Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
One-Per-Day Tablets One-Per-Day Tablets

Life Extension One–Per–Day Tablets to najwyższej jakości kompleks witamin i mikroelementów, całościowo wspierający funkcje ustroju. Jego skuteczność potwierdza zawartość aż trzech formuł – LycoBeads®, L-OptiZinc®Crominex®, które w testach klinicznych wykazywały wysoki potencjał działania. Mieszanka złożona jest z wielu form różnych składników, a umieszczenie ich w wygodnej formie tabletek nadaje łatwość w zastosowaniu.

Procesy metaboliczne pod kontrolą
Każda z komórek ustroju, niezależnie od pełnionej przez siebie funkcji, posiada określone zapotrzebowanie na energię. Jest ona pozyskiwana w skomplikowanych procesach metabolicznych koordynowanych przez wyspecjalizowane białka funkcjonalnie połączone z witaminami lub mikroelementami.

Dostarczane z pożywieniem węglowodany, tłuszcze, a w skrajnych przypadkach także białka, spalane są jako substraty energetyczne umożliwiające wyprodukowanie energii skumulowanej w ATP. Może do tego dochodzić zarówno w mniej wydajnych warunkach beztlenowych, jako i znacznie bardziej opłacalnych tlenowych. Przeprowadzenie tych drugich wymaga nie tylko obecności samego tlenu, lecz również kompleksowej współpracy białek z witaminami grupy B.

Końcowym etapem oddychania beztlenowego jest kwas mlekowy. Do jego gromadzenia w tkankach dochodzi m.in. podczas niedoboru witaminy B1 (tiaminy). Jeśli dojdzie do koncentracji zbyt dużej ilości tego metabolitu, może to przekroczyć zdolności kompensacyjne organizmu i doprowadzić do kwasicy. Jest to spowodowane tym, iż witamina ta działa niczym element łączący procesy beztlenowe z tlenowymi. Nie jest ona jednak odosobniona w swym działaniu, gdyż współpracuje z kwasem pantotenowymkwasem alfa-liponowym. Końcowy efekt ich działania wyraża się w zapobieganiu kwasicy mleczanowej.

Wytworzenie ATP jest niemożliwe bez udziału niacynamiduryboflawiny – związków pełniących rolę koenzymów, wspomagających procesy utleniania glukozy i kwasów tłuszczowych.

Ochrona układu krążenia
Obecnie wiele osób zmaga się z przewlekłą niewydolnością krążenia, która znacząco obniża komfort życia, a także przyczynia się do zmniejszenia jego długości. Jej przyczyną są najczęściej wszechobecny stres, brak higieny odpoczynku, a także niewłaściwa dieta, w której brakuje miejsca na witaminy i mikroelementy.

Najbardziej powszechnym zwyrodnieniem dotykającym naczynia tętnicze jest proces miażdżycy. Nawarstwianie blaszki miażdżycowej odbywa się latami, nie dając kompletnie żadnych objawów. Najważniejszym czynnikiem, który predysponuje do jej rozwoju jest podwyższony poziom cholesterolu we krwi, jednak badania wykazały, iż również jeden z aminokwasów – homocysteina - nie jest obojętny dla kondycji naczyń.

Do profilaktyki przeciwmiażdżycowej należy m.in. redukcja poziomu tych dwóch związków. Homocysteina powstaje z powodu zatrzymania cyklu przemian metabolicznych, który umożliwia przemianę metioniny w cysteinę. Dochodzi do tego w wyniku niedoboru obecnych w suplemencie witamin – L-5-metylotetrahydrofolianu, metylokobalaminy i różnych form witaminy B6. W praktyce klinicznej uzupełnienie ich braków wiąże się ze spadkiem ryzyka nieprzyjemnych powikłań miażdżycy – zawału serca czy udaru mózgu.

Wyżej opisane procesy zachodzą w warunkach stanu zapalnego naczyń. Jego zwalczenie jest możliwe dzięki obecnej bio-kwercetynie pozyskanej z pączka kwiatu japońskiej sofory. Umieszczona została w fitosomie – specjalnej otoczce fosfolipidowej, która gwarantuje jej najlepszą na rynku biodostępność. Działanie kwercetyny opiera się na hamowaniu funkcji cyklooksygenaz – enzymów odpowiedzialnych za produkcję mediatorów stanu zapalnego. Dodatkowo sam związek wspiera odbudowę kwasu hialuronowego – kluczowego składnika tkanki łącznej, budującej wnętrze naczyń krwionośnych.

Regulacja gospodarki glukozowej
Z chorobami układu krążenia mocno sprzężona jest coraz częstsza dolegliwość, dotykająca szczególnie osoby otyłe jest to cukrzyca typu 2. Jej głównym objawem jest podwyższony poziom cukru we krwi, który niesie ze sobą spustoszenie dla wielu narządów i tkanek. Oprócz stosowania celowanych leków, warto pomyśleć nad wprowadzeniem diety bogatej w chrom.

Badania pokazały, iż regularne spożywanie chromuapigeniny w stanach przewlekłej hiperglikemii, przyczyniły się do jej zniesienia. Ich synergistyczne działanie łagodzi insulinooporność tkanek docelowych (głównie mięśniowej) poprzez uwalnianie transporterów glukozowych na powierzchnię błon komórkowych, dzięki czemu nadmiar cukru może przedostać się do wnętrza komórek. W ten sposób krew ulega „oczyszczeniu”, a poziom glukozy wraca do normy. W metabolizmie węglowodanów rolę pomocniczą pełni również molibden. Pierwiastek ten przyczynia się także do zwiększenia biodostępności żelaza, zmniejszając ryzyko wystąpienia anemizacji.

Dobra kondycja kości i stawów
Z roku na rok ze względu na naturalne procesy niszczenia, układ ruchu ulega osłabieniu, co wiąże się ze spadkiem mobilności. Jednym z powodów jest obniżona mineralizacja kości, która w szczególności dotyczy kobiet w okresie postmenopauzalnym, a także wszystkich osób w wieku podeszłym. Dzieje się to w wyniku zmian w gospodarce hormonalnej, którym towarzyszy spadek stężenia hormonów płciowych.

Ostatnimi czasy prowadzonych jest wiele badań dotyczących wpływu witaminy D3 na funkcjonowanie ustroju człowieka. Jedną z jej najważniejszych funkcji jest regulacja gospodarki wapniowej. Wykazano, iż cholekalcyferol zwiększa dostępność kationów wapnia, podnosząc ich absorpcję w jelitach i nerkach, zaś bor hamuje ich uwalnianie z kości, zapobiegając odwapnieniu i zwiększeniu podatności na złamania. Dodatkowo witamina D reguluje pracę osteoblastów i osteoklastów, przyczyniając się do uruchomienia procesu mineralizacji kości.

Producent z myślą o prawidłowej funkcji stawów, umieścił w suplemencie mikroelement jakim jest mangan. Okazuje się, iż jego regularne dostarczanie wraz z dietą promuje wytwarzanie chondroityny i kwasu hialuronowego. Związki te uczestniczą w produkcji mazi stawowej, która jest „naturalnym smarem”, znoszącym tarcie i ograniczającym uszkodzenia chrząstki stawowej.

