Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
  • NOW FOODS Erythritol 1134g
  • NOW FOODS Erythritol 1134g
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
  • NOW FOODS Erythritol 1134g
  • NOW FOODS Erythritol 1134g
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Kanada Kanada
    Niemcy Niemcy
    Irlandia Irlandia
    Polska Polska
    Wielka Brytania Wielka Brytania
  • A
    Australia Australia
    Austria Austria
  • B
    Białoruś Białoruś
    Belgia Belgia
    Boliwia Boliwia
    Brazylia Brazylia
    Bułgaria Bułgaria
  • C
    Chile Chile
    Chorwacja Chorwacja
    Cypr Cypr
    Czechy Czechy
  • D
    Dania Dania
  • E
    Estonia Estonia
  • F
    Finlandia Finlandia
    Francja Francja
  • G
    Grecja Grecja
  • H
    Węgry Węgry
  • I
    Islandia Islandia
    Izrael Izrael
    Włochy Włochy
  • J
    Japonia Japonia
  • K
    Korea Południowa Korea Południowa
  • L
    Łotwa Łotwa
    Liechtenstein Liechtenstein
    Litwa Litwa
    Luksemburg Luksemburg
  • M
    Malta Malta
    Meksyk Meksyk
    Monaco Monaco
  • N
    Holandia Holandia
    Nowa Zelandia Nowa Zelandia
    Norwegia Norwegia
  • P
    Portugalia Portugalia
  • R
    Rumunia Rumunia
    Rosja Rosja
  • S
    San Marino San Marino
    Słowacja Słowacja
    Słowenia Słowenia
    RPA RPA
    Hiszpania Hiszpania
    Szwecja Szwecja
    Szwajcaria Szwajcaria
  • T
    Turcja Turcja
  • U
    Ukraina Ukraina
    USA USA
bok@muscle-zone.pl
wysylka
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
  • NOW FOODS Erythritol 1134g
  • NOW FOODS Erythritol 1134g
0 0,00 zł
bok@muscle-zone.pl +48 510 054 586
0 0,00 zł
Erythritol Erythritol

Now Foods Erythritol to naturalna substancja słodząca o zerowej wartości kalorycznej, uważana za jedną z najzdrowszych alternatyw dla cukru i syntetycznych słodzików. Preparat ma postać białego, krystalicznego proszku. Jest pozbawiony zapachu, cechuje się naturalnym, słodkim smakiem, bez posmaku charakterystycznego dla niektórych słodzików.

Produkt jest rekomendowany jako zdrowy zamiennik cukru i sztucznych słodzików. Może być stosowany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Jest odpowiedni dla diabetyków i osób na diecie – nie dostarcza kalorii i nie powoduje wzrostu stężenia glukozy we krwi. Nie wywołuje również próchnicy ani żadnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Świetnie rozpuszcza się w wodzie, cechuje się doskonałą stabilnością cieplną, nadaje się do pieczenia i gotowania.

Erytrol (erytrytol) to powszechnie występujący w przyrodzie związek należący do grupy polioli (alkoholi cukrowych). Cząsteczka erytrolu charakteryzuje się niezwykle małym rozmiarem i ciężarem. Dodatkowo jest to jedyny poliol, który zawiera tylko cztery cząsteczki węgla (pozostałe alkohole cukrowe zawierają mają ich od 5 do 12).

Erytrol ma naturalny, słodki smak, pozbawiony goryczki czy jakiegokolwiek chemicznego posmaku. Przyjmuje się, że jego moc słodząca wynosi ok 70% mocy słodzącej cukru.

Naturalne pochodzenie surowca   
Erytrol nie jest sztucznym wytworem laboratoryjnym. To organiczny związek, który można znaleźć w niektórych owocach, warzywach, grzybach i wodorostach. Mechanizm jego wytwarzania jest również naturalny – erytrol powstaje w procesie fermentacji, a nie katalitycznego uwodorniania, jak większość alkoholi cukrowych.

Erytrol dla cukrzyków    
Erytrol nie wpływa na poziom cukru, dlatego może być stosowany przez diabetyków. Jego indeks glikemiczny jest bliski zeru, co oznacza, że nie wywołuje odpowiedzi insulinowej. Praktycznie 80% erytrolu jest wydalane wraz z moczem w ciągu pierwszych 24 godzin po spożyciu.   

Niska kaloryczność   
Zasadniczo przyjmuje się, że wartość kaloryczna erytrolu jest równa zeru. Można spotkać się z szacunkowymi danymi, które określają jego zawartość energetyczną na 20 kcal na 100 g. Nawet przy takich wartościach jest to bardzo niewiele – dla porównania, erytrol ma aż 10 razy mniej kalorii niż ksylitol!

