Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Vita-Min Plus Mama Vita-Min Plus Mama

Olimp Vita-min plus® Mama to suplement diety przeznaczony dla kobiet planujących ciążę, w okresie ciąży i laktacji. Zawiera szereg niezbędnych minerałów (w wysoko przyswajalnej formie chelatów aminokwasowych Albion®) i witamin oraz ekstrakt z żurawiny wieloowocowej, wspomagający zdrowie układu moczowego. Preparat jest rekomendowany przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne oraz posiada pozytywną opinię Instytutu Matki i Dziecka.

Okres okołokoncepcyjny a zapotrzebowanie na składniki odżywcze
W okresie ciąży i laktacji zapotrzebowanie organizmu kobiety na składniki odżywcze, w tym witaminyminerały, wzrasta. Zwiększone stężenie progesteronu w okresie ciąży dodatkowo wpływa na zmniejszenie biodostępności wielu substancji odżywczych. Rozwijający się płód pobiera wszystkie składniki pokarmowe z organizmu, a po urodzeniu - z mleka matki, dlatego optymalna ich podaż jest niezwykle ważna dla zarówno zdrowia matki, jak i dla prawidłowego rozwoju dziecka.

Prawidłowe odżywienie organizmu jest również istotne dla kobiet planujących ciążę. Niedobory żywieniowe i brak równowagi między poszczególnymi składnikami mogą wpłynąć na zmniejszenie szansy na zajście w ciążę. O ile zbilansowana dieta może wystarczać potrzebom organizmu w “normalnych warunkach”, o tyle w okresie okołokoncepcyjnym może być to utrudnione.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
Witamina A jest niezbędna dla prawidłowych procesów widzenia i funkcjonowania układu immunologicznego oraz wspomaga prawidłowy metabolizm żelaza. Chroniąc przed resorpcją zarodka wspomaga proces zapłodnienia. W odpowiednich ilościach jest też niezbędna dla rozwoju układu szkieletowego płodu.

Witamina D jest niezbędna dla prawidłowej gospodarki wapniowo-fosforanowej, m.in. chroni przed utratą wapnia z kości, na co szczególnie narażone są kobiety ciężarne i karmiące piersią. Niedobór tej witaminy może skutkować zaburzeniami rozwoju płodu.

Witamina E, podobnie jak witaminy omówione powyżej, wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Dzięki temu chroni struktury komórkowe przed uszkodzeniami wolnorodnikowymi, wzmacnia naczynia krwionośne oraz wpływa korzystnie na płodność kobiety.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Witaminy z grupy B są niezbędne dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego oraz optymalnego metabolizmu energetycznego. Ponadto witamina B1 jest niezbędna dla prawidłowego metabolizmu glukozy, witamina B2 warunkuje odporność organizmu, niacyna wpływa na zmniejszenie uczucia zmęczenia i uczestniczy w syntezie niektórych hormonów.

Witamina B6 jest konieczna dla metabolizmu składników odżywczych i homocysteiny, a jej niedobór w okresie ciąży zwiększa ryzyko powstania wad rozwojowych u płodu, m.in. rozszczepu wargi. Kwas foliowy powinien być obowiązkowo suplementowany w okresie okołokoncepcyjnym. Jest niezbędny m.in. dla prawidłowego procesu organogenezy płodu i funkcjonowania układu krwiotwórczego. Niedobór kwasu foliowego zwiększa ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej i przedwczesnego porodu oraz prowadzi do anemii megaloblastycznej.

Witamina B12 również jest niezbędna dla funkcjonowania układu krwiotwórczego. Ze względu na jej występowanie wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, witamina B12 jest szczególnie zalecana u kobiet stosujących dietę roślinną. Biotyna wpływa korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci oraz wspomaga funkcjonowanie tarczycy. Kwas pantotenowy uczestniczy w syntezie ważnych neuroprzekaźników i hormonów steroidowych, wzmacnia odporność organizmu i chroni przed przedwczesnym siwieniem włosów.

Witamina C ma właściwości antyoksydacyjne, zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego i wapnia oraz bierze udział m.in. w syntezie kolagenu i hormonów steroidowych. Zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę jest obserwowane szczególnie w przypadku cukrzycy ciężarnych i nadciśnienia w trakcie ciąży.

