Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł410,00 zł616,00 zł821,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-42,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Sesame Protein Bits Sesame Protein Bits

Sesame Protein Bits to wysokobiałkowe chrupki zbożowe o smaku czekoladowym  z masłem sezamowym i koncentratem białka serwatkowego o obniżonej zawartości cukrów prostych. W jednej porcji znajduje się aż 28g pełnowartościowego białka, 31,9g węglowodanów oraz 27,9g tłuszczy.

Produkt wzbogacony jest o zawartość błonnika, który wspiera odpowiednie procesy trawienne, dba o rozwój mikroflory jelitowej i zapewnia uczucie sytości. Czekoladowy, słodki smak zaspokoi chęć sięgnięcia po tradycyjne słodycze, które dostarczają tylko pustych kalorii.

Wysoka jakość białka serwatkowego
Białko serwatkowe użyte w produkcie dostarcza wszystkie aminokwasy niezbędne do odpowiedniego funkcjonowania całego organizmu. Wysoka podaż białka jest ważna  punktu widzenia sportowców oraz osób w okresie zwiększonej aktywności fizycznej. Jest niezbędnym materiałem budulcowym, wpływa na rozwój masy mięśniowej oraz zapobiega nadmiernemu katabolizmowi. Wysokie spożycie białka przyspiesza metabolizm, zwiększa termo genezę organizmu i hamuje łaknienie, co sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej i rozwoju beztłuszczowej masy ciała.

Sesame Protein Bits stają się świetną przekąską lub posiłkiem w trakcie dnia, który uzupełnia zapotrzebowanie na dane makroskładniki w diecie osoby aktywnej. Wysokiej jakości białko serwatkowe zapewnia energię, sytość oraz odpowiednią podaż aminokwasów potrzebnych do rozwoju masy mięśniowej i usprawnionej regeneracji niezbędnej podczas zwiększonej aktywności fizycznej. Dodatkowo produkt wyróżnia się doskonałym smakiem spełniającym oczekiwania najbardziej wybrednych konsumentów.

Zawartość kwasów Omega-6
Produkt zawiera także dużą ilość kwasów Omega-6, na które składają się : kwas linolowy (C18), kwas gamma-linolenowy (GLA), kwas arachidonowy (AA). Synergistyczne działanie kwasów tłuszczowych zapewnia optymalną ochronę przed miażdżycą, rozwojem chorób autoimmunizacyjnych oraz zapewniają prawidłowe funkcje układu nerwowego.

Proteinowe chrupki dzięki swojej obniżonej zawartości cukru oraz wysokiej zawartości błonnika pokarmowego i białka stają się idealnym zamiennikiem tradycyjnych płatków śniadaniowych dla osób dbających o linię, zdrowie oraz dobre samopoczucie.

Podsumowując, Sesame Protein Bits to idealne rozwiązanie dla osób chcących w krótkim czasie uzupełnić zapotrzebowanie na wszystkie makroskładniki. Szybka przekąska o doskonałym smaku sprawdzi się zarówno w podróży, jak i miejscu pracy, gdzie często nie mamy czasu na zjedzenie posiłku. Wysokiej jakości białko serwatkowe oraz błonnik zapewniają poczucie sytości oraz dostarczają niezbędnych aminokwasów oraz poprawiają perystaltykę jelit.

OutOfStock
Since 2005
Sesame Protein Bits Sesame Protein Bits 100g
Trec
9,90 zł

Sesame Protein Bits 100g

ilość: 100g
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 50,00 zł
9,90 złz VAT

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Idealny zamiennik tradycyjnych płatków śniadaniowych
  • Zawiera wysokiej jakości białko serwatkowe
  • Wysokobiałkowe chrupki zbożowe
  • Duża zawartość błonnika pokarmowego
  • Szybka, pełnowartościowa przekąska
  • Daje poczucie sytości na cały dzień
  • Zawiera kwasy Omega-6
  • Doskonały smak

Sesame Protein Bits to wysokobiałkowe chrupki zbożowe o smaku czekoladowym  z masłem sezamowym i koncentratem białka serwatkowego o obniżonej zawartości cukrów prostych. W jednej porcji znajduje się aż 28g pełnowartościowego białka, 31,9g węglowodanów oraz 27,9g tłuszczy.

