Akcesoria i odzież
  • Akcesoria
  • Odzież sportowa
  • Sztuki walki
Aminokwasy
  • Aminokwasy Całodzienne
  • Aminokwasy Niezbędne (EAA)
  • Arginina
  • Beta-Alanina
  • BCAA
  • Glutamina
  • HMB
  • Leucyna
  • Tauryna
Boostery mózgu
  • Adaptogeny
  • Metabolizm i krążenie mózgowe
  • Regeneracja układu nerwowego
  • Antydepresanty
  • Mixy nootropowe
  • Stymulanty
Boostery testosteronu
  • Produkty specjalne
  • DHEA
  • Ekstrakty ziołowe
  • Kontrola estrogenów
  • Kwas D-Asparaginowy (DAA)
  • Mixy podnoszące testosteron
  • Ochrona Prostaty
  • PCT (Post Cycle Therapy)
  • Profilaktyka na cyklu
  • Tribulus
  • ZMA
Boostery treningowe
  • Boostery Azotowe
  • Odżywki Okołotreningowe
  • Przedtreningowe Boostery
  • Węglowodany
  • Uniwersalne (przed i po treningowe)
  • W Trakcie Treningu
  • Potreningowe Boostery
Kreatyna
  • Staki Kreatynowe
  • Azotan Kreatyny
  • Chelat Magnezowy Kreatyny
  • Chlorowodorek Kreatyny (HCl)
  • Cytrynian Kreatyny
  • Etylowy Ester Kreatyny
  • Fosforan Kreatyny
  • Jabłczan Kreatyny (TCM)
  • Pirogronian Kreatyny
  • Pozostałe Formy Kreatyn
  • Kre-Alkalyn
  • Orotan Kreatyny
  • Monohydrat Kreatyny
Odchudzanie
  • Spalacze tłuszczu
  • Chitosan i błonnik
  • Diabetyczne - kontrola cukru
  • Dieta ketogeniczna
  • Diuretyki - odwadniające
  • Kontrola apetytu
  • Odchudzające przekąski
  • Przyspieszacze metabolizmu
Odżywki białkowe
  • Białka Jaja
  • Białka Roślinne (Sojowe, Pszeniczne)
  • Białka Wolnowchłanialne
  • Białka Serwatkowe (WPC, WPI, WPH)
  • Odżywki na masę
  • Procentowe Podziały Białek
  • Białka Mleka - Kazeina
  • Pozostałe Białka
Witaminy i minerały
  • Witaminy z grupy B
  • Witaminy
  • Minerały
  • Kompleksy Witamin i Minerałów
Zdrowie i witalność
  • Ochrona zdrowia
  • Ochrona stawów
  • Lepsze samopoczucie
  • Lepszy sen
  • Libido i sprawność seksualna
  • Menopauza i problemy kobiece
  • Mocne włosy i paznokcie
  • Obniżające ciśnienie krwi
  • Obniżające poziom cholesterolu
  • Obniżające poziom cukru
  • Obniżające poziom kortyzolu
  • Oczyszczające - detoks
  • Odmładzające
  • Problemy skórne
  • Przeciwalergiczne
  • Przeciwstresowe
  • Przeciwzapalne
  • Regeneracja nadnerczy
  • Regeneracja wątroby
  • Umysł i koncentracja
  • Wrażliwość insulinowa
  • Wzmacniające odporność
  • Zaburzenia metylacji
  • Zdrowa prostata
  • Zdrowa tarczyca
  • Zdrowe kości i zęby
  • Zdrowe oczy
  • Zdrowy układ krążenia
  • Zdrowy układ moczowy
Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
  • NOW FOODS Chlorella 1000mg 60 tab.
  • NOW FOODS Chlorella 1000mg 60 tab.
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Kanada Kanada
    Niemcy Niemcy
    Irlandia Irlandia
    Polska Polska
    Wielka Brytania Wielka Brytania
  • A
    Australia Australia
    Austria Austria
  • B
    Białoruś Białoruś
    Belgia Belgia
    Boliwia Boliwia
    Brazylia Brazylia
    Bułgaria Bułgaria
  • C
    Chile Chile
    Chorwacja Chorwacja
    Cypr Cypr
    Czechy Czechy
  • D
    Dania Dania
  • E
    Estonia Estonia
  • F
    Finlandia Finlandia
    Francja Francja
  • G
    Grecja Grecja
  • H
    Węgry Węgry
  • I
    Islandia Islandia
    Izrael Izrael
    Włochy Włochy
  • K
    Korea Południowa Korea Południowa
  • L
    Łotwa Łotwa
    Liechtenstein Liechtenstein
    Litwa Litwa
    Luksemburg Luksemburg
  • M
    Malta Malta
  • N
    Holandia Holandia
    Nowa Zelandia Nowa Zelandia
    Norwegia Norwegia
  • P
    Portugalia Portugalia
  • R
    Rumunia Rumunia
    Rosja Rosja
  • S
    San Marino San Marino
    Słowacja Słowacja
    Słowenia Słowenia
    Hiszpania Hiszpania
    Szwecja Szwecja
    Szwajcaria Szwajcaria
  • T
    Turcja Turcja
  • U
    Ukraina Ukraina
    USA USA
bok@muscle-zone.pl
wysylka
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
  • NOW FOODS Chlorella 1000mg 60 tab.
  • NOW FOODS Chlorella 1000mg 60 tab.
0 0,00 zł
0 0,00 zł
Chlorella 1000mg Chlorella 1000mg

