Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Kids Multi Kids Multi

Jarrow Kids Multi to suplement diety zawierający skoncentrowaną dawkę witamin i składników mineralnych wspierających zdrowy rozwój dzieci i młodzieży (od 2-12 lat). Preparat doskonale uzupełnia codzienną dietę najmłodszych w niezbędne składniki odżywcze konieczne do prawidłowego wzrostu oraz sprawnego funkcjonowania układu nerwowego i mózgu. Preparat nie zawiera barwników, cukru ani innych ulepszaczy

Przez pierwsze lata życia organizm dziecka instensywnie rozwija się, dzięki czemu potrzebuje dużej dawki energii oraz wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Nieprawidłowe odżywiane w okresie wzrostu i rozwoju organizmu może wpłynąć negatywnie nie tylko na samopoczucie i stan zdrowia w dzieciństwie i okresie młodzieńczym, ale również może przyczynić się do poważnych konsekwencji w życiu dorosłym.

Preparat zawiera optymalną dawkę wysoce przyswajalnych składników i minerałów, które wspomagają organizm w tym szczególnym okresie i pomagają zwiększyć naturalną odporność.

Źródło cennych witamin
Witaminy to złożona grupa związków organicznych, które są niezbędne zachowania zdrowia oraz normalnego przebiegu procesów metabolicznych. Pełnią one funkcję katalizatorów biochemicznych i wchodzą w skład licznych enzymów.

Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku i skóry oraz układu odpornościowego. Witamina E wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, a jej niedobór może być przyczyną pogorszenia koncentracji i osłabienia odporności. Witamina E oraz witamina A uznawane są za jeden z elementów pierwszej linii obrony przed wolnymi rodnikami. Witamina D warunkuje zdrowie układu kostnego, wspiera właściwy wzrost i przeciwdziała krzywicy u dzieci. Witamina C stymuluje produkcję kolagenu, pomaga utrzymać prawidłowy stan skóry i błony śluzowych, a także zwiększa odporność komórek na zakażenia oraz uszkodzenia.

Preparat zawiera także kompleks witamin z grupy B - ryboflawinę (wit. B2), tiaminę (wit. B1), niacynę (wit. B3), pirydoksynę (wit. B6), biotynę (B7), kwas pantotenowy (B5), kobalaminę (wit. B12) oraz foliany.  Witaminy z tej grupy odpowiadają przede wszystkim za zdrowie układu nerwowego. Stabilizują samopoczucie oraz poprawiają pamięć i koncentracji, a ich niedobór może być przyczyną spadku nastroju, nerwic, a nawet depresji.

W przypadku witaminy B12 oraz folianu została użyta metylowana forma, która wspiera procesy metylacji, polegające na przekazywaniu grupy metylowej –CH3 pomiędzy molekułami, a następnie przyłączaniu jej do enzymu odpowiadającego za daną funkcję biologiczną. Problemy z metylacją mogą prowadzić do zakłóceń w biosyntezie neuroprzekaźników, nieprawidłowej detoksykacji oraz rozwoju stanów zapalnych i chorób układu krążenia.

Suplementacja metylowanej formy kwasu foliowego może zmniejszyć wysoki poziom homocysteiny – aminokwasu występującego we krwi, który związany jest z uszkodzeniami naczyń krwionośnych, miażdżycą tętnic i zwiększa ryzyko zawału mięśnia sercowego oraz udaru.

Źródło niezbędnych składników mineralnych
Składniki mineralne to pierwiastki w postaci popiołu, które powstają po spaleniu tkanek. Są one niezbędne do zapewnienia dobrego samopoczucia i zdrowia.

