Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Gainerator Gainerator

Olimp Gainerator to zaawansowany suplement typu gainer, będący źródłem węglowodanów w opatentowanej formule Low-GLC™ oraz kompleksu protein Slow-Mo-Pro™. Odżywka wzbogacona jest o olej MCT, buforowany monohydrat kreatynyKre-Alkalyn®, aminokwasy BCAA oraz L-glutaminę, Suplement skutecznie uzupełnia zapotrzebowanie energetyczne organizmu, a działające w synergii składniki skutecznie wpłyną na budowę jakościowej masy mięśniowej.

Low-GLC™ - to opatentowana formuła węglowodanów pochodząca z poli- i oligosacharydów, długołańcuchowej woskowej skrobi kukurydzianej - waxy maizeizomaltulozy. Kompozycja ta dostarcza składników o niskim i średnim indeksie glikemicznym oraz odpowiednio zbilansowanej kinetyce wchłaniania, zapewniającej długotrwałe dostarczanie energii do pracujących mięśni. Sprzyja utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi i zapobiega “zjazdom” energetycznym po wykorzystaniu dostępnej glukozy. Poli- i oligosacharydy dostarczają natychmiastowej energii, dostępnej w około 30 minut po spożyciu, natomiast waxy maize charakteryzuje się czasem wchłaniania wynoszącym nawet 4 godziny. Ponadto, po zakończonym treningu mieszanka skutecznie uzupełnia zapasy glikogenu mięśniowego, skracając czas niezbędny na regenerację i sprzyjając utrzymaniu anabolicznego środowiska.

Slow-Mo-Pro™to kompleks różnych źródeł białka, charakteryzujących się wysoką biodostępnością, jednak odmienną kinetyką wchłaniania. Kompozycja obejmuję kazeinę micelarną, koncentrat, izolathydrolizat białek serwatkowych oraz albuminę jaj. Wszystkie dostarczają kompletny profil aminokwasów, niezbędnych do prawidłowego przebiegu odbudowy włókien mięśniowych oraz procesów anabolicznych.

Białko, jako podstawowy budulec mięśni szkieletowych, jest niezbędnym składnikiem odżywczym do odbudowy uszkodzeń wywołanych treningiem. Nasila także tempo syntezy białek mięśniowych (MPS), regulujących anabolizm. Dostarczanie białka o różnej kinetyce wchłaniania, wynoszącej od 30 minut dla hydroizolatu do nawet 8 godzin dla kazeiny micelarnej, zapewnia stałą dostawę protein do mięśni, wspierając ich regenerację. Dodatkowo, podczas dłuższych przerw między posiłkami, odżywka zapewnia ochronę mięśni przed katabolizmem.

Kre-Alkalyn® - buforowany monohydrat kreatyny, który zwiększa możliwości wysiłkowe organizmu oraz sprzyja budowie jakościowej masy mięśniowej. Zastosowana forma kreatyny posiada większą stabilność chemiczną i jest odporna na kwasowe środowisko żołądka, które unieczynnia kreatynę. Dzięki temu, buforowana forma monohydratu kreatyny skutecznie zwiększa jej zawartość w mięśniach szkieletowych, podnosząc możliwości wysiłkowe organizmu. Przyjmowanie kreatyny wiąże się również ze zwiększeniem aktywności hormonów nasilających tempo MPS, takich jak insulinopodobny czynnik wzrostu (IGF-1) czy hormon wzrostu. Kreatyna zmniejsza także aktywność miostatyny - hormonu będącego antagonistą IGF-1, który ogranicza rozwój muskulatury.

BCAA, czyli aminokwasy o rozgałęzionym łańcuchu bocznym - L-leucyna, L-izoleucyna oraz L-walina, korzystnie wpływają na tempo syntezy białek mięśniowych oraz gospodarkę glukozową mięśni szkieletowych. Leucyna najsilniej ze wszystkich aminokwasów pobudza kinazę mTOR, czego efektem jest zwiększenie tempa MPS i promowanie anabolizmu mięśniowego. Pozostałe aminokwasy nieco słabiej wspierają ten proces, jednak przyczyniają się do zwiększenia wychwytu glukozy przez mięśnie szkieletowe oraz przyśpieszenia resyntezy glikogenu mięśniowego.

