Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Extreme Regenerate Gel Extreme Regenerate Gel

Trec Extreme Regenerate Gel to profesjonalny produkt wspierający procesy regeneracyjne organizmu w formie żelu energetycznego. Dzięki zastosowanej formule Hydro Gel produkt wchłania się już w jamie ustnej i szybko przedostaje się do krwioobiegu. Preparat zawiera m.in. aminokwasy (w tym BCAA), hydrolizat kolagenu, węglowodany, magnez i inne składniki przyśpieszające odnowę organizmu między kolejnymi jednostkami treningowymi.

Adaptacja organizmu a regeneracja powysiłkowa
Niezależnie od rodzaju aktywności fizycznej, organizm zostaje poddany wysiłkowi. Jeśli intensywność treningu systematycznie się zwiększa, mięśnie dostają kolejne bodźce do wzrostu i obserwuje się zmiany adaptacyjne organizmu do wysiłku – m.in. zwiększenie pojemności płuc, budowę masy mięśniowej oraz usprawnianie funkcjonowania układu nerwowego i krwionośnego.

Aby nastąpił proces adaptacji, organizm musi się najpierw zregenerować, czyli powrócić do stanu homeostazy. Bez tego proces adaptacji treningowe nie będzie przebiegał optymalnie. Aby wspomóc fizjologiczne procesy regeneracyjne i ułatwić przełamywanie nowych barier na treningu, warto sięgnąć po profesjonalne produkty przeznaczone do tego celu.

Szybko przyswajalne węglowodany dla regeneracji glikogenu
Węglowodany szybko przyswajalne uzupełniają zapasy glikogenu mięśniowego, którego rezerwy zostają zmniejszone w trakcie treningu. Maltodekstryna, czyli wielocukier składający się głównie z cząsteczek glukozy, posiada wysoki indeks glikemiczny (IG=105) i zapewnia szybkie uzupełnienie zapasów glikogenu. Jest bardzo szybko przyswajana przez organizm, warunkując natychmiastowe działanie żelu. Dekstroza jest cukrem prostym (IG=100), ułatwiającym transport kreatyny do mięśni. Oba te składniki wspomagają skuteczne dostarczenie paliwa dla mięśni i zwiększenie poziomu energii.

Aminokwasy BCAA dla ochrony mięśni przed katabolizmem
BCAA czyli aminokwasy o rozgałęzionym łańcuchu bocznym, w których w skład wchodzi L-Leucyna, L-WalinaL-Izoleucyna, nasilają procesy anaboliczne oraz wykazują działanie chroniące tkankę mięśniową przed katabolizmem. Ponadto zmniejszają wywołane uszkodzeniami włókien bolesności mięśniowe.

Aminokwasy wspierające metabolizm, produkcję energii, budujące tkankę łączną
Hydrolizat kolagenu dostarcza szeregu aminokwasów obecnych w kolagenie. Kolagen jest białkiem, które występuje najobficiej w ludzkim organizmie. Jest materiałem budulcowym tkanki łącznej, zatem wchodzi w skład m.in. skóry, kości, zębów, ścięgien i więzadeł. Regularne przyjmowanie kolagenu wspomaga regenerację uszkodzonych podczas treningu tkanek łącznych i zapobiega powstawaniu kontuzji.

L-Glutamina to aminokwas endogenny warunkujący prawidłowy metabolizm azotu i usuwanie nadmiaru toksycznego amoniaku. Stanowi około 50% aminokwasów składających się na tkankę mięśniową. Odpowiedni poziom L-glutaminy promuje utrzymanie anabolicznego środowiska, hamuje katabolizm, niweluje występowanie bolesności mięśniowych i zwiększa odporność organizmu.