Wapń oraz magnez stanowią materiał budulcowy kości, zębów, skóry i włosów. Ich niedobór może być przyczyną obniżenia ich gęstości mineralnej oraz zwiększać ryzyko krzywicy. Magnez uczestniczy w produkcji wysokoenergetycznych związków magazynujących energię, łagodzi stres i wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego. Potas odgrywa kluczową rolę w gospodarce wodno-elektrolitowej i utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej, a także wpływa pobudliwość nerwowo-mięśniową. Jod bierze udział w produkcji hormonów tarczycy, które odgrywają kluczową rolę m.in. w prawidłowym rozwoju układu nerwowego oraz w funkcjonowaniu mózgu. Niedobór jodu wiąże się z zaburzeniami pamięci i sprawności intelektualnej, obniżoną energią oraz większą podatności na infekcje. Selen, podobnie jak jod, uczestniczy w syntezie hormonów tarczycy oraz wzmacnia układ odpornościowy. Mangan bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych i białek. Chrom poprawia metabolizm glukozy i tolerancję węglowodanów.

Dodatkowo w preparacie znajduje luteina, która posiada właściwości przeciwutleniające i wspomaga narząd wzroku w ochronie przed niebezpiecznym promieniowaniem UV oraz ekstrakt ze skórki winogron zawierający proantocyjanidyny o silnym działaniu antyoksydacyjnym.

Podsumowując, Jarrow Kids Multi to suplement diety idealnie dopasowany do potrzeb dziecka, który pomaga uzupełnić dietę w niezbędne składniki i minerały.  Preparat jest przeznaczony w szczególności w okresie zwiększonego wysiłku fizycznego i umysłowego oraz zmniejszonej odporności. 

Brak na magazynie
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Kids Multi Kids Multi 120 tab.
Jarrow Formulas
69,00 zł

Kids Multi 120 tab.

Cechy

Koncentracja:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Nasza Rekomendacja:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,36 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

69,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,36 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Aż 22 składniki w przyswajalnych formach
  • Wspomaga rozwój dziecięcego organizmu
  • Pomocny w okresie obniżonej odporności
  • Wspomaga koncentrację i kreatywność
  • Poprawia sprawność psychomotoryczną
  • Wspiera zdrowy rozwój mózgu dziecka
  • Stabilizuje nastrój i redukuje zmęczenie
  • W formie smacznych tabletek do ssania
  • Przeznaczony dla dzieci i młodzieży

Jarrow Kids Multi to suplement diety zawierający skoncentrowaną dawkę witamin i składników mineralnych wspierających zdrowy rozwój dzieci i młodzieży (od 2-12 lat). Preparat doskonale uzupełnia codzienną dietę najmłodszych w niezbędne składniki odżywcze konieczne do prawidłowego wzrostu oraz sprawnego funkcjonowania układu nerwowego i mózgu. Preparat nie zawiera barwników, cukru ani innych ulepszaczy

Przez pierwsze lata życia organizm dziecka instensywnie rozwija się, dzięki czemu potrzebuje dużej dawki energii oraz wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Nieprawidłowe odżywiane w okresie wzrostu i rozwoju organizmu może wpłynąć negatywnie nie tylko na samopoczucie i stan zdrowia w dzieciństwie i okresie młodzieńczym, ale również może przyczynić się do poważnych konsekwencji w życiu dorosłym.

Preparat zawiera optymalną dawkę wysoce przyswajalnych składników i minerałów, które wspomagają organizm w tym szczególnym okresie i pomagają zwiększyć naturalną odporność.

Źródło cennych witamin
Witaminy to złożona grupa związków organicznych, które są niezbędne zachowania zdrowia oraz normalnego przebiegu procesów metabolicznych. Pełnią one funkcję katalizatorów biochemicznych i wchodzą w skład licznych enzymów.

Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku i skóry oraz układu odpornościowego. Witamina E wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, a jej niedobór może być przyczyną pogorszenia koncentracji i osłabienia odporności. Witamina E oraz witamina A uznawane są za jeden z elementów pierwszej linii obrony przed wolnymi rodnikami. Witamina D warunkuje zdrowie układu kostnego, wspiera właściwy wzrost i przeciwdziała krzywicy u dzieci. Witamina C stymuluje produkcję kolagenu, pomaga utrzymać prawidłowy stan skóry i błony śluzowych, a także zwiększa odporność komórek na zakażenia oraz uszkodzenia.

