Blog us   | pl | PLN
0 0,00 zł
 bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Complete Omega Complete Omega 60 softgels
Nordic Naturals
79,00 zł
Magazyn: eu

Complete Omega 60 softgels

od 3 sztuk tylko: 77,42 zł / szt. -2%

Waga wysyłki: 150g
Bez glutenu
Bez GMO
79,00 złz VAT
2,63 zł / porcja
Możemy Ciebie powiadomić kiedy produkt będzie znów dostępny
Zapisz
Opis produktu
  • Synergistyczne działanie kwasów tłuszczowych omega-3, -6 i –9
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzące z czystego oleju z ryb zimnowodnych
  • Kwas gamma-linolenowy i kwas oleinowy z zimnotłoczonego oleju z ogórecznika
  • Promuje prawidłowy stan skóry prawidłową kondycję stawów
  • Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia
  • Przyjemny, cytrynowy smak

Nordic Naturals Complete Omega to suplement diety zawierający nieskoncentrowaną, naturalnie zbilansowaną mieszankę kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA), omega-6 (GLA) i omega-9 (kwas oleinowy), które pochodzą z czystego, świeżego oleju z ryb zimnowodnych (sardynka, anchois) oraz zimnotłoczonego oleju z ogórecznika. Kapsułki wyróżniają się pysznym, cytrynowym smakiem, który maskuje specyficzny „rybi” posmak.

Preparat wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz samopoczucie i sprawność kognitywną, a dzięki dodatkowi kwasu gamma-linolowego (GLA) wspiera pracę stawów i kondycję skóry.

Produkt stanowi idealne połączenie kwasów omega-3, -6 i –9, które działają ze sobą w synergii:
Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą być syntezowane z kwasu alfa-linolenowego i linolowego przy udziale enzymów desaturazy oraz elongazy. Niestety, wydajność tych enzymów jest dosyć niska i dodatkowo obniża się wraz z wiekiem. W związku z tym, aby uzyskać odpowiedni poziom niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 należy dostarczyć je wraz z pożywieniem. Ich źródłem pokarmowym mogą być ryby żyjące w zimnych wodach, takie jak makrela, śledź, sardynki czy łosoś, a także nasiona lnu, orzechy włoskie czy nasiona Chia.

Należące do tej grupy związków i jednocześnie zawarte w suplemencie kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz kwas eikozapentaenowy (EPA) to substancje o korzystnym, popartym wieloma badaniami działaniu.

Kwasy tłuszczowe omega-6 reprezentowane są przez zawarty w suplemencie kwas gamma-linolenowy (GLA). Jest on uznawany za warunkowo niezbędny, ale podobnie jak w przypadku kwasów omega-3, organizm nie wytwarza jego odpowiedniej ilości. GLA jest niezwykle istotny dla skóry - pomaga utrzymać jej właściwe odżywienie i chroni ją przed czynnikami zewnętrznymi. Produkty bogate w GLA to m.in. czarna porzeczka, olej z wiesiołka, olej konopny czy olej z ogórecznika, który został zastosowany w suplemencie.

Kwasy tłuszczowe omega-9 czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, reprezentowane przez kwas oleinowy (OA). Jest on naturalnie produkowany przez organizm i posiada silne właściwości przeciwzapalne. OA może przyczyniać się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu i ciśnienia tętniczego. W pożywieniu występuje w dużych ilościach w oleju rzepakowym, oleju z orzechów ziemnych czy oleju z migdałów. Zawiera go również olej z ogórecznika.

Działanie przeciwzapalne
Kwasy omega-3 potrafią tłumić toczące się w organizmie stany zapalne, które w dłuższej perspektywie czasu mogą stanowić czynnik rozwoju wielu chorób. Wielokrotnie w badaniach udowodniono obniżony poziom interleukiny 6 (IL-6), IL-8, IL-10, homocysteiny czy czynnika martwicy nowotworu alfa (TNF-α). Dodatkowo działanie kwasów omega-3 wspierane jest przez kwas gamma-linolenowy (GLA), który podobnie jak omega-3 sprzyja zwiększeniu stężenia przeciwzapalnych eikozanoidów.

Kardioprotekcja
Kwasy omega-3 przyczyniają się do utrzymania prawidłowej sprawności układu sercowo-naczyniowego. Zwiększoną skuteczność w obszarze poprawy parametrów zdrowotnych zapewnia synergia działania z kwasem oleinowym, który również przyczynia się do utrzymania zdrowego serca.