L-Arginina jest aminokwasem zaliczanym do aminokwasów względnie egzogennych, ponieważ może być syntezowany w organizmie, ale wydajność syntezy zależy od poziomu innych aminokwasów – proliny i kwasu glutaminowego. L-arginina zwiększa syntezę tlenku azotu (NO), który rozszerza światło naczyń krwionośnych i ułatwia transport krwi w organizmie, a wraz z nią tlenu i składników odżywczych niezbędnych do regeneracji tkanek. Uczestniczy także w przemianach azotowych w cyklu mocznikowym.

Kreatyna to jeden z najlepiej przebadanych „sportowych” suplementów. Zwiększa siłę i wydolność organizmu, a także pomaga budować masę mięśniową. W organizmie kreatyna przekształcana jest do fosfokreatyny, która jest wykorzystywana do odtworzenia adezynotrójfosforanu (ATP). ATP to związek wysokoenergetyczny, zaangażowany w skurcz mięśni, przekazywanie impulsów nerwowych i wytwarzanie ciepła. Kreatyna, dostarczając grupy fosforanowej, pozwala na sprawniejszy przebieg cyklu Krebsa, zwiększając tym samym poziom energii. Kwas jabłkowy, z którym kreatyna została połączona, również uczestniczy w cyklu Krebsa i usprawnia jego przebieg.

Minerały dla prawidłowej gospodarki elektrolitowej
Sól jest powszechnym niedoborowym składnikiem w diecie osoby aktywnie fizycznej. Jest źródłem jonów sodowych i chlorkowych, które w dużej mierze zostają wydalone wraz z potem podczas wysiłku fizycznego. Sól reguluje poziom pH ustroju, przewodnictwo nerwowe i wraz z innymi elektrolitami warunkuje prawidłowy poziom wody w organizmie.

Magnez jest niezbędnym pierwiastkiem, uczestniczącym w skurczu mięśni i zapobiegającym ich mimowolnemu kurczeniu. Zwiększa gęstość kości i wspiera wydolność tlenową organizmu. Magnez reguluje gospodarkę cukrową i zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę. Niski poziom magnezu może objawiać się przewlekłym zmęczeniem oraz spadkiem kondycji fizycznej i psychicznej.

Podsumowując, Trec Extreme Regenerate Gel to preparat w wygodnej formie żelu do spożycia zaraz po treningu, wspomagający szybkie przywrócenie homeostazy organizmu. Zawarte w preparacie substancje usprawnią syntezę glikogenu, nasilają procesy anaboliczne i niwelują wywołane treningiem bolesności mięśniowe. Stosowanie po treningu skraca czas odnowy organizmu do następnej jednostki treningowej.

 

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Extreme Regenerate Gel Extreme Regenerate Gel 90g
TREC
6,50 zł

Extreme Regenerate Gel 90g

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,49 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,49 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Zaawansowana formuła wspierająca regenerację organizmu
  • Zmniejsza występowanie bolesności mięśniowych
  • Wygodna forma żelu do spożycia po treningu
  • Zawiera szybko przyswajalne węglowodany
  • Skraca czas potrzebny na regenerację
  • Reguluje gospodarkę elektrolitową
  • Promuje odbudowę tkanki łącznej
  • Zawiera aminokwasy BCAA
  • Nasila procesy anaboliczne
  • Usprawnia przepływ krwi
  • Zwiększa poziom energii
  • Atrakcyjny smak

Trec Extreme Regenerate Gel to profesjonalny produkt wspierający procesy regeneracyjne organizmu w formie żelu energetycznego. Dzięki zastosowanej formule Hydro Gel produkt wchłania się już w jamie ustnej i szybko przedostaje się do krwioobiegu. Preparat zawiera m.in. aminokwasy (w tym BCAA), hydrolizat kolagenu, węglowodany, magnez i inne składniki przyśpieszające odnowę organizmu między kolejnymi jednostkami treningowymi.

