Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
  • ACTIVLAB HOT 3000g
  • ACTIVLAB HOT 3000g
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
  • ACTIVLAB HOT 3000g
  • ACTIVLAB HOT 3000g
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska Polska
    Niemcy Niemcy
    Wielka Brytania Wielka Brytania
    Irlandia Irlandia
  • A
    Australia Australia
    Austria Austria
  • B
    Białoruś Białoruś
    Belgia Belgia
    Boliwia Boliwia
    Brazylia Brazylia
    Bułgaria Bułgaria
  • C
    Chile Chile
    Chorwacja Chorwacja
    Cypr Cypr
    Czechy Czechy
  • D
    Dania Dania
  • E
    Estonia Estonia
  • F
    Finlandia Finlandia
    Francja Francja
  • G
    Grecja Grecja
  • H
    Holandia Holandia
    Hiszpania Hiszpania
  • I
    Islandia Islandia
    Izrael Izrael
  • J
    Japonia Japonia
  • K
    Kanada Kanada
    Korea Południowa Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein Liechtenstein
    Litwa Litwa
    Luksemburg Luksemburg
  • Ł
    Łotwa Łotwa
  • M
    Malta Malta
    Meksyk Meksyk
    Monaco Monaco
  • N
    Nowa Zelandia Nowa Zelandia
    Norwegia Norwegia
  • P
    Portugalia Portugalia
  • R
    Rumunia Rumunia
    Rosja Rosja
    RPA RPA
  • S
    San Marino San Marino
    Słowacja Słowacja
    Słowenia Słowenia
    Szwecja Szwecja
    Szwajcaria Szwajcaria
  • T
    Turcja Turcja
  • U
    Ukraina Ukraina
    USA USA
  • W
    Węgry Węgry
    Włochy Włochy
bok@muscle-zone.pl
wysylka
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
  • ACTIVLAB HOT 3000g
  • ACTIVLAB HOT 3000g
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
HOT HOT

Activlab HOT to starannie zaprojektowany koncentrat, który umożliwia samodzielne przygotowanie napoju izotonicznego. W skład preparatu wchodzi mieszanka węglowodanów prostych, wzbogacona pakietem elektrolitów, witamin i minerałów. Dla jeszcze lepszego działania preparat rozbudowano o L-karnitynę, która sprzyja zwiększeniu wytrzymałości i promuje spalanie tkanki tłuszczowej.

Preparat jest przeznaczony dla sportowców. Stosuje się go okołotreningowo, czyli przed, w trakcie i po intensywnym wysiłku fizycznym. Przygotowany na bazie koncentratu napój ma przyjemny, orzeźwiający smak. Zapewnia znacznie lepsze nawodnienie niż zwykła woda, błyskawicznie odbudowuje straty w elektrolitach i dodaje energii. Sprzyja zwiększeniu wytrzymałości i może znacząco opóźnić wystąpienie oznak zmęczenia.

W składzie preparatu znajdziemy:
Pakiet węglowodanów zabezpiecza potrzeby energetyczne organizmu. Producent preparatu postawił na dwa źródła węglowodanów i umieścił w swoim preparacie glukozę oraz maltodekstryny. Ich indeks glikemiczny jest wysoki, a przyswajalność bardzo porównywalna. Stanowią one doskonałe źródło łatwo dostępnej dla organizmu energii, błyskawicznie uzupełniają tracony z mięśni glikogen i ułatwiają transport kreatyny oraz cennych składników odżywczych do komórek mięśniowych. Przy tym nie obciążają żołądka i nie wywołują żadnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, który w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego zwykle gorzej radzi sobie z trawieniem.

Pakiet elektrolitów łączy wodne roztwory jonów sodowych, chlorkowych i potasowych. Regulują one pracę układu nerwowego i mięśniowego, równoważą ciśnienie krwi i utrzymują odpowiednią równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Odpowiadają również za wchłanianie i rozprowadzanie wody w ustroju. Intensywny i długotrwały wysiłek fizyczny oznacza duże straty w elektrolitach, które są wydalane z organizmu wraz z potem. Jeśli ich poziom nie zostanie wyrównany może dojść do zaburzenia równowagi elektrolitowej, która niesie poważne konsekwencje dla zdrowia.

