Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł411,00 zł616,00 zł822,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-42,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Fibers & Enzymes RX Fibers & Enzymes RX

Scitec Fiber & Enzymes RX jest to produkt naturalny najwyższej jakości w postaci wygodnych saszetek. Został stworzony z myślą o zdrowiu układu pokarmowego i prawidłowym trawieniu. W preparacie znajdują się różne formy błonnika, m.in. inulina oraz błonnik jęczmienny, a także witamina C, ekstrakt z maliny właściwej oraz enzymy trawienne, takie jak papaina i bromelaina.

Błonnik pokarmowy są to substancje znajdujące się w roślinach, które przechodzą przez przewód pokarmowy w formie niezmienionej i tam pełnią swoje funkcje. Można go podzielić na błonnik rozpuszczalny, który w wodzie tworzy coś na kształt żelu (obecny w owsie, jabłkach, cytrusach) i wspomaga redukcję poziomu cholesterolu i glukozy we krwi, oraz błonnik nierozpuszczalny. Ten ostatni ułatwia przemieszczanie się pokarmu przez przewód pokarmowy i poprawia formowanie się kału, co stanowi pomoc w przypadku zaparć i nieregularnego wypróżniania się. Można go znaleźć w pszenicy, orzechach i warzywach.

Ułatwienie wypróżniania się
Błonnik pokarmowy wpływa na zwiększenie masy i rozmiaru mas kałowych oraz ich zmiękczenie. W ten sposób łatwiej przemieszczają się w jelicie grubym co automatycznie zmniejsza ryzyko zaparć. Wysokie spożycie błonnika może także zredukować szansę rozwoju hemoroidów.

Wspomaganie odchudzania
Wyższa zawartość błonnika w pożywieniu czyni go bardziej sycącym niż posiłki ubogie w błonnik, co hamuje uczucie głodu na dłużej i ułatwia trzymanie diety. Błonnik pokarmowy może również spowalniać wchłanianie cukru, przez co pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Zdrowa dieta bogata w błonnik nierozpuszczalny może także zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Beta-glukany to naturalnie występujące polisacharydy będące składnikami budulcowymi ścian komórkowych niektórych bakterii i grzybów. W sposób udowodniony badaniami przyczyniają się do utrzymania właściwego poziomu cholesterolu, co stanowi czynnik zapobiegający rozwojowi chorób serca. Posiadają także właściwości stymulujące układ odpornościowy poprzez aktywację układu dopełniacza, wpływając na funkcje makrofagów oraz komórek NK.

Bromelaina należy do proteinaz, czyli enzymów rozkładających białka, które są pozyskiwane z owocu ananasa. Badania przeprowadzone in vivoin vitro pokazują, że bromelaina posiada właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Jest ona dość dobrze wchłaniana w przewodzie pokarmowym i nie traci przy tym zdolności proteolitycznych. Naukowcy sugerują, że enzymy pochodzenia roślinnego, takie jak bromelaina, mogą stanowić znaczną pomoc w zmniejszaniu dolegliwości trawiennych. Można także stosować ją do leczenia typowych objawów niestrawności, jak wzdęcia i gazy.

Papaina to enzym pochodzący z owocu papai. Tak jak bromelaina, należy do enzymów proteolitycznych rozkładających białka na mniejsze cząsteczki i w konsekwencji na aminokwasy. Wpływa na poprawę procesów trawiennych i zwiększa wchłanianie składników odżywczych z wysokobiałkowych posiłków. Niektóre badania wykazały, że pacjenci posiadający nietolerancję glutenu i stosujący dietę bezglutenową dopiero po przyjmowaniu 1800 mg papainy przez miesiąc, odczuli zmniejszenie objawów biegunki i problemów z wchłanianiem składników odżywczych.

Witamina C znana jest z właściwości antyoksydacyjnych i pozytywnego wpływu na układ odpornościowy. Jest jednak ważna także w zapewnieniu odpowiedniego trawienia. Kwas solny w żołądku zapewnia odpowiednio kwaśne środowisko dla sprawnego funkcjonowania enzymów trawiennych. Bez wystarczającej ilości witaminy C w diecie, synteza kwasu solnego zostaje zmniejszona. W rezultacie mogą pojawić się objawy niestrawności, jak gazy czy zgaga. Poprzez dodatek witaminy C możemy zapobiegać tym symptomom.

