Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Men's Extreme Sports Multi Men's Extreme Sports Multi

Men’s Extreme Sports Multi to zaawansowana formuła łącząca niezbędne witaminyminerały z wartościowymi wyciągami ziołowymi, wzbogacona o sterole roślinne, olej MCT i  zestaw wolnych aminokwasów. Jest to nowatorski produkt, jeden z nielicznych na rynku o tak bogatym składzie, opracowany z myślą o mężczyznach prowadzących aktywny tryb życia.

Suplement działa kompleksowo – uzupełnia niedobory witamin i mikroelementów, dodaje energii i witalności życiowej, zwalcza uczucie zmęczenia, wspomaga przyrost masy mięśniowej i poprawia potencję. Wspiera zdrowie, zapewnia dobre samopoczucie i optymalną kondycję męskiego organizmu.

Doskonała przyswajalność i biodostępność poszczególnych związków wynika ze starannego doboru składników, zarówno pod względem ich dawki, jak i formy. 

Zestaw witamin obejmuje 13 najistotniejszych dla funkcjonowania organizmu witamin. Organizm ludzki potrafi wytworzyć tylko część z nich, a znakomita większość powinna być dostarczona z zewnątrz. Biorąc pod uwagę mnogość funkcji pełnionych w organizmie przez witaminy śmiało można powiedzieć, że są one kluczowe dla zachowania zdrowia i dobrej formy.

Witamina A jest niezbędna dla prawidłowego widzenia, wpływa na proces syntezy białek i metabolizm komórkowy, warunkuje wzrost i rozwój organizmu. W preparacie występuje w postaci beta-karotenu, który z łatwością jest przekształcany w witaminę A i nie niesie ze sobą ryzyka toksyczności, jakie może wiązać się z witaminą A w postaci retinolu.

Witamina C pobudza pracę układu odpornościowego, ma właściwości przeciwzapalne i chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jest to witamina bardzo nietrwała, dlatego należy na bieżąco uzupełniać jej poziom. Na znaczne niedobory witaminy C są narażeni zwłaszcza palacze.

Witamina D w połączeniu z witaminą K reguluje gospodarkę wapniową w organizmie. Zapewnia właściwą mineralizację kości i wspiera zdrowie układu kostno-stawowego. Odpowiednio wysoki poziom witaminy D zmniejsza ryzyko infekcji i przeziębień.

Witamina E jest głównym antyutleniaczem. Tłumi stany zapalne i bardzo korzystnie oddziałuje na układ sercowo-naczyniowy. Reguluje profil lipidowy: obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i zwiększa ilość korzystnej frakcji HDL.

B-kompleks zawiera kluczowe witamy z grupy B, które wspierają pracę układu nerwowego, pomagają w utrzymaniu właściwych funkcji poznawczych i odpowiadają za dobre samopoczucie psychiczne. Na uwagę zasługuje fakt, że w preparacie uwzględniono witaminę B-12 w postaci metylokobalaminy, czyli najlepiej przyswajalnej formie, odpowiedniej nawet dla osób z zaburzeniami metylacji.

Zestaw minerałów obejmuje najważniejsze składniki mineralne, uważane za niezbędne do życia. W ustroju pełnią szereg istotnych funkcji –  warunkują przebieg licznych procesów fizjologicznych, utrzymują właściwy balans elektrolitowy, stanowią podstawowy budulec dla kości i zębów. Warto zważyć, że suplement ma w swoim składzie niespotykane w innych preparatach pierwiastki śladowe, takie jak miedź, mangan, molibden czy jod.

Magnez bierze udział w produkcji energii, przeciwdziała stresowi i koi układ nerwowy. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego, jest rekomendowany zwłaszcza dla osób cierpiących na skurcze mięśni. Pierwiastek ten współdziała z wapniem – reguluje jego poziom w organizmie, zapewnia zdrowe i mocne kości. Na proces tworzenia się kośćca wpływa również cynk, który dodatkowo wspiera męską płodność. Bierze udział w produkcji plemników, przyczynia się również do unormowania poziomu testosteronu.

Miedź, podobnie jak mangan, uczestniczy w syntezie kolagenu, czyli podstawowego materiału budulcowego dla tkanki łącznej, skóry i kości.

Molibden warunkuje właściwe przyswajanie białek, tłuszczów i cukrów. Umożliwia również prawidłowy metabolizm puryn, dzięki czemu zapobiega zachorowaniu na dnę moczanową.

Jod jest pierwiastkiem niezbędnym dla utrzymania prawidłowej pracy tarczycy. Tarczyca reguluje cały metabolizm organizmu, dlatego od jej pracy zależy zdrowie i dobre samopoczucie, zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Działanie tarczycy wspiera selen, niezbędny do produkcji hormonu T3. Selen poprawia również męską płodność – pomaga w utrzymaniu dużej ilości plemników w nasieniu. 

Chrom jest ważnym mikroelementem, zwłaszcza dla sportowców. Oprócz tego, że reguluje poziom cukru we krwi, bardzo pozytywnie wpływa na masę mięśniową. Badania pokazują, że dzięki suplementacji chromem można zwiększyć tempo przyrostu masy mięśniowej przy jednoczesnej utracie tkanki tłuszczowej.