Preparat zawiera także kompleks witamin z grupy B - ryboflawinę (wit. B2), tiaminę (wit. B1), niacynę (wit. B3), pirydoksynę (wit. B6), biotynę (B7), kwas pantotenowy (B5), kobalaminę (wit. B12) oraz foliany.  Witaminy z tej grupy odpowiadają przede wszystkim za zdrowie układu nerwowego. Stabilizują samopoczucie oraz poprawiają pamięć i koncentracji, a ich niedobór może być przyczyną spadku nastroju, nerwic, a nawet depresji.

W przypadku witaminy B12 oraz folianu została użyta metylowana forma, która wspiera procesy metylacji, polegające na przekazywaniu grupy metylowej –CH3 pomiędzy molekułami, a następnie przyłączaniu jej do enzymu odpowiadającego za daną funkcję biologiczną. Problemy z metylacją mogą prowadzić do zakłóceń w biosyntezie neuroprzekaźników, nieprawidłowej detoksykacji oraz rozwoju stanów zapalnych i chorób układu krążenia.

Suplementacja metylowanej formy kwasu foliowego może zmniejszyć wysoki poziom homocysteiny – aminokwasu występującego we krwi, który związany jest z uszkodzeniami naczyń krwionośnych, miażdżycą tętnic i zwiększa ryzyko zawału mięśnia sercowego oraz udaru.

Źródło niezbędnych składników mineralnych
Składniki mineralne to pierwiastki w postaci popiołu, które powstają po spaleniu tkanek. Są one niezbędne do zapewnienia dobrego samopoczucia i zdrowia.

Wapń oraz magnez stanowią materiał budulcowy kości, zębów, skóry i włosów. Ich niedobór może być przyczyną obniżenia ich gęstości mineralnej oraz zwiększać ryzyko krzywicy. Magnez uczestniczy w produkcji wysokoenergetycznych związków magazynujących energię, łagodzi stres i wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego. Potas odgrywa kluczową rolę w gospodarce wodno-elektrolitowej i utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej, a także wpływa pobudliwość nerwowo-mięśniową. Jod bierze udział w produkcji hormonów tarczycy, które odgrywają kluczową rolę m.in. w prawidłowym rozwoju układu nerwowego oraz w funkcjonowaniu mózgu. Niedobór jodu wiąże się z zaburzeniami pamięci i sprawności intelektualnej, obniżoną energią oraz większą podatności na infekcje. Selen, podobnie jak jod, uczestniczy w syntezie hormonów tarczycy oraz wzmacnia układ odpornościowy. Mangan bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych i białek. Chrom poprawia metabolizm glukozy i tolerancję węglowodanów.

Dodatkowo w preparacie znajduje luteina, która posiada właściwości przeciwutleniające i wspomaga narząd wzroku w ochronie przed niebezpiecznym promieniowaniem UV oraz ekstrakt ze skórki winogron zawierający proantocyjanidyny o silnym działaniu antyoksydacyjnym.