Adaptacja organizmu a regeneracja powysiłkowa
Niezależnie od rodzaju aktywności fizycznej, organizm zostaje poddany wysiłkowi. Jeśli intensywność treningu systematycznie się zwiększa, mięśnie dostają kolejne bodźce do wzrostu i obserwuje się zmiany adaptacyjne organizmu do wysiłku – m.in. zwiększenie pojemności płuc, budowę masy mięśniowej oraz usprawnianie funkcjonowania układu nerwowego i krwionośnego.

Aby nastąpił proces adaptacji, organizm musi się najpierw zregenerować, czyli powrócić do stanu homeostazy. Bez tego proces adaptacji treningowe nie będzie przebiegał optymalnie. Aby wspomóc fizjologiczne procesy regeneracyjne i ułatwić przełamywanie nowych barier na treningu, warto sięgnąć po profesjonalne produkty przeznaczone do tego celu.

Szybko przyswajalne węglowodany dla regeneracji glikogenu
Węglowodany szybko przyswajalne uzupełniają zapasy glikogenu mięśniowego, którego rezerwy zostają zmniejszone w trakcie treningu. Maltodekstryna, czyli wielocukier składający się głównie z cząsteczek glukozy, posiada wysoki indeks glikemiczny (IG=105) i zapewnia szybkie uzupełnienie zapasów glikogenu. Jest bardzo szybko przyswajana przez organizm, warunkując natychmiastowe działanie żelu. Dekstroza jest cukrem prostym (IG=100), ułatwiającym transport kreatyny do mięśni. Oba te składniki wspomagają skuteczne dostarczenie paliwa dla mięśni i zwiększenie poziomu energii.

Aminokwasy BCAA dla ochrony mięśni przed katabolizmem
BCAA czyli aminokwasy o rozgałęzionym łańcuchu bocznym, w których w skład wchodzi L-Leucyna, L-WalinaL-Izoleucyna, nasilają procesy anaboliczne oraz wykazują działanie chroniące tkankę mięśniową przed katabolizmem. Ponadto zmniejszają wywołane uszkodzeniami włókien bolesności mięśniowe.

Aminokwasy wspierające metabolizm, produkcję energii, budujące tkankę łączną
Hydrolizat kolagenu dostarcza szeregu aminokwasów obecnych w kolagenie. Kolagen jest białkiem, które występuje najobficiej w ludzkim organizmie. Jest materiałem budulcowym tkanki łącznej, zatem wchodzi w skład m.in. skóry, kości, zębów, ścięgien i więzadeł. Regularne przyjmowanie kolagenu wspomaga regenerację uszkodzonych podczas treningu tkanek łącznych i zapobiega powstawaniu kontuzji.

L-Glutamina to aminokwas endogenny warunkujący prawidłowy metabolizm azotu i usuwanie nadmiaru toksycznego amoniaku. Stanowi około 50% aminokwasów składających się na tkankę mięśniową. Odpowiedni poziom L-glutaminy promuje utrzymanie anabolicznego środowiska, hamuje katabolizm, niweluje występowanie bolesności mięśniowych i zwiększa odporność organizmu.

L-Arginina jest aminokwasem zaliczanym do aminokwasów względnie egzogennych, ponieważ może być syntezowany w organizmie, ale wydajność syntezy zależy od poziomu innych aminokwasów – proliny i kwasu glutaminowego. L-arginina zwiększa syntezę tlenku azotu (NO), który rozszerza światło naczyń krwionośnych i ułatwia transport krwi w organizmie, a wraz z nią tlenu i składników odżywczych niezbędnych do regeneracji tkanek. Uczestniczy także w przemianach azotowych w cyklu mocznikowym.

Kreatyna to jeden z najlepiej przebadanych „sportowych” suplementów. Zwiększa siłę i wydolność organizmu, a także pomaga budować masę mięśniową. W organizmie kreatyna przekształcana jest do fosfokreatyny, która jest wykorzystywana do odtworzenia adezynotrójfosforanu (ATP). ATP to związek wysokoenergetyczny, zaangażowany w skurcz mięśni, przekazywanie impulsów nerwowych i wytwarzanie ciepła. Kreatyna, dostarczając grupy fosforanowej, pozwala na sprawniejszy przebieg cyklu Krebsa, zwiększając tym samym poziom energii. Kwas jabłkowy, z którym kreatyna została połączona, również uczestniczy w cyklu Krebsa i usprawnia jego przebieg.