Ekstrakty roślinne i estry steroli roślinnych dostarczają wielu naturalnych substancji odżywczych, witamin i unikalnych związków biologicznie czynnych, które przekładają się na dobre samopoczucie i poprawiają ogólny stan zdrowia.

Suplement zawiera ekstrakt z żeń-szenia, który dodaje energii i zapobiega zmęczeniu, zwłaszcza podczas długiego wysiłku fizycznego (wspomaga zamianę kwasów tłuszczowych na energię); wyciągi z korzenia maca, buzdyganka naziemnegopalmy sabal wspierają płodność, stymulują naturalną produkcję testosteronu, wzmacniają libido i poprawiają zdrowie układu moczowo-płciowego; zielona herbataaloes wzmacniają odporność, mają działanie energetyzujące i odżywcze; estry steroli roślinnych są naturalnymi pogromcami cholesterolu, pomagają uregulować jego poziom i obniżają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Składniki uzupełniające wyróżniają preparat na tle innych kompleksów witaminowo-mineralnych. Dostarczają cennych komponentów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, zwłaszcza osoby aktywnej fizycznie.

Do tej grupy należą: ZMA, czyli bardzo popularna w świecie sportu mieszanka kilku synergicznie działających substancji (cynk, magnez i witamina B6), które stymulują naturalną produkcję testosteronu, wspomagają procesy regeneracyjne i promują wzrost masy mięśniowej; kompleks wolnych aminokwasów, poprawiający wytrzymałość i wydolność, a jednocześnie wspierający budowę beztłuszczowej masy ciała; olej MCT czyli doskonałe źródło energii, łatwo się trawi, nie obciąża żołądka, stymuluje procesy termogenezy i ogranicza katabolizm tkanki mięśniowej; kwas alfa liponowy, który bierze udział w produkcji energii, zwiększa tolerancję organizmu na ciężki wysiłek fizyczny i skraca czas potrzebny do regeneracji; likopen będący jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, chroni organizm przed zgubnymi skutkami stresu oksydacyjnego, zwiększa poziom wydolności fizycznej, a dodatkowo poprawia pracę układu moczowego i wspiera zdrowie prostaty.

Men’s Extreme Sport Multi to nowatorskie połączenie kluczowych dla sprawnego funkcjonowania męskiego organizmu składników. Regularna suplementacja wzmacnia, dodaje siły i energii życiowej. Osoby aktywne fizycznie dodatkowo mogą liczyć na poprawę wydolności i kondycji fizycznej. Produkt jest rekomendowany mężczyznom jako standardowy element profilaktyki zdrowotnej. 

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Men's Extreme Sports Multi Men's Extreme Sports Multi 180 kaps.
NOW FOODS
129,00 zł

Men's Extreme Sports Multi 180 kaps.

Cechy

Koncentracja:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Nasza Rekomendacja:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,50 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,50 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Optymalna dawka niezbędnych witamin i minerałów    
  • Wzbogacony o cenne ekstrakty roślinne   
  • Zapobiega chorobom układu krążenia 
  • Doskonała biodostępność składników
  • Zawiera cenne pierwiastki śladowe
  • Wspiera pracę systemu nerwowego 
  • Ułatwia budowę masy mięśniowej
  • Pozytywnie wpływa na płodność
  • Reguluje profil lipidowy 
  • Poprawia samopoczucie
  • Dodaje siły i energii
  • Wzmacnia libido  

Men’s Extreme Sports Multi to zaawansowana formuła łącząca niezbędne witaminyminerały z wartościowymi wyciągami ziołowymi, wzbogacona o sterole roślinne, olej MCT i  zestaw wolnych aminokwasów. Jest to nowatorski produkt, jeden z nielicznych na rynku o tak bogatym składzie, opracowany z myślą o mężczyznach prowadzących aktywny tryb życia.

Suplement działa kompleksowo – uzupełnia niedobory witamin i mikroelementów, dodaje energii i witalności życiowej, zwalcza uczucie zmęczenia, wspomaga przyrost masy mięśniowej i poprawia potencję. Wspiera zdrowie, zapewnia dobre samopoczucie i optymalną kondycję męskiego organizmu.

Doskonała przyswajalność i biodostępność poszczególnych związków wynika ze starannego doboru składników, zarówno pod względem ich dawki, jak i formy. 

Zestaw witamin obejmuje 13 najistotniejszych dla funkcjonowania organizmu witamin. Organizm ludzki potrafi wytworzyć tylko część z nich, a znakomita większość powinna być dostarczona z zewnątrz. Biorąc pod uwagę mnogość funkcji pełnionych w organizmie przez witaminy śmiało można powiedzieć, że są one kluczowe dla zachowania zdrowia i dobrej formy.

Witamina A jest niezbędna dla prawidłowego widzenia, wpływa na proces syntezy białek i metabolizm komórkowy, warunkuje wzrost i rozwój organizmu. W preparacie występuje w postaci beta-karotenu, który z łatwością jest przekształcany w witaminę A i nie niesie ze sobą ryzyka toksyczności, jakie może wiązać się z witaminą A w postaci retinolu.