W trosce o piękną skórę, włosy i paznokcie
Skóra wraz z jej przydatkami stanowi narząd o bardzo dużej powierzchni i spełnia szereg istotnych funkcji, do których należą m.in. termoregulacja, wymiana gazowa, czy regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej. Ich właściwa higiena obejmuje odpowiednią pielęgnację, jak również zrównoważoną dietę.

Jednym z niezbędnych dla skóry składników jest witamina A. Dzięki pobudzaniu różnicowania keranocytów wspiera odnowę naskórka, a stymulując fibroblasty do produkcji kolagenu i elastyny, przyczynia się do zwiększenia jego jędrności. Pochodne witaminy A (retinoidy) są od lat stosowane w dermatologii w celu leczenia trądziku, gdyż hamują sekrecję gruczołów łojowych.

Również biotyna, dostarczając siarki używanej do produkcji keratyny, zapobiega niszczeniu się wierzchniej warstwy naskórka. Spaja komórki warstwy rogowej, co chroni przed nadmierną utratą wody.

Skuteczna pomoc w kobiecych dolegliwościach
Coraz więcej kobiet narażonych jest na problemy hormonalne, które objawiają się nieregularnymi miesiączkami, obniżonym libido, gorszym nastrojem. Niestety mogą one wiązać się z nieprawidłową pracą jajników bądź tarczycy.

Liczne badania potwierdziły skuteczność inozytolu w jednostce chorobowej, jaką jest zespół policystycznych jajników. Dzięki niemu możliwe jest obniżenie podwyższonego poziomu androgenów we krwi, co skutkuje ustąpieniem hiperinsulinemii, hirsutyzmu i problemów z cerą łojotokową.

Prawidłową pracę tarczycy warunkuje jod. Jego obecność jest niezbędna do syntezy hormonów – T3 i T4, których niedobór jest obserwowany w stanie niedoczynności tego narządu. Dostarczenie tego mikroelementu może okazać się pomocne u kobiet, które często czują się osłabione, lub zaobserwowały nagły wzrost wagi czy też podniesienie rozkurczowego ciśnienia krwi.

Męskość pod kontrolą
Zdrowi i silni mężczyźni odznaczają się zadbanym zarostem, rozbudowaną muskulaturą, a także prawidłowo zachowanymi funkcjami seksualnymi. Wszystkie te czynniki są zależne od prawidłowej kondycji układu hormonalnego, szczególnie osi przysadka-jądra. Obecny tryb życia, który oferuje wiele stresu oraz złe nawyki dietetyczne, mogą powodować zachwianie tej równowagi, co skutkuje obniżeniem poziomu testosteronu.

Problemy te może złagodzić regularna podaż cynku. Liczne badania udowodniły jego pozytywny wpływ na stan nasienia mężczyzn. Pierwiastek ten promuje przeżywalność plemników, co pośrednio przyczynia się do zwiększenia szans na poczęcie dziecka. Zaobserwowano również, iż cynk jako składnik wewnątrzkomórkowych struktur – palców cynkowych - wspomaga syntezę nowych białek mięśniowych. Przekłada się to na lepszą regenerację i skuteczniejszą rozbudowę tkanki mięśniowej.

Ograniczone stany zapalne
Jak zostało już wspomniane, większość komórek organizmu w celu uzyskania energii przeprowadza szereg przemian biochemicznych, do których zaliczamy procesy tlenowe. Obok wytworzonego ATP, w dużej ilości produkowane są wolne rodniki o działaniu silnie uszkadzającym. Ich nadmierna koncentracja przyczynia się do występowania stanów zapalnych, które upośledzają prawidłowe funkcje tkanek i narządów.

Ustrój na szczęście wyposażył się w sprawne mechanizmy, które do pewnego momentu z powodzeniem radzą sobie z tymi wysoko reaktywnymi związkami. Gdy możliwości kompensacyjne ulegną wyczerpaniu, ważne jest wsparcie z zewnątrz.

Zawarte w suplemencie witamina C, witamina E wraz z pochodnymi tokoferolamilikopen a także selen, stanowią skuteczne narzędzie w walce z wolnymi rodnikami, bezpośrednio lub jako elementy budulcowe enzymów, redukując je do całkowicie nieszkodliwych związków. Prowadzi to do normalizacji funkcji tkanek, dzięki zwalczeniu odczynu zapalnego.

Poprawa nastroju i funkcji kognitywnych
Mało kto wie, iż magnez jest mikroelementem przydatnym nie tylko w łagodzeniu stanów nadmiernej pobudliwości mięśniowej, wyrażonej w zbyt częstych skurczach mięśni. Przenika on również przez barierę krew-mózg, dzięki czemu ma okazję działać w obrębie struktur ośrodkowego układu nerwowego.

Podobnie jak w synapsach nerwowo-mięśniowych, magnez reguluje pobudliwość neuronów okolic odpowiedzialnych za funkcje kognitywne. Dzięki temu doprowadza do poprawy zdolności pamięciowych, które z wiekiem ulegają osłabieniu. Ponadto wpływając na receptory NMDA, reguluje transmisję glutaminergiczną, tym samym stanowiąc prewencję przed stanami depresyjnymi u osób do nich predysponowanych.

Mózgowie w dużej mierze zbudowane jest z substancji lipidowych, których ubytki muszą być na bieżąco uzupełniane. Odbudowa osłonek mielinowych odbywa się przy udziale obecnej w suplemencie fosfatydylocholiny. Jej odpowiednia podaż gwarantuje zachowanie prawidłowej kondycji układu nerwowego.

Wsparcie dla wzroku
Bardzo trudno wyobrazić sobie prowadzenie dotychczasowego życia ze znaczącym ubytkiem wzroku. Wiele osób zmaga się z niewielkimi dolegliwościami ze strony oczu, które mogą dawać dokuczliwe objawy, obniżając jakość codziennego funkcjonowania.

Obecne w preparacie luteinazeaksantyna to związki pozyskane z ekstraktu z kwiatu nagietka, które należą do grupy karotenoidów. Stanowią one szczególną ochronę dla siatkówki oka, która odpowiedzialna jest za odbiór bodźców wzrokowych ze środowiska zewnętrznego. Substancje te bronią komórki oka przed degeneracją wywołaną nadmiarem gromadzących się wolnych rodników, powstałych w wyniku intensywnych przemian metabolicznych.

Podsumowując, Life Extension One–Per–Day Tablets to preparat, który został przeznaczony do codziennej suplementacji. Szczególnie polecany jest osobom, które w sposób kompleksowy chcą wpłynąć na homeostazę ustroju, niwelując niedobory najczęściej brakujących mikroskładników.

 

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
One-Per-Day Tablets One-Per-Day Tablets 60 tab.
Life Extension
99,00 zł

One-Per-Day Tablets 60 tab.

