Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Stevia Glycerite Stevia Glycerite

Better Stevia Glycerite to słodzik pochodzenia roślinnego, który zawiera naturalne wyciągi  z liści rośliny Stevia Rebaudiana. Preparat jest w postaci skoncentrowanego płynnego ekstraktu, nie zawiera alkoholu, posiada bardzo niski indeks glikemiczny i może być używany jako niezawierający kalorii substytut cukru oraz sztucznych słodzików.

Nadmierne spożycie cukru prowadzi do wielu problemów zdrowotnych, m.in. otyłości, choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego oraz może być przyczyną nowotworu. Stewia, w przeciwieństwie do innych słodzików, jest naturalna i wykazuje korzystne działanie biologiczne – zmniejsza poziom glukozy we krwi, obniża ciśnienie tętnicze, zmniejsza proces zapalny, hamuje rozwój próchnicy zębów, a ponadto jest bezpieczna i bardzo dobrze tolerowana przez organizm. Kolejną zaletą jest to, że stewia nie ulega fermentacji, dlatego jest stabilna i można przechowywać ją przez dłuższy czas bez wpływu na utratę właściwości.

Stewia (Stevia rebaudiana Bertoni) to roślina od lat wykorzystywana przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej, głównie Paragwaju. Dotychczas poznano ponad 200 gatunków stewii, jednak odmiana rebudiana Bertonii charakteryzuje się najlepszymi właściwościami, zarówno pod względem słodkości, jak i działania prozdrowotnego.

Substancje bioaktywne stewii
Najważniejszymi składnikami stewii są glikozydy, które odpowiadają za jej słodki smak. Związki te w zależności od uprawy stanowić mogą od 4-20 % masy świeżych liści. Zidentyfikowano dziewięć glikozydów stewiolowych, z których dwa mają największe znaczenie – jest to stewiozyd oraz rebaudiozyd A.

Stewiozyd jest substancją najliczniej występującą w liściach stewii. Ocenia się, że jest on ok. 300 razy bardziej słodszy od cukru. Ponadto związek ten jest stabilny w wysokiej temperaturze, nie dostarcza energii i nie ulega fermentacji oraz wywiera ochronny wpływ na szkliwo zębów. Reubadiozyd A występuje w roślinie w mniejszej ilości, jednak odznacza się wyższą słodkością – 200-400 razy słodszy niż cukier.

Stewiozyd oraz reubadiozyd A nie ulegają w przewodzie pokarmowym rozkładowi przez enzymy trawienne. Związki te hydrolizowane są przez bakterie jelitowe do stewiolu, który następnie przedostają się do krwi. Substancja te nie jest magazynowana w organizmie i jest dość szybko wydalana, głównie wraz z moczem.

W skład stewii wchodzą nie tylko substancje odpowiedzialne za słodki smak, ale również składniki wywierające korzystny wpływ na organizm. Roślina ta zawiera także m.in. flawonoidy, alkaloidy, chlorofile, ksantofile, czy olejki eteryczne, a także składniki mineralne, takie jak: potas, magnez, sód, fosfor, żelazo, miedź, mangan, selen, siarka oraz witaminy (witamina C, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy).

Działąnie hipoglikemizujące
Składniki bioaktywne stewii przyczyniają się do zmniejszenia poziomu glukozy we krwi. Dzieje się to na wskutek różnych mechanizmów, m.in. poprzez zmniejszenie wchłaniania glukozy w rąbku szczoteczkowym jelita cienkiego. Ponadto związki zawarte w stewii, hamują glukoneogenezę, stymulują wydzielanie insuliny i poprawiają insulinowrażliwość, a co najważniejsze – nie powodują wzrostu glikemii podczas trawienia, dzięki czemu mogą być stosowane przez osoby z cukrzycą typu 2.

Działanie przeciwzapalne i przeciwpróchnicze
Wyciąg ze stewii posiada działanie przeciwdrobnoustrojowe, hamuje wzrost Streptococcus mutans, dlatego w przeciwieństwie do sacharozy nie zwiększa ryzyka rozwoju próchnicy. Ponadto, dzięki zawartości m.in. cynku i selenu, wspomaga regenerację skóry i leczenie opornie gojących się ran, a także może wywierać korzystny efekt w przypadku infekcji i przeziębień. Stewiozyd dodatkowo stymuluje układ odpornościowy, reguluje procesy zapalne, a także może hamować niepożądane skutki reakcji zapalnej.

Działanie hipotensyjne
Badania naukowe wykazały, że stewia posiada zdolność do obniżania ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym poprzez ograniczenie napływu jonów Ca2+ do komórek mięśniówki gładkiej naczyń krwionośnych, co skutkuje rozszerzeniem naczyń i zmniejszeniem oporu obwodowego. Ponadto przyczynia się do zwiększonego wydalania sodu z moczem, dzięki czemu również pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Efekt hipotensyjny zaobserwowano jedynie u osób chorych na nadciśnienie tętnicze, u osób zdrowych nie zauważono istotnych zmian. Co istotne, długotrwałe stosowanie stewii przez osoby z nadciśnieniem jest bardzo dobrze tolerowane  i może stanowić uzupełnienie terapii.