Malina właściwa jest owocem niezwykle bogatym w błonnik. Jego obecność jest ważnym czynnikiem zapobiegającym wzdęciom i wspierającym zdrowie układu trawiennego. Maliny są również bogate w witaminy, m.in. witaminę C, a także minerały. Ostatnie badania pokaały, że błonnik pokarmowy zawarty w malinach może pełnić rolę w regulacji funkcjonowania układu odpornościowego i odpowiedzi zapalnej, zmniejszając ryzyko rozwoju stanów zapalnych.

Podsumowując, Scitec Fiber & Enzymes RX, jest to produkt najwyższej jakości zapewniający kompleksową ochronę układu pokarmowego. Znajdujący się w nim błonnik wpływa na zapobieganie zaparciom, może także ułatwiać utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i glukozy we krwi. Dzięki zawartości witaminy C oraz ekstraktu z malin, suplement ten wpływa na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego. Oprócz tego, enzymy proteolityczne wspomagają proces trawienia białek i zapobiegają objawom niestrawności, takim jak wzdęcia czy zgaga.

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Fibers & Enzymes RX Fibers & Enzymes RX 30 sasz.
Scitec
45,00 zł

Fibers & Enzymes RX 30 sasz.

ilość: 30 sasz.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
45,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 44,10 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Wysoka zawartość błonnika pokarmowego oraz enzymów trawiennych
  • Wzmacnia układ odpornościowy po intensywnej sesji treningowej
  • Wpływa na utrzymanie prawidłowego stężenia cholesterolu
  • Powoduje uczucie sytości, co wspomaga odchudzanie
  • Wspiera stabilizację poziomu glukozy we krwi
  • Promuje lepsze wykorzystanie białek z diety
  • Chroni przed powstawaniem wzdęć i gazów
  • Skutecznie zmniejsza objawy niestrawności

Scitec Fiber & Enzymes RX jest to produkt naturalny najwyższej jakości w postaci wygodnych saszetek. Został stworzony z myślą o zdrowiu układu pokarmowego i prawidłowym trawieniu. W preparacie znajdują się różne formy błonnika, m.in. inulina oraz błonnik jęczmienny, a także witamina C, ekstrakt z maliny właściwej oraz enzymy trawienne, takie jak papaina i bromelaina.

Błonnik pokarmowy są to substancje znajdujące się w roślinach, które przechodzą przez przewód pokarmowy w formie niezmienionej i tam pełnią swoje funkcje. Można go podzielić na błonnik rozpuszczalny, który w wodzie tworzy coś na kształt żelu (obecny w owsie, jabłkach, cytrusach) i wspomaga redukcję poziomu cholesterolu i glukozy we krwi, oraz błonnik nierozpuszczalny. Ten ostatni ułatwia przemieszczanie się pokarmu przez przewód pokarmowy i poprawia formowanie się kału, co stanowi pomoc w przypadku zaparć i nieregularnego wypróżniania się. Można go znaleźć w pszenicy, orzechach i warzywach.

Ułatwienie wypróżniania się
Błonnik pokarmowy wpływa na zwiększenie masy i rozmiaru mas kałowych oraz ich zmiękczenie. W ten sposób łatwiej przemieszczają się w jelicie grubym co automatycznie zmniejsza ryzyko zaparć. Wysokie spożycie błonnika może także zredukować szansę rozwoju hemoroidów.

Wspomaganie odchudzania
Wyższa zawartość błonnika w pożywieniu czyni go bardziej sycącym niż posiłki ubogie w błonnik, co hamuje uczucie głodu na dłużej i ułatwia trzymanie diety. Błonnik pokarmowy może również spowalniać wchłanianie cukru, przez co pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Zdrowa dieta bogata w błonnik nierozpuszczalny może także zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Beta-glukany to naturalnie występujące polisacharydy będące składnikami budulcowymi ścian komórkowych niektórych bakterii i grzybów. W sposób udowodniony badaniami przyczyniają się do utrzymania właściwego poziomu cholesterolu, co stanowi czynnik zapobiegający rozwojowi chorób serca. Posiadają także właściwości stymulujące układ odpornościowy poprzez aktywację układu dopełniacza, wpływając na funkcje makrofagów oraz komórek NK.

