od 3 sztuk tylko: 85,26 zł / szt. -2%
Olimp Profi Mass to najwyższej jakości odżywka wspomagająca przyrost beztłuszczowej masy mięśniowej. Stanowi unikalną kompozycję białek o różnej prędkości przyswajania oraz węglowodanów o zbilansowanym indeksie glikemicznym. Zaawansowaną formułę uzupełniono o kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha (MCT), aminokwasy i witaminy. Produkt o tak wielopłaszczyznowym składzie ma na celu maksymalną promocję reakcji anabolicznych, umożliwiając tym samym szybką regenerację po treningu.
W odróżnieniu od klasycznych gainerów, w których dominują węglowodany wątpliwej jakości, Profi Mass jest preparatem typu bulk, co oznacza, iż ma niemal równy stosunek zawartych w nim białek i węglowodanów o starannie dobranych właściwościach. Jest to idealne rozwiązanie zarówno dla ektomorfików, mających problem z dostarczeniem odpowiedniej ilości kalorii, jak również dla pozostałych trenujących, którzy pragną zadbać o prawidłową regenerację.
Na formułę proteinową zawartą w suplemencie składają się następujące frakcje białek:
Hydrolizat białek serwatkowych (WPH) - jest to rodzaj białka serwatkowego o niezwykle szybkim wchłanianiu i najwyższej możliwej wartości biologicznej. Otrzymuje się go poprzez wstępną hydrolizę białek mlecznych. W ten sposób wielkocząsteczkowe białka rozkładane są na krótsze łańcuchy peptydowe, które po konsumpcji są natychmiastowo uwalniane do organizmu pod postacią aminokwasów. Ponadto w badaniach wykazano wzmożony wyrzut insuliny do krwi po podaniu tego rodzaju białka, co skutkuje jeszcze lepszą syntezą białek mięśniowych i odżywieniem tkanek.
Izolat białek serwatkowych (WPI) - szybko przyswajalny rodzaj białka serwatkowego uzyskany na drodze opatentowanej krzyżowej mikrofiltracji CFM®, o wzorowej wartości biologicznej (BV = 159). Przyswajanie aminokwasów rozpoczyna się niemal bezpośrednio po spożyciu izolatu i trwa przez około godzinę.
Koncentrat białek serwatkowych (WPC) - ten rodzaj białek prezentuje dobrą przyswajalność i wysoką wartość biologiczną (BV = 104). Jest to najpopularniejszy rodzaj odżywki białkowej stosowany wśród sportowców. Dzięki nieco dłuższemu niż izolat i hydrolizat okresowi absorbcji (blisko 2 godziny), świetnie wpisuje się w formułę produktu.
Kazeina micelarna - jest to rodzaj białek wolno przyswajalnych uzyskiwanych z mleka. W przeciwieństwie do wcześniej wymienionych, kazeina uwalnia aminokwasy do krwioobiegu dopiero po około 1,5 godziny od spożycia. Ponadto proces ten trwa przez blisko 5 godzin! W ten sposób zapobiega nagłym, niekorzystnym spadkom poziomu aminokwasów we krwi i zapewnia uczucie sytości. Dodatkowo naturalnie zagęszcza odżywkę, nadając jej konsystencję prawdziwego shake’a.
Tak skonstruowany blend, uzupełniony L-glutaminą i tauryną, zapewnia stałą dostępność białek o doskonałym aminogramie. Pozwala w ten sposób uzyskać dodatni bilans azotowy, co umożliwia organizmowi odbudowywanie tkanki mięśniowej. W badaniach udowodniono, iż mieszanka białek w tych właśnie proporcjach najsilniej promuje wzrost mięśni po treningu.
Kolejnym, równie istotnym elementem odżywki, jest mieszanka węglowodanowa Low-GLC™ mająca na celu utrzymanie odpowiedniego napływu glukozy do krwi przez długi czas po spożyciu. W ten sposób organizmowi dostarczany jest substrat energetyczny, konieczny zarówno do wykonywania bieżących czynności, jak i odbudowy uszkodzonych treningiem tkanek.
W skład mieszanki wchodzą:
Waxy-Maize - jest to woskowa skrobia kukurydziana o niskim indeksie glikemicznym, w której dominują amylopektyny. Są one długołańcuchowymi wielocukrami, które składają się z wielu cząsteczek glukozy. Gwarantują one mieszance długofalowe uwalnianie monocukru do krwi, sięgające nawet do 4 godzin od momentu spożycia.
