Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł410,00 zł614,00 zł819,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Glucose Optimizer Glucose Optimizer

Jarrow Glucose Optimizer to zaawansowany kompleks substancji aktywnych wspierających metabolizm cukrów. Pozwala na normalizację glikemii oraz sprawne pozyskiwanie energii z węglowodanów, przekładające się na całościową stymulację funkcji organizmu.

Węglowodany są obecnie wskazywane jako istotne źródło problemów zdrowotnych. To nie tluszcze, a właśnie cukry, wskazywane są jako czynnik stymulujący powstawanie i rozwój chorób sercowo-naczyniowych. Nadmierne spożycie oraz deregulacje metabolizmu węglowodanów sprzyjają również odkładaniu się tkanki tłuszczowej i są jedną z najpopularniejszych przyczyn otyłości. Dlatego też troska o odpowiednią podaż oraz absorpcję ustrojową tego składnika energetycznego jest niezwykle ważna. Suplement ten pozwala wielomechanizmowo wesprzeć metabolizm cukrów, normując poziom cukru we krwi oraz wspierając sprawność energetyczną ustroju. W skład formuły wchodzą:

Ekstrakt przepękli ogórkowatej – zastosowany w postaci Glycostat®. Wykazuje działanie podobne do insuliny, przez co jest zdolny do obniżania poziomu cukru we krwi. Efekt ten przypisuje się wielu związkom zawartym w przepękli ogórkowatej działającym hipoglikemicznie. Ponadto, istnieją badania wskazujące, że zawarte w ekstrakcie przepękli ogórkowatej związki mogą zmniejszać absorpcję węglowodanów. Pozwala to skutecznie redukować negatywne efekty wywoływane nadmiernym spożyciem cukrów.

Gymnema sylvestre – roślina dostarczająca saponin triterpenowych, istotnie wpływających na metabolizm węglowodanów. Tradycyjnie zwana jest przez Hindusów gurmar, co oznacza „niszczyciel cukrów”. Zwiększa sekrecję insuliny, przez co nasila absorpcję glukozy do tkanek, jednocześnie obniżając jej poziom we krwi. Działa również jako inhibitor transporterów glukozy w obrębie jelita, przez co ogranicza wchłanianie cukrów. Poza tym, gymnema sylvestre zawiera gurmarynę, która może ograniczać odczuwanie słodkiego smaku, co pomaga w utrzymaniu diety niskowęglowodanowej. Gurmar wpływa także na aktywność receptorów insulinowych GLUT-4, które odpowiedzialne są m.in. za transport glukozy do mięśni szkieletowych, gdzie mogą być wykorzystane jako substrat energetyczny.

Kwas alfa-liponowy – nasycony kwas tłuszczowy zaangażowany w metabolizm węglowodanów na poziomie komórkowym. Zwiększa aktywność receptorów insulinowych oraz bierze udział w tlenowych mechanizmach energetycznych. Jest też inhibitorem transportera glukozy zależnego od sodu SGLT1, przez co ogranicza wchłanianie węglowodanów z układu pokarmowego. Istnieją również badania wskazujące, że suplementacja kwasem alfa-liponowym może ograniczać apetyt. Terapeutycznie jest stosowany pomocniczo w leczeniu neuropatii cukrzycowej.

Olej eukaliptusowy – powszechnie stosowany w tradycyjnej medycynie wschodniej w terapii cukrzyków. Choć mechanizm jego działania nie został jeszcze określony, wykazuje on zdolność do obniżania poziomu cukru we krwi. Prawdopodobne jest, że wynika to ze zwiększania insulinowrażliwości tkanek.

Gamma-tokoferol – jedna z form witaminy E. Względem metabolizmu węglowodanów, gamma tokoferol może ograniczać proces glikacji, będący jednym z najniebezpieczniejszych następstw zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Powoduje on powstawanie uszkodzeń w wyściółce łożyska naczyniowego, w miejscu których może rozwijać się blaszka miażdżycowa. Zapobieganie glikacji jest skuteczną formą profilaktyki zmian miażdżycowych, problemu zdrowotnego, na którego narażone są szczególnie osoby z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów.

