Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł410,00 zł615,00 zł820,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
L-Glutamina 100% L-Glutamina 100%

Extensor L-Glutamine to suplement diety uzupełniający organizm w jeden z najważniejszych aminokwasów potrzebnych do odpowiedniego funkcjonowania organizmu, L-glutaminę. Produkt wyróżnia się najwyższą czystością surowca (producent deklaruje 99,99% ! zawartości składnika aktywnego), bez zbędnych wypełniaczy i dodatków smakowych. Zastosowano jako dodatek witaminę B6 w formie pirydoksyny, wymaganą do odpowiedniego metabolizmu związków azotowych, szczególnie przy podwyższonym poziomie ich spożycia, co jest niejako codziennością ludzi związanych z szeroko pojętym sportem.

L-Glutamina odpowiada za wsparcie wielu funkcji organizmu, między innymi:
Chroni układ sercowo-naczyniowy – działa głównie profilaktycznie wobec niedokrwienia tkanek, oraz wspomaga leczenie zespołu poreperfuzyjnego. Ponadto, użytkowanie w okolicach operacji związanej z sercem (związanej z założeniem płucoserca), zmniejszyło pooperacyjne markery uszkodzeń organizmu. Jest to wiązane w badaniach z mechanizmem zwiększenia stężenia glutationu (jednego z najważniejszych związków systemu antyoksydacyjnego w organizmie) oraz wspomagania ekspresji białek szoku cieplnego.

Zmniejsza stany zapalne – jednym z mechanizmów obronnych organizmu jest odpowiedź leukocytów, zatem ich odpowiednia ilość jest kluczowa do efektywnej reakcji przeciwzapalnej. Odżywką leukocytów jest właśnie glutamina, której samej nie mogą wytwarzać, a bez niej nie mogą przeprowadzić odpowiednio intensywnej proliferacji (procesu wzrostu oraz dojrzewania komórek). Reasumując, odpowiedni poziom glutaminy, jest kluczowy do leukocytowej odpowiedzi organizmu wobec stanów zapalnych.

Wspomaga organizm podczas treningu – efekt ten jest szczególnie istotny w przypadku wysiłków długotrwałych. W ponad 2 godzinnych treningach, zaobserwowano zmniejszenie się poziomu glutaminy w obiegu organizmu. Uzupełnianie go, jest ważne dla zachowania odpowiednich mechanizmów obronnych organizmu w czasie wysiłku (utrzymanie odpowiednio poziomu wydzielania IL-6, jednej z najbardziej wszechstronnych interkulin pobudzających mechanizmy obronne organizmu).

Glutamina posiada też badania potwierdzające jej wpływ antykataboliczny (mniej aminokwasów było wytracanych na konwersję do glutaminy, oraz zmniejszone zostały straty leucyny, podczas suplementacji interwencyjnej), oraz poprawiał odnowę glikogenu podczas stosowania go razem z węglowodanami (intensyfikuje wyrzut insuliny, konieczny do przyśpieszenia syntezy glikogenu, oraz obiegu substancji odżywczych wokół organizmu, w tym dostarczaniu ich do mięśni)

Mieszane badania odnoszą się wokół intensyfikacji syntezy białek mięśniowych. Badania wskazują bardziej na jej wsparcie, w stanach chorobowych, oraz przy powrocie do regularnych treningów po dłuższej przerwie.

Wspomaga układ trawienny glutamina zwiększa syntezę protein w obrębie układu trawiennego (szczególnie w jelitach; znaczące przy procesach regeneracyjnych), poprawia szczelność jelit oraz ich odpowiednią przepuszczalność wobec substancji odżywczych. Wpływa też na zwiększoną absorbcję wody w jelitach (wspomożenie odpowiedniego nawodnienia organizmu). Może być też wspomożeniem ustroju organizmu, podczas choroby Crohna.

Glutamina jest również szeroko stosowana w przypadkach poważniejszych chorób, w stadium hospitalizacji. Zapotrzebowanie na ten aminokwas jest wyjątkowo wzmożone w nerkach, komórkach odpornościowych oraz błonach śluzowych jelita, aby przeciwdziałać efektom wyniszczenia organizmu.

Glutamina, jest uzupełniona o witaminę B6 w formie pirydoksyny, której zapotrzebowanie powinno być tym większe, im większe jest spożycia białka, lub dodatkowych aminokwasów (zalecane dzienne spożycie oznacza się średnio jako 15 mikrogramów witaminy B6 na 1 gram spożytego białka), ponieważ bierze ona udział w metabolizmie aminokwasów. Dodatkowo, odpowiada za prawidłową konwersję prekursorów do aktywnej dopaminy oraz odpowiedni poziom serotoniny.

