Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł410,00 zł615,00 zł821,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-42,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Liposomal Methyl B-Complex Liposomal Methyl B-Complex

Liposomal Methyl B-Complex od firmy Quicksilver Scientific to unikalny suplement diety zawierający kompleks witamin z grupy B wsparty substancjami pomocniczymi, którego głównym celem jest uzupełnienie niedoborów witamin z grupy B, wpieranie procesu metylacji i detoksykacji zachodzących w organizmie. Dokładnie przemyślany skład oraz liposomalna postać gwarantuje najlepszą możliwą przyswajalność i minimalizuje możliwość wystąpienia jakichkolwiek problemów gastrycznych podczas stosowania.

Suplement znakomicie uzupełnia niedobory witamin i związków (m.in. B12, B6, kwas foliowy) mogących bezpośrednio wpływać na zaburzenia metylacji w organizmie – przypadłość dotykającą coraz większą liczbę populacji i często związaną z niebezpiecznymi powikłaniami – m. in. formowaniem się komórek nowotworowych, zaburzeniami układu nerwowego czy chorobami układu krążenia.

Metylacja
Mechanizm metylacji to szereg bezustannie zachodzących w organizmie procesów odgrywających znaczącą rolę w wielu przemianach biochemicznych warunkujących jego ogólne zdrowie i kondycję. Proces ten, zachodzący miliardy razy na sekundę, jest kluczową dla życia modyfikacją biochemiczną, mającą wpływ na działanie całego ustroju. Polega on na przekazywaniu grupy metylowej (-CH3) pomiędzy molekułami, która po przyłączeniu do danego enzymu aktywizuje się i zaczyna pełnić zadaną funkcję.

Metylacja jest kluczowym procesem m. in. dla detoksykacji organizmu, wzrostu, regeneracji, tworzenia komórek odpornościowych, syntezy DNA i RNA, produkcji energii, metabolizowania homocysteiny czy budowy ścian komórkowych. Odpowiada ona także za proces regulacji ekspansji wadliwych genów (co zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu), metabolizm aminokwasów oraz prawidłowość przebiegu cyklu Krebsa, w efekcie którego w organizmie powstaje energia (ATP).

Przyczyny zaburzeń metylacji
Metylacja jest zatem procesem, o którego prawidłowość zadbać powinna każda osoba świadomie podchodząca do kwestii zdrowia. Jej zaburzenia często powodowane są niedoborami witamin oraz związków występujących w organizmie – takich jak witamina B12, B6 czy kwas foliowy. Oprócz tego, ponad 40% populacji cierpi na mutację genu MTHFR (reduktazy metylenotetrahydrafolianowej), co niesie za sobą poważne konsekwencje zdrowotne.

Mutacja obecnego we wszystkich tkankach organizmu genu MTHFR prowadzi do upośledzenia produkcji naturalnego enzymu MTHFR biorącego udział w syntezie DNA. Wpływa on także na regulację innych genów, jest niezbędny do przetwarzania aminokwasów oraz reakcji z kwasem foliowym. Organizm osoby z zaburzeniami MTHFR nie detoksykuje się w sposób prawidłowy, przez co narażona jest ona na większe ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych czy zbyt duże stężenie homocysteiny, co skutkować może poważnymi chorobami sercowo-naczyniowymi. Są to najpoważniejsze, aczkolwiek nie jedyne z szerokiego wachlarza niekorzystnych konsekwencji, skutki zaburzeń procesu metylacji.

Leczenie zaburzeń metylacji
U osób z upośledzonym procesem przemian biochemicznych, zaleca się przede wszystkim zastosowanie diety bogatej w składniki, których niedobory mogą powodować jego zaburzenia. Często jednak, ilość oraz formy witamin i substancji dostarczanych z pożywienia mogą okazać się niewystarczające. Z pomocą przychodzi zaawansowana suplementacja, dzięki której mamy możliwość pełnego uzupełnienia brakujących mikroelementów i efektywnego wsparcia organizmu w walce z zaburzeniami metylacji.

Do głównych składników mających pozytywny wpływ na ten proces zalicza się witaminę B12, B6 oraz B9 (kwas foliowy). Ponadto, w suplemencie Liposomal Methyl B-Complex zostały zastosowane witaminy w najbardziej efektywnych odmianach, a ich przyswajalność gwarantuje zaawansowany sposób przetworzenia.

Quicksilver Scientific postawiło na produkcję kompleksu witamin z grupy B w postaci liposomalnej. Cząsteczki mikroelementów otoczone są fosfolipidami identycznymi z tymi, z których zbudowane są ściany komórkowe. Dzięki takiemu rozwiązaniu, witaminy zawarte w preparacie bezproblemowo przedostają się przez układ trawienny, omijając większość naturalnych barier absorpcyjnych organizmu i trafiając prosto do krwiobiegu w nienaruszonej postaci i pełnej dawce. Można zatem stwierdzić, że forma liposomalna umożliwia „przemycenie” witamin z grupy B przez ściany układu pokarmowego, co znacząco zwiększa ich biodostępność.

B-kompleks wsparty substancjami pomocniczymi
W składzie suplementu firmy Quicksilver Scientific znajdują się witaminy z grupy B: B1 (chlorowodorek tiaminy), B2 (fosforan 5’-ryboflawiny), B3 (niacyna oraz niacynamid), B5 (D-pantotenian wapnia), B6 (5-fosforan pirydoksalu), B7 (biotyna), B9 (kwas folinowy) oraz B12 (metylokobalamina). Ponadto, skład suplementu wzbogacony został o substancje pomocnicze – betainę bezwodną (trimetyloglicynę), ekstrakt z ostropestu plamistego i fosfatydylocholinę.

Witamina B1jest witaminą, której organizm nie potrafi zsyntetyzować samodzielnie i musi być dostarczana z pożywienia. Do jej głównych cech zaliczą się pozytywny wpływ na sprawność umysłowo-nerwową (zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu), serce i układ mięśniowy. Oprócz tego aktywnie uczestniczy w metabolizowaniu węglowodanów i tłuszczów. Na jej niedobory narażone są przede wszystkim osoby prowadzące aktywy tryb życia bądź często przebywające pod wpływem stresu.

Tiamina pełni również ważną funkcję w działaniu enzymów biorących udział w cyklu Krebsa, zapewniając prawidłowy przebieg metabolizmu i magazynowania energii oraz biosyntezy kwasów nukleinowych. Ponadto, bierze ona udział w wychwycie neuroprzekaźników takich jak serotonina czy GABA.

Witamina B1 chroni także wątrobę przed szkodliwym działaniem alkoholu, neutralizując skutki powstałego wskutek jego spożycia aldehydu octowego. Wykazuje ona również działanie przeciwbólowe oraz wspomaga gojenie się ran.

Jej niedobór skutkować może pogorszonym samopoczuciem, problemami z koncentracją, zmęczeniem czy zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi. Długotrwałe braki witaminy B1 prowadzą do m.in. niebezpiecznej choroby beri-beri, nieprawidłowości w układzie sercowo-naczyniowym czy procesów neurodegeneracyjnych.