Pakiet witamin zaopatruje organizm w cenne witaminy, na które zapotrzebowanie rośnie przy intensywnym, sportowym trybie życia. Korzystnie wpływają one na kondycję psychofizyczną i zapewniają prawidłowy przebieg wszystkich najważniejszych procesów biochemicznych zachodzących w ciele. W grupie znalazły się takie witaminy jak: witamina A (zaangażowana w proces widzenia i syntezę ważnych hormonów), witamina C (wspomaga syntezę kolagenu, wzmacnia system odpornościowy, redukuje nadmiar kortyzolu); witamina E (jeden z najsilniejszych antyoksydantów, walczy z nadmiarem wolnych rodników, jakie pojawiają się w czasie intensywnego wysiłku fizycznego); witaminy D i K (optymalizują gospodarkę wapniowo-fosforanową, korzystnie wpływają na kondycję układu kostno-stawowego); witaminy z grupy B (niezbędne dla systemu nerwowego oraz prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych).

Kompleks minerałów dostarcza dwóch synergistycznie działających pierwiastków, których nie może zabraknąć w diecie sportowca. Są to wapńmagnez. Odpowiadają one za przewodzenie impulsów nerwowych, umożliwiają prawidłową pracę mięśni, są również budulcem tkanki kostnej. Niedobory któregokolwiek z nich obniża wydajność procesów produkcji energii i zaburza funkcje układu mięśniowego. To skutkuje szybką męczliwością, brakiem energii i siły. Przy dużym deficycie mogą pojawić się również bolesne skurcze mięśni.

L-karnityna to substancja witaminopochodna, która promuje wykorzystanie tłuszczów jako źródła energii w organizmie. Przenosi kwasy tłuszczowe do mitochondriów, gdzie zostają one utlenione i spalone. W procesie tym jest generowana niezbędna do życia energia. Dzięki takiemu działaniu l-karnityna sprzyja poprawie wydolności fizycznej, ale także przyspiesza tempo spalania tkanki tłuszczowej.

Podsumowując, Activlab HOT to smaczny napój sportowy, który skutecznie gasi pragnienie, doskonale nawadnia i odbudowuje zapasy cennych składników odżywczych, traconych w czasie intensywnego wysiłku fizycznego. Idealnie zastępuje wodę, może przyczynić się do zwiększenia fizycznych możliwości organizmu i umożliwia wykonanie nawet najbardziej obciążających jednostek treningowych.

 

Brak na magazynie
5 3
5

robie weekendowo 100-200 km na rowerze.
75-100 g na 1 litr wody i mamy świetny produkt izotoniczny.
Odpowiednia ilość wody, witamin i minerałów to klucz do sukcesów.
Grejpfrut i gruszka najlepsze
4

bardzo ekonomicznie wychodzi i jest bardzo smaczny :)
5

Najekonomiczniejsze na rynku pije od 6 miesiecy i jeszcze sie nie skonczylo
Since 2005
HOT HOT 3000g
ACTIVLAB
59,00 zł

HOT 3000g

4.67 na podstawie 3 opinii

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Redukcja Wagi:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,61 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Koncentrat do sporządzenia napoju izotonicznego
  • Nawadnia organizm skuteczniej niż zwykła woda
  • Z dodatkiem witamin, minerałów i L-karnityny
  • Uzupełnia elektrolity tracone wraz z potem 
  • Zawiera łatwo przyswajalne węglowodany
  • Zwiększa odporność na wysiłek fizyczny
  • Opóźnia wystąpienie oznak zmęczenia
  • Promuje spalanie tkanki tłuszczowej
  • Podnosi poziom energii
  • Orzeźwiający smak

Activlab HOT to starannie zaprojektowany koncentrat, który umożliwia samodzielne przygotowanie napoju izotonicznego. W skład preparatu wchodzi mieszanka węglowodanów prostych, wzbogacona pakietem elektrolitów, witamin i minerałów. Dla jeszcze lepszego działania preparat rozbudowano o L-karnitynę, która sprzyja zwiększeniu wytrzymałości i promuje spalanie tkanki tłuszczowej.

