od 3 sztuk tylko: 15,68 zł / szt. -2%
Soncone pasta arachidowa z ksylitolem i solą morską to naturalna pasta przygotowana z najwyższej jakości orzechów ziemnych, pochodzących z upraw nieobjętych modyfikacjami genetycznymi. Produkt pozbawiony jest cukru, oleju palmowego i dodatkowych tłuszczów, dzięki czemu stanowi przepyszny i zdrowy element codziennego jadłospisu.
Orzechy ziemne, zwane inaczej arachidami, to owoce rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej, uprawianej przez wiele setek lat. Nazwa została zaczerpnięta z faktu, iż część jadalna rośliny znajduje się pod ziemią.
Wiele osób niestety unika spożywania orzeszków ziemnych ze względu na wysoką wartość energetyczną. Warto jednak podkreślić, iż bierze się ona z obecności dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Ich regularna podaż skutkuje m.in. zauważalnym obniżeniem poziomu cholesterolu we krwi.
Brak szkodliwych dodatków
Obecnie na rynku dostępnych jest wiele kremów i past, które na co dzień służą nam jako przepyszny dodatek do kanapek lub deserów. Coraz częściej jednak rezygnuje się z ich zakupu ze względu na szkodliwe dodatki, do których należą m.in. cukier, syrop glukozowo-fruktozowy czy olej palmowy. Na szczęście świadomość społeczna dotycząca ich wpływu na kondycję układu krążenia wzrasta, dlatego poszukuje się zdrowszych alternatyw.
Producenci, wychodząc naprzeciw potrzebom rynku i nowym oczekiwaniom konsumentów, sprzedają produkty pozbawione tych szkodliwych substancji. Jednym z nich jest oferowana pasta arachidowa, w której cukier został zastąpiony całkowicie nieszkodliwym cukrem brzozowym – ksylitolem. Dzięki temu bez żadnych przeszkód mogą spożywać ją nawet osoby cierpiące na cukrzycę, gdyż nie niesie to za sobą ryzyka niebezpiecznych zmian poziomu glukozy we krwi. Ponadto w paście brak dodatku oleju palmowego, a znajdujące się w niej tłuszcze w całości pochodzą z poddanych obróbce orzeszków ziemnych.
W trosce o dobrą kondycję układu krążenia
Zdecydowana większa część kwasów tłuszczowych, wchodzących w skład oferowanej pasty, zaliczana jest do grupy wielo- i jednonienasyconych. Liczne badania wykazały ich pozytywny wpływ na parametry lipidogramu. Ich regularne spożywanie może powodować zmniejszenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów – najważniejszych przyczyn rozwoju miażdżycy tętnic. Stanowi to skuteczną prewencję przed jej nieprzyjemnymi powikłaniami – udarem mózgu czy zawałem serca.
Wysoka dawka witamin, mikroelementów i składników bioaktywnych
Niewielka część konsumentów zwraca uwagę na bogactwo biologicznie czynnych związków, występujących w orzechach arachidowych. Wysoka zawartość witamin (z grupy B, C, E, kwasu foliowego) i mikroelementów, czynią z nich prawdziwy oręż do walki o świetne samopoczucie.
Bardzo ważną substancją jest również resweratrol – przedstawiciel związków z grupy antyoksydantów. Dzięki niemu możliwe jest skuteczne redukowanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za uogólnione stany zapalne, przyczyniające się do degeneracji narządów i tkanek (w tym tkanki łącznej i układu krążenia).
Dodatkowo w celu podniesienia walorów smakowych i zwiększenia ilości mikroelementów, producent umieścił w paście sól morską. W przeciwieństwie do soli kuchennej, nie jest ona poddawana procesom oczyszczania, stąd obfituje w magnez, cynk, wapń, żelazo, jod i mangan, istotne w wielopoziomowej regulacji homeostazy.
Podsumowując, Soncone pasta arachidowa z ksylitolem i solą morską to przepyszna przekąska lub dodatek do ulubionych potraw. Polecana jest w szczególności osobom, które pragną podnieść walory smakowe, a także wartość odżywczą swoich ulubionych posiłków.
W jednej porcji (25g) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 644 kJ/156 kcal | 8% |
Białko | 7,1 g | 14,2% |
Węglowodany | 1,5 g | 0,6% |
w tym cukry | 1,1 g | 1,2% |
Tłuszcz | 12,7 g | 18,1% |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,7 g | 8,5% |
Sól | 0,17 g | 2,8% |
Błonnik pokarmowy | 1,2 g | 4,8% |
Prażone orzeszki ziemne (arachidowe) 97,1%, ksylitol 1,5%, sól morska 0,7%.
Może zawierać śladowe ilości innych orzechów.
Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.
Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.
Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)
Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.
Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.
Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.
Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej. Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.
Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.
Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.
Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym. Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.
Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.
Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.
Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie. Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl
Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).
Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.
Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.