Witamina B2 – inaczej ryboflawina - to rozpuszczalna w wodzie witamina pełniąca rolę prekursora dla koenzymów FNM i FAD oraz uczestnicząca w wielu kluczowych dla organizmu reakcjach – procesach utleniania i redukcji, metabolizmie białka, węglowodanów i tłuszczy czy wytwarzaniu energii w łańcuchu oddechowym. Pośrednio bierze udział także w przemianach retinolu do kwasu retinowego i witaminy B6 oraz B9 do ich aktywnych form. Wraz z witaminą A uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych oraz odgrywa ważną rolę w działaniu narządu wzroku.

Witamina B2 jest także niezbędna w procesie wzrostu organizmu, produkcji czerwonych krwinek oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Przyczyniając się do obniżenia poziomu homocysteiny, korzystnie wpływa także na układ sercowo-naczyniowy zmniejszając ryzyko wystąpienia zmian miażdżycowych, zawału serca czy udaru mózgu.

Na jej niedobór narażone są osoby w okresie dojrzewania, ciąży, poddane ekspozycji na stres oraz aktywne fizycznie. Braki witaminy B2 spowodować może także źle zbilansowana i uboga w nabiał dieta oraz nadmierne spożywanie alkoholu i papierosów. Niedobór ryboflawiny objawia się m.in. zapaleniami błony śluzowej jamy ustnej i języka, pękaniem warg, zmianami łojotokowymi twarzy czy zaburzeniami w funkcjonowaniu układu nerwowego.

Witamina B3 - pod tą nazwą kryją się tak naprawdę dwa związki – kwas nikotynowy (niacyna) oraz jego amid (nikotynamid/niacynamid). Witamina ta jako jedyna z grupy B może zostać wyprodukowana przez organizm, jednakże w ilościach niewystarczających do pełnego pokrycia jego zapotrzebowania. Jest ona jedną z najważniejszych substancji, dzięki którym dochodzi do powstania energii na poziomie komórkowym. Ponadto, bierze udział we wszystkich procesach metabolicznych prowadzących do uwalniania energii.

Poprzez uczestnictwo w katabolizmie tłuszczów w tkance tłuszczowej, witamina B3 przejawia także zdolność do regulacji poziomu cholesterolu w organizmie – obniża poziom „złego” LDL i stymuluje produkcję „dobrego” HDL. Dzięki temu, wpływa pozytywnie na zdrowie i funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, ograniczając ryzyko wystąpienia chorób serca, zawałów czy miażdżycy.

Niacyna zapewnia także prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, pozytywnie wpływając na samopoczucie psychiczne. Jest także niezbędna w procesie syntezy hormonów płciowych, kortyzonu i insuliny. Witamina B3 przejawia również pozytywne działanie na zdrowie skóry (działa fotoochronnie, zmniejsza produkcję łoju czy stymuluje powstawanie lipidów tworzących naskórek). Witamina B3 jest też niezastąpionym wsparciem w procesie detoksykacji organizmu.

Jej niedobory objawiają się m.in. zmniejszoną tolerancją na zimno, przewlekłym uczuciem zmęczenia i niepokoju, problemami z pamięcią i koncentracją czy pogorszeniem kondycji skóry. Braki w witaminie B3 zazwyczaj spowodowane są nieodpowiednią dietą, nadmiernym spożyciem alkoholu i przewlekłymi zespołami złego wchłaniania. Należy także zwrócić uwagę na fakt, że stosowanie diety bogatej w węglowodany znacząco zwiększy zapotrzebowanie organizmu na niacynę.

Witamina B5 - jest amidem kwasu pantotenowego (stąd zamienna nazwa – kwas pantotenowy) i beta-alaniny wchodzącym w skład kompleksu witamin z grupy B, o korzystnym wpływie m.in. na rozwój ośrodkowego układu nerwowego. Jest także budulcem komórek, zapobiega zmęczeniu i nadmiernemu stresowi oraz wspomaga gojenie się ran. Oprócz tego, kwas pantotenowy warunkuje prawidłowy metabolizm białek, węglowodanów i tłuszczów, bierze udział w syntezie acetylocholiny i jest prekursorem cholesterolu – a tym samym hormonów steroidowych.

Do skutków niedoboru tej witaminy zalicza się przede wszystkim problemy z koncentracją i nauką, nadmierną drażliwość, drętwienie i mrowienie kończyn, utrata apetytu czy problemy z krzepliwością krwi. Na zbyt małą ilość kwasu pantotenowego narażone są osoby stosujące diety wegańskie, gdyż większość jego źródeł jest pochodzenia zwierzęcego.

Witamina B6nazywana inaczej aderminą - to połączenie trzech związków tworzących tzw. triadę pirydoksynową – pirydoksyny, pirydoksalu i pirydoksaminy podlegających wzajemnych przemianom i oddziałującym w praktycznie ten sam sposób. Witamina B6 pełni w organizmie ponad 100 funkcji, co plasuje ją na pierwszym pod tym względem miejscu w ustroju. Odpowiada nie tylko za zdrowie fizyczne, ale także za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Witamina B6 bierze kluczowy udział w mechanizmie usuwania homocysteiny – niebezpiecznego białka odpadowego, pojawiającego się w organizmie wskutek procesu metylacji. Zaburzenie tej czynności, spowodowane niedoborem aderminy, znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób wieńcowych. Zatem odpowiednia suplementacja i niwelowanie jej braków pozytywnie wpływa na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Ponadto, adermina podnosi aktywność limfocytów B i T w układzie odpornościowym, bierze udział w tworzeniu przeciwciał przez co aktywnie wspiera układ immunologiczny. Oprócz tego, witamina B6 pozytywnie wpływa na działanie układu nerwowego poprzez stymulację komórek nerwowych do efektywnego wykorzystywania glukozy oraz udział w produkcji neuroprzekaźników (dopaminy, serotoniny i noradrenaliny). Wykazuje także działanie hamujące przedwczesne starzenie się komórek nerwowych, przez co zmniejsza ryzyko występowania problemów z koncentracją i pamięcią. Jest pomocna w przy wchłanianiu magnezu i witaminy B12. Oprócz wyżej wymienionych funkcji, Witamina B6 jest także kluczowym elementem niezbędnym do utrzymania równowagi hormonalnej w organizmie.

Do przyczyn niedoborów witaminy B6 zalicza się głównie duży wysiłek fizyczny i umysłowy oraz stosowanie doustnej antykoncepcji hormonalnej. Warto pamiętać, że zapotrzebowanie na aderminę rośnie w przypadku stosowania diet wysokobiałkowych.

Biotyna - zwana także witaminą H (od niemieckiego „Haut” – skóra) - ma niezwykle pozytywny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Bierze ona także udział w szeregu procesów energetycznych zachodzących w organizmie, odżywia układ nerwowy oraz dba o prawidłową krzepliwość krwi.

