Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Eve Eve

Now Foods EVE Superior Women's Multi to wysokojakościowy suplement diety zawierający kompleksową kompozycję witamin i minerałów opracowany z myślą o potrzebach kobiecego organizmu. Specjalnie opracowana formuła dostarcza ponadto wysokiej jakości ekstraktów roślinnych oraz substancji bioaktywnych, które potęgują jej działanie.

Kompleks witamin to kompletny zastrzyk witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu każdej kobiety. Preparat zawiera witaminy: A (100% beta-karoten), C, D, E, K1 i K2 oraz B-kompleks w formach bioaktywnych (witamina B1, B2, B3, B5, B6, B12 jako metylokobalamina, kwas foliowy, biotyna).

Witaminy dbają nie tylko o zdrowy i promienny wygląd oraz właściwy poziom energii, ale także wspierają szereg procesów przebiegających w kobiecym organizmie. Witaminy zawarte w preparacie m.in. poprawiają kondycję psychofizyczną, wspierają układ sercowo-naczyniowy, wspomagają proces odchudzania, łagodzą skutki stresu oraz spowalniają procesy starzenia.

Kompleks minerałów zapewnia optymalną dawkę najbardziej niezbędnych do utrzymania prawidłowej czynności organizmu składników mineralnych. W skład preparatu wchodzi: wapń, jod, magnez, cynk, selen, miedź, mangan, chrom, molibden, żelazo oraz potas. Minerały te zostały umieszczone w preparacie zarówno w formach syntetycznych, jak i występujących naturalnie w czerwonych algach morskich – jest to opatentowany wyciąg mineralny Aquamin TG Red Algae Sea Minerals (!).

Minerały m.in. wchodzą w skład kości i zębów, chronią przed osteoporozą, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wspierają czynność układu immunologicznego oraz biorą udział w przemianach hormonalnych.

Preparat zawiera żelazo (opatentowana wysoce biodostępna formuła Ferrochel®), które jest konieczne do produkcji czerwonych krwinek oraz musi być dostarczane do organizmu w odpowiedniej ilości w celu zrekompensowania strat, do których dochodzi podczas menstruacji.

Kompleks ekstraktów roślinnych dostarcza wysokiej jakości naturalnych standaryzowanych wyciągów roślinnych, które dostarczają wysokich ilości substancji biologicznie czynnych.

Ekstrakt z owocu żurawiny (Vaccinium macrocarpon) standaryzowany na zawartość  kwasu chinowego, dzięki swoim właściwościom zakwaszającym oraz antyseptycznym prowadzi do zakwaszenia moczu, przez co wywiera ochronny wpływ na układ moczowy i przeciwdziała jego infekcjom.

Ekstrakt z owocu granatowca będący źródłem punikalaginy wpływa korzystnie na sprawność seksualną, poprawia libido oraz wspiera gospodarkę hormonalną. Ponadto wykazuje działanie przeciwutleniające, chroni układ sercowo-naczyniowy i poprawia profil lipidowy krwi.

Ekstrakt z jagód acai wykazuje wysoki potencjał antyoksydacyjny i wspomaga proces detoksykacji. Ponadto wspiera system obronny organizmu, działa zbawiennie na układ trawienny, posiada właściwości przeciwzapalne, a także może działać łagodząco w przypadku bólu menstruacyjnego.

Ekstrakt z owocu mangostanu zawierający mangostynę działa przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo. Posiada także właściwości przeciwbakteryjne, dzięki którym wspomaga pielęgnację cery.

Ekstrakt z aloesu łagodzi stany zapalne, wspomaga regenerację i odbudowę tkanek oraz posiada właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne. Aloes ponadto pomaga przywrócić prawidłowy cykl trawienia oraz utrzymać równowagę jelitową flory bakteryjnej.

Dodatkowe substancje o działaniu prozdrowotnym:

Koenzym Q10 wspomaga produkcję energii w organizmie, a ponadto posiada zdolność do neutralizacji nadmiaru wolnych rodników. Antyoksydacyjnie działanie koenzymu Q10 związane jest także z jego właściwościami umożliwiającymi przekształcenie witaminy E w jej biologicznie aktywną formę. Koenzym Q10 redukuje zmęczenie i senność, poprawia wydajność organizmu oraz wspiera funkcje poznawcze.

Kwas alfa-liponowy to związek ten nie tylko sam w sobie jest przeciwutleniaczem, ale także posiada zdolność do regeneracji innych antyoksydantów, takich jak witamina Cwitamina E. Ponadto wspomaga usuwanie toksyn z organizmu i wspomaga funkcje wątroby.