Makro- i mikroelementy
Wapńmagnez są niezbędne do budowy kości i zębów, regulują przewodnictwo nerwowo-mięśniowe oraz wpływają na aktywność licznych enzymów zaangażowanych m.in. w procesy przemiany materii. Zapotrzebowanie na wapń wzrasta w okresie ciąży, a jego niedobór zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu i sprzyja rozwojowi krzywicy u płodu.

Żelazo jest niezbędne dla produkcji czerwonych krwinek - niedobór tego pierwiastka, często obserwowany u kobiet ciężarnych, objawia się anemią. Anemia z niedoboru żelaza skutkuje u kobiet ciężarnych uczuciem zmęczenia i zwiększonym ryzykiem porodu przedwczesnego, a u kobiet karmiących - zwiększa ryzyko rozwoju anemii u dziecka. Cynk uczestniczy w tworzeniu odporności organizmu oraz jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego.

Mangan to mikroelement mający właściwości antyoksydacyjne, bierze udział w regulacji cyklu miesiączkowego oraz wchodzi w skład struktury kości. Miedź jest niezbędna dla prawidłowego metabolizmu żelaza, bierze udział w tworzeniu struktur tkanki łącznej, m.in. kolagenu oraz - podobnie jak mangan - ma właściwości antyoksydacyjne, wchodząc w skład enzymu dysmutazy ponadtlenkowej (SOD).

Jod jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy. Wskutek m.in. zwiększonej aktywności dejodynaz i zapotrzebowania płodu, zapotrzebowanie kobiety ciężarnej na ten mikroelement wzrasta. Niedobór jodu w okresie ciąży sprzyja rozwojowi wola tarczycowego u kobiety oraz zwiększa ryzyko niedorozwoju umysłowego dziecka, uszkodzenia układu nerwowego i zaburzeń słuchu. Zapotrzebowanie na jod jest większe także w okresie karmienia piersią.

Żurawina dla zdrowia układu moczowego
Ciąża sprzyja rozwojowi dolegliwości ze strony układu moczowego z wielu powodów, m.in. ze względu na konieczność częstszego odwiedzania toalety wskutek ucisku macicy na pęcherz moczowy oraz zmian hormonalnych. Ze względu na mocno ograniczony wachlarz leków możliwych do stosowania w okresie ciąży, warto sięgać po naturalne i bezpieczne metody walki z łagodnymi dolegliwościami układu moczowego.

Żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon) wykazuje udowodniony wpływ na redukcję objawów zakażenia pęcherza moczowego. Ma właściwości przeciwbakteryjne w stosunku do bakterii E.coli poprzez zakwaszenie moczu i zmniejszenie przylegania tych bakterii do nabłonka dróg moczowych.

Podsumowując, Olimp Vita-min plus® Mama to złożony preparat mający na celu wypełnienie zwiększonego zapotrzebowania na składniki odżywcze u kobiet planujących ciążę, w okresie ciąży i laktacji.

Brak na magazynie
5 1
5

Kupiłem dla zony zeby dobic do darmowej wysylki i teraz mam co miesiac wymowke zeby kupowac jakies suple hehehe :)
Since 2005
Dodaj do koszyka
Vita-Min Plus Mama Vita-Min Plus Mama 30 kaps.
Olimp
19,50 zł

Vita-Min Plus Mama 30 kaps.

5 na podstawie 1 opinii

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,85 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,85 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Posiada pozytywną opinię Instytutu Matki i Dziecka
  • Minerały w wysoko przyswajalnej formie chelatów
  • Wzbogacony o ekstrakt z żurawiny wieloowocowej
  • Niezbędne witaminyminerały dla kobiet w ciąży
  • Wsparcie prawidłowego rozwoju dziecka
  • Wzmocnienie układu odpornościowego
  • Wspomaga prawidłowy przebieg ciąży
  • Prewencja chorób wrodzonych
  • Zdrowie układu moczowego
  • Uzupełnienie niedoborów

Olimp Vita-min plus® Mama to suplement diety przeznaczony dla kobiet planujących ciążę, w okresie ciąży i laktacji. Zawiera szereg niezbędnych minerałów (w wysoko przyswajalnej formie chelatów aminokwasowych Albion®) i witamin oraz ekstrakt z żurawiny wieloowocowej, wspomagający zdrowie układu moczowego. Preparat jest rekomendowany przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne oraz posiada pozytywną opinię Instytutu Matki i Dziecka.