Zbawienne działanie na zdrowie skóry, włosów i paznokci, witamina B7 zawdzięcza zawartości atomu siarki, dostarczając ją do organizmu i ułatwiając jej transport do najbardziej potrzebujących komórek składających się na trzy wyżej wymienione elementy ciała. Suplementacja biotyną nie tylko ogranicza złuszczanie się skóry, ale także korzystnie wpływa na grubość paznokci i zwiększenie odporności włosów na czynniki mechaniczne.

Witamina B7 stanowi także koenzym enzymów odpowiedzialnych za przenoszenie grup karboksylowych na związki organiczne – karboksylaz. Oznacza to, że biotyna bierze aktywny udział w szeregu procesów energetycznych – głównie w przemianach węglowodanów i tłuszczy. Związana z tym jest także jej niezwykle silna zdolność do regulowania poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi. Będąc w temacie krwi, nie sposób nie wspomnieć także o tym, że witamina B7 odpowiedzialna jest za syntezę protrombiny (tzw. II czynnika krzepnięcia), która jest niezbędna w procesie tworzenia skrzepu.

Niedobory witaminy B7 objawiają się m.in. złą kondycją skóry (stany zapalne), włosów (łysienie, siwienie) i paznokci (łamliwość, rozdwajanie), podwyższonym poziomem cholesterolu. Ich przyczyną może być stosowanie diety ubogiej w nabiał i produkty pełnoziarniste.

Witamina B9 znana także pod nazwą folacyna, kwas foliowy, kwas listny, witamina M lub B11 – jej główne zastosowanie to suplementacja w/lub przed okresem ciąży – jej niedobór powoduje bowiem ryzyko wystąpienia wady cewy nerwowej płodu, co może doprowadzić do poważnych zaburzeń w jego rozwoju. Jednakże należy pamiętać, że witamina B9 ma także szereg innych właściwości. Wymienić tutaj należy przede wszystkim udział (wraz z witaminą B12) w procesie tworzenia erytrocytów oraz katalizie procesów krwiotwórczych. Współdziałając z witaminą B12 oraz B6, pomaga niwelować nadmierny poziom homocysteiny w organizmie, dzięki czemu wpływa pozytywie na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Oprócz tego, kwas foliowy ma korzystne działanie na umysł; poprawia pamięć i koncentrację.

Witamina B9 uczestniczy także w procesie tworzenia soku żołądkowego, usprawnia funkcjonowanie jelit, wątroby i żołądka oraz chroni organizm przed nowotworami – w szczególności rakiem macicy.

Na niedobór witaminy B9 narażone są przede wszystkim osoby spożywające nadmierne ilości alkoholu, cierpiące na zaburzenia trawienia lub niedokrwistość oraz stosujące dietę ubogą w zielone warzywa. Suplementacja kwasem foliowym szczególnie zalecana jest także osobom starszym i cierpiącym na zbyt duży poziom homocysteiny. Na jej przyswajalność korzystnie wpływają pozostałe witaminy z grupy B oraz witamina C.

Witamina B12 – zwana również „czerwoną witaminą” - podobnie jak inne witaminy z grupy B korzystnie wpływa na układ nerwowy, krwionośny i bierze aktywny udział w procesach metabolicznych. Partycypuje ona w procesie tworzenia krwi, reguluje poziom homocysteiny, oddziałuje pozytywnie na układ nerwowy i wspiera prawidłowy metabolizm energetyczny.

Potoczna nazywa „czerwona witamina” pochodzi głównie od działania witaminy B12 na układ krwionośny - stymuluje ona produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny, zmniejszając ryzyko wystąpienia anemii i niedokrwistości złośliwej. Ma także pozytywny wpływ na niwelowanie uczucia zmęczenia i osłabienia; chroni ścianki naczyń krwionośnych przed uszkodzeniami i osadzaniem się cholesterolu.

Witamina B12, wraz z B6 oraz B9 bierze czynny udział w konwersji homocysteiny do metioniny – jednym z ważniejszych procesów metylacyjnych. Tym samym, podobnie jak inne witaminy z tej grupy, minimalizuje potencjał wystąpienia chorób takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu.

Wpływ kobalaminy na układ nerwowy polega na jej obecności w komórkach mózgowych, od której uzależnione jest wytwarzanie fosfolipidów warunkujących prawidłowe przewodzenie nerwowe. Uczestniczy ona także w syntezie neuroprzekaźników odpowiadających za dobrą pamięć i prawidłowe funkcje kognitywne.

Witamina B12 jest również niezbędna dla prawidłowego procesu przemiany materii – białek, tłuszczy i węglowodanów. Ponadto, uczestniczy w produkcji energii w mitochondriach oraz przyczynia się do poprawy ogólnej witalności organizmu.

Na jej niedobór cierpią głównie wegetarianie i weganie, gdyż do jej głównych źródeł zaliczają się produkty pochodzenia zwierzęcego oraz osoby starsze, u których wraz z wiekiem pogarsza się wchłanialność składników odżywczych z pożywienia.

Wsparcie substancji pomocniczych
Aby w pełni wykorzystać potencjał zawartych w suplemencie Liposomal Methyl B-Complex składników oraz zapewnić jego maksymalnie kompleksowe działanie, producent uzupełnił skład o trzy substancje pomocnicze – betainę, ekstrakt z ostropestu plamistego oraz fosfatydylocholinę.

Betaina (Trimetyloglicyna) jest metylową pochodną glicyny, która bierze udział w regulowaniu poziomu homocysteiny w organizmie. Wraz z witaminami B12, B6 i B9 stanowi skuteczne wsparcie procesów metylacji i usuwania toksyn z ustroju.

Wyciąg z ostropestu plamistego (Silybum marianum) to naturalne źródło sylimaryny – silnego przeciwutleniacza wspomagającego regenerację komórek wątroby po uszkodzeniach, nasilającego produkcję glutationu w organizmie oraz pozytywnie wpływającego na profil lipidowy. Wykazuje także działanie przeciwzapalne i działa wspomagająco w leczeniu zatruć pokarmowych.

Fosfatydylocholina w organizmie wykorzystywana jest do produkcji acetylocholiny – jednego z głównych neuroprzekaźników, dzięki czemu wykazuje pozytywne działanie na sprawność funkcjonowania układu nerwowego. Jest ona także zasadniczym elementem strukturalnym mózgu i tkanki nerwowej. Ma też korzystny wpływ na profil lipidowy, przejawia właściwości zmniejszające objawy zapalenia wątroby i choroby pęcherzyka żółciowego.

Podsumowując, Liposomal Methyl B-Complex to prawdziwie kompleksowy suplement o zdecydowanie prozdrowotnym działaniu. Kierowany jest on do wszystkich osób aktywnych fizycznie oraz tych, których tryb życia może powodować niedobory kluczowych dla zdrowia i funkcjonowania organizmu witamin z grupy B. Preparat usprawnia także procesy metylacji, których zaburzenia dotykają coraz to większej liczby populacji niosąc za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Jego liposomalna postać gwarantuje najlepszą możliwą biodostępność i efektywność działania zawartych w nim składników.

