Blog us   | pl | PLN
0 0,00 zł
 bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Glutamine Zero Glutamine Zero 300g
Biotech Usa
52,00 zł
Magazyn: eu

Glutamine Zero 300g

od 3 sztuk tylko: 50,96 zł / szt. -2%

Waga wysyłki: 400g
Bez glutenu

Jako alternatywę polecamy:

Glutamine 300g
Glutamine 300g
MZ-STORE
39,00 zł
porównaj skład
52,00 złz VAT
2,08 zł / porcja
Możemy Ciebie powiadomić kiedy produkt będzie znów dostępny
Zapisz
Opis produktu
  • Wspiera regenerację mięśni i stanowi źródło cennej energii dla wielu komórek
  • Nasila biosyntezę białka w mięśniach i zapobiega ich katabolizmowi
  • W formie rozpuszczalnego proszku łatwego do dozowania
  • W jednej porcji aż 11g najwyższej jakości L–glutaminy
  • Dostarcza substratu do wielu szlaków metabolicznych
  • Może wspierać stabilizację poziomu glukozy we krwi
  • Usprawnia resyntezę glikogenu mięśniowego
  • Ułatwia wydalanie szkodliwych metabolitów
  • Wspiera działanie układu odpornościowego
  • Dostępny w kilku wersjach smakowych
  • Nie zawiera aspartamu i konserwantów

Biotech Glutamine Zero to potreningowy suplement diety zawierający w jednej porcji aż 11g L–glutaminy, która jest endogennym aminokwasem umożliwiającym m.in. skuteczną regenerację oraz zwiększoną odporność mięśni na uszkodzenia i zmęczenie, a także wzmacniającym ogólną odporność.  

Produkt jest w postaci łatwo rozpuszczalnego proszku w kilku smakach. Nie zawiera aspartamu ani substancji konserwujących. Stanowi idealne uzupełnienie diety każdego sportowca, który chce w wygodny sposób dostarczyć swojemu organizmowi najwyższej jakości, dobrze przyswajalnego budulca i środka przyspieszającego regenerację mięśni.

L–glutamina jest najpowszechniej występującym aminokwasem w naszym organizmie, zlokalizowanym głównie w mięśniach i w osoczu krwi. Możemy ją częściowo syntetyzować sami z kwasu glutaminowego, lecz w niektórych stanach, takich jak nadmierny stres czy zwiększony wysiłek fizyczny, zapotrzebowanie na ten aminokwas wzrasta i musi on być dodatkowo dostarczany z zewnątrz.

Anaboliczne i antykataboliczne oddziaływanie glutaminy
Glutamina jest aminokwasem białkowym, co oznacza, że wchodzi w skład białek, zarówno tych budulcowych jak i pozostałych, np. enzymatycznych. Poza tym, jest ona substratem dla glicyny (inny aminokwas białkowy). W przypadku zwiększonego zapotrzebowania na glutaminę i jej niedostateczną podaż w diecie, organizm pozyskuje ją z mięśni szkieletowych, co może niestety stymulować ich katabolizm. Z tego powodu niezwykle istotne jest, aby zapewnić właściwą suplementację L–glutaminą w celu ochrony mięśni przed katabolizmem, szczególnie u osób aktywnych fizyczne.

Glutamina jest również donorem azotu dla wielu procesów anabolicznych oraz uczestniczy w syntezie puryn i pirymidyn wchodzących w skład kwasów nukleinowych. Co więcej, badania dowodzą, że zwiększona podaż glutaminy nasila biosyntezę białka we włóknach mięśniowych i redukuje oksydację leucyny, pozytywnie wpływając na jej zwiększoną ilość w mięśniach. 

Wydajne źródło energii oraz łatwiejsze odnawianie glikogenu
Glutamina może stanowić drugie po glukozie źródło energii dla komórek, w szczególności dla tych intensywnie dzielących się. W szeregu reakcji złożonego procesu zwanego glutaminolizą, aminokwas ten jest przekształcany między innymi do kwasu pirogronowego, mlekowego czy cytrynowego, które stanowią substraty dla reakcji, z których komórka pozyskuje energię (np. glukoneogeneza czy cykl Krebsa).

Glutamina pomaga uzupełnić zasoby glikogenu w mięśniach, co przekłada się na ich szybszą gotowość do ponownego wysiłku. Jest ona także głównym substratem energetycznym dla komórek szpiku kostnego oraz leukocytów i przyczynia się do zwiększonego tempa ich podziału, dzięki czemu może pozytywnie wpływać na kondycję układu odpornościowego.