Cechy

Koncentracja:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Nasza Rekomendacja:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,47 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,47 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Kompozycja najlepiej przyswajalnych form składników aktywnych
  • Związki usprawniające przebieg procesów metabolicznych
  • Mieszanka kilku silnie działających antyoksydantów
  • Przeciwdziała dolegliwościom ze strony układu ruchu
  • Pomaga w regeneracji struktur układu nerwowego
  • Promuje zdrowie skóry, włosów i paznokci
  • Wspiera kondycję układu krążenia
  • Działa prokognitywnie
  • Niweluje stany zapalne
  • Wspomaga wzrok

Life Extension One–Per–Day Tablets to najwyższej jakości kompleks witamin i mikroelementów, całościowo wspierający funkcje ustroju. Jego skuteczność potwierdza zawartość aż trzech formuł – LycoBeads®, L-OptiZinc®Crominex®, które w testach klinicznych wykazywały wysoki potencjał działania. Mieszanka złożona jest z wielu form różnych składników, a umieszczenie ich w wygodnej formie tabletek nadaje łatwość w zastosowaniu.

Procesy metaboliczne pod kontrolą
Każda z komórek ustroju, niezależnie od pełnionej przez siebie funkcji, posiada określone zapotrzebowanie na energię. Jest ona pozyskiwana w skomplikowanych procesach metabolicznych koordynowanych przez wyspecjalizowane białka funkcjonalnie połączone z witaminami lub mikroelementami.

Dostarczane z pożywieniem węglowodany, tłuszcze, a w skrajnych przypadkach także białka, spalane są jako substraty energetyczne umożliwiające wyprodukowanie energii skumulowanej w ATP. Może do tego dochodzić zarówno w mniej wydajnych warunkach beztlenowych, jako i znacznie bardziej opłacalnych tlenowych. Przeprowadzenie tych drugich wymaga nie tylko obecności samego tlenu, lecz również kompleksowej współpracy białek z witaminami grupy B.

Końcowym etapem oddychania beztlenowego jest kwas mlekowy. Do jego gromadzenia w tkankach dochodzi m.in. podczas niedoboru witaminy B1 (tiaminy). Jeśli dojdzie do koncentracji zbyt dużej ilości tego metabolitu, może to przekroczyć zdolności kompensacyjne organizmu i doprowadzić do kwasicy. Jest to spowodowane tym, iż witamina ta działa niczym element łączący procesy beztlenowe z tlenowymi. Nie jest ona jednak odosobniona w swym działaniu, gdyż współpracuje z kwasem pantotenowymkwasem alfa-liponowym. Końcowy efekt ich działania wyraża się w zapobieganiu kwasicy mleczanowej.

Wytworzenie ATP jest niemożliwe bez udziału niacynamiduryboflawiny – związków pełniących rolę koenzymów, wspomagających procesy utleniania glukozy i kwasów tłuszczowych.

Ochrona układu krążenia
Obecnie wiele osób zmaga się z przewlekłą niewydolnością krążenia, która znacząco obniża komfort życia, a także przyczynia się do zmniejszenia jego długości. Jej przyczyną są najczęściej wszechobecny stres, brak higieny odpoczynku, a także niewłaściwa dieta, w której brakuje miejsca na witaminy i mikroelementy.

Najbardziej powszechnym zwyrodnieniem dotykającym naczynia tętnicze jest proces miażdżycy. Nawarstwianie blaszki miażdżycowej odbywa się latami, nie dając kompletnie żadnych objawów. Najważniejszym czynnikiem, który predysponuje do jej rozwoju jest podwyższony poziom cholesterolu we krwi, jednak badania wykazały, iż również jeden z aminokwasów – homocysteina - nie jest obojętny dla kondycji naczyń.

Do profilaktyki przeciwmiażdżycowej należy m.in. redukcja poziomu tych dwóch związków. Homocysteina powstaje z powodu zatrzymania cyklu przemian metabolicznych, który umożliwia przemianę metioniny w cysteinę. Dochodzi do tego w wyniku niedoboru obecnych w suplemencie witamin – L-5-metylotetrahydrofolianu, metylokobalaminy i różnych form witaminy B6. W praktyce klinicznej uzupełnienie ich braków wiąże się ze spadkiem ryzyka nieprzyjemnych powikłań miażdżycy – zawału serca czy udaru mózgu.

Wyżej opisane procesy zachodzą w warunkach stanu zapalnego naczyń. Jego zwalczenie jest możliwe dzięki obecnej bio-kwercetynie pozyskanej z pączka kwiatu japońskiej sofory. Umieszczona została w fitosomie – specjalnej otoczce fosfolipidowej, która gwarantuje jej najlepszą na rynku biodostępność. Działanie kwercetyny opiera się na hamowaniu funkcji cyklooksygenaz – enzymów odpowiedzialnych za produkcję mediatorów stanu zapalnego. Dodatkowo sam związek wspiera odbudowę kwasu hialuronowego – kluczowego składnika tkanki łącznej, budującej wnętrze naczyń krwionośnych.

Regulacja gospodarki glukozowej
Z chorobami układu krążenia mocno sprzężona jest coraz częstsza dolegliwość, dotykająca szczególnie osoby otyłe jest to cukrzyca typu 2. Jej głównym objawem jest podwyższony poziom cukru we krwi, który niesie ze sobą spustoszenie dla wielu narządów i tkanek. Oprócz stosowania celowanych leków, warto pomyśleć nad wprowadzeniem diety bogatej w chrom.

Badania pokazały, iż regularne spożywanie chromuapigeniny w stanach przewlekłej hiperglikemii, przyczyniły się do jej zniesienia. Ich synergistyczne działanie łagodzi insulinooporność tkanek docelowych (głównie mięśniowej) poprzez uwalnianie transporterów glukozowych na powierzchnię błon komórkowych, dzięki czemu nadmiar cukru może przedostać się do wnętrza komórek. W ten sposób krew ulega „oczyszczeniu”, a poziom glukozy wraca do normy. W metabolizmie węglowodanów rolę pomocniczą pełni również molibden. Pierwiastek ten przyczynia się także do zwiększenia biodostępności żelaza, zmniejszając ryzyko wystąpienia anemizacji.

Dobra kondycja kości i stawów
Z roku na rok ze względu na naturalne procesy niszczenia, układ ruchu ulega osłabieniu, co wiąże się ze spadkiem mobilności. Jednym z powodów jest obniżona mineralizacja kości, która w szczególności dotyczy kobiet w okresie postmenopauzalnym, a także wszystkich osób w wieku podeszłym. Dzieje się to w wyniku zmian w gospodarce hormonalnej, którym towarzyszy spadek stężenia hormonów płciowych.

Ostatnimi czasy prowadzonych jest wiele badań dotyczących wpływu witaminy D3 na funkcjonowanie ustroju człowieka. Jedną z jej najważniejszych funkcji jest regulacja gospodarki wapniowej. Wykazano, iż cholekalcyferol zwiększa dostępność kationów wapnia, podnosząc ich absorpcję w jelitach i nerkach, zaś bor hamuje ich uwalnianie z kości, zapobiegając odwapnieniu i zwiększeniu podatności na złamania. Dodatkowo witamina D reguluje pracę osteoblastów i osteoklastów, przyczyniając się do uruchomienia procesu mineralizacji kości.

Producent z myślą o prawidłowej funkcji stawów, umieścił w suplemencie mikroelement jakim jest mangan. Okazuje się, iż jego regularne dostarczanie wraz z dietą promuje wytwarzanie chondroityny i kwasu hialuronowego. Związki te uczestniczą w produkcji mazi stawowej, która jest „naturalnym smarem”, znoszącym tarcie i ograniczającym uszkodzenia chrząstki stawowej.