Dwuwinian choliny dostarcza choliny, która jest niezbędna do produkcji acetylocholiny – jednego z najważniejszych neuromediatorów. Związek wspomaga funkcje kognitywne, poprawia pamięć i koncentrację oraz przeciwdziała procesom destrukcyjnym układu nerwowego.

Inozytol jest związkiem biorącym udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Związek ten ponadto wspomaga gospodarkę insulinową, dzięki czemu znajduje swoje zastosowanie we wspomaganiu leczenia zespołu policystycznych jajników.

Likopen chroni skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania UV, przez co ogranicza ryzyko powstawania nowotworów skóry i zmniejsza skutki fotostarzenia skóry.

Luteina chroni narząd wzroku przed szkodliwym promienioweaniem UV, łagodzi objawy zmęczenia oczu i zmniejsza ryzyko zaburzeń prowadzących do degeneracji plamki żółtej.

Podsumowując, NOW FOODS EVE to suplement diety, w który powinna zaopatrzyć się każda kobieta dbająca o potrzeby swojego ciała. Preparat skutecznie uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych oraz wpływa korzystnie na ogólną witalność organizmu.

Magazyn UK
5 2
5

Świetne witaminy. Lepsze niż te z apteki
5

bardzo dobre witaminy, polecam soft gel
Since 2005
Dodaj do koszyka
Eve Eve 90 tab.
Now Foods
75,00 zł

Eve

5 na podstawie 2 opinii
Magazyn UE

Wszystkie warianty

90 tab.
75,00 zł
180 tab.
129,00 zł

Inne formy

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,85 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Formuła specjalnie dopasowana do kobiecej fizjologii
  • Skutecznie uzupełnia niedobory witamin i minerałów
  • Zawiera minerały z morskich alg - Aquamin TG (!)
  • Wzbogacony w standaryzowane ekstrakty roślinne
  • Poprawia libido i niweluje wahania nastroju
  • Zawiera bioaktywne witaminy z grupy B
  • Zawiera witaminę K2 i żelazo Ferrochel
  • Wzmacnia strukturę włosów i paznokci
  • Produkt przyjazny wegetarianom
  • Wspomaga układ odpornościowy
  • B12 w postaci metylokobalaminy
  • Zawiera witaminę K2 i żelazo

Now Foods EVE Superior Women's Multi to wysokojakościowy suplement diety zawierający kompleksową kompozycję witamin i minerałów opracowany z myślą o potrzebach kobiecego organizmu. Specjalnie opracowana formuła dostarcza ponadto wysokiej jakości ekstraktów roślinnych oraz substancji bioaktywnych, które potęgują jej działanie.

Kompleks witamin to kompletny zastrzyk witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu każdej kobiety. Preparat zawiera witaminy: A (100% beta-karoten), C, D, E, K1 i K2 oraz B-kompleks w formach bioaktywnych (witamina B1, B2, B3, B5, B6, B12 jako metylokobalamina, kwas foliowy, biotyna).

Witaminy dbają nie tylko o zdrowy i promienny wygląd oraz właściwy poziom energii, ale także wspierają szereg procesów przebiegających w kobiecym organizmie. Witaminy zawarte w preparacie m.in. poprawiają kondycję psychofizyczną, wspierają układ sercowo-naczyniowy, wspomagają proces odchudzania, łagodzą skutki stresu oraz spowalniają procesy starzenia.

Kompleks minerałów zapewnia optymalną dawkę najbardziej niezbędnych do utrzymania prawidłowej czynności organizmu składników mineralnych. W skład preparatu wchodzi: wapń, jod, magnez, cynk, selen, miedź, mangan, chrom, molibden, żelazo oraz potas. Minerały te zostały umieszczone w preparacie zarówno w formach syntetycznych, jak i występujących naturalnie w czerwonych algach morskich – jest to opatentowany wyciąg mineralny Aquamin TG Red Algae Sea Minerals (!).

Minerały m.in. wchodzą w skład kości i zębów, chronią przed osteoporozą, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wspierają czynność układu immunologicznego oraz biorą udział w przemianach hormonalnych.

Preparat zawiera żelazo (opatentowana wysoce biodostępna formuła Ferrochel®), które jest konieczne do produkcji czerwonych krwinek oraz musi być dostarczane do organizmu w odpowiedniej ilości w celu zrekompensowania strat, do których dochodzi podczas menstruacji.

Kompleks ekstraktów roślinnych dostarcza wysokiej jakości naturalnych standaryzowanych wyciągów roślinnych, które dostarczają wysokich ilości substancji biologicznie czynnych.