Now Foods Chlorella to suplement diety w skład którego wchodzi chlorella – mikroskopijna alga o niebywałym potencjale zdrowotnym i odżywczym. Aby zwiększyć strawność chlorelli została ona poddana specjalnym procesom technologicznym, w wyniku których rozbito jej ściany komórkowe, nie uszkadzając najbardziej wartościowej zawartości komórek. Dzięki temu suplement łatwo się trawi, a wszystkie zawarte w nim składniki charakteryzują się wysoką biodostępnością i przyswajalnością.

Produkt jest rekomendowany dla wzmocnienia organizmu. Dostarcza kluczowych substancji odżywczych w naturalnej formie. Stanowi cenne wsparcie dla osób osłabionych i niedożywionych. Z uwagi na dużą zawartość pełnowartościowego, roślinnego białka i witaminy B12 poleca się go wegetarianom i weganom.

Chlorella to zbudowana z jednej komórki ciemnozielona alga, zamieszkująca słodkowodne akweny. Pomimo swoich mikroskopijnych rozmiarów stanowi nieprawdopodobnie duży rezerwuar chlorofilu (stąd jej nazwa), witamin, mikroelementów i cennych substancji odżywczych. Działa immunomodulująco, odtruwająco i przeciwutleniająco. Spowalnia proces starzenia się organizmu, wzmacnia i regeneruje. Z uwagi na tak ogromny potencjał odżywczy i zdrowotny chlorella dołączyła do topowych suplementów diety i zyskała miano „superfood”.

Wzmocnienie i odżywienie organizmu
Chlorella dostarcza organizmowi tylko wartościowych substancji odżywczych, a ich liczba i różnorodność jest imponująca. Jest jednym z najbardziej wartościowych dodatków do diety.

W 60% składa się z łatwo przyswajalnego białka o szerokim profilu aminokwasowym (aż 19 aminokwasów, w tym 9 niezbędnych). Dużą jej część stanowi chlorofil i beta-karoten. Oprócz tego chlorella obfituje w witaminy (C, B, E, K), pierwiastki, łącznie ze śladowymi (żelazo, fosfor, potas, siarka, magnez, wapń, mangan, miedź, cynk, kobalt, jod). Jest również źródłem kwasu liponowego (ważny czynnik wzrostu pożytecznych bakterii jelitowych), niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz kilku unikalnych związków, takich jak chlorellin i CGF (Chlorella Growth Factor - czynnik wzrostu chlorelli).

Wielu naukowców jest zdania, że to właśnie CGF odpowiada za odmładzające i spowalaniające starzenie właściwości chlorelli. Związek ten składa się głównie z pochodnych kwasów nukleinowych (w tym RNA i DNA), które są niezbędne dla utrzymania zdrowia komórek, ich prawidłowego wzrostu, rozwoju i regeneracji. Wiele testów udowodniło, że dieta bogata w kwasy nukleinowe pozwala odzyskać energię i sprawność.

Tak wysoka koncentracja substancji odżywczych w chlorelli zaspokaja większość potrzeb organizmu, przyczynia się do wzmocnienia jego kondycji i poprawy funkcjonowania. Zabezpiecza przed niedoborami witamin i minerałów.  

Działanie immunostymulujące
Chlorella pozytywnie wpływa na szereg parametrów układu odpornościowego. Oddziałuje z tkanką limfatyczną związaną z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego (układ GALT), gdzie znajduje się ponad 70% limfocytów całego układu immunologicznego. Stymuluje aktywność makrofagów. Nasila endogeniczną produkcję interferonu – białka emitowanego przez komórki w odpowiedzi na atak patogenów. 

