Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Barrier Barrier

Sanprobi Barrier to zaawansowany preparat probiotyczny stanowiący odpowiedź na potrzeby współczesnego człowieka. Dostarcza kompleksu ośmiu szczepów bakterii o kluczowym znaczeniu dla szczelności bariery jelitowej.

Czym jest bariera jelitowa?
Powierzchnia chłonna jelit jest największym obszarem wymiany substancji pomiędzy organizmem a środowiskiem zewnętrznym. Poprzez ogromne ilości procesów zachodzących na niej, ma wpływ na funkcjonowanie każdej komórki organizmu. Najbardziej zewnętrzną powierzchnię jelit tworzy błona śluzowa gęsto obsadzona mikroflorą bakteryjną, zwana barierą jelitową. Wykazuje niezwykle szeroką funkcjonalność, opierając się na dwóch zasadniczych mechanizmach działania; tworzeniu fizycznej przeszkody dla wnikania patogenów, dzięki tzw. „połączeniom ciasnym” między enterocytami oraz na szeregu aktywności bakterii probiotycznych, zdolnych do wytwarzania witamin, enzymów, czy neuroprzekaźników.

Dlaczego powinniśmy wspierać szczelność bariery jelitowej?
Ten niezwykle zaawansowany funkcjonalny układ tworzony przez błonę śluzową enterocytów oraz mikroorganizmy ją zasiedlającą jest niestety względnie podatny na uszkodzenia. Największe spustoszenie w naturalnej mikroflorze bakteryjnej sieją antybiotyki, wciąż nad wyraz chętnie przepisywane przez lekarzy. Co istotne, powodują one zmiany w składzie bakteryjnym układu pokarmowego nie tylko podczas ich stosowania, ale też odciskają piętno na warstwie probiotycznej jeszcze na wiele lat po zakończeniu antybiotykoterapii.

Nie tylko środki bakteriobójcze stanowią zagrożenie dla funkcjonalności bakterii obecnych w układzie pokarmowym. Tryb życia charakterystyczny dla człowieka XXI wieku, pełny wszelakiego rodzaju czynników stresowych i braku czasu na odpowiednią regenerację, jest równie istotnym czynnikiem destrukcyjnie wpływającym na barierę jelitową. Również powszechna obecnie, wysokoprzetworzona dieta, pełna czynników antyodżywczych, stanowi realne zagrożenie dla stanu naturalnej flory bakteryjnej pokrywającej jelita.

Nie można też pominąć trendu maksymalnej sterylizacji otaczającego środowiska, szczególnie w okresie wczesnego rozwoju. Prowadzi to do niepełnego wykształcenia mikroflory jelitowej, tworzącej w przyszłości dysfunkcyjną barierę jelitową, niezdolną do prawidłowych funkcji immunologicznych. Wpływ na zaburzone działanie mikroorganizmów w obrębie układu pokarmowego mają również niesteroidowe leki przeciwzapalne, nad wyraz często stosowane ze względu na ich pozorny brak szkodliwości

Bariera jelitowa a sport
O szczelność swoich jelit powinny zadbać szczególne osoby aktywne fizycznie. Po pierwsze, są one wyjątkowo narażone na dysfunkcje bariery jelitowej ze względu na to, że każda jednostka treningowa jest istotnym czynnikiem stresowym zaburzającym eubiozę (równowagę bakteryjną) jelit. Po drugie, probiotykoterapia pozwala uniknąć dyskomfortu trawiennego, odczuwanego często podczas treningów. Po trzecie, szczelność bariery jelitowej wpływa na funkcjonowanie osi mózg-jelita, co przekłada się na sprawność funkcjonowania układu nerwowego, który to głównie decyduje o możliwościach wysiłkowych i zdolnościach motorycznych.

Objawy dysfunkcji bariery jelitowej
Głównym, najbardziej manifestującym się objawem dysbiozy jelitowej są wszelkiego rodzaju zaburzenia trawienne, z zaparciami i wzdęciami na czele. Brak prawidłowych funkcji bakterii probiotycznych (głównie enzymatycznych) prowadzi do zaburzeń trawienia i przyswajania składników odżywczych. Dalej, przekłada się to na zaburzenia energetyczne wszystkich komórek organizmu, zmniejszając ich wydolność.