Preparat jest przeznaczony dla sportowców. Stosuje się go okołotreningowo, czyli przed, w trakcie i po intensywnym wysiłku fizycznym. Przygotowany na bazie koncentratu napój ma przyjemny, orzeźwiający smak. Zapewnia znacznie lepsze nawodnienie niż zwykła woda, błyskawicznie odbudowuje straty w elektrolitach i dodaje energii. Sprzyja zwiększeniu wytrzymałości i może znacząco opóźnić wystąpienie oznak zmęczenia.

W składzie preparatu znajdziemy:
Pakiet węglowodanów zabezpiecza potrzeby energetyczne organizmu. Producent preparatu postawił na dwa źródła węglowodanów i umieścił w swoim preparacie glukozę oraz maltodekstryny. Ich indeks glikemiczny jest wysoki, a przyswajalność bardzo porównywalna. Stanowią one doskonałe źródło łatwo dostępnej dla organizmu energii, błyskawicznie uzupełniają tracony z mięśni glikogen i ułatwiają transport kreatyny oraz cennych składników odżywczych do komórek mięśniowych. Przy tym nie obciążają żołądka i nie wywołują żadnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, który w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego zwykle gorzej radzi sobie z trawieniem.

Pakiet elektrolitów łączy wodne roztwory jonów sodowych, chlorkowych i potasowych. Regulują one pracę układu nerwowego i mięśniowego, równoważą ciśnienie krwi i utrzymują odpowiednią równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Odpowiadają również za wchłanianie i rozprowadzanie wody w ustroju. Intensywny i długotrwały wysiłek fizyczny oznacza duże straty w elektrolitach, które są wydalane z organizmu wraz z potem. Jeśli ich poziom nie zostanie wyrównany może dojść do zaburzenia równowagi elektrolitowej, która niesie poważne konsekwencje dla zdrowia.

Pakiet witamin zaopatruje organizm w cenne witaminy, na które zapotrzebowanie rośnie przy intensywnym, sportowym trybie życia. Korzystnie wpływają one na kondycję psychofizyczną i zapewniają prawidłowy przebieg wszystkich najważniejszych procesów biochemicznych zachodzących w ciele. W grupie znalazły się takie witaminy jak: witamina A (zaangażowana w proces widzenia i syntezę ważnych hormonów), witamina C (wspomaga syntezę kolagenu, wzmacnia system odpornościowy, redukuje nadmiar kortyzolu); witamina E (jeden z najsilniejszych antyoksydantów, walczy z nadmiarem wolnych rodników, jakie pojawiają się w czasie intensywnego wysiłku fizycznego); witaminy D i K (optymalizują gospodarkę wapniowo-fosforanową, korzystnie wpływają na kondycję układu kostno-stawowego); witaminy z grupy B (niezbędne dla systemu nerwowego oraz prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych).

Kompleks minerałów dostarcza dwóch synergistycznie działających pierwiastków, których nie może zabraknąć w diecie sportowca. Są to wapńmagnez. Odpowiadają one za przewodzenie impulsów nerwowych, umożliwiają prawidłową pracę mięśni, są również budulcem tkanki kostnej. Niedobory któregokolwiek z nich obniża wydajność procesów produkcji energii i zaburza funkcje układu mięśniowego. To skutkuje szybką męczliwością, brakiem energii i siły. Przy dużym deficycie mogą pojawić się również bolesne skurcze mięśni.

L-karnityna to substancja witaminopochodna, która promuje wykorzystanie tłuszczów jako źródła energii w organizmie. Przenosi kwasy tłuszczowe do mitochondriów, gdzie zostają one utlenione i spalone. W procesie tym jest generowana niezbędna do życia energia. Dzięki takiemu działaniu l-karnityna sprzyja poprawie wydolności fizycznej, ale także przyspiesza tempo spalania tkanki tłuszczowej.