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Liposomal Methyl B-Complex Liposomal Methyl B-Complex 50 ml
Quicksilver
159,00 zł

Liposomal Methyl B-Complex 50 ml

ilość: 50 ml
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
mała ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2020-12
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
159,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 155,82 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Liposomalna formuła zapewnia najwyższą biodostępność (!)
  • Skład uzupełniony TMG i fosfatydylocholiną
  • Bioaktywne formy witamin z grupy B
  • Poprawa samopoczucia i witalności
  • Obniżenie poziomu homocysteiny
  • Zawiera ekstrakt z ostropestu
  • Wsparcie procesów metylacji

Liposomal Methyl B-Complex od firmy Quicksilver Scientific to unikalny suplement diety zawierający kompleks witamin z grupy B wsparty substancjami pomocniczymi, którego głównym celem jest uzupełnienie niedoborów witamin z grupy B, wpieranie procesu metylacji i detoksykacji zachodzących w organizmie. Dokładnie przemyślany skład oraz liposomalna postać gwarantuje najlepszą możliwą przyswajalność i minimalizuje możliwość wystąpienia jakichkolwiek problemów gastrycznych podczas stosowania.

Suplement znakomicie uzupełnia niedobory witamin i związków (m.in. B12, B6, kwas foliowy) mogących bezpośrednio wpływać na zaburzenia metylacji w organizmie – przypadłość dotykającą coraz większą liczbę populacji i często związaną z niebezpiecznymi powikłaniami – m. in. formowaniem się komórek nowotworowych, zaburzeniami układu nerwowego czy chorobami układu krążenia.

Metylacja
Mechanizm metylacji to szereg bezustannie zachodzących w organizmie procesów odgrywających znaczącą rolę w wielu przemianach biochemicznych warunkujących jego ogólne zdrowie i kondycję. Proces ten, zachodzący miliardy razy na sekundę, jest kluczową dla życia modyfikacją biochemiczną, mającą wpływ na działanie całego ustroju. Polega on na przekazywaniu grupy metylowej (-CH3) pomiędzy molekułami, która po przyłączeniu do danego enzymu aktywizuje się i zaczyna pełnić zadaną funkcję.

Metylacja jest kluczowym procesem m. in. dla detoksykacji organizmu, wzrostu, regeneracji, tworzenia komórek odpornościowych, syntezy DNA i RNA, produkcji energii, metabolizowania homocysteiny czy budowy ścian komórkowych. Odpowiada ona także za proces regulacji ekspansji wadliwych genów (co zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu), metabolizm aminokwasów oraz prawidłowość przebiegu cyklu Krebsa, w efekcie którego w organizmie powstaje energia (ATP).

Przyczyny zaburzeń metylacji
Metylacja jest zatem procesem, o którego prawidłowość zadbać powinna każda osoba świadomie podchodząca do kwestii zdrowia. Jej zaburzenia często powodowane są niedoborami witamin oraz związków występujących w organizmie – takich jak witamina B12, B6 czy kwas foliowy. Oprócz tego, ponad 40% populacji cierpi na mutację genu MTHFR (reduktazy metylenotetrahydrafolianowej), co niesie za sobą poważne konsekwencje zdrowotne.

Mutacja obecnego we wszystkich tkankach organizmu genu MTHFR prowadzi do upośledzenia produkcji naturalnego enzymu MTHFR biorącego udział w syntezie DNA. Wpływa on także na regulację innych genów, jest niezbędny do przetwarzania aminokwasów oraz reakcji z kwasem foliowym. Organizm osoby z zaburzeniami MTHFR nie detoksykuje się w sposób prawidłowy, przez co narażona jest ona na większe ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych czy zbyt duże stężenie homocysteiny, co skutkować może poważnymi chorobami sercowo-naczyniowymi. Są to najpoważniejsze, aczkolwiek nie jedyne z szerokiego wachlarza niekorzystnych konsekwencji, skutki zaburzeń procesu metylacji.

Leczenie zaburzeń metylacji
U osób z upośledzonym procesem przemian biochemicznych, zaleca się przede wszystkim zastosowanie diety bogatej w składniki, których niedobory mogą powodować jego zaburzenia. Często jednak, ilość oraz formy witamin i substancji dostarczanych z pożywienia mogą okazać się niewystarczające. Z pomocą przychodzi zaawansowana suplementacja, dzięki której mamy możliwość pełnego uzupełnienia brakujących mikroelementów i efektywnego wsparcia organizmu w walce z zaburzeniami metylacji.

Do głównych składników mających pozytywny wpływ na ten proces zalicza się witaminę B12, B6 oraz B9 (kwas foliowy). Ponadto, w suplemencie Liposomal Methyl B-Complex zostały zastosowane witaminy w najbardziej efektywnych odmianach, a ich przyswajalność gwarantuje zaawansowany sposób przetworzenia.

Quicksilver Scientific postawiło na produkcję kompleksu witamin z grupy B w postaci liposomalnej. Cząsteczki mikroelementów otoczone są fosfolipidami identycznymi z tymi, z których zbudowane są ściany komórkowe. Dzięki takiemu rozwiązaniu, witaminy zawarte w preparacie bezproblemowo przedostają się przez układ trawienny, omijając większość naturalnych barier absorpcyjnych organizmu i trafiając prosto do krwiobiegu w nienaruszonej postaci i pełnej dawce. Można zatem stwierdzić, że forma liposomalna umożliwia „przemycenie” witamin z grupy B przez ściany układu pokarmowego, co znacząco zwiększa ich biodostępność.

B-kompleks wsparty substancjami pomocniczymi
W składzie suplementu firmy Quicksilver Scientific znajdują się witaminy z grupy B: B1 (chlorowodorek tiaminy), B2 (fosforan 5’-ryboflawiny), B3 (niacyna oraz niacynamid), B5 (D-pantotenian wapnia), B6 (5-fosforan pirydoksalu), B7 (biotyna), B9 (kwas folinowy) oraz B12 (metylokobalamina). Ponadto, skład suplementu wzbogacony został o substancje pomocnicze – betainę bezwodną (trimetyloglicynę), ekstrakt z ostropestu plamistego i fosfatydylocholinę.

Witamina B1jest witaminą, której organizm nie potrafi zsyntetyzować samodzielnie i musi być dostarczana z pożywienia. Do jej głównych cech zaliczą się pozytywny wpływ na sprawność umysłowo-nerwową (zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu), serce i układ mięśniowy. Oprócz tego aktywnie uczestniczy w metabolizowaniu węglowodanów i tłuszczów. Na jej niedobory narażone są przede wszystkim osoby prowadzące aktywy tryb życia bądź często przebywające pod wpływem stresu.