Podsumowując, Jarrow Kids Multi to suplement diety idealnie dopasowany do potrzeb dziecka, który pomaga uzupełnić dietę w niezbędne składniki i minerały.  Preparat jest przeznaczony w szczególności w okresie zwiększonego wysiłku fizycznego i umysłowego oraz zmniejszonej odporności. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 120 tabletekPorcja jednorazowa: 4 tabletkiIlość porcji w opakowaniu: 30
w 4 tabletkachzawartość2-4 r.ż.
Witamina A (jako palmitynian/Beta-karoten)2500 IU100%
Witamina C (jako kwas askorbinowy)100 mg250%
Witamina D3 (jako cholekalcyferol)200 IU50%
Witamina E (jako bursztynian d-alfa tokoferolu)40 IU400%
Witamina B1 (jako mononitrat aminy)2 mg290%
Witamina B2 (jako ryboflawina)2 mg250%
Witamina B3 (niacyna)10 mg110%
Witamina B6 (jako pirydoksyna HCl)2 mg290%
Kwas foliowy (jako Quatrefolic® (sól glukozaminowa kwasu (6S)-5-metylotetrahydrofoliowego)200 mcg170%
Koenzym witaminy B12 (jako metylokobalamina)6 mcg200%
Biotyna300 mcg200%
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) (jako pantotenian wapnia)10 mg200%
Jod (jako jodek potasu)100 mcg140%
Magnez (jako cytrynian magnezu)30 mg15%
Selen (jako L-selenometionina/selenian sodu 80/20)20 mcg-
Mangan (jako cytrynian manganu)1 mg-
Chrom (Saccharomyces cerevisiae drożdże odżywcze)60 mcg-
Potas (jako chlorek potasu)5 mg-
Luteina (jako estry) (Tagetes erecta) (ekstrakt z płatków nagietka)3 mg-
Inozytol20 mg-
Ekstrakt ze skórki winogron (Vitis vinifera L.) (30% polifenoli)160 mg-

Pozostałe składniki

Ksylitol, Maltodekstryna, Guma Guar, Kwas Cytrynowy, Stearynian Magnezu (Źródło Roślinne), Naturalne Aromaty, Ditlenek Krzemu, MogroPure® (ekstrakt z owocu Lo Han, Momordica grosvenorii).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Now Foods
129,00 zł

Suplement diety poprawiający samopoczucie. Zmniejsza napięcie nerwowe oraz wspomaga pamięć.

Kupuję
Life Extension
75,00 zł

Suplement diety poprawiający samopoczucie. Zmniejsza napięcie nerwowe oraz wspomaga pamięć.

Kupuję
The Genius Brand
219,00 zł

Silny booster nastroju i funkcji poznawczych. Optymalizuje gospodarkę neuroprzekaźnikową.

Kupuję
Brawn
79,00 zł

Kofeina z magnezem, l-teaniną i B12. Idealny środek do nauki i pracy umysłowej.

Kupuję
Brawn
139,00 zł

Suplement diety oparty na witaminach z grupy B. Wspomaga wydajną pracę układu nerwowego.

Kupuję
Olimp
22,00 zł

Suplement diety zawierający taurynę. Wspomaga przyrost tkanki mięśniowej oraz poprawia koncentrację.

Kupuję

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Beta-karoten

Informacja

Beta-karoten (prowitamina A) jest rozpuszczalną w tłuszczach postacią witaminy A (retinolu). Jest witaminą niezbędną do budowy i przyswajania białek, konieczną do odbudowy układu kostnego. Niezastąpioną w leczeniu chorób wzroku (zapobiega jego osłabieniu, i tzw. kurzej ślepocie). Wzmacnia układ immunologiczny. Jest silnym utleniaczem. W postaci naturalnej występuje jedynie w roślinach (w przeciwieństwie do retinolu występującego w żywności pochodzenia zwierzęcego), takich jak boćwina, dynia, jarmuż, marchew, morele, pomidory). Dostępna w postaci suplementów i odżywek jako niezbędny składnik diety sportowej.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

D-alfa tokoferol

Informacja

D-alfa tokoferol - naturalna forma witaminy E wskazywana jako najbardziej optymalna do stosowania w suplementacji. Pozwala na efektywne uzupełnianie niedoborów tego niezwykle istotnego dla organizmu człowieka związku.