Doskonała tolerancja trawienna 
Erytrol ma najwyższą tolerancję trawienną ze wszystkich polioli. O ile inne alkohole cukrowe (np. ksylitol) mogą wywoływać biegunki albo dolegliwości żołądkowo-jelitowe, erytrol nie powoduje tego typu problemów. Jednym z najważniejszych czynników decydujących o zachowaniu erytrolu w układzie trawiennym człowieka jest jego wielkość molekularna.

Dzięki małym rozmiarom cząsteczek erytrol doskonale się wchłania i praktycznie w całości jest absorbowany w jelicie cienkim. Do jelita grubego dostają się minimalne ilości, ale nawet one nie stanowią substratu dla bakterii jelitowych. Praktycznie w całości erytrol jest wydalany z moczem.

Potencjał antyoksydacyjny
Erytrol pomaga zwalczać wolne rodniki, zwłaszcza hydroksylowe. Ich nadmiar przyspiesza proces starzenia się i odpowiada za występowanie wielu chorób cywilizacyjnych. Ponadto erytrol hamuje proces peroksydacji lipidów, który jest istotnym czynnikiem zwiększającym ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób nowotworowych.

Działanie przeciwpróchnicze 
Erytrol zmniejsza ryzyko rozwoju próchnicy na kilka sposobów. Hamuje rozwój bakterii kariogennych (Porhyromonas gingivalisStreptococcus mutans). Zmniejsza stężenie inicjujących proces próchnicowy kwasów (octowego, mlekowego i propionowego) wytwarzanych przez bakterie. Dodatkowo ogranicza proces powstawania płytki nazębnej, która jest siedliskiem niekorzystnych mikroorganizmów.

Ochrona śródbłonka naczyń krwionośnych 
Jednym z najczęstszych powikłań wynikających z przewlekłej hiperglikemii jest uszkodzenie śródbłonka wyściełającego naczynia krwionośne. W toku badań klinicznych udowodniono, że erytrol zapobiega tym zjawiskom. O ile w normalnych warunkach nie wywiera żadnego wpływu na śródbłonek naczyń krwionośnych, to przy podwyższonym stężeniu glukozy zabezpiecza śródbłonek przed degradacją.

Znamienne jest to, że w testach in vitro erytrol odwrócił kierunek niekorzystnych modyfikacji aż 148 ze 153 transkryptów zmienionych pod wpływem wysokiego stężenia glukozy. Erytrol jest więc nie tylko doskonałym zamiennikiem cukru dla diabetyków, ale również potencjalnym związkiem zmniejszającym ryzyko rozwoju powikłań cukrzycy.

Podsumowując, Erythritol to znakomita alternatywa dla cukru i sztucznych substancji słodzących. Może być stosowany bez obaw zarówno przez dzieci, jak i dorosłych, osoby zdrowe i borykające się z różnymi schorzeniami, np. cukrzycą, czy fenyloketonurią.  Zerowa kaloryczność produktu sprawia, że jest on odpowiedni również dla osób dbających o linię. 

Magazyn UK
Erythritol Erythritol 1134g
NOW FOODS
99,00 zł
Dodaj do koszyka

Erythritol 1134g

Magazyn UE

Cechy

Działanie Pro-Zdrowotne:
Opinie Klientów:
Opinia Forum-Sportu:
Nasza Rekomendacja:

- Wysyłka zagraniczna już od 19,94 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

+48 510 054 586 sprawy niezwiązane z konsultacją

- Wysyłka zagraniczna już od 19,94 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

+48 510 054 586 sprawy niezwiązane z konsultacją

Opis produktu
  • Bezpieczna alternatywa dla cukru i syntetycznych słodzików
  • Nie wywołuje dolegliwości żołądkowo-jelitowych
  • Chroni śródbłonek naczyń krwionośnych
  • Może być stosowany przez diabetyków 
  • Wykazuje potencjał antyoksydacyjny
  • Wartość kaloryczna zbliżona do zera  
  • Substancja pochodzenia naturalnego
  • Nadaje się do gotowania i pieczenia 
  • Ma niski indeks glikemiczny
  • Nie wywołuje próchnicy
  • Naturalnie słodki smak
  • Łatwo się trawi

Now Foods Erythritol to naturalna substancja słodząca o zerowej wartości kalorycznej, uważana za jedną z najzdrowszych alternatyw dla cukru i syntetycznych słodzików. Preparat ma postać białego, krystalicznego proszku. Jest pozbawiony zapachu, cechuje się naturalnym, słodkim smakiem, bez posmaku charakterystycznego dla niektórych słodzików.

