Akcesoria i odzież
  • Akcesoria
  • Odzież sportowa
  • Sztuki walki
Aminokwasy
  • Aminokwasy Całodzienne
  • Aminokwasy Niezbędne (EAA)
  • Arginina
  • Beta-Alanina
  • BCAA
  • Glutamina
  • HMB
  • Leucyna
  • Tauryna
Boostery mózgu
  • Adaptogeny
  • Metabolizm i krążenie mózgowe
  • Regeneracja układu nerwowego
  • Antydepresanty
  • Mixy nootropowe
  • Stymulanty
Boostery testosteronu
  • Produkty specjalne
  • DHEA
  • Ekstrakty ziołowe
  • Kontrola estrogenów
  • Kwas D-Asparaginowy (DAA)
  • Mixy podnoszące testosteron
  • Ochrona Prostaty
  • PCT (Post Cycle Therapy)
  • Profilaktyka na cyklu
  • Tribulus
  • ZMA
Boostery treningowe
  • Boostery Azotowe
  • Odżywki Okołotreningowe
  • Przedtreningowe Boostery
  • Węglowodany
  • Uniwersalne (przed i po treningowe)
  • W Trakcie Treningu
  • Potreningowe Boostery
Kreatyna
  • Staki Kreatynowe
  • Azotan Kreatyny
  • Chelat Magnezowy Kreatyny
  • Chlorowodorek Kreatyny (HCl)
  • Cytrynian Kreatyny
  • Etylowy Ester Kreatyny
  • Fosforan Kreatyny
  • Jabłczan Kreatyny (TCM)
  • Pirogronian Kreatyny
  • Pozostałe Formy Kreatyn
  • Kre-Alkalyn
  • Orotan Kreatyny
  • Monohydrat Kreatyny
Odchudzanie
  • Spalacze tłuszczu
  • Chitosan i błonnik
  • Diabetyczne - kontrola cukru
  • Dieta ketogeniczna
  • Diuretyki - odwadniające
  • Kontrola apetytu
  • Odchudzające przekąski
  • Przyspieszacze metabolizmu
Odżywki białkowe
  • Białka Jaja
  • Białka Roślinne (Sojowe, Pszeniczne)
  • Białka Wolnowchłanialne
  • Białka Serwatkowe (WPC, WPI, WPH)
  • Odżywki na masę
  • Procentowe Podziały Białek
  • Białka Mleka - Kazeina
  • Pozostałe Białka
Witaminy i minerały
  • Witaminy z grupy B
  • Witaminy
  • Minerały
  • Kompleksy Witamin i Minerałów
Zdrowie i witalność
  • Ochrona zdrowia
  • Ochrona stawów
  • Lepsze samopoczucie
  • Lepszy sen
  • Libido i sprawność seksualna
  • Menopauza i problemy kobiece
  • Mocne włosy i paznokcie
  • Obniżające ciśnienie krwi
  • Obniżające poziom cholesterolu
  • Obniżające poziom cukru
  • Obniżające poziom kortyzolu
  • Oczyszczające - detoks
  • Odmładzające
  • Problemy skórne
  • Przeciwalergiczne
  • Przeciwstresowe
  • Przeciwzapalne
  • Regeneracja nadnerczy
  • Regeneracja wątroby
  • Umysł i koncentracja
  • Wrażliwość insulinowa
  • Wzmacniające odporność
  • Zaburzenia metylacji
  • Zdrowa prostata
  • Zdrowa tarczyca
  • Zdrowe kości i zęby
  • Zdrowe oczy
  • Zdrowy układ krążenia
  • Zdrowy układ moczowy
Żywność funkcjonalna
  • Zdrowe tłuszcze
  • Błonnik
  • Dodatki do żywności
  • Superfoods
  • Zamienniki posiłków
  • Żywność energetyczna
  • Żywność wysokobiałkowa
  • Żywność zero kalorii
Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
  • ACTIVLAB HOT 3000g
  • ACTIVLAB HOT 3000g
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Kanada Kanada
    Niemcy Niemcy
    Irlandia Irlandia
    Polska Polska
    Wielka Brytania Wielka Brytania
  • A
    Australia Australia
    Austria Austria
  • B
    Białoruś Białoruś
    Belgia Belgia
    Boliwia Boliwia
    Brazylia Brazylia
    Bułgaria Bułgaria
  • C
    Chile Chile
    Chorwacja Chorwacja
    Cypr Cypr
    Czechy Czechy
  • D
    Dania Dania
  • E
    Estonia Estonia
  • F
    Finlandia Finlandia
    Francja Francja
  • G
    Grecja Grecja
  • H
    Węgry Węgry
  • I
    Islandia Islandia
    Izrael Izrael
    Włochy Włochy
  • K
    Korea Południowa Korea Południowa
  • L
    Łotwa Łotwa
    Liechtenstein Liechtenstein
    Litwa Litwa
    Luksemburg Luksemburg
  • M
    Malta Malta
  • N
    Holandia Holandia
    Nowa Zelandia Nowa Zelandia
    Norwegia Norwegia
  • P
    Portugalia Portugalia
  • R
    Rumunia Rumunia
    Rosja Rosja
  • S
    San Marino San Marino
    Słowacja Słowacja
    Słowenia Słowenia
    Hiszpania Hiszpania
    Szwecja Szwecja
    Szwajcaria Szwajcaria
  • T
    Turcja Turcja
  • U
    Ukraina Ukraina
    USA USA
bok@muscle-zone.pl
wysylka
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
  • ACTIVLAB HOT 3000g
  • ACTIVLAB HOT 3000g
0 0,00 zł
0 0,00 zł
HOT HOT