Witamina C pobudza pracę układu odpornościowego, ma właściwości przeciwzapalne i chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jest to witamina bardzo nietrwała, dlatego należy na bieżąco uzupełniać jej poziom. Na znaczne niedobory witaminy C są narażeni zwłaszcza palacze.

Witamina D w połączeniu z witaminą K reguluje gospodarkę wapniową w organizmie. Zapewnia właściwą mineralizację kości i wspiera zdrowie układu kostno-stawowego. Odpowiednio wysoki poziom witaminy D zmniejsza ryzyko infekcji i przeziębień.

Witamina E jest głównym antyutleniaczem. Tłumi stany zapalne i bardzo korzystnie oddziałuje na układ sercowo-naczyniowy. Reguluje profil lipidowy: obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i zwiększa ilość korzystnej frakcji HDL.

B-kompleks zawiera kluczowe witamy z grupy B, które wspierają pracę układu nerwowego, pomagają w utrzymaniu właściwych funkcji poznawczych i odpowiadają za dobre samopoczucie psychiczne. Na uwagę zasługuje fakt, że w preparacie uwzględniono witaminę B-12 w postaci metylokobalaminy, czyli najlepiej przyswajalnej formie, odpowiedniej nawet dla osób z zaburzeniami metylacji.

Zestaw minerałów obejmuje najważniejsze składniki mineralne, uważane za niezbędne do życia. W ustroju pełnią szereg istotnych funkcji –  warunkują przebieg licznych procesów fizjologicznych, utrzymują właściwy balans elektrolitowy, stanowią podstawowy budulec dla kości i zębów. Warto zważyć, że suplement ma w swoim składzie niespotykane w innych preparatach pierwiastki śladowe, takie jak miedź, mangan, molibden czy jod.

Magnez bierze udział w produkcji energii, przeciwdziała stresowi i koi układ nerwowy. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego, jest rekomendowany zwłaszcza dla osób cierpiących na skurcze mięśni. Pierwiastek ten współdziała z wapniem – reguluje jego poziom w organizmie, zapewnia zdrowe i mocne kości. Na proces tworzenia się kośćca wpływa również cynk, który dodatkowo wspiera męską płodność. Bierze udział w produkcji plemników, przyczynia się również do unormowania poziomu testosteronu.

Miedź, podobnie jak mangan, uczestniczy w syntezie kolagenu, czyli podstawowego materiału budulcowego dla tkanki łącznej, skóry i kości.

Molibden warunkuje właściwe przyswajanie białek, tłuszczów i cukrów. Umożliwia również prawidłowy metabolizm puryn, dzięki czemu zapobiega zachorowaniu na dnę moczanową.

Jod jest pierwiastkiem niezbędnym dla utrzymania prawidłowej pracy tarczycy. Tarczyca reguluje cały metabolizm organizmu, dlatego od jej pracy zależy zdrowie i dobre samopoczucie, zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Działanie tarczycy wspiera selen, niezbędny do produkcji hormonu T3. Selen poprawia również męską płodność – pomaga w utrzymaniu dużej ilości plemników w nasieniu. 

Chrom jest ważnym mikroelementem, zwłaszcza dla sportowców. Oprócz tego, że reguluje poziom cukru we krwi, bardzo pozytywnie wpływa na masę mięśniową. Badania pokazują, że dzięki suplementacji chromem można zwiększyć tempo przyrostu masy mięśniowej przy jednoczesnej utracie tkanki tłuszczowej.

Ekstrakty roślinne i estry steroli roślinnych dostarczają wielu naturalnych substancji odżywczych, witamin i unikalnych związków biologicznie czynnych, które przekładają się na dobre samopoczucie i poprawiają ogólny stan zdrowia.

Suplement zawiera ekstrakt z żeń-szenia, który dodaje energii i zapobiega zmęczeniu, zwłaszcza podczas długiego wysiłku fizycznego (wspomaga zamianę kwasów tłuszczowych na energię); wyciągi z korzenia maca, buzdyganka naziemnegopalmy sabal wspierają płodność, stymulują naturalną produkcję testosteronu, wzmacniają libido i poprawiają zdrowie układu moczowo-płciowego; zielona herbataaloes wzmacniają odporność, mają działanie energetyzujące i odżywcze; estry steroli roślinnych są naturalnymi pogromcami cholesterolu, pomagają uregulować jego poziom i obniżają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Składniki uzupełniające wyróżniają preparat na tle innych kompleksów witaminowo-mineralnych. Dostarczają cennych komponentów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, zwłaszcza osoby aktywnej fizycznie.