Drugim głównym obszarem, w których zaburzenia bariery jelitowej odgrywają znaczącą rolę, jest układ odpornościowy. Jelita są ogromną powierzchnią, przez którą bezpośrednio do krwioobiegu mogą dostać się patogeny. Odpowiednio bogata mikroflora w obrębie układu pokarmowego odpowiada za mechaniczną odporność bariery jelitowej oraz szczelność połączeń między enterocytami, będących główną drogą przenikania szkodliwych substancji i mikroorganizmów do ustroju.

Równie istotnym, choć często pomijanym aspektem związanym z mikroflorą jelitową, jest jej wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Bakterie probiotyczne wykazują zdolność do syntezy wielu istotnych neuroprzekaźników, takich jak kwas gamma aminomasłowy, dopamina, acetylocholina czy serotonina. Stanowią ich ważne źródło, a zaburzenia funkcjonowania bakterii jelitowych mogą wiązać się z deregulacją funkcji układu nerwowego oraz wahaniami nastroju. Badania wskazują również dysbiozę jelitową jako jedną z przyczyn migrenowych bóli głowy.

W jaki sposób działa suplement?
W skład produktu wchodzi 8 szczepów bakteryjnych o funkcjach kluczowych dla sprawności bariery jelitowej. Najbardziej aktywnymi kulturami obecnymi w preparacie są B. Bifidium oraz L. Casei, które wzmacniają immunologiczne funkcje bariery jelitowej, stymulują odpowiedź odpornościową poprzez nasilenie syntezy interleukiny 10 oraz hamują aktywność mastocytów. Tą ostatnią funkcjonalność wykazują również obecne w suplemencie szczepy L. Salivarius. Bakterie z grupy L. Acidophilus oraz Lc. Lactis dodatkowo redukują obciążenie liposacharydami. B. lactis oraz L. brevis są z kolei jednymi z najsilniej działających szczepów korzystnie wpływających na mechaniczną szczelność błony śluzowej.

Sanprobi Barrier to kompleksowy preparat stanowiący wszechstronne wsparcie szczelności i funkcjonowania bariery jelitowej. Pozwala zniwelować destrukcyjne wobec mikroflory jelitowej wpływy wysokoprzetworzonej diety oraz życia pełnego czynników stresowych. Przywracając eubiozę w obrębie układu pokarmowego korzystnie działają na funkcjonowanie całego ciała, ze szczególną efektywnością wobec układu immunologicznego i nerwowego.

Magazyn UK
Since 2005
Dodaj do koszyka
Barrier Barrier 40 kaps.
Sanprobi
33,00 zł

Barrier 40 kaps.

Magazyn UE

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,47 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

33,00 zł
1 szt.
Dużo osób kupuje ten produkt

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,47 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Kompleks bakterii probiotycznych wspierających funkcje bariery jelitowej
  • Korzystnie wpływa na działanie układu odpornościowego
  • Dostarcza żywych kultur bakterii probiotycznych
  • Może wpływać na funkcje kładu nerwowego
  • Ułatwia wchłanianie substancji odżywczych
  • Uszczelnia połączenia między enterocytami
  • Zapobiega dysfunkcjom trawiennym
  • Regeneruje błonę śluzową jelit

Sanprobi Barrier to zaawansowany preparat probiotyczny stanowiący odpowiedź na potrzeby współczesnego człowieka. Dostarcza kompleksu ośmiu szczepów bakterii o kluczowym znaczeniu dla szczelności bariery jelitowej.