Może też wspomagać redukcję tkanki tłuszczowej, oraz zmniejszać poziom kortyzolu i prolaktyny.

Podsumowując Extensor L-Glutamine to idealna propozycja dla ludzi potrzebujących wsparcia w regeneracji organizmu podczas ciężkich treningów, a jednocześnie nie lubiących żadnych niepotrzebnych dodatków w produkcie, który się stosuje. Glutamina Extensora to najwyższej jakości produkt, dla szukających tylko najlepszych rozwiązań.

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
L-Glutamina 100% L-Glutamina 100% 440g
Extensor
89,00 zł

L-Glutamina 100% 440g

ilość: 440g
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
89,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 87,22 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Przyśpiesza transport substancji odżywczych w organizmie
  • Jeden z najważniejszych aminokwasów endogennych
  • Formuła wzbogacona witaminą B6 (pirodyksyną)
  • Poprawia regeneracje powysiłkową
  • Zwiększa wydolność wysiłkową
  • Poprawia odporność organizmu

Extensor L-Glutamine to suplement diety uzupełniający organizm w jeden z najważniejszych aminokwasów potrzebnych do odpowiedniego funkcjonowania organizmu, L-glutaminę. Produkt wyróżnia się najwyższą czystością surowca (producent deklaruje 99,99% ! zawartości składnika aktywnego), bez zbędnych wypełniaczy i dodatków smakowych. Zastosowano jako dodatek witaminę B6 w formie pirydoksyny, wymaganą do odpowiedniego metabolizmu związków azotowych, szczególnie przy podwyższonym poziomie ich spożycia, co jest niejako codziennością ludzi związanych z szeroko pojętym sportem.

L-Glutamina odpowiada za wsparcie wielu funkcji organizmu, między innymi:
Chroni układ sercowo-naczyniowy – działa głównie profilaktycznie wobec niedokrwienia tkanek, oraz wspomaga leczenie zespołu poreperfuzyjnego. Ponadto, użytkowanie w okolicach operacji związanej z sercem (związanej z założeniem płucoserca), zmniejszyło pooperacyjne markery uszkodzeń organizmu. Jest to wiązane w badaniach z mechanizmem zwiększenia stężenia glutationu (jednego z najważniejszych związków systemu antyoksydacyjnego w organizmie) oraz wspomagania ekspresji białek szoku cieplnego.

Zmniejsza stany zapalne – jednym z mechanizmów obronnych organizmu jest odpowiedź leukocytów, zatem ich odpowiednia ilość jest kluczowa do efektywnej reakcji przeciwzapalnej. Odżywką leukocytów jest właśnie glutamina, której samej nie mogą wytwarzać, a bez niej nie mogą przeprowadzić odpowiednio intensywnej proliferacji (procesu wzrostu oraz dojrzewania komórek). Reasumując, odpowiedni poziom glutaminy, jest kluczowy do leukocytowej odpowiedzi organizmu wobec stanów zapalnych.

Wspomaga organizm podczas treningu – efekt ten jest szczególnie istotny w przypadku wysiłków długotrwałych. W ponad 2 godzinnych treningach, zaobserwowano zmniejszenie się poziomu glutaminy w obiegu organizmu. Uzupełnianie go, jest ważne dla zachowania odpowiednich mechanizmów obronnych organizmu w czasie wysiłku (utrzymanie odpowiednio poziomu wydzielania IL-6, jednej z najbardziej wszechstronnych interkulin pobudzających mechanizmy obronne organizmu).

Glutamina posiada też badania potwierdzające jej wpływ antykataboliczny (mniej aminokwasów było wytracanych na konwersję do glutaminy, oraz zmniejszone zostały straty leucyny, podczas suplementacji interwencyjnej), oraz poprawiał odnowę glikogenu podczas stosowania go razem z węglowodanami (intensyfikuje wyrzut insuliny, konieczny do przyśpieszenia syntezy glikogenu, oraz obiegu substancji odżywczych wokół organizmu, w tym dostarczaniu ich do mięśni)

Mieszane badania odnoszą się wokół intensyfikacji syntezy białek mięśniowych. Badania wskazują bardziej na jej wsparcie, w stanach chorobowych, oraz przy powrocie do regularnych treningów po dłuższej przerwie.

Wspomaga układ trawienny glutamina zwiększa syntezę protein w obrębie układu trawiennego (szczególnie w jelitach; znaczące przy procesach regeneracyjnych), poprawia szczelność jelit oraz ich odpowiednią przepuszczalność wobec substancji odżywczych. Wpływa też na zwiększoną absorbcję wody w jelitach (wspomożenie odpowiedniego nawodnienia organizmu). Może być też wspomożeniem ustroju organizmu, podczas choroby Crohna.