Okres okołokoncepcyjny a zapotrzebowanie na składniki odżywcze
W okresie ciąży i laktacji zapotrzebowanie organizmu kobiety na składniki odżywcze, w tym witaminyminerały, wzrasta. Zwiększone stężenie progesteronu w okresie ciąży dodatkowo wpływa na zmniejszenie biodostępności wielu substancji odżywczych. Rozwijający się płód pobiera wszystkie składniki pokarmowe z organizmu, a po urodzeniu - z mleka matki, dlatego optymalna ich podaż jest niezwykle ważna dla zarówno zdrowia matki, jak i dla prawidłowego rozwoju dziecka.

Prawidłowe odżywienie organizmu jest również istotne dla kobiet planujących ciążę. Niedobory żywieniowe i brak równowagi między poszczególnymi składnikami mogą wpłynąć na zmniejszenie szansy na zajście w ciążę. O ile zbilansowana dieta może wystarczać potrzebom organizmu w “normalnych warunkach”, o tyle w okresie okołokoncepcyjnym może być to utrudnione.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
Witamina A jest niezbędna dla prawidłowych procesów widzenia i funkcjonowania układu immunologicznego oraz wspomaga prawidłowy metabolizm żelaza. Chroniąc przed resorpcją zarodka wspomaga proces zapłodnienia. W odpowiednich ilościach jest też niezbędna dla rozwoju układu szkieletowego płodu.

Witamina D jest niezbędna dla prawidłowej gospodarki wapniowo-fosforanowej, m.in. chroni przed utratą wapnia z kości, na co szczególnie narażone są kobiety ciężarne i karmiące piersią. Niedobór tej witaminy może skutkować zaburzeniami rozwoju płodu.

Witamina E, podobnie jak witaminy omówione powyżej, wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Dzięki temu chroni struktury komórkowe przed uszkodzeniami wolnorodnikowymi, wzmacnia naczynia krwionośne oraz wpływa korzystnie na płodność kobiety.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Witaminy z grupy B są niezbędne dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego oraz optymalnego metabolizmu energetycznego. Ponadto witamina B1 jest niezbędna dla prawidłowego metabolizmu glukozy, witamina B2 warunkuje odporność organizmu, niacyna wpływa na zmniejszenie uczucia zmęczenia i uczestniczy w syntezie niektórych hormonów.

Witamina B6 jest konieczna dla metabolizmu składników odżywczych i homocysteiny, a jej niedobór w okresie ciąży zwiększa ryzyko powstania wad rozwojowych u płodu, m.in. rozszczepu wargi. Kwas foliowy powinien być obowiązkowo suplementowany w okresie okołokoncepcyjnym. Jest niezbędny m.in. dla prawidłowego procesu organogenezy płodu i funkcjonowania układu krwiotwórczego. Niedobór kwasu foliowego zwiększa ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej i przedwczesnego porodu oraz prowadzi do anemii megaloblastycznej.

Witamina B12 również jest niezbędna dla funkcjonowania układu krwiotwórczego. Ze względu na jej występowanie wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, witamina B12 jest szczególnie zalecana u kobiet stosujących dietę roślinną. Biotyna wpływa korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci oraz wspomaga funkcjonowanie tarczycy. Kwas pantotenowy uczestniczy w syntezie ważnych neuroprzekaźników i hormonów steroidowych, wzmacnia odporność organizmu i chroni przed przedwczesnym siwieniem włosów.

Witamina C ma właściwości antyoksydacyjne, zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego i wapnia oraz bierze udział m.in. w syntezie kolagenu i hormonów steroidowych. Zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę jest obserwowane szczególnie w przypadku cukrzycy ciężarnych i nadciśnienia w trakcie ciąży.

Makro- i mikroelementy
Wapńmagnez są niezbędne do budowy kości i zębów, regulują przewodnictwo nerwowo-mięśniowe oraz wpływają na aktywność licznych enzymów zaangażowanych m.in. w procesy przemiany materii. Zapotrzebowanie na wapń wzrasta w okresie ciąży, a jego niedobór zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu i sprzyja rozwojowi krzywicy u płodu.