Czym jest bariera jelitowa?
Powierzchnia chłonna jelit jest największym obszarem wymiany substancji pomiędzy organizmem a środowiskiem zewnętrznym. Poprzez ogromne ilości procesów zachodzących na niej, ma wpływ na funkcjonowanie każdej komórki organizmu. Najbardziej zewnętrzną powierzchnię jelit tworzy błona śluzowa gęsto obsadzona mikroflorą bakteryjną, zwana barierą jelitową. Wykazuje niezwykle szeroką funkcjonalność, opierając się na dwóch zasadniczych mechanizmach działania; tworzeniu fizycznej przeszkody dla wnikania patogenów, dzięki tzw. „połączeniom ciasnym” między enterocytami oraz na szeregu aktywności bakterii probiotycznych, zdolnych do wytwarzania witamin, enzymów, czy neuroprzekaźników.

Dlaczego powinniśmy wspierać szczelność bariery jelitowej?
Ten niezwykle zaawansowany funkcjonalny układ tworzony przez błonę śluzową enterocytów oraz mikroorganizmy ją zasiedlającą jest niestety względnie podatny na uszkodzenia. Największe spustoszenie w naturalnej mikroflorze bakteryjnej sieją antybiotyki, wciąż nad wyraz chętnie przepisywane przez lekarzy. Co istotne, powodują one zmiany w składzie bakteryjnym układu pokarmowego nie tylko podczas ich stosowania, ale też odciskają piętno na warstwie probiotycznej jeszcze na wiele lat po zakończeniu antybiotykoterapii.

Nie tylko środki bakteriobójcze stanowią zagrożenie dla funkcjonalności bakterii obecnych w układzie pokarmowym. Tryb życia charakterystyczny dla człowieka XXI wieku, pełny wszelakiego rodzaju czynników stresowych i braku czasu na odpowiednią regenerację, jest równie istotnym czynnikiem destrukcyjnie wpływającym na barierę jelitową. Również powszechna obecnie, wysokoprzetworzona dieta, pełna czynników antyodżywczych, stanowi realne zagrożenie dla stanu naturalnej flory bakteryjnej pokrywającej jelita.

Nie można też pominąć trendu maksymalnej sterylizacji otaczającego środowiska, szczególnie w okresie wczesnego rozwoju. Prowadzi to do niepełnego wykształcenia mikroflory jelitowej, tworzącej w przyszłości dysfunkcyjną barierę jelitową, niezdolną do prawidłowych funkcji immunologicznych. Wpływ na zaburzone działanie mikroorganizmów w obrębie układu pokarmowego mają również niesteroidowe leki przeciwzapalne, nad wyraz często stosowane ze względu na ich pozorny brak szkodliwości

Bariera jelitowa a sport
O szczelność swoich jelit powinny zadbać szczególne osoby aktywne fizycznie. Po pierwsze, są one wyjątkowo narażone na dysfunkcje bariery jelitowej ze względu na to, że każda jednostka treningowa jest istotnym czynnikiem stresowym zaburzającym eubiozę (równowagę bakteryjną) jelit. Po drugie, probiotykoterapia pozwala uniknąć dyskomfortu trawiennego, odczuwanego często podczas treningów. Po trzecie, szczelność bariery jelitowej wpływa na funkcjonowanie osi mózg-jelita, co przekłada się na sprawność funkcjonowania układu nerwowego, który to głównie decyduje o możliwościach wysiłkowych i zdolnościach motorycznych.

Objawy dysfunkcji bariery jelitowej
Głównym, najbardziej manifestującym się objawem dysbiozy jelitowej są wszelkiego rodzaju zaburzenia trawienne, z zaparciami i wzdęciami na czele. Brak prawidłowych funkcji bakterii probiotycznych (głównie enzymatycznych) prowadzi do zaburzeń trawienia i przyswajania składników odżywczych. Dalej, przekłada się to na zaburzenia energetyczne wszystkich komórek organizmu, zmniejszając ich wydolność.

Drugim głównym obszarem, w których zaburzenia bariery jelitowej odgrywają znaczącą rolę, jest układ odpornościowy. Jelita są ogromną powierzchnią, przez którą bezpośrednio do krwioobiegu mogą dostać się patogeny. Odpowiednio bogata mikroflora w obrębie układu pokarmowego odpowiada za mechaniczną odporność bariery jelitowej oraz szczelność połączeń między enterocytami, będących główną drogą przenikania szkodliwych substancji i mikroorganizmów do ustroju.

