od 3 sztuk tylko: 73,50 zł / szt. -2%
Life Extension Vegetarian Sourced DHA to suplement uzupełniający dietę o kwas dokozaheksaenowy (DHA). Każda kapsułka zawiera aż 200 mg DHA pozyskanego z mikroglonów Schizochytrium. Produkt nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego, dlatego może być stosowany również przez wegetarian i wegan.
Preparat wykazuje szerokie spektrum właściwości prozdrowotnych -wspomaga funkcjonowanie mózgu, pozytywnie wpływa na wzrok, przyczynia się do zmniejszenia przewlekłych stanów zapalnych, ma właściwości kardioprotekcyjne. Sprzyja optymalnemu zdrowiu poznawczemu i neurologicznemu.
DHA (kwas dokozaheksaenowy) jest organicznym związkiem zaliczanym do egzogennych kwasów tłuszczowych (NNKT). Struktura chemiczna (22 węgle i 6 podwójnych wiązań) kwalifikuje go do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-3. Znikome ilości DHA są syntetyzowane w organizmie z kwasu eikozapentaenowego (EPA), jednak przyjmuje się, że kwasy NNKT muszą być dostarczane organizmowi z zewnątrz. Najlepszym źródłem DHA są tłuste ryby (łosoś, tuńczyk, makrela i sardynki). Doskonałą alternatywę dla nich stanowią algi morskie.
Strukturalna budowa DHA sprawia, że po dostaniu się do organizmu jest on szybko włączany do fosfolipidów błon komórkowych, gdzie wpływa na procesy metaboliczne zachodzące wewnątrz komórek. Mechanizmy działania DHA obejmują zmianę płynności błon komórkowych, modulację sygnalizacji komórkowej, regulację syntezy eikozanoidów oraz regulację ekspresji genów.
Działanie kardioprotekcyjne
Naukowcy udowodnili, że istnieje zależność pomiędzy spożyciem DHA a śmiertelnością z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego. Kontrolowane badania z suplementami bogatymi w DHA wykazały ich potencjał do zmniejszania śmiertelności u pacjentów z zawałem serca lub po przebytym zawale oraz zmniejszenia ryzyka nagłej śmierci sercowej.
DHA może przyczynić się do obniżenia poziomu trójglicerydów i lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) przy jednoczesnym promowaniu wzrostu stężenia korzystnej frakcji cholesterolu HDL. W ten sposóbsprzyja uregulowaniu profilu lipidowego i może zminimalizować ryzyko miażdżycy.
DHA wykazuje właściwości przeciwzakrzepowe. Może zapobiegać nieprawidłowej agregacji płytek, przyczynia się do obniżenia stężenia fibrynogenu, co ma duże znaczenie dla przeciwdziałania tworzeniu się zatorów i skrzepów.
DHA może przyczynić się do powstrzymania arytmii. Poprzez oddziaływanie na podjednostki budujące kanały jonowe (sodowe i wapniowe) zdaje się zmniejszać aktywność kardiomiocytów, przez co może ograniczać nadmierne i nieregularne skurcze serca.
DHA ma właściwości hipotensyjne. Przyczynia się do uregulowania zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem.
Optymalne funkcjonowanie mózgu
DHA ma zasadnicze znaczenie dla struktury i funkcji mózgu. Jest istotnym składnikiem błon komórkowych, odpowiadającym za zwiększanie ich płynności. Zmiana płynności błon komórkowych wpływa na ich właściwości fizyczne, takie jak przepuszczalność i aktywność. Warunkuje również prawidłową sygnalizację komórkową. Wszystko to przekłada się to na sprawność umysłową.
DHA może pobudzać wzrost komórek nerwowych, czyniąc je bardziej rozwidlonymi i elastycznymi. Im więcej sprawnie działających neuronów w mózgu, tym wydajniejsza jego praca. Dlatego właśnie dieta uboga w DHA zdaje się negatywnie odbijać się na pamięci i zdolnościach intelektualnych. Co ciekawe – podniesienie poziomu DHA pomaga odwrócić te zaburzenia: przyczynia się do poprawy pamięci krótkotrwałej i może ułatwić przyswajanie wiedzy.
Wysokie spożycie DHA może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby Alzheimera. Kwas dokozaheksaenowy pomaga ograniczyć odkładanie się blaszek białka beta-amyloidu, mającego istotny udział w rozwoju choroby Alzheimera. W licznych badaniach klinicznych dowiedziono, że osoby z chorobą Alzheimera mają znacznie niższe poziomy DHA w neuronach hipokampu. To właśnie ten obszar mózgu jest niezbędny do tworzenia niedawnych wspomnień (tzw. pamięć robocza). W jedym z badań wykazano, że uzupełnienie diety o duże ilości DHA poprawiło funkcje kognitywne u uczestników badania.
DHA może działać neuroprotekcyjnie. Sprzyja ochronie komórek mózgowych przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami powodowanymi aktywnością reaktywnych form tlenu. Jest prekursorem dla związków odpowiedzialnych za wygaszanie stanu zapalnego (tzw. rezolwiny i neuroprotektyny).
Prawidłowe widzenie
DHA jest naturalnym składnikiem siatkówki oka i ma istotny udział w ochronie wzroku. Może przeciwdziałać odkładaniu się lipofuscyny i innych toksyn w siatkówce, co jest głównym powodem pogarszania się wzroku. Zdaje się również zmniejszać ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.
Podsumowując, Vegetarian Sourced DHA to suplement polecany w ramach szeroko pojętej profilaktyki zdrowotnej. Z uwagi na ograniczoną zdolność ludzkiego organizmu do syntezy kwasów omega-3 trzeba pamiętać o ich stałym uzupełnianiu. O suplementację powinny zadbać zwłaszcza osoby w podeszłym wieku oraz sportowcy narażeni na duży wysiłek fizyczny.
WAŻNE WSKAZÓWKI:
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.
Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Skonsultuj się z lekarzem w przypadku gdy jesteś w ciąży, karmisz piersią lub przyjmujesz leki.
Przechowywać w oryginalnym opakowaniu w miejscu nienasłonecznionym.
Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Najlepiej spożyć przed końcem: data znajduje się z boku opakowania.
w porcji (1 kapsułka) | zawartość | %RWS |
---|---|---|
Kalorie | 5 | |
Kalorie z tłuszczu | 5 | |
Całkowita zawartość tłuszczu | 0.5 g | 1%† |
DHA (kwas dokozaheksaenowy) (z oleju alg Schizochytrium sp.) | 200 mg | ** |
modyfikowana skrobia kukurydziana, gliceryna, wysokooleinowy olej słonecznikowy, oczyszczona woda, karagen, sorbitol, palmitynian askorbylu, tokoferol, naturalny aromat, lecytyna słonecznikowa, beta-karoten, barwnik - karmel.
Ostatnio na blogu
Biuro obsługi klienta
Pomoc i konsultacje
Reklamacje