Blog us   | pl | PLN
0 0,00 zł
 bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Pasta arachidowa z ksylitolem i solą morską Pasta arachidowa z ksylitolem i solą morską 500g
Soncone
16,00 zł
Magazyn: eu

Pasta arachidowa z ksylitolem i solą morską 500g

Min. data ważności: 2021-08

od 3 sztuk tylko: 15,68 zł / szt. -2%

Waga wysyłki: 700g
Bez GMO
Naturalny
Wegetariański
Wegański

Jako alternatywę polecamy:

Pasta arachidowa z karmelem i solą himalajską 500g
Pasta arachidowa z karmelem i solą himalajską 500g
MZ-STORE
18,00 zł
porównaj skład
16,00 zł z VAT
Możemy Ciebie powiadomić kiedy produkt będzie znów dostępny
Zapisz
Opis produktu
  • Wyprodukowana z orzeszków ziemnych pochodzących z upraw Non-GMO
  • Całkowicie pozbawiona cukru i oleju palmowego
  • Z dodatkiem wartościowej soli morskiej
  • Gładka, kremowa konsystencja
  • Przyjazna dla cukrzyków
  • Słodzona ksylitolem

Soncone pasta arachidowa z ksylitolem i solą morską to naturalna pasta przygotowana z najwyższej jakości orzechów ziemnych, pochodzących z upraw nieobjętych modyfikacjami genetycznymi. Produkt pozbawiony jest cukru, oleju palmowego i dodatkowych tłuszczów, dzięki czemu stanowi przepyszny i zdrowy element codziennego jadłospisu.

Orzechy ziemne, zwane inaczej arachidami, to owoce rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej, uprawianej przez wiele setek lat. Nazwa została zaczerpnięta z faktu, iż część jadalna rośliny znajduje się pod ziemią.

Wiele osób niestety unika spożywania orzeszków ziemnych ze względu na wysoką wartość energetyczną. Warto jednak podkreślić, iż bierze się ona z obecności dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Ich regularna podaż skutkuje m.in. zauważalnym obniżeniem poziomu cholesterolu we krwi.

Brak szkodliwych dodatków
Obecnie na rynku dostępnych jest wiele kremów i past, które na co dzień służą nam jako przepyszny dodatek do kanapek lub deserów. Coraz częściej jednak rezygnuje się z ich zakupu ze względu na szkodliwe dodatki, do których należą m.in. cukier, syrop glukozowo-fruktozowy czy olej palmowy. Na szczęście świadomość społeczna dotycząca ich wpływu na kondycję układu krążenia wzrasta, dlatego poszukuje się zdrowszych alternatyw.

Producenci, wychodząc naprzeciw potrzebom rynku i nowym oczekiwaniom konsumentów, sprzedają produkty pozbawione tych szkodliwych substancji. Jednym z nich jest oferowana pasta arachidowa, w której cukier został zastąpiony całkowicie nieszkodliwym cukrem brzozowym – ksylitolem. Dzięki temu bez żadnych przeszkód mogą spożywać ją nawet osoby cierpiące na cukrzycę, gdyż nie niesie to za sobą ryzyka niebezpiecznych zmian poziomu glukozy we krwi. Ponadto w paście brak dodatku oleju palmowego, a znajdujące się w niej tłuszcze w całości pochodzą z poddanych obróbce orzeszków ziemnych.

W trosce o dobrą kondycję układu krążenia
Zdecydowana większa część kwasów tłuszczowych, wchodzących w skład oferowanej pasty, zaliczana jest do grupy wielo- i jednonienasyconych. Liczne badania wykazały ich pozytywny wpływ na parametry lipidogramu. Ich regularne spożywanie może powodować zmniejszenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów – najważniejszych przyczyn rozwoju miażdżycy tętnic. Stanowi to skuteczną prewencję przed jej nieprzyjemnymi powikłaniami – udarem mózgu czy zawałem serca.