Równie istotnym, choć często pomijanym aspektem związanym z mikroflorą jelitową, jest jej wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Bakterie probiotyczne wykazują zdolność do syntezy wielu istotnych neuroprzekaźników, takich jak kwas gamma aminomasłowy, dopamina, acetylocholina czy serotonina. Stanowią ich ważne źródło, a zaburzenia funkcjonowania bakterii jelitowych mogą wiązać się z deregulacją funkcji układu nerwowego oraz wahaniami nastroju. Badania wskazują również dysbiozę jelitową jako jedną z przyczyn migrenowych bóli głowy.

W jaki sposób działa suplement?
W skład produktu wchodzi 8 szczepów bakteryjnych o funkcjach kluczowych dla sprawności bariery jelitowej. Najbardziej aktywnymi kulturami obecnymi w preparacie są B. Bifidium oraz L. Casei, które wzmacniają immunologiczne funkcje bariery jelitowej, stymulują odpowiedź odpornościową poprzez nasilenie syntezy interleukiny 10 oraz hamują aktywność mastocytów. Tą ostatnią funkcjonalność wykazują również obecne w suplemencie szczepy L. Salivarius. Bakterie z grupy L. Acidophilus oraz Lc. Lactis dodatkowo redukują obciążenie liposacharydami. B. lactis oraz L. brevis są z kolei jednymi z najsilniej działających szczepów korzystnie wpływających na mechaniczną szczelność błony śluzowej.

Sanprobi Barrier to kompleksowy preparat stanowiący wszechstronne wsparcie szczelności i funkcjonowania bariery jelitowej. Pozwala zniwelować destrukcyjne wobec mikroflory jelitowej wpływy wysokoprzetworzonej diety oraz życia pełnego czynników stresowych. Przywracając eubiozę w obrębie układu pokarmowego korzystnie działają na funkcjonowanie całego ciała, ze szczególną efektywnością wobec układu immunologicznego i nerwowego.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 40 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 40

Pozostałe składniki

Skrobia kukurydziana, maltodekstryny, białko roślinne, otoczka kapsułki: hydroksypropylometyloceluloza.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Natrol
29,00 zł

Preparat promuje funkcje układu nerwowego i wspomaga zdrowie skóry, włosów oraz paznokci.

Kupuję
Jarrow Formulas
239,00 zł

Preparat dostarczający ubichinolu oraz pirolochinolinochinonu, związków promujących funkcje mitochondriów.

Kupuję
Trec
32,00 zł
(1)

Kompleks witamin i minerałów dla sportowców obciążonych zwiększonym wysiłkiem fizycznym.

Kupuję
Doctor's Best
169,00 zł

Koenzym Q10 z bioperyną. Opóźnia procesy starzenia się organizmu, pozytywnie wpływa na układ krwionośny.

Kupuję
Swanson
55,00 zł

Kompleks kordycepsu, grzybów Reishi i Shiitake; działanie adaptogenne i przeciwstresowe.

Kupuję
Source Naturals
119,00 zł

Opatentowana forma NADH - Enada® Co-E1®. Wysoka przyswajalność i skuteczne zwiększenie poziomu energii.

Kupuję

Probiotyki

Informacja

Probiotyki, mikroorganizmy wywierające korzystny wpływ na działanie organizmu. Zaliczenie do priobotyków uzależnione jest od spełnienia następujących warunków: odporność na działanie soków trawiennych i zdolność zagnieżdżania się w przewodzie pokarmowym. Do podstawowych probiotyków zalicza się bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus) oraz drożdże (Saccharomyces boulardii). Zwiększają odporność organizmu (wykazują również pewien potencjał w przypadku leczenia chorób nowotworowych), zapobiegają infekcjom bakteryjnym, biegunkom oraz wspomagają przyswajalność niektórych produktów żywnościowych (w tym: laktozy – cukru mlecznego). Naturalnym źródłem ich pozyskiwania jest nabiał (sery, jogurty, kefiry), kiszonki (ogórki, kapusta) i część wędlin. Występują w postaci monopreparatów (zawierających wyselekcjonowane szczepy kultur mleczarskich) lub w preparatach wieloskładnikowych (np. stanowią dodatek do odżywek białkowych), dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak norm jednostkowego spożycia

Bifidobacterium lactis

Informacja

Co to jest za składnik bifidobacterium lactis? 