Witamina E jest niezwykle istotną substancją aktywną biologiczną obecną w wielu tkankach organizmu człowieka i niezbędną do jego prawidłowego funkcjonowania. Jej niedobory objawiać się mogą w osłabieniu zdolności kognitywnych, zaburzeniach widzenia, osłabieniu mięśniowym, bezpłodności. Bierze też udział w erytropoezie, przez co jej zbyt niska podaż może prowadzić do niedokrwistości.

Poza tym, witamina E pełni istotna rolę w organizmie człowieka jako przeciwutleniacz. Jest zdolna do obniżania ilości wolnych rodników, redukując negatywny stres oksydacyjny.

Podczas suplementacji d-alfa-tokoferolem należy pamiętać, że wraz z witaminą A, D i K należy on do grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach, w związku z czym suplementy zawierające witaminę E należy przyjmować wraz z posiłkiem zawierającym tłuszcze.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Kwas foliowy

Informacja

Kwas foliowy - znany również jako witamina B9, jest syntetyczną wersją folianów występujących naturalnie. Również w organizmie człowieka, w celu osiągnięcia aktywności biologicznej, musi być przekształcony do folianów. W związku z tym, jego suplementacja polecana jest osobom nie mającym problemów ze sprawnością procesu metylacji.

Większości kwas foliowy kojarzy się głównie z okresem okołociążowym. Jest to jak najbardziej uzasadnione skojarzenie. Odpowiednia podaż witaminy B9 warunkuje prawidłowy rozwój płodu i zapobiega zaburzeniom wykształcania się cewy nerwowej u dziecka.

Suplementacja kwasem foliowym wykazuje również korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego u osoby dorosłej. Niektóre źródła wskazują, że sprzyja on zachowaniu korzystnych stanów emocjonalnych. Ponadto, kwas foliowy bierze udział w procesie erytropoezy, przez co jego odpowiednia podaż umożliwia sprawną produkcję krwinek czerwonych.

Suplementację kwasem foliowym powinni rozważyć również mężczyźni borykający się z niską jakością nasienia. Wskazuje się, że wyrównanie podaży witaminy B9 sprzyja zwiększeniu zdolności reprodukcyjnych mężczyzny.

5-metylo-tetrahydrofolian (5-MTHF)

Informacja

Co to jest za składnik 5-Metylo-tetrahydrofolian (5-MTHF)?

5-metylo-tetrahydrofolian (5-MTHF) to metylowana forma folianu, aktywna biologicznie. Szczególnie chętnie używana jest przez osoby z zaburzeniami metabolizmu kwasu foliowego, zwłaszcza przez polimorfizmy genu kodującego produkcję reduktazy metylenotetrahydrofolianu. Zastosowanie tej formy pozwala ominąć wąskie gardło powstałe przez ten polimorfizm i cieszyć się pełnią efektów wywieranych przez foliany. Jest także dobrym zamiennikiem dla syntetycznego kwasu foliowego (kwasu pteroilomonoglutaminowego), który w próbach klinicznych wykazuje zdolność do zwiększania częstości występowania nowotworów.

Foliany określane też witaminą B9 mają szeroki udział w rozwoju układu nerwowego. Przyczyniają się do konwersji homocysteiny do metioniny a następnie do s-adenozyl metioniny, która jest głównym donorem grup metylowych. Dzięki temu poprawia się kondycja układu krążenia, ponieważ zmniejsza się ilość prozapalnej homocysteiny oraz zwiększa się intensywność procesów produkcji kreatyny i syntezy neurotransmiterów, co przekłada się na redukcję zmęczenia i poprawę kondycji psychicznej.

5-MTHF w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Koenzym witaminy B12

Informacja

Koenzym witaminy B12 (synonimy: 5-deoksy-5-adenozylokobalamina, dibenkozyd), jest aktywną pochodną witaminy B12, uczestniczącym w metabolizmie aminokwasów, tłuszczów i węglowodanów, zwiększa łaknienie i może przyczyniać się do wzrostu masy ciała. Wpływa korzystnie na układ krwionośny i nerwowy. Dostępny w postaci monopreparatów oraz preparatów wieloskładnikowych aminokwasowych i witaminizujących, do nabycia w sklepie Muscle-zone.pl

Dawkowanie: 50-2000mg/24h w zależności od indywidualnych potrzeb.

Metylokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik metylokabalamina?

Metylokobalamina to aktywna biologicznie forma witaminy B12. Jest to jedna z dwóch form tej witaminy, które mogą być wykorzystywane jako kofaktory w różnych reakcjach. Od popularnej cyjanokobalaminy różni się obecnością grupy metylowej zamiast cyjanku, dzięki czemu uwalnia organizm od potrzeby neutralizowania tego szkodliwego czynnika.

Grupa metylowa z metylokobalaminy może być transferowana na homocysteinę, dzięki czemu ta wraca do postaci metioniny, by następnie konwertować w SAMe, który jest głównym donorem grup metylowych w naszym organizmie. Te grupy metylowe następnie mogą być użyte w procesie produkcji kreatyny, w metabolizmie neuroprzekaźników oraz w ramach metylacji DNA, dzięki czemu zyskujemy odpowiedni poziom energii, lepsze samopoczucie i ogólnie lepszą kondycję organizmu. B12 jest koenzymem dla trzech grup enzymów: izomeraz, metylotransferaz oraz dehalogenaz.

Poza wpływem na układ nerwowy, podaż witaminy B12 jest także bardzo ważna dla właściwej syntezy czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prewencji anemii.

 

Metylokobalaminę w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Pantotenian wapnia

Informacja

Pantotenian wapnia – sól kwasu pantotenowego i wapnia stosowana w celu uzupełniania podaży pierwszego z nich, należącego do grupy związków noszącej miano witaminy B5. Aktywna jest w wielu procesach biochemicznych w organizmie człowieka stanowiąc niezwykle istotny czynnik pozwalający na zachowanie homeostazy.

Odpowiednia podaż kwasu pantotenowego pozwala na zachowanie sprawnego metabolizmu dostarczanych substancji odżywczych, przez co pozwala na niezaburzone czerpanie z nich energii. Niedobory tego związku objawiać mogą się w chronicznym przemęczeniu i braku sił, szczególnie u osób aktywnych fizycznie.

Ponadto, kwas pantotenowy obecny jest na szlaku syntezy wielu istotnych hormonów, przez co jego odpowiednia podaż zapewnia zachowanie równowagi hormonalnej. Wśród hormonów zależnych od jego spożycia znajduje się testosteron, przez co niedobory kwasu pantotenowego mogą wpływać negatywnie na funkcje płciowe.

Wskazuje się również na kardioprotekcyjny wpływ kwasu pantotenowego. Sprzyja on zachowaniu prawidłowej czynności mięśnia sercowego, a także zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych poprzez zdolność do optymalizacji profilu lipidowego.

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Cytrynian magnezu

Informacja

Cytrynian magnezu jest to sól magnezu i kwasu cytrynowego. Stanowi jedną z najlepiej przyswajalnych form magnezu, który pełni wiele istotnych funkcji w organizmie. Odpowiada między innymi za prawidłowe działanie układu nerwowego, immunologicznego, czy mięśniowego.

Magnez posiada działanie uspokajające poprzez zmniejszanie pobudliwości komórek nerwowych. Dzięki wprowadzeniu tego pierwiastka do diety, potencjalnie można zatem poprawić jakość snu, czy też zredukować poziom stresu.

Korzystny wpływ na układ krwionośny to kolejna z cech magnezu. Zapobiega on bowiem nadciśnieniu oraz odkładaniu się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych (tętnic), dzięki czemu może zapobiegać chorobom związanym z układem krwionośnym.