Do tej grupy należą: ZMA, czyli bardzo popularna w świecie sportu mieszanka kilku synergicznie działających substancji (cynk, magnez i witamina B6), które stymulują naturalną produkcję testosteronu, wspomagają procesy regeneracyjne i promują wzrost masy mięśniowej; kompleks wolnych aminokwasów, poprawiający wytrzymałość i wydolność, a jednocześnie wspierający budowę beztłuszczowej masy ciała; olej MCT czyli doskonałe źródło energii, łatwo się trawi, nie obciąża żołądka, stymuluje procesy termogenezy i ogranicza katabolizm tkanki mięśniowej; kwas alfa liponowy, który bierze udział w produkcji energii, zwiększa tolerancję organizmu na ciężki wysiłek fizyczny i skraca czas potrzebny do regeneracji; likopen będący jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, chroni organizm przed zgubnymi skutkami stresu oksydacyjnego, zwiększa poziom wydolności fizycznej, a dodatkowo poprawia pracę układu moczowego i wspiera zdrowie prostaty.

Men’s Extreme Sport Multi to nowatorskie połączenie kluczowych dla sprawnego funkcjonowania męskiego organizmu składników. Regularna suplementacja wzmacnia, dodaje siły i energii życiowej. Osoby aktywne fizycznie dodatkowo mogą liczyć na poprawę wydolności i kondycji fizycznej. Produkt jest rekomendowany mężczyznom jako standardowy element profilaktyki zdrowotnej. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 180 kapsułek żelowychPorcja dzienna: 3 kapsułkiIlość porcji w opakowaniu: 60
w porcji dziennej (3 kapsułki)zawartość%ZDS
Kalorie25
Kalorie z tłuszczu 20
Całkowita zawartość tłuszczu2.5 g4%*
Tłuszcz nasycony 1.5 g8%*
Tłuszcze trans0 g
Witamina A (100% jako Beta-karoten) (Betatene)5,000 IU100%
Witamina C (jako kwas askorbinowy)120 mg200%
Witamina D3 (jako cholekalcyferol)1,000 IU250%
Witamina E (z D-alfa-tokoferylu, octan etylu)100 IU333%
Witamina K (jako menachinon i fitonadion)45 mcg56%
Witamina B1 (Tiamina) (z Tiamina HCl)50 mg3333%
Witamina B2 (Ryboflawina)50 mg2941%
Witamina B3 (Niacyna) (jako amid kwasu nikotynowego)40 mg200%
Witamina B6 (z pirydoksyna HCl)50 mg2500%
Witamina B9 (Kwas foliowy)400 mcg100%
Witamina B12 (jako metylokobalamina)1,000 mcg16,667%
Biotyna300 mcg100%
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) (z pantotenianu wapnia)50 mg500%
Wapń [z węglanu wapnia (Aquamin czerownych alg morskich minerałów)]50 mg5%
Jod (z jodku potasu)225 mcg150%
Magnez (z asparginianu magnezu, cytrynianu magnezu i auamin krasnorostów)15 mg4%
Cynk [z diglicynianu cynku (TRAACS), cynku mono-L-metioniny i asparginianu cynku]15 mg100%
Selen (z Selenium Glycinate Complex) (TRAACS)200 mcg286%
Miedź (z diglicynianu miedzi) (TRAACS)2 mg100%
Mangan (z diglicynianu manganu) (TRAACS)2 mg100%
Chrom (z pikolinianu chromu)200 mg167%
Molibden (z molibdenianu sodu)75 mcg100%
MCT Olej1.5 g (1,500 mg)
Zastrzeżona mieszanka aminokwasów175 mg
L-Leucyna
L-Izoleucyna
L-Walina
L-Glutamina
L-Arginina
Tauryna(all free-form)
Ekstrakt z buzdyganka naziemnego (Owoce)100 mg
ZMA (compleks cynku mono-L-metioniny, magnez/cynk asparginian i chlorowodorek pirydoksyny)100 mg
Estry steroli roślinnych (z Beta-sitosterol, kampesterol i stigmasterol)100 mg
Ekstrakt z żeń-szenia (Korzeń)100 mg
Maca (Lepidium meyenii) (korzeń)50 mg
Ekstrakt Zielonej Herbaty (liść)50 mg
Ekstrakt z palmy sabal (Owoce)50 mg
ALA (Kwas alfa-liponowy)50 mg
Aloe Vera Koncentrat (200:1) (liofilizowany)50 mg
Likopen (z naturalnego ekstraktu pomidorowego)500 mcg

Pozostałe składniki

Kapsułka miękka (żelatyna wołowa, gliceryna, woda, karob), wosk pszczeli, lecytyna sojowa

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Protectis
Protectis
BIOGAIA

Probiotyczny suplement diety w postaci tabletek do żucia. Pomaga utrzymać zrównoważoną mikroflorę jelit.

19,00 zł
więcej
Proviterol duo
Proviterol duo
SALVUM

Innowacyjny synbiotyk łączący bakterie kwasu mlekowego i fruktooligosacharydy.

35,00 zł
więcej
Super Ubiquinol CoQ10 with Enhanced Mitochondrial Support
Super Ubiquinol CoQ10 with Enhanced Mitochondrial Support Promocja
LIFE EXTENSION

Preparat wspomaga metabolizm mitochondrialny i ochronę antyoksydacyjną.

199,00 zł 179,00 zł
więcej
Bifidus Balance + FOS
Bifidus Balance + FOS
JARROW FORMULAS

Kompleks szczepów bakteryjnych z grupy bifidobacterium, wzbogacony o dodatek prebiotyków.