Prawidłowy rozwój mózgu
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) jest składnikiem fosfolipidów wchodzących w skład błon komórkowych i stanowi około 60% wszystkich kwasów tłuszczowych w niej zawartych. Jest on niezbędny dla prawidłowego rozwoju mózgu oraz funkcjonowania komórek nerwowych. Zawarty również w suplemencie kwas oleinowy uczestniczy w tworzeniu otoczki mielinowej. Jest ona formą osłony włókien nerwowych. 

Dobre samopoczucie
Kwasy omega-3 sprzyjają zachowaniu równowagi emocjonalnej, również w sytuacjach stresowych. Dodatek GLA oraz kwasu oleinowego przyczynia się do zmniejszenia nadpobudliwości i poprawy skupienia u osób z zaburzeniami AHDH. Zauważono także pozytywny wpływ kwasów EPA i DHA na zmniejszenie symptomów depresji.

Poprawa parametrów metabolicznych
Kwas oleinowy oraz kwasy tłuszczowe omega-3 mogą wspomagać walkę z otyłością brzuszną, która jest często wyznacznikiem zaburzeń metabolicznych. Substancje te ponadto promują prawidłową tolerancję glukozy. Zbyt wysoki poziom cukru jest dla organizmu toksyczny i może prowadzić do uszkodzenia nerek, nerwów oraz zwiększać ryzyko CUK.

Promienna skóra
Kwasy omega-3 przyczyniają się do zmniejszenia stanu zapalnego związanego z nadmierną ekspozycją skóry na promienie UV oraz chronią ją przed oparzeniami. GLA pomaga zachować odpowiedni stan nawodnienia skóry i zapobiegać jej wysuszaniu, a dzięki temu skóra jest promienna, gładsza i jędrniejsza. Wykazano, że kwas GLA z oleju z ogórecznika wspomaga walkę z egzemą, czyli zmianami skórnymi związanymi z występującym stanem zapalnym na wierzchniej warstwie skóry.

Podsumowując, Nordic Naturals Complete Omega to wysokiej jakości kwasy omega-3, wzbogacone o kwas gamma linolenowy i oleinowy, zamknięte w żelowych kapsułkach o cytrynowym smaku. Poprzez synergizm działania, kwasy te skutecznie wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego, pomagają zwalczyć stany zapalne i sprzyjają zachowaniu zdrowej, jędrnej skóry. Suplement ponadto wspiera utrzymanie dobrego samopoczucia i wspomaga prawidłowy metabolizm glukozy. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 60 kapsułek żelowychPorcja jednorazowa: 2 kapsułki żeloweIlość porcji w opakowaniu: 30
w porcji (2 kapsułki)zawartość%ZDS
Kalorie20 kcal*
W tym kalorie z tłuszczu20 kcal*
Tłuszcz ogółem, w tym:2,0 g3%
-nasycone kwasy tłuszczowe 0,4 g2%
-kwasy tłuszczowe trans0 g*
Kwasy tłuszczowe omega-3:565 mg*
- kwas eikozapentaenowy (EPA)270 mg*
-kwas dokozaheksaenowy (DHA)180 mg*
-pozostałe omega-3115 mg*
Kwasy tłuszczowe omega-6:240 mg*
-kwas gamma-linolenowy (GLA)70 mg*
Kwasy omega-9:225 mg*
- kwas oleinowy180 mg*

Pozostałe składniki

Oczyszczony olej z ryb głębinowych, kapsułka żelowa (żelatyna, gliceryna, woda, naturalny cytrynowy smak), olej z ogórecznika (borago officinalis), naturalny cytrynowy smak, D-alfa tokoferol, ekstrakt z rozmarynu (naturalny konserwant).

Produkt nie zawiera glutenu, pochodnych mleka, sztucznych barwników i ulepszaczy smaku.