Bromelaina należy do proteinaz, czyli enzymów rozkładających białka, które są pozyskiwane z owocu ananasa. Badania przeprowadzone in vivoin vitro pokazują, że bromelaina posiada właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Jest ona dość dobrze wchłaniana w przewodzie pokarmowym i nie traci przy tym zdolności proteolitycznych. Naukowcy sugerują, że enzymy pochodzenia roślinnego, takie jak bromelaina, mogą stanowić znaczną pomoc w zmniejszaniu dolegliwości trawiennych. Można także stosować ją do leczenia typowych objawów niestrawności, jak wzdęcia i gazy.

Papaina to enzym pochodzący z owocu papai. Tak jak bromelaina, należy do enzymów proteolitycznych rozkładających białka na mniejsze cząsteczki i w konsekwencji na aminokwasy. Wpływa na poprawę procesów trawiennych i zwiększa wchłanianie składników odżywczych z wysokobiałkowych posiłków. Niektóre badania wykazały, że pacjenci posiadający nietolerancję glutenu i stosujący dietę bezglutenową dopiero po przyjmowaniu 1800 mg papainy przez miesiąc, odczuli zmniejszenie objawów biegunki i problemów z wchłanianiem składników odżywczych.

Witamina C znana jest z właściwości antyoksydacyjnych i pozytywnego wpływu na układ odpornościowy. Jest jednak ważna także w zapewnieniu odpowiedniego trawienia. Kwas solny w żołądku zapewnia odpowiednio kwaśne środowisko dla sprawnego funkcjonowania enzymów trawiennych. Bez wystarczającej ilości witaminy C w diecie, synteza kwasu solnego zostaje zmniejszona. W rezultacie mogą pojawić się objawy niestrawności, jak gazy czy zgaga. Poprzez dodatek witaminy C możemy zapobiegać tym symptomom.

Malina właściwa jest owocem niezwykle bogatym w błonnik. Jego obecność jest ważnym czynnikiem zapobiegającym wzdęciom i wspierającym zdrowie układu trawiennego. Maliny są również bogate w witaminy, m.in. witaminę C, a także minerały. Ostatnie badania pokaały, że błonnik pokarmowy zawarty w malinach może pełnić rolę w regulacji funkcjonowania układu odpornościowego i odpowiedzi zapalnej, zmniejszając ryzyko rozwoju stanów zapalnych.

Podsumowując, Scitec Fiber & Enzymes RX, jest to produkt najwyższej jakości zapewniający kompleksową ochronę układu pokarmowego. Znajdujący się w nim błonnik wpływa na zapobieganie zaparciom, może także ułatwiać utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i glukozy we krwi. Dzięki zawartości witaminy C oraz ekstraktu z malin, suplement ten wpływa na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego. Oprócz tego, enzymy proteolityczne wspomagają proces trawienia białek i zapobiegają objawom niestrawności, takim jak wzdęcia czy zgaga.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 30 saszetekPorcja jednorazowa: 1 saszetka (8,5 g)Ilość porcji w opakowaniu: 30
w 1 saszetcezawartość%ZDS
Wartość energetyczna44 kJ/11 kcal1%
Tłuszcz< 0.5 g0%
Kwasy tłuszczowe nasycone0 g0%
Węglowodany0.2 g0%
Cukry0 g0%
Błonnik pokarmowy5.0 g-
Białko0.8 g2%
Sól0 g0%
Witamina C (Kwas L-askorbinowy)500 mg625%
Mieszanka błonnika pokarmowego:Błonnik jęczmienny (4350mg) w czym7350 mg
Beta-glukan (1000mg)
Inulina (1000mg)
Błonnik bambusowy (500mg)
Błonnik owsiany (500mg)
Błonnik pszeniczny (500mg)
Błonnik jabłkowy (500mg)
Ekstrakt z Maliny właściwej450 mg-
w tym22,5 mg-
Ketony
Mieszanka enzymów trawiennych:Papaina (100mg), Bromelina (100 mg)200 mg-

Pozostałe składniki

Brak.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Jarrow Formulas
35,00 zł

Wegańska witamina D3 w kapsułkach. Wspiera prawidłową mineralizację kośćca, odporność i układ krwionośny.