Minerały dla prawidłowej gospodarki elektrolitowej
Sól jest powszechnym niedoborowym składnikiem w diecie osoby aktywnie fizycznej. Jest źródłem jonów sodowych i chlorkowych, które w dużej mierze zostają wydalone wraz z potem podczas wysiłku fizycznego. Sól reguluje poziom pH ustroju, przewodnictwo nerwowe i wraz z innymi elektrolitami warunkuje prawidłowy poziom wody w organizmie.

Magnez jest niezbędnym pierwiastkiem, uczestniczącym w skurczu mięśni i zapobiegającym ich mimowolnemu kurczeniu. Zwiększa gęstość kości i wspiera wydolność tlenową organizmu. Magnez reguluje gospodarkę cukrową i zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę. Niski poziom magnezu może objawiać się przewlekłym zmęczeniem oraz spadkiem kondycji fizycznej i psychicznej.

Podsumowując, Trec Extreme Regenerate Gel to preparat w wygodnej formie żelu do spożycia zaraz po treningu, wspomagający szybkie przywrócenie homeostazy organizmu. Zawarte w preparacie substancje usprawnią syntezę glikogenu, nasilają procesy anaboliczne i niwelują wywołane treningiem bolesności mięśniowe. Stosowanie po treningu skraca czas odnowy organizmu do następnej jednostki treningowej.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 90 gPorcja jednorazowa: 45 gIlość porcji w opakowaniu: 2
w porcji (90 g)zawartość%ZDS
Kalorie84 kcal*
Tłuszcz0,01 g*
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,00 g*
Węglowodany19,09 g*
- w tym cukry9,80 g*
Białko1,86 g*
Sól0,45 g*
Magnez (Cytrynian magnezu )110,00 mg29%
Składniki aktywne:*
Dekstroza10,00 g*
Maltodekstryny10,00 g*
Aminokwasy rozgałęzione BCAA3,00 g*
-w tym L-Leucyna1,50 g*
-w tym L-Izoleucyna0,75 g*
-w tym Walina0,75 g*
Hydrolizat kolagenu 2,00 g*
L-Glutamina600,00 mg*
Chlorowodorek L-Arginina300,00 mg*
-w tym L-Arginina250,00 mg*
Jabłczan Kreatyny300,00 mg*
-w tym kreatyna220,00 mg*

Pozostałe składniki

Woda; substancje zagęszczające – guma guar, guma ksantanowa; regulator kwasowości – kwas cytrynowy; aromat; substancje słodzące – acesulfam K, sacharynian sodu, cyklaminian sodu, sukraloza; substancje konserwujące – sorbinian potasu, benzoesan sodu; barwnik – ryboflawina.

Produkt może zawierać alergeny takie jak: mleko, soja, pszenica, jęczmień, jaja, orzeszki ziemne i orzechy.

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Mykind Organics Men's Once Daily
Mykind Organics Men's Once Daily
GARDEN OF LIFE

Bogactwo witamin i minerałów. Wspiera zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie męskiego organizmu.

109,00 zł
więcej
Super BCAA System
Super BCAA System
TREC

BCAA z dodatkiem witaminy B6 i tauryny. Zwiększa energię i przyśpiesza regeneracje.

79,00 zł
więcej
100% Beef Aminos
100% Beef Aminos
UNIVERSAL

Kompleks aminokwasów całodziennych. Ogranicza katabolizm i wspiera procesy anaboliczne.

84,00 zł
więcej
Amino 5600
Amino 5600
SCITEC

Suplement diety zawierający wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy.

