Dane są przesyłane i analizowane
przez zewnętrzne serwisy dostawców.
Całość nie powinna trwać dłużej
niż 30 sekund.
Zamówienie: | 217,00 zł | 435,00 zł | 652,00 zł | 869,00 zł | 1 086,00 zł |
---|
Wysyłka: | -11,00 zł | -22,00 zł | -33,00 zł | -44,00 zł | -55,00 zł |
---|
Zamówienie: | 217,00 zł | 435,00 zł | 652,00 zł | 869,00 zł | 1 086,00 zł |
---|
Wysyłka: | -11,00 zł | -22,00 zł | -33,00 zł | -44,00 zł | -55,00 zł |
---|
To proste i niezwykle użyteczne narzędzie pozwalające na bieżąco kontrolować dystans, jaki dzieli Cię od kolejnego progu zniżki na wysyłkę.
To proste i niezwykle użyteczne narzędzie pozwalające na bieżąco kontrolować dystans, jaki dzieli Cię od darmowej dostawy.
Potwierdź lub zmień preferowany przez siebie kraj dostawy, język lub walutę. Jeśli zrobisz to w momencie zalogowania, preferencje te zostaną zapamiętane na Twoim MZKoncie. Możesz je zmienić w każdej chwili, klikając w strzałkę znajdującą się u góry strony.
Twoja lokalizacja wpływa na ostateczną kwotę zamówienia. Może się ona różnić w zależności od wysokości stawki VAT obowiazującej w miejscu Twojego aktualnego pobytu.
domyślny magazyn dla bieżącej lokalizacji
magazyn alternatywny
magazyn niedostępny
Aliness Organic Chlorella Vulgaris to najwyższej jakości chlorella, pozyskana z portugalskich certyfikowanych upraw ekologicznych. W skład preparatu wchodzą wyłącznie sproszkowane mikroalgi. Jest on odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej i wegańskiej.
Chlorella to jeden z najbardziej niezwykłych mikroorganizmów na świecie. Ten maleńki, jednokomórkowy glon żyjący w słodkich wodach skrywa w sobie niesamowicie dużą ilość składników odżywczych, które mają istotne znaczenie dla ludzkiego organizmu. Stanowi ważny element diety, szczególnie w krajach azjatyckich. Systematycznie zyskuje na popularności również w innych częściach świata i jest coraz chętniej przyjmowana jako suplement diety.
Prezentowany preparat zawiera chlorellę najwyższej jakości. Co ważne, nie pochodzi ona z Chin, gdzie warunki upraw są bardzo trudne do zweryfikowania, stąd jakość oraz czystość chińskich alg jest wątpliwa. Chlorella umieszczona w składzie prezentowanego preparatu została pozyskana z certyfikowanych upraw ekologicznych znajdujących się w Portugalii. Należy do najczystszych i najbezpieczniejszych dostępnych na rynku produktów z chlorellą. Została bardzo wysoko oceniona przez niezależne laboratorium, które badało ją pod kątem biodostępności zawartego w niej chlorofilu. Poza chlorellą preparat nie zawiera żadnych innych składników.
Chlorella wykazuje udokumentowany, korzystny wpływ na ludzki organizm. Wynika to głównie z wysokiej zawartości składników odżywczych uznawanych za niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ustroju. Chlorella stanowi bogate źródło łatwo przyswajalnego białka o znakomitym profilu aminokwasowym. Ponadto jest zasobna w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, liczne witaminy (B1, B2, B5, B6, B12, C, D, E) oraz mikro- i makroelementy (jod, magnez, żelazo, cynk, wapń, miedź, mangan, brom). Zawiera także unikalne składniki bioaktywne, takie jaki chlorofil czy CGF (Chlorella Growth Factor). Z uwagi na wysoką zawartość białka oraz witaminy B12 jest szczególnie polecana osobom na diecie wykluczającej produkty pochodzenia zwierzęcego.
Podsumowując, Aliness Organic Chlorella Vulgaris to najlepszy wybór jeśli chodzi o suplementy z chlorellą. Ekologiczne, europejskie pochodzenie surowca daje gwarancję bezpieczeństwa i wysokiej jakości. Sproszkowana forma jest wygodna do stosowania – alga łatwo rozpuszcza się w wodzie, ale bez problemu łączy się również z innymi produktami spożywczymi, dlatego może być dodawana np. do koktajli czy sałatek.
