od 3 sztuk tylko: 50,96 zł / szt. -2%
Biotech Glutamine Zero to potreningowy suplement diety zawierający w jednej porcji aż 11g L–glutaminy, która jest endogennym aminokwasem umożliwiającym m.in. skuteczną regenerację oraz zwiększoną odporność mięśni na uszkodzenia i zmęczenie, a także wzmacniającym ogólną odporność.
Produkt jest w postaci łatwo rozpuszczalnego proszku w kilku smakach. Nie zawiera aspartamu ani substancji konserwujących. Stanowi idealne uzupełnienie diety każdego sportowca, który chce w wygodny sposób dostarczyć swojemu organizmowi najwyższej jakości, dobrze przyswajalnego budulca i środka przyspieszającego regenerację mięśni.
L–glutamina jest najpowszechniej występującym aminokwasem w naszym organizmie, zlokalizowanym głównie w mięśniach i w osoczu krwi. Możemy ją częściowo syntetyzować sami z kwasu glutaminowego, lecz w niektórych stanach, takich jak nadmierny stres czy zwiększony wysiłek fizyczny, zapotrzebowanie na ten aminokwas wzrasta i musi on być dodatkowo dostarczany z zewnątrz.
Anaboliczne i antykataboliczne oddziaływanie glutaminy
Glutamina jest aminokwasem białkowym, co oznacza, że wchodzi w skład białek, zarówno tych budulcowych jak i pozostałych, np. enzymatycznych. Poza tym, jest ona substratem dla glicyny (inny aminokwas białkowy). W przypadku zwiększonego zapotrzebowania na glutaminę i jej niedostateczną podaż w diecie, organizm pozyskuje ją z mięśni szkieletowych, co może niestety stymulować ich katabolizm. Z tego powodu niezwykle istotne jest, aby zapewnić właściwą suplementację L–glutaminą w celu ochrony mięśni przed katabolizmem, szczególnie u osób aktywnych fizyczne.
Glutamina jest również donorem azotu dla wielu procesów anabolicznych oraz uczestniczy w syntezie puryn i pirymidyn wchodzących w skład kwasów nukleinowych. Co więcej, badania dowodzą, że zwiększona podaż glutaminy nasila biosyntezę białka we włóknach mięśniowych i redukuje oksydację leucyny, pozytywnie wpływając na jej zwiększoną ilość w mięśniach.
Wydajne źródło energii oraz łatwiejsze odnawianie glikogenu
Glutamina może stanowić drugie po glukozie źródło energii dla komórek, w szczególności dla tych intensywnie dzielących się. W szeregu reakcji złożonego procesu zwanego glutaminolizą, aminokwas ten jest przekształcany między innymi do kwasu pirogronowego, mlekowego czy cytrynowego, które stanowią substraty dla reakcji, z których komórka pozyskuje energię (np. glukoneogeneza czy cykl Krebsa).
Glutamina pomaga uzupełnić zasoby glikogenu w mięśniach, co przekłada się na ich szybszą gotowość do ponownego wysiłku. Jest ona także głównym substratem energetycznym dla komórek szpiku kostnego oraz leukocytów i przyczynia się do zwiększonego tempa ich podziału, dzięki czemu może pozytywnie wpływać na kondycję układu odpornościowego.
Ponadto dowiedziono, że L–glutamina może hamować nagłe, gwałtowne wzrosty poziomu glukozy we krwi i wydzielanie insuliny w odpowiedzi na spożyty posiłek, przez co energia dostarczana z pokarmem zostaje uwalniana w bardziej stonowany sposób i może być efektywniej wykorzystana przez organizm.
Wsparcie metabolizmu związków azotu i ochrona przed wolnymi rodnikami
Kwas glutaminowy ma zdolność do wiązania toksycznego amoniaku powstałego na przykład w wyniku przemian aminokwasów. Po jego związaniu, staje się glutaminą i stanowi swoisty rezerwuar tego szkodliwego związku, który w formie glutaminy może być bezpiecznie transportowany z krwią.
Tak związany amoniak jest następnie odłączany i wykorzystany w cyklu mocznikowym do syntezy mocznika usuwanego w dalszej kolejności z moczem. W ten sposób glutamina i kwas glutaminowy biorą udział w wydalaniu szkodliwych metabolitów z organizmu.
Glutamina jest nie tylko donorem amoniaku w cyklu ornitynowym, ale także stanowi prekursor cytruliny – jednego z aminokwasów również biorących udział w tym cyklu. Cytrulina m.in. stymuluje syntezę tlenku azotu w organizmie i wspomaga usuwanie toksycznego amoniaku z organizmu
Podsumowując, Biotech Glutamine Zero to suplement dostarczający jednego z najważniejszych aminokwasów w naszym organizmie. Glutamina jest związkiem o szerokim działaniu. Do jej najważniejszych zadań należy promowanie regeneracji, a także wspieranie pracy układu mięśniowego i odpornościowego. Stanowi również cenne źródło energii dla wielu tkanek.
w porcji (12 g) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 201 kJ/ 47 kcal | 2% |
Tłuszcze | < 0,5 g | < 1% |
–w tym nasycone | 0g | 0% |
Węglowodany | < 0,5 g | 0% |
–w tym cukry | < 0,5 g | < 1% |
Białko | 11 g | < 1% |
Sól | 0.04g | 0.66% |
L-glutamina | 11g | ** |
Kwas cytrynowy, aromaty, regulator kwasowości (winiany potasu), substancje słodzące (sukraloza, glikozydy stewiolowe), ekstrakt z czarnej herbaty Camellia sinensis (smak brzoskwiniowej mrożonej herbaty), barwniki (smak niebieskich winogron – czerwień allura AC, indygotyna; smak cytrynowy – tartrazyna; smak brzoskwiniowej mrożonej herbaty – karmel amoniakalny; smak arbuzowy – czerwień allura AC).
Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.
Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym. Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.
Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.
Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.
Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.
Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.
Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.
Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej. Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.
Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.
Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.
Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.
Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)
Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie. Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl
Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).
L-glutamina - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. L-glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.
Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.