Podsumowując, Activlab HOT to smaczny napój sportowy, który skutecznie gasi pragnienie, doskonale nawadnia i odbudowuje zapasy cennych składników odżywczych, traconych w czasie intensywnego wysiłku fizycznego. Idealnie zastępuje wodę, może przyczynić się do zwiększenia fizycznych możliwości organizmu i umożliwia wykonanie nawet najbardziej obciążających jednostek treningowych.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (3)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 3000 gPorcja jednorazowa: 15 gIlość porcji w opakowaniu: 200
na 15 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna1549 kJ / 364 kcal*
Białko0 g*
Tłuszcz0 g*
Węglowodany91 g*
Składniki mineralne:
Sód (jako chlorek sodu)533 mg26%
Potas (jako chlorek potasu)480 mg24%
Chlorek580 mg73%
Wapń (jako fosforan wapniowy)123 mg15%
Magnez (jako węglan wapnia)57 mg15%
Witaminy:
Witamina A (jako octan retinylu)800 µg100%
Witamina D (jako cholekalcyferol)5 µg100%
Witamina E (jako octan DL-alfa-tokoferylu)12 mg100%
Witamina K (jako filochinon)75 µg100%
Witamina C(jako Kwas L-askorbinowy)80 mg100%
Tiamina (jako monoazotan tiaminy)1,1 mg100%
Ryboflawina1,4 mg100%
Niacyna (jako Nikotynamid)16 mg100%
Witamina B6 (jako chlorowodorek pirydoksyny )1,4 mg100%
Kwas foliowy (jako kwas pteroilomonoglutaminowy)200 µg100%
Witamina B12 (jako cyjanokobalamina)2,5 µg100%
Biotyna (jako d-Biotyna)50 µg100%
Kwas pantotenowy (jako D-pantotenian wapnia )6 mg100%
L-Karnityna333 mg*

Pozostałe składniki

Maltodekstryna, glukoza, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, substancja słodząca: E950, barwniki: E104 (smak cytrynowy, grejpfrutowy i pomarańczowy), E110 (smak pomarańczowy), E124 (smak wiśniowy), E162 (smak grejpfrutowy)

 

Ostatnia ocena

Lajones

robie weekendowo 100-200 km na rowerze. 75-100 g na 1 litr wody i mamy świetny produkt izotoniczny. Odpowiednia ilość wody, witamin i minerałów to klucz do sukcesów. Grejpfrut i gruszka najlepsze

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Choco Pro
Choco Pro
SCITEC

Baton wysokobiałkowy o bardzo dobrym smaku. Nadaje się do stosowane w trakcie restrykcyjnej diety.

5,90 zł
więcej
Cukier brzozowy (Ksylitol)
Cukier brzozowy (Ksylitol)
POZOSTALI PRODUCENCI

Najwyższej jakości ksylitol, zamiennik cukru o niskim indeksie glikemicznym oraz 60% niższej kaloryce.

39,00 zł
więcej
ECA Xtreme
ECA Xtreme
HI-TECH

Preparat wspomagający spalanie tkanki tłuszczowej. Poprawia termogenezę i koncentrację, ogranicza łaknienie.

199,00 zł
więcej
Peanut Butter Smooth
Peanut Butter Smooth
TREC

Naturalne masło orzechowe bez dodatku cukru i konserwantów przeznaczone dla sportowców.

19,00 zł
więcej
A.M.G.
A.M.G.
Hi-TEC

Wieloskładnikowa odżywka przedtrenigowa. Do preparatu dołączona została bezpłatnie koszulka.

139,00 zł
więcej
Purple Wraath
Purple Wraath
CONTROLLED LABS

Suplement aminokwasowy z BCAA i EAA. Ułatwia zwiększenie masy mięśniowej, poprawia wytrzymałość.

259,00 zł
więcej

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Składniki mineralne

Informacja

Składniki mineralne to popioły pozostające po spaleniu tkanek organizmu, stanowiące mniej niż 4 % masy ciała. Dzielą się na makroelementy (azot, fosfor, magnez, potas, siarka, wapń) oraz mikroelementy ( cynk, fluor, jod,  mangan, miedź, selen  i inne) oraz ultraelementy (bor, kobalt, molibden, nikiel, tytan, wanad). Składniki mineralne (często występujące w postaci soli mineralnych) są budulcem układu kostnego, a także takich związków jak hemoglobina, tyroksyna i enzymy. Utrzymują poziom elektrolitów w organizmie. Warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i układu mięśniowego. Występują w postaci monopreparatów lub wchodzą w skład rozmaitych suplementów (m.in. mineralizujących, witaminowo-mineralnych), napojów izotonicznych, stacków kreatynowych i no-boosterów, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Chlorek sodu

Informacja

Chlorek sodu (NaCl) - sól kuchenna, główne źródło sodu i chloru w diecie. Chlor wchodzi w skład soków trawiennych (soku żołądkowego i śliny), reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową utrzymując właściwy czynnik pH. Wspomaga proces usuwania zbędnych produktów przemiany materii. Niedobór chloru może spowodować zaburzenia przemiany materii. Sód jest składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych odpowiedzialnym za gospodarkę wodno-elektrolitową oraz uzupełnia działanie chloru. Jego nadmiar zwiększa ryzyko wzrostu ciśnienia tętniczego w krwi. Obydwa składniki aktywują enzymy odpowiedzialne za trawienie skrobii.