Magnez odgrywa również znaczącą rolę w procesie skurczu mięśnia, a więc wpływa na działanie całego układu mięśniowego. Bierze też udział w prawidłowej syntezie białka, procesie podziału komórek oraz w prawidłowym przebiegu metabolizmu energetycznego. Pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości oraz całościowej elektrolitowej równowagi w organizmie.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

L-selenometionina

Informacja

L-selenometionina jest selenoaminokwasem, organiczną formą selenu. Stanowi połączenie selenu z metioniną (ok. 40% selenu i 60% aminokwasu metioniny w cząsteczce), przy czym w L-metioninie cząsteczka siarki zastąpiona została przez selen.

Forma ta niezwykle skutecznie wchłania się z przewodu pokarmowego. Uważa się, że dostępność biologiczna selenu pochodzącego z L-selenometioniny jest nawet 1,5-2 razy większa niż z nieorganicznych form. Szacuje się, że jej biodostępność może przekraczać 90%. Ponadto, okres półtrwania L-selenometioniny jest dużo dłuższy niż okres półtrwania form nieorganicznych – wynosi aż 252 dni, co oznacza, że raz wchłonięty selen, ulega włączeniu do długoterminowej puli zasobów w organizmie.

Selen wchodzi w skład wielu kluczowych dla życia szlaków biochemicznych. Pomaga w ochronie organizmu przed stresem oksydacyjnym, przeciwdziała zmianom miażdżycowym, wspiera układ immunologiczny oraz funkcje mózgu, optymalizuje pracę tarczycy. Wykazano, że selen w postaci L-selenometioniny może m.in. redukować wydzielanie cytokin prozapalnych wśród pacjentek z Hashimoto.

Jako suplement diety, najczęstsze zastosowanie L-selenometiony obejmuje wsparcie pracy tarczycy, serca, układu immunologicznego oraz stabilizację poziomu cholesterolu.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Saccharomyces cerevisiae

Informacja

Saccharomyces cerevisiae – drożdże z gatunku grzybów jednokomórkowych, powszechnie wykorzystywane przez badaczy jako materiał do badań, ze względu na ich niewielkie wymagania środowiskowe. Są również często stosowane w przemyśle spożywczym.

Mają również właściwości prozdrowotne, wskazywane są jako substytut podrobów dla osób stosujących dietę bezmięsną. Są dobrym źródłem witamin, szczególnie tych z grupy B. Wykazują także korzystny wpływ na stan mikroflory bakteryjnej, zwiększając funkcjonalność bariery jelitowej.

W suplementach diety oraz lekach stosowane są głównie w celu wsparcia funkcjonowania układu pokarmowego. Obecne są także w produktach mających poprawiać jakość skóry, włosów i paznokci, choć obecny stan wiedzy na temat Saccharomyces cerevisiae wskazuje, że działanie wobec tych tkanek jest podyktowane ich wpływem na stan mikrobioty.

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Luteina

Informacja

Luteina, pochodna alfa-karotenu, jest naturalnym barwnikiem roślinnym, barwiącym na kolor żółty, występuję również w żółtku jaja kurzego. W organizmie ulokowana przede wszystkim w siatkówce oka ludzkiego (wspólnie z zeaksantyną), działa jako naturalny filtr dla oka, pochłaniając promieniowanie nadfioletowe. Jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki tlenowe. Dostępna w postaci monopreparatów i preparatów wieloskładnikowych o działaniu przeciwutleniającym, chroniących wzrok, a także multiwitamin, stacków kreatynowych i no-boosterów.

Inozytol

Informacja

Inozytol jest związkiem organicznym z grupy witamin B rozpuszczalnych w płynach, występuje w postaci naturalnej, syntetyzowany w roślinach takich, jak: drożdże piwne, fasola, grejpfruty, kapusta, kiełki pszenicy, melony i zwierzęcych (wątroba).. Wraz z choliną wchodzi w skład lecytyny. Wpływa na odżywianie komórek centralnego układu nerwowego (mózgu), obniżając poziom cholesterolu LDL (złego) dzięki czemu ma zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i miażdżycy. Działa uspokajająco. Odnotowano korzystne działanie inozytolu na skórę i włosy.

