od 3 sztuk tylko: 9,31 zł / szt. -2%
Olimp Glutamine 1400 Mega Caps to suplement diety, który wstępuje pod postacią wygodnych i łatwych w konsumpcji kapsułek zawierających najlepszej jakości mikronizowaną formę glutaminy - istotnego w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu aminokwasu.
Glutamina jest najpowszechniej występującym aminokwasem w organizmie człowieka. Jako prekursor GABA (kwasu gamma-aminomasłowego) – neurotransmitera, który działa relaksacyjnie i moduluje nasz nastój żebyśmy czuli się dobrze, pełni ważną funkcję w przekazywaniu sygnałów nerwowych wpływając na odczucie bólu, stresu i niepokoju. Glutamina wspiera również rozwój lub zachowanie tkanki mięśniowej w przypadku chorób wyniszczających organizm i intensywnych okresów treningowych. Oprócz tego, jest głównym źródłem energii dla komórek jelita cienkiego – enterocytów, zapasowym paliwem mózgu w momencie niskiej dostępności cukru, a także wspomaga organizm w pozbywaniu się amoniaku, który jest ubocznym produktem rozpadu białek.
GABA w organizmie spełnia funkcję neuroprzekaźnika o charakterze hamującym, czyli tłumiącym zdolność neuronów do odpowiedzi na sygnały pobudzające pochodzące z innych źródeł. Kwas gamma-aminomasłowy posiada właściwości relaksujące oraz zmniejszające odczucie stresu psychicznego i fizycznego. Dostępne źródła podają również, że GABA nasila endogenną syntezę hormonu wzrostu. HGH promuje procesy anaboliczne w organizmie oraz zwiększa lipolizę tkanki tłuszczowej.
Budowanie masy mięśniowej
Glutamina jest substratem wielu przemian białkowych i pełni rolę cegiełki niezbędnej w syntezie mnóstwa protein o niezwykle istotnym znaczeniu dla organizmu. Dzięki temu, pula wewnątrzustrojowa glutaminy, jest ważnym czynnikiem warunkującym i uczestniczącym w regulacji metabolizm. Wśród osób uprawiających treningi siłowe i siłowo-wytrzymałościowe, endogenna produkcja glutaminy często bywa zbyt mała aby pokryć potrzeby organizmu. W związku z tym, dodatkowa suplementacja tego aminokwasu, umożliwia sprawne zachodzenie procesów regeneracyjnych oraz nadbudowywanie zniszczonej w wyniku treningu, tkanki mięśniowej.
Wsparcie odporności
Glutamina przyjmowana w odpowiednich dawkach wywiera niezwykle korzystne działanie na zdrowie człowieka. Jej regularna suplementacja wpływa pozytywnie na regulację odpowiedzi immunologicznej mającej związek z alergiami i nadwrażliwością pokarmową. Ponadto, wpływa na czynniki odpowiedzialne za rozpoznanie antygenu (limfocyty Th2) i jego zaatakowanie, a dzięki temu wspomaga działanie humoralnej odpowiedzi odpornościowej i zachowanie zdrowia.
Zdrowie układu pokarmowego
Obecnie coraz więcej mówi się o zjawisku „nieszczelnych jelit”. Występowanie tej patologii powoduje, że bariera jelit staje się bardziej przepuszczalna i umożliwia przenikanie do organizmu substancji, które nie powinny się tam znaleźć. W wyniku tego, wzrasta ryzyko wystąpienia alergii pokarmowych, które mogą powodować nieprzyjemne objawy, a także dolegliwości bólowe. Regularne przyjmowanie glutaminy wspomaga gojenie się jelit i ogranicza ich przepuszczalność. Dostępne piśmiennictwo podaje również, że stosowanie glutaminy ogranicza stan zapalny jelit i może być częścią składową terapii oraz wspomagać leczenie chorób zapalnych jelit, zespołu jelita drażliwego, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, choroby Leśniowskiego-Crohna, a także choroby uchyłkowej jelita grubego.
Podsumowując, Olimp Glutamine 1400 Mega Caps to suplement diety, który znajdzie zastosowanie w suplementacji osób aktywnych fizycznie oraz sportowców, a także wszystkich, którzy chcą poprawić swoją sprawność umysłową i wzmocnić działanie układu immunologicznego. Preparat doskonale się również sprawdzi jako składowa terapii schorzeń związanych z dysfunkcjami jelit i dolnego odcinka przewodu pokarmowego.
w 1 kapsułce | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 26 kJ / 6 kcal | * |
Tłuszcz | 0 g | * |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | * |
Węglowodany | 0 g | * |
w tym cukry | 0 g | * |
Białko | < 0,5 g | * |
L-glutamina | 1400 mg | * |
Celuloza mikrokrystaliczna – substancja wypełniająca, stearynian magnezu - substancja przeciwzbrylająca; żelatyna, barwnik E 171 – otoczka kapsułki.
Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.
Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym. Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.
Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.
Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.
Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.
Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.
Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.
Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej. Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.
Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.
Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.
Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.
Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)
L-glutamina - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. L-glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.
Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.