Bifidobacterium lactis jest szczepem bakterii probiotycznych zdolnych do produkcji kwasu mlekowego, które są zaliczane do bakterii Gram-dodatnich o kształcie pałeczek. Naturalnie zasiedlają końcową część jelita krętego oraz grubego. Główną ich funkcją jest konkurowanie zarówno o pokarm, jak i o miejsce adhezji z bakteriami patogennymi, przez co ich działanie można określić jako przeciwbiegunkowe, regenerujące błonę śluzową jelit, zwiększające pozyskiwanie mikroskładników oraz regulujące perystaltykę jelita.  

Ten szczep bakterii posiada również zdolność produkcji kwasu mlekowego z laktozy oraz innych substancji, które pośrednio (przez zakwaszanie środowiska) lub bezpośrednio (działając bakteriobójczo) będą uniemożliwiały wzrost oraz przeżycie bakterii patogennych takich jak Salmonella czy Helicobacter pylori.

Suplementacja szczepami probiotycznymi pozwala na odbudowę oraz przywrócenie właściwej mikroflory jelit, która w dzisiejszych czasach jest zaburzona z powodu wielu negatywnych czynników środowiskowych.

Lactobacillus brevis

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus brevis?

Lactobacillus brevis jest gram-dodatnią bakterią kwasu mlekowego z rodziny Lactobacillus. Wyróżnia się około 16 różnych szczepów bakterii L. Brevis.

Tej bakterii używa się by wspomóc przywracanie homeostazy w mikrobiocie jelitowej. Może być pomocna także w usprawnianiu odporności oraz w leczeniu zapalenia pochwy i infekcjach układu moczowego. Tak jak inne bakterie z rodziny Lactobacillus ma zdolność do produkcji kwasu mlekowego z węglowodanów w procesie fermentacji. W ten sposób wytwarza nieco kwasowe środowisko, które utrudnia przeżycie wielu patogenom. Wiele wskazuje na to, że stosowanie L. brevis podczas antybiotykoterapii ukierunkowanej na walkę z Clostridium Difficile może podnosić jej skuteczność, jednocześnie zmniejszając ryzyko przykrych powikłań.

Lactobacillus casei

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus casei?

Lactobacillus casei należy do bakterii fermentujących kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus. Substratem do produkcji kwasu mlekowego są związki cukru takie jak glukoza, czy laktoza. Dzięki możliwości rozbicia dwucukru - laktozy do prostszych węglowodanów, pozwala to na redukcję nietolerancji nabiału. Bakteria ta obecna jest na terenie pęcherza moczowego, dzięki czemu współzawodniczy z patogenami układu moczowego i redukuje ilość zakażeń oraz częstotliwość występowania nowotworu.

Lactobacillus casei wspomaga leczenie dolegliwości związanych z wrzodami żołądka wywołanymi Helicobacter pylori oraz redukuje ilość biegunek zależnych od Clostridium difficile. Obiecujące wyniki badań osiągnięto nad wpływem tego probiotycznego szczepu na występowanie alergii. Dlatego też wykazano jej pozytywny wpływ podczas trądziku, zapalenia skóry, infekcji dróg oddechowych, problemów z jamą ustną oraz przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Wpływając na trawienie, wspiera utrzymanie prawidłowego stosunku poszczególnych frakcji cholesterolu.

Lactobacillus casei występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactococcus lactis

Informacja

Lactococcus lactis  (dawniej Streptococcus lactis) to bakterie Gram-dodatnie, zdolne do przeprowadzania fermentacji mlekowej, uznawane za tzw. bezpieczne drobnoustroje (GRAS – generally recognizes as safe), posiadające właściwości probiotyczne. Można je znaleźć w produktach spożywczych takich jak kwas chlebowy, sery, jogurty. Ponadto naturalnie występują w układzie trawiennym człowieka.

