Akcesoria i odzież
  • Akcesoria
  • Odzież sportowa
  • Sztuki walki
Aminokwasy
  • Aminokwasy Całodzienne
  • Aminokwasy Niezbędne (EAA)
  • Arginina
  • Beta-Alanina
  • BCAA
  • Glutamina
  • HMB
  • Leucyna
  • Tauryna
Boostery mózgu
  • Adaptogeny
  • Metabolizm i krążenie mózgowe
  • Regeneracja układu nerwowego
  • Antydepresanty
  • Mixy nootropowe
  • Stymulanty
Boostery testosteronu
  • Produkty specjalne
  • DHEA
  • Ekstrakty ziołowe
  • Kontrola estrogenów
  • Kwas D-Asparaginowy (DAA)
  • Mixy podnoszące testosteron
  • Ochrona Prostaty
  • PCT (Post Cycle Therapy)
  • Profilaktyka na cyklu
  • Tribulus
  • ZMA
Boostery treningowe
  • Boostery Azotowe
  • Odżywki Okołotreningowe
  • Przedtreningowe Boostery
  • Węglowodany
  • Uniwersalne (przed i po treningowe)
  • W Trakcie Treningu
  • Potreningowe Boostery
Kreatyna
  • Staki Kreatynowe
  • Azotan Kreatyny
  • Chelat Magnezowy Kreatyny
  • Chlorowodorek Kreatyny (HCl)
  • Cytrynian Kreatyny
  • Etylowy Ester Kreatyny
  • Fosforan Kreatyny
  • Jabłczan Kreatyny (TCM)
  • Pirogronian Kreatyny
  • Pozostałe Formy Kreatyn
  • Kre-Alkalyn
  • Orotan Kreatyny
  • Monohydrat Kreatyny
Odchudzanie
  • Spalacze tłuszczu
  • Chitosan i Błonnik
  • Diabetyczne - kontrola cukru
  • Dieta ketogeniczna
  • Diuretyki - odwadniające
  • Kontrola Apetytu
  • Odchudzające przekąski
  • Przyspieszacze metabolizmu
Odżywki białkowe
  • Białka Jaja
  • Białka Roślinne (Sojowe, Pszeniczne)
  • Białka Wolnowchłanialne
  • Białka Serwatkowe (WPC, WPI, WPH)
  • Odżywki na masę
  • Procentowe Podziały Białek
  • Białka Mleka - Kazeina
  • Pozostałe Białka
Witaminy i minerały
  • Witaminy z grupy B
  • Witaminy
  • Minerały
  • Kompleksy Witamin i Minerałów
Zdrowie i witalność
  • Ochrona zdrowia
  • Ochrona stawów
  • Lepsze samopoczucie
  • Lepszy sen
  • Libido i sprawność seksualna
  • Menopauza i problemy kobiece
  • Mocne włosy i paznokcie
  • Obniżające ciśnienie krwi
  • Obniżające poziom cholesterolu
  • Obniżające poziom cukru
  • Obniżające poziom kortyzolu
  • Oczyszczające - detoks
  • Odmładzające
  • Problemy skórne
  • Przeciwalergiczne
  • Przeciwstresowe
  • Przeciwzapalne
  • Regeneracja nadnerczy
  • Regeneracja wątroby
  • Umysł i koncentracja
  • Wrażliwość insulinowa
  • Wzmacniające odporność
  • Zaburzenia metylacji
  • Zdrowa prostata
  • Zdrowa tarczyca
  • Zdrowe kości i zęby
  • Zdrowe oczy
  • Zdrowy układ krążenia
  • Zdrowy układ moczowy
Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
  • NOW FOODS Fiber-3 454g
  • NOW FOODS Fiber-3 454g
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Kanada Kanada
    Niemcy Niemcy
    Irlandia Irlandia
    Polska Polska
    Wielka Brytania Wielka Brytania
  • A
    Australia Australia
    Austria Austria
  • B
    Białoruś Białoruś
    Belgia Belgia
    Boliwia Boliwia
    Brazylia Brazylia
    Bułgaria Bułgaria
  • C
    Chile Chile
    Chorwacja Chorwacja
    Cypr Cypr
    Czechy Czechy
  • D
    Dania Dania
  • E
    Estonia Estonia
  • F
    Finlandia Finlandia
    Francja Francja
  • G
    Grecja Grecja
  • H
    Węgry Węgry
  • I
    Islandia Islandia
    Izrael Izrael
    Włochy Włochy
  • K
    Korea Południowa Korea Południowa
  • L
    Łotwa Łotwa
    Liechtenstein Liechtenstein
    Litwa Litwa
    Luksemburg Luksemburg
  • M
    Malta Malta
  • N
    Holandia Holandia
    Nowa Zelandia Nowa Zelandia
    Norwegia Norwegia
  • P
    Portugalia Portugalia
  • R
    Rumunia Rumunia
    Rosja Rosja
  • S
    San Marino San Marino
    Słowacja Słowacja
    Słowenia Słowenia
    Hiszpania Hiszpania
    Szwecja Szwecja
    Szwajcaria Szwajcaria
  • T
    Turcja Turcja
  • U
    Ukraina Ukraina
    USA USA
bok@muscle-zone.pl
wysylka
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
  • NOW FOODS Fiber-3 454g
  • NOW FOODS Fiber-3 454g
0 0,00 zł
0 0,00 zł
Fiber-3 Fiber-3

