Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Fish Oil 1000mg Fish Oil 1000mg

Apollo’s Hegemony Fish Oil to suplement diety zawierający olej rybi, będący źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 - kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Preparat wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, zdrowie mózgu i redukcję stanów zapalnych oraz przyczynia się do ogólnego zdrowia organizmu.

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) muszą być regularnie dostarczane do organizmu ze względu na brak odpowiednich układów enzymatycznych umożliwiających ich syntezę.  Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 to grupa związków należących do NNKT, których wspólną cechą jest położenie wiązania nienasyconego w cząsteczce – przy trzecim od końca atomie węgla. Do NNKT z rodziny omega-3 należy kwas α-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA).

EPA i DHA są aktywnymi związkami, które powstają z ALA. Konwersja ALA zachodzi w organizmie z udziałem elongaz i desaturaz, głównie w komórkach wątroby, jednak wydajność tej reakcji jest niewielka. Ponadto te same enzymy uczestniczą w przemianach prozapalnych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6, które konkurują z omega-3. Duże spożycie produktów obfitujących w kwasy tłuszczowe omega-6 dodatkowo ogranicza efektywność przemiany ALA do EPA i DHA.

Najlepszym źródłem EPA i DHA jest olej rybi. Dostarczanie EPA i DHA umożliwia pominięcie przemian enzymatycznych i bezpośrednie wykorzystanie tych kwasów tłuszczowych przez organizm.

EPA i DHA stanowią prekursory do syntezy eikozanoidów - prostaglandyn, prostacyklin, leukotrienów, tromboksanów i lipoksyn. Są to miejscowo działające autakoidy o wielokierunkowym wpływie na organizm. Produkty metabolizmu EPA i DHA zmniejszają wytwarzanie czynników prozapalnych – IL-1, TNF-α, działają przeciwzakrzepowo i antyagregacyjne. Redukują poziom triglicerydów we krwi oraz obniżają ciśnienie tętnicze.

Kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają na szybszą regenerację potreningową. Wykazano, że przyjmowanie omega-3 po intensywnym treningu powoduje zmniejszenie DOMSów – opóźnionego bólu mięśniowego oraz wpływa na obniżenie markerów zapalnych. Nasilony wysiłek fizyczny wiąże się z reakcją zapalną organizmu wskutek mikrouszkodzeń białka mięśniowego. Kwasy tłuszczowe omega-3 dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, mogą przyspieszać regenerację mięśni i przywrócić pełną sprawność.

Suplementacja kwasami omega-3 zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia. Przeciwzakrzepowe właściwości EPA i DHA zmniejszają ryzyko tworzenia się skrzepów wewnątrznaczyniowych. Jest to m.in. wynikiem hamowania wytwarzania tromboksanu A2 i czynnika aktywującego płytki krwi. Ponadto EPA i DHA optymalizują poziom lipidów we krwi. Obniżają stężenie triacylogliceroli oraz działają przeciwzapalne, co jest pożądanym efektem z punktu widzenia terapii i prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego – chorób wieńcowych czy miażdżycy.

Suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-3 sprzyja przywróceniu prawidłowej masy ciała u osób otyłych. W badaniach stwierdzono obniżony poziom omega-3 u osób otyłych. Uzupełnienie diety o EPA i DHA powodowało zmniejszenie odczuwania głodu, wzrost uczucia sytości i szybszą przemianę materii, co wpływało korzystnie redukcję masy ciała. Nadwaga i otyłość mogą prowadzić do rozwoju zespołu metabolicznego, cukrzycy typu 2 czy chorób układu krążenia. EPA i DHA mogą więc zapobiegać powstawaniu tych schorzeń.

Kwas dokozaheksaenowy wchodzi skład fosfolipidów błon komórkowych komórek całego organizmu. Jest podstawowym budulcem błon komórkowych neuronów kory mózgowej i komórek światłoczułych siatkówki oka, warunkujących widzenie barwne i nocne. Wykazano, że DHA pobudza wzrost neuronów. Niewystarczająca podaż DHA w podeszłym wieku zwiększa ryzyko zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego i jest powiązana z rozwojem chorób degeneracyjnych.