75,00 zł
więcej
NADH 5mg
NADH 5mg
SOURCE NATURALS

Opatentowana forma NADH - Enada® Co-E1®. Wysoka przyswajalność i skuteczne zwiększenie poziomu energii.

119,00 zł
więcej
CoQ10
CoQ10
NOW FOODS

Suplement wspierający produkcję energii komórkowej. Przywraca sprawność układu krwionośnego.

119,00 zł
więcej

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacja

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Tłuszcze trans

Informacja

Tłuszcze trans (trans fat ) są efektem procesu utwardzania płynnej frakcji tłuszczów roślinnych, poprzez wprowadzenie wiązań wodorowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tworząc izomery trans, powodujące zmianę właściwości odżywczych kwasów tłuszczowych, pozostając wyłącznie źródłem energii. Znajdują zastosowanie w margarynach twardych oraz wyrobach spożywczych (produktach cukierniczych wypiekanych). Zalecane jest całkowite wyeliminowanie (lub co najmniej ograniczenie) spożywania tłuszczy trans, ze względu na ich niekorzystny wpływ na organizm ludzki (m.in. podnoszą poziom cholesterolu całkowitego zakłócają proporcje pomiędzy jego frakcjami LDL i HDL, osłabiają odporność immunologiczną organizmu oraz wpływają negatywnie na gospodarkę insulinową, utrudniając transport pożywienia do komórek mięśniowych, odnotowani również ich wpływ na rozwój nowotworów. Bardzo rzadko stosowane w odżywkach sportowych o charakterze termogenicznym (np. batonach energetycznych).

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Beta-karoten

Informacja

Beta-karoten (prowitamina A) jest rozpuszczalną w tłuszczach postacią witaminy A (retinolu). Jest witaminą niezbędną do budowy i przyswajania białek, konieczną do odbudowy układu kostnego. Niezastąpioną w leczeniu chorób wzroku (zapobiega jego osłabieniu, i tzw. kurzej ślepocie). Wzmacnia układ immunologiczny. Jest silnym utleniaczem. W postaci naturalnej występuje jedynie w roślinach (w przeciwieństwie do retinolu występującego w żywności pochodzenia zwierzęcego), takich jak boćwina, dynia, jarmuż, marchew, morele, pomidory). Dostępna w postaci suplementów i odżywek jako niezbędny składnik diety sportowej.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Witamina D3

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina K

Informacja

Witamina K występuje w triadzie witamin: menachinonu (wit. K1), menadionu (wit. K2) i menadionu (wit. K3), rozpuszczalnych w tłuszczu. Jest produkowana przez  bakterie żyjące w jelicie grubym człowieka. Naturalnymi źródłami wit. K są: jaja, jarmuż,  kalafior, kapusta, mięso, mleko, sałata, szpinak, tran rybi i wątroba. W postaci syntetycznej podaje się noworodkom, by zmniejszyć jałowość przewodu pokarmowego. Stosowana jako środek przeciwkrwotoczny, ze względu na jej udział w procesie tworzenia protrombiny.  Podnosi odporność organizmu przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczną. Zapobiega obfitym krwawieniom podczas miesiączkowania u kobiet.

Niedobór witaminy K powoduje zewnętrzne krwawienia i wybroczyny na skórze, osłabienie syntezy protrombiny w wątrobie (zwłaszcza przy równoczesnym  zażywaniu antybiotyków i sulfamidów).

Menachinon

Informacja

Co to jest za składnik menachinon?

Menachinon to określenie witaminy K2. Występuje w formach krótko i długołańcuchowych, z czego najpopularniejsze są MK-4 i MK-7, posiadające odpowiednio 4 i 7 reszt izoprenowych w łańcuchach bocznych.

Witamina K2 najszersze spektrum swoich działań wykazuje za pośrednictwem osteokalcyny, której ma zdolność aktywacji. Za sprawą tego hormonu wytwarzanego przez komórki kostne może wspierać stan gęstości mineralnej kości oraz kondycję naczyń krwionośnych i obniżać ryzyko chorób układu krążenia. Ciekawą właściwością tej witaminy jest stymulowanie komórek Leydiga do syntezy testosteronu, co zaciekawi szczególnie Panów. K2 ma także właściwości neuroprotekcyjne, chroniąc przed ekscytotoksycznością wywołaną glutaminianem oraz stresem oksydacyjnym z niedoboru glutationu. Osteokalcyna może również zwiększać wyrzut adiponektyny z komórek tłuszczowych, dzięki czemu możliwe jest uzyskanie lepszej wrażliwości insulinowej i zmniejszanie stanów zapalnych.

Menachinon zawarty jest w suplementach diety dostępnych w sklepie muscle-zone.pl

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Metylokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik metylokabalamina?

Metylokobalamina to aktywna biologicznie forma witaminy B12. Jest to jedna z dwóch form tej witaminy, które mogą być wykorzystywane jako kofaktory w różnych reakcjach. Od popularnej cyjanokobalaminy różni się obecnością grupy metylowej zamiast cyjanku, dzięki czemu uwalnia organizm od potrzeby neutralizowania tego szkodliwego czynnika.