Żelazo jest niezbędne dla produkcji czerwonych krwinek - niedobór tego pierwiastka, często obserwowany u kobiet ciężarnych, objawia się anemią. Anemia z niedoboru żelaza skutkuje u kobiet ciężarnych uczuciem zmęczenia i zwiększonym ryzykiem porodu przedwczesnego, a u kobiet karmiących - zwiększa ryzyko rozwoju anemii u dziecka. Cynk uczestniczy w tworzeniu odporności organizmu oraz jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego.

Mangan to mikroelement mający właściwości antyoksydacyjne, bierze udział w regulacji cyklu miesiączkowego oraz wchodzi w skład struktury kości. Miedź jest niezbędna dla prawidłowego metabolizmu żelaza, bierze udział w tworzeniu struktur tkanki łącznej, m.in. kolagenu oraz - podobnie jak mangan - ma właściwości antyoksydacyjne, wchodząc w skład enzymu dysmutazy ponadtlenkowej (SOD).

Jod jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy. Wskutek m.in. zwiększonej aktywności dejodynaz i zapotrzebowania płodu, zapotrzebowanie kobiety ciężarnej na ten mikroelement wzrasta. Niedobór jodu w okresie ciąży sprzyja rozwojowi wola tarczycowego u kobiety oraz zwiększa ryzyko niedorozwoju umysłowego dziecka, uszkodzenia układu nerwowego i zaburzeń słuchu. Zapotrzebowanie na jod jest większe także w okresie karmienia piersią.

Żurawina dla zdrowia układu moczowego
Ciąża sprzyja rozwojowi dolegliwości ze strony układu moczowego z wielu powodów, m.in. ze względu na konieczność częstszego odwiedzania toalety wskutek ucisku macicy na pęcherz moczowy oraz zmian hormonalnych. Ze względu na mocno ograniczony wachlarz leków możliwych do stosowania w okresie ciąży, warto sięgać po naturalne i bezpieczne metody walki z łagodnymi dolegliwościami układu moczowego.

Żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon) wykazuje udowodniony wpływ na redukcję objawów zakażenia pęcherza moczowego. Ma właściwości przeciwbakteryjne w stosunku do bakterii E.coli poprzez zakwaszenie moczu i zmniejszenie przylegania tych bakterii do nabłonka dróg moczowych.

Podsumowując, Olimp Vita-min plus® Mama to złożony preparat mający na celu wypełnienie zwiększonego zapotrzebowania na składniki odżywcze u kobiet planujących ciążę, w okresie ciąży i laktacji.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (1)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 30 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 30
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Witamina A (beta karoten)180 µg22,5%
Witamina D (cholekalcyferol)5 µg100%
Witamina E (octan dl-α-tokoferylu)12 mg100%
Witamina C (kwas L-askorbinowy)80 mg100%
Witamina B1 (monoazotan tiaminy)1,1 mg100%
Witamina B2 (ryboflawina)1,4 mg100%
Niacyna (amid kwasu nikotynowego)16 mg100%
Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny)1,4 mg100%
Kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy)400 µg200%
Witamina B12 (cyjanokobalamina)2,5 µg100%
Biotyna (D-biotyna)50 µg100%
Kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia)6 mg100%
Wapń (chelat ALBION® TRAACS®)100 mg12,5%
Magnez (chelat ALBION® TRAACS®)50 mg13%
Żelazo (chelat ALBION® TRAACS® (Ferrochel®))14 mg100%
Cynk (chelat ALBION® TRAACS®)10 mg100%
Mangan (chelat ALBION® TRAACS®)1 mg50%
Miedź (chelat ALBION® TRAACS®)1000 µg100%
Jod (jodek potasu)200 µg133%
Ekstrakt z owoców żurawiny wielkoowocowej (Vaccinium macrocarpon Ait.) w tym 10% proantocyjanidyn10 mg*

Pozostałe składniki

Tlenek magnezu, stearynian magnezu – substancje przeciwzbrylające, celuloza mikrokrystaliczna - substancja wypełniająca, kapsułka (żelatyna – składnik otoczki, barwnik: E 171).

Ostatnia ocena

Grys

Kupiłem dla zony zeby dobic do darmowej wysylki i teraz mam co miesiac wymowke zeby kupowac jakies suple hehehe :)

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Life Extension
139,00 zł

Korzystnie wpływa na samopoczucie psychiczne; wspiera zdrowie układu kostno-stawowego.