Szczególnie ważne jest dostarczanie optymalnych ilości NNKT kobietom w ciąży i laktacji oraz niemowlętom. Znaczne ilości DHA znajdują się w mleku matki. Związek ten pełni istotną rolę w rozwoju mózgu, zwłaszcza w okresie płodowym i do 2 roku życia. Niedobór DHA prowadzi do zmian w składzie błon komórkowych mózgu i siatkówki oka, co może skutkować zaburzeniami w rozwoju umysłowym i gorszym rozwojem fizycznym niemowląt i dzieci.

Podsumowując, Apollo’s Hegemony Fish Oil to suplement diety polecany w przypadku diety ubogiej w ryby, osobom starszym, kobietom w ciąży i okresie laktacji, osobom cierpiącym na schorzenia autoimmunologiczne, w celu poprawy funkcji kognitywnych, w problemach skórnych oraz w celu profilaktyki chorób cywilizacyjnych.

 

Jednym z narzędzi obiektywnie weryfikujących jakość i bezpieczeństwo suplementu diety oraz wiarygodność informacji zawartych na etykiecie, jest poddanie go badaniu w zewnętrznym, certyfikowanym laboratorium.

W trosce o świadomą suplementację naszych klientów, suplement ten został poddany akredytowanej analizie laboratoryjnej w bezstronnym i niezależnym laboratorium J.S. Hamilton, pod kątem kompleksowej oceny jakościowej oraz zgodności z deklarowanym przez producenta składem.

Wyniki badania przedstawiamy Państwu poniżej:

 

InStock
5 6
5

Jak dla mnie najpewniejsza Omega, do tego w najbardziej ekonomicznej paczce. 4 miesiące za 45zł? Dla mnie bomba
5

Stosuje od dłuższego czasu. Nie zamieniłbym na żadną inną. POLECAM
5

Rewelacyjna omega, nie odbija się rybą
5

Najlepsze omega 3!! Wlasnie zamówiłam 3 opakowanie
5

Chyba jeszcze lepsza niż omega z Olimpa
5

Git malina, nie odbija się olejem rybim i wchodzi jak masło
Since 2005
Dodaj do koszyka
Fish Oil 1000mg Fish Oil 1000mg 120 kaps.
Apollo's Hegemony
45,00 zł

Fish Oil 1000mg 120 kaps.

5 na podstawie 6 opinii
Magazyn UE

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,48 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

45,00 zł
1 szt.
Dużo osób kupuje ten produkt

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,48 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Źródło Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT)
  • Produkt przebadany przez niezależne laboratorium
  • Zapobieganie chorobom układu krążenia
  • Optymalizacja poziomu lipidów we krwi
  • Optymalna regeneracja potreningowa
  • Wzmocnienie odporności organizmu
  • Zmniejszenie stanów zapalnych
  • Poprawa funkcji kognitywnych
  • Optymalna dawka EPA i DHA
  • Pozytywny wpływ na skórę
  • Zmniejszenie DOMSów

Apollo’s Hegemony Fish Oil to suplement diety zawierający olej rybi, będący źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 - kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Preparat wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, zdrowie mózgu i redukcję stanów zapalnych oraz przyczynia się do ogólnego zdrowia organizmu.

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) muszą być regularnie dostarczane do organizmu ze względu na brak odpowiednich układów enzymatycznych umożliwiających ich syntezę.  Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 to grupa związków należących do NNKT, których wspólną cechą jest położenie wiązania nienasyconego w cząsteczce – przy trzecim od końca atomie węgla. Do NNKT z rodziny omega-3 należy kwas α-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA).