Now Foods Fiber-3 to wyjątkowa mieszanka poprawiająca funkcjonowanie układu pokarmowego. W jej skład wchodzą trzy synergicznie działające składniki – nasiona złotego lnu, guma akacjowa i inulina. Są one doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, wspomagają pracę układu trawiennego, regulują wypróżnianie i pobudzają wzrost mikroflory jelitowej.

Suplement działa bardzo łagodnie i może być stosowany nawet przez osoby z wrażliwym układem pokarmowy. Nie zawiera babki płesznik - popularnego źródła błonnika, którego działanie niekiedy okazuje się zbyt agresywne dla osób cierpiących na schorzenia układu trawiennego. 

Acacia Fiber (błonnik akacjowy, guma akacjowa, guma arabska) pochodzi z żywicy drzew Acacia seyal i Acacia senegal. Dostarcza błonnika rozpuszczalnego – po wymieszaniu z wodą tworzy żelową konsystencję i jest metabolizowany przez bakterie zasiedlające okrężnicę. W porównaniu z innymi źródłami błonnika guma akacjowa cechuje się bardzo wysoką tolerancją pokarmową. Podlega niewielkiej fermentacji, dzięki czemu jej działanie jest łagodne, a ryzyko wystąpienia gazów czy wzdęć minimalne. Błonnik akacjowy zawiera wiele cennych składników (oligosacharydy, polisacharydy, glikoproteiny, arabinogalaktyny) o udowodnionych właściwościach prozdrowotnych.

Inulina to polisacharyd z grupy fruktanów, naturalnie występujący w niektórych roślinach (cykoria, słonecznik bulwiasty, mniszek lekarski). Najczęściej jest spożywana w czystej postaci, ekstrahowanej z roślin. Z uwagi na strukturę chemiczną wiązania glikozydowego inulina jest odporna na działanie enzymów trawiennych występujących w jelitach człowieka. W dolnym odcinku układu pokarmowego ulega fermentacji i stanowi pożywkę dla populacji bifidobakterii w jelicie grubym.

Błonnik lniany, czyli popularne siemię lniane, wytwarza się ze zmielonych nasion lnu. Są one doskonałym źródłem błonnika i zawierają wiele składników o działaniu prozdrowotnym. W nasionach lnu znajdziemy: NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy, witaminę E, antyoksydanty, fitosteryny i unikalne polifenole, czyli  lignany.

Poprawa pracy układu trawiennego
Jedną z największych korzyści płynących ze stosowania preparatu jest poprawa pracy układu pokarmowego i przywrócenie prawidłowego rytmu wypróżnień.