Podsumowując, Better Stevia to suplement diety rekomendowany wszystkim osobom dbającym o zdrowy styl życia, a w szczególności diabetykom i osobom zmagającym się z otyłością oraz nadciśnieniem. Preparat idealnie nadaje się jako zamiennik sacharozy oraz sztucznych słodzików i można ją stosować jako bezpieczny dodatek do napojów czy wypieków. 

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Stevia Glycerite Stevia Glycerite 237 ml
Now Foods
109,00 zł

Stevia Glycerite 237 ml

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,74 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,74 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Naturalny zamiennik cukru
  • Nie zwiększa poziomu glukozy we krwi
  • Nie powoduje próchnicy zębów
  • Zmniejsza ciśnienie tętnicze
  • Działa przeciwzapalnie
  • Nie zawiera kalorii
  • Nie zawiera alkoholu
  • Rekomendowana diabetykom

Better Stevia Glycerite to słodzik pochodzenia roślinnego, który zawiera naturalne wyciągi  z liści rośliny Stevia Rebaudiana. Preparat jest w postaci skoncentrowanego płynnego ekstraktu, nie zawiera alkoholu, posiada bardzo niski indeks glikemiczny i może być używany jako niezawierający kalorii substytut cukru oraz sztucznych słodzików.

Nadmierne spożycie cukru prowadzi do wielu problemów zdrowotnych, m.in. otyłości, choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego oraz może być przyczyną nowotworu. Stewia, w przeciwieństwie do innych słodzików, jest naturalna i wykazuje korzystne działanie biologiczne – zmniejsza poziom glukozy we krwi, obniża ciśnienie tętnicze, zmniejsza proces zapalny, hamuje rozwój próchnicy zębów, a ponadto jest bezpieczna i bardzo dobrze tolerowana przez organizm. Kolejną zaletą jest to, że stewia nie ulega fermentacji, dlatego jest stabilna i można przechowywać ją przez dłuższy czas bez wpływu na utratę właściwości.

Stewia (Stevia rebaudiana Bertoni) to roślina od lat wykorzystywana przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej, głównie Paragwaju. Dotychczas poznano ponad 200 gatunków stewii, jednak odmiana rebudiana Bertonii charakteryzuje się najlepszymi właściwościami, zarówno pod względem słodkości, jak i działania prozdrowotnego.

Substancje bioaktywne stewii
Najważniejszymi składnikami stewii są glikozydy, które odpowiadają za jej słodki smak. Związki te w zależności od uprawy stanowić mogą od 4-20 % masy świeżych liści. Zidentyfikowano dziewięć glikozydów stewiolowych, z których dwa mają największe znaczenie – jest to stewiozyd oraz rebaudiozyd A.

Stewiozyd jest substancją najliczniej występującą w liściach stewii. Ocenia się, że jest on ok. 300 razy bardziej słodszy od cukru. Ponadto związek ten jest stabilny w wysokiej temperaturze, nie dostarcza energii i nie ulega fermentacji oraz wywiera ochronny wpływ na szkliwo zębów. Reubadiozyd A występuje w roślinie w mniejszej ilości, jednak odznacza się wyższą słodkością – 200-400 razy słodszy niż cukier.

Stewiozyd oraz reubadiozyd A nie ulegają w przewodzie pokarmowym rozkładowi przez enzymy trawienne. Związki te hydrolizowane są przez bakterie jelitowe do stewiolu, który następnie przedostają się do krwi. Substancja te nie jest magazynowana w organizmie i jest dość szybko wydalana, głównie wraz z moczem.

W skład stewii wchodzą nie tylko substancje odpowiedzialne za słodki smak, ale również składniki wywierające korzystny wpływ na organizm. Roślina ta zawiera także m.in. flawonoidy, alkaloidy, chlorofile, ksantofile, czy olejki eteryczne, a także składniki mineralne, takie jak: potas, magnez, sód, fosfor, żelazo, miedź, mangan, selen, siarka oraz witaminy (witamina C, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy).

Działąnie hipoglikemizujące
Składniki bioaktywne stewii przyczyniają się do zmniejszenia poziomu glukozy we krwi. Dzieje się to na wskutek różnych mechanizmów, m.in. poprzez zmniejszenie wchłaniania glukozy w rąbku szczoteczkowym jelita cienkiego. Ponadto związki zawarte w stewii, hamują glukoneogenezę, stymulują wydzielanie insuliny i poprawiają insulinowrażliwość, a co najważniejsze – nie powodują wzrostu glikemii podczas trawienia, dzięki czemu mogą być stosowane przez osoby z cukrzycą typu 2.