Kupuję
Olimp
19,00 zł

Minerały, witamina B6 oraz ekstrakt z adaptogennej rośliny, które wspomagają prawidłową pracę organizmu mężczyzny.

Kupuję
Primaforce
89,00 zł

Kompleks sześciu adaptogenów zwiększający wydolność procesów energetycznych oraz nasilający regenerację.

Kupuję
Olimp
49,00 zł

L-karnityna z L-Argininą, L-L-ornityną i chromem. Wspomaga metabolizm i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej.

Kupuję
  • Popularny
Active & Sport
Sanprobi
33,00 zł

Dedykowany sportowcom i osobom aktywnym fizycznie; zmniejsza stan zapalny i poprawia regenerację mięśni.

Kupuję
Life Extension
59,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Amid kwasu nikotynowego (Nikotynamid)

Informacja

Amid kwasu nikotynowego – zwany również nikotynamidem, wraz z kwasem nikotynowym oraz heksanikotynianem inozytolu wchodzi do grupy związków określanych wspólnym mianem witaminy B3 – niacyny. Główną aktywność biologiczną wykazuje jako związek prekursorowy dla dwóch kluczowych dla sprawności metabolizmu energetycznego ustroju koenzymów: dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego oraz fosforanu dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego. Odpowiadają one za przenoszenie wodoru oraz elektronów na łańcuchu oddechowym umożliwiając sprawne pozyskiwanie energii przez organizm człowieka.

Suplementacja nikotynamidem polecana jest osobom aktywnym nie tylko ze względu na zdolność do promocji efektywności energetycznej organizmu. Wykazuje ona także korzystny wpływ na psychikę, zwiększa tolerancję na bodźce stresowe, może ograniczać objawy depresji. Wskazuje się na korzystną korelację pomiędzy suplementacją niacyny oraz jakością snu.

Nikotynamid w przeciwieństwie do kwasu nikotynowego nie wykazuje zdolności do powstawania tzw. efektu „flush”, czyli charakterystycznego rumienia powstającego na twarzy wskutek przyjęcia dużej porcji niacyny. Wykazuje również ograniczoną aktywność wobec funkcji układu krwionośnego.

Wskazuje się na korzystny wpływ na absorpcję nikotynamidu pozostałych witamin z grupy B oraz witaminy C. Ostrożność w suplementacji tym związkiem powinni zachować cukrzycy, może on bowiem zwiększać zapotrzebowanie ustroju na insulinę.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Cyjanokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik cyjanokobalamina?

Cyjanokobalamina jest podstawową, najczęściej spotykaną formą witaminy B12 w dostępnych na rynku kompleksach witamin B i multiwitaminach.

Witamina B12 najbardziej znana jest z wpływu na neurologię. Uczestniczy w budowie i regeneracji osłonek mielinowych osłaniających neurony, dzięki czemu przyczynia się do ochrony układu nerwowego przed uszkodzeniami. Ze względu na zdolność do zwiększania poziomu s-adenozyl metioniny, witamina B12 może przyczyniać się do sprawniejszej syntezy wielu neuroprzekaźników, dzięki czemu korzystnie wpływa na samopoczucie i kondycję psychiczną.

Ta witamina jest zaangażowana również w proces produkcji krwi, a jej braki przyczyniają się do powstawania anemii megaloblastycznej. Jej niedobory dotyczyć mogą także wegetarian i wegan, osób starszych oraz osób z zaburzeniami wchłaniania i stosujących leki neutralizujące kwas żołądkowy.

Cyjanokobalamina zawarta jest w składzie wielu kompleksowych suplementów witaminowych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Pantotenian wapnia

Informacja

Pantotenian wapnia – sól kwasu pantotenowego i wapnia stosowana w celu uzupełniania podaży pierwszego z nich, należącego do grupy związków noszącej miano witaminy B5. Aktywna jest w wielu procesach biochemicznych w organizmie człowieka stanowiąc niezwykle istotny czynnik pozwalający na zachowanie homeostazy.

Odpowiednia podaż kwasu pantotenowego pozwala na zachowanie sprawnego metabolizmu dostarczanych substancji odżywczych, przez co pozwala na niezaburzone czerpanie z nich energii. Niedobory tego związku objawiać mogą się w chronicznym przemęczeniu i braku sił, szczególnie u osób aktywnych fizycznie.