HOT to produkt zawierający w sobie składniki, które najbardziej ulegają „zużyciu” podczas wysiłku fizycznego – wybrane witaminy, minerały oraz węglowodany (źródło energii). Dodano także L-Karnitynę, która zwiększa ilość spalanych podczas ćwiczeń kalorii.

W skład HOT wchodzą:

Mono-, Di-, Polisacharydy  - stanowią źródło węglowodanów dla naszego organizmu – umożliwiają odbudowę zapasów glikogenu, przyspieszają regenerację, pozwalają uzupełnić zapasy energii.

L-Karnityna – jest substancją witaminopochodną, syntetyzowaną przez ludzki organizm z aminokwasów: Lizyny i Metioniny, z witamin: C, B3, B6, B12 oraz Kwasu Foliowego i Żelaza. W naszym ciele odgrywa kilka ważnych funkcji: reguluje metabolizm komórkowy (jej obecność jest niezbędna do zajścia procesu utleniania kwasów tłuszczowych), podnosi wydolność, pomaga w ochronie układu sercowo-naczyniowego, działa antyoksydacyjnie.

Witamina C - pośredniczy w syntezie kolagenu, insuliny oraz hormonów kory nadnerczy, niezbędna w procesie przyswajania żelaza, wykazuje właściwości bakteriobójcze, wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego, neutralizuje wolne rodniki.

Witamina E - pomaga zwalczać wolne rodniki, odpowiada za prawidłową przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, podnosi wykorzystanie tlenu, działa odtruwająco, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.

Tiamina - przyspiesza gojenie się ran, działa przeciwbólowo, reguluje metabolizm węglowodanów, pobudza wydzielanie hormonów gonadotropowych.

Witamina B6 - uczestniczy w procesie przemiany białek, zmniejsza wydzielanie prolaktyny, wpływa na glikogeneze, wzmacnia układ odpornościowy.

Witamina B12 - niezbędna do tworzenia czerwonych krwinek, pomaga chronić wątrobę, uczestniczy w syntezie niektórych aminokwasów i kwasów nukleinowych.

Ryboflawina - wpływa na syntezę kwasów tłuszczowych oraz metabolizm węglowodanów, odpowiada za proces prawidłowego widzenia, pomaga organizmowi w pozbyciu się toksyn.

Kwas Foliowy - uczestniczy w procesach podziału komórek oraz syntezy czerwonych krwinek, reguluje niektóre przemiany metaboliczne.

Niacyna - reguluje przemiany metaboliczne zachodzące w organizmie, normalizuje poziom cukru we krwi, obniża cholesterol, uczestniczy w syntezie hormonów płciowych.

Kwas Pantotenowy - zapobiega odbarwianiu się (siwieniu) włosów, reguluje przemiany węglowodanów i białek, obniża poziom cholesterolu we krwi, uczestniczy w powstawianiu przeciwciał.

Biotyna - bierze udział w metabolizmie białek i tłuszczów, pomaga zachować odpowiedni stan włosów i skóry, współodpowiada za prawidłowe krzepnięcia krwi, uczestniczy w procesie wchłaniania witaminy C.