Ponadto dowiedziono, że L–glutamina może hamować nagłe, gwałtowne wzrosty poziomu glukozy we krwi i wydzielanie insuliny w odpowiedzi na spożyty posiłek, przez co energia dostarczana z pokarmem zostaje uwalniana w bardziej stonowany sposób i może być efektywniej wykorzystana przez organizm.

Wsparcie metabolizmu związków azotu i ochrona przed wolnymi rodnikami
Kwas glutaminowy ma zdolność do wiązania toksycznego amoniaku powstałego na przykład w wyniku przemian aminokwasów. Po jego związaniu, staje się glutaminą i stanowi swoisty rezerwuar tego szkodliwego związku, który w formie glutaminy może być bezpiecznie transportowany z krwią.

Tak związany amoniak  jest  następnie odłączany i wykorzystany w cyklu mocznikowym do syntezy mocznika usuwanego w dalszej kolejności z moczem. W ten sposób glutamina i kwas glutaminowy biorą udział w wydalaniu szkodliwych metabolitów z organizmu.

Glutamina jest nie tylko donorem amoniaku w cyklu ornitynowym, ale także stanowi prekursor cytruliny – jednego z aminokwasów również biorących udział w tym cyklu. Cytrulina m.in. stymuluje syntezę tlenku azotu w organizmie i wspomaga usuwanie toksycznego amoniaku z organizmu

Podsumowując, Biotech Glutamine Zero to suplement dostarczający jednego z najważniejszych aminokwasów w naszym organizmie. Glutamina jest związkiem o szerokim działaniu. Do jej najważniejszych zadań należy promowanie regeneracji, a także wspieranie pracy układu mięśniowego i odpornościowego. Stanowi również cenne źródło energii dla wielu tkanek.

 
Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 300 gPorcja jednorazowa: 12 gIlość porcji w opakowaniu: 25
w porcji (12 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna201 kJ/ 47 kcal2%
Tłuszcze< 0,5 g< 1%
–w tym nasycone0g0%
Węglowodany< 0,5 g0%
–w tym cukry< 0,5 g< 1%
Białko11 g < 1%
Sól0.04g0.66%
L-glutamina11g**

Pozostałe składniki

Kwas cytrynowy, aromaty, regulator kwasowości (winiany potasu), substancje słodzące (sukraloza, glikozydy stewiolowe), ekstrakt z czarnej herbaty Camellia sinensis (smak brzoskwiniowej mrożonej herbaty), barwniki (smak niebieskich winogron – czerwień allura AC, indygotyna; smak cytrynowy – tartrazyna; smak brzoskwiniowej mrożonej herbaty – karmel amoniakalny; smak arbuzowy – czerwień allura AC).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

L-Glutamina

Informacja

L-glutamina - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. L-glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.

Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.

Ostatnio na blogu

#21 Badania suplementów – Apollo’s Hegemony Zinc Bisglycinate

#21 Badania suplementów – Apollo’s Hegemony Zinc Bisglycinate

Cynk jest jednym z najważniejszych minerałów w naszej diecie. Nie ulega to żadnym wątpliwościom. Jego odpowiednia podaż w...

czytaj więcej

Dynamika a izometria

Dynamika a izometria

Trening izometryczny nie cieszy się zbytnią popularnością w Polsce, natomiast jest powszechnie znany i stosowany na zachodzie. Z tego też powodu...

czytaj więcej

Chaga – siła natury!

Chaga – siła natury!

Odporność jest naszą naturalną barierą przed infekcjami i drobnoustrojami. Za jedną z najsilniejszych substancji...

czytaj więcej

#20 Badania suplementów – MZ-Store Isolate

#20 Badania suplementów – MZ-Store Isolate

Kupując odżywkę białkową ufamy informacjom zawartym w opisie produktu na stronie internetowej lub zerkamy na etykietę, aby upewnić się ile w nim białka....

czytaj więcej

Kofeina – naturalna dawka energii

Kofeina – naturalna dawka energii

Pobudzenie na treningu sportowym, walka z sennością czy próba „przedłużenia” doby to najczęstsze sytuacje w...

czytaj więcej

Melatonina hormon snu – czym jest i jak działa?

Melatonina hormon snu – czym jest i jak działa?

Szyszynka jest narządem unikatowym pod względem zarówno parzystości (jako jeden z niewielu narządów ludzkiego organizmu...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Trustpilot
Sprawdź również nasze doskonałe oceny na  Opineo
Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027