Ponadto, kwas pantotenowy obecny jest na szlaku syntezy wielu istotnych hormonów, przez co jego odpowiednia podaż zapewnia zachowanie równowagi hormonalnej. Wśród hormonów zależnych od jego spożycia znajduje się testosteron, przez co niedobory kwasu pantotenowego mogą wpływać negatywnie na funkcje płciowe.

Wskazuje się również na kardioprotekcyjny wpływ kwasu pantotenowego. Sprzyja on zachowaniu prawidłowej czynności mięśnia sercowego, a także zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych poprzez zdolność do optymalizacji profilu lipidowego.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Żelazo

Informacja

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Miedź

Informacja

Miedź - mikroelement ułatwiający wprowadzenia żelaza do hemoglobiny, pozwalający na prawidłowość działania procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego, w przemianach węglowodanowych i przy tworzeniu kolagenu. Przy prawidłowej diecie nie należy używać odżywek zawierających miedź, gdyż przedawkowanie  może wywołać bezsenność, wypadanie włosów. Występuje w produktach spożywczych, takich, jak: rośliny strączkowe, podroby, śliwki, owoce morza. Związki miedzi należy używać w sposób szczególnie odpowiedzialny, gdyż wiele z nich posiada właściwości toksyczne.

Dawkowanie: Wystarczającą ilość miedzi gwarantuje prawidłowa dieta.

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Żurawina

Informacja

Żurawina (Oxycoccus) - posiada owoce będące źródłem wielu witamin (m.in. C, E, B1­, B2) oraz substancji aktywnych (np.flawonoidy,  kwasy cytrynowy i chinowy, proantycyjanidyny). Stosowanie preparatów zawierających żurawinę przeciwdziała zapaleniom dróg moczowych, powoduje zakwaszenie moczu oraz utrudnia rozwój bakterii na ściankach pęcherza moczowego (tj. adhezji). Korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego – poprawia krążenie i reguluje poziom cholesterolu (zwłaszcza LDL – złego), zmniejsza ryzyko zawału serca; jest silnym przeciwutleniaczem, wspomagającym usunięcie z organizmu toksyn. Stosowanie preparatów żurawiny, powoduje poprawę przemiany materii. Ze względu na swe walory stosowana również (w postaci dżemów lub owoców) jako dodatek do mięs (szczególnie drobiu). Preparaty, przetwory zawierające żurawinę zapewniają komfort pracy układu moczowego i krążenia człowieka.

Ostatnio na blogu

Sernik na zimno kawowo-kokosowy

Sernik na zimno kawowo-kokosowy

Sernik na zimno to doskonała propozycja, jeśli obawiamy się nieudanego przepisu lub mamy mało czasu albo… po prostu nie mamy piekarnika! Spód: ✔80 g...

czytaj więcej
Proteinowe tiramisu

Proteinowe tiramisu

Tiramisu to idealne ciasto dla osób kochających kawę. Szybki przepis na pyszne, PROTEINOWE ciasto to coś, na co każdy ma ochotę!  Składniki: ✔100 ml...

czytaj więcej
#7 Badania suplementów diety – Omega-3

#7 Badania suplementów diety – Omega-3

Kwasy tłuszczowe Omega-3 to w ostatnim czasie bardzo popularny suplement diety. Ich obecność w naszej diecie jest konieczna, aby cieszyć się dobrym zdrowiem....

czytaj więcej
Sernik z solonym karmelem i masłem orzechowym

Sernik z solonym karmelem i masłem orzechowym

Sernik, w którym połączyłem same dobre rzeczy… – solony karmel – masło orzechowe – czekoladowe brownie Czy można wymyślić lepsze połączenie?!...

czytaj więcej
Masa beztłuszczowa czy masa mięśniowa?

Masa beztłuszczowa czy masa mięśniowa?

Czy bez użycia niedozwolonych środków dopingujących można w perspektywie miesiąca uzyskać przyrost 3kg beztłuszczowej masy ciała? Wbrew obiegowym...

czytaj więcej
Miażdżyca – jak jej zapobiegać?

Miażdżyca – jak jej zapobiegać?

Miażdżyca jest przewlekłym stanem zapalnym dotyczącym aorty i tętnic średniej wielkości, jak wieńcowe, szyjne, nerkowe, czy biodrowe. Proces ten polega na...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027