Glutamina jest również szeroko stosowana w przypadkach poważniejszych chorób, w stadium hospitalizacji. Zapotrzebowanie na ten aminokwas jest wyjątkowo wzmożone w nerkach, komórkach odpornościowych oraz błonach śluzowych jelita, aby przeciwdziałać efektom wyniszczenia organizmu.

Glutamina, jest uzupełniona o witaminę B6 w formie pirydoksyny, której zapotrzebowanie powinno być tym większe, im większe jest spożycia białka, lub dodatkowych aminokwasów (zalecane dzienne spożycie oznacza się średnio jako 15 mikrogramów witaminy B6 na 1 gram spożytego białka), ponieważ bierze ona udział w metabolizmie aminokwasów. Dodatkowo, odpowiada za prawidłową konwersję prekursorów do aktywnej dopaminy oraz odpowiedni poziom serotoniny.

Może też wspomagać redukcję tkanki tłuszczowej, oraz zmniejszać poziom kortyzolu i prolaktyny.

Podsumowując Extensor L-Glutamine to idealna propozycja dla ludzi potrzebujących wsparcia w regeneracji organizmu podczas ciężkich treningów, a jednocześnie nie lubiących żadnych niepotrzebnych dodatków w produkcie, który się stosuje. Glutamina Extensora to najwyższej jakości produkt, dla szukających tylko najlepszych rozwiązań.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 440 gPorcja jednorazowa: 1 łyżeczka (5g)Ilość porcji w opakowaniu: 88
w porcji (5 g)zawartość%ZDS
Białko(w 100g)99,99 g
Tłuszcz(w 100g)0 g
Węglowodany(w 100g)0 g
Pirodyksyna (Witamina B6)(w 100g)8 mg
Wartość energetyczna(w 100g)1700 kJ/400 kcal

Pozostałe składniki

Brak.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Controlled Labs
139,00 zł

Kompleksowy preparat przedtreningowy. Poprawia pompę i wydolność mięśniową oraz motywuje do działania.

Kupuję
Trec
4,50 zł

Silna przedtreningówka w postaci płynnego shota, pobudzająca do intensywnego treningu.

Kupuję
Insane Labz
149,00 zł
(2)

Intensywny preparat przedtreningowy. Dodaje energii oraz promuje zdolności wysiłkowe i poznawcze.

Kupuję
  • Popularny
BHB
Apollo's Hegemony
159,00 zł
(2)

Łatwo przyswajalne sole mineralne (wapniowe, sodowe i potasowe) BHB w postaci proszku. Egzogenne ketony.

Kupuję
Megabol
49,00 zł
(1)

Suplement aminokwasowy na bazie hydrolizatu zmodyfikowanej krwi wieprzowej. Wspomaga regenerację.

Kupuję
Biotech Usa
48,00 zł

Mieszanka hydrolizatu białka wołowego i aminokwasów. Nie obciąża układu pokarmowego, wspiera regenerację.

Kupuję

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Ostatnio na blogu

Równowaga w treningu siłowym

Równowaga w treningu siłowym

Trening siłowy i równowaga. Ta fraza różnym osobom może przywodzić na myśl różnie skojarzenia. Czym jest tak naprawdę równowaga, która powinna...

czytaj więcej
Krótki sen a uczucie głodu

Krótki sen a uczucie głodu

Fachowe piśmiennictwo wskazuje, że manipulowanie długością snu i/lub jego jakością może mieć znaczący wpływ na kompozycję sylwetki, spożycie pokarmu,...

czytaj więcej
Witamina D redukuje agresję w komórkach czerniaka

Witamina D redukuje agresję w komórkach czerniaka

Naukowcy z Cancer Research UK stwierdzili, że witamina D wpływa na zachowanie komórek czerniaka w laboratorium, czyniąc je mniej agresywnymi. Naukowcy z...

czytaj więcej
Jaka Ashwagandha jest najlepsza? – Ranking

Jaka Ashwagandha jest najlepsza? – Ranking

Na rynku znajduje się ogromny wybór produktów zawierających ekstrakt Ashwagandha. Przeciętny konsument myśli tokiem:...

czytaj więcej
Indukcja porodu – kiedy coś idzie nie tak…

Indukcja porodu – kiedy coś idzie nie tak…

W poprzednim tygodniu projektu opisałam, jak rozpoznać czy poród już się zaczął oraz jak w ogóle wygląda właściwy przebieg porodu naturalnego. Biorąc...

czytaj więcej
Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część IV

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część IV

W poprzednich trzech częściach artykułu dokonano krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa w celu oceny skuteczności następujących interwencji...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027