W trosce o piękną skórę, włosy i paznokcie
Skóra wraz z jej przydatkami stanowi narząd o bardzo dużej powierzchni i spełnia szereg istotnych funkcji, do których należą m.in. termoregulacja, wymiana gazowa, czy regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej. Ich właściwa higiena obejmuje odpowiednią pielęgnację, jak również zrównoważoną dietę.

Jednym z niezbędnych dla skóry składników jest witamina A. Dzięki pobudzaniu różnicowania keranocytów wspiera odnowę naskórka, a stymulując fibroblasty do produkcji kolagenu i elastyny, przyczynia się do zwiększenia jego jędrności. Pochodne witaminy A (retinoidy) są od lat stosowane w dermatologii w celu leczenia trądziku, gdyż hamują sekrecję gruczołów łojowych.

Również biotyna, dostarczając siarki używanej do produkcji keratyny, zapobiega niszczeniu się wierzchniej warstwy naskórka. Spaja komórki warstwy rogowej, co chroni przed nadmierną utratą wody.

Skuteczna pomoc w kobiecych dolegliwościach
Coraz więcej kobiet narażonych jest na problemy hormonalne, które objawiają się nieregularnymi miesiączkami, obniżonym libido, gorszym nastrojem. Niestety mogą one wiązać się z nieprawidłową pracą jajników bądź tarczycy.

Liczne badania potwierdziły skuteczność inozytolu w jednostce chorobowej, jaką jest zespół policystycznych jajników. Dzięki niemu możliwe jest obniżenie podwyższonego poziomu androgenów we krwi, co skutkuje ustąpieniem hiperinsulinemii, hirsutyzmu i problemów z cerą łojotokową.

Prawidłową pracę tarczycy warunkuje jod. Jego obecność jest niezbędna do syntezy hormonów – T3 i T4, których niedobór jest obserwowany w stanie niedoczynności tego narządu. Dostarczenie tego mikroelementu może okazać się pomocne u kobiet, które często czują się osłabione, lub zaobserwowały nagły wzrost wagi czy też podniesienie rozkurczowego ciśnienia krwi.

Męskość pod kontrolą
Zdrowi i silni mężczyźni odznaczają się zadbanym zarostem, rozbudowaną muskulaturą, a także prawidłowo zachowanymi funkcjami seksualnymi. Wszystkie te czynniki są zależne od prawidłowej kondycji układu hormonalnego, szczególnie osi przysadka-jądra. Obecny tryb życia, który oferuje wiele stresu oraz złe nawyki dietetyczne, mogą powodować zachwianie tej równowagi, co skutkuje obniżeniem poziomu testosteronu.

Problemy te może złagodzić regularna podaż cynku. Liczne badania udowodniły jego pozytywny wpływ na stan nasienia mężczyzn. Pierwiastek ten promuje przeżywalność plemników, co pośrednio przyczynia się do zwiększenia szans na poczęcie dziecka. Zaobserwowano również, iż cynk jako składnik wewnątrzkomórkowych struktur – palców cynkowych - wspomaga syntezę nowych białek mięśniowych. Przekłada się to na lepszą regenerację i skuteczniejszą rozbudowę tkanki mięśniowej.

Ograniczone stany zapalne
Jak zostało już wspomniane, większość komórek organizmu w celu uzyskania energii przeprowadza szereg przemian biochemicznych, do których zaliczamy procesy tlenowe. Obok wytworzonego ATP, w dużej ilości produkowane są wolne rodniki o działaniu silnie uszkadzającym. Ich nadmierna koncentracja przyczynia się do występowania stanów zapalnych, które upośledzają prawidłowe funkcje tkanek i narządów.

Ustrój na szczęście wyposażył się w sprawne mechanizmy, które do pewnego momentu z powodzeniem radzą sobie z tymi wysoko reaktywnymi związkami. Gdy możliwości kompensacyjne ulegną wyczerpaniu, ważne jest wsparcie z zewnątrz.

Zawarte w suplemencie witamina C, witamina E wraz z pochodnymi tokoferolamilikopen a także selen, stanowią skuteczne narzędzie w walce z wolnymi rodnikami, bezpośrednio lub jako elementy budulcowe enzymów, redukując je do całkowicie nieszkodliwych związków. Prowadzi to do normalizacji funkcji tkanek, dzięki zwalczeniu odczynu zapalnego.

Poprawa nastroju i funkcji kognitywnych
Mało kto wie, iż magnez jest mikroelementem przydatnym nie tylko w łagodzeniu stanów nadmiernej pobudliwości mięśniowej, wyrażonej w zbyt częstych skurczach mięśni. Przenika on również przez barierę krew-mózg, dzięki czemu ma okazję działać w obrębie struktur ośrodkowego układu nerwowego.

Podobnie jak w synapsach nerwowo-mięśniowych, magnez reguluje pobudliwość neuronów okolic odpowiedzialnych za funkcje kognitywne. Dzięki temu doprowadza do poprawy zdolności pamięciowych, które z wiekiem ulegają osłabieniu. Ponadto wpływając na receptory NMDA, reguluje transmisję glutaminergiczną, tym samym stanowiąc prewencję przed stanami depresyjnymi u osób do nich predysponowanych.

Mózgowie w dużej mierze zbudowane jest z substancji lipidowych, których ubytki muszą być na bieżąco uzupełniane. Odbudowa osłonek mielinowych odbywa się przy udziale obecnej w suplemencie fosfatydylocholiny. Jej odpowiednia podaż gwarantuje zachowanie prawidłowej kondycji układu nerwowego.

Wsparcie dla wzroku
Bardzo trudno wyobrazić sobie prowadzenie dotychczasowego życia ze znaczącym ubytkiem wzroku. Wiele osób zmaga się z niewielkimi dolegliwościami ze strony oczu, które mogą dawać dokuczliwe objawy, obniżając jakość codziennego funkcjonowania.

Obecne w preparacie luteinazeaksantyna to związki pozyskane z ekstraktu z kwiatu nagietka, które należą do grupy karotenoidów. Stanowią one szczególną ochronę dla siatkówki oka, która odpowiedzialna jest za odbiór bodźców wzrokowych ze środowiska zewnętrznego. Substancje te bronią komórki oka przed degeneracją wywołaną nadmiarem gromadzących się wolnych rodników, powstałych w wyniku intensywnych przemian metabolicznych.