Grupa metylowa z metylokobalaminy może być transferowana na homocysteinę, dzięki czemu ta wraca do postaci metioniny, by następnie konwertować w SAMe, który jest głównym donorem grup metylowych w naszym organizmie. Te grupy metylowe następnie mogą być użyte w procesie produkcji kreatyny, w metabolizmie neuroprzekaźników oraz w ramach metylacji DNA, dzięki czemu zyskujemy odpowiedni poziom energii, lepsze samopoczucie i ogólnie lepszą kondycję organizmu. B12 jest koenzymem dla trzech grup enzymów: izomeraz, metylotransferaz oraz dehalogenaz.

Poza wpływem na układ nerwowy, podaż witaminy B12 jest także bardzo ważna dla właściwej syntezy czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prewencji anemii.

 

Metylokobalaminę w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Miedź

Informacja

Miedź - mikroelement ułatwiający wprowadzenia żelaza do hemoglobiny, pozwalający na prawidłowość działania procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego, w przemianach węglowodanowych i przy tworzeniu kolagenu. Przy prawidłowej diecie nie należy używać odżywek zawierających miedź, gdyż przedawkowanie  może wywołać bezsenność, wypadanie włosów. Występuje w produktach spożywczych, takich, jak: rośliny strączkowe, podroby, śliwki, owoce morza. Związki miedzi należy używać w sposób szczególnie odpowiedzialny, gdyż wiele z nich posiada właściwości toksyczne.

Dawkowanie: Wystarczającą ilość miedzi gwarantuje prawidłowa dieta.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Molibden

Informacja

Molibden (pierwiastek z podgrupy chromowców, la 42, symbol chem. Mo) mikroelement uczestniczący w przemianie metabolicznej węglowodanów i tłuszczów oraz zwiększający przyswajalność żelaza. Stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz w produktach spożywczych, takich jak: sałaty, kapusta i inne warzywa liściaste zielone, pełne ziarno (zboża, słonecznik itp.)

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT)

Informacja

MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe), to grupa kwasów tłuszczowych o tzw. średniej długości łańcucha węglowego, zawierające 6 – 12 atomów węgla. Do MCT zaliczają się kwasy: kapronowy (zawierający 6 atomów węgla – C6), heptanowy, (C7), kaprylowy (C8), pelargonowy (C9), kaprynowy (C10) i laurynowy (C12). W odróżnieniu od kwasów długołańcuchowych trawione przez lipazę trzustkową i wchłaniane przez żyłę wrotną do wątroby, transportowane w postaci chylomikronów, ograniczających ryzyko miażdżycy. Naturalnym źródłem MCT jest tłuszcz kokosowy, w mniejszym stopniu tłuszcz mleczny. Dzięki właściwościom ułatwiającym trawienie stanowią szybkie, odnawialne źródło energii (wykazują potencjał termogenny). Potencjał antybakteryjny pozwala na stosowanie w leczeniu klinicznym (m.in. chorób wątroby, niedożywienia, zaburzeń procesów metabolicznych). Zalecane są w suplementacji sportowej różnych dyscyplin sportowych w programach redukcji masy ciała i budowania masy mięśniowej, jako uzupełnienie kaloryczne diety oraz element wspomagania zdolności wysiłkowych i odnowy biologicznej po wysiłku. Dostępne na www.muscle-zone.pl

Zastrzeżona mieszanka

Informacja

Zastrzeżona mieszanka – jest kompleksem składników aktywnych biologicznie w proporcjach stanowiących tajemnicę producenta objętą patentem. Zgodnie z prawem obowiązującym w Polsce znane są składniki mieszanek, a po kolejności umieszczonej na opakowaniu można rozpoznać, których składników jest więcej (lista sporządzona w ilościach malejących).

Zastrzeżone mieszanki stosowane są w wielu suplementach diety, takich jak: stacki kreatynowe, no-boostery, spalacze tłuszczu oraz w preparatach protestosteronowych, poprawiających libido.

Leucyna

Informacja

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

Izoleucyna

Informacja

Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed  rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.

Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.

Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.

Walina

Informacja

Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.

Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.

Glutamina

Informacja

Glutamina (L-glutamina) - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. Glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.

Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.

Arginina

Informacja

Arginina jest aminokwasem egzogennym, występuje jako składnik białek w pożywieniu syntezowanych w ustroju człowieka w wielkościach nie zawsze potrzebnych, stąd konieczne jej dostarczanie w postaci syntetyków. Bierze udział w procesach biosyntezy agmatyny, kreatyny i tlenków azotu. Stosowanie suplementów zawierających argininę wpływa przetreningowo na zwiększenie zdolności wysiłkowych (wytrzymałość, siła). Zażyta po znacznym wysiłku intensyfikuje przenoszenie składników energetycznych i budulcowych i intensyfikuje proces odnowy. Stosowana przed snem w połączeniu z lizyną i ornityną potęguje syntezę hormonu wzrostu. Uczestniczy w wewnątrzustrojowej  syntezie kreatyny. Arginina (jako prekursor ornityny) bierze udział w cyklu mocznikowym, zwiększa przepływ krwi w układzie krwionośnym, zwiększa potencję seksualną (w krótkim czasie po zastosowaniu). Wpływa na odporność organizmu przeciwdziałając infekcjom oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. W suplementach bywa najczęściej w postaci alfaketoglutaranu.