Ekstrakt z owocu żurawiny (Vaccinium macrocarpon) standaryzowany na zawartość  kwasu chinowego, dzięki swoim właściwościom zakwaszającym oraz antyseptycznym prowadzi do zakwaszenia moczu, przez co wywiera ochronny wpływ na układ moczowy i przeciwdziała jego infekcjom.

Ekstrakt z owocu granatowca będący źródłem punikalaginy wpływa korzystnie na sprawność seksualną, poprawia libido oraz wspiera gospodarkę hormonalną. Ponadto wykazuje działanie przeciwutleniające, chroni układ sercowo-naczyniowy i poprawia profil lipidowy krwi.

Ekstrakt z jagód acai wykazuje wysoki potencjał antyoksydacyjny i wspomaga proces detoksykacji. Ponadto wspiera system obronny organizmu, działa zbawiennie na układ trawienny, posiada właściwości przeciwzapalne, a także może działać łagodząco w przypadku bólu menstruacyjnego.

Ekstrakt z owocu mangostanu zawierający mangostynę działa przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo. Posiada także właściwości przeciwbakteryjne, dzięki którym wspomaga pielęgnację cery.

Ekstrakt z aloesu łagodzi stany zapalne, wspomaga regenerację i odbudowę tkanek oraz posiada właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne. Aloes ponadto pomaga przywrócić prawidłowy cykl trawienia oraz utrzymać równowagę jelitową flory bakteryjnej.

Dodatkowe substancje o działaniu prozdrowotnym:

Koenzym Q10 wspomaga produkcję energii w organizmie, a ponadto posiada zdolność do neutralizacji nadmiaru wolnych rodników. Antyoksydacyjnie działanie koenzymu Q10 związane jest także z jego właściwościami umożliwiającymi przekształcenie witaminy E w jej biologicznie aktywną formę. Koenzym Q10 redukuje zmęczenie i senność, poprawia wydajność organizmu oraz wspiera funkcje poznawcze.

Kwas alfa-liponowy to związek ten nie tylko sam w sobie jest przeciwutleniaczem, ale także posiada zdolność do regeneracji innych antyoksydantów, takich jak witamina Cwitamina E. Ponadto wspomaga usuwanie toksyn z organizmu i wspomaga funkcje wątroby.

Dwuwinian choliny dostarcza choliny, która jest niezbędna do produkcji acetylocholiny – jednego z najważniejszych neuromediatorów. Związek wspomaga funkcje kognitywne, poprawia pamięć i koncentrację oraz przeciwdziała procesom destrukcyjnym układu nerwowego.

Inozytol jest związkiem biorącym udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Związek ten ponadto wspomaga gospodarkę insulinową, dzięki czemu znajduje swoje zastosowanie we wspomaganiu leczenia zespołu policystycznych jajników.

Likopen chroni skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania UV, przez co ogranicza ryzyko powstawania nowotworów skóry i zmniejsza skutki fotostarzenia skóry.

Luteina chroni narząd wzroku przed szkodliwym promienioweaniem UV, łagodzi objawy zmęczenia oczu i zmniejsza ryzyko zaburzeń prowadzących do degeneracji plamki żółtej.