Zawarte w suplemencie składniki są źródłem błonnika – substancji, która nie podlega procesom trawienia. Błonnik wchłania wodę tworząc galaretowatą konsystencję, która przemieszcza się przez cały przewód pokarmowy. Zwiększa ona objętość stolca, nadaje mu odpowiedni poślizg i ułatwia wydalenie z organizmu.  Ponadto inulina pobudza kurczliwość ścian jelita, dzięki czemu reguluje wypróżnienia.

Uzupełnienie diety w dobrej jakości błonnik zapobiega zaparciom  i łagodzi bóle występujące przy guzkach krwawniczych (hemoroidach). Suplement może być stosowany również w przypadku biegunek – obecne w nim składniki wchłaniają nadmiar wody z masy jelitowej i przywracają prawidłową konsystencję stolca.

Rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej
Obecna w składzie preparatu inulina i błonnik akacjowy wykazują udowodnione działanie prebiotyczne i bifidogenne. Stanowią znakomitą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych, zwłaszcza z grupy Bifidobakterium i Lactobacillus. Stymulują ich wzrost i rozwój, ograniczając tym samym ilość niekorzystnych szczepów bakteryjnych.

Jelitowa flora bakteryjna wpływa na pracę całego organizmu, nie tylko układu pokarmowego. Jej prawidłowy skład chroni organizm przed patogenami i warunkuje sprawne funkcjonowanie układu immunologicznego (aż 80% komórek układu odpornościowego powstaje w tkance limfatycznej przewodu pokarmowego, z którą mikroflora jelitowa wchodzi w ścisłą interakcję).

Bakterie jelitowe przyczyniają się do zwiększenia biodostępności niektórych składników mineralnych, takich jak magnez, wapń, cynk i żelazo. Syntetyzują także wiele witamin z grupy B i witaminę K.

Wiele mówi się o związku pomiędzy dysfunkcją jelit a występowaniem zaburzeń depresyjno-lękowych. Liczne badania pokazują, że przywrócenie równowagi mikroflory jelitowej może przekładać się na poprawę samopoczucia psychicznego.

Działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwcukrzycowe
Uzupełnienie diety w błonnik stanowi istotny element profilaktyki cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych.

Inulina, błonnik akacjowy i nasiona lnu wywierają bardzo pozytywny wpływ na frakcje lipidów we krwi. Polisacharydy obniżają poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) i trójglicerydów, zwiększając jednocześnie stężenie korzystnej frakcji HDL. Redukują także wchłanianie cholesterolu w jelicie cienkim. Zawarty w nasionach lnu kwas alfa-linolenowy zapobiega dodatkowo adhezji i agregacji płytek krwi. Dzięki temu suplement może przeciwdziałać miażdżycy i chorobom układu kardiowaskularnego. 

Badania udowodniły korelację między spożywaniem odpowiedniej ilości błonnika a rozwojem cukrzycy, zwłaszcza typu 2. Inulina i błonnik akacjowy wykazują działanie hipoglikemiczne. Ułatwiają utrzymanie stabilnego poziomu glukozy we krwi, głównie poprzez spowolnienie wchłaniania cukrów.

Wsparcie procesu odchudzania
Suplement jest nieocenioną pomocą dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami. Zawarte w nim składniki są wybitnie hydrofilowe – łatwo wiążą wodę, pęcznieją w żołądku, dając jednocześnie uczucie pełności. Skutecznie hamują apetyt i sycą na długo, dzięki czemu możliwe jest ograniczenie ilości spożywanych pokarmów bez uczucia głodu.

Błonnik absorbuje również część tłuszczu pochodzącego z pokarmów, co w naturalny sposób zmniejsza ilość przyswojonych kalorii i prowadzi do spadku masy ciała.

Fiber-3 to najlepsze źródło błonnika pokarmowego. Włączenie go do diety przekłada się na poprawę funkcjonowania całego organizmu i jest nieodzownym elementem prewencji chorób metabolicznych. Preparat zawiera tylko naturalne składniki, znane ze swojego skutecznego, ale bardzo łagodnego działania. 