Podsumowując, Life Extension One–Per–Day Tablets to preparat, który został przeznaczony do codziennej suplementacji. Szczególnie polecany jest osobom, które w sposób kompleksowy chcą wpłynąć na homeostazę ustroju, niwelując niedobory najczęściej brakujących mikroskładników.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 60 tabletekPorcja dzienna: 1 tabletkaIlość porcji w opakowaniu: 60
w porcji (1 tabletka)zawartość%ZDS
Witamina A (jako beta-karoten, octan)1500 IU167%
Witamina C (jako kwas askorbinowy, askorbinian wapnia i niacycamidu)470 mg500%
Witamina D3 (jako cholekalcyferol)50 mcg250%
Witamina E (jako D-alfa bursztynian tokoferylu , D-alfa tokoferol)67 mg447%
Tiamina (Witamina B1) (jako tiamina HCl)75 mg6250%
Ryboflawina (witamina B2) (jako ryboflawina, fosforan 5'-ryboflawiny)50 mg3846%
Niacyna (jako niacynamid, askorbinian niacynamidu)50 mg313%
Witamina B6 (jako pirydoksyna HCI , fosforan 5'-pirydoksalu)75 mg4412%
Kwas foliowy (jako sól wapniowa L-5-metyltetrahydrofolianu)400 mcg100%
Witamina B12 (jako metylokobalamina)300 mcg12500%
Biotyna300 mcg1000%
Kwas pantotenowy (jako d-pantotenian wapnia )50 mg1000%
Jod (jako jodek potasu)150 mcg100%
Magnez (jako tlenek magnezu)100 mg24%
Cynk (jako cytrynian cynku, L-OptiZinc® siarczan mono-L-metioniny cynku )25 mg227%
Selen [jako selenian sodu, drożdże SelenoExcell® o wysokiej zawartości selenu, Se-metylo-L-selenocysteina]200 mcg364%
Mangan (jako cytrynian manganu, glukonian)2 mg87%
Chrom [jako Crominex® chrom 3+ stabilizowany wyciągiem Capros® amla (owoce), PrimaVie® Shilajit]200 mcg571%
Molibden (jako chelat aminokwasowy molibdenu)100 mcg222%
Inozytol50 mg**
Kwas alfa-liponowy25 mg**
Naturalne mieszane tokoferole (zapewniające gamma, delta, alfa, beta)20 mg**
Fitosom bio-kwercetyny (dostarczający 5 mg kwercetyny [z koncentratu perełkowca japońskiego (pączek kwiatowy)], kompleks fosfatydylocholiny [ze słonecznika] 15 mg15 mg**
Ekstrakt z nagietka (kwiat) [std. do 5 mg trans-luteiny, 155 mcg trans-zeaksantyny]11.12 mg**
Apigenina5 mg**
Bor (jako chelat aminokwasowy boru)3 mg**
Likopen [z LycoBeads® naturalnego ekstraktu z pomidora (owoc)]1 mg**

Pozostałe składniki

Celuloza mikrokrystaliczna, kwas stearynowy, kroskarmeloza sodowa, skrobia, maltodekstryna, fosforan dwuwapniowy, stearynian roślinny, krzemionka, wodna powłoka (oczyszczona woda, hydroksypropylometyloceluloza, gliceryna).

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Life Extension
69,00 zł

Suplement zawierający optymalną dawkę DHA. Wspiera układ sercowo-naczyniowy i zapewnia optymalną pracę mózgu.

Kupuję
Now Foods
55,00 zł

Enzym pozyskiwany z ananasa. Ułatwia trawienie białek oraz posiada dobroczynne działanie na stawy.

Kupuję
Nature's Way
39,00 zł

Organiczny, sproszkowany korzeń prawoślazu lekarskiego. Wspomaga zdrowie górnych dróg oddechowych.

Kupuję
Hi-tech
89,00 zł

Selektywny inhibitor COX-2 o natychmiastowym działaniu. Łagodzi ból i zmniejsza stan zapalny stawów.

Kupuję
Hades's Hegemony
129,00 zł

ATD Plus pomaga kontrolować kortyzol i estrogeny.

Kupuję
Source Naturals
89,00 zł

Suplement stosowany w przypadku hemoroidów oraz bólu, uczucia ciężkości nóg związanych ze złym krążeniem krwi.

Kupuję

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Beta-karoten

Informacja

Beta-karoten (prowitamina A) jest rozpuszczalną w tłuszczach postacią witaminy A (retinolu). Jest witaminą niezbędną do budowy i przyswajania białek, konieczną do odbudowy układu kostnego. Niezastąpioną w leczeniu chorób wzroku (zapobiega jego osłabieniu, i tzw. kurzej ślepocie). Wzmacnia układ immunologiczny. Jest silnym utleniaczem. W postaci naturalnej występuje jedynie w roślinach (w przeciwieństwie do retinolu występującego w żywności pochodzenia zwierzęcego), takich jak boćwina, dynia, jarmuż, marchew, morele, pomidory). Dostępna w postaci suplementów i odżywek jako niezbędny składnik diety sportowej.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Bursztynian d-alfa tokoferylu

Informacja

Bursztynian d-alfa tokoferylu to naturalna forma rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E, będąca jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy.

Pochodzenie witaminy E ma bardzo duże znaczenie, ponieważ syntetyczne formy charakteryzują się znacznie niższą biodostępnością. W przeciwieństwie do form naturalnych (bursztynian d-alfa tokoferylu, octan d-alfa tokoferylu itp.), wyprodukowane syntetycznie związki oznaczane są prefiksem dl- (np. bursztynian dl-alfa tokoferylu, będący w pełni syntetyczną formą). W zależności od stanu organizmu, przyswajalność naturalnej witaminy E może wynosić od 20 do 70%.

Uważa się, że bursztynian d-alfa tokoferylu jest najskuteczniejszą formą witaminy E, w porównaniu do alfa-tokoferolu, octanu alfa-tokoferylu i nikotynianu alfa-tokoferylu, szczególnie w obszarze działań przeciwnowotworowych. Witamina E w postaci bursztynianu d-alfa tokoferylu jest częstym składnikiem preparatów witaminowo-mineralnych, dbających o ogólną kondycję organizmu i dodających sił witalnych.

D-alfa tokoferol

Informacja

D-alfa tokoferol - naturalna forma witaminy E wskazywana jako najbardziej optymalna do stosowania w suplementacji. Pozwala na efektywne uzupełnianie niedoborów tego niezwykle istotnego dla organizmu człowieka związku.

Witamina E jest niezwykle istotną substancją aktywną biologiczną obecną w wielu tkankach organizmu człowieka i niezbędną do jego prawidłowego funkcjonowania. Jej niedobory objawiać się mogą w osłabieniu zdolności kognitywnych, zaburzeniach widzenia, osłabieniu mięśniowym, bezpłodności. Bierze też udział w erytropoezie, przez co jej zbyt niska podaż może prowadzić do niedokrwistości.

Poza tym, witamina E pełni istotna rolę w organizmie człowieka jako przeciwutleniacz. Jest zdolna do obniżania ilości wolnych rodników, redukując negatywny stres oksydacyjny.

Podczas suplementacji d-alfa-tokoferolem należy pamiętać, że wraz z witaminą A, D i K należy on do grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach, w związku z czym suplementy zawierające witaminę E należy przyjmować wraz z posiłkiem zawierającym tłuszcze.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

5-Fosforan pirydoksalu (P-5-P)

Informacja

5-Fosforan pirydoksalu (P-5-P) – forma witaminy B6 określana mianem koenzymatycznej, uważana za najlepiej przyswajalną przez organizm człowieka. Jest to związane z bezpośrednią aktywnością metaboliczną fosforanu 5-pirydoksalu w organizmie człowieka. Nie musi być on poddawany przemianom biochemicznym w ustroju, aby mógł wejść w szlaki metaboliczne jako składnik biologicznie czynny.