L-glutamina – najobficiej występujący aminokwas w mięśniach szkieletowych, odpowiedzialny za transport i magazynowanie azotu w organizmie. Wspiera on proces regeneracji mięśniowej oraz zabezpiecza tkankę mięśniową przed aktywnością enzymów proteolitycznych, rozkładających aminokwasy zawarte w mięśniach szkieletowych. Aminokwas ten wspiera też syntezę nowych białek mięśniowych, dostarczając azotu do wymagających go tkanek. Po zakończonym treningu wraz z węglowodanami może przyśpieszyć uzupełnianie zapasów glikogenu w mięśniach szkieletowych.

Olej MCT - zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (ang. Medium Chain Triglycerydes), które nie wymagają trawienia i rozbijania na krótsze kwasy, dzięki czemu mogą stanowić natychmiastowe źródło energii. MCT mogą wspomóc możliwości wysiłkowe organizmu, a także korzystnie wpływają na proces redukcji tkanki tłuszczowej. Dzięki temu, możliwe jest zyskanie jak największej ilości suchej masy mięśniowej bez nadmiernego otłuszczania sylwetki.

Podsumowując, Olimp Gainerator to zaawansowany suplement diety ukierunkowany na rozwój jakościowej masy mięśniowej. Nowatorska formuła Slow-Mo-Pro™ dostarcza protein o różnej kinetyce wchłaniania i wysokiej biodostępności, natomiast Low-GLC™ stanowi połączenie wysoce przyswajalnych węglowodanów, które szybko podniosą poziom energii i pomogą utrzymać go przez cały czas trwania treningu. Dodatek wysokiej jakości kreatyny, aminokwasów BCAA, L-glutaminy czy średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych sprawia, że produkt kompleksowo wspiera proces budowy masy mięśniowej.

Na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Gainerator Gainerator 1000g
Olimp
49,00 zł

Gainerator

Magazyn UE

Wszystkie gramatury

1000g
49,00 zł
2700g
129,00 zł

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,52 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Kompleksowy gainer zawierająca formułę Low-GLC™ oraz Slow-Mo-Pro™
  • Kompleks białek i węglowodanów o różnej kinetyce wchłaniania
  • Dodatek buforowanego monohydratu kreatyny Kre-Alkalyn®
  • Wysoka zawartość aminokwasów BCAA oraz L-glutaminy
  • Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe z oleju MCT
  • Skutecznie uzupełnia zapotrzebowanie kaloryczne
  • Promuje budowę jakościowej masy mięśniowej
  • Zapewnia stabilny poziom glukozy we krwi
  • Zapobiega nadmiernemu otłuszczeniu ciała
  • Dobra rozpuszczalność i pyszny smak
  • Wysoce przyswajalne formy białka

Olimp Gainerator to zaawansowany suplement typu gainer, będący źródłem węglowodanów w opatentowanej formule Low-GLC™ oraz kompleksu protein Slow-Mo-Pro™. Odżywka wzbogacona jest o olej MCT, buforowany monohydrat kreatynyKre-Alkalyn®, aminokwasy BCAA oraz L-glutaminę, Suplement skutecznie uzupełnia zapotrzebowanie energetyczne organizmu, a działające w synergii składniki skutecznie wpłyną na budowę jakościowej masy mięśniowej.

Low-GLC™ - to opatentowana formuła węglowodanów pochodząca z poli- i oligosacharydów, długołańcuchowej woskowej skrobi kukurydzianej - waxy maizeizomaltulozy. Kompozycja ta dostarcza składników o niskim i średnim indeksie glikemicznym oraz odpowiednio zbilansowanej kinetyce wchłaniania, zapewniającej długotrwałe dostarczanie energii do pracujących mięśni. Sprzyja utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi i zapobiega “zjazdom” energetycznym po wykorzystaniu dostępnej glukozy. Poli- i oligosacharydy dostarczają natychmiastowej energii, dostępnej w około 30 minut po spożyciu, natomiast waxy maize charakteryzuje się czasem wchłaniania wynoszącym nawet 4 godziny. Ponadto, po zakończonym treningu mieszanka skutecznie uzupełnia zapasy glikogenu mięśniowego, skracając czas niezbędny na regenerację i sprzyjając utrzymaniu anabolicznego środowiska.

