Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł410,00 zł615,00 zł821,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-42,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Fiber-3 Fiber-3

Now Foods Fiber-3 to wyjątkowa mieszanka poprawiająca funkcjonowanie układu pokarmowego. W jej skład wchodzą trzy synergicznie działające składniki – nasiona złotego lnu, guma akacjowa i inulina. Są one doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, wspomagają pracę układu trawiennego, regulują wypróżnianie i pobudzają wzrost mikroflory jelitowej.

Suplement działa bardzo łagodnie i może być stosowany nawet przez osoby z wrażliwym układem pokarmowy. Nie zawiera babki płesznik - popularnego źródła błonnika, którego działanie niekiedy okazuje się zbyt agresywne dla osób cierpiących na schorzenia układu trawiennego. 

Acacia Fiber (błonnik akacjowy, guma akacjowa, guma arabska) pochodzi z żywicy drzew Acacia seyal i Acacia senegal. Dostarcza błonnika rozpuszczalnego – po wymieszaniu z wodą tworzy żelową konsystencję i jest metabolizowany przez bakterie zasiedlające okrężnicę. W porównaniu z innymi źródłami błonnika guma akacjowa cechuje się bardzo wysoką tolerancją pokarmową. Podlega niewielkiej fermentacji, dzięki czemu jej działanie jest łagodne, a ryzyko wystąpienia gazów czy wzdęć minimalne. Błonnik akacjowy zawiera wiele cennych składników (oligosacharydy, polisacharydy, glikoproteiny, arabinogalaktyny) o udowodnionych właściwościach prozdrowotnych.

Inulina to polisacharyd z grupy fruktanów, naturalnie występujący w niektórych roślinach (cykoria, słonecznik bulwiasty, mniszek lekarski). Najczęściej jest spożywana w czystej postaci, ekstrahowanej z roślin. Z uwagi na strukturę chemiczną wiązania glikozydowego inulina jest odporna na działanie enzymów trawiennych występujących w jelitach człowieka. W dolnym odcinku układu pokarmowego ulega fermentacji i stanowi pożywkę dla populacji bifidobakterii w jelicie grubym.

Błonnik lniany, czyli popularne siemię lniane, wytwarza się ze zmielonych nasion lnu. Są one doskonałym źródłem błonnika i zawierają wiele składników o działaniu prozdrowotnym. W nasionach lnu znajdziemy: NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy, witaminę E, antyoksydanty, fitosteryny i unikalne polifenole, czyli  lignany.

Poprawa pracy układu trawiennego
Jedną z największych korzyści płynących ze stosowania preparatu jest poprawa pracy układu pokarmowego i przywrócenie prawidłowego rytmu wypróżnień.

Zawarte w suplemencie składniki są źródłem błonnika – substancji, która nie podlega procesom trawienia. Błonnik wchłania wodę tworząc galaretowatą konsystencję, która przemieszcza się przez cały przewód pokarmowy. Zwiększa ona objętość stolca, nadaje mu odpowiedni poślizg i ułatwia wydalenie z organizmu.  Ponadto inulina pobudza kurczliwość ścian jelita, dzięki czemu reguluje wypróżnienia.

Uzupełnienie diety w dobrej jakości błonnik zapobiega zaparciom  i łagodzi bóle występujące przy guzkach krwawniczych (hemoroidach). Suplement może być stosowany również w przypadku biegunek – obecne w nim składniki wchłaniają nadmiar wody z masy jelitowej i przywracają prawidłową konsystencję stolca.

Rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej
Obecna w składzie preparatu inulina i błonnik akacjowy wykazują udowodnione działanie prebiotyczne i bifidogenne. Stanowią znakomitą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych, zwłaszcza z grupy Bifidobakterium i Lactobacillus. Stymulują ich wzrost i rozwój, ograniczając tym samym ilość niekorzystnych szczepów bakteryjnych.

Jelitowa flora bakteryjna wpływa na pracę całego organizmu, nie tylko układu pokarmowego. Jej prawidłowy skład chroni organizm przed patogenami i warunkuje sprawne funkcjonowanie układu immunologicznego (aż 80% komórek układu odpornościowego powstaje w tkance limfatycznej przewodu pokarmowego, z którą mikroflora jelitowa wchodzi w ścisłą interakcję).

Bakterie jelitowe przyczyniają się do zwiększenia biodostępności niektórych składników mineralnych, takich jak magnez, wapń, cynk i żelazo. Syntetyzują także wiele witamin z grupy B i witaminę K.