Witamina B6 jest niezwykle istotnym czynnikiem regulującym pracę wielu procesów w organizmie ze względu na swoją rolę w ustroju jako koenzym niezbędny do aktywacji wielu istotnych enzymów. Dzięki temu reguluje metabolizm na wielu płaszczyznach, a jej odpowiednia podaż sprzyja zachowaniu homeostazy ustrojowej.

Innym aspektem efektywności witaminy B6 jest jej wpływ na normalizację stanów emocjonalnych. Sprzyja relaksacji, ułatwia zasypianie i zapadanie w głęboki, najbardziej wartościowy sen. Szczególny wpływ P5P na psychikę wskazuje się u kobiet przed okresem, wykazuje on bowiem znaczną zdolność do redukcji objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Suplementacja witaminą B6 wykazuje też korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego. Sprzyja odżywieniu tkanek neuronalnych oraz optymalizuje uwalnianie neuroprzekaźników, przez co promuje prawidłowe przewodnictwo nerwowe, ale też wykazuje właściwości neuroprotekcyjne. Wykazano, że witamina B6 może zmniejszać ryzyko rozwoju choroby Parkinsona.

Niektóre źródła wskazują też na zdolność 5-fosforan pirydoksalu do redukcji ryzyka wystąpienia choroby nowotworowej. Efektywność ta notowana jest szczególnie w odniesieniu do nowotworów piersi.

Kwas foliowy

Informacja

Kwas foliowy - znany również jako witamina B9, jest syntetyczną wersją folianów występujących naturalnie. Również w organizmie człowieka, w celu osiągnięcia aktywności biologicznej, musi być przekształcony do folianów. W związku z tym, jego suplementacja polecana jest osobom nie mającym problemów ze sprawnością procesu metylacji.

Większości kwas foliowy kojarzy się głównie z okresem okołociążowym. Jest to jak najbardziej uzasadnione skojarzenie. Odpowiednia podaż witaminy B9 warunkuje prawidłowy rozwój płodu i zapobiega zaburzeniom wykształcania się cewy nerwowej u dziecka.

Suplementacja kwasem foliowym wykazuje również korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego u osoby dorosłej. Niektóre źródła wskazują, że sprzyja on zachowaniu korzystnych stanów emocjonalnych. Ponadto, kwas foliowy bierze udział w procesie erytropoezy, przez co jego odpowiednia podaż umożliwia sprawną produkcję krwinek czerwonych.

Suplementację kwasem foliowym powinni rozważyć również mężczyźni borykający się z niską jakością nasienia. Wskazuje się, że wyrównanie podaży witaminy B9 sprzyja zwiększeniu zdolności reprodukcyjnych mężczyzny.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

5-metylo-tetrahydrofolian (5-MTHF)

Informacja

Co to jest za składnik 5-Metylo-tetrahydrofolian (5-MTHF)?

5-metylo-tetrahydrofolian (5-MTHF) to metylowana forma folianu, aktywna biologicznie. Szczególnie chętnie używana jest przez osoby z zaburzeniami metabolizmu kwasu foliowego, zwłaszcza przez polimorfizmy genu kodującego produkcję reduktazy metylenotetrahydrofolianu. Zastosowanie tej formy pozwala ominąć wąskie gardło powstałe przez ten polimorfizm i cieszyć się pełnią efektów wywieranych przez foliany. Jest także dobrym zamiennikiem dla syntetycznego kwasu foliowego (kwasu pteroilomonoglutaminowego), który w próbach klinicznych wykazuje zdolność do zwiększania częstości występowania nowotworów.

Foliany określane też witaminą B9 mają szeroki udział w rozwoju układu nerwowego. Przyczyniają się do konwersji homocysteiny do metioniny a następnie do s-adenozyl metioniny, która jest głównym donorem grup metylowych. Dzięki temu poprawia się kondycja układu krążenia, ponieważ zmniejsza się ilość prozapalnej homocysteiny oraz zwiększa się intensywność procesów produkcji kreatyny i syntezy neurotransmiterów, co przekłada się na redukcję zmęczenia i poprawę kondycji psychicznej.

5-MTHF w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Metylokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik metylokabalamina?

Metylokobalamina to aktywna biologicznie forma witaminy B12. Jest to jedna z dwóch form tej witaminy, które mogą być wykorzystywane jako kofaktory w różnych reakcjach. Od popularnej cyjanokobalaminy różni się obecnością grupy metylowej zamiast cyjanku, dzięki czemu uwalnia organizm od potrzeby neutralizowania tego szkodliwego czynnika.

Grupa metylowa z metylokobalaminy może być transferowana na homocysteinę, dzięki czemu ta wraca do postaci metioniny, by następnie konwertować w SAMe, który jest głównym donorem grup metylowych w naszym organizmie. Te grupy metylowe następnie mogą być użyte w procesie produkcji kreatyny, w metabolizmie neuroprzekaźników oraz w ramach metylacji DNA, dzięki czemu zyskujemy odpowiedni poziom energii, lepsze samopoczucie i ogólnie lepszą kondycję organizmu. B12 jest koenzymem dla trzech grup enzymów: izomeraz, metylotransferaz oraz dehalogenaz.

Poza wpływem na układ nerwowy, podaż witaminy B12 jest także bardzo ważna dla właściwej syntezy czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prewencji anemii.

 

Metylokobalaminę w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Pantotenian wapnia

Informacja

Pantotenian wapnia – sól kwasu pantotenowego i wapnia stosowana w celu uzupełniania podaży pierwszego z nich, należącego do grupy związków noszącej miano witaminy B5. Aktywna jest w wielu procesach biochemicznych w organizmie człowieka stanowiąc niezwykle istotny czynnik pozwalający na zachowanie homeostazy.

Odpowiednia podaż kwasu pantotenowego pozwala na zachowanie sprawnego metabolizmu dostarczanych substancji odżywczych, przez co pozwala na niezaburzone czerpanie z nich energii. Niedobory tego związku objawiać mogą się w chronicznym przemęczeniu i braku sił, szczególnie u osób aktywnych fizycznie.

Ponadto, kwas pantotenowy obecny jest na szlaku syntezy wielu istotnych hormonów, przez co jego odpowiednia podaż zapewnia zachowanie równowagi hormonalnej. Wśród hormonów zależnych od jego spożycia znajduje się testosteron, przez co niedobory kwasu pantotenowego mogą wpływać negatywnie na funkcje płciowe.

Wskazuje się również na kardioprotekcyjny wpływ kwasu pantotenowego. Sprzyja on zachowaniu prawidłowej czynności mięśnia sercowego, a także zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych poprzez zdolność do optymalizacji profilu lipidowego.

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Tlenek magnezu

Informacja

Tlenek magnezu – najpowszechniejsza w suplementacji forma tego niezbędnego człowiekowi makroelementu. Należy do grupy kluczowych kationów wewnątrzkomórkowych, przez co odpowiednie jego stężenie warunkuje zachowanie homeostazy ustrojowej. Aktywny tryb życia zwiększa zapotrzebowanie na magnez, w związku z czym wskazuje się na istotną potrzebę jego suplementacji wśród sportowców.

Najpowszechniejszą sytuacją kojarzoną z niedoborami magnezu są skurcze mięśni oraz drganie powiek. Związane jest to z istotną funkcją jonów magnezu wobec sprawności układu nerwowego. Jego odpowiednia podaż sprzyja zachowaniu sprawności neuromotorycznej. Wskazuje się też, że niedobory tego pierwiastka sprzyjają nasileniu objawów depresji.