Slow-Mo-Pro™to kompleks różnych źródeł białka, charakteryzujących się wysoką biodostępnością, jednak odmienną kinetyką wchłaniania. Kompozycja obejmuję kazeinę micelarną, koncentrat, izolathydrolizat białek serwatkowych oraz albuminę jaj. Wszystkie dostarczają kompletny profil aminokwasów, niezbędnych do prawidłowego przebiegu odbudowy włókien mięśniowych oraz procesów anabolicznych.

Białko, jako podstawowy budulec mięśni szkieletowych, jest niezbędnym składnikiem odżywczym do odbudowy uszkodzeń wywołanych treningiem. Nasila także tempo syntezy białek mięśniowych (MPS), regulujących anabolizm. Dostarczanie białka o różnej kinetyce wchłaniania, wynoszącej od 30 minut dla hydroizolatu do nawet 8 godzin dla kazeiny micelarnej, zapewnia stałą dostawę protein do mięśni, wspierając ich regenerację. Dodatkowo, podczas dłuższych przerw między posiłkami, odżywka zapewnia ochronę mięśni przed katabolizmem.

Kre-Alkalyn® - buforowany monohydrat kreatyny, który zwiększa możliwości wysiłkowe organizmu oraz sprzyja budowie jakościowej masy mięśniowej. Zastosowana forma kreatyny posiada większą stabilność chemiczną i jest odporna na kwasowe środowisko żołądka, które unieczynnia kreatynę. Dzięki temu, buforowana forma monohydratu kreatyny skutecznie zwiększa jej zawartość w mięśniach szkieletowych, podnosząc możliwości wysiłkowe organizmu. Przyjmowanie kreatyny wiąże się również ze zwiększeniem aktywności hormonów nasilających tempo MPS, takich jak insulinopodobny czynnik wzrostu (IGF-1) czy hormon wzrostu. Kreatyna zmniejsza także aktywność miostatyny - hormonu będącego antagonistą IGF-1, który ogranicza rozwój muskulatury.

BCAA, czyli aminokwasy o rozgałęzionym łańcuchu bocznym - L-leucyna, L-izoleucyna oraz L-walina, korzystnie wpływają na tempo syntezy białek mięśniowych oraz gospodarkę glukozową mięśni szkieletowych. Leucyna najsilniej ze wszystkich aminokwasów pobudza kinazę mTOR, czego efektem jest zwiększenie tempa MPS i promowanie anabolizmu mięśniowego. Pozostałe aminokwasy nieco słabiej wspierają ten proces, jednak przyczyniają się do zwiększenia wychwytu glukozy przez mięśnie szkieletowe oraz przyśpieszenia resyntezy glikogenu mięśniowego.

L-glutamina – najobficiej występujący aminokwas w mięśniach szkieletowych, odpowiedzialny za transport i magazynowanie azotu w organizmie. Wspiera on proces regeneracji mięśniowej oraz zabezpiecza tkankę mięśniową przed aktywnością enzymów proteolitycznych, rozkładających aminokwasy zawarte w mięśniach szkieletowych. Aminokwas ten wspiera też syntezę nowych białek mięśniowych, dostarczając azotu do wymagających go tkanek. Po zakończonym treningu wraz z węglowodanami może przyśpieszyć uzupełnianie zapasów glikogenu w mięśniach szkieletowych.

Olej MCT - zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (ang. Medium Chain Triglycerydes), które nie wymagają trawienia i rozbijania na krótsze kwasy, dzięki czemu mogą stanowić natychmiastowe źródło energii. MCT mogą wspomóc możliwości wysiłkowe organizmu, a także korzystnie wpływają na proces redukcji tkanki tłuszczowej. Dzięki temu, możliwe jest zyskanie jak największej ilości suchej masy mięśniowej bez nadmiernego otłuszczania sylwetki.