Wiele mówi się o związku pomiędzy dysfunkcją jelit a występowaniem zaburzeń depresyjno-lękowych. Liczne badania pokazują, że przywrócenie równowagi mikroflory jelitowej może przekładać się na poprawę samopoczucia psychicznego.

Działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwcukrzycowe
Uzupełnienie diety w błonnik stanowi istotny element profilaktyki cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych.

Inulina, błonnik akacjowy i nasiona lnu wywierają bardzo pozytywny wpływ na frakcje lipidów we krwi. Polisacharydy obniżają poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) i trójglicerydów, zwiększając jednocześnie stężenie korzystnej frakcji HDL. Redukują także wchłanianie cholesterolu w jelicie cienkim. Zawarty w nasionach lnu kwas alfa-linolenowy zapobiega dodatkowo adhezji i agregacji płytek krwi. Dzięki temu suplement może przeciwdziałać miażdżycy i chorobom układu kardiowaskularnego. 

Badania udowodniły korelację między spożywaniem odpowiedniej ilości błonnika a rozwojem cukrzycy, zwłaszcza typu 2. Inulina i błonnik akacjowy wykazują działanie hipoglikemiczne. Ułatwiają utrzymanie stabilnego poziomu glukozy we krwi, głównie poprzez spowolnienie wchłaniania cukrów.

Wsparcie procesu odchudzania
Suplement jest nieocenioną pomocą dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami. Zawarte w nim składniki są wybitnie hydrofilowe – łatwo wiążą wodę, pęcznieją w żołądku, dając jednocześnie uczucie pełności. Skutecznie hamują apetyt i sycą na długo, dzięki czemu możliwe jest ograniczenie ilości spożywanych pokarmów bez uczucia głodu.

Błonnik absorbuje również część tłuszczu pochodzącego z pokarmów, co w naturalny sposób zmniejsza ilość przyswojonych kalorii i prowadzi do spadku masy ciała.

Fiber-3 to najlepsze źródło błonnika pokarmowego. Włączenie go do diety przekłada się na poprawę funkcjonowania całego organizmu i jest nieodzownym elementem prewencji chorób metabolicznych. Preparat zawiera tylko naturalne składniki, znane ze swojego skutecznego, ale bardzo łagodnego działania. 

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Fiber-3 Fiber-3 454g
Now Foods
65,00 zł

Fiber-3 454g

ilość: 454g
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
65,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 63,70 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Wspiera rozwój korzystnych bakterii jelitowych
  • Wspomaga pracę układu pokarmowego 
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi
  • Reguluje gospodarkę glukozową
  • Poprawia perystaltykę jelit
  • Ułatwia odchudzanie
  • Reguluje trawienie 
  • Naturalny błonnik    
  • Zmniejsza apetyt 

Now Foods Fiber-3 to wyjątkowa mieszanka poprawiająca funkcjonowanie układu pokarmowego. W jej skład wchodzą trzy synergicznie działające składniki – nasiona złotego lnu, guma akacjowa i inulina. Są one doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, wspomagają pracę układu trawiennego, regulują wypróżnianie i pobudzają wzrost mikroflory jelitowej.

Suplement działa bardzo łagodnie i może być stosowany nawet przez osoby z wrażliwym układem pokarmowy. Nie zawiera babki płesznik - popularnego źródła błonnika, którego działanie niekiedy okazuje się zbyt agresywne dla osób cierpiących na schorzenia układu trawiennego. 

Acacia Fiber (błonnik akacjowy, guma akacjowa, guma arabska) pochodzi z żywicy drzew Acacia seyal i Acacia senegal. Dostarcza błonnika rozpuszczalnego – po wymieszaniu z wodą tworzy żelową konsystencję i jest metabolizowany przez bakterie zasiedlające okrężnicę. W porównaniu z innymi źródłami błonnika guma akacjowa cechuje się bardzo wysoką tolerancją pokarmową. Podlega niewielkiej fermentacji, dzięki czemu jej działanie jest łagodne, a ryzyko wystąpienia gazów czy wzdęć minimalne. Błonnik akacjowy zawiera wiele cennych składników (oligosacharydy, polisacharydy, glikoproteiny, arabinogalaktyny) o udowodnionych właściwościach prozdrowotnych.