Poza tym, suplementacja magnezem sprzyja zachowaniu prawidłowych funkcji układu sercowo-naczyniowego. Wskazuje się, że jego niedobory promują rozwój zmian miażdżycowych oraz nadciśnienia. Zbyt niska ilość magnezu w diecie wiązana jest też z zaburzeniami rytmu pracy serca oraz zwiększonym ryzykiem zawału.

Suplementację magnezem poleca się również osobom intensywnie pracującym umysłowo oraz uczącym się. Jego odpowiednia podaż sprzyja koncentracji uwagi oraz może ułatwiać naukę. Wpływa też korzystnie na jakość snu.

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Cytrynian cynku

Informacja

Cytrynian cynku – organiczna forma cynku o bardzo dobrej przyswajalności i biodostępności. W jednej cząsteczce cytrynianu cynku jony cynkowe stanowią 34% masy związku. Zatem 100 mg substancji związku dostarczy 34 mg jonów cynkowych. Należy mieć to na uwadze przy zakupie suplementów diety, gdzie podana jest wyłącznie masa całego związku w porcji. Suplementacja cynku w postaci cytrynianu u niektórych osób może powodować dolegliwości przewodu pokarmowego – nudności, spadek apetytu lub ból brzucha. Cynk w postaci cytrynianu cynku najlepiej przyjmować w odstępach między posiłkami, ze względu na fakt, iż wiele pokarmów może ograniczyć wchłanianie tego pierwiastka, zwłaszcza produkty bogate w fityniany, nabiał czy błonnik.

Monometionina cynku

Informacja

Monometionina cynku – cynk w innowacyjnej postaci chelatu aminokwasowego, będący połączeniem jonu cynku z cząsteczką metioniny. Suplementacja cynku w formie chelatu niesie ze sobą wiele korzyści, gdyż połączenie to jest stabilne i dobrze przyswajalne przez organizm. Niektóre dane wskazują na większą łatwość przenikania przez ściany jelita i lepsze wchłanianie cynku w postaci chelatowanej. Metionina jest najłatwiej absorbowanym przez organizm aminokwasem, co przyczynia się na dobrą biodostępność połączenia tego związku z cynkiem.

Monometionina cynku wchodzi w skład popularnego suplementu ZMA, który jest połączeniem cynku, magnezu i witaminy B6. Cynk w postaci chelatowanej może zaburzać przyswajanie antybiotyków z grupy tetracyklin oraz chinolonów (np. ciprofloksacyna). W tym przypadku należy przyjmować antybiotyk 2 godziny przed lub po przyjęciu monometioniny cynku.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Owoce

Informacja

Owoce – w botanicznym znaczeniu słowa – są organem roślinnym powstającym z ovarium słupka lub dna kwiatowego wytwarzającym nasiona i stanowiącym ich naturalną osłonę. W większości są to produkty drzew i krzewów (za wyjątkiem owoców roślin zielnych takich jak jagoda, truskawka, poziomka ananasowa). W znaczeniu kulinarnym, jest to jadalna część rośliny. Do najbardziej popularnych owoców należą jabłka, śliwy, pomarańcze, banany, truskawki, jagody, i cały szereg innych owoców. Większość z nich nadaje się do spożycia w stanie surowym, charakteryzują się smakiem słodkawym, a nawet słodkim, także kwaśnym. Niektóre można spożywać przez cały rok (np. w postaci mrożonek), lub wykonywać z nich przetwory: soki, kompoty, powidła i dżemy. Owoce są źródłem witamin, w szczególności kwasu askorbinowego i beta-karotenu. W ich składzie znajdują się flawonoidy, błonnik oraz składniki mineralne. W większości są niskokaloryczne. Zawierają łatwo przyswajalne cukry.

Ekstrakty ze sproszkowanych owoców, w kompleksach witaminowych, dostępne na www.muscle-zone.pl

Molibden

Informacja

Molibden (pierwiastek z podgrupy chromowców, la 42, symbol chem. Mo) mikroelement uczestniczący w przemianie metabolicznej węglowodanów i tłuszczów oraz zwiększający przyswajalność żelaza. Stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz w produktach spożywczych, takich jak: sałaty, kapusta i inne warzywa liściaste zielone, pełne ziarno (zboża, słonecznik itp.)

Inozytol

Informacja

Inozytol jest związkiem organicznym z grupy witamin B rozpuszczalnych w płynach, występuje w postaci naturalnej, syntetyzowany w roślinach takich, jak: drożdże piwne, fasola, grejpfruty, kapusta, kiełki pszenicy, melony i zwierzęcych (wątroba).. Wraz z choliną wchodzi w skład lecytyny. Wpływa na odżywianie komórek centralnego układu nerwowego (mózgu), obniżając poziom cholesterolu LDL (złego) dzięki czemu ma zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i miażdżycy. Działa uspokajająco. Odnotowano korzystne działanie inozytolu na skórę i włosy.

ALA (Kwas alfa-liponowy)

Informacja

ALA (kwas alfa-liponowy) jest substancją witaminopodobną, metabolitem katecholamin o właściwościach silnie antyoksydacyjnych, poprzez potęgowanie działania antyrodnikowego niektórych witamin (E i A). ALA w niskim stopniu jest syntezowana przez organizm. Jest składnikiem produktów takich jak: brokuły, drożdże, wątróbka drobiowa, szpinak. W medycynie stosowana w profilaktyce neuropatii diabetycznej (wykazuje uwrażliwienie tkanek na działanie hormonu insuliny i stymuluje poziom cukru we krwi). Wpływa dodatnio na funkcjonowanie układu krwionośnego i serca dzięki działaniu przeciwmiażdżycowemu. Usprawnia transport kreatyny. Wpływa na magazynowanie glikogenu w tkance mięśniowej i wątrobie.

Właściwości antyoksydacyjne ALA wykorzystuje się w suplementacji sportowej, na równi z przyswajalnością substancji odżywczych. ALA występuje w postaci monopreparatu oraz wchodzi w skład preparatów wieloskładnikowych: aminokwasowych, kreatynowych, boosterów azotowych, a także insulinopodobnych (insulinomimetyków).

Mieszanka tokoferoli

Informacja

Mieszanka tokoferoli – powszechnie stosowana w suplementacji metoda uzupełniania podaży witaminy E, obejmującej swoją nazwą tokoferole oraz tokotrienole. Związki z grupy witaminy E należą do substancji rozpuszczalnych w tłuszczach, w związku z czym wraz z nimi powinny być przyjmowane.

Główną aktywnością witaminy E w ustroju jest jej efektywność jako przeciwutleniacz. Wykazuje zdolność do neutralizacji wolnych rodników, a w konsekwencji redukcji stresu oksydacyjnego. Wpływa w ten sposób korzystnie na stan tkanek organizmu, suplementacja przeciwutleniaczmi wskazywana jest jako efektywna metoda opóźniania oznak starzenia się, może też wykazywać działanie przeciwnowotworowe. Poza tym, suplementacja witaminą E dzięki swoim antyoksydacyjnym właściwościom wpływa korzystnie na absorpcję niektórych innych substancji aktywnych biologicznie.