Oprócz korzystnego wpływu na pracę przewodu pokarmowego i kondycję jelit Lactococcus lactis sprzyjają wzmocnieniu odporności, mogą łagodzić objawy alergii i promują prawidłowe ciśnienie tętnicze. Wykazują również właściwości przeciwutleniające i zwiększają aktywność endogennych enzymów antyoksydacyjnych - katalazy, dysmutazy ponadtlenkowej oraz peroksydazy glutationowej.

W suplementacji najczęściej są łączone z innymi szczepami. Można je znaleźć w wielu formułach probiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl  

 

Lactobacillus acidophilus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus acidophilus?

Lactobacillus acidophilus to szczep bakterii o kształcie pałeczki potrafiący produkować korzystny dla zdrowia kwas mlekowy. Głównym miejscem bytowania tych bakterii jest śluzówka jelita cienkiego. Podobnie do reszty szczepów probiotycznych z łatwością wytrzymuje niekorzystne warunki istniejące na poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego, dzięki czemu po podaniu doustnym przechodzi do jelita cienkiego i ulega adhezji do komórek nabłonka tworząc liczne kolonie. Ponadto obecność tego szczepu zaobserwowano w pochwie, szyjce macicy oraz w cewce moczowej, dzięki czemu konkurując z patogennymi mikroorganizmami, pozwala zwalczyć liczne choroby i utrzymać zarówno układ pokarmowy oraz moczowo-płciowy we właściwej kondycji.

Poza produkcją kwasu mlekowego, ten szczep bakterii potrafi syntetyzować również inne organiczne kwasy, które mają zdolność hamowania przylegania oraz namnażania patogenów takich jak Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella, Candida albicans, Shigella, Clostridium, Listeria oraz Helicobacter. Zapewniając odpowiednie pH na obszarze jelit wspomaga trawienie jedzenia oraz wchłanianie mikro- oraz makroelementów.

Odnotowano, że szczep ten posiada właściwość syntezy witaminy K, dzięki czemu wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi oraz dodatnio wpływa na strukturę kości.

Produkując laktazę, pozwala wspomóc trawienie laktozy, czym redukuje nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po spożyciu nabiału. Do walki z patogenami wykorzystuje również bakteriocyny takie jak acidolina, acidofilina, laktobakcylina, laktocyna i wiele innych. 

W medycynie znajduje zastosowanie w leczeniu zatruć pokarmowych, poprawie odporności organizmu oraz w leczeniu chorób antybiotykami. Są składnikiem preparatów prebiotycznych, probiotycznych i funkcjonalnych oraz jako składnik różnego rodzaju odżywek, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Bifidobacterium bifidum

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium bifidum?

Bifidobacterium bifidum to szczep bakterii gram-dodatnich z rodziny Bifidobacterium. Jest nieruchoma i beztlenowa, ma podłużny kształt. W ludzkim organizmie zamieszkuje głównie w jelicie grubym, ale występuje także w końcowych odcinkach jelita cienkiego, w pochwie oraz mleku matki. Jest to jeden z najczęściej używanych szczepów w preparatach probiotycznych.

Korzyści ze stosowania probiotyków z tą bakterią obejmują zmniejszenie ryzyka biegunki, zarówno tej wywołanej infekcją jak i antybiotykiem oraz zmniejszenie prawdopodobieństwa infekcji bakterią Escherichia Coli. Może być pomocny przy przywracaniu bakteryjnej homeostazy w pochwie. Zasiedlająca jelito bakteria Bifidobacterium Bifidum może przyczyniać się do lepszego odżywienia organizmu, ze względu na zdolność do produkcji niektórych witamin z grup B i K. Może być także pomocna w regulacji pracy układu odpornościowego, dzięki zmniejszaniu produkcji histaminy i poprawie odpowiedzi przeciwciał.