Chlorella zawiera dużą ilość fikocyjaniny – barwnika odpowiadającego za jej charakterystyczny zielononiebieski kolor. Fikocyjanina jest silnym antyutleniaczem, a dodatkowo poprawia odporność poprzez zwiększenie aktywności limfocytów B i T.

Działanie odtruwające
Chlorella wspiera naturalną detoksykację i oczyszczanie organizmu. Skutecznie wiąże i usuwa z organizmu zarówno toksyny, jak i pestycydy, herbicydy, metale ciężkie (w tym niezwykle toksyczny ołów, rtęć, kadm, arsen, uran) i niebezpieczne pochodne bifenylu. Najsilniejsze właściwości odtruwające wykazuje zawarty w chlorelli chlorofil. Nie bez znaczenia jest również charakterystyczna budowa algi. Trzywarstwowe ściany komórkowe łatwo absorbują toksyny, a następnie usuwają je z organizmu.

Działanie przeciwutleniające
Suplementacja chlorellą przyczynia się do osłabienia stresu oksydacyjnego poprzez zmniejszenie produkcji reaktywnych form tlenu i stymulację procesów przeciwutleniających.

Za antyoksydacyjne właściwości chlorelli odpowiada zawarty w niej beta-karoten. Jest to jeden z najsilniejszych antyoksydantów – skutecznie wymiata z organizmu nadmiar wolnych rodników i wykazuje dużą aktywność wobec tlenu singletowego. Dodatkowo wzmacnia działanie naturalnych przeciwutleniaczy organizmu, takich jak katalaza czy peroksydaza glutationowa.

Poprawa pracy układu trawiennego
Spożywanie chlorelli przynosi wiele korzyści dla układu pokarmowego. Obecny w jej składzie błonnik pobudza pracę jelit, reguluje rytm wypróżnień i zapobiega zaparciom.

Ściany komórkowe chlorelli pochłaniają toksyny z jelit zabezpieczając organizm przed zakażeniami. Dodatkowo chlorella wpływa regenerująco na śluzówkę jelit i żołądka. Łagodzi dolegliwości związane z chorobą wrzodową.

Chlorella pomaga utrzymać prawidłową mikroflorę jelitową. Stymuluje wzrost probiotycznych bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium. Zapobiega rozprzestrzenianiu się szkodliwych bakterii (np. E. Coli) oraz drożdży (Candida albicans).

Podsumowując, Chlorella to prawdziwa bomba witaminowo-minerałowa i bogate źródło wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania substancji odżywczych. Stanowi niezwykle wartościowy dodatek do diety. Świetnie sprawdzi się w okresie przemęczenia i osłabienia organizmu. 

Brak na magazynie
0 0
Chlorella 1000mg Chlorella 1000mg 60 tab.
NOW FOODS
37,00 zł
Dodaj do koszyka

Chlorella 1000mg 60 tab.

Chlorella 1000mg
Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Dostępność
w magazynach
Magazyn UK BRAK

Produkty z magazynu w Wielkiej Brytanii wysyłamy do następujących krajów i miejsc:



1 STREFA: Anglii, Walii oraz Szkocji (z wyłączeniem regionu Highlands oraz wysp)



2 STREFA: Irlandii Północnej, gminy regionu Highlands, wyspy Szkocji, Wyspa Man, wyspy Scilly, wyspa Guernsey (kod pocztowy GY) oraz wyspa Jersey (kod pocztowy JE)



3 STREFA: Republika Irlandzka



Wysyłkę do wyżej wymienionych krajów realizujemy również z magazynów zlokalizowanych na terenie Unii Europejskiej, co jednak może wiązać się z dodatkowymi opłatami i procedurami celnymi. 


Magazyn UE DOSTĘPNY

Produkty z magazynów zlokalizowanych na terenie Unii Europejskiej wysyłamy do jej wszystkich krajów-członków.



Jak również do Norwegii, Szwajcarii, Islandii czy Wielkiej Brytanii, a także do USA, Kanady, Japonii, Australii czy na Bliski Wschód, co jednak może wiązać się z dodatkowymi opłatami i procedurami celnymi.


37,00 zł
Kup za punkty: 25900
SZTUK
Dodaj do koszyka
Opis produktu
  • Wysoka zawartość pełnowartościowego białka
  • Usprawnia usuwanie toksyn i metali ciężkich
  • Rekomendowany weganom i wegetarianom
  • Zawiera wiele witamin i minerałów 
  • Stymuluje system immunologiczny 
  • Przywraca prawidłową florę jelit
  • Odżywia i wzmacnia organizm
  • Bogactwo zielonego chlorofilu 
  • Hamuje starzenie i odmładza
  • Wspiera proces trawienia
  • Działa antyoksydacyjnie

Now Foods Chlorella to suplement diety w skład którego wchodzi chlorella – mikroskopijna alga o niebywałym potencjale zdrowotnym i odżywczym. Aby zwiększyć strawność chlorelli została ona poddana specjalnym procesom technologicznym, w wyniku których rozbito jej ściany komórkowe, nie uszkadzając najbardziej wartościowej zawartości komórek. Dzięki temu suplement łatwo się trawi, a wszystkie zawarte w nim składniki charakteryzują się wysoką biodostępnością i przyswajalnością.