Resweratrol – związek promujący działalność dysmutazy ponadtlenkowej, przez co pełni rolę potężnego antyoksydantu. Przypisuje mu się również zdolność do aktywacji genu SIRT1, uważanego za gen długowieczności. Względem metabolizmu węglowodanów, zapobiega rozwojowi insulinooporności, zwiększając wrażliwość insulinową tkanek. Pozwala to na zachowanie optymalnej gospodarki cukrów w ustroju, co sprzyja zachowaniu normoglikemii. Resweratrol wpływa również korzystnie na poziomy PGC-1α, białka zaangażowanego w metabolizm węglowodanów na poziomie komórkowym.

Ekstrakt z liści Banaba – jest źródłem kwasu 2α-hydroksyursolowego, który odpowiada ze jego potencjał hipoglikemiczny. Kwas ten zwiększa wychwyt glukozy przez komórki, przez co sprzyja obniżaniu jej poziomów we krwi. Ekstrakt z liści banaba może również ograniczać absorpcję węglowodanów ze światła jelita poprzez ograniczenie hydrolizy skrobi.

Witamina C – potężny antyoksydant, związek istotnie wpływający na funkcje układu odpornościowego. Względem gospodarki węglowodanowej, istotny jest jej wpływ na insulinę. Stabilizuje jej poziom, regulując absorpcję glukozy przez komórki organizmu. Witamina C stosowana jest również wspomagająco w terapii insulinooporności, pozwala obniżyć poziom cukru we krwi. Istotne jest również jej profilaktyczne działanie wobec chorób układu sercowo-naczyniowego, na które szczególnie narażone są osoby otyłe.

Witamina E – silny antyoksydant. Stosowana profilaktyce chorób układu krążenia. Jej efektywność względem tej grupy schorzeń jest tak wysoka, że bywa stosowana w terapii miażdżycy. Stres oksydacyjny jest również wskazywany jako czynnik rozwoju cukrzycy typu 2, w związku z czym zdolność witaminy E do redukcji wolnych rodników również zapobiega rozwojowi insulinooporności.

Tiamina – określana także jako witamina B1. Buduje karboksylazę, przez co reguluje tlenowe procesy pozyskiwania energii z węglowodanów. Wpływ na metabolizm ma też jej synergistycznie działanie z tyroksyną i trójjodotyroniną, hormonami syntetyzowanymi przez tarczycę, zwiększającymi tempo przemiany materii.

Niacyna – występuje w preparacie jako niacynamid, określana jest również witaminą B3. Zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, stymuluje również sekrecję tego hormonu. Jest prekursorem dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego i fosforanu dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego, przenośników elektronów w łańcuchu oddechowym, w związku z czym zaangażowana jest w pozyskiwanie energii ze składników odżywczych. Poza tym, wykazuje istotny wpływ na profil lipidowy, stosowana jest w celu optymalizacji stosunku lipoprotein HDL i LDL.

Kwas pantotenowy – określany również jako witamina B5. Wchodzi w skład koenzymu A, przez co jest niezbędna do prawidłowych procesów pozyskiwania energii na poziomie komórkowym. Bierze udział w metabolizmie wszystkich składników odżywczych. Korzystnie wpływa także na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

Witamina B6 – w osoczu funkcjonuje w swojej aktywnej postaci jako fosforan pirydoksalu. W tej formie bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczy, jest niezbędna do ich sprawnego wykorzystywania przez organizm. Witamina B6 bierze również udział w syntezie wielu enzymów i hormonów. Wykazuje korzystny wpływ na funkcje układów nerwowego oraz immunologicznego.

Witamina B12 – zawarta jest w postaci metylkobalaminy, w związku z czym jest aktywna i może być przyjmowana przez osoby cierpiące na zaburzenia metylacji. Proces ten jest jednocześnie warunkowany obecnością witaminy B12, jak i prowadzi do jej aktywacji. Metylacja jest mechanizmem pozwalającym na czerpanie energii ze składników pokarmowych. Witamina B12 warunkuje jej przebieg będąc koenzymem w reakcjach konwersji homocysteiny do metioniny oraz metylomalonylo-CoA do burztynylo-CoA. W ten sposób, odpowiednia podaż kobalaminy jest niezbędna do zachowania sprawnej gospodarki energetycznej ustroju.

Biotyna – swój wpływ na metabolizm ma jako budulec karboksylaz biotynozależnych. Są to enzymy niezbędne do zajścia wielu reakcji pozwalających na czerpanie energii przez organizm, w tym cyklu Krebsa, głównego mechanizmu odżywczego komórek. Biotyna działa również korzystnie wobec tarczycy, która produkując tyroksynę i trójjodotyroninę wpływa na tempo metabolizmu.