Działanie przeciwzapalne i przeciwpróchnicze
Wyciąg ze stewii posiada działanie przeciwdrobnoustrojowe, hamuje wzrost Streptococcus mutans, dlatego w przeciwieństwie do sacharozy nie zwiększa ryzyka rozwoju próchnicy. Ponadto, dzięki zawartości m.in. cynku i selenu, wspomaga regenerację skóry i leczenie opornie gojących się ran, a także może wywierać korzystny efekt w przypadku infekcji i przeziębień. Stewiozyd dodatkowo stymuluje układ odpornościowy, reguluje procesy zapalne, a także może hamować niepożądane skutki reakcji zapalnej.

Działanie hipotensyjne
Badania naukowe wykazały, że stewia posiada zdolność do obniżania ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym poprzez ograniczenie napływu jonów Ca2+ do komórek mięśniówki gładkiej naczyń krwionośnych, co skutkuje rozszerzeniem naczyń i zmniejszeniem oporu obwodowego. Ponadto przyczynia się do zwiększonego wydalania sodu z moczem, dzięki czemu również pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Efekt hipotensyjny zaobserwowano jedynie u osób chorych na nadciśnienie tętnicze, u osób zdrowych nie zauważono istotnych zmian. Co istotne, długotrwałe stosowanie stewii przez osoby z nadciśnieniem jest bardzo dobrze tolerowane  i może stanowić uzupełnienie terapii.

Podsumowując, Better Stevia to suplement diety rekomendowany wszystkim osobom dbającym o zdrowy styl życia, a w szczególności diabetykom i osobom zmagającym się z otyłością oraz nadciśnieniem. Preparat idealnie nadaje się jako zamiennik sacharozy oraz sztucznych słodzików i można ją stosować jako bezpieczny dodatek do napojów czy wypieków. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 237 mlPorcja jednorazowa: 5 kropli (0.16 ml)Ilość porcji w opakowaniu: 1481
w 1 porcji (0.16 ml)zawartość%ZDS
Kalorie0*
Tłuszcze0 g0%
Sód0 mg0%
Węglowodany0 g0%
Cukry0 g0%
Białko0 g*

Pozostałe składniki

Gliceryna Roślinna, Certyfikowany organiczny Ekstrakt z Liści Stewii, Woda Demineralizowana, Oczyszczony Ekstrakt z Liści Stewii.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Usp Labs
79,00 zł

Aminokwasy egzogenne wzbogacone w kofeinę i cholinę. Zwiększają wytrzymałość, dodają energii i zwiększają skupienie.

Kupuję
Performax Labs
139,00 zł

Suplement do spożycia w trakcie treningu, sprzyjający utrzymaniu anabolicznego środowiska i regeneracji

Kupuję
Scitec
83,00 zł

BCAA wzbogacone dodatkowymi składnikami. Ma silne działanie anaboliczne i wspomaga regenerację mięśni.

Kupuję
Trec
76,00 zł

Aminokwasy z tauryną, glutaminą, witaminami C i B6. Zwiększają wytrzymałość i wspomagają regenerację.

Kupuję
Bsn
139,00 zł
(1)

Suplement zawierający aminokwasy BCAA i wyselekcjonowane EAA. Ułatwia regenerację po treningach.

Kupuję
Life Extension
105,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Ostatnio na blogu

Wpływ wysiłku fizycznego na wrażliwość insulinową

Wpływ wysiłku fizycznego na wrażliwość insulinową

Insulinooporność jest często występującym zjawiskiem u starszych osób, chociaż staje się coraz bardziej powszechna we wszystkich grupach wiekowych, w tym...

czytaj więcej
Nowatorskie metody terapii depresji – farmakologia to nie wszystko

Nowatorskie metody terapii depresji – farmakologia to nie wszystko

Niedawny tekst miałem przyjemność poświęcić najpopularniejszym i najlepiej znanym społeczeństwu technikom terapii zaburzeń depresyjnych. Dziś, zgodnie z...

czytaj więcej
Czy suplementacja miodem ma sens? – część 2 – miód i zdrowie

Czy suplementacja miodem ma sens? – część 2 – miód i zdrowie

Wiedziano o tym już dosyć dawno. Jeśli by wierzyć skalnym malunkom – ludzie stosowali miód ok. 5500 lat temu. Terapeutyczne zastosowanie miodu notowali...

czytaj więcej
Czy suplementacja miodem ma sens? – część 1 – miód i sport

Czy suplementacja miodem ma sens? – część 1 – miód i sport

Suplementacja węglowodanów jest szeroko rozpowszechniona w środowisku osób aktywnych. Chętnie sięga się po napoje izotoniczne, odzywki typu carbo, żele...

czytaj więcej
bareczki

bareczki

DIETA + suplementy WITAMINY – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo, VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie trening na...

czytaj więcej
Waflowa kanapka a’la KNOPERS

Waflowa kanapka a’la KNOPERS

Knoppers to z pewnością ulubiona przekąska wielu z Was. Przedstawiam jej fit wersję, dzięki której możecie spożyć go nawet na diecie! ✔️3 sztuki...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027