139,00 zł
więcej
Amino 4500
Amino 4500
TREC

Suplement aminokwasowy. Działa anabolicznie i antykatabolicznie oraz zwiększa wydolność.

110,00 zł
więcej
Amino X
Amino X
BSN

Suplement zawierający aminokwasy BCAA i wyselekcjonowane EAA. Ułatwia regenerację po treningach.

159,00 zł
więcej

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Cytrynian magnezu

Informacja

Cytrynian magnezu jest to sól magnezu i kwasu cytrynowego. Stanowi jedną z najlepiej przyswajalnych form magnezu, który pełni wiele istotnych funkcji w organizmie. Odpowiada między innymi za prawidłowe działanie układu nerwowego, immunologicznego, czy mięśniowego.

Magnez posiada działanie uspokajające poprzez zmniejszanie pobudliwości komórek nerwowych. Dzięki wprowadzeniu tego pierwiastka do diety, potencjalnie można zatem poprawić jakość snu, czy też zredukować poziom stresu.

Korzystny wpływ na układ krwionośny to kolejna z cech magnezu. Zapobiega on bowiem nadciśnieniu oraz odkładaniu się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych (tętnic), dzięki czemu może zapobiegać chorobom związanym z układem krwionośnym.

Magnez odgrywa również znaczącą rolę w procesie skurczu mięśnia, a więc wpływa na działanie całego układu mięśniowego. Bierze też udział w prawidłowej syntezie białka, procesie podziału komórek oraz w prawidłowym przebiegu metabolizmu energetycznego. Pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości oraz całościowej elektrolitowej równowagi w organizmie.

Składniki aktywne

Informacja

Składniki aktywne, są kompleksem składników odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie organizmu ludzkiego, pochodzenia naturalnego (roślinne lub zwierzęcego) lub syntetycznych (o identycznym działaniu), które po spożyciu (i strawieniu) przynoszą odpowiedni efekt fizjologiczny organizmu zgodny z ich specyfiką. Przykładowo należą do nich kofeina i wyciąg z  zielonej herbaty stosowane jako składnik spalaczy tłuszczu, składniki powodujące przyrosty energii czy poszczególnych układów organizmu.

Oprócz składników aktywnych, wymienić należy składniki dodatkowe, które przedłużają trwałość produktów oraz nadają im określone cechy fizyczne lub chemiczne.

Dostępne na www.muscle-zone.pl w postaci preparatów wieloskładnikowych jak i monopreparatów.

Maltodekstryny

Informacja

Maltodekstryny - węglowodany złożone uzyskiwane ze skrobi w wyniku enzymatycznej depolimeryzacji, posiadające wysoką i szybką przyswajalność (porównywalną z przyswajalnością glukozy). Dzielą się na niskocukrzone, średniocukrzone i wysokocukrzone przy czym każdy z rodzajówe charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym (IG) – powyżej 80 do ok. 110. Są łatwym źródłem przyswajalnej energii, wspomagającym gospodarkę insulinową, uzupełniającym glikogen mięśniowy i usprawniającym transport kreatyny i aminokwasów do komórek mięśniowych wpływający na wzrost zdolności wysiłkowych. W suplementacji sportowej preparaty zawierające maltodekstryny stosowane są około wysiłkowo oraz jako uzupełnienie wartości energetycznej posiłków.

Dawkowanie: brak norm jednostkowego spożycia. W suplementacji stosowane zwyczajowo 20-70g/1porcję, 3 razy dziennie około treningowo. Nie zaleca się przyjmowania preparatu przed snem oraz do stosowania przez osoby mające tendencję do tycia . 

