionego poziomu cukru we krwi, obniża niekorzystną glikację białek.

Poprawia odpowiedź immunologiczną
Stanowiąc niezbędną składową białek uczestniczących w produkcji przeciwciał i odpowiednich enzymów układu odpornościowego oraz działając immunomobilizująco, zapewnia wymaganą odpowiedź ze strony układu immunologicznego. Przy niedostatecznej podaży lizyny, zauważalny jest wzrost podatności organizmu na infekcje.

Ogranicza nawroty opryszczki
Konkurując z L-argininą stanowiącą niezbędną składową pokarmową dla wirusa opryszczki zwykłej (HSV), zmniejsza jego działalność, ogranicza nawroty i skraca czas trwania opryszczki. Efekty zależne są od predyspozycji indywidualnych organizmu. Ilością skuteczną wydaje się 1-3 g danego aminokwasu na dobę, celem przekroczenia progu 165 μM/L surowicy.

Wspomaga procesy detoksykacyjne
Pod postacią swojej pochodnej – L-karnityny, transportując krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe poza obręb mitochondriów, chroni dane organelle przed tworzeniem toksycznego stężenia danych związków. Ponadto L-lizyna wiążąc ołów i ułatwiając jego wydalenie z organizmu, zmniejsza gromadzenie danego metalu ciężkiego w ustroju.

Przeciwdziała osteoporozie
Biorąc udział w tworzeniu zwartych struktur kolagenu sieciujących wapń oraz podnosząc biobrzyswajalność wapnia z układu pokarmowego, z jednoczesnym ograniczaniem jego ubytku wraz z moczem, promuje zachowanie mocnych kości.

Wspiera zachowanie dobrej kondycji układu sercowo-naczyniowego
Wchodząc w skład struktur budujących naczynia, zapewnia im wymaganą integralność, odporność, a przy tym elastyczność, niezbędną do pełnienia przez nie funkcji. Stanowiąc prekursor L-karnityny, pomaga w transporcie kwasów tłuszczowych do miejsc ich spalenia, co wpływa na poprawę profilu lipidowego. Ograniczając procesy glikacji w środowisku długo utrzymującego się zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi, dba o wymaganą sprawność układu krwionośnego.

Ogranicza nadmierną lękliwość
L-lizyna jako częściowy antagonista receptora serotoniny, wpływa na zmniejszenie uczucia zbytniej lękliwości. Obniża poczucie niepokoju i wspiera wywołanie odpowiedniej reakcji na stres.

Przyspiesza gojenie ran
L-lizyna wchodząc w skład kolagenu oraz wpływając na czynniki przyspieszające regenerację komórek i promując angiogenezę powstających komórek, wspomaga gojenie ran, z jednoczesnym zmniejszeniem powstającej blizny i deformacji uszkodzonego miejsca.

Konsekwencje niedoboru L-lizyny
Organizm ludzki posiada duże możliwości gromadzenia L-lizyny w wewnątrzkomórkowej przestrzeni tkanki mięśniowej, co świadczy zarówno o dużym potencjale zapasowym danego aminokwasu, jak i potwierdza ogromne znaczenie dla prawidłowości funkcjonowania całego ustroju. Niedobory L-lizyny w diecie i tworzący się w konsekwencji tego długotrwały jej deficyt może prowadzić do: permanentnego zmęczenia, zawrotów głowy, drażliwości, nudności, nadmiernego przekrwienia oczu, zwieszonego wypadania włosów, niedokrwistości, anoreksji, spowolnienia wzrostu i zaburzeń w procesach rozrodczych. Niedobory obserwowane są najczęściej u osób stroniących od produktów odzwierzęcych oraz wycieńczających swój organizm, np. poprzez zbyt dużą aktywność fizyczną, czego jednym z pierwszych zauważalnych objawów jest zwiększona podatność na infekcje.

Suplementacja L-lizyny
Najpopularniejszą i najbardziej akceptowalną formą chemiczną suplementowanej L-lizyny jest chlorowodorek lizyny, którego skuteczność wykorzystania przez ustrój, dorównuje aminokwasowi pozyskiwanemu z tradycyjnego pożywienia. Uzupełnianie diety o L-lizynę podawaną jako monopreparat uznaje się powszechnie za wysoce bezpieczną. Mimo to zbyt duża ilość podawanego aminokwasu rzędu 10-15 g/dobę może wywołać biegunkę i skurcze brzucha, które ustępują po przerwaniu suplementacji. Warto pamiętać, że L-lizyna konkuruje z L-argininą o wchłanianie w jelicie, ponowną absorpcję w nerkach i transport przez membranę plazmową w komórkach, co może w niektórych, skrajnych przypadkach, osłabiać działanie L-argininy, skąd potrzeba rozsądnego dostosowania porcji dziennej przyjmowanego aminokwasu. Suplementację L-lizyną zaleca się głównie osobom, których dieta uboga jest w produkty odzwierzęce, bądź osobom których organizm z różnych powodów został osłabiony lub wyniszczony.