Podsumowując, NOW FOODS EVE to suplement diety, w który powinna zaopatrzyć się każda kobieta dbająca o potrzeby swojego ciała. Preparat skutecznie uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych oraz wpływa korzystnie na ogólną witalność organizmu.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (2)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 90 tabletekPorcja dzienna: 3 tabletkiIlość porcji w opakowaniu: 30
w porcji dziennej (3 tabletki)zawartość%ZDS
Witamina A (100% jako Beta-karoten)10 000 IU200%
Witamina C (z askorbinianu wapnia i palmitynianu askorbylu)300 mg 500%
Witamina D (jako ergokalcyferol)1000 IU 250%
Witamina E (jako d-alfa bursztynian tokoferylu)200 IU667%
Witamina K (jako menachinon K2 i fitomenadion K1)80 mcg 100%
Tiamina (witamina B-1) (z chlorowodorku tiaminy)25 mg 1667%
Ryboflawina (witamina B-2) 25 mg 1471%
Witamina B3 (Niacyna) (jako niacynamid i z heksanikotynianu inozytolu)30 mg 150%
Witamina B6 (z chlorowodorku pirydoksyny i 5-fosforanu pirydoksalu (P-5-P))25 mg 1250%
Foliany (jako kwas foliowy) 800 mcg 200%
Witamina B12 (jako metylokobalamina)200 mcg 3333%
Biotyna300 mcg 100%
Kwas pantotenowy (Witamina B5) (z pantotenianu wapnia)50 mg 500%
Wapń [z węglanu wapnia (Minerały Pozyskiwane z Wodorostów Aquamin ®) i askorbinianu wapnia)]250 mg 25%
Żelazo (z diglicynianu żelaza Ferrochel®)18 mg 100%
Jod (z jodku potasu)150 mcg 100%
Magnez (z cytrynianu magnezu i Aquamin® Minerały Pozyskiwane z Wodorostów)100 mg 25%
Cynk (z diglicynianu cynku) (TRAACS®)15 mg 100%
Selen (z L-selenometioniny)200 mcg 286%
Miedź (z diglicynianu miedzi) (TRAACS®)1 mg 50%
Mangan (z diglicynianu manganu) (TRAACS®)2 mg 100%
Chrom (z pikolinianu chromu)120 mcg 100%
Molibden (z molibdenianu sodu)75 mcg 100%
Potas (z chlorku potasu)25 mg < 1%
Żurawina (Vaccinium macrocarpon) (owoc)100 mg
Ekstrakt z granatu (owoce)50 mg
Organiczne Acai (Euterpe oleracea) (Skórka i miąższ owocowy)50 mg
Ekstrakt z mangostanu (skórka owocowa) (Garcinia mangostana)50 mg
CoQ10 (Koenzym Q10)30 mg
Kwas alfa-liponowy30 mg
Cholina (z dwuwianinu choliny)25 mg
Inozytol25 mg
Aloe vera (liść) (koncentrat)25 mg
Likopen (z naturalnego ekstraktu z pomidora)500 mcg
Luteina (z wyciągu z kwiatów nagietka) (Tagetes erecta) (FloraGLO®)500 mcg

Pozostałe składniki

Celuloza, krzemionka, kwas stearynowy (pochodzenia roślinnego), kroksameloza sodowa, wegetariańska otoczka.

Ostatnia ocena

Wiktoria

Świetne witaminy. Lepsze niż te z apteki

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Swanson
17,00 zł

Korzeń kudzu w kapsułkach. Naturalna pomoc w walce z nałogiem, wsparcie detoksykacji i poprawa myślenia.

Kupuję
Life Extension
59,00 zł

Jonowa forma cynku zapewniająca maksymalne wsparcie odporności. W postaci pastylek do ssania.

Kupuję
Aliness
49,90 zł

Kompleksowy preparat wspierający zdrowie stawów, ścięgien oraz kości. Zawiera naturalny kolagen rybi.

Kupuję
Aliness
19,90 zł

Selen w postaci selenianu IV sodu w tabletkach. Suplement diety pomagający uzupełnić braki selenu w organizmie

Kupuję
  • Popularny
Biotin
Apollo's Hegemony
189,00 zł

Najwyższa dostępna na rynku porcja biotyny w kapsułce – 100 mg. Pomoc w problemach neurologicznych, m.in. SM.

Kupuję
Hepatica
37,00 zł

Koenzym Q10 w wegańskich kapsułkach. Potężny potencjał antyoksydacyjny i liczne właściwości prozdrowotne.

Kupuję

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Beta-karoten

Informacja

Beta-karoten (prowitamina A) jest rozpuszczalną w tłuszczach postacią witaminy A (retinolu). Jest witaminą niezbędną do budowy i przyswajania białek, konieczną do odbudowy układu kostnego. Niezastąpioną w leczeniu chorób wzroku (zapobiega jego osłabieniu, i tzw. kurzej ślepocie). Wzmacnia układ immunologiczny. Jest silnym utleniaczem. W postaci naturalnej występuje jedynie w roślinach (w przeciwieństwie do retinolu występującego w żywności pochodzenia zwierzęcego), takich jak boćwina, dynia, jarmuż, marchew, morele, pomidory). Dostępna w postaci suplementów i odżywek jako niezbędny składnik diety sportowej.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Bursztynian d-alfa tokoferylu

Informacja

Bursztynian d-alfa tokoferylu to naturalna forma rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E, będąca jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy.

Pochodzenie witaminy E ma bardzo duże znaczenie, ponieważ syntetyczne formy charakteryzują się znacznie niższą biodostępnością. W przeciwieństwie do form naturalnych (bursztynian d-alfa tokoferylu, octan d-alfa tokoferylu itp.), wyprodukowane syntetycznie związki oznaczane są prefiksem dl- (np. bursztynian dl-alfa tokoferylu, będący w pełni syntetyczną formą). W zależności od stanu organizmu, przyswajalność naturalnej witaminy E może wynosić od 20 do 70%.