Tiamina pełni również ważną funkcję w działaniu enzymów biorących udział w cyklu Krebsa, zapewniając prawidłowy przebieg metabolizmu i magazynowania energii oraz biosyntezy kwasów nukleinowych. Ponadto, bierze ona udział w wychwycie neuroprzekaźników takich jak serotonina czy GABA.

Witamina B1 chroni także wątrobę przed szkodliwym działaniem alkoholu, neutralizując skutki powstałego wskutek jego spożycia aldehydu octowego. Wykazuje ona również działanie przeciwbólowe oraz wspomaga gojenie się ran.

Jej niedobór skutkować może pogorszonym samopoczuciem, problemami z koncentracją, zmęczeniem czy zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi. Długotrwałe braki witaminy B1 prowadzą do m.in. niebezpiecznej choroby beri-beri, nieprawidłowości w układzie sercowo-naczyniowym czy procesów neurodegeneracyjnych.

Witamina B2 – inaczej ryboflawina - to rozpuszczalna w wodzie witamina pełniąca rolę prekursora dla koenzymów FNM i FAD oraz uczestnicząca w wielu kluczowych dla organizmu reakcjach – procesach utleniania i redukcji, metabolizmie białka, węglowodanów i tłuszczy czy wytwarzaniu energii w łańcuchu oddechowym. Pośrednio bierze udział także w przemianach retinolu do kwasu retinowego i witaminy B6 oraz B9 do ich aktywnych form. Wraz z witaminą A uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych oraz odgrywa ważną rolę w działaniu narządu wzroku.

Witamina B2 jest także niezbędna w procesie wzrostu organizmu, produkcji czerwonych krwinek oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Przyczyniając się do obniżenia poziomu homocysteiny, korzystnie wpływa także na układ sercowo-naczyniowy zmniejszając ryzyko wystąpienia zmian miażdżycowych, zawału serca czy udaru mózgu.

Na jej niedobór narażone są osoby w okresie dojrzewania, ciąży, poddane ekspozycji na stres oraz aktywne fizycznie. Braki witaminy B2 spowodować może także źle zbilansowana i uboga w nabiał dieta oraz nadmierne spożywanie alkoholu i papierosów. Niedobór ryboflawiny objawia się m.in. zapaleniami błony śluzowej jamy ustnej i języka, pękaniem warg, zmianami łojotokowymi twarzy czy zaburzeniami w funkcjonowaniu układu nerwowego.

Witamina B3 - pod tą nazwą kryją się tak naprawdę dwa związki – kwas nikotynowy (niacyna) oraz jego amid (nikotynamid/niacynamid). Witamina ta jako jedyna z grupy B może zostać wyprodukowana przez organizm, jednakże w ilościach niewystarczających do pełnego pokrycia jego zapotrzebowania. Jest ona jedną z najważniejszych substancji, dzięki którym dochodzi do powstania energii na poziomie komórkowym. Ponadto, bierze udział we wszystkich procesach metabolicznych prowadzących do uwalniania energii.

Poprzez uczestnictwo w katabolizmie tłuszczów w tkance tłuszczowej, witamina B3 przejawia także zdolność do regulacji poziomu cholesterolu w organizmie – obniża poziom „złego” LDL i stymuluje produkcję „dobrego” HDL. Dzięki temu, wpływa pozytywnie na zdrowie i funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, ograniczając ryzyko wystąpienia chorób serca, zawałów czy miażdżycy.

Niacyna zapewnia także prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, pozytywnie wpływając na samopoczucie psychiczne. Jest także niezbędna w procesie syntezy hormonów płciowych, kortyzonu i insuliny. Witamina B3 przejawia również pozytywne działanie na zdrowie skóry (działa fotoochronnie, zmniejsza produkcję łoju czy stymuluje powstawanie lipidów tworzących naskórek). Witamina B3 jest też niezastąpionym wsparciem w procesie detoksykacji organizmu.

Jej niedobory objawiają się m.in. zmniejszoną tolerancją na zimno, przewlekłym uczuciem zmęczenia i niepokoju, problemami z pamięcią i koncentracją czy pogorszeniem kondycji skóry. Braki w witaminie B3 zazwyczaj spowodowane są nieodpowiednią dietą, nadmiernym spożyciem alkoholu i przewlekłymi zespołami złego wchłaniania. Należy także zwrócić uwagę na fakt, że stosowanie diety bogatej w węglowodany znacząco zwiększy zapotrzebowanie organizmu na niacynę.

Witamina B5 - jest amidem kwasu pantotenowego (stąd zamienna nazwa – kwas pantotenowy) i beta-alaniny wchodzącym w skład kompleksu witamin z grupy B, o korzystnym wpływie m.in. na rozwój ośrodkowego układu nerwowego. Jest także budulcem komórek, zapobiega zmęczeniu i nadmiernemu stresowi oraz wspomaga gojenie się ran. Oprócz tego, kwas pantotenowy warunkuje prawidłowy metabolizm białek, węglowodanów i tłuszczów, bierze udział w syntezie acetylocholiny i jest prekursorem cholesterolu – a tym samym hormonów steroidowych.

Do skutków niedoboru tej witaminy zalicza się przede wszystkim problemy z koncentracją i nauką, nadmierną drażliwość, drętwienie i mrowienie kończyn, utrata apetytu czy problemy z krzepliwością krwi. Na zbyt małą ilość kwasu pantotenowego narażone są osoby stosujące diety wegańskie, gdyż większość jego źródeł jest pochodzenia zwierzęcego.

Witamina B6nazywana inaczej aderminą - to połączenie trzech związków tworzących tzw. triadę pirydoksynową – pirydoksyny, pirydoksalu i pirydoksaminy podlegających wzajemnych przemianom i oddziałującym w praktycznie ten sam sposób. Witamina B6 pełni w organizmie ponad 100 funkcji, co plasuje ją na pierwszym pod tym względem miejscu w ustroju. Odpowiada nie tylko za zdrowie fizyczne, ale także za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Witamina B6 bierze kluczowy udział w mechanizmie usuwania homocysteiny – niebezpiecznego białka odpadowego, pojawiającego się w organizmie wskutek procesu metylacji. Zaburzenie tej czynności, spowodowane niedoborem aderminy, znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób wieńcowych. Zatem odpowiednia suplementacja i niwelowanie jej braków pozytywnie wpływa na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Ponadto, adermina podnosi aktywność limfocytów B i T w układzie odpornościowym, bierze udział w tworzeniu przeciwciał przez co aktywnie wspiera układ immunologiczny. Oprócz tego, witamina B6 pozytywnie wpływa na działanie układu nerwowego poprzez stymulację komórek nerwowych do efektywnego wykorzystywania glukozy oraz udział w produkcji neuroprzekaźników (dopaminy, serotoniny i noradrenaliny). Wykazuje także działanie hamujące przedwczesne starzenie się komórek nerwowych, przez co zmniejsza ryzyko występowania problemów z koncentracją i pamięcią. Jest pomocna w przy wchłanianiu magnezu i witaminy B12. Oprócz wyżej wymienionych funkcji, Witamina B6 jest także kluczowym elementem niezbędnym do utrzymania równowagi hormonalnej w organizmie.