EPA i DHA są aktywnymi związkami, które powstają z ALA. Konwersja ALA zachodzi w organizmie z udziałem elongaz i desaturaz, głównie w komórkach wątroby, jednak wydajność tej reakcji jest niewielka. Ponadto te same enzymy uczestniczą w przemianach prozapalnych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6, które konkurują z omega-3. Duże spożycie produktów obfitujących w kwasy tłuszczowe omega-6 dodatkowo ogranicza efektywność przemiany ALA do EPA i DHA.

Najlepszym źródłem EPA i DHA jest olej rybi. Dostarczanie EPA i DHA umożliwia pominięcie przemian enzymatycznych i bezpośrednie wykorzystanie tych kwasów tłuszczowych przez organizm.

EPA i DHA stanowią prekursory do syntezy eikozanoidów - prostaglandyn, prostacyklin, leukotrienów, tromboksanów i lipoksyn. Są to miejscowo działające autakoidy o wielokierunkowym wpływie na organizm. Produkty metabolizmu EPA i DHA zmniejszają wytwarzanie czynników prozapalnych – IL-1, TNF-α, działają przeciwzakrzepowo i antyagregacyjne. Redukują poziom triglicerydów we krwi oraz obniżają ciśnienie tętnicze.

Kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają na szybszą regenerację potreningową. Wykazano, że przyjmowanie omega-3 po intensywnym treningu powoduje zmniejszenie DOMSów – opóźnionego bólu mięśniowego oraz wpływa na obniżenie markerów zapalnych. Nasilony wysiłek fizyczny wiąże się z reakcją zapalną organizmu wskutek mikrouszkodzeń białka mięśniowego. Kwasy tłuszczowe omega-3 dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, mogą przyspieszać regenerację mięśni i przywrócić pełną sprawność.

Suplementacja kwasami omega-3 zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia. Przeciwzakrzepowe właściwości EPA i DHA zmniejszają ryzyko tworzenia się skrzepów wewnątrznaczyniowych. Jest to m.in. wynikiem hamowania wytwarzania tromboksanu A2 i czynnika aktywującego płytki krwi. Ponadto EPA i DHA optymalizują poziom lipidów we krwi. Obniżają stężenie triacylogliceroli oraz działają przeciwzapalne, co jest pożądanym efektem z punktu widzenia terapii i prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego – chorób wieńcowych czy miażdżycy.

Suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-3 sprzyja przywróceniu prawidłowej masy ciała u osób otyłych. W badaniach stwierdzono obniżony poziom omega-3 u osób otyłych. Uzupełnienie diety o EPA i DHA powodowało zmniejszenie odczuwania głodu, wzrost uczucia sytości i szybszą przemianę materii, co wpływało korzystnie redukcję masy ciała. Nadwaga i otyłość mogą prowadzić do rozwoju zespołu metabolicznego, cukrzycy typu 2 czy chorób układu krążenia. EPA i DHA mogą więc zapobiegać powstawaniu tych schorzeń.

Kwas dokozaheksaenowy wchodzi skład fosfolipidów błon komórkowych komórek całego organizmu. Jest podstawowym budulcem błon komórkowych neuronów kory mózgowej i komórek światłoczułych siatkówki oka, warunkujących widzenie barwne i nocne. Wykazano, że DHA pobudza wzrost neuronów. Niewystarczająca podaż DHA w podeszłym wieku zwiększa ryzyko zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego i jest powiązana z rozwojem chorób degeneracyjnych.

Szczególnie ważne jest dostarczanie optymalnych ilości NNKT kobietom w ciąży i laktacji oraz niemowlętom. Znaczne ilości DHA znajdują się w mleku matki. Związek ten pełni istotną rolę w rozwoju mózgu, zwłaszcza w okresie płodowym i do 2 roku życia. Niedobór DHA prowadzi do zmian w składzie błon komórkowych mózgu i siatkówki oka, co może skutkować zaburzeniami w rozwoju umysłowym i gorszym rozwojem fizycznym niemowląt i dzieci.