Magazyn UK
Fiber-3 Fiber-3 454g
NOW FOODS
65,00 zł
Dodaj do koszyka

Fiber-3 454g

Masa:
Redukcja Wagi:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Nasza Rekomendacja:
Dostępność
w magazynach
Magazyn UK DOSTĘPNY

Produkty z magazynu w Wielkiej Brytanii wysyłamy do następujących krajów i miejsc:



1 STREFA: Anglii, Walii oraz Szkocji (z wyłączeniem regionu Highlands oraz wysp)



2 STREFA: Irlandii Północnej, gminy regionu Highlands, wyspy Szkocji, Wyspa Man, wyspy Scilly, wyspa Guernsey (kod pocztowy GY) oraz wyspa Jersey (kod pocztowy JE)



3 STREFA: Republika Irlandzka



Wysyłkę do wyżej wymienionych krajów realizujemy również z magazynów zlokalizowanych na terenie Unii Europejskiej, co jednak może wiązać się z dodatkowymi opłatami i procedurami celnymi. 


Magazyn UE DOSTĘPNY

Produkty z magazynów zlokalizowanych na terenie Unii Europejskiej wysyłamy do jej wszystkich krajów-członków.



Jak również do Norwegii, Szwajcarii, Islandii czy Wielkiej Brytanii, a także do USA, Kanady, Japonii, Australii czy na Bliski Wschód, co jednak może wiązać się z dodatkowymi opłatami i procedurami celnymi.


65,00 zł
Kup za punkty: 45500
SZTUK
Dodaj do koszyka
Opis produktu
  • Wspiera rozwój korzystnych bakterii jelitowych
  • Wspomaga pracę układu pokarmowego 
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi
  • Reguluje gospodarkę glukozową
  • Poprawia perystaltykę jelit
  • Ułatwia odchudzanie
  • Reguluje trawienie 
  • Naturalny błonnik    
  • Zmniejsza apetyt 

Now Foods Fiber-3 to wyjątkowa mieszanka poprawiająca funkcjonowanie układu pokarmowego. W jej skład wchodzą trzy synergicznie działające składniki – nasiona złotego lnu, guma akacjowa i inulina. Są one doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, wspomagają pracę układu trawiennego, regulują wypróżnianie i pobudzają wzrost mikroflory jelitowej.

Suplement działa bardzo łagodnie i może być stosowany nawet przez osoby z wrażliwym układem pokarmowy. Nie zawiera babki płesznik - popularnego źródła błonnika, którego działanie niekiedy okazuje się zbyt agresywne dla osób cierpiących na schorzenia układu trawiennego. 

Acacia Fiber (błonnik akacjowy, guma akacjowa, guma arabska) pochodzi z żywicy drzew Acacia seyal i Acacia senegal. Dostarcza błonnika rozpuszczalnego – po wymieszaniu z wodą tworzy żelową konsystencję i jest metabolizowany przez bakterie zasiedlające okrężnicę. W porównaniu z innymi źródłami błonnika guma akacjowa cechuje się bardzo wysoką tolerancją pokarmową. Podlega niewielkiej fermentacji, dzięki czemu jej działanie jest łagodne, a ryzyko wystąpienia gazów czy wzdęć minimalne. Błonnik akacjowy zawiera wiele cennych składników (oligosacharydy, polisacharydy, glikoproteiny, arabinogalaktyny) o udowodnionych właściwościach prozdrowotnych.

Inulina to polisacharyd z grupy fruktanów, naturalnie występujący w niektórych roślinach (cykoria, słonecznik bulwiasty, mniszek lekarski). Najczęściej jest spożywana w czystej postaci, ekstrahowanej z roślin. Z uwagi na strukturę chemiczną wiązania glikozydowego inulina jest odporna na działanie enzymów trawiennych występujących w jelitach człowieka. W dolnym odcinku układu pokarmowego ulega fermentacji i stanowi pożywkę dla populacji bifidobakterii w jelicie grubym.