Wapń - odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów, jest jednym z najważniejszych budulców naszego organizmu, wspomaga funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, układu nerwowego oraz mięśni.

Magnez - składnik kości - stabilizuje poziom fosforanów wapnia co zapobiega ich demineralizacji, kofaktor wielu enzymów (m.in. kinaz), odgrywa ważną role w procesie skurczu mięśni, stymuluje mechanizmy obronne organizmu, niezbędny w początkowej fazie procesu steroidogenezy, pośrednio steruje syntezą hormonu wzrostu, insuliny i insulino-podobnego czynnika wzrostu (IGF).

Potas - reguluje gospodarkę wodną organizmu, wpływa na prawidłową prace serca, utrzymuje prawidłowe ciśnienie, wspomaga proces myślenia i uczenia się.

Sód - odgrywa ważną rolę w utrzymaniu prawidłowej reakcji mięśni na bodźce oraz odpowiedniej przepuszczalności błon komórkowych.

Na magazynie
5 3
5

robie weekendowo 100-200 km na rowerze.
75-100 g na 1 litr wody i mamy świetny produkt izotoniczny.
Odpowiednia ilość wody, witamin i minerałów to klucz do sukcesów.
Grejpfrut i gruszka najlepsze
4

bardzo ekonomicznie wychodzi i jest bardzo smaczny :)
5

Najekonomiczniejsze na rynku pije od 6 miesiecy i jeszcze sie nie skonczylo
HOT HOT 3000g
ACTIVLAB
55,00 zł
Dodaj do koszyka

HOT 3000g

HOT
PROMOCJA
Siła:
Masa:
Redukcja Wagi:
Regeneracja:
Dostępność
w magazynach
Magazyn UK DOSTĘPNY

Produkty z magazynu w Wielkiej Brytanii wysyłamy do następujących krajów i miejsc:



1 STREFA: Anglii, Walii oraz Szkocji (z wyłączeniem regionu Highlands oraz wysp)



2 STREFA: Irlandii Północnej, gminy regionu Highlands, wyspy Szkocji, Wyspa Man, wyspy Scilly, wyspa Guernsey (kod pocztowy GY) oraz wyspa Jersey (kod pocztowy JE)



3 STREFA: Republika Irlandzka



Wysyłkę do wyżej wymienionych krajów realizujemy również z magazynów zlokalizowanych na terenie Unii Europejskiej, co jednak może wiązać się z dodatkowymi opłatami i procedurami celnymi. 


Magazyn UE DOSTĘPNY

Produkty z magazynów zlokalizowanych na terenie Unii Europejskiej wysyłamy do jej wszystkich krajów-członków.



Jak również do Norwegii, Szwajcarii, Islandii czy Wielkiej Brytanii, a także do USA, Kanady, Japonii, Australii czy na Bliski Wschód, co jednak może wiązać się z dodatkowymi opłatami i procedurami celnymi.


Wybierz smak
Stara cena: 59,00 zł
55,00 zł
Kup za punkty: 41300
SZTUK
Dodaj do koszyka
Opis produktu
  • WSPOMAGA REGENERACJĘ
  • ZWIĘKSZA ILOŚĆ SPALANYCH KALORII
  • POZWALA DŁUŻEJ TRENOWAĆ
  • UZUPEŁNIA WITAMINY I MINERAŁY

HOT to produkt zawierający w sobie składniki, które najbardziej ulegają „zużyciu” podczas wysiłku fizycznego – wybrane witaminy, minerały oraz węglowodany (źródło energii). Dodano także L-Karnitynę, która zwiększa ilość spalanych podczas ćwiczeń kalorii.

W skład HOT wchodzą:

Mono-, Di-, Polisacharydy  - stanowią źródło węglowodanów dla naszego organizmu – umożliwiają odbudowę zapasów glikogenu, przyspieszają regenerację, pozwalają uzupełnić zapasy energii.

L-Karnityna – jest substancją witaminopochodną, syntetyzowaną przez ludzki organizm z aminokwasów: Lizyny i Metioniny, z witamin: C, B3, B6, B12 oraz Kwasu Foliowego i Żelaza. W naszym ciele odgrywa kilka ważnych funkcji: reguluje metabolizm komórkowy (jej obecność jest niezbędna do zajścia procesu utleniania kwasów tłuszczowych), podnosi wydolność, pomaga w ochronie układu sercowo-naczyniowego, działa antyoksydacyjnie.