Produkt jest rekomendowany jako zdrowy zamiennik cukru i sztucznych słodzików. Może być stosowany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Jest odpowiedni dla diabetyków i osób na diecie – nie dostarcza kalorii i nie powoduje wzrostu stężenia glukozy we krwi. Nie wywołuje również próchnicy ani żadnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Świetnie rozpuszcza się w wodzie, cechuje się doskonałą stabilnością cieplną, nadaje się do pieczenia i gotowania.

Erytrol (erytrytol) to powszechnie występujący w przyrodzie związek należący do grupy polioli (alkoholi cukrowych). Cząsteczka erytrolu charakteryzuje się niezwykle małym rozmiarem i ciężarem. Dodatkowo jest to jedyny poliol, który zawiera tylko cztery cząsteczki węgla (pozostałe alkohole cukrowe zawierają mają ich od 5 do 12).

Erytrol ma naturalny, słodki smak, pozbawiony goryczki czy jakiegokolwiek chemicznego posmaku. Przyjmuje się, że jego moc słodząca wynosi ok 70% mocy słodzącej cukru.

Naturalne pochodzenie surowca   
Erytrol nie jest sztucznym wytworem laboratoryjnym. To organiczny związek, który można znaleźć w niektórych owocach, warzywach, grzybach i wodorostach. Mechanizm jego wytwarzania jest również naturalny – erytrol powstaje w procesie fermentacji, a nie katalitycznego uwodorniania, jak większość alkoholi cukrowych.

Erytrol dla cukrzyków    
Erytrol nie wpływa na poziom cukru, dlatego może być stosowany przez diabetyków. Jego indeks glikemiczny jest bliski zeru, co oznacza, że nie wywołuje odpowiedzi insulinowej. Praktycznie 80% erytrolu jest wydalane wraz z moczem w ciągu pierwszych 24 godzin po spożyciu.   

Niska kaloryczność   
Zasadniczo przyjmuje się, że wartość kaloryczna erytrolu jest równa zeru. Można spotkać się z szacunkowymi danymi, które określają jego zawartość energetyczną na 20 kcal na 100 g. Nawet przy takich wartościach jest to bardzo niewiele – dla porównania, erytrol ma aż 10 razy mniej kalorii niż ksylitol!

Doskonała tolerancja trawienna 
Erytrol ma najwyższą tolerancję trawienną ze wszystkich polioli. O ile inne alkohole cukrowe (np. ksylitol) mogą wywoływać biegunki albo dolegliwości żołądkowo-jelitowe, erytrol nie powoduje tego typu problemów. Jednym z najważniejszych czynników decydujących o zachowaniu erytrolu w układzie trawiennym człowieka jest jego wielkość molekularna.

Dzięki małym rozmiarom cząsteczek erytrol doskonale się wchłania i praktycznie w całości jest absorbowany w jelicie cienkim. Do jelita grubego dostają się minimalne ilości, ale nawet one nie stanowią substratu dla bakterii jelitowych. Praktycznie w całości erytrol jest wydalany z moczem.

Potencjał antyoksydacyjny
Erytrol pomaga zwalczać wolne rodniki, zwłaszcza hydroksylowe. Ich nadmiar przyspiesza proces starzenia się i odpowiada za występowanie wielu chorób cywilizacyjnych. Ponadto erytrol hamuje proces peroksydacji lipidów, który jest istotnym czynnikiem zwiększającym ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób nowotworowych.

Działanie przeciwpróchnicze 
Erytrol zmniejsza ryzyko rozwoju próchnicy na kilka sposobów. Hamuje rozwój bakterii kariogennych (Porhyromonas gingivalisStreptococcus mutans). Zmniejsza stężenie inicjujących proces próchnicowy kwasów (octowego, mlekowego i propionowego) wytwarzanych przez bakterie. Dodatkowo ogranicza proces powstawania płytki nazębnej, która jest siedliskiem niekorzystnych mikroorganizmów.

Ochrona śródbłonka naczyń krwionośnych 
Jednym z najczęstszych powikłań wynikających z przewlekłej hiperglikemii jest uszkodzenie śródbłonka wyściełającego naczynia krwionośne. W toku badań klinicznych udowodniono, że erytrol zapobiega tym zjawiskom. O ile w normalnych warunkach nie wywiera żadnego wpływu na śródbłonek naczyń krwionośnych, to przy podwyższonym stężeniu glukozy zabezpiecza śródbłonek przed degradacją.

Znamienne jest to, że w testach in vitro erytrol odwrócił kierunek niekorzystnych modyfikacji aż 148 ze 153 transkryptów zmienionych pod wpływem wysokiego stężenia glukozy. Erytrol jest więc nie tylko doskonałym zamiennikiem cukru dla diabetyków, ale również potencjalnym związkiem zmniejszającym ryzyko rozwoju powikłań cukrzycy.