Kupuję
Now Foods
69,00 zł

Suplement składający się z witamin, minerałów oraz ziół. Wspomaga usuwanie z organizmu toksyn.

Kupuję
Garden Of Life
159,00 zł

Kompletna, naturalna formuła odżywcza dla prawidłowego rozwoju dziecka i zdrowia kobiety ciężarnej.

Kupuję
Hepatica
42,00 zł
(1)

Połączenie trzech indyjskich ziół (Harada, Amla i Behada). Ajurwedyjskie wsparcie procesów trawiennych.

Kupuję
Now Foods
22,00 zł

Suplement diety zawierający chrom. Reguluje apetyt i wydzielanie insuliny, zmniejsza poziom cholesterolu.

Kupuję
Now Foods
139,00 zł

Muliwitaminowy preparat dla kobiet ciężarnych wzbogacony o substancje dodatkowe, potęgujące jego działanie.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Inulina

Informacja

Inulina (błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie) należący do polisacharydów, występujący w stanie naturalnych w tkankach roślinnych magazynując związki energetyczne, wpływający korzystnie na rozwój mikroflory jelitowej (tzw. probiotyk) i stan przewodu pokarmowego i trawiennego (jelit). Posiada wysoką biodostępność minerałów (m.in. wapnia i magnezu), powoduje obniżenie tempa wzrostu glukozy po posiłkach. Inulina, chociaż sama nie jest trawiona przez organizm ludzki, lecz jest rozkładana na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i kwas mlekowy przez bakterie rozwijające się w jelitach. W suplementacji diety stosowana jest jako nierozpuszczalny błonnik pokarmowy wspomagający diety wysokobiałkowe m.in. podczas odchudzania.

Błonnik jabłkowy

Informacja

Błonnik jabłkowy pozyskiwany ze skórek jabłek, jest źródłem pektyn (rozpuszczalnych frakcji błonnika). Nie ulega strawieniu w przewodzie pokarmowym ze względu na odporność na działanie enzymów. Utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu LDL, a także posiada możliwość jego obniżania oraz zmniejsza wchłanianie złego cholesterolu z przewodu pokarmowego. Zmniejsza w ten sposób ryzyko miażdżycy. Jest wielce przydatny przy odchudzania, gdyż wyraźnie zmniejsza łaknienie i poczucie głodu, pozwalając na redukcję tkanki tłuszczowej. Wpływa na perystaltykę jelit działając antytoksycznie dzięki zdolności zawiązywania związków chemicznych z metalami ciężkimi czy bakteriami jelitowymi.

Wchodzi w skład suplementów diety wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej oraz preparatów odżywczych.

Papaina

Informacja

Papaina jest enzymem trawiennym uzyskiwanym z owocu papai, powodującym wstępny rozkład białka zwierzęcego w wyniku hydrolizy, zwiększa przyswajalność aminokwasów, wspomaga procesy trawienne, przez wpływ na błonę śluzową żołądka zmniejsza ryzyko choroby wrzodowej, wg niepotwierdzonych do końca badań wpływa na zwiększenie odporności organizmu. W suplementacji sportowej stosowana w składzie odżywek białkowych, preparatów witaminowych oraz kompleksów enzymatycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: od kilkudziesięciu do kilkuset mg/24h

Bromelina (Bromelaina)

Informacja

Bromelina - enzym z grupy proteaz. Surowcem jest owoc ananasa (Fructus ananas sativi) i liście ananasa, zawierające bromelinę stanowiącą mieszaninę enzymów zbliżonych do pepsyny i papainy odpowiadających za hydrolizę wiązań peptydowych białka. . Bromelina w pierwszym rzędzie, w supremacji sportowej, zwiększa strawność białek, szczególnie w przypadku stosowania diet wysokobiałkowych oraz działa przeciwzapalnie i likwiduje obrzęki. Zapobiega nadmiernemu obciążeniu układu pokarmowego oraz biegunkom.

Jest składnikiem odżywek dla sportowców i suplementów wspomagających narządy ruchu.

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027