Dawkowanie: Używany do nadawania smaku potrawom. W ich składzie chemicznym występuje wystarczająca dawka NaCl. Optymalna dawka to ok. 5 gramów na dobę.

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Węglan wapnia

Informacja

Węglan wapnia - sól kwasu węglowego i wapnia stosowana w suplementach jako jedna z form wapnia ze względu na swoją wysoką biodostępność. Ma charakter alkaliczny, w związku z czym może być używany do zobojętniania środowiska panującego w żołądku.

Wapń jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest materiałem budulcowym dla kości i zębów, warunkuje ich wytrzymałość mechaniczną. Odpowiednia podaż wapnia zapobiega osteoporozie u osób starszych oraz umożliwia prawidłowy rozwój układu kostnego u dzieci. Jest aktywatorem wielu enzymów, bierze udział w procesach zapalnych, reguluje sekrecję niektórych hormonów. Jest również niezbędny do powstania skurczu mięśnia, warunkuje także proces krzepnięcia krwi. Ponadto, jony wapnia umożliwiają przekazywanie impulsu nerwowego przez synapsy, regulując w ten sposób prawidłowe neuroprzewodnictwo.

Zapotrzebowanie na wapń zwiększa się wraz z rosnącym obciążeniem treningowym organizmu, w związku z czym zalecana jest zwiększona podaż wapnia u sportowców. Zwiększony ubytek wapnia może też być spowodowany stosowaniem diety wysoko proteinowej.

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina D3

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina K

Informacja

Witamina K występuje w triadzie witamin: menachinonu (wit. K1), menadionu (wit. K2) i menadionu (wit. K3), rozpuszczalnych w tłuszczu. Jest produkowana przez  bakterie żyjące w jelicie grubym człowieka. Naturalnymi źródłami wit. K są: jaja, jarmuż,  kalafior, kapusta, mięso, mleko, sałata, szpinak, tran rybi i wątroba. W postaci syntetycznej podaje się noworodkom, by zmniejszyć jałowość przewodu pokarmowego. Stosowana jako środek przeciwkrwotoczny, ze względu na jej udział w procesie tworzenia protrombiny.  Podnosi odporność organizmu przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczną. Zapobiega obfitym krwawieniom podczas miesiączkowania u kobiet.

Niedobór witaminy K powoduje zewnętrzne krwawienia i wybroczyny na skórze, osłabienie syntezy protrombiny w wątrobie (zwłaszcza przy równoczesnym  zażywaniu antybiotyków i sulfamidów).

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Amid kwasu nikotynowego (Nikotynamid)

Informacja

Amid kwasu nikotynowego – zwany również nikotynamidem, wraz z kwasem nikotynowym oraz heksanikotynianem inozytolu wchodzi do grupy związków określanych wspólnym mianem witaminy B3 – niacyny. Główną aktywność biologiczną wykazuje jako związek prekursorowy dla dwóch kluczowych dla sprawności metabolizmu energetycznego ustroju koenzymów: dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego oraz fosforanu dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego. Odpowiadają one za przenoszenie wodoru oraz elektronów na łańcuchu oddechowym umożliwiając sprawne pozyskiwanie energii przez organizm człowieka.

Suplementacja nikotynamidem polecana jest osobom aktywnym nie tylko ze względu na zdolność do promocji efektywności energetycznej organizmu. Wykazuje ona także korzystny wpływ na psychikę, zwiększa tolerancję na bodźce stresowe, może ograniczać objawy depresji. Wskazuje się na korzystną korelację pomiędzy suplementacją niacyny oraz jakością snu.