Magnez – niezbędny markoelement, kojarzony głównie ze swoim pozytywnym wpływem na układ nerwowy. Niezbędny jest do zachowania prawidłowego metabolizmu komórki poprzez wpływ na pracę pompy sodowo-potasowej produkującej uniwersalny przenośnik energii, adenozynotrifosforan. Magnez reguluje również gospodarkę wodną ustroju, optymalizując środowisko komórki, przez co sprzyja ono zachodzącym w nim reakcjom metabolicznym.

Selen – mikroelement istotnie wpływający na metabolizm poprzez zdolność do regulacji funkcji tarczycy. Warunkuje syntezę oraz aktywację jej hormonów, tarczycy i trójjodotyroniny, które stymulują tempo metabolizmu. Ma również profilaktyczne działanie wobec chorób układu sercowo-naczyniowego, na które szczególnie narażone są osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Mangan – warunkuje produkcję wielu enzymów, w tym tych odpowiedzialnych za metabolizm składników pokarmowych. Jego odpowiednia podaż niezbędna jest w celu sprawnej absorpcji substancji odżywczych i wykorzystania ich w procesach energetycznych.

Chrom – wzmaga efektywność insuliny w organizmie, zmniejsza zapotrzebowanie na nią oraz działa synergistycznie na polu syntezy protein. Wpływa również korzystnie na insulinowrażliwośc tkanek. Wskazywany jest jako forma profilaktyki cukrzycy typu II. Według niektórych źródeł, suplementacja chromem zmniejsza ochotę na słodycze, ułatwiając utrzymanie diety niskowęglowodanowej.

Podsumowując, Jarrow Glucose Optimizer to zaawansowany środek pozwalający na optymalizację metabolizmu węglowodanów. Ogranicza ich absorpcję, a także wspiera procesy dążące do uwolnienia z nich energii. Jest środkiem pozwalającym na obniżenie poziomu cukru we krwi oraz oddalenie ryzyka wszelkich chorób, których czynnikiem rozwoju jest hiperglikemia. Ponadto, stanowi istotne wsparcie w redukcji tkanki tłuszczowej.

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Glucose Optimizer Glucose Optimizer 120 tab.
Jarrow Formulas
109,00 zł

Glucose Optimizer 120 tab.

ilość: 120 tab.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
109,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 106,82 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Kompleks substancji optymalizujących metabolizm węglowodanów
  • Usprawnia procesy energetyczne bazujące na cukrach
  • Ogranicza absorpcję węglowodanów w jelitach
  • Zawiera metylowaną postać witaminy B12
  • Zwiększa aktywność receptorów GLUT-4
  • Zwiększa wrażliwość insulinową tkanek
  • Pomaga obniżyć poziom cukru we krwi
  • Ułatwia trzymanie w ryzach apetytu
  • Usprawnia procesy metylacji

Jarrow Glucose Optimizer to zaawansowany kompleks substancji aktywnych wspierających metabolizm cukrów. Pozwala na normalizację glikemii oraz sprawne pozyskiwanie energii z węglowodanów, przekładające się na całościową stymulację funkcji organizmu.

Węglowodany są obecnie wskazywane jako istotne źródło problemów zdrowotnych. To nie tluszcze, a właśnie cukry, wskazywane są jako czynnik stymulujący powstawanie i rozwój chorób sercowo-naczyniowych. Nadmierne spożycie oraz deregulacje metabolizmu węglowodanów sprzyjają również odkładaniu się tkanki tłuszczowej i są jedną z najpopularniejszych przyczyn otyłości. Dlatego też troska o odpowiednią podaż oraz absorpcję ustrojową tego składnika energetycznego jest niezwykle ważna. Suplement ten pozwala wielomechanizmowo wesprzeć metabolizm cukrów, normując poziom cukru we krwi oraz wspierając sprawność energetyczną ustroju. W skład formuły wchodzą:

Ekstrakt przepękli ogórkowatej – zastosowany w postaci Glycostat®. Wykazuje działanie podobne do insuliny, przez co jest zdolny do obniżania poziomu cukru we krwi. Efekt ten przypisuje się wielu związkom zawartym w przepękli ogórkowatej działającym hipoglikemicznie. Ponadto, istnieją badania wskazujące, że zawarte w ekstrakcie przepękli ogórkowatej związki mogą zmniejszać absorpcję węglowodanów. Pozwala to skutecznie redukować negatywne efekty wywoływane nadmiernym spożyciem cukrów.