Vitis vinifera

Informacja

 Vitis vinifera ( winorośl właściwa) bogate źródło substancji aktywnych. Surowcem spożywczym i leczniczym są liście (Folium Vitis veniferae) oraz owoce (Fructus Vitis veniferae). Liście są źródłem pozyskiwania antycyjanidów, flawonoidów (kwercetyny), garbników, pektyn,. triterpenów i witamin. W owocach występują cukry, celuloza, enzymy, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, pektyny, minerały (kobalt, magnez, potas, wapń, żelazo) oraz witaminy (C, B1, B2, B6, B12, PP, M [kwas foliowy]). Preparaty z liści winorośli właściwej mają działanie moczopędne, detoksykacyjne, przeciwkrwotoczne i przeciwzakrzepowo, przyspieszają gojenie wrzodów i ran). Odwary z liści stosuje się zewnętrznie do przemywania skóry, ran itp. Owoce oprócz właściwości odżywczych (przy spożywaniu świeżych) działają wzmacniająco, moczopędnie, wpływają na poziom lipidowy, regulują ciśnienie krwi, krwiotwórczo, przeciwanemicznie, wpływają na gospodarkę kwasowo-zasadową. Wysuszone owoce (rodzynki) mają działanie odżywcze i lekko przeczyszczające. Wina produkowane z winorośli, zarówno białe (działa moczopędnie i jest używane w chorobach nerek), jak i czerwone (stosowane w leczeniu schorzeń układu trawiennego). Wino gronowe eliminuje pałeczki okrężnicy i przecinkowce cholery. W suplementacji liście stosowane są rzadziej, niż skórka owoców i pestki winogron (będące źródłem silnych przeciwutleniaczy, m.in. rezweratrolu). Wyciąg z winorośli właściwej jest składnikiem suplementów diety o różnorakim zastosowaniu, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Ostatnio na blogu

Alkohol odchudza?

Alkohol odchudza?

Nie tylko papier przyjmie wszystko. W dobie internetu każda elektroniczna informacja może zdobyć wiele głosów poparcia. Wystarczy tylko delikatnie ją...

czytaj więcej
Wkrecam się…/plecy

Wkrecam się…/plecy

aktualnie cwicze codziennie (wiem, wiem, zle, ale po prostu to lubie :)) uczeszczam do silowni bez klimy wiec tylko rano ew przedpoludniem serii tez staram sie...

czytaj więcej
Najlepsze suplementy odmładzające

Najlepsze suplementy odmładzające

Zbyt wielu ludzi uważa, że starzenie się polega na zapomnieniu imienia i pozostawieniu kluczyków w lodówce. Nie musi tak być. Specjalne suplementy...

czytaj więcej
Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 9 – moc witaminy D

Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 9 – moc witaminy D

Na temat witaminy D przez wiele lat mówiło się tylko ogólnikowo, podkreślając jej podstawową rolę, którą jest utrzymanie homeostazy wapnia i fosforu...

czytaj więcej
Pierwiastkowa analiza włosa – wierzyć czy nie?

Pierwiastkowa analiza włosa – wierzyć czy nie?

Nieinwazyjna metoda, która powie o twoim zdrowiu więcej niż badanie krwi? Da pełniejszy obraz zachowania homeostazy w organizmie? W porę zaalarmuje o...

czytaj więcej
Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 8 – czy dieta bezglutenowa jest skuteczna i bezpieczna?

Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 8 – czy dieta bezglutenowa jest skuteczna i bezpieczna?

Ostatnio przytoczyłem Wam nieco informacji z polskich prac przeglądowych oraz stanowiska eksperckiego POLSPEN mówiące o tym, że stosowanie diety...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027