Błonnik lniany, czyli popularne siemię lniane, wytwarza się ze zmielonych nasion lnu. Są one doskonałym źródłem błonnika i zawierają wiele składników o działaniu prozdrowotnym. W nasionach lnu znajdziemy: NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy, witaminę E, antyoksydanty, fitosteryny i unikalne polifenole, czyli  lignany.

Poprawa pracy układu trawiennego
Jedną z największych korzyści płynących ze stosowania preparatu jest poprawa pracy układu pokarmowego i przywrócenie prawidłowego rytmu wypróżnień.

Zawarte w suplemencie składniki są źródłem błonnika – substancji, która nie podlega procesom trawienia. Błonnik wchłania wodę tworząc galaretowatą konsystencję, która przemieszcza się przez cały przewód pokarmowy. Zwiększa ona objętość stolca, nadaje mu odpowiedni poślizg i ułatwia wydalenie z organizmu.  Ponadto inulina pobudza kurczliwość ścian jelita, dzięki czemu reguluje wypróżnienia.

Uzupełnienie diety w dobrej jakości błonnik zapobiega zaparciom  i łagodzi bóle występujące przy guzkach krwawniczych (hemoroidach). Suplement może być stosowany również w przypadku biegunek – obecne w nim składniki wchłaniają nadmiar wody z masy jelitowej i przywracają prawidłową konsystencję stolca.

Rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej
Obecna w składzie preparatu inulina i błonnik akacjowy wykazują udowodnione działanie prebiotyczne i bifidogenne. Stanowią znakomitą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych, zwłaszcza z grupy Bifidobakterium i Lactobacillus. Stymulują ich wzrost i rozwój, ograniczając tym samym ilość niekorzystnych szczepów bakteryjnych.

Jelitowa flora bakteryjna wpływa na pracę całego organizmu, nie tylko układu pokarmowego. Jej prawidłowy skład chroni organizm przed patogenami i warunkuje sprawne funkcjonowanie układu immunologicznego (aż 80% komórek układu odpornościowego powstaje w tkance limfatycznej przewodu pokarmowego, z którą mikroflora jelitowa wchodzi w ścisłą interakcję).

Bakterie jelitowe przyczyniają się do zwiększenia biodostępności niektórych składników mineralnych, takich jak magnez, wapń, cynk i żelazo. Syntetyzują także wiele witamin z grupy B i witaminę K.

Wiele mówi się o związku pomiędzy dysfunkcją jelit a występowaniem zaburzeń depresyjno-lękowych. Liczne badania pokazują, że przywrócenie równowagi mikroflory jelitowej może przekładać się na poprawę samopoczucia psychicznego.

Działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwcukrzycowe
Uzupełnienie diety w błonnik stanowi istotny element profilaktyki cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych.

Inulina, błonnik akacjowy i nasiona lnu wywierają bardzo pozytywny wpływ na frakcje lipidów we krwi. Polisacharydy obniżają poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) i trójglicerydów, zwiększając jednocześnie stężenie korzystnej frakcji HDL. Redukują także wchłanianie cholesterolu w jelicie cienkim. Zawarty w nasionach lnu kwas alfa-linolenowy zapobiega dodatkowo adhezji i agregacji płytek krwi. Dzięki temu suplement może przeciwdziałać miażdżycy i chorobom układu kardiowaskularnego. 

Badania udowodniły korelację między spożywaniem odpowiedniej ilości błonnika a rozwojem cukrzycy, zwłaszcza typu 2. Inulina i błonnik akacjowy wykazują działanie hipoglikemiczne. Ułatwiają utrzymanie stabilnego poziomu glukozy we krwi, głównie poprzez spowolnienie wchłaniania cukrów.

Wsparcie procesu odchudzania
Suplement jest nieocenioną pomocą dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami. Zawarte w nim składniki są wybitnie hydrofilowe – łatwo wiążą wodę, pęcznieją w żołądku, dając jednocześnie uczucie pełności. Skutecznie hamują apetyt i sycą na długo, dzięki czemu możliwe jest ograniczenie ilości spożywanych pokarmów bez uczucia głodu.