Uważa się, że bursztynian d-alfa tokoferylu jest najskuteczniejszą formą witaminy E, w porównaniu do alfa-tokoferolu, octanu alfa-tokoferylu i nikotynianu alfa-tokoferylu, szczególnie w obszarze działań przeciwnowotworowych. Witamina E w postaci bursztynianu d-alfa tokoferylu jest częstym składnikiem preparatów witaminowo-mineralnych, dbających o ogólną kondycję organizmu i dodających sił witalnych.

Witamina K

Informacja

Witamina K występuje w triadzie witamin: menachinonu (wit. K1), menadionu (wit. K2) i menadionu (wit. K3), rozpuszczalnych w tłuszczu. Jest produkowana przez  bakterie żyjące w jelicie grubym człowieka. Naturalnymi źródłami wit. K są: jaja, jarmuż,  kalafior, kapusta, mięso, mleko, sałata, szpinak, tran rybi i wątroba. W postaci syntetycznej podaje się noworodkom, by zmniejszyć jałowość przewodu pokarmowego. Stosowana jako środek przeciwkrwotoczny, ze względu na jej udział w procesie tworzenia protrombiny.  Podnosi odporność organizmu przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczną. Zapobiega obfitym krwawieniom podczas miesiączkowania u kobiet.

Niedobór witaminy K powoduje zewnętrzne krwawienia i wybroczyny na skórze, osłabienie syntezy protrombiny w wątrobie (zwłaszcza przy równoczesnym  zażywaniu antybiotyków i sulfamidów).

Menachinon

Informacja

Co to jest za składnik menachinon?

Menachinon to określenie witaminy K2. Występuje w formach krótko i długołańcuchowych, z czego najpopularniejsze są MK-4 i MK-7, posiadające odpowiednio 4 i 7 reszt izoprenowych w łańcuchach bocznych.

Witamina K2 najszersze spektrum swoich działań wykazuje za pośrednictwem osteokalcyny, której ma zdolność aktywacji. Za sprawą tego hormonu wytwarzanego przez komórki kostne może wspierać stan gęstości mineralnej kości oraz kondycję naczyń krwionośnych i obniżać ryzyko chorób układu krążenia. Ciekawą właściwością tej witaminy jest stymulowanie komórek Leydiga do syntezy testosteronu, co zaciekawi szczególnie Panów. K2 ma także właściwości neuroprotekcyjne, chroniąc przed ekscytotoksycznością wywołaną glutaminianem oraz stresem oksydacyjnym z niedoboru glutationu. Osteokalcyna może również zwiększać wyrzut adiponektyny z komórek tłuszczowych, dzięki czemu możliwe jest uzyskanie lepszej wrażliwości insulinowej i zmniejszanie stanów zapalnych.

Menachinon zawarty jest w suplementach diety dostępnych w sklepie muscle-zone.pl

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Metylokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik metylokabalamina?

Metylokobalamina to aktywna biologicznie forma witaminy B12. Jest to jedna z dwóch form tej witaminy, które mogą być wykorzystywane jako kofaktory w różnych reakcjach. Od popularnej cyjanokobalaminy różni się obecnością grupy metylowej zamiast cyjanku, dzięki czemu uwalnia organizm od potrzeby neutralizowania tego szkodliwego czynnika.

Grupa metylowa z metylokobalaminy może być transferowana na homocysteinę, dzięki czemu ta wraca do postaci metioniny, by następnie konwertować w SAMe, który jest głównym donorem grup metylowych w naszym organizmie. Te grupy metylowe następnie mogą być użyte w procesie produkcji kreatyny, w metabolizmie neuroprzekaźników oraz w ramach metylacji DNA, dzięki czemu zyskujemy odpowiedni poziom energii, lepsze samopoczucie i ogólnie lepszą kondycję organizmu. B12 jest koenzymem dla trzech grup enzymów: izomeraz, metylotransferaz oraz dehalogenaz.

Poza wpływem na układ nerwowy, podaż witaminy B12 jest także bardzo ważna dla właściwej syntezy czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prewencji anemii.

 

Metylokobalaminę w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Żelazo

Informacja

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Miedź

Informacja

Miedź - mikroelement ułatwiający wprowadzenia żelaza do hemoglobiny, pozwalający na prawidłowość działania procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego, w przemianach węglowodanowych i przy tworzeniu kolagenu. Przy prawidłowej diecie nie należy używać odżywek zawierających miedź, gdyż przedawkowanie  może wywołać bezsenność, wypadanie włosów. Występuje w produktach spożywczych, takich, jak: rośliny strączkowe, podroby, śliwki, owoce morza. Związki miedzi należy używać w sposób szczególnie odpowiedzialny, gdyż wiele z nich posiada właściwości toksyczne.

