Olej MCT (medium-chain triglycerides) to rodzaj tłuszczu złożonego z trójglicerydów o średniej długości łańcucha, czyli posiadających od 6 do 10 atomów węgla. Do tej grupy można zaliczyć m.in. kwas laurynowy, kaprylowy, kapronowy i kaprynowy. Za najlepsze ich źródło jest uznawany olej kokosowy.
Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe w organizmie zachowują się zupełnie inaczej niż typowe tłuszcze. Do procesu trawienia nie wymagają ani żółci ani enzymów. Wchłaniają się błyskawicznie i równie szybko przechodzą proces przemian metabolicznych. Sprzyjają produkcji ciał ketonowych, uznawanych za źródło łatwo dostępnej energii, lepszej nawet niż glukoza. Ponadto wykazują szerokie spektrum właściwości prozdrowotnych – działają przeciwdrobnoustrojowo, mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu, ułatwiają utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy w surowicy.
Oleje MCT to ważny element diety ketogenicznej oraz niezbędny składnik słynnej bullet-proof coffee („kawa kuloodporna”). Ponadto idealnie sprawdzają się one w jadłospisie osób aktywnych fizycznie. Wielu sportowców wciąż wierzy, że energii można dostarczyć organizmowi tylko z węglowodanów, a tłuszcz jest największym wrogiem ciężko wypracowanej sylwetki. Nic bardziej mylnego - oleje MCT nie tylko dostarczają energii, ale również chronią tkankę mięśniową, ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej przez nasilenie procesów termogenezy, a przy tym łatwo się trawią i sycą na długo.