Podsumowując, Apollo’s Hegemony Fish Oil to suplement diety polecany w przypadku diety ubogiej w ryby, osobom starszym, kobietom w ciąży i okresie laktacji, osobom cierpiącym na schorzenia autoimmunologiczne, w celu poprawy funkcji kognitywnych, w problemach skórnych oraz w celu profilaktyki chorób cywilizacyjnych.

 

Jednym z narzędzi obiektywnie weryfikujących jakość i bezpieczeństwo suplementu diety oraz wiarygodność informacji zawartych na etykiecie, jest poddanie go badaniu w zewnętrznym, certyfikowanym laboratorium.

W trosce o świadomą suplementację naszych klientów, suplement ten został poddany akredytowanej analizie laboratoryjnej w bezstronnym i niezależnym laboratorium J.S. Hamilton, pod kątem kompleksowej oceny jakościowej oraz zgodności z deklarowanym przez producenta składem.

Wyniki badania przedstawiamy Państwu poniżej:

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (6)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 120 kapsułek żelowychPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 120
w porcji (1 kapsułka)amount%DV
Kalorie10
Całkowita zawartość tłuszczu1 g1%
Tłuszcze nasycone< 0,5 g
Tłuszcze wielonienasycone1 g-
Tłuszcze jednonienasycone< 0,5 g-
Naturalny koncentrat oleju z ryb1 g (1000 mg)-
Kwasy tłuszczowe Omega 3
Kwas eikozapentaenowy 33% EPA330 mg-
Kwas dokozaheksaenowy 22% DHA220 mg-
Witamina E (w formie dl-alfa tokoferolu)12 mg80%

Pozostałe składniki

olej z ryb (z rodziny sardelowatych), miękka kapsułka (żelatyna wieprzowa, gliceryna, woda).

Ostatnia ocena

Łukasz

Jak dla mnie najpewniejsza Omega, do tego w najbardziej ekonomicznej paczce. 4 miesiące za 45zł? Dla mnie bomba

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Now Foods
79,00 zł

Modelowe proporcje wapnia i magnezu 2:1 Ratio z dodatkiem witaminy D3 i K2.

Kupuję
Apollo's Hegemony
149,00 zł
(10)

Zaawansowany pre-workout wieloaspektowo maksymalizujący zdolności treningowe dla doświadczonych sportowców.

Kupuję
Apollo's Hegemony
59,00 zł

Naturalna witamina D3 w wysokiej dawce - 10 000 IU.

Kupuję
MyoBlox
159,00 zł

Precyzyjnie dobrana mieszanka substancji wspierających funkcje kognitywne. Pobudzenie bez efektu „zjazdu”.

Kupuję
Now Foods
149,00 zł
(2)

Preparat ułatwiający usuwanie toksyn z organizmu. Opóźnia procesy starzenia oraz wzmacnia odporność.

Kupuję
Insane Labz
149,00 zł

Odżywka przedtreningowa. Zwiększa pokłady energii, umożliwia uzyskanie maksymalnej wydolności i koncentracji.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacja

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA)

Informacja

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) – posiadają co najmniej dwa podwójne wiązania w cząsteczce. Najczęściej wyróżnia się wśród nich dwie podgrupy: Omega 3 oraz 6. PUFA należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, organizm nie jest w stanie ich syntetyzować endogennie i musza być dostarczane do niego wraz z pożywieniem. Ich aktywność biologiczna w ustroju opiera się na byciu prekursorami dla różnorodnych eikozanoidów.

Głównym spektrum właściwości prozdrowotnych PUFA jest układ sercowo-naczyniowy. Są one skuteczną formą profilaktyki przed chorobami krążeniowymi. Ograniczają agregację płytek krwi, mogą obniżać ciśnienie oraz poziom triglicerydów.