Błonnik absorbuje również część tłuszczu pochodzącego z pokarmów, co w naturalny sposób zmniejsza ilość przyswojonych kalorii i prowadzi do spadku masy ciała.

Fiber-3 to najlepsze źródło błonnika pokarmowego. Włączenie go do diety przekłada się na poprawę funkcjonowania całego organizmu i jest nieodzownym elementem prewencji chorób metabolicznych. Preparat zawiera tylko naturalne składniki, znane ze swojego skutecznego, ale bardzo łagodnego działania. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 454 gPorcja jednorazowa: 2 1/2 łyżeczek stołowych (17 g)Ilość porcji w opakowaniu: 27
w porcji (17 g)zawartość%ZDS
Kalorie80
Kalorie z tłuszczu 40
Całkowita zawartość tłuszczu 4 g6%
Tłuszcz nasycony 0.5 g3%
Tłuszcze trans 0 g
Cholesterol0 mg0%
Sód5 mg
Węglowodany8 g3%
Błonnik pokarmowy7 g28%
Cukry0 g
Białko3 g
Witamina A 0%
Witamina C 0%
Wapń 6%
Żelazo 4%

Najlepiej połączyć z

PEAK

Kompleksowy produkt optymalizujący przyswajanie i metabolizm węglowodanów.

129,00 zł
więcej
UNIVERSAL

L-karnityna w formie płynnej. Wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej i poprawia koncentrację.

79,00 zł
więcej
PURE

Suplement podnoszący poziom testosteronu, przyspiesza regenerację, wspiera anabolizm.

69,00 zł
więcej
TREC

Preparat aminokwasowy z tauryną, glutaminą, witaminami C i B6. Poprawia wytrzymałość i ułatwia regenerację.

9,50 zł
więcej
Amino 5600
SCITEC

Kompleks łatwo przyswajalnych aminokwasów niezbędnych, które wspomagają rozwój suchej masy mięśniowej.

75,00 zł
więcej
ACTIVLAB

L-karnityna z dodatkiem kofeiny i ekstraktu z zielonej herbaty. Wspomaga odchudzanie i redukuje zmęczenie.

32,00 zł
więcej

Kalorie

Informacje ogólne

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Cholesterol

Informacje ogólne

Cholesterol jest pochodną cyklopentenoperhydrofenantrenu, wytwarzaną wewnątrz organizmu lub dostarczaną z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, owoce morza, podroby, tłuszcze, wędliny i żółtko jaja). Poszczególne frakcje cholesterolu mają różny wpływ na organizm ludzki. Jest wykorzystywany do produkcji związków o wysokiej aktywności biologicznej (kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3), jest budulcem błony komórkowej. Pojęcia „zły cholesterol” (LDL – zawierający lipoproteiny o niskiej wartości) i „dobry cholesterol” (HDL – lipoproteidy o wysokiej gęstości) są terminami umownymi. Cholesterol jest tylko jeden. Jego frakcje przenoszone są przez białka, które przenoszą go na ścianki naczynia krwionośnego (LDL), lub do wątroby (HDL). Poziom poszczególnych frakcji cholesterolu określa tzw. profil lipidowy, który, prawidłowo regulowany przez pożywienie, nie powinien powodować zaburzeń w relacji LDL - HDL..

Sód

Informacje ogólne

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Węglowodany

Informacje ogólne

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacje ogólne

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Cukry

Informacje ogólne

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacje ogólne

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Witamina A

Informacje ogólne

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina C

Informacje ogólne

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Wapń

Informacje ogólne

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Żelazo

Informacje ogólne

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

HADES'S HEGEMONY

Yohimbine HCl 2.5mg

65,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Clear Skin

79,00 zł

MZ SUPPLEMENTS LTD

Zarejestrowano w Anglii i Walii. Numer firmy 09592811

Unit 4E Enterprise Court
Farfield Park
Rotherham S63 5DB
ENGLAND

Jeśli porównujesz się z innymi możesz stać się próżny lub zgorzkniały,
albowiem zawsze będą lepsi i gorsi od ciebie.

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>