Chlorella jest bardzo bezpieczna dla organizmu. W wielu krajach jest traktowana nie jako suplement diety, ale zwykła żywność. Nie da się więc precyzyjnie określić dawki, jaka będzie najbardziej adekwatna. Przyjmuje się, że 3-6 g wystarczy, by wzbogacić dietę o cenne składniki odżywcze.
Nie wszyscy przepadają za specyficznym smakiem chlorelli. Na szczęście łatwo łączy się ona z innymi produktami spożywczymi – bez problemu da się ją rozpuścić w wodzie albo soku. Można ją również dodać do koktajlu albo sałatki.
Są dowody na to, że chlorella wchodzi w negatywną interakcję z warfaryną i zmniejsza jej działanie przeciwzakrzepowe. Osoby, które przyjmują leki rozrzedzające krew muszą mieć to na uwadze.
Aliness to polska marka, której właścicielem jest firma Medicaline. Firma posiada zaawansowane zaplecze rozwojowo-badawcze i spełnia wymagające Europejskie Standardy Produkcji i Magazynowania oparte na standardzie farmaceutycznym GMP oraz HACCP. Nad jakością produkowanych suplementów diety czuwa zespół doświadczonych specjalistów. Firma korzysta wyłącznie z najwyższej jakości certyfikowanych surowców, nierzadko występujących w opatentowanych formach.
Aliness współpracuje z akredytowanymi przez Główny Inspektorat Farmaceutyczny laboratoriami badawczymi - SGS Polska oraz J.S. Hamilton Poland S.A., a także z Narodowym Instytutem Leków, odpowiedzialnym za kontrolę jakości i bezpieczeństwa w pracach badawczo-rozwojowych. Wiele produktów marki Aliness posiada certyfikat ekologiczny, który jest gwarancją braku stosowania nawozów sztucznych, pestycydów i chemicznych środków ochrony roślin na wszystkich etapach produkcji surowca.
Pozostało jeszcze 200 znaków, aby recenzja mogła zostać oceniona.
w 1 porcji (3 g) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Sproszkowana organiczna chlorella (Chlorella Vulgaris) w tym | 3 g | - |
Białko | 1,7 g | - |
Błonnik | 0,3 g | - |
Witamina B12 | 7,5 mg | 300% |
Żelazo | 4,5 mg | 32,1% |
Brak.
Chlorella (zielenica) - jednokomórkowy glon żyjący w słodkich wodach i w środowisku wilgotnym, zawiera wiele składników odżywczych: alkohole cukrowe, fitosterole, karagen, karotenoidy, sole mineralne (magnezu, potasu i sodu), laminarynę, terpentoidy oraz witaminy (z grupy B, C, E). Jest skutecznym przeciwutleniaczem. Składniki aktywne posiadają właściwości antybakteryjne, odpornościowe, przeciwzapalne oraz wzmacniające. Sole mineralne (alginiany) pobudzają syntezę kolagenu, a fitosterole współuczestniczą w wytwarzaniu elastyny. Ma zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz preparatach kategorii „zdrowie i uroda”, jest składnikiem suplementów diety wpływających na różne funkcje organizmu.
Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.
Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)
Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.
Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.
Witamina B12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.
Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.
Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn, katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).
Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.
Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu, powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.
Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.
Morsowanie – czego nie dowiesz się z komentarzy znajomych
Ostatnimi czasy możemy zauważyć zwiększone zainteresowanie tym bardzo nietypowym sportem. Morsowanie, bo o tym dzisiaj mowa, zaczyna...
Jak poprawić wrażliwość insulinową?
To jak niezawodnie funkcjonuje nasza gospodarka glukozowo-insulinowa ma wpływ zarówno na stan zdrowia, jak i kształtowanie sylwetki. Nic dziwnego nie ma więc...
Czy czekolada wspomaga odchudzanie?
W obiegowych przekonaniach choć słodycze ogólnie uchodzą raczej za produkty niesprzyjające odchudzaniu i sugeruje się by je unikać, a przynajmniej...
Balans strukturalny – praktyczne zastosowanie
Balans strukturalny, czyli idea, która głosi, że różne grupy mięśniowe powinny być zbalansowane względem wzajemnego stosunku sił, aby uzyskać...
Istotność suplementacji magnezu podczas ciąży
Magnez pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Oprócz funkcji stabilizującej nasze kości, reguluje metabolizm energetyczny w...
Insulinooporność – przyczyny, objawy, leczenie, pomoc!
Insulinooporność to ostatnio bardzo popularna przypadłość coraz większej ilości ludzi. Spora ilość diagnozuje...