Produkt wzbogacony jest o zawartość błonnika, który wspiera odpowiednie procesy trawienne, dba o rozwój mikroflory jelitowej i zapewnia uczucie sytości. Czekoladowy, słodki smak zaspokoi chęć sięgnięcia po tradycyjne słodycze, które dostarczają tylko pustych kalorii.

Wysoka jakość białka serwatkowego
Białko serwatkowe użyte w produkcie dostarcza wszystkie aminokwasy niezbędne do odpowiedniego funkcjonowania całego organizmu. Wysoka podaż białka jest ważna  punktu widzenia sportowców oraz osób w okresie zwiększonej aktywności fizycznej. Jest niezbędnym materiałem budulcowym, wpływa na rozwój masy mięśniowej oraz zapobiega nadmiernemu katabolizmowi. Wysokie spożycie białka przyspiesza metabolizm, zwiększa termo genezę organizmu i hamuje łaknienie, co sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej i rozwoju beztłuszczowej masy ciała.

Sesame Protein Bits stają się świetną przekąską lub posiłkiem w trakcie dnia, który uzupełnia zapotrzebowanie na dane makroskładniki w diecie osoby aktywnej. Wysokiej jakości białko serwatkowe zapewnia energię, sytość oraz odpowiednią podaż aminokwasów potrzebnych do rozwoju masy mięśniowej i usprawnionej regeneracji niezbędnej podczas zwiększonej aktywności fizycznej. Dodatkowo produkt wyróżnia się doskonałym smakiem spełniającym oczekiwania najbardziej wybrednych konsumentów.

Zawartość kwasów Omega-6
Produkt zawiera także dużą ilość kwasów Omega-6, na które składają się : kwas linolowy (C18), kwas gamma-linolenowy (GLA), kwas arachidonowy (AA). Synergistyczne działanie kwasów tłuszczowych zapewnia optymalną ochronę przed miażdżycą, rozwojem chorób autoimmunizacyjnych oraz zapewniają prawidłowe funkcje układu nerwowego.

Proteinowe chrupki dzięki swojej obniżonej zawartości cukru oraz wysokiej zawartości błonnika pokarmowego i białka stają się idealnym zamiennikiem tradycyjnych płatków śniadaniowych dla osób dbających o linię, zdrowie oraz dobre samopoczucie.

Podsumowując, Sesame Protein Bits to idealne rozwiązanie dla osób chcących w krótkim czasie uzupełnić zapotrzebowanie na wszystkie makroskładniki. Szybka przekąska o doskonałym smaku sprawdzi się zarówno w podróży, jak i miejscu pracy, gdzie często nie mamy czasu na zjedzenie posiłku. Wysokiej jakości białko serwatkowe oraz błonnik zapewniają poczucie sytości oraz dostarczają niezbędnych aminokwasów oraz poprawiają perystaltykę jelit.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 100 g
w 100 gzawartość%ZDS
Wartość odżywcza2098 kJ / 503kcal25%
Tłuszcz27,91 g40%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone5,80 g29%
w tym kwasy tłuszczowe jednoniensycone 10,80 g**
w tym kwasy tłuszczowe wieloniensycone 11,30 g**
Węglowodany31,40 g12%
w tym cukry3,90 g4%
Błonnik7,00 g**
Białko28,00 g56%
Sól0,06 g1%
Kwasy tłuszczowe omega 611,20 g**

Pozostałe składniki

Ziarna sezamu (45%), koncentrat białka serwatki z mleka (15%), kaszka kukurydziana, kakao w proszku, mąka graham pszenna, maltodekstryna, mąka ryżowa, izomaltuloza, kaszka manna pszenna, błonnik kakaowy, aromaty, wiórki kokosowe, substancja słodząca – sukraloza.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Pes
129,00 zł

Produkt aminokwasowy zapewniający lepszą wytrzymałość w trakcie treningu oraz błyskawiczną regenerację.