Witamina C - pośredniczy w syntezie kolagenu, insuliny oraz hormonów kory nadnerczy, niezbędna w procesie przyswajania żelaza, wykazuje właściwości bakteriobójcze, wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego, neutralizuje wolne rodniki.

Witamina E - pomaga zwalczać wolne rodniki, odpowiada za prawidłową przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, podnosi wykorzystanie tlenu, działa odtruwająco, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.

Tiamina - przyspiesza gojenie się ran, działa przeciwbólowo, reguluje metabolizm węglowodanów, pobudza wydzielanie hormonów gonadotropowych.

Witamina B6 - uczestniczy w procesie przemiany białek, zmniejsza wydzielanie prolaktyny, wpływa na glikogeneze, wzmacnia układ odpornościowy.

Witamina B12 - niezbędna do tworzenia czerwonych krwinek, pomaga chronić wątrobę, uczestniczy w syntezie niektórych aminokwasów i kwasów nukleinowych.

Ryboflawina - wpływa na syntezę kwasów tłuszczowych oraz metabolizm węglowodanów, odpowiada za proces prawidłowego widzenia, pomaga organizmowi w pozbyciu się toksyn.

Kwas Foliowy - uczestniczy w procesach podziału komórek oraz syntezy czerwonych krwinek, reguluje niektóre przemiany metaboliczne.

Niacyna - reguluje przemiany metaboliczne zachodzące w organizmie, normalizuje poziom cukru we krwi, obniża cholesterol, uczestniczy w syntezie hormonów płciowych.

Kwas Pantotenowy - zapobiega odbarwianiu się (siwieniu) włosów, reguluje przemiany węglowodanów i białek, obniża poziom cholesterolu we krwi, uczestniczy w powstawianiu przeciwciał.

Biotyna - bierze udział w metabolizmie białek i tłuszczów, pomaga zachować odpowiedni stan włosów i skóry, współodpowiada za prawidłowe krzepnięcia krwi, uczestniczy w procesie wchłaniania witaminy C.

Wapń - odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów, jest jednym z najważniejszych budulców naszego organizmu, wspomaga funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, układu nerwowego oraz mięśni.

Magnez - składnik kości - stabilizuje poziom fosforanów wapnia co zapobiega ich demineralizacji, kofaktor wielu enzymów (m.in. kinaz), odgrywa ważną role w procesie skurczu mięśni, stymuluje mechanizmy obronne organizmu, niezbędny w początkowej fazie procesu steroidogenezy, pośrednio steruje syntezą hormonu wzrostu, insuliny i insulino-podobnego czynnika wzrostu (IGF).

Potas - reguluje gospodarkę wodną organizmu, wpływa na prawidłową prace serca, utrzymuje prawidłowe ciśnienie, wspomaga proces myślenia i uczenia się.

Sód - odgrywa ważną rolę w utrzymaniu prawidłowej reakcji mięśni na bodźce oraz odpowiedniej przepuszczalności błon komórkowych.

Producent
Recenzje

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 3000 gPorcja jednorazowa: 50 gIlość porcji w opakowaniu: 60
na 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna1549 kJ / 364 kcal*
Białko0 g*
Tłuszcz0 g*
Węglowodany91 g*
Sód533 mg26%
Potas480 mg24%
Chlorek580 mg73%
Wapń123 mg15%
Magnez57 mg15%
Witamina A800 µg100%
Witamina D5 µg100%
Witamina E12 mg100%
Witamina K75 µg100%
Witamina C80 mg100%
Tiamina1,1 mg100%
Ryboflawina1,4 mg100%
Niacyna16 mg100%
Witamina B61,4 mg100%
Kwas foliowy200 µg100%
Witamina B122,5 µg100%
Biotyna50 µg100%
Kwas pantotenowy6 mg100%
L-Karnityna333 mg*

Ostatnia ocena

Lajones

robie weekendowo 100-200 km na rowerze. 75-100 g na 1 litr wody i mamy świetny produkt izotoniczny. Odpowiednia ilość wody, witamin i minerałów to klucz do sukcesów. Grejpfrut i gruszka najlepsze

Najlepiej połączyć z

Super Mass Promocja
Hi-TEC

Odżywka węglowodanowo-białkowa wspomagająca budowę masy mięśniowej. Wzbogacona o witaminy i minerały.