Bifidobacterium bifidum zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Lactobacillus salivarius

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus salivarius?

Lactobacillus salivarius jest bakterią z grupy probiotyków występującą głównie w okrężnicy, jelicie cienkim oraz pochwie, lecz jej obecność zaobserwowano również w jamie ustnej. Na kolonizowanych terenach konkuruje z patogenami o źródło pożywienia oraz miejsce adhezji, dzięki czemu wspomaga inne przyjacielskie szczepy w walce z czynnikami chorobotwórczymi. Przyczepiając się do śluzówki jelit wspiera funkcję barierową jelit. Wykazuje również ważne działanie immunomodulujące. U astmatyków poprawia równowagę między Th1 a Th2, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwzapalne, hamuje wydzielanie prozapalnych cytokin oraz wspomaga leczenie licznych skórnych alergii.

Produkując kwas mlekowy, bakteriocyny oraz małe ilości nadtlenku wodoru hamuje wzrost lub redukuje liczbę grzybów z rodzaju Candida, E.coli, Salmonella ssp., Streptococcus pyogenes, Helicobacter pylori. Wraz z Bifidobacterium breve wspomaga usuwanie mutantów Streptococci (odpowiadają za powstawanie próchnicy zębów, płytki nazębnej oraz owrzodzenia jamy ustnej) w jamie ustnej.

Obiecujące wyniki zaobserwowano również w zmniejszaniu odczuwania bólu. Wynika to ze względu, że Lactobacillus salivarius ma zdolność do indukcji ekspresji receptorów związanych z hamowaniem reakcji bólowych, szczególnie OPRM1 w jelitach. Ponadto wpływa na połączenie mózgowo-jelitowe, dzięki czemu poprawiając stan jelit wynikający ze stosowania antybiotyków lub działania patogenów, pośrednio może poprawić funkcje poznawcze, redukować stany depresyjne oraz lęki. Pozytywny wpływ zanotowany został również na układ sercowo naczyniowy, a wynika to z redukcji poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi.

Lactobacillus salivarius występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Ostatnio na blogu

#6 Badania suplementów diety – Bifido Forte

#6 Badania suplementów diety – Bifido Forte

W obecnych czasach bakterie probiotyczne zyskują uznanie w kręgach społecznych, głównie poprzez redukcje wielu przypadłości ze strony układu pokarmowego...

czytaj więcej
Czy wykonywanie kilku krótkich sesji ćwiczeń aerobowych w ciągu dnia zapewnia takie same korzyści zdrowotne jak wykonanie jednej długiej?

Czy wykonywanie kilku krótkich sesji ćwiczeń aerobowych w ciągu dnia zapewnia takie same korzyści zdrowotne jak wykonanie jednej długiej?

Czy spacery są dobre dla zdrowia? Z całą pewnością, codzienne przemieszczanie się pieszo w ciągu dnia, zarówno w formie tradycyjnej, jak i z użyciem...

czytaj więcej
bareczkii

bareczkii

DIETA + suplementy WITAMINY  – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo,  VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie...

czytaj więcej
#5 Badania suplementów diety – SARM LGD

#5 Badania suplementów diety – SARM LGD

Kupno SARM’ów nabrało już nieomal status kupna sterydów, czyli ogromnej losowości dotyczącej jakości ostatecznego produktu. Pytanie „czy SARM X...

czytaj więcej
Dieta stulatków z Okinawy może pomóc w insulinooporności

Dieta stulatków z Okinawy może pomóc w insulinooporności

Na Okinawie ludzie mają się dobrze, nawet bardzo. To jedna z 7 stref świata, gdzie spotyka się „stulatków”. Cudowne suplementy i nowatorskie...

czytaj więcej
niby jest zimno/klata

niby jest zimno/klata

wiekszosc ludzie poubieranych w ziomowe/wiosenne ciuchy, a ja od 11 godziny latam w krotkich spodenkach i koszulce wiec NEAT wysokie 🙂 DIETA + suplementy...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZ Supplements LTD
Unit 3 Enterprise Court Rotherham South Yorkshire S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027