Odpowiednia podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ma także kluczowe znaczenie dla zachowania sprawności mózgu. PUFA sprzyjają prawidłowemu rozwojowi układu nerwowego oraz jego funkcjonalności, korzystnie wpływając na funkcje poznawcze. Wskazuje się, że ich odpowiednio duża ilość w diecie może opóźniać procesy starzenia się.

Suplementację kwasami PUFA poleca się także osobom odchudzającym się, wspierają one bowiem kontrolę masy ciała. Ponadto, mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Niedobory wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie sprzyjają też osłabieniu odporności.

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA)

Informacja

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) – kwasy tłuszczowe monoenowe, w przeciwieństwie do PUFA – kwasów polienowych - mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka. Są w związku z tym mniej popularne w suplementacji, choć aktualne badania nad ich właściwościami wskazują, że są niezasłużenie pomijane.

Głównym prozdrowotnym zastosowaniem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych MUFA jest ich suplementacja w ramach profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych. Mogą one optymalizować profil lipidowy, zwiększając ilość lipoproteiny HDL, jednocześnie obniżając ilość „złego” cholesterolu LDL. To właśnie kwasowi oleinowemu, obecnemu w oliwie z oliwek, należącemu do MUFA, przypisuje się właściwości diety śródziemnomorskiej, uważanej za najlepszą dla naszego układu krążenia.

Niektóre źródła podają też, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe monoenowe sprzyjają odchudzaniu. W związku z tym, zwiększenie ich podaży w diecie jest polecane osobom zmagającym się z nadwagą.

Olej rybi

Informacja

Olej rybi jest źródłem długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 (EPA – kwas eikozapentaenowy; DHA – kwas dokozaheksaenowy), będących elementem błon komórkowych i prekursorem i aktywatorem eikozanoidów. Przy spożywaniu kwasów z rodziny Omega 3 należy zachować równowagę z kwasami Omega 6 (używanie w przedziale od 1 : 6 do 1 : 1). Tłuszcze zawarte w oleju rybim wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej, wpływają na dotlenienie organizmu, oraz funkcjonowanie układów: krążenia, oddechowego, nerwowego oraz aparatu ruchu. Dostępny w postaci monopreparatu lub jako składnik suplementów z kategorii „zdrowie i uroda”.

Omega 3

Informacja

Omega 3 (n-3) grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych: krótkołańcuchowych (kwas linolenowy, zaliczany do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowych (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]). Liczba 3 informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. NNKT dość obficie dostarczany jest w pożywieniu i może być dostarczany z pokarmem. EPA i DHA (oleje z tłuszczów ryb morskich) są dostarczane poprzez żywność pochodzenia morskiego (ryby morskie i owoce morza). Powstają również w organizmie ludzkim w wyniku procesów denaturacji i elongacji kwasu alfa-linolenowego, jednak w ilości niewystarczającej dla pełnych potrzeb organizmu. Dlatego powinny być dostarczane z zewnątrz. Przy stosowaniu tzw. diety zachodniej bardziej wskazana jest suplementacja kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 (niż Omega 6).

Suplementacja kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3 zalecana jest osobom aktywnym fizycznie w celu uzupełnienia i zapobiegania niedoborom w organizmie, jak również w uwagi na ich wpływ w skład ciała i wydolność tlenową oraz regenerację tkanek. Ponadto reguluje pracę układu krwionośnego (w tym serca), nerwowego, oddechowego oraz narządów ruchu. Preparaty zawierające EPA i DHA stanowią uzupełnienie diety wysiłkowej, bez względu na stopień wysiłku i wytrenowania.

Suplementy kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3, w zasadzie, produkowane są w postaci kapsułek w połączeniu z witaminą E, jako przeciwutleniaczem, dostępne w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie suplementów zwyczajowo zalecane w sporcie: Zależnie od podaży z dietą i spożycia omega  6 wynosi 1 – 5g EPA i DHA/24h.

EPA (kwas eikozapentaenowy)

Informacja

Co to jest za składnik EPA (kwas eikozapentaenowy)?