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Tłuszcze trans

Informacja

Tłuszcze trans (trans fat ) są efektem procesu utwardzania płynnej frakcji tłuszczów roślinnych, poprzez wprowadzenie wiązań wodorowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tworząc izomery trans, powodujące zmianę właściwości odżywczych kwasów tłuszczowych, pozostając wyłącznie źródłem energii. Znajdują zastosowanie w margarynach twardych oraz wyrobach spożywczych (produktach cukierniczych wypiekanych). Zalecane jest całkowite wyeliminowanie (lub co najmniej ograniczenie) spożywania tłuszczy trans, ze względu na ich niekorzystny wpływ na organizm ludzki (m.in. podnoszą poziom cholesterolu całkowitego zakłócają proporcje pomiędzy jego frakcjami LDL i HDL, osłabiają odporność immunologiczną organizmu oraz wpływają negatywnie na gospodarkę insulinową, utrudniając transport pożywienia do komórek mięśniowych, odnotowani również ich wpływ na rozwój nowotworów. Bardzo rzadko stosowane w odżywkach sportowych o charakterze termogenicznym (np. batonach energetycznych).

Omega 3

Informacja

Omega 3 (n-3) grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych: krótkołańcuchowych (kwas linolenowy, zaliczany do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowych (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]). Liczba 3 informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. NNKT dość obficie dostarczany jest w pożywieniu i może być dostarczany z pokarmem. EPA i DHA (oleje z tłuszczów ryb morskich) są dostarczane poprzez żywność pochodzenia morskiego (ryby morskie i owoce morza). Powstają również w organizmie ludzkim w wyniku procesów denaturacji i elongacji kwasu alfa-linolenowego, jednak w ilości niewystarczającej dla pełnych potrzeb organizmu. Dlatego powinny być dostarczane z zewnątrz. Przy stosowaniu tzw. diety zachodniej bardziej wskazana jest suplementacja kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 (niż Omega 6).

Suplementacja kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3 zalecana jest osobom aktywnym fizycznie w celu uzupełnienia i zapobiegania niedoborom w organizmie, jak również w uwagi na ich wpływ w skład ciała i wydolność tlenową oraz regenerację tkanek. Ponadto reguluje pracę układu krwionośnego (w tym serca), nerwowego, oddechowego oraz narządów ruchu. Preparaty zawierające EPA i DHA stanowią uzupełnienie diety wysiłkowej, bez względu na stopień wysiłku i wytrenowania.

Suplementy kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3, w zasadzie, produkowane są w postaci kapsułek w połączeniu z witaminą E, jako przeciwutleniaczem, dostępne w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie suplementów zwyczajowo zalecane w sporcie: Zależnie od podaży z dietą i spożycia omega  6 wynosi 1 – 5g EPA i DHA/24h.

Omega 6

Informacja

Omega 6 (n-6) jest to grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych  (kwas linolowy [LA – występujący w produktach pochodzenia roślinnego]). Liczba 6 informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym jest umieszczone przy szóstym od końca atomie węgla. Zaliczany do NNKT. Do grupy kwasów nienasyconych Omega 6 zaliczamy GLA (kwas gammalinolenowy, obecny m.in. w oleju z wiesiołka), ARA (kwas arachidowy z orzeszków ziemnych, a także produktach żywnościowych pochodzenia zwierzęcego). Spożywanie kwasów nienasyconych z grupy Omega 6 powinno być proporcjonalne do spożycia kwasów z rodziny Omega 3 w stosunku 1 : 1 do 6 : 1. Przy stosowaniu tzw. diety zachodniej rzadko zachodzi potrzeba suplementacji kwasów z grupy Omega 6 (zastosowanie znajduje kwas gammalinolenowy). Stanowią istotny składnik błon komórkowych oraz są prekursorami prostaglandyn. .Kwasy tłuszczowe nienasycone z grupy Omega 6 mają wysoką aktywność biologiczną: biorą udział w syntezie związków organicznych, ograniczających możliwości zapalne oraz hormonów. Zalecane są w diecie osób aktywnych fizycznie w niewielkich ilościach jako dodatek do pożywienia. 

W suplementacji stosuje się kompleksy kwasów tłuszczowych nienasyconych, zawierających w odpowiednich proporcjach Omega 3 i Omega 6. W suplementacji sportowej używany jest kwas arachidowy (ARA), którego działanie nasila anabolizm mięśniowy i podwyższa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość). Dostępne w preparatach wieloskładnikowych, których pełna gama znajduje się w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl

Często występują na ryku suplementy skojarzone zawierające zarówno kwasy tłuszczowe omega 3 jak i omega 6 w odpowiednio dobranych proporcjach. W suplementacji sportowej na szczególną uwagę zasługuje kwas arachidonowy, który podawany w postaci suplementy nasilał anabolizm mięśniowy i zwiększał zdolności wysiłkowe takie jak siła mięśni. Jest kilka preparatów wieloskładnikowych na rynku zawierających ten związek.

