Antyoksydanty to organiczne związki chemiczne do których zaliczamy przede wszystkim karotenoidy (ksantofile i karoteny) oraz polifenole (flawonoidy, antocyjany, kwasy fenolowe, stilbeny i lignany). Powszechnie występują one w żywności: owocach, warzywach, grzybach, przyprawach, ziołach, zbożach. Odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu równowagi oksydoredukcyjnej w ustroju. Działają za pomocą różnych mechanizmów – zapobiegają reakcjom utleniającym, neutralizują wolne rodniki, wygaszają tlen singletowy, redukują natężenie stresu oksydacyjnego.
Antyoksydanty działanie
Antyoksydanty wykazują szeroki zakres aktywności biologicznej, są kluczowe dla utrzymania zdrowia i prawidłowych funkcji organizmu. Dzięki swojej aktywności ustrojowej dają efekty przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe. Stanowią skuteczne narzędzie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, sprzyjają wydłużeniu życia, mogą również poprawić jego jakość.
Antyoksydanty - korzyści stosowania
Wzbogacenie diety o antyoksydanty rekomendujemy zwłaszcza osobom, które na co dzień nie dbają o prawidłowe odżywianie, korzystają z gotowych, przetworzonych produktów, spożywają niewiele warzyw i owoców ponieważ to w żywności znajdują się ich najwięcej. To także znakomita opcja dla mieszkańców dużych, zanieczyszczonych miast, nałogowych palaczy oraz osób narażonych na częsty kontakt z toksynami. Profilaktycznie po preparaty z tej kategorii powinny sięgnąć osoby z grupy podwyższonego ryzyka schorzeń układu sercowo-naczyniowego i chorób nowotworowych.
Najważniejsze antyoksydanty
Najsilniejszymi antyoksydantami w diecie są: witaminy A, C i E, a także cynk i koenzym Q10. Warto również wspomnieć o antocyjanach i flawonoidach. W przypadku gdy mamy problem aby dostarczyć ich odpowiednią ilość z pożywienia to powinniśmy rozważyć wprowadzenie suplementu.
W naszej ofercie znajdą Państwo szeroki wybór antyoksydantów. Proponujemy monoporeparaty bazujące na jednym, konkretnym antyoksydancie oraz kompozycje złożone z kilku bądź kilkunastu synergistycznie działających przeciwutleniaczy.