Inulina to polisacharyd z grupy fruktanów, naturalnie występujący w niektórych roślinach (cykoria, słonecznik bulwiasty, mniszek lekarski). Najczęściej jest spożywana w czystej postaci, ekstrahowanej z roślin. Z uwagi na strukturę chemiczną wiązania glikozydowego inulina jest odporna na działanie enzymów trawiennych występujących w jelitach człowieka. W dolnym odcinku układu pokarmowego ulega fermentacji i stanowi pożywkę dla populacji bifidobakterii w jelicie grubym.

Błonnik lniany, czyli popularne siemię lniane, wytwarza się ze zmielonych nasion lnu. Są one doskonałym źródłem błonnika i zawierają wiele składników o działaniu prozdrowotnym. W nasionach lnu znajdziemy: NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy, witaminę E, antyoksydanty, fitosteryny i unikalne polifenole, czyli  lignany.

Poprawa pracy układu trawiennego
Jedną z największych korzyści płynących ze stosowania preparatu jest poprawa pracy układu pokarmowego i przywrócenie prawidłowego rytmu wypróżnień.

Zawarte w suplemencie składniki są źródłem błonnika – substancji, która nie podlega procesom trawienia. Błonnik wchłania wodę tworząc galaretowatą konsystencję, która przemieszcza się przez cały przewód pokarmowy. Zwiększa ona objętość stolca, nadaje mu odpowiedni poślizg i ułatwia wydalenie z organizmu.  Ponadto inulina pobudza kurczliwość ścian jelita, dzięki czemu reguluje wypróżnienia.

Uzupełnienie diety w dobrej jakości błonnik zapobiega zaparciom  i łagodzi bóle występujące przy guzkach krwawniczych (hemoroidach). Suplement może być stosowany również w przypadku biegunek – obecne w nim składniki wchłaniają nadmiar wody z masy jelitowej i przywracają prawidłową konsystencję stolca.

Rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej
Obecna w składzie preparatu inulina i błonnik akacjowy wykazują udowodnione działanie prebiotyczne i bifidogenne. Stanowią znakomitą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych, zwłaszcza z grupy Bifidobakterium i Lactobacillus. Stymulują ich wzrost i rozwój, ograniczając tym samym ilość niekorzystnych szczepów bakteryjnych.

Jelitowa flora bakteryjna wpływa na pracę całego organizmu, nie tylko układu pokarmowego. Jej prawidłowy skład chroni organizm przed patogenami i warunkuje sprawne funkcjonowanie układu immunologicznego (aż 80% komórek układu odpornościowego powstaje w tkance limfatycznej przewodu pokarmowego, z którą mikroflora jelitowa wchodzi w ścisłą interakcję).

Bakterie jelitowe przyczyniają się do zwiększenia biodostępności niektórych składników mineralnych, takich jak magnez, wapń, cynk i żelazo. Syntetyzują także wiele witamin z grupy B i witaminę K.

Wiele mówi się o związku pomiędzy dysfunkcją jelit a występowaniem zaburzeń depresyjno-lękowych. Liczne badania pokazują, że przywrócenie równowagi mikroflory jelitowej może przekładać się na poprawę samopoczucia psychicznego.

Działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwcukrzycowe
Uzupełnienie diety w błonnik stanowi istotny element profilaktyki cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych.

Inulina, błonnik akacjowy i nasiona lnu wywierają bardzo pozytywny wpływ na frakcje lipidów we krwi. Polisacharydy obniżają poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) i trójglicerydów, zwiększając jednocześnie stężenie korzystnej frakcji HDL. Redukują także wchłanianie cholesterolu w jelicie cienkim. Zawarty w nasionach lnu kwas alfa-linolenowy zapobiega dodatkowo adhezji i agregacji płytek krwi. Dzięki temu suplement może przeciwdziałać miażdżycy i chorobom układu kardiowaskularnego. 

Badania udowodniły korelację między spożywaniem odpowiedniej ilości błonnika a rozwojem cukrzycy, zwłaszcza typu 2. Inulina i błonnik akacjowy wykazują działanie hipoglikemiczne. Ułatwiają utrzymanie stabilnego poziomu glukozy we krwi, głównie poprzez spowolnienie wchłaniania cukrów.

Wsparcie procesu odchudzania
Suplement jest nieocenioną pomocą dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami. Zawarte w nim składniki są wybitnie hydrofilowe – łatwo wiążą wodę, pęcznieją w żołądku, dając jednocześnie uczucie pełności. Skutecznie hamują apetyt i sycą na długo, dzięki czemu możliwe jest ograniczenie ilości spożywanych pokarmów bez uczucia głodu.

Błonnik absorbuje również część tłuszczu pochodzącego z pokarmów, co w naturalny sposób zmniejsza ilość przyswojonych kalorii i prowadzi do spadku masy ciała.