Dawkowanie suplementów zwyczajowo zalecane w sporcie:

Zależnie od podaży z dietą i spożycia omega 3 w dawce 1 – 4g/24h

Kwas gamma-linolenowy

Informacja

 Kwas gamma-linolenowy (GLA – nienasycony kwas tłuszczowy z grupy Omega 6), występujący w żywności pochodzenia roślinnego a także jest syntezowany w organizmie ludzkim z kwasu linolowego. Uczestniczy w syntezie eikozanoidów. Podnosi odporność organizmu. Niedobór GLA wpływa niekorzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Jest składnikiem dodatkowym z suplementach zawierających niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) uzupełnione o witaminę E posiadającą właściwości przeciwutleniające, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: zachowanie proporcji między kwasami Omega 3 i Omega 6 w stosunku 1 : 1 do 1 :5 pozwala na dowolność dawkowania.

Omega 9

Informacja

Omega 9 należy do grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, w których ostatnie wiązanie węglowe umieszczone jest na dziewiątym  od końca atomie węgla. Nie zalicza się do NNKT. Jest przetwarzany w organizmie z nasyconych kwasów tłuszczowych. Do grupy Omega 9 należą: kwas oleinowy (pochodzenia roślinnego: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, migdały), kwas erukowy i kwas palmitooleinowy. Kwasy te nie posiadają zbyt wysokiej aktywności biologicznej, lecz mogą wpływać profilaktycznie na choroby układu krwionośnego i otyłość.

Na rynku suplementów diety brak zawierających monopreparatów. Omega 9 występuje jako dodatek preparatów tłuszczowych dostarczających NNKT. Stosowane w odżywkach dla sportowców (np. białkowych czy białkowo-węglawodanowych. Dostępny w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak ścisłych norm dobowego spożycia. Zwyczajowo w diecie sportowej powinny stanowić od 10 do 15 % kaloryczności jadłospisu.

Kwas oleinowy

Informacja

Kwas oleinowy – jednonasycony kwas tłuszczowy z rodziny Omega 9, występujący w postaci naturalnej w produktach pochodzenia roślinnego (migdały, oliwa z oliwek) i zwierzęcego (żółtka jaj kurzych, tłuszcze pochodzące z ryb). Jako najpopularniejszy przedstawiciel kwasów tłuszczowych występujących w pożywieniu może zastępować niektóre nasycone kwasy tłuszczowe, a w konsekwencji wpływać pozytywnie na profil lipidowy krwi. W suplementacji diety stanowi uzupełnienie nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ostatnio na blogu

#21 Badania suplementów – Apollo’s Hegemony Zinc Bisglycinate

#21 Badania suplementów – Apollo’s Hegemony Zinc Bisglycinate

Cynk jest jednym z najważniejszych minerałów w naszej diecie. Nie ulega to żadnym wątpliwościom. Jego odpowiednia podaż w...

czytaj więcej

Dynamika a izometria

Dynamika a izometria

Trening izometryczny nie cieszy się zbytnią popularnością w Polsce, natomiast jest powszechnie znany i stosowany na zachodzie. Z tego też powodu...

czytaj więcej

Chaga – siła natury!

Chaga – siła natury!

Odporność jest naszą naturalną barierą przed infekcjami i drobnoustrojami. Za jedną z najsilniejszych substancji...

czytaj więcej

#20 Badania suplementów – MZ-Store Isolate

#20 Badania suplementów – MZ-Store Isolate

Kupując odżywkę białkową ufamy informacjom zawartym w opisie produktu na stronie internetowej lub zerkamy na etykietę, aby upewnić się ile w nim białka....

czytaj więcej

Kofeina – naturalna dawka energii

Kofeina – naturalna dawka energii

Pobudzenie na treningu sportowym, walka z sennością czy próba „przedłużenia” doby to najczęstsze sytuacje w...

czytaj więcej

Melatonina hormon snu – czym jest i jak działa?

Melatonina hormon snu – czym jest i jak działa?

Szyszynka jest narządem unikatowym pod względem zarówno parzystości (jako jeden z niewielu narządów ludzkiego organizmu...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Trustpilot
Sprawdź również nasze doskonałe oceny na  Opineo
Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027