Produkt jest rekomendowany dla wzmocnienia organizmu. Dostarcza kluczowych substancji odżywczych w naturalnej formie. Stanowi cenne wsparcie dla osób osłabionych i niedożywionych. Z uwagi na dużą zawartość pełnowartościowego, roślinnego białka i witaminy B12 poleca się go wegetarianom i weganom.

Chlorella to zbudowana z jednej komórki ciemnozielona alga, zamieszkująca słodkowodne akweny. Pomimo swoich mikroskopijnych rozmiarów stanowi nieprawdopodobnie duży rezerwuar chlorofilu (stąd jej nazwa), witamin, mikroelementów i cennych substancji odżywczych. Działa immunomodulująco, odtruwająco i przeciwutleniająco. Spowalnia proces starzenia się organizmu, wzmacnia i regeneruje. Z uwagi na tak ogromny potencjał odżywczy i zdrowotny chlorella dołączyła do topowych suplementów diety i zyskała miano „superfood”.

Wzmocnienie i odżywienie organizmu
Chlorella dostarcza organizmowi tylko wartościowych substancji odżywczych, a ich liczba i różnorodność jest imponująca. Jest jednym z najbardziej wartościowych dodatków do diety.

W 60% składa się z łatwo przyswajalnego białka o szerokim profilu aminokwasowym (aż 19 aminokwasów, w tym 9 niezbędnych). Dużą jej część stanowi chlorofil i beta-karoten. Oprócz tego chlorella obfituje w witaminy (C, B, E, K), pierwiastki, łącznie ze śladowymi (żelazo, fosfor, potas, siarka, magnez, wapń, mangan, miedź, cynk, kobalt, jod). Jest również źródłem kwasu liponowego (ważny czynnik wzrostu pożytecznych bakterii jelitowych), niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz kilku unikalnych związków, takich jak chlorellin i CGF (Chlorella Growth Factor - czynnik wzrostu chlorelli).

Wielu naukowców jest zdania, że to właśnie CGF odpowiada za odmładzające i spowalaniające starzenie właściwości chlorelli. Związek ten składa się głównie z pochodnych kwasów nukleinowych (w tym RNA i DNA), które są niezbędne dla utrzymania zdrowia komórek, ich prawidłowego wzrostu, rozwoju i regeneracji. Wiele testów udowodniło, że dieta bogata w kwasy nukleinowe pozwala odzyskać energię i sprawność.

Tak wysoka koncentracja substancji odżywczych w chlorelli zaspokaja większość potrzeb organizmu, przyczynia się do wzmocnienia jego kondycji i poprawy funkcjonowania. Zabezpiecza przed niedoborami witamin i minerałów.  

Działanie immunostymulujące
Chlorella pozytywnie wpływa na szereg parametrów układu odpornościowego. Oddziałuje z tkanką limfatyczną związaną z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego (układ GALT), gdzie znajduje się ponad 70% limfocytów całego układu immunologicznego. Stymuluje aktywność makrofagów. Nasila endogeniczną produkcję interferonu – białka emitowanego przez komórki w odpowiedzi na atak patogenów. 

Chlorella zawiera dużą ilość fikocyjaniny – barwnika odpowiadającego za jej charakterystyczny zielononiebieski kolor. Fikocyjanina jest silnym antyutleniaczem, a dodatkowo poprawia odporność poprzez zwiększenie aktywności limfocytów B i T.

Działanie odtruwające
Chlorella wspiera naturalną detoksykację i oczyszczanie organizmu. Skutecznie wiąże i usuwa z organizmu zarówno toksyny, jak i pestycydy, herbicydy, metale ciężkie (w tym niezwykle toksyczny ołów, rtęć, kadm, arsen, uran) i niebezpieczne pochodne bifenylu. Najsilniejsze właściwości odtruwające wykazuje zawarty w chlorelli chlorofil. Nie bez znaczenia jest również charakterystyczna budowa algi. Trzywarstwowe ściany komórkowe łatwo absorbują toksyny, a następnie usuwają je z organizmu.