Tauryna

Informacja

Tauryna - aminokwas niebiałkowy zawierający siarkę, syntetyzowany w organizmie z metioniny i cysteiny, występujący wystarczająco w organizmach ludzkich i zwierzęcych (w obrębie mózgu, serca i szkieletu), choć w niektórych przypadkach musi być wspomagana suplementami diety. Wpływa znacząco na zawartość wapnia w komórkach oraz stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową., bierze udział w syntezie kwasów żółciowych. W organizmie pełni rolę neurotransmitera i neuromodulatora. Jest insulinomimetykiem poprawiającym gospodarkę insulinową, odpowiedzialną za transport składników odżywczych (m.in. aminokwasów, glukozy, kreatyny) do komórek i tkanek mięśniowych. Te właściwości decydują , że stanowi ceniony monopreparat oraz cenny dodatek do suplementów kreatynowych i aminokwasowych, zalecany do stosowania osobom aktywnym psychofizycznie oraz sportowcom wyczynowym w okresach okołotreningowych.

Dawkowanie: 3 gramy na dobę.

Owoce

Informacja

Owoce – w botanicznym znaczeniu słowa – są organem roślinnym powstającym z ovarium słupka lub dna kwiatowego wytwarzającym nasiona i stanowiącym ich naturalną osłonę. W większości są to produkty drzew i krzewów (za wyjątkiem owoców roślin zielnych takich jak jagoda, truskawka, poziomka ananasowa). W znaczeniu kulinarnym, jest to jadalna część rośliny. Do najbardziej popularnych owoców należą jabłka, śliwy, pomarańcze, banany, truskawki, jagody, i cały szereg innych owoców. Większość z nich nadaje się do spożycia w stanie surowym, charakteryzują się smakiem słodkawym, a nawet słodkim, także kwaśnym. Niektóre można spożywać przez cały rok (np. w postaci mrożonek), lub wykonywać z nich przetwory: soki, kompoty, powidła i dżemy. Owoce są źródłem witamin, w szczególności kwasu askorbinowego i beta-karotenu. W ich składzie znajdują się flawonoidy, błonnik oraz składniki mineralne. W większości są niskokaloryczne. Zawierają łatwo przyswajalne cukry.

Ekstrakty ze sproszkowanych owoców, w kompleksach witaminowych, dostępne na www.muscle-zone.pl

ZMA

Informacja

ZMA – opatentowana formuła witaminowo-mineralna o wysokiej biodostępności – zawierająca asparaginian magnezu, asparaginian i monometioninian cynku oraz witaminę B­6. Cynk jest pierwiastkiem  śladowym wpływającym na właściwy przebieg syntezy testosteronu. Niedobór cynku w organizmie przy intensywnym treningu może hamować syntezę męskich hormonów płciowych. Magnez zapewnia prawidłową pracę enzymów, współuczestniczy w produkcji energii, usprawnia działanie serca i układu krążenia oraz działa uspokajająco na układ nerwowy. Właściciel patentu zapewnia, że przyjmowanie preparatów zawierających formułę powoduje wzrost poziomu testosteronu oraz innsulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF-l). Odnotowuje się również poprawę jakości snu, a co za tym idzie poprawę formy psychofizycznej, już przy pierwszych dawkach ZMA.

ZMA jest dostępne w sprzedaży w postaci monopreparatu lub preparatów wieloskładnikowych jako czynnik podnoszący poziom męskiego hormonu płciowego testosteronu.

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Beta-sitosterol

Informacja

Beta-sitosterol należy do fitosteroli (pochodzenia roślinnego) o budowie chemicznej przypominającej cholesterol. Przyjmowany w odpowiednich dawkach wpływa na poziom cholesterolu spowalniając jego wchłaniania z przewodu pokarmowego. Dzięki oddziaływaniu na poziom hormonów płciowych wykorzystywany w profilaktyce leczenia gruczołu krokowego, łysienia, przydatny we wspomaganiu wysiłku i odnowy biologicznej. Prawdopodobnie zwiększa anabolizm testosteronu. Ma szerokie zastosowanie w suplementacji sportowej. Jest składnikiem mieszanek ziołowych oraz preparatów witaminizujących, mineralizujących, suplementów prozdrowotnych, tzw. „zuberów testosteronu”, spalaczy tłuszczy.

Maca

Informacja

Maca jest rośliną rosnącą w wyżynnych obszarach Ameryki Południowej rośliny z rodziny kapustnych Lepidium meyenii, której surowcem leczniczym jest korzeń, będący bogatym źródłem składników aktywnych (alkaloidów, aminokwasów, katechin, saponin, witaminy C). Zwiększa odporność organizmu na przeciążenia psychofizyczne, łagodzi stres  i jego skutki, stosowany również w leczeniu depresji. Jest znanym afrodyzjakiem wspomagającym funkcje seksualne. W suplementacji sportowej stosowany w okresie nasilenia treningów, podczas zawodów oraz w okresie leczenia kontuzji.