EPA (kwas eikozapentaenowy) jest długołańcuchowym, wielonienasyconym kwasem tłuszczowym z rodziny omega 3. Długość łańcucha tego kwasu tłuszczowego wynosi 20 atomów węgla, a pierwsze z pięciu wiązań podwójnych znajduje się przy trzecim od końca atomie, co jest charakterystyczne dla kwasów omega 3. Najobficiej występuje w olejach rybich, gdzie znajdziemy go w towarzystwie kwasu dokozaheksaenowego (DHA).

EPA jest prekursorem do prostaglandyn i innych eikozanoidów, przez co przyczynia się do regulacji stanów zapalnych. Bierze udział w hamowaniu agregacji płytek. Przyczynia się także do obniżenia poziomu triglicerydów we krwi. EPA blokuje aktywność enzymu znajdującego się na błonach komórkowych zwanego fosfolipazą A2, który pod wpływem stresorów może uwalniać wielonienasycony kwas tłuszczowy (z grupy eikozanoidów) ze środka szkieletu glicerolowego. EPA może być także w pewnym stopniu konwertowany do 22-węglowego DHA. Oba te kwasy korzystnie wpływają na kondycję układu nerwowego oraz na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Kwas eikozapentaenowy zawarty jest w suplementach diety zawierających omega 3, dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

DHA (kwas dokozaheksaenowy)

Informacja

DHA (kwas dokozaheksaenowy) - kwas z rodziny kwasów omega-3, nienasycony kwas tłuszczowy z ostatnim podwójnym wiązaniem w łańcuchu znajduje się na trzecim od końca atomie węgla. Syntetyzowany w organizmie ludzkim z kwasu eikozapentaenowego, lub pobierany z pokarmami pochodzenia morskiego (ryby, szczególnie łososiowate). W medycynie wskazany jest w leczeniu depresji, choroby Alzheimera, ADHD. Odnotowano jego korzystny wpływ na gospodarkę insulinową oraz układy krwionośni i hormonalny. Stosowany w odpowiednich dawkach wpływa korzystnie na skład i estetykę ciała. W suplementacji wchodzi w skład preparatów zawierających olej rybi, stanowiących uzupełnienie braków nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, zalecanych ludziom o zróżnicowanej aktywności fizycznej.

Dawkowanie: 200–2000 mg na dobę.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Ostatnio na blogu

Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Dysmutaza ponadtlenkowa jest enzymem występującym naturalnie w organizmie. Dostępna jest ona również w postaci suplementów diety i zastrzyków. Główną...

czytaj więcej
Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Resweratrol (3,5,4′-trihydroksystilben) należy do grupy związków polifenolowych zwanych stylbenami, które znajdują się przede wszystkim w owocach...

czytaj więcej
Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Regularna, a nawet sporadyczna konsumpcja alkoholu i wysportowana sylwetka w ujęciu obiegowym uznawane są za conajmniej niewspółgrające. Dość powszechnie...

czytaj więcej
Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Choć tytułowe pytanie na pierwszy rzut oka może wydawać się conajmniej banalnie proste i wręcz można by było powiedzieć, iż jest to pytanie retoryczne,...

czytaj więcej
Kreatyna jako modulator funkcji kognitywnych i wsparcie energetyki mózgu – czy aby na pewno? – część 2

Kreatyna jako modulator funkcji kognitywnych i wsparcie energetyki mózgu – czy aby na pewno? – część 2

W poprzedniej części miałem przyjemność napisać parę słów o tym czym jest kreatyna i po co stosuje się ją w sporcie. Nadmieniłem także nieco o jej...

czytaj więcej
Zastosowanie wariacji w kompleksach treningowych

Zastosowanie wariacji w kompleksach treningowych

Wariacje kompleksów i ich zastosowanie jako metoda na osiągnięcie formy sportowej w różnych aspektach. Biorąc pod lupę powszechnie stosowaną metodykę...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027