Fiber-3 to najlepsze źródło błonnika pokarmowego. Włączenie go do diety przekłada się na poprawę funkcjonowania całego organizmu i jest nieodzownym elementem prewencji chorób metabolicznych. Preparat zawiera tylko naturalne składniki, znane ze swojego skutecznego, ale bardzo łagodnego działania. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 454 gPorcja jednorazowa: 2 1/2 łyżeczek stołowych (17 g)Ilość porcji w opakowaniu: 27
w porcji (17 g)zawartość%ZDS
Kalorie80
Kalorie z tłuszczu40
Całkowita zawartość tłuszczu4 g6%
Tłuszcze nasycone 0,5 g 3%
Tłuszcze trans 0 g-
Cholesterol 0 mg 0%
Sód5 mg < 1%
Całkowita zawartość węglowodanów 8g 3%
Błonnik pokarmowy 7 g 28%
Rozpuszczalny błonnik 5 g-
Nierozpuszczalny błonnik 2 g-
Cukry 0 g-
Białko 3 g-
Witamina A 0%
Witamina C0%
Wapń 6%
Żelazo 4%
Kwasy tłuszczowe Omega-3 (kwas alfa-linolenowy) 2550 mg-
Kwasy tłuszczowe Omega-6 (kwas linolowy) 765 mg-
Kwasy tłuszczowe Omega-9 (kwas oleinowy) 895 mg-

Pozostałe składniki

Organiczny złoty posiłek z nasion lnu (mielony na zimno), guma ekologiczna z dodatkiem organicznej inuliny (FOS) (fruktooligosacharydy) (z Blue Agave).

Organiczny złoty posiłek z nasion lnu (mielony na zimno), guma ekologiczna z dodatkiem organicznej inuliny (FOS) (fruktooligosacharydy) (z Blue Agave).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Olimp
26,00 zł

Połączenia witaminy D-3 oraz K-2 w najlepiej przyswajalnych formach. Preparat wzmacnia struktury kostne.

Kupuję
Seeking Health
119,00 zł
(1)

Suplement dostarczający witamin, minerałów i związków prozdrowotnych. Nie zawiera form metylowanych.

Kupuję
Seeking Health
119,00 zł

Suplement diety wspomagający proces trawienia każdego pokarmu. Zwiększa przyswajanie składników odżywczych.

Kupuję
Seeking Health
119,00 zł

Doskonałe uzupełnienie codziennej diety dla dzieci i młodzieży. Aż 28 składników w łatwo przyswajalnych formach.

Kupuję
Source Naturals
219,00 zł

Kompleksowa formuła witamin, minerałów i ekstraktów prozdrowotnych. Nie zawiera żelaza.

Kupuję
Seeking Health
79,00 zł

Enzym odpowiedzialny za rozkład cukru mlecznego - laktozy; rekomendowany dla osób z zespołem jelita drażliwego.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacja

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

Tłuszcze trans

Informacja

Tłuszcze trans (trans fat ) są efektem procesu utwardzania płynnej frakcji tłuszczów roślinnych, poprzez wprowadzenie wiązań wodorowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tworząc izomery trans, powodujące zmianę właściwości odżywczych kwasów tłuszczowych, pozostając wyłącznie źródłem energii. Znajdują zastosowanie w margarynach twardych oraz wyrobach spożywczych (produktach cukierniczych wypiekanych). Zalecane jest całkowite wyeliminowanie (lub co najmniej ograniczenie) spożywania tłuszczy trans, ze względu na ich niekorzystny wpływ na organizm ludzki (m.in. podnoszą poziom cholesterolu całkowitego zakłócają proporcje pomiędzy jego frakcjami LDL i HDL, osłabiają odporność immunologiczną organizmu oraz wpływają negatywnie na gospodarkę insulinową, utrudniając transport pożywienia do komórek mięśniowych, odnotowani również ich wpływ na rozwój nowotworów. Bardzo rzadko stosowane w odżywkach sportowych o charakterze termogenicznym (np. batonach energetycznych).