Dawkowanie: Wystarczającą ilość miedzi gwarantuje prawidłowa dieta.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Molibden

Informacja

Molibden (pierwiastek z podgrupy chromowców, la 42, symbol chem. Mo) mikroelement uczestniczący w przemianie metabolicznej węglowodanów i tłuszczów oraz zwiększający przyswajalność żelaza. Stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz w produktach spożywczych, takich jak: sałaty, kapusta i inne warzywa liściaste zielone, pełne ziarno (zboża, słonecznik itp.)

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Żurawina

Informacja

Żurawina (Oxycoccus) - posiada owoce będące źródłem wielu witamin (m.in. C, E, B1­, B2) oraz substancji aktywnych (np.flawonoidy,  kwasy cytrynowy i chinowy, proantycyjanidyny). Stosowanie preparatów zawierających żurawinę przeciwdziała zapaleniom dróg moczowych, powoduje zakwaszenie moczu oraz utrudnia rozwój bakterii na ściankach pęcherza moczowego (tj. adhezji). Korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego – poprawia krążenie i reguluje poziom cholesterolu (zwłaszcza LDL – złego), zmniejsza ryzyko zawału serca; jest silnym przeciwutleniaczem, wspomagającym usunięcie z organizmu toksyn. Stosowanie preparatów żurawiny, powoduje poprawę przemiany materii. Ze względu na swe walory stosowana również (w postaci dżemów lub owoców) jako dodatek do mięs (szczególnie drobiu). Preparaty, przetwory zawierające żurawinę zapewniają komfort pracy układu moczowego i krążenia człowieka.

Ekstrakt z owoców granatu

Informacja

Ekstrakt z owoców granatu – zawiera dwie substancje doceniane ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Pierwsza z nich, punikalaginy, to związki wyróżniające się dużym rozmiarem cząsteczki należące do grupy elagitanin. Wykazują silne działanie przeciwutleniające, zarówno autonomicznie, jak i poprzez swoje metabolity. Sprzyjają redukcji stresu oksydacyjnego, który stanowi czynnik stymulujący apoptozę komórek organizmu. Punikalaginy wykazują również zdolność do obniżania ryzyka zachorowania na nowotwór prostaty.

Drugim aktywnym składnikiem zawartym w tym ekstrakcie jest kwas punikowy, będący określany mianem Omega 5. Wykazuje zdolność do optymalizacji profilu lipidowego. Może jednocześnie zwiększać poziom „dobrych” lipoprotein HDL oraz zmniejszać ilość triglicerydów we krwi.

Ekstraktu z owoców granatu nie należy łączyć ze środkami na potencję, ponieważ połączenie to zwiększa ryzyko wystąpienia efektu priapizmu (długotrwałej, bolesnej erekcji).

Owoce

Informacja

Owoce – w botanicznym znaczeniu słowa – są organem roślinnym powstającym z ovarium słupka lub dna kwiatowego wytwarzającym nasiona i stanowiącym ich naturalną osłonę. W większości są to produkty drzew i krzewów (za wyjątkiem owoców roślin zielnych takich jak jagoda, truskawka, poziomka ananasowa). W znaczeniu kulinarnym, jest to jadalna część rośliny. Do najbardziej popularnych owoców należą jabłka, śliwy, pomarańcze, banany, truskawki, jagody, i cały szereg innych owoców. Większość z nich nadaje się do spożycia w stanie surowym, charakteryzują się smakiem słodkawym, a nawet słodkim, także kwaśnym. Niektóre można spożywać przez cały rok (np. w postaci mrożonek), lub wykonywać z nich przetwory: soki, kompoty, powidła i dżemy. Owoce są źródłem witamin, w szczególności kwasu askorbinowego i beta-karotenu. W ich składzie znajdują się flawonoidy, błonnik oraz składniki mineralne. W większości są niskokaloryczne. Zawierają łatwo przyswajalne cukry.

Ekstrakty ze sproszkowanych owoców, w kompleksach witaminowych, dostępne na www.muscle-zone.pl

Acai

Informacja

Acai (Euterpe oleracea Mart.) to mały, ciemnofioletowy owoc pestkowy, przypominający jagodę. Rośnie na drzewach palmowych porastających amazońskie lasy tropikalne. Z uwagi na niespotykaną wartość odżywczą i bogactwo składników biologicznie czynnych jest zaliczany do grupy produktów określanych mianem „superfood”. W suplementacji zwykle stosuje się wyciąg ze sproszkowanych owoców acai. Najczęściej są one uprzednio poddawane procesowi liofilizacji, dzięki czemu zachowują wszystkie wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne.