Kupuję
Trec
79,00 zł

BCAA z dodatkiem witaminy B6 i tauryny. Zwiększa energię i przyśpiesza regeneracje.

Kupuję
Optimum
119,00 zł
(1)

Węglowodanowo-białkowa odżywka na masę. Z dodatkiem Monowodzianu Kreatyny, Glutaminy, Inozytolu i Choliny.

Kupuję
Trec
46,00 zł

BCAA z dodatkiem witaminy B6 i tauryny. Zwiększa energię i przyśpiesza regeneracje.

Kupuję
5% Nutrition
159,00 zł

Uniwersalny preparat łączący w sobie najważniejsze dla sportowców składniki. Zawiera dodatek kofeiny.

Kupuję
Scitec
175,00 zł

Gainer białka o zawartości 52 gramów protein na porcję. Zapewnia szybki przyrost masy mięśniowej.

Kupuję

Wartość odżywcza

Informacja

Wartość odżywczą produktów definiuje się jako stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, przede wszystkim zaspakajania potrzeb metabolicznych wynikających z przebiegu procesów energetycznych i fizjologicznych). Jest tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność (przyswajalność) i mniejsza ilość ich spożywania.  Do składników odżywczych zaliczane są: białka, składniki mineralne, tłuszcze, węglowodany, witaminy i woda. Składniki odżywcze w organizmie dostarczają energii, są materiałem budulcowym i pełnią funkcje regulacyjne przebieg procesów chemicznych. Składniki odżywcze dostępne w postaci odżywek, koncentratów, napojów i innych na www.muscle-zone.pl

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA)

Informacja

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) – kwasy tłuszczowe monoenowe, w przeciwieństwie do PUFA – kwasów polienowych - mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka. Są w związku z tym mniej popularne w suplementacji, choć aktualne badania nad ich właściwościami wskazują, że są niezasłużenie pomijane.

Głównym prozdrowotnym zastosowaniem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych MUFA jest ich suplementacja w ramach profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych. Mogą one optymalizować profil lipidowy, zwiększając ilość lipoproteiny HDL, jednocześnie obniżając ilość „złego” cholesterolu LDL. To właśnie kwasowi oleinowemu, obecnemu w oliwie z oliwek, należącemu do MUFA, przypisuje się właściwości diety śródziemnomorskiej, uważanej za najlepszą dla naszego układu krążenia.

Niektóre źródła podają też, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe monoenowe sprzyjają odchudzaniu. W związku z tym, zwiększenie ich podaży w diecie jest polecane osobom zmagającym się z nadwagą.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA)

Informacja

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) – posiadają co najmniej dwa podwójne wiązania w cząsteczce. Najczęściej wyróżnia się wśród nich dwie podgrupy: Omega 3 oraz 6. PUFA należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, organizm nie jest w stanie ich syntetyzować endogennie i musza być dostarczane do niego wraz z pożywieniem. Ich aktywność biologiczna w ustroju opiera się na byciu prekursorami dla różnorodnych eikozanoidów.

Głównym spektrum właściwości prozdrowotnych PUFA jest układ sercowo-naczyniowy. Są one skuteczną formą profilaktyki przed chorobami krążeniowymi. Ograniczają agregację płytek krwi, mogą obniżać ciśnienie oraz poziom triglicerydów.

Odpowiednia podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ma także kluczowe znaczenie dla zachowania sprawności mózgu. PUFA sprzyjają prawidłowemu rozwojowi układu nerwowego oraz jego funkcjonalności, korzystnie wpływając na funkcje poznawcze. Wskazuje się, że ich odpowiednio duża ilość w diecie może opóźniać procesy starzenia się.