Podsumowując, Erythritol to znakomita alternatywa dla cukru i sztucznych substancji słodzących. Może być stosowany bez obaw zarówno przez dzieci, jak i dorosłych, osoby zdrowe i borykające się z różnymi schorzeniami, np. cukrzycą, czy fenyloketonurią.  Zerowa kaloryczność produktu sprawia, że jest on odpowiedni również dla osób dbających o linię. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 1134 g (ok. 284 porcji)
w 1 porcji (1 łyżeczka do herbaty - 4 g)ilość
Kalorie0
Całkowita zawartość tłuszczu0 g0%
Tłuszcze nasycone0 g0%
Tłuszcze trans0 g
Cholesterol0 mg0%
Sód0 mg0%
Węglowodany4 g1%
Błonnik0 g0%
Cukry0 g
Erythritol4 g
Białko0 g

Pozostałe składniki

brak
Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Glyco-Infusion
Glyco-Infusion
ALRI

Źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów. Najwyższa efektywność w odbudowie zapasów glikogenu.

179,00 zł
więcej
Zinc
Zinc
SCITEC

Zinc tablets. It protects bone health, helps wound healing and supports the immune system.

19,00 zł
więcej
No1 Probiotic
No1 Probiotic
LAB ONE

30 miliardów żywych kultur bakterii w jednej kapsułce. Zastosowano technologię mikrokapsułkowania otoczka lipidową.

149,00 zł
więcej
Dextrose Powder
Dextrose Powder
TREC

Suplement węglowodanowy. Działa antykatabolistycznie, zwiększa tempo odnowy ATP i wspomaga mięśnie.

20,00 zł
więcej
HOT
HOT
ACTIVLAB

Suplement diety z witaminami, minerałami i węglowodanami. Przyspiesza spalanie kalorii i wspomaga regenrację.

25,00 zł
więcej
100% Beef Aminos
100% Beef Aminos
UNIVERSAL

Mieszanka aminokwasów całodziennych. Hamuje katabolizm i wspiera procesy anaboliczne.

84,00 zł
więcej

Kalorie

Informacje ogólne

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacje ogólne

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacje ogólne

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Tłuszcze trans

Informacje ogólne

Tłuszcze trans (trans fat ) są efektem procesu utwardzania płynnej frakcji tłuszczów roślinnych, poprzez wprowadzenie wiązań wodorowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tworząc izomery trans, powodujące zmianę właściwości odżywczych kwasów tłuszczowych, pozostając wyłącznie źródłem energii. Znajdują zastosowanie w margarynach twardych oraz wyrobach spożywczych (produktach cukierniczych wypiekanych). Zalecane jest całkowite wyeliminowanie (lub co najmniej ograniczenie) spożywania tłuszczy trans, ze względu na ich niekorzystny wpływ na organizm ludzki (m.in. podnoszą poziom cholesterolu całkowitego zakłócają proporcje pomiędzy jego frakcjami LDL i HDL, osłabiają odporność immunologiczną organizmu oraz wpływają negatywnie na gospodarkę insulinową, utrudniając transport pożywienia do komórek mięśniowych, odnotowani również ich wpływ na rozwój nowotworów. Bardzo rzadko stosowane w odżywkach sportowych o charakterze termogenicznym (np. batonach energetycznych).

Cholesterol

Informacje ogólne

Cholesterol jest pochodną cyklopentenoperhydrofenantrenu, wytwarzaną wewnątrz organizmu lub dostarczaną z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, owoce morza, podroby, tłuszcze, wędliny i żółtko jaja). Poszczególne frakcje cholesterolu mają różny wpływ na organizm ludzki. Jest wykorzystywany do produkcji związków o wysokiej aktywności biologicznej (kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3), jest budulcem błony komórkowej. Pojęcia „zły cholesterol” (LDL – zawierający lipoproteiny o niskiej wartości) i „dobry cholesterol” (HDL – lipoproteidy o wysokiej gęstości) są terminami umownymi. Cholesterol jest tylko jeden. Jego frakcje przenoszone są przez białka, które przenoszą go na ścianki naczynia krwionośnego (LDL), lub do wątroby (HDL). Poziom poszczególnych frakcji cholesterolu określa tzw. profil lipidowy, który, prawidłowo regulowany przez pożywienie, nie powinien powodować zaburzeń w relacji LDL - HDL..

Sód

Informacje ogólne

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Węglowodany

Informacje ogólne

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacje ogólne

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Cukry

Informacje ogólne

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacje ogólne

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Brain Fuel v2

119,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Game Over

149,00 zł

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>