Jagody acai dostarczają bardzo wiele składników bioaktywnych. Zawierają sporo białka o modelowym profilu aminokwasowym, są zasobne w błonnik pokarmowy, witaminy (A, C, E, witaminy z grupy B) oraz minerały (wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, chrom, mangan, selen, potas, molibden). Można w nich znaleźć również lipidy, sterole roślinne (β-sitosterol, kampesterol i sigmasterol) oraz potężną dawkę przeciwutleniaczy (flawonoidy, antocyjany, kwasy fenolowe).

Preparaty z owocami acai są rekomendowane w ramach ogólnej profilaktyki zdrowotnej. Poleca się je zwłaszcza osobom, które nie dbają o prawidłowe odżywianie, są narażone na przewlekły stres, często chorują. Sprawdzą się również jako element profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy typu 2.

 

Koenzym Q10

Informacja

Koenzym Q10 (ubichinon) jest fizjologicznym antyoksydantem, rozpuszczalnym w tłuszczach. Bierze czynny udział w procesie energetycznym tworzenia ATP. Synteza wewnątrzustrojowa wymaga obecności witamin z grupy B i pierwiastków śladowych, jej nasilenie następuje pod wpływem ciężkich treningów wysiłkowych lub pod działaniem stresu. Stwierdzono korzystne działanie koenzymu Q10 na układ krążenia, profil lipidowy (obniżanie poziomu LDL) oraz obniżenia ryzyka chorób serca. Obniżenie poziomu koenzymu Q10 w organizmie rozpoczyna się po przekroczeniu 35 roku życia, stąd należy go uzupełniać poprzez preparaty dostępne w kosmetykach (działanie zewnętrzne na skórę) oraz suplementy diety intensyfikujące wytwarzanie energii (dla sportowców dyscyplin wytrzymałościowych), a także w postaci monopreparatu, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 10 – 90 mg/24h

ALA (Kwas alfa-liponowy)

Informacja

ALA (kwas alfa-liponowy) jest substancją witaminopodobną, metabolitem katecholamin o właściwościach silnie antyoksydacyjnych, poprzez potęgowanie działania antyrodnikowego niektórych witamin (E i A). ALA w niskim stopniu jest syntezowana przez organizm. Jest składnikiem produktów takich jak: brokuły, drożdże, wątróbka drobiowa, szpinak. W medycynie stosowana w profilaktyce neuropatii diabetycznej (wykazuje uwrażliwienie tkanek na działanie hormonu insuliny i stymuluje poziom cukru we krwi). Wpływa dodatnio na funkcjonowanie układu krwionośnego i serca dzięki działaniu przeciwmiażdżycowemu. Usprawnia transport kreatyny. Wpływa na magazynowanie glikogenu w tkance mięśniowej i wątrobie.

Właściwości antyoksydacyjne ALA wykorzystuje się w suplementacji sportowej, na równi z przyswajalnością substancji odżywczych. ALA występuje w postaci monopreparatu oraz wchodzi w skład preparatów wieloskładnikowych: aminokwasowych, kreatynowych, boosterów azotowych, a także insulinopodobnych (insulinomimetyków).

Cholina

Informacja

Cholina należy do grupy witamin B rozpuszczalnych w cieczach. Jest organiczną zasadą azotową zawierającą lecytynę i acetylocholinę. Wspólnie z inozytolem bierze udział w metabolizmie tłuszczów i przemianach cholesterolu zapobiegając się jego osadzaniu na ścianach tętnic oraz złogów w pęcherzyku żółciowym. Dzięki przenikaniu do mózgu zawarta w niej lecytyna usprawnia jego działanie i poprawia pamięć. Stosowana w leczeniu chorób wieku starczego (Alzheimera). Występuje w produktach roślinnych: drożdżach, kiełkach pszenicy, lecytynie, warzywach zielonolistnych i żółtka jaj.

Inozytol

Informacja

Inozytol jest związkiem organicznym z grupy witamin B rozpuszczalnych w płynach, występuje w postaci naturalnej, syntetyzowany w roślinach takich, jak: drożdże piwne, fasola, grejpfruty, kapusta, kiełki pszenicy, melony i zwierzęcych (wątroba).. Wraz z choliną wchodzi w skład lecytyny. Wpływa na odżywianie komórek centralnego układu nerwowego (mózgu), obniżając poziom cholesterolu LDL (złego) dzięki czemu ma zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i miażdżycy. Działa uspokajająco. Odnotowano korzystne działanie inozytolu na skórę i włosy.