Suplementacja witaminą E wykazuje też właściwości kardioprotekcyjne. Jej odpowiednie stężenie w ustroju zapobiega patologicznemu rozpadowi erytrocytów, zwiększa wytrzymałość ścian naczyń krwionośnych oraz zmniejsza ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych.

Dla maksymalnej absorpcji i efektywności, witamina E nie powinna być stosowana wraz z witaminą K oraz z suplementami zawierającymi żelazo.

 

Kwercetyna

Informacja

Kwercetyna (Quercetin) flawonoid glikozydowy, będący naturalnym pigmentem, występującym w produktach roślinnych (owocach, warzywach i ziołach). Szczególnie bogatym źródłem kwercetyny są jabłka, cebula i herbata. Hamując aktywność enzymu hialuronidazy zabezpiecza kwas hialuronowy przed  powrotem do postaci monomeru. Wpływa korzystnie na układ krwionośny, wzmacniająco na ścianki naczyń krwionośnych. Jest przeciwutleniaczem. Powoduje zmniejszenie uwalniania histaminy wykazując działanie przeciwalergiczne. Posiada potencjał przeciwzapalny. Jest stosowana w leczeniu astmy, cukrzycy oraz przy odchudzaniu. W suplementacji występuje jedynie w połączeniu z hesperydyną, rutyną i kwasem askorbinowym, w programach prozdrowotnych, wspomagających odporność organizmu w postaci stacków kreatynowych i no-boosterów, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia, zalecane : zwyczajowo przyjmowane w sporcie

Fosfatydylocholina

Informacja

Fosfatydylocholina – grupa fosfolipidów zawierających w swojej cząsteczce cholinę. Może być syntetyzowana endogennie w organizmie człowieka, stanowi budulec błon komórkowych, przez co korzystnie wpływa na ich funkcjonowanie. Ze względu na powszechność występowania w organizmie, suplementacja fosfatydylocholiną wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych.

Fosfolipid ten wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie tkanek wątrobowych. Działa hepatoprotekcyjnie, zmniejszając rozmiar szkód generowanych przez czynniki działające toksycznie wobec tego narządu, a także wspiera terapię jej zaburzeń. Redukuje stres oksydacyjny w obrębie wątroby, wpływając korzystnie na przeżywalność tworzących ją komórek.

Ze względu na obecność cząsteczek fosfatydylocholiny w błonach komórkowych, których sprawność jest kluczowa dla zachowania prawidłowego przewodnictwa nerwowego, wskazuje się też na korzystny wpływ tego związku wobec funkcji neuronalnych. Wskazuje się, że fosfatydylocholina szczególnie efektywna może być wobec zaburzeń związanych ze zbyt niskim stężeniem acetylocholiny w ustroju.

Fosfatydylocholinie przypisuje się także zdolności do promocji lipolizy. Ten zakres jej aktywności jest notowany jednak w przypadku stosowania miejscowego. Brak jest wiarygodnych źródeł mówiących o zdolności tego fosfolipidu do promocji tempa utraty tkanki tłuszczowej w podaniu oralnym.

Luteina

Informacja

Luteina, pochodna alfa-karotenu, jest naturalnym barwnikiem roślinnym, barwiącym na kolor żółty, występuję również w żółtku jaja kurzego. W organizmie ulokowana przede wszystkim w siatkówce oka ludzkiego (wspólnie z zeaksantyną), działa jako naturalny filtr dla oka, pochłaniając promieniowanie nadfioletowe. Jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki tlenowe. Dostępna w postaci monopreparatów i preparatów wieloskładnikowych o działaniu przeciwutleniającym, chroniących wzrok, a także multiwitamin, stacków kreatynowych i no-boosterów.

Bor

Informacja

Bor - pierwiastek z grupy borowców, symbol B, la 5, zaliczany do grupy mikroelementów. W organizmie jest odpowiedzialny za syntezę kwasów nukleinowych, oraz zapobiega uwalnianiu się nadmiaru wapnia z kości. Jest aktywatorem enzymów w przemianach metabolicznych. Występuje w naturze w owocach cytrusowych (grapefruit, gorzka pomarańcza), roślinach strączkowych, winogronach, w słodzie piwnym. W suplementacji stosowany rzadko, przeważnie w preparatach witaminizujących i witamino-mineralizujących.

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia. Nadmiar boru działa toksycznie w organizmie.

Likopen

Informacja

Likopen, związek organiczny, karotenoid z grupy ksantofilów, naturalny barwnik pochodzenia roślinnego barwiący na kolor jasnoczerwony, występujący m.in. w pomidorach i marchwi. Posiada najsilniejszy potencjał przeciwutleniający (w stosunku do pojedynczych atomów tlenu) z wszystkich karotenów. Nie uczestniczy, w odróżnieniu do innych karotenów, w przekształceniach na witaminę A. Zmniejsza ryzyko zachorowań na raka płuc, miażdżycę oraz inne choroby układu krążenia Jest składnikiem preparatów odżywczych, witamininizujących, witaminowo-mineralizujących i funkcjonalnych (często w połączeniu beta-karotenem, luteiną) wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej, poprawiających karnację skóry, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 1 – 3 g/24h 

Ostatnio na blogu

#6 Badania suplementów diety – Bifido Forte

#6 Badania suplementów diety – Bifido Forte

W obecnych czasach bakterie probiotyczne zyskują uznanie w kręgach społecznych, głównie poprzez redukcje wielu przypadłości ze strony układu pokarmowego...

czytaj więcej
Czy wykonywanie kilku krótkich sesji ćwiczeń aerobowych w ciągu dnia zapewnia takie same korzyści zdrowotne jak wykonanie jednej długiej?

Czy wykonywanie kilku krótkich sesji ćwiczeń aerobowych w ciągu dnia zapewnia takie same korzyści zdrowotne jak wykonanie jednej długiej?

Czy spacery są dobre dla zdrowia? Z całą pewnością, codzienne przemieszczanie się pieszo w ciągu dnia, zarówno w formie tradycyjnej, jak i z użyciem...

czytaj więcej
bareczkii

bareczkii

DIETA + suplementy WITAMINY  – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo,  VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie...

czytaj więcej
#5 Badania suplementów diety – SARM LGD

#5 Badania suplementów diety – SARM LGD

Kupno SARM’ów nabrało już nieomal status kupna sterydów, czyli ogromnej losowości dotyczącej jakości ostatecznego produktu. Pytanie „czy SARM X...

czytaj więcej
Dieta stulatków z Okinawy może pomóc w insulinooporności

Dieta stulatków z Okinawy może pomóc w insulinooporności

Na Okinawie ludzie mają się dobrze, nawet bardzo. To jedna z 7 stref świata, gdzie spotyka się „stulatków”. Cudowne suplementy i nowatorskie...

czytaj więcej
niby jest zimno/klata

niby jest zimno/klata

wiekszosc ludzie poubieranych w ziomowe/wiosenne ciuchy, a ja od 11 godziny latam w krotkich spodenkach i koszulce wiec NEAT wysokie 🙂 DIETA + suplementy...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZ Supplements LTD
Unit 3 Enterprise Court Rotherham South Yorkshire S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027