Podsumowując, Olimp Gainerator to zaawansowany suplement diety ukierunkowany na rozwój jakościowej masy mięśniowej. Nowatorska formuła Slow-Mo-Pro™ dostarcza protein o różnej kinetyce wchłaniania i wysokiej biodostępności, natomiast Low-GLC™ stanowi połączenie wysoce przyswajalnych węglowodanów, które szybko podniosą poziom energii i pomogą utrzymać go przez cały czas trwania treningu. Dodatek wysokiej jakości kreatyny, aminokwasów BCAA, L-glutaminy czy średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych sprawia, że produkt kompleksowo wspiera proces budowy masy mięśniowej.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 1000 gPorcja jednorazowa: 80 gIlość porcji w opakowaniu: 12,5
na 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna1604 kJ / 378 kcal*
Białko20 g*
Węglowodany70 g*
w tym cukry12 g*
Tłuszcz2 g*
w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,5 g*
Błonnik pokarmowy0 g*
Sód0 g*
Sól0,33 g*
Aminokwasy rozgałęzione BCAA4880 mg*
L-Leucyna2260 mg*
L-Walina1370 mg*
L-Izoleucyna1250 mg*
L-Glutamina4466 mg*
Olej MCT1000 mg*
Buforowany monohydrat kreatyny Kre-Alkalyn®715 mg*
w tym kreatyna629 mg*

Pozostałe składniki

Aromaty, substancje zagęszczające - guma ksantanowa, sól sodowa karboksymetylocelulozy, guma arabska; regulatory kwasowości - kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, substancja przeciwzbrylająca - dwutlenek krzemu; substancje słodzące – sukraloza, acesulfam K; barwniki: karoteny (A), koszenila (B), ryboflawiny (C), E 150c (D), E 150d (E), E 133 (F), błękit patentowy V (G), indygokarmin (H), chlorofile i chlorofiliny (I), kurkumina (J), antocyjany (K), ekstrakt z papryki (L), betanina (M), węgiel roślinny (N). (A)-(Z) – W zależności od smaku produktu symbol (A-Z) użytego składnika znajduje się obok daty minimalnej trwałości (najlepiej spożyć przed). **Izomaltuloza jest źródłem glukozy i fruktozy.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Sparta Nutrition
259,00 zł

Inhibitor miostatny. Zwiększa wzrost mięśni, przyczynia się do zwiększonej siły oraz wytrzymałości.

Kupuję
  • Popularny
Orange Triad
Controlled Labs
139,00 zł
(3)

Kompleks witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
Source Naturals
89,00 zł

Naturalny prekursor hormonów steroidowych. Wspomaga utrzymanie homeostazy hormonalnej.

Kupuję
Activlab
32,00 zł
(1)

L-karnityna z dodatkiem kofeiny i ekstraktu z zielonej herbaty. Wspomaga odchudzanie i redukuje zmęczenie.

Kupuję
Source Naturals
39,00 zł

Źródło pregnenolonu, związku wykazującego zdolność do optymalizacji gospodarki hormonalnej.

Kupuję
Olimp
135,00 zł

Suplement diety zawierający HMB. Łagodzi skutki stresu, poprawia wytrzymałość i wspomaga regenerację.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

BCAA

Informacja

BCAA to trzy aminokwasy egzogenne posiadające rozgałęziony łańcuch alifatyczny boczny (izoleucyna, leucyna i walina) oraz podobny przebieg procesów metabolicznych zachodzących w tkance mięśniowej. W postaci naturalnej występują w pożywieniu wysokobiałkowym zwierzęcym (np.wołowina, proteiny mleczne). BCAA wykazują potencjał antykataboliczny i anaboliczny. Wspomagają nośniki energii w kryzysie energetycznym oraz wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego (likwidują stres, zmniejszają zmęczenie) i aktywność hormonów i kinaz odpowiedzialnych za metabolizm białek. W suplementacji sportowej stosowane są jako elementy wspomagania zdolności wysiłkowych (siły i wytrzymałości) i odnowy biologicznej powysiłkowej; także antykatabolik i katalizator przemian anabolicznych. Przyjmowanie BCAA po wysiłku prawie natychmiast odbudowuje poziom tych aminokwasów we krwi (z pominięciem wątroby) i zasila tkankę mięśniową. Leucyna powoduje aktywację kinazy mTOR (rozpoczynającej anabolizm białek mięśniowych) oraz wykazuje wzmacniające działanie z insuliną, która oddziaływuje na kinazę PI3 i kinazę białkową B). Aminokwasy rozgałęzione BCAA, chętnie stosowane przez sportowców dyscyplin siłowych, siłowo-wytrzymałościowych i wytrzymałościowych,   dostępne są w postaci monopreparatów, a także zaawansowanych suplementach aminokwasowych, kreatynowych, stackach przed- i po- treningowych, oraz w napojach izotonicznych.

Dawkowanie: zazwyczaj 1–2 gramy BCAA na każde 10kg masy ciała w ciągu doby. Głownie przed i po treningu.