Wysoka dawka witamin, mikroelementów i składników bioaktywnych
Niewielka część konsumentów zwraca uwagę na bogactwo biologicznie czynnych związków, występujących w orzechach arachidowych. Wysoka zawartość witamin (z grupy B, C, E, kwasu foliowego) i mikroelementów, czynią z nich prawdziwy oręż do walki o świetne samopoczucie.

Bardzo ważną substancją jest również resweratrol – przedstawiciel związków z grupy antyoksydantów. Dzięki niemu możliwe jest skuteczne redukowanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za uogólnione stany zapalne, przyczyniające się do degeneracji narządów i tkanek (w tym tkanki łącznej i układu krążenia).

Dodatkowo w celu podniesienia walorów smakowych i zwiększenia ilości mikroelementów, producent umieścił w paście sól morską.  W przeciwieństwie do soli kuchennej, nie jest ona poddawana procesom oczyszczania, stąd obfituje w magnez, cynk, wapń, żelazo, jod i mangan, istotne w wielopoziomowej regulacji homeostazy.

Podsumowując, Soncone pasta arachidowa z ksylitolem i solą morską to przepyszna przekąska lub dodatek do ulubionych potraw. Polecana jest w szczególności osobom, które pragną podnieść walory smakowe, a także wartość odżywczą swoich ulubionych posiłków.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 500 g
W jednej porcji (25g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna644 kJ/156 kcal8%
Białko7,1 g14,2%
Węglowodany1,5 g0,6%
w tym cukry1,1 g1,2%
Tłuszcz12,7 g18,1%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone1,7 g8,5%
Sól0,17 g2,8%
Błonnik pokarmowy1,2 g4,8%

Pozostałe składniki

Prażone orzeszki ziemne (arachidowe) 97,1%, ksylitol 1,5%, sól morska 0,7%.

Może zawierać śladowe ilości innych orzechów.

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Ostatnio na blogu

Popraw swój 1RM, czyli 3 sposoby na trening singli!

Popraw swój 1RM, czyli 3 sposoby na trening singli!

1RM, czyli one-repetition maximum. Ten termin odnosi się do maksymalnego ciężaru, jaki jesteśmy w stanie podnieść na 1 powtórzenie. Jest on wymiernikiem...

czytaj więcej

Witamina B3 – pomoc w zapobieganiu i leczeniu jaskry

Witamina B3 – pomoc w zapobieganiu i leczeniu jaskry

W tym wpisie odniesiemy się do badań opublikowanych w czasopiśmie Science, w artykule zatytułowanym „Witamina B3 moduluje mitochondrialną lukę i zapobiega...

czytaj więcej

Neural Drive – jak oszczędzać CNS?

Neural Drive – jak oszczędzać CNS?

Neural drive, czyli „napęd nerwowy”. Neural drive jest sumą bodźców pobudzających jednostki motoryczne, by te mogły wywrzeć wpływ na włókna...

czytaj więcej

Jak dieta śródziemnomorska może ograniczyć osteoporozę?

Jak dieta śródziemnomorska może ograniczyć osteoporozę?

Bycie na diecie typu śródziemnomorskiego może zmniejszyć utratę masy kostnej u osób z osteoporozą – wynika z najnowszych badań przeprowadzonych...

czytaj więcej

KAWA KULOODPORNA, CZYLI MOC OLEJU MCT

KAWA KULOODPORNA, CZYLI MOC OLEJU MCT

Od jakiegoś czasu dość popularna stała się tzw. kawa kuloodporna (BPC Bulletproff Coffee), czyli kawa z dodatkiem tłuszczu, ale...

czytaj więcej

1-5-10, czyli siła i masa w jednym!

1-5-10, czyli siła i masa w jednym!

Metoda na masę i siłę, czyli periodyzacja równoległa w praktyce. Jeśli kojarzycie Wodyna, to zapewne znacie jego autorską metodę 15-10-5, za pomocą...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Trustpilot
Sprawdź również nasze doskonałe oceny na  Opineo
Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027