39,00 zł 33,00 zł
więcej
NOW FOODS

Suplement zawierający organiczny wyciąg z argentyńskiej wątroby wołowej. Bogactwo naturalnych składników.

59,00 zł
więcej
CONTROLLED LABS

Suplement aminokwasowy z BCAA i EAA. Ułatwia zwiększenie masy mięśniowej, poprawia wytrzymałość.

249,00 zł
więcej
NOW FOODS

Suplement wspierający pamięć i funcie poznawcze.

59,00 zł
więcej
PEAK

Naturalne masło orzechowe bez dodatku cukru i soli. Zdrowa propozycja tłuszczów dla każdego.

39,00 zł
więcej
Fastin
HI-TECH

Preparat wspomagający spalanie tkanki tłuszczowej. Poprawia termogenezę i koncentrację, ogranicza łaknienie.

219,00 zł
więcej

Wartość energetyczna

Informacje ogólne

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacje ogólne

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Tłuszcz

Informacje ogólne

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Węglowodany

Informacje ogólne

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Sód

Informacje ogólne

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Potas

Informacje ogólne

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Wapń

Informacje ogólne

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Magnez

Informacje ogólne

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Witamina A

Informacje ogólne

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina D3

Informacje ogólne

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacje ogólne

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina K

Informacje ogólne

Witamina K występuje w triadzie witamin: menachinonu (wit. K1), menadionu (wit. K2) i menadionu (wit. K3), rozpuszczalnych w tłuszczu. Jest produkowana przez  bakterie żyjące w jelicie grubym człowieka. Naturalnymi źródłami wit. K są: jaja, jarmuż,  kalafior, kapusta, mięso, mleko, sałata, szpinak, tran rybi i wątroba. W postaci syntetycznej podaje się noworodkom, by zmniejszyć jałowość przewodu pokarmowego. Stosowana jako środek przeciwkrwotoczny, ze względu na jej udział w procesie tworzenia protrombiny.  Podnosi odporność organizmu przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczną. Zapobiega obfitym krwawieniom podczas miesiączkowania u kobiet.

Niedobór witaminy K powoduje zewnętrzne krwawienia i wybroczyny na skórze, osłabienie syntezy protrombiny w wątrobie (zwłaszcza przy równoczesnym  zażywaniu antybiotyków i sulfamidów).

Witamina C

Informacje ogólne

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacje ogólne

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacje ogólne

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B6

Informacje ogólne

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B9 (Folian)

Informacje ogólne

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Witamina B12

Informacje ogólne

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Witamina B7 (Biotyna)

Informacje ogólne

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacje ogólne

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

L-Karnityna

Informacje ogólne

L-karnityna jest substancją witaminopodobną, syntezowaną wewnątrz organizmu z aminokwasów (lizyny i metioniny) oraz dostępną w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego. Jest składnikiem tkanki mięśniowej (w tym serca) i nerwowej. Bierze udział w metabolizmie tłuszczy wpływając na transport długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów komórkowych, ułatwiając ich spalanie i produkcje energii. Jest silnym antyoksydantem, wpływającym na poprawę kondycji tlenowej i przyspieszenie regeneracji po intensywnym wysiłku. Zalecana do stosowania przedstawicielom dyscyplin wytrzymałościowych. W  suplementacji sportowej dostępne są monopreparaty karnityny (w postaci płynnej, acetylowanej [ALC], estryfikowanej [zob. propionyl-l-karnityna]) oraz preparaty wieloskładnikowe (np. w kompleksie z kwasami organicznymi – zob. winian l-karnityny) o działaniu energizującym, odchudzającym i poprawiającym zdolności wysiłkowe, do nabycia na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie:1 – 3g na dobę w 1 – 3 dawkach, korzystnie na około 45 – 60 minut przed wysiłkiem fizycznym.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

HADES'S HEGEMONY

Yohimbine HCL

89,00 zł

HADES'S HEGEMONY

Yohimbine HCl 2.5mg

69,00 zł

MZ SUPPLEMENTS LTD

Zarejestrowano w Anglii i Walii. Numer firmy 09592811

Unit 4E Enterprise Court
Farfield Park
Rotherham S63 5DB
ENGLAND

Jeśli porównujesz się z innymi możesz stać się próżny lub zgorzkniały,
albowiem zawsze będą lepsi i gorsi od ciebie.

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>