Leucyna

Informacja

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

Walina

Informacja

Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.

Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.

Izoleucyna

Informacja

Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed  rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.

Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.

Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.

L-Glutamina

Informacja

L-glutamina - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. L-glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.

Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT)

Informacja

MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe), to grupa kwasów tłuszczowych o tzw. średniej długości łańcucha węglowego, zawierające 6 – 12 atomów węgla. Do MCT zaliczają się kwasy: kapronowy (zawierający 6 atomów węgla – C6), heptanowy, (C7), kaprylowy (C8), pelargonowy (C9), kaprynowy (C10) i laurynowy (C12). W odróżnieniu od kwasów długołańcuchowych trawione przez lipazę trzustkową i wchłaniane przez żyłę wrotną do wątroby, transportowane w postaci chylomikronów, ograniczających ryzyko miażdżycy. Naturalnym źródłem MCT jest tłuszcz kokosowy, w mniejszym stopniu tłuszcz mleczny. Dzięki właściwościom ułatwiającym trawienie stanowią szybkie, odnawialne źródło energii (wykazują potencjał termogenny). Potencjał antybakteryjny pozwala na stosowanie w leczeniu klinicznym (m.in. chorób wątroby, niedożywienia, zaburzeń procesów metabolicznych). Zalecane są w suplementacji sportowej różnych dyscyplin sportowych w programach redukcji masy ciała i budowania masy mięśniowej, jako uzupełnienie kaloryczne diety oraz element wspomagania zdolności wysiłkowych i odnowy biologicznej po wysiłku. Dostępne na www.muscle-zone.pl

Monohydrat kreatyny

Informacja

Monohydrat kreatyny jest popularną i najtańszą formą kreatyny stosowaną w suplementacji sportowej w Polsce. Jest to molekuła, w której połączone są: cząsteczka kreatyny z cząsteczką wody. Posiada wysoką biodostępność i prędkość wysycania tkanek. Wspomaga zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość), przyspiesza przyrost masy mięśniowej i odnowę po treningach wysiłkowych. Transport kreatyny do komórek mięśniowych jest wspomagany przez hormon insuliny. Dla uzyskania lepszego efektu wysycenia tkanek wskazana jest dieta zwiększająca zawartość insuliny w organizmie (dieta węglowodanowa i wysokobiałkowa) i wspomaganie odżywkami i suplementami (odżywki węglowodanowe, węglowodanowo-białkowe, insulinomimetyki, ALA, d-pinitol czy tauryna). Monohydrat kreatyny występuje w postaci monopreparatów (kapsułki, proszki, tabletki) oraz preparatów wieloskładnikowych (m.in. składnik stacków kreatynowych).

Dawkowanie: Zależnie od formy preparatu, rodzaju wysiłku i masy ciała stosuje się zazwyczaj jeden z następujących modeli przyjmowania kreatyny:

- suplementacja cykliczna: 5-10g na dobę w 1-3 porcjach w ciągu dnia, po 3-5g na dawkę. Długość cyklu 4-8  tygodni.

- suplementacja cykliczna z fazą nasycenia: pierwsze 5-7 dni po 20-30g na dobę w 4-6 dawkach po 4-6g na porcję, następnie w fazie podtrzymującej 2-10g na dobę w dawkach podzielonych. Długość cykl 4-8 tygdoni

- suplementacja stała: 0,03-0,05g na kg masy ciała, przez dłuższy czas.

Kre-alkalyn

Informacja

 

Kre-alkalyn (buforowany monohydrat kreatyny) jest opatentowaną formułą kreatynową, działającym z lepszym skutkiem w mniejszych dawkach od innych form kreatyny (monohydratu kreatyny). Stosowanie kre-alkalynu nie powoduje magazynowania wody w przestrzeniach międzykomórkowych i komórkach mięśniowych, jego stosowanie zapewnia pełny transport (bez wspomagania) do komórek mięśniowych. Przy jego stosowaniu nie stwierdzono zaburzeń trawiennych.

Krealkalyn regularnie stosowany potęguje zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz przyśpiesza przyrost beztłuszczowej masy ciała. Stosowany po wysiłku wpływa na szybką odnowę komórek i zmniejszenie poczucia zmęczenia. Jest chętnie używany przez sportowców, mimo ceny wyższej od innych kompleksów kreatyny. Dostępny jest w postaci monopreparatów (kapsułki i proszki) oraz jako uzupełnienie składu stacków kreatynowych.