Aloe vera

Informacja

Aloe vera (Aloes zwyczajny, Aloe barbadensis Mill.) to tropikalna i subtropikalna roślina pochodząca z krajów śródziemnomorskich, która znajduje swoje zastosowanie głównie w obszarze dermatologii i kosmetyki (działanie miejscowe), a stosowana doustnie wpływa korzystnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Miąższ liści aloesu składa się głównie z wody (96%), jednak pozostałe 4% stanowi dość skoncentrowaną dawkę składników odżywczych oraz substancji o wysokiej aktywności biologicznej. Aloes zawiera m.in. błonnik, kwasy tłuszczowe, aminokwasy (w tym 7 egzogennych), polisacharydy, glikoproteiny, enzymy roślinne (w tym SOD – dysmutaza ponadtlenkowa) oraz witaminy i składniki mineralne.

Wewnętrzne działanie aloesu ukierunkowane jest głównie na regulację pracy układu pokarmowego. Aloes działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, wspomaga leczenie wrzodów żołądka, łagodzi stany zapalne, usprawnia detoksykację organizmu, a także wpływa korzystnie na mikroflorę przewodu pokarmowego, pobudzając wzrost bakterii probiotycznych.

Zewnętrzne działanie aloesu – na skórę – przyczynia się do wzmocnienia bariery naskórka, a także usprawnia procesy naprawcze w skórze, przeciwdziała infekcjom, stymuluje produkcję nowych włókien kolagenowy. Dodatkowo działa zmiękczająco i osłaniająco.

Likopen

Informacja

Likopen, związek organiczny, karotenoid z grupy ksantofilów, naturalny barwnik pochodzenia roślinnego barwiący na kolor jasnoczerwony, występujący m.in. w pomidorach i marchwi. Posiada najsilniejszy potencjał przeciwutleniający (w stosunku do pojedynczych atomów tlenu) z wszystkich karotenów. Nie uczestniczy, w odróżnieniu do innych karotenów, w przekształceniach na witaminę A. Zmniejsza ryzyko zachorowań na raka płuc, miażdżycę oraz inne choroby układu krążenia Jest składnikiem preparatów odżywczych, witamininizujących, witaminowo-mineralizujących i funkcjonalnych (często w połączeniu beta-karotenem, luteiną) wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej, poprawiających karnację skóry, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 1 – 3 g/24h 

Luteina

Informacja

Luteina, pochodna alfa-karotenu, jest naturalnym barwnikiem roślinnym, barwiącym na kolor żółty, występuję również w żółtku jaja kurzego. W organizmie ulokowana przede wszystkim w siatkówce oka ludzkiego (wspólnie z zeaksantyną), działa jako naturalny filtr dla oka, pochłaniając promieniowanie nadfioletowe. Jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki tlenowe. Dostępna w postaci monopreparatów i preparatów wieloskładnikowych o działaniu przeciwutleniającym, chroniących wzrok, a także multiwitamin, stacków kreatynowych i no-boosterów.

Ostatnio na blogu

Proteinowe tiramisu

Proteinowe tiramisu

Tiramisu to idealne ciasto dla osób kochających kawę. Szybki przepis na pyszne, PROTEINOWE ciasto to coś, na co każdy ma ochotę!  Składniki: ✔100 ml...

czytaj więcej
#7 Badania suplementów diety – Omega-3

#7 Badania suplementów diety – Omega-3

Kwasy tłuszczowe Omega-3 to w ostatnim czasie bardzo popularny suplement diety. Ich obecność w naszej diecie jest konieczna, aby cieszyć się dobrym zdrowiem....

czytaj więcej
Sernik z solonym karmelem i masłem orzechowym

Sernik z solonym karmelem i masłem orzechowym

Sernik, w którym połączyłem same dobre rzeczy… – solony karmel – masło orzechowe – czekoladowe brownie Czy można wymyślić lepsze połączenie?!...

czytaj więcej
Masa beztłuszczowa czy masa mięśniowa?

Masa beztłuszczowa czy masa mięśniowa?

Czy bez użycia niedozwolonych środków dopingujących można w perspektywie miesiąca uzyskać przyrost 3kg beztłuszczowej masy ciała? Wbrew obiegowym...

czytaj więcej
Miażdżyca – jak jej zapobiegać?

Miażdżyca – jak jej zapobiegać?

Miażdżyca jest przewlekłym stanem zapalnym dotyczącym aorty i tętnic średniej wielkości, jak wieńcowe, szyjne, nerkowe, czy biodrowe. Proces ten polega na...

czytaj więcej
Klata na szybko

Klata na szybko

DIETA + suplementy   WITAMINY – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo, VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027