Do przyczyn niedoborów witaminy B6 zalicza się głównie duży wysiłek fizyczny i umysłowy oraz stosowanie doustnej antykoncepcji hormonalnej. Warto pamiętać, że zapotrzebowanie na aderminę rośnie w przypadku stosowania diet wysokobiałkowych.

Biotyna - zwana także witaminą H (od niemieckiego „Haut” – skóra) - ma niezwykle pozytywny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Bierze ona także udział w szeregu procesów energetycznych zachodzących w organizmie, odżywia układ nerwowy oraz dba o prawidłową krzepliwość krwi.

Zbawienne działanie na zdrowie skóry, włosów i paznokci, witamina B7 zawdzięcza zawartości atomu siarki, dostarczając ją do organizmu i ułatwiając jej transport do najbardziej potrzebujących komórek składających się na trzy wyżej wymienione elementy ciała. Suplementacja biotyną nie tylko ogranicza złuszczanie się skóry, ale także korzystnie wpływa na grubość paznokci i zwiększenie odporności włosów na czynniki mechaniczne.

Witamina B7 stanowi także koenzym enzymów odpowiedzialnych za przenoszenie grup karboksylowych na związki organiczne – karboksylaz. Oznacza to, że biotyna bierze aktywny udział w szeregu procesów energetycznych – głównie w przemianach węglowodanów i tłuszczy. Związana z tym jest także jej niezwykle silna zdolność do regulowania poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi. Będąc w temacie krwi, nie sposób nie wspomnieć także o tym, że witamina B7 odpowiedzialna jest za syntezę protrombiny (tzw. II czynnika krzepnięcia), która jest niezbędna w procesie tworzenia skrzepu.

Niedobory witaminy B7 objawiają się m.in. złą kondycją skóry (stany zapalne), włosów (łysienie, siwienie) i paznokci (łamliwość, rozdwajanie), podwyższonym poziomem cholesterolu. Ich przyczyną może być stosowanie diety ubogiej w nabiał i produkty pełnoziarniste.

Witamina B9 znana także pod nazwą folacyna, kwas foliowy, kwas listny, witamina M lub B11 – jej główne zastosowanie to suplementacja w/lub przed okresem ciąży – jej niedobór powoduje bowiem ryzyko wystąpienia wady cewy nerwowej płodu, co może doprowadzić do poważnych zaburzeń w jego rozwoju. Jednakże należy pamiętać, że witamina B9 ma także szereg innych właściwości. Wymienić tutaj należy przede wszystkim udział (wraz z witaminą B12) w procesie tworzenia erytrocytów oraz katalizie procesów krwiotwórczych. Współdziałając z witaminą B12 oraz B6, pomaga niwelować nadmierny poziom homocysteiny w organizmie, dzięki czemu wpływa pozytywie na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Oprócz tego, kwas foliowy ma korzystne działanie na umysł; poprawia pamięć i koncentrację.

Witamina B9 uczestniczy także w procesie tworzenia soku żołądkowego, usprawnia funkcjonowanie jelit, wątroby i żołądka oraz chroni organizm przed nowotworami – w szczególności rakiem macicy.

Na niedobór witaminy B9 narażone są przede wszystkim osoby spożywające nadmierne ilości alkoholu, cierpiące na zaburzenia trawienia lub niedokrwistość oraz stosujące dietę ubogą w zielone warzywa. Suplementacja kwasem foliowym szczególnie zalecana jest także osobom starszym i cierpiącym na zbyt duży poziom homocysteiny. Na jej przyswajalność korzystnie wpływają pozostałe witaminy z grupy B oraz witamina C.

Witamina B12 – zwana również „czerwoną witaminą” - podobnie jak inne witaminy z grupy B korzystnie wpływa na układ nerwowy, krwionośny i bierze aktywny udział w procesach metabolicznych. Partycypuje ona w procesie tworzenia krwi, reguluje poziom homocysteiny, oddziałuje pozytywnie na układ nerwowy i wspiera prawidłowy metabolizm energetyczny.

Potoczna nazywa „czerwona witamina” pochodzi głównie od działania witaminy B12 na układ krwionośny - stymuluje ona produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny, zmniejszając ryzyko wystąpienia anemii i niedokrwistości złośliwej. Ma także pozytywny wpływ na niwelowanie uczucia zmęczenia i osłabienia; chroni ścianki naczyń krwionośnych przed uszkodzeniami i osadzaniem się cholesterolu.

Witamina B12, wraz z B6 oraz B9 bierze czynny udział w konwersji homocysteiny do metioniny – jednym z ważniejszych procesów metylacyjnych. Tym samym, podobnie jak inne witaminy z tej grupy, minimalizuje potencjał wystąpienia chorób takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu.

Wpływ kobalaminy na układ nerwowy polega na jej obecności w komórkach mózgowych, od której uzależnione jest wytwarzanie fosfolipidów warunkujących prawidłowe przewodzenie nerwowe. Uczestniczy ona także w syntezie neuroprzekaźników odpowiadających za dobrą pamięć i prawidłowe funkcje kognitywne.

Witamina B12 jest również niezbędna dla prawidłowego procesu przemiany materii – białek, tłuszczy i węglowodanów. Ponadto, uczestniczy w produkcji energii w mitochondriach oraz przyczynia się do poprawy ogólnej witalności organizmu.

Na jej niedobór cierpią głównie wegetarianie i weganie, gdyż do jej głównych źródeł zaliczają się produkty pochodzenia zwierzęcego oraz osoby starsze, u których wraz z wiekiem pogarsza się wchłanialność składników odżywczych z pożywienia.

Wsparcie substancji pomocniczych
Aby w pełni wykorzystać potencjał zawartych w suplemencie Liposomal Methyl B-Complex składników oraz zapewnić jego maksymalnie kompleksowe działanie, producent uzupełnił skład o trzy substancje pomocnicze – betainę, ekstrakt z ostropestu plamistego oraz fosfatydylocholinę.

Betaina (Trimetyloglicyna) jest metylową pochodną glicyny, która bierze udział w regulowaniu poziomu homocysteiny w organizmie. Wraz z witaminami B12, B6 i B9 stanowi skuteczne wsparcie procesów metylacji i usuwania toksyn z ustroju.

Wyciąg z ostropestu plamistego (Silybum marianum) to naturalne źródło sylimaryny – silnego przeciwutleniacza wspomagającego regenerację komórek wątroby po uszkodzeniach, nasilającego produkcję glutationu w organizmie oraz pozytywnie wpływającego na profil lipidowy. Wykazuje także działanie przeciwzapalne i działa wspomagająco w leczeniu zatruć pokarmowych.