Dawkowanie: Zależne od jakości surowca, od 50-500 mg na dobę.

Ekstrakt z liści zielonej herbaty

Informacja

Ekstrakt z zielonej herbaty jest koncentratem zawierającym związki biologicznie aktywne: polifenole (m.in. katechinę, w postaci EGCG – galusan epigalokatechiny), wykazujące właściwości antyoksydacyjne oraz niewielki potencjał termogeniczny, modyfikujący działanie metabolity testosteronu DTH. Ekstrakt z zielonej herbaty jest składnikiem wielu suplementów diety sportowej, zawierającej spalacze tłuszczu, działających prozdrowotnie i witaminizująco; jak i dla osób o niewielkiej aktywności fizycznej jako przeciwutleniacz i środek odchudzający. Dostępny zarówno w postaci monopreparatów, gotowych napoi, a przede wszystkim ekstraktu w sprzedaży.

Dawkowanie: 200–500 mg na dobę (zależnie od zawartości innych bioskładników aktywnych).

ALA (Kwas alfa-liponowy)

Informacja

ALA (kwas alfa-liponowy) jest substancją witaminopodobną, metabolitem katecholamin o właściwościach silnie antyoksydacyjnych, poprzez potęgowanie działania antyrodnikowego niektórych witamin (E i A). ALA w niskim stopniu jest syntezowana przez organizm. Jest składnikiem produktów takich jak: brokuły, drożdże, wątróbka drobiowa, szpinak. W medycynie stosowana w profilaktyce neuropatii diabetycznej (wykazuje uwrażliwienie tkanek na działanie hormonu insuliny i stymuluje poziom cukru we krwi). Wpływa dodatnio na funkcjonowanie układu krwionośnego i serca dzięki działaniu przeciwmiażdżycowemu. Usprawnia transport kreatyny. Wpływa na magazynowanie glikogenu w tkance mięśniowej i wątrobie.

Właściwości antyoksydacyjne ALA wykorzystuje się w suplementacji sportowej, na równi z przyswajalnością substancji odżywczych. ALA występuje w postaci monopreparatu oraz wchodzi w skład preparatów wieloskładnikowych: aminokwasowych, kreatynowych, boosterów azotowych, a także insulinopodobnych (insulinomimetyków).

Aloe vera

Informacja

Aloe vera (Aloes zwyczajny, Aloe barbadensis Mill.) to tropikalna i subtropikalna roślina pochodząca z krajów śródziemnomorskich, która znajduje swoje zastosowanie głównie w obszarze dermatologii i kosmetyki (działanie miejscowe), a stosowana doustnie wpływa korzystnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Miąższ liści aloesu składa się głównie z wody (96%), jednak pozostałe 4% stanowi dość skoncentrowaną dawkę składników odżywczych oraz substancji o wysokiej aktywności biologicznej. Aloes zawiera m.in. błonnik, kwasy tłuszczowe, aminokwasy (w tym 7 egzogennych), polisacharydy, glikoproteiny, enzymy roślinne (w tym SOD – dysmutaza ponadtlenkowa) oraz witaminy i składniki mineralne.

Wewnętrzne działanie aloesu ukierunkowane jest głównie na regulację pracy układu pokarmowego. Aloes działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, wspomaga leczenie wrzodów żołądka, łagodzi stany zapalne, usprawnia detoksykację organizmu, a także wpływa korzystnie na mikroflorę przewodu pokarmowego, pobudzając wzrost bakterii probiotycznych.

Zewnętrzne działanie aloesu – na skórę – przyczynia się do wzmocnienia bariery naskórka, a także usprawnia procesy naprawcze w skórze, przeciwdziała infekcjom, stymuluje produkcję nowych włókien kolagenowy. Dodatkowo działa zmiękczająco i osłaniająco.

Likopen

Informacja

Likopen, związek organiczny, karotenoid z grupy ksantofilów, naturalny barwnik pochodzenia roślinnego barwiący na kolor jasnoczerwony, występujący m.in. w pomidorach i marchwi. Posiada najsilniejszy potencjał przeciwutleniający (w stosunku do pojedynczych atomów tlenu) z wszystkich karotenów. Nie uczestniczy, w odróżnieniu do innych karotenów, w przekształceniach na witaminę A. Zmniejsza ryzyko zachorowań na raka płuc, miażdżycę oraz inne choroby układu krążenia Jest składnikiem preparatów odżywczych, witamininizujących, witaminowo-mineralizujących i funkcjonalnych (często w połączeniu beta-karotenem, luteiną) wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej, poprawiających karnację skóry, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 1 – 3 g/24h 

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ
Premiera w Muscle-Zone!
APOLLO'S HEGEMONY
Synephrine HCL
59,00 zł
APOLLO'S HEGEMONY
CDP Choline
109,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2018 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>