Izomaltuloza - jest to dwucukier o budowie podobnej do sacharozy, jednak znacząco się od niej różniący, dzięki różnicy w wiązaniu pomiędzy cząsteczką glukozy i fruktozy. Indeks glikemiczny izomaltulozy wynosi około 30, co oznacza, iż po spożyciu podnosi ona poziom glukozy we krwi znacznie wolniej niż standardowy cukier.
Aby pokryć zapotrzebowanie organizmu na energię bezpośrednio po treningu, skład odżywki uzupełniono o składniki szybko podnoszące poziom glikemii:
Maltodekstryny - wielocukrowe związki otrzymywane ze skrobi, które natychmiastowo podnoszą poziom glukozy we krwi, by następnie utrzymywać go na dość stabilnym poziomie. Zastosowane po treningu umożliwiają błyskawiczne uzupełnienie uszczuplonych zapasów glikogenu mięśniowego.
Dekstroza oraz fruktoza – cukry proste o wysokim indeksie glikemicznym, powodujące dynamiczny wyrzut insuliny, która poza ulokowaniem dużej ilości glukozy w komórkach, promuje reakcje anaboliczne w organizmie. Stosowanie dekstrozy i fruktozy po treningu wraz z preparatami białkowymi promuje szybkie procesy odbudowy naruszonej treningiem tkanki mięśniowej. Fruktoza, z racji swoich niewielkich rozmiarów, nie potrzebuje insuliny, by wniknąć do komórek. Stąd też sprawdza się wyjątkowo dobrze jako zastrzyk energii, zanim jeszcze insulina zostanie uwolniona.
Jako uzupełniający substrat energetyczny, w preparacie zastosowano kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha (MCT), które sprawdzają się jako źródło energii, nie obciążając nadmiernie układu pokarmowego. Tłuszcze te zapewniają dłuższe uczucie sytości i ułatwiają wchłanianie wielu składników odżywczych.
Dodatkowo odżywka uzupełniona została kompleksem witamin, które biorą udział w szeregu reakcji biochemicznych w organizmie. Umożliwiają lepsze trawienie umieszczonych w preparacie składników oraz mają działanie antyoksydacyjne, istotnie wpływając na regenerację potreningową.
Podsumowując, Olimp Profi Mass to produkt o zaawansowanym składzie, który zapewnia organizmowi idealne warunki do regeneracji koniecznej po wykonaniu ciężkiego treningu. Instantyzowana forma produktu gwarantuje szybkie i równomierne rozpuszczenie odżywki i umożliwia w łatwy sposób podbicie kaloryczności swojej diety, bez obaw o jakość składników czy przyrost tkanki tłuszczowej.
w 100 g | zawartość | %RWS |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 1440 kJ / 344,5 kcal | * |
Białko | 45 g | * |
Węglowodany | 40 g | * |
w tym cukry | 7 g | * |
Tłuszcz | 4,7 g | * |
w tym Kwasy tłuszczowe nasycone | 3,8 g | * |
Błonnik pokarmowy | 0 g | * |
Sód | 0,1 g | * |
Tauryna | 500 mg | * |
L-Glutamina | 250 mg | * |
Olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (Olej MCT) | 700 mg | * |
56% preparaty białkowe (koncentrat białek serwatkowych (z mleka), izolat białek serwatkowych (z mleka), micelarna kazeina (z mleka), hydrolizat białek serwatkowych (z mleka)), 40% preparaty węglowodanowe (kompleks poli- i oligosacharydów, długołańcuchowa woskowa skrobia kukurydziana, fruktoza, izomaltuloza), aromaty, regulatory kwasowości – kwas jabłkowy, kwas cytrynowy; substancje zagęszczające – guma arabska, guma ksantanowa, sól sodowa karboksymetylocelulozy; substancje słodzące - acesulfam K, sukraloza; emulgator – lecytyny (z soi); barwniki: karoteny (A), koszenila (B), ryboflawiny (C), E 150c (D), E 150d (E), E 133 (F), błękit patentowy V (G), indygokarmin (H), chlorofile i chlorofiliny (I), kurkumina (J), antocyjany (K), ekstrakt z papryki (L), betanina (M), węgiel roślinny (N). (A)-(Z)
W zależności od smaku produktu symbol (A-Z) użytego składnika znajduje się obok daty minimalnej trwałości (najlepiej spożyć przed).
* Izomaltuloza jest źródłem glukozy i fruktozy.
Biuro obsługi klienta
Pomoc i konsultacje
Reklamacje