Gymnema sylvestre – roślina dostarczająca saponin triterpenowych, istotnie wpływających na metabolizm węglowodanów. Tradycyjnie zwana jest przez Hindusów gurmar, co oznacza „niszczyciel cukrów”. Zwiększa sekrecję insuliny, przez co nasila absorpcję glukozy do tkanek, jednocześnie obniżając jej poziom we krwi. Działa również jako inhibitor transporterów glukozy w obrębie jelita, przez co ogranicza wchłanianie cukrów. Poza tym, gymnema sylvestre zawiera gurmarynę, która może ograniczać odczuwanie słodkiego smaku, co pomaga w utrzymaniu diety niskowęglowodanowej. Gurmar wpływa także na aktywność receptorów insulinowych GLUT-4, które odpowiedzialne są m.in. za transport glukozy do mięśni szkieletowych, gdzie mogą być wykorzystane jako substrat energetyczny.

Kwas alfa-liponowy – nasycony kwas tłuszczowy zaangażowany w metabolizm węglowodanów na poziomie komórkowym. Zwiększa aktywność receptorów insulinowych oraz bierze udział w tlenowych mechanizmach energetycznych. Jest też inhibitorem transportera glukozy zależnego od sodu SGLT1, przez co ogranicza wchłanianie węglowodanów z układu pokarmowego. Istnieją również badania wskazujące, że suplementacja kwasem alfa-liponowym może ograniczać apetyt. Terapeutycznie jest stosowany pomocniczo w leczeniu neuropatii cukrzycowej.

Olej eukaliptusowy – powszechnie stosowany w tradycyjnej medycynie wschodniej w terapii cukrzyków. Choć mechanizm jego działania nie został jeszcze określony, wykazuje on zdolność do obniżania poziomu cukru we krwi. Prawdopodobne jest, że wynika to ze zwiększania insulinowrażliwości tkanek.

Gamma-tokoferol – jedna z form witaminy E. Względem metabolizmu węglowodanów, gamma tokoferol może ograniczać proces glikacji, będący jednym z najniebezpieczniejszych następstw zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Powoduje on powstawanie uszkodzeń w wyściółce łożyska naczyniowego, w miejscu których może rozwijać się blaszka miażdżycowa. Zapobieganie glikacji jest skuteczną formą profilaktyki zmian miażdżycowych, problemu zdrowotnego, na którego narażone są szczególnie osoby z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów.

Resweratrol – związek promujący działalność dysmutazy ponadtlenkowej, przez co pełni rolę potężnego antyoksydantu. Przypisuje mu się również zdolność do aktywacji genu SIRT1, uważanego za gen długowieczności. Względem metabolizmu węglowodanów, zapobiega rozwojowi insulinooporności, zwiększając wrażliwość insulinową tkanek. Pozwala to na zachowanie optymalnej gospodarki cukrów w ustroju, co sprzyja zachowaniu normoglikemii. Resweratrol wpływa również korzystnie na poziomy PGC-1α, białka zaangażowanego w metabolizm węglowodanów na poziomie komórkowym.

Ekstrakt z liści Banaba – jest źródłem kwasu 2α-hydroksyursolowego, który odpowiada ze jego potencjał hipoglikemiczny. Kwas ten zwiększa wychwyt glukozy przez komórki, przez co sprzyja obniżaniu jej poziomów we krwi. Ekstrakt z liści banaba może również ograniczać absorpcję węglowodanów ze światła jelita poprzez ograniczenie hydrolizy skrobi.

Witamina C – potężny antyoksydant, związek istotnie wpływający na funkcje układu odpornościowego. Względem gospodarki węglowodanowej, istotny jest jej wpływ na insulinę. Stabilizuje jej poziom, regulując absorpcję glukozy przez komórki organizmu. Witamina C stosowana jest również wspomagająco w terapii insulinooporności, pozwala obniżyć poziom cukru we krwi. Istotne jest również jej profilaktyczne działanie wobec chorób układu sercowo-naczyniowego, na które szczególnie narażone są osoby otyłe