Suplementację kwasami PUFA poleca się także osobom odchudzającym się, wspierają one bowiem kontrolę masy ciała. Ponadto, mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Niedobory wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie sprzyjają też osłabieniu odporności.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Omega 6

Informacja

Omega 6 (n-6) jest to grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych  (kwas linolowy [LA – występujący w produktach pochodzenia roślinnego]). Liczba 6 informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym jest umieszczone przy szóstym od końca atomie węgla. Zaliczany do NNKT. Do grupy kwasów nienasyconych Omega 6 zaliczamy GLA (kwas gammalinolenowy, obecny m.in. w oleju z wiesiołka), ARA (kwas arachidowy z orzeszków ziemnych, a także produktach żywnościowych pochodzenia zwierzęcego). Spożywanie kwasów nienasyconych z grupy Omega 6 powinno być proporcjonalne do spożycia kwasów z rodziny Omega 3 w stosunku 1 : 1 do 6 : 1. Przy stosowaniu tzw. diety zachodniej rzadko zachodzi potrzeba suplementacji kwasów z grupy Omega 6 (zastosowanie znajduje kwas gammalinolenowy). Stanowią istotny składnik błon komórkowych oraz są prekursorami prostaglandyn. .Kwasy tłuszczowe nienasycone z grupy Omega 6 mają wysoką aktywność biologiczną: biorą udział w syntezie związków organicznych, ograniczających możliwości zapalne oraz hormonów. Zalecane są w diecie osób aktywnych fizycznie w niewielkich ilościach jako dodatek do pożywienia. 

W suplementacji stosuje się kompleksy kwasów tłuszczowych nienasyconych, zawierających w odpowiednich proporcjach Omega 3 i Omega 6. W suplementacji sportowej używany jest kwas arachidowy (ARA), którego działanie nasila anabolizm mięśniowy i podwyższa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość). Dostępne w preparatach wieloskładnikowych, których pełna gama znajduje się w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl

Często występują na ryku suplementy skojarzone zawierające zarówno kwasy tłuszczowe omega 3 jak i omega 6 w odpowiednio dobranych proporcjach. W suplementacji sportowej na szczególną uwagę zasługuje kwas arachidonowy, który podawany w postaci suplementy nasilał anabolizm mięśniowy i zwiększał zdolności wysiłkowe takie jak siła mięśni. Jest kilka preparatów wieloskładnikowych na rynku zawierających ten związek.

Dawkowanie suplementów zwyczajowo zalecane w sporcie:

Zależnie od podaży z dietą i spożycia omega 3 w dawce 1 – 4g/24h

Ostatnio na blogu

Nadmierna masa ciała a choroby kardiologiczne i nie tylko

Nadmierna masa ciała a choroby kardiologiczne i nie tylko

O otyłości mówi się coraz więcej. Sam miałem okazję postąpić parę tekstów dotyczących nadmiernej masy ciała. Problem eskaluje, ponad połowa naszego...

czytaj więcej
Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część I

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część I

Zespół jelita drażliwego (ang. Irritable Bowel Syndrome – IBS) jest obecnie najczęściej spotykanym funkcjonalnym zaburzeniem żołądkowo-jelitowym z...

czytaj więcej
Okołoporodowe zaburzenia emocjonalne cz. 2

Okołoporodowe zaburzenia emocjonalne cz. 2

W poprzednim tygodniu wyjaśniliśmy sobie, że okres okołoporodowy sprzyja wystąpieniu wielu zaburzeniom emocjonalnym, zaczynając od stanów depresyjnych i...

czytaj więcej
Ogólnorozwojowy Program Treningowy na 3 dni

Ogólnorozwojowy Program Treningowy na 3 dni

  Witajcie, jakiś czas temu opublikowałem program treningowy pod wyciskanie leżąc na 4 dni w tygodniu. Program ten był przeznaczony głównie dla...

czytaj więcej
Fit rogaliki drożdżowe z czekoladą

Fit rogaliki drożdżowe z czekoladą

Hej! Kto w dzieciństwie zajadał się drożdżowymi rogalikami babci czy mamy? Mi zdecydowanie przypominają taki beztroski czas i ten zapach w domu… to co...

czytaj więcej
Działanie prozdrowotne astaksantyny

Działanie prozdrowotne astaksantyny

Astaksantyna należy do rodziny ksantofilów, czyli tlenowych pochodnych karotenoidów [1]. Związek ten powszechnie występuje w środowisku morskim, w którym...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027