Fosfatydylocholina w organizmie wykorzystywana jest do produkcji acetylocholiny – jednego z głównych neuroprzekaźników, dzięki czemu wykazuje pozytywne działanie na sprawność funkcjonowania układu nerwowego. Jest ona także zasadniczym elementem strukturalnym mózgu i tkanki nerwowej. Ma też korzystny wpływ na profil lipidowy, przejawia właściwości zmniejszające objawy zapalenia wątroby i choroby pęcherzyka żółciowego.

Podsumowując, Liposomal Methyl B-Complex to prawdziwie kompleksowy suplement o zdecydowanie prozdrowotnym działaniu. Kierowany jest on do wszystkich osób aktywnych fizycznie oraz tych, których tryb życia może powodować niedobory kluczowych dla zdrowia i funkcjonowania organizmu witamin z grupy B. Preparat usprawnia także procesy metylacji, których zaburzenia dotykają coraz to większej liczby populacji niosąc za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Jego liposomalna postać gwarantuje najlepszą możliwą biodostępność i efektywność działania zawartych w nim składników.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 50 mlPorcja jednorazowa: 1 ml (2 pompki)Ilość porcji w opakowaniu: 50
w 1 porcji (1 ml - 2 pompki)zawartość%ZDS
Tiamina (Witamina B1) (jako chlorowodorek tiaminy)12.5 mg833%
Niacyna (Witamina B3) (jako niacyna i niacynamid)10 mg50%
Ryboflawina (Witamina B2) (jako 5’-fosforan ryboflawiny)6,75 mg-
Witamina B6 (jako chlorowodorek pirydoksyny)6,75 mg338%
Witamina B9 (Folian) (jako kwas folinowy)500 mcg125%
Witamina B12 (metylokobalamina)500 mcg8333%
Witamina B7 Biotyna500 mcg166%
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) (jako pantotenian wapnia)25 mg250%
Betaina bezwodna (TMG) (N,N,N-Trimetyloglicyna)20 mg-
Ostropest plamisty (Milk Thistle) ekstrakt50 mg-
Fosfatydylocholina (z oczyszczonej lecytyny słonecznikowej)68 mg-

Pozostałe składniki


Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Now Foods
99,00 zł

50 miliardów bakterii w w jednej porcji; 10 różnych szczepów probiotycznych; Maksymalna efektywność.

Kupuję
Jarrow Formulas
199,00 zł

Suplement wzmacnia odporność i reguluje pracę jelit. Zapobiega biegunkom.

Kupuję
Doctor's Best
53,00 zł

Najbardziej bioaktywna postać kwasu foliowego w postaci soli glukozaminowej kwasu 5-MTHF.

Kupuję
Aliness
39,90 zł

Jeden zdefiniowany szczep bakterii probiotycznych. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy, zapobiega biegunkom.

Kupuję
Source Naturals
109,00 zł 89,00 zł
(1)

Wzmacnia ochronę włókien kolagenowych skóry, eliminuje wolne rodniki i działa przeciwzapalnie.

Kupuję
Jarrow Formulas
69,00 zł

Preparat probiotyczny dla noworodków i niemowląt. Promuje zdrowie jelit oraz wspiera układ odpornościowy.

Kupuję

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Chlorowodorek tiaminy

Informacja

Chlorowodorek tiaminy – wysoko biodostępna postać tiaminy, zwanej również witaminą B1. Ze względu na istotną rolę, jaką odgrywa w metabolizmie węglowodanów, jej zwiększona podaż wskazana jest dla osób notujących zbyt wysokie stężenia cukru we krwi. Ułatwia ich przetwarzanie w organizmie oraz wspomaga działania mające na celu przywrócenie optymalnego poziomu glikemii. Istotną rolę w metabolizmie składników odżywczych odgrywa także jako integralny składnik koenzymu karboksylazy – pirofosforanu tiaminy.

Niektóre źródła wskazują, że efektywność tiaminy wobec zdrowia układu sercowo-naczyniowego poza wspieraniem obniżania poziomu glukozy we krwi wyraża się również poprzez optymalizację ciśnienia tętniczego. Choć ten aspekt efektywności witaminy B1 wymaga kolejnych badań, to jest kolejnym argumentem wskazującym na szczególną potrzebę dbania o odpowiednią podaż tiaminy przez osób z grupy ryzyka chorób układu krwionośnego.

Wśród osób szczególnie narażonych na niedobory witaminy B1 podaje się również osoby walczące z nadwagą oraz często spożywające alkohol.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Kwas folinowy

Informacja

Kwas folinowy - 5-formylotetrahydrofolian, aktywna biologicznie forma kwasu foliowego. Jego suplementacja polecana jest szczególnie osobom z dysfunkcjami w obrębie procesu metylacji, bowiem jest on kluczowy dla przemiany kwasu foliowego właśnie do aktywnego folianu. Biorąc pod uwagę rosnącą tendencję do zaburzeń w tym obrębie, coraz częściej poleca się foliany jako podstawową, preferowaną formę suplementacji kwasem foliowym.

Suplementacja folianami szczególnie polecana jest kobietom planującym zajście w ciąży oraz już ciężarnym. Kwas foliowy w biologicznie aktywnej podstaci odpowiada bowiem za regulację wykształcania cewy nerwowej u płodu oraz sprzyja jego prawidłowemu rozwojowi.

U dorosłych, foliany sprzyjają optymalnym procesom metylacji. Bierze udział w przekształcaniu homocysteiny w metioninę, przez co wykazuje korzystny wpływ na zdrowie układu sercowo-nacyzniowego. Oddziałuje w ten sposób pozytywnie również na psychikę, bowiem sprawność tego procesu sprzyja powstawaniu S-adenozylo-metioniny o znacznym wpływie na zachowanie prawidłowych stanów emocjonalnych.

Niektóre źródła wskazują też na protekcyjny wpływ spożywania folianów wobec rozwoju chorób nowotworowych. Dane te jednak nie są w pełni jednoznaczne. Obecny stan wiedzy wskazuje, że o ile optymalna podaż folianów faktycznie zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu, o tyle suplementacja jego zbyt wysokimi dawkami może wykazywać efekt odwrotny.

 

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Metylokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik metylokabalamina?

Metylokobalamina to aktywna biologicznie forma witaminy B12. Jest to jedna z dwóch form tej witaminy, które mogą być wykorzystywane jako kofaktory w różnych reakcjach. Od popularnej cyjanokobalaminy różni się obecnością grupy metylowej zamiast cyjanku, dzięki czemu uwalnia organizm od potrzeby neutralizowania tego szkodliwego czynnika.

Grupa metylowa z metylokobalaminy może być transferowana na homocysteinę, dzięki czemu ta wraca do postaci metioniny, by następnie konwertować w SAMe, który jest głównym donorem grup metylowych w naszym organizmie. Te grupy metylowe następnie mogą być użyte w procesie produkcji kreatyny, w metabolizmie neuroprzekaźników oraz w ramach metylacji DNA, dzięki czemu zyskujemy odpowiedni poziom energii, lepsze samopoczucie i ogólnie lepszą kondycję organizmu. B12 jest koenzymem dla trzech grup enzymów: izomeraz, metylotransferaz oraz dehalogenaz.