Nikotynamid w przeciwieństwie do kwasu nikotynowego nie wykazuje zdolności do powstawania tzw. efektu „flush”, czyli charakterystycznego rumienia powstającego na twarzy wskutek przyjęcia dużej porcji niacyny. Wykazuje również ograniczoną aktywność wobec funkcji układu krwionośnego.

Wskazuje się na korzystny wpływ na absorpcję nikotynamidu pozostałych witamin z grupy B oraz witaminy C. Ostrożność w suplementacji tym związkiem powinni zachować cukrzycy, może on bowiem zwiększać zapotrzebowanie ustroju na insulinę.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Cyjanokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik cyjanokobalamina?

Cyjanokobalamina jest podstawową, najczęściej spotykaną formą witaminy B12 w dostępnych na rynku kompleksach witamin B i multiwitaminach.

Witamina B12 najbardziej znana jest z wpływu na neurologię. Uczestniczy w budowie i regeneracji osłonek mielinowych osłaniających neurony, dzięki czemu przyczynia się do ochrony układu nerwowego przed uszkodzeniami. Ze względu na zdolność do zwiększania poziomu s-adenozyl metioniny, witamina B12 może przyczyniać się do sprawniejszej syntezy wielu neuroprzekaźników, dzięki czemu korzystnie wpływa na samopoczucie i kondycję psychiczną.

Ta witamina jest zaangażowana również w proces produkcji krwi, a jej braki przyczyniają się do powstawania anemii megaloblastycznej. Jej niedobory dotyczyć mogą także wegetarian i wegan, osób starszych oraz osób z zaburzeniami wchłaniania i stosujących leki neutralizujące kwas żołądkowy.

Cyjanokobalamina zawarta jest w składzie wielu kompleksowych suplementów witaminowych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Pantotenian wapnia

Informacja

Pantotenian wapnia – sól kwasu pantotenowego i wapnia stosowana w celu uzupełniania podaży pierwszego z nich, należącego do grupy związków noszącej miano witaminy B5. Aktywna jest w wielu procesach biochemicznych w organizmie człowieka stanowiąc niezwykle istotny czynnik pozwalający na zachowanie homeostazy.

Odpowiednia podaż kwasu pantotenowego pozwala na zachowanie sprawnego metabolizmu dostarczanych substancji odżywczych, przez co pozwala na niezaburzone czerpanie z nich energii. Niedobory tego związku objawiać mogą się w chronicznym przemęczeniu i braku sił, szczególnie u osób aktywnych fizycznie.

Ponadto, kwas pantotenowy obecny jest na szlaku syntezy wielu istotnych hormonów, przez co jego odpowiednia podaż zapewnia zachowanie równowagi hormonalnej. Wśród hormonów zależnych od jego spożycia znajduje się testosteron, przez co niedobory kwasu pantotenowego mogą wpływać negatywnie na funkcje płciowe.

Wskazuje się również na kardioprotekcyjny wpływ kwasu pantotenowego. Sprzyja on zachowaniu prawidłowej czynności mięśnia sercowego, a także zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych poprzez zdolność do optymalizacji profilu lipidowego.

L-Karnityna

Informacja

L-karnityna jest substancją witaminopodobną, syntezowaną wewnątrz organizmu z aminokwasów (lizyny i metioniny) oraz dostępną w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego. Jest składnikiem tkanki mięśniowej (w tym serca) i nerwowej. Bierze udział w metabolizmie tłuszczy wpływając na transport długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów komórkowych, ułatwiając ich spalanie i produkcje energii. Jest silnym antyoksydantem, wpływającym na poprawę kondycji tlenowej i przyspieszenie regeneracji po intensywnym wysiłku. Zalecana do stosowania przedstawicielom dyscyplin wytrzymałościowych. W  suplementacji sportowej dostępne są monopreparaty karnityny (w postaci płynnej, acetylowanej [ALC], estryfikowanej [zob. propionyl-l-karnityna]) oraz preparaty wieloskładnikowe (np. w kompleksie z kwasami organicznymi – zob. winian l-karnityny) o działaniu energizującym, odchudzającym i poprawiającym zdolności wysiłkowe, do nabycia na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie:1 – 3g na dobę w 1 – 3 dawkach, korzystnie na około 45 – 60 minut przed wysiłkiem fizycznym.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Rhodiola

79,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

5-HTP 200mg

89,00 zł

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>