Cholesterol

Informacja

Cholesterol jest pochodną cyklopentenoperhydrofenantrenu, wytwarzaną wewnątrz organizmu lub dostarczaną z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, owoce morza, podroby, tłuszcze, wędliny i żółtko jaja). Poszczególne frakcje cholesterolu mają różny wpływ na organizm ludzki. Jest wykorzystywany do produkcji związków o wysokiej aktywności biologicznej (kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3), jest budulcem błony komórkowej. Pojęcia „zły cholesterol” (LDL – zawierający lipoproteiny o niskiej wartości) i „dobry cholesterol” (HDL – lipoproteidy o wysokiej gęstości) są terminami umownymi. Cholesterol jest tylko jeden. Jego frakcje przenoszone są przez białka, które przenoszą go na ścianki naczynia krwionośnego (LDL), lub do wątroby (HDL). Poziom poszczególnych frakcji cholesterolu określa tzw. profil lipidowy, który, prawidłowo regulowany przez pożywienie, nie powinien powodować zaburzeń w relacji LDL - HDL..

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas linolowy

Informacja

Kwas linolowy, nienasycony kwas tłuszczowy z grupy Omega 6, nie podlega syntezie wewnątrzustrojowej, jest dostarczany w pokarmach pochodzenia roślinnego (m.in. w ziarnach słonecznika, sezamie, soi, orzechach laskowych, pestkach winogron itd) oraz w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Bierze udział w procesie biosyntezy kwasu arachidonowego niezbędnego do wytwarzania prostaglandyn. W normalnej diecie przy użyciu podanych powyżej składników pożywienia jest wystarczający i nie wymaga wspomagania suplementacją. Rzadko stosowany w suplementach diety, najczęściej połączony z EPA, DHA i ALA; jest składnikiem suplementów zawierających niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) często we połączeniu z witaminą E chroniącą kwasy tłuszczowe przed utlenianiem. Wskazane jest spożycie kwasu linolowego w odpowiedniej proporcji do kwasów z grupy Omega 3 (w przedziałach 1 : 1 do 1 : 5). Jako składnik błon komórkowych odpowiada za stan skóry, wypadanie włosów, gojenie się zadrapań i małych ran. Badania potwierdzają jego wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie:  w dawkowaniu najważniejsze jest zachowanie proporcji między kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6,. Ilość przy zachowaniu proporcji nie odgrywa większego znaczenia

Kwas oleinowy

Informacja

Kwas oleinowy – jednonasycony kwas tłuszczowy z rodziny Omega 9, występujący w postaci naturalnej w produktach pochodzenia roślinnego (migdały, oliwa z oliwek) i zwierzęcego (żółtka jaj kurzych, tłuszcze pochodzące z ryb). Jako najpopularniejszy przedstawiciel kwasów tłuszczowych występujących w pożywieniu może zastępować niektóre nasycone kwasy tłuszczowe, a w konsekwencji wpływać pozytywnie na profil lipidowy krwi. W suplementacji diety stanowi uzupełnienie nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ostatnio na blogu

Ogólnorozwojowy Program Treningowy na 3 dni

Ogólnorozwojowy Program Treningowy na 3 dni

  Witajcie, jakiś czas temu opublikowałem program treningowy pod wyciskanie leżąc na 4 dni w tygodniu. Program ten był przeznaczony głównie dla...

czytaj więcej
Fit rogaliki drożdżowe z czekoladą

Fit rogaliki drożdżowe z czekoladą

Hej! Kto w dzieciństwie zajadał się drożdżowymi rogalikami babci czy mamy? Mi zdecydowanie przypominają taki beztroski czas i ten zapach w domu… to co...

czytaj więcej
Działanie prozdrowotne astaksantyny

Działanie prozdrowotne astaksantyny

Astaksantyna należy do rodziny ksantofilów, czyli tlenowych pochodnych karotenoidów [1]. Związek ten powszechnie występuje w środowisku morskim, w którym...

czytaj więcej
Witamina D w spray’u

Witamina D w spray’u

Zażywanie witaminy D jest niezwykle ważne do prawidłowej pracy całego naszego organizmu. Latem otrzymujemy ją w postaci promieni słonecznych, w porze mniej...

czytaj więcej
Okołoporodowe zaburzenia emocjonalne cz. 1

Okołoporodowe zaburzenia emocjonalne cz. 1

Utarło się jakoś tak, że okres ciąży jest stanem błogosławionym, że kobieta ma latać na skrzydłach szczęścia i kwitnąć, bo przecież nosi w sobie...

czytaj więcej
Tłuszcz z fast foodów a testosteron u mężczyzn

Tłuszcz z fast foodów a testosteron u mężczyzn

Jedzenie typu fast food stało się niezwykle modne. Żyjemy w czasach ciągłej pogodni. Praca, zlecenie, zakupy, dom, obowiązki, zajęcia dodatkowe, dzieci,...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027