Poza wpływem na układ nerwowy, podaż witaminy B12 jest także bardzo ważna dla właściwej syntezy czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prewencji anemii.

 

Metylokobalaminę w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Pantotenian wapnia

Informacja

Pantotenian wapnia – sól kwasu pantotenowego i wapnia stosowana w celu uzupełniania podaży pierwszego z nich, należącego do grupy związków noszącej miano witaminy B5. Aktywna jest w wielu procesach biochemicznych w organizmie człowieka stanowiąc niezwykle istotny czynnik pozwalający na zachowanie homeostazy.

Odpowiednia podaż kwasu pantotenowego pozwala na zachowanie sprawnego metabolizmu dostarczanych substancji odżywczych, przez co pozwala na niezaburzone czerpanie z nich energii. Niedobory tego związku objawiać mogą się w chronicznym przemęczeniu i braku sił, szczególnie u osób aktywnych fizycznie.

Ponadto, kwas pantotenowy obecny jest na szlaku syntezy wielu istotnych hormonów, przez co jego odpowiednia podaż zapewnia zachowanie równowagi hormonalnej. Wśród hormonów zależnych od jego spożycia znajduje się testosteron, przez co niedobory kwasu pantotenowego mogą wpływać negatywnie na funkcje płciowe.

Wskazuje się również na kardioprotekcyjny wpływ kwasu pantotenowego. Sprzyja on zachowaniu prawidłowej czynności mięśnia sercowego, a także zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych poprzez zdolność do optymalizacji profilu lipidowego.

Betaina bezwodna (TMG) (N,N,N-Trimetyloglicyna)

Informacja

Betaina (N,N,N-Trimetyloglicyna, TMG) jest  metylową pochodną glicyny biorącą udział w przekształcaniu homocysteiny w metioninę. Jest obecna w pożywieniu roślinnym i wytwarzana przez organizm  w wątrobie lub nerkach. W medycynie stosowana w leczeniu zaburzeń układu pokarmowego i trawiennego oraz w hiperhomocysteinemii. W suplementach diety podnoszących poziom homocysteiny stosowana łącznie z glikocyjaminą, wpływa pośrednio na syntezę endogenną kreatyny. Na rynku suplementów brak monopreparatu zawierającego betainę. Dostępna w stackach kreatynowych i suplementach oczyszczających organizm z toksyn.

Ostropest plamisty (Milk Thistle)

Informacja

Wyciąg z ostropestu plamistego (Silybum marianum) roślina z rodziny astrowatych, której źródłem substancji aktywnych są owoce, dostarczające sylimarynę (silibilina, silydianina, silichrystyna w stosunku 2:1:1), przeciwutleniacza stanowiącego naturalną osłonę komórek wątroby, wpływającego dodatnio na poziom glutationu, o właściwościach przeciwzapalnych (spowalnia uwalnianie prostaglandyn i histaminy). Wpływa na profil lipidowy krwi obniżając poziom cholesterolu LDL. Znajduje zastosowanie w profilaktyce medycznej oraz leczeniu (zatruć pokarmowych, chorób wątroby oraz w przypadku stosowania diety wysokokalorycznej). Dostępny w postaci monopreparatów i preparatów wieloskładnikowych wspomagających pracę układu pokarmowego i wątroby w kategorii „zdrowie”. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: dawki przeliczane na sylimarynę od 200 do 400 mg/24h

Fosfatydylocholina

Informacja

Fosfatydylocholina – grupa fosfolipidów zawierających w swojej cząsteczce cholinę. Może być syntetyzowana endogennie w organizmie człowieka, stanowi budulec błon komórkowych, przez co korzystnie wpływa na ich funkcjonowanie. Ze względu na powszechność występowania w organizmie, suplementacja fosfatydylocholiną wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych.

Fosfolipid ten wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie tkanek wątrobowych. Działa hepatoprotekcyjnie, zmniejszając rozmiar szkód generowanych przez czynniki działające toksycznie wobec tego narządu, a także wspiera terapię jej zaburzeń. Redukuje stres oksydacyjny w obrębie wątroby, wpływając korzystnie na przeżywalność tworzących ją komórek.

Ze względu na obecność cząsteczek fosfatydylocholiny w błonach komórkowych, których sprawność jest kluczowa dla zachowania prawidłowego przewodnictwa nerwowego, wskazuje się też na korzystny wpływ tego związku wobec funkcji neuronalnych. Wskazuje się, że fosfatydylocholina szczególnie efektywna może być wobec zaburzeń związanych ze zbyt niskim stężeniem acetylocholiny w ustroju.

Fosfatydylocholinie przypisuje się także zdolności do promocji lipolizy. Ten zakres jej aktywności jest notowany jednak w przypadku stosowania miejscowego. Brak jest wiarygodnych źródeł mówiących o zdolności tego fosfolipidu do promocji tempa utraty tkanki tłuszczowej w podaniu oralnym.

Ostatnio na blogu

Ogólnorozwojowy Program Treningowy na 3 dni

Ogólnorozwojowy Program Treningowy na 3 dni

  Witajcie, jakiś czas temu opublikowałem program treningowy pod wyciskanie leżąc na 4 dni w tygodniu. Program ten był przeznaczony głównie dla...

czytaj więcej
Fit rogaliki drożdżowe z czekoladą

Fit rogaliki drożdżowe z czekoladą

Hej! Kto w dzieciństwie zajadał się drożdżowymi rogalikami babci czy mamy? Mi zdecydowanie przypominają taki beztroski czas i ten zapach w domu… to co...

czytaj więcej
Działanie prozdrowotne astaksantyny

Działanie prozdrowotne astaksantyny

Astaksantyna należy do rodziny ksantofilów, czyli tlenowych pochodnych karotenoidów [1]. Związek ten powszechnie występuje w środowisku morskim, w którym...

czytaj więcej
Witamina D w spray’u

Witamina D w spray’u

Zażywanie witaminy D jest niezwykle ważne do prawidłowej pracy całego naszego organizmu. Latem otrzymujemy ją w postaci promieni słonecznych, w porze mniej...

czytaj więcej
Okołoporodowe zaburzenia emocjonalne cz. 1

Okołoporodowe zaburzenia emocjonalne cz. 1

Utarło się jakoś tak, że okres ciąży jest stanem błogosławionym, że kobieta ma latać na skrzydłach szczęścia i kwitnąć, bo przecież nosi w sobie...

czytaj więcej
Tłuszcz z fast foodów a testosteron u mężczyzn

Tłuszcz z fast foodów a testosteron u mężczyzn

Jedzenie typu fast food stało się niezwykle modne. Żyjemy w czasach ciągłej pogodni. Praca, zlecenie, zakupy, dom, obowiązki, zajęcia dodatkowe, dzieci,...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027