Działanie przeciwutleniające
Suplementacja chlorellą przyczynia się do osłabienia stresu oksydacyjnego poprzez zmniejszenie produkcji reaktywnych form tlenu i stymulację procesów przeciwutleniających.

Za antyoksydacyjne właściwości chlorelli odpowiada zawarty w niej beta-karoten. Jest to jeden z najsilniejszych antyoksydantów – skutecznie wymiata z organizmu nadmiar wolnych rodników i wykazuje dużą aktywność wobec tlenu singletowego. Dodatkowo wzmacnia działanie naturalnych przeciwutleniaczy organizmu, takich jak katalaza czy peroksydaza glutationowa.

Poprawa pracy układu trawiennego
Spożywanie chlorelli przynosi wiele korzyści dla układu pokarmowego. Obecny w jej składzie błonnik pobudza pracę jelit, reguluje rytm wypróżnień i zapobiega zaparciom.

Ściany komórkowe chlorelli pochłaniają toksyny z jelit zabezpieczając organizm przed zakażeniami. Dodatkowo chlorella wpływa regenerująco na śluzówkę jelit i żołądka. Łagodzi dolegliwości związane z chorobą wrzodową.

Chlorella pomaga utrzymać prawidłową mikroflorę jelitową. Stymuluje wzrost probiotycznych bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium. Zapobiega rozprzestrzenianiu się szkodliwych bakterii (np. E. Coli) oraz drożdży (Candida albicans).

Podsumowując, Chlorella to prawdziwa bomba witaminowo-minerałowa i bogate źródło wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania substancji odżywczych. Stanowi niezwykle wartościowy dodatek do diety. Świetnie sprawdzi się w okresie przemęczenia i osłabienia organizmu. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 60 tabletekPorcja jednorazowa: 3 tabletkiIlość porcji w opakowaniu: 20
w 1 porcji (3 tabletki)zawartość%ZDS
Chlorella3000 mg-
Kalorie10
Całkowita zawartość tłuszczu0 g0%
Sód0 mg0%
Węglowodany< 1 g
Białko2 g4%
Witamina A 60%
Witamina C 130%
Żelazo 35%

Najlepiej połączyć z

NATROL

Wysokiej jakości suplement magnezu wspierający układ krążenia oraz układ nerwowy.

36,00 zł
więcej
NOW FOODS

Preparat ułatwiający usuwanie toksyn z organizmu. Opóźnia procesy starzenia oraz wzmacnia odportność.

59,00 zł
więcej
NOW FOODS

Suplement diety zawierający chrom. Reguluje apetyt i wydzielanie insuliny, zmniejsza poziom cholesterolu.

42,00 zł
więcej
MultiPack
TREC

Witaminy, minerały i aktywatory metaboliczne. Przeznaczone dla mężczyzn w trakcie zwiększonego wysiłku.

72,00 zł
więcej
LIFE EXTENSION

Benfotiamina wpływa korzystnie na funkcje mózgu.

79,00 zł
więcej
TREC

Witamina B. Aktywuje procesy anaboliczne. Przyśpiesza wzrost mięśni i poprawia apetyt.

28,00 zł
więcej

Chlorella

Informacje ogólne

Chlorella (zielenica) - jednokomórkowy glon żyjący w słodkich wodach i w środowisku wilgotnym, zawiera wiele składników odżywczych: alkohole cukrowe, fitosterole, karagen, karotenoidy, sole mineralne (magnezu, potasu i sodu), laminarynę, terpentoidy oraz witaminy (z grupy B, C, E). Jest skutecznym przeciwutleniaczem. Składniki aktywne posiadają właściwości antybakteryjne, odpornościowe, przeciwzapalne oraz wzmacniające. Sole mineralne (alginiany) pobudzają syntezę kolagenu, a fitosterole współuczestniczą w wytwarzaniu elastyny. Ma zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz preparatach kategorii „zdrowie i uroda”, jest składnikiem suplementów diety wpływających na różne funkcje organizmu.

Kalorie

Informacje ogólne

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacje ogólne

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

Sód

Informacje ogólne

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Węglowodany

Informacje ogólne

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Białko

Informacje ogólne

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Witamina A

Informacje ogólne

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina C

Informacje ogólne

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Żelazo

Informacje ogólne

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Relatonic Forte

79,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Bacopa Monnieri

69,00 zł

MZ SUPPLEMENTS LTD

Zarejestrowano w Anglii i Walii. Numer firmy 09592811

Unit 4E Enterprise Court
Farfield Park
Rotherham S63 5DB
ENGLAND

Jeśli porównujesz się z innymi możesz stać się próżny lub zgorzkniały,
albowiem zawsze będą lepsi i gorsi od ciebie.

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>