BCAA

Informacja

BCAA to trzy aminokwasy egzogenne posiadające rozgałęziony łańcuch alifatyczny boczny (izoleucyna, leucyna i walina) oraz podobny przebieg procesów metabolicznych zachodzących w tkance mięśniowej. W postaci naturalnej występują w pożywieniu wysokobiałkowym zwierzęcym (np.wołowina, proteiny mleczne). BCAA wykazują potencjał antykataboliczny i anaboliczny. Wspomagają nośniki energii w kryzysie energetycznym oraz wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego (likwidują stres, zmniejszają zmęczenie) i aktywność hormonów i kinaz odpowiedzialnych za metabolizm białek. W suplementacji sportowej stosowane są jako elementy wspomagania zdolności wysiłkowych (siły i wytrzymałości) i odnowy biologicznej powysiłkowej; także antykatabolik i katalizator przemian anabolicznych. Przyjmowanie BCAA po wysiłku prawie natychmiast odbudowuje poziom tych aminokwasów we krwi (z pominięciem wątroby) i zasila tkankę mięśniową. Leucyna powoduje aktywację kinazy mTOR (rozpoczynającej anabolizm białek mięśniowych) oraz wykazuje wzmacniające działanie z insuliną, która oddziaływuje na kinazę PI3 i kinazę białkową B). Aminokwasy rozgałęzione BCAA, chętnie stosowane przez sportowców dyscyplin siłowych, siłowo-wytrzymałościowych i wytrzymałościowych,   dostępne są w postaci monopreparatów, a także zaawansowanych suplementach aminokwasowych, kreatynowych, stackach przed- i po- treningowych, oraz w napojach izotonicznych.

Dawkowanie: zazwyczaj 1–2 gramy BCAA na każde 10kg masy ciała w ciągu doby. Głownie przed i po treningu.

Leucyna

Informacja

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

Izoleucyna

Informacja

Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed  rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.

Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.

Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.

Walina

Informacja

Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.

Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.

Hydrolizat kolagenu (FORTIGEL)

Informacja

Hydrolizat kolagenu (FORTIGEL) otrzymywany w wyniku hydrolizy enzymatycznej kolagenu będącego głównym składnikiem budującym tkankę łączną (ścięgna, więzadłach chrząstkowych, kościach i naczyniach krwionośnych), z grupy białek włóknistych (tj. skleroprotein fibrylarnych). Opatentowaną formułę hydrolizatu kolageny tworzą aminokwasy (m.in. prolina, glicyna, hydroksyprolina i hydroksylizyna) połączone wiązaniami peptydowymi. Jest substancją  łatwo i dobrze przyswajalną. Zalecany w suplementacji sportowej i u osób szczególnie aktywnych, a także podczas rekonwalescencji po przebytych kontuzjach i niektórych chorobach.

Dawkowanie:  10–20g na dobę (stosowane zwyczajowo w suplementacji).

L-Glutamina

Informacja

L-glutamina - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. L-glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.

Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.

Arginina

Informacja

Arginina jest aminokwasem egzogennym, występuje jako składnik białek w pożywieniu syntezowanych w ustroju człowieka w wielkościach nie zawsze potrzebnych, stąd konieczne jej dostarczanie w postaci syntetyków. Bierze udział w procesach biosyntezy agmatyny, kreatyny i tlenków azotu. Stosowanie suplementów zawierających argininę wpływa przetreningowo na zwiększenie zdolności wysiłkowych (wytrzymałość, siła). Zażyta po znacznym wysiłku intensyfikuje przenoszenie składników energetycznych i budulcowych i intensyfikuje proces odnowy. Stosowana przed snem w połączeniu z lizyną i ornityną potęguje syntezę hormonu wzrostu. Uczestniczy w wewnątrzustrojowej  syntezie kreatyny. Arginina (jako prekursor ornityny) bierze udział w cyklu mocznikowym, zwiększa przepływ krwi w układzie krwionośnym, zwiększa potencję seksualną (w krótkim czasie po zastosowaniu). Wpływa na odporność organizmu przeciwdziałając infekcjom oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. W suplementach bywa najczęściej w postaci alfaketoglutaranu.