NOW L-Lysine 500 mg jest środkiem spożywczym uzupełniającym dietę w L-lizynę. Dostarczając składowej licznych białek, w tym kolagenu i elastyny, istotnie wspiera budowę struktur chrzęstno-stawowych, skóry, czy mięśni. Występując jako prekursor alternatywnych źródeł energii oraz L-karnityny, angażuje się w prawidłowość funkcjonowania gospodarki energetycznej. Będąc niezbędną do pracy układu immunologicznego i poprawiając efektywność procesów detoksykacyjnych, wspomaga utrzymanie dobrej kondycji zdrowotnej ustroju. Dbając o odpowiednią sprawność naczyń i przeciwdziałając glikacji, wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego. Ponadto przeciwdziała osteoporozie, opryszczce, przyspiesza gojenie ran i zmniejsza lękliwość. Zamknięta w łatwej do połknięcia kapsułce forma chlorowodorku L-lizyny, zapewnia przyswajalność danego aminokwasu na wysokim poziomie porównywalnym do aminokwasu pobieranego wraz z tradycyjnym pożywieniem. Produkt polecany jest przede wszystkim osobom, których dieta uboga jest produkty odzwierzęce oraz osobom wycieńczonym i podatnym na infekcje.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 250 tabletekPorcja jednorazowa: 1 tabletkaIlość porcji w opakowaniu: 250
w 1 tabletcezawartość%ZDS
L-Lizyna (z Chlorowodorku Lizyny)500 mg-

Pozostałe składniki

Celuloza, krzemionka, stearynian magnezu, wegetariańska otoczka

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Dedicated Nutrition
119,00 zł
(1)

Odżywka przedtreningowa. Zapewnia większą energię, pompuje mięśnie krwią oraz poprawia koncentrację.

Kupuję
Optimum
119,00 zł
(1)

Węglowodanowo-białkowa odżywka na masę. Z dodatkiem Monowodzianu Kreatyny, Glutaminy, Inozytolu i Choliny.

Kupuję
149,00 zł
(2)

Wysoka dawka zaawansowanych stymulantów, zapewniająca wysoki poziom skupienia i motywacji na treningu.

Kupuję
  • Popularny
Agmatine
Apollo's Hegemony
99,00 zł
(4)

Poprawia ukrwienie mięśni i usprawnia ich regenerację, pomaga przywrócić wrażliwość na środki stymulu

Kupuję
5% Nutrition
149,00 zł

Odżywka przedtreningowa. Zwiększa siłę oraz wytrzymałość, zapewnia maksymalne skupienie podczas treningu.

Kupuję
Jarrow Formulas
45,00 zł

Kwas pantotenowy (witamina B5) wspiera procesy myślowe i metabolizm energetyczny.

Kupuję

Lizyna

Informacja

Lizyna należy do grupy 9 aminokwasów egzogennych, dostarczanych do organizmu z zewnątrz (z pożywieniem lub jako suplement).Jest budulcem białka (również białka mięśniowego). Jest dostępna w żywności pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał) i roślinnego (rośliny strączkowe).  Odgrywa ważną rolę w wielu procesach fizjologicznych (wchłaniania wapnia, produkcji enzymów, hormonów i przeciwciał), wraz z argininą jest składnikiem suplementów zwiększających syntezę hormonu wzrostu (stymulatory HGH). W postaci hydroksylizyny (jako składnika kolageny) zalecana przy leczeniu kontuzji sportowych oraz w profilaktyce.  W przypadku stresu i nadmiernych obciążeń fizycznych i psychicznych polecana ze względu na funkcję obniżania poziomu kortyzolu. Ma zastosowanie również w medycynie, w leczeniu stanów lękowych i opryszczki. Udział lizyny w spożyciu dobowej dawki aminokwasów nie powinien przekraczać 5,1 %. Dostępna w sprzedaży na www.muscle-zone.pl

W procesach gnilnych ciał białkowych,  w wyniku dekarboksylacji lizyny, może przekształcać się w kadawerynę (aminę biogenną) posiadającą silne działanie toksyczne.

Dawkowanie: brak ściśle określonej normy spożycia dobowego lizyny. W suplementacji stosuje się dawki używane zwyczajowo: z argininą 500mg – 2g (przed snem) ewentualnie okołotreningowo z innymi aminokwasami.

Ostatnio na blogu

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Na temat mleka i produktów mlecznych możemy spotkać rozmaite teorie. Jedno mówią o tym ile dzięki nim możemy dostarczyć łatwostrawnego i...

czytaj więcej
Cykl menstruacyjny – metabolizm i tendencje do tycia

Cykl menstruacyjny – metabolizm i tendencje do tycia

Istnieją przekonujące dowody naukowe wskazujące, iż w drugiej połowie cyklu menstruacyjnego zwiększa się tempo podstawowej przemiany materii. Warto jednak...

czytaj więcej
plecy

plecy

DIETA + suplementy WITAMINY – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo, VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie trening na...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 1

Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 1

Kontynuujemy cykl żywieniowego elementarza sportowca, tym razem na warsztat weźmiemy kolejny makroskładnik – proteiny. Święty Grall sportów sylwetkowych i...

czytaj więcej
Krytyczne spojrzenie na carb back-loading

Krytyczne spojrzenie na carb back-loading

Od pewnego czasu sporo uwagi poświęca się strategiom żywieniowym, które koncentrują się na manipulowaniu spożyciem węglowodanów, co zgodnie z...

czytaj więcej
Nabiał może chronić przed nadciśnieniem – najnowsze doniesienia

Nabiał może chronić przed nadciśnieniem – najnowsze doniesienia

Tytuł nieco zaskakujący, choć same doniesienia o protekcyjnym wpływem nabiału względem chorób układu sercowo-naczyniowego już nie są tak świeże. O tym...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027