Dawkowanie: wg zaleceń producenta 2,5 – 5g/24h. 

 

Kreatyna

Informacja

Kreatyna (kwas β-metyloguanidynooctowy) jest substancją endogenną, powstającą z aminokwasów zawartych w wątrobie i nerkach (l-argininy, l-glicyny oraz l-metioniny) oraz przy spożyciu pokarmów mięsnych. Jej działanie zapewnia utrzymywanie poziomu adenotrójfosforanu (ATP), będącego nośnikiem energii, zwiększa uwodnienie komórek mięśniowych oraz magazynuje glikogen. W suplementacji sportowej kreatyna jest magazynowana w mięśniach, co wpływa na poprawę gospodarki energią, zdolności wysiłkowe oraz szybką regenerację i przyrost masy mięśniowej. Posiada potencjał erogeniczny, anaboliczny oraz antykataboliczny.

Kreatyna jest jedną z doskonale działających substancji używanych w sporcie wyczynowym, o renomie potwierdzonej przez badania naukowe. Dostępna w postaci monopreparatów, takich jak: ester kreatyny, jabłczan kreatyny, monohydrat kreatyny oraz preparatów wieloskładnikowych (zarówno kilku form kreatyny, jak również  innych substancji (prekursory tlenku azotu, aminokwasy typu BCAA).  Preparaty zawierające kreatynę dostępne w sprzedaży na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: zależnie od formy preparatu, rodzaju wysiłku i masy ciała stosuje się zazwyczaj jeden z następujących modeli przyjmowania kreatyny:
- suplementacja cykliczna: 5 - 10g na dobę w 1 - 3 porcjach w ciągu dnia, po 2 - 5g na dawkę. Długość cyklu ok. 4 - 12 tygodni
- suplementacja cykliczna z fazą nasycenia: pierwsze 5 - 7 dni po 20 - 30g na dobę w 4 - 6 dawkach po 4 - 6g na porcję, następnie w fazie podtrzymującej 2 - 10g na dobę w dawkach podzielonych. Długość cyklu ok. 4 - 8 tygodni
- suplementacja stała: 0,03 - 0,05g na kg masy ciała, przez dłuższy czas.

Ostatnio na blogu

Betaina HCL – w jakich okolicznościach warto stosować?

Betaina HCL – w jakich okolicznościach warto stosować?

Betaina HCL jest składnikiem, z którego powstaje kwas żołądkowy – niezbędny do prawidłowego przebiegu procesu trawienia, zwłaszcza białek [1]....

czytaj więcej
„Cukier, otyłość – konsekwencje” – przerażający raport i kilka słów na jego temat

„Cukier, otyłość – konsekwencje” – przerażający raport i kilka słów na jego temat

Miesiąc temu na stronie Ministerstwa Zdrowia pojawił się raport dotyczący cukru i jego spożycia w populacji Polski, a także nadwagi, otyłości, chorób z...

czytaj więcej
Orzeszki ziemne – zdrowsze niż myślisz

Orzeszki ziemne – zdrowsze niż myślisz

Chociaż orzechy i nasiona przestały być już postrzegane jedynie przez pryzmat swojej wysokiej kaloryczności i dziś coraz częściej zwraca się na ich...

czytaj więcej
Co syci bardziej: węglowodany vs tłuszcze?

Co syci bardziej: węglowodany vs tłuszcze?

Odwieczna batalia diety wysokowęglowodanowej z niskowęglowodanową (wysokotłuszczową) obejmuje wiele zagadnień. Kwestie dotyczą skuteczności odchudzania,...

czytaj więcej
Jak zwiększyć poziom testosteronu- rzetelny przegląd suplementów

Jak zwiększyć poziom testosteronu- rzetelny przegląd suplementów

Niedobór testosteronu u mężczyzn związany jest z szeregiem objawów klinicznych i chorób takich jak depresja, otyłość, cukrzyca czy choroby sercowo-...

czytaj więcej
niedlugo redukcja :)/lapy

niedlugo redukcja :)/lapy

DIETA + suplementy WITAMINY  – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo,  VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ Supplements LTD
Unit 3 Enterprise Court Rotherham South Yorkshire S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027