Jabłczan Kreatyny

Informacja

Jabłczan kreatyny (tri-creatine malate, TCM, di-creatine malate) stanowi połączenie jednej cząsteczki kreatyny i trzech (lub dwóch) cząsteczek kwasu jabłkowego w postaci zjonizowanej (jabłczanu) w jedną molekułę. Charakteryzuje się lepszą rozpuszczalnością w cieczach od monohydratu kreatyny. Jabłczan bierze udział w przemianach energetycznych potęgując działanie w tym zakresie kreatyny. Przy prawidłowym stosowaniu jabłczanu kreatyny następuje wzrost zdolności wysiłkowych organizmu (siły i wytrzymałości), przyśpieszenie – chociaż wolniejsze niż gwarantują inne związki kreatyny, za to lepszej jakości – przyrostów masy beztłuszczowej, zapewnia szybszą i lepszą odnowę biologiczną po wysiłku. W celu szybkiego wysycenia mięśni kreatyną należy stosować produkty zawierające insulinę (węglowodany i białka,) lub insulinomimetyki (i substancje o działaniu im podobnym: ALA, d-pinitol, tauryna). Jabłczan kreatyny dostępny jest w postaci proszków i kapsułek (monopreparatów oraz stacków kreatynowych) do nabycia na muscle-zone.pl

Dawkowanie: Zwyczajowo zalecane w sporcie, zależnie od formy preparatu, rodzaju wysiłku i masy ciała stosuje się zazwyczaj jeden z następujących modeli przyjmowania kreatyny:
- suplementacja cykliczna: 5-10g na dobę w 1-3 porcjach w ciągu dnia, po 2-5g na dawkę. Długość cyklu ok. 4-12 tygodni
- suplementacja stała: 0,03-0,05g na kg masy ciała, przez dłuższy czas.

Kreatyna

Informacja

Kreatyna (kwas β-metyloguanidynooctowy) jest substancją endogenną, powstającą z aminokwasów zawartych w wątrobie i nerkach (l-argininy, l-glicyny oraz l-metioniny) oraz przy spożyciu pokarmów mięsnych. Jej działanie zapewnia utrzymywanie poziomu adenotrójfosforanu (ATP), będącego nośnikiem energii, zwiększa uwodnienie komórek mięśniowych oraz magazynuje glikogen. W suplementacji sportowej kreatyna jest magazynowana w mięśniach, co wpływa na poprawę gospodarki energią, zdolności wysiłkowe oraz szybką regenerację i przyrost masy mięśniowej. Posiada potencjał erogeniczny, anaboliczny oraz antykataboliczny.

Kreatyna jest jedną z doskonale działających substancji używanych w sporcie wyczynowym, o renomie potwierdzonej przez badania naukowe. Dostępna w postaci monopreparatów, takich jak: ester kreatyny, jabłczan kreatyny, monohydrat kreatyny oraz preparatów wieloskładnikowych (zarówno kilku form kreatyny, jak również  innych substancji (prekursory tlenku azotu, aminokwasy typu BCAA).  Preparaty zawierające kreatynę dostępne w sprzedaży na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: zależnie od formy preparatu, rodzaju wysiłku i masy ciała stosuje się zazwyczaj jeden z następujących modeli przyjmowania kreatyny:
- suplementacja cykliczna: 5 - 10g na dobę w 1 - 3 porcjach w ciągu dnia, po 2 - 5g na dawkę. Długość cyklu ok. 4 - 12 tygodni
- suplementacja cykliczna z fazą nasycenia: pierwsze 5 - 7 dni po 20 - 30g na dobę w 4 - 6 dawkach po 4 - 6g na porcję, następnie w fazie podtrzymującej 2 - 10g na dobę w dawkach podzielonych. Długość cyklu ok. 4 - 8 tygodni
- suplementacja stała: 0,03 - 0,05g na kg masy ciała, przez dłuższy czas.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ
Premiera w Muscle-Zone!
APOLLO'S HEGEMONY
Synephrine HCL
59,00 zł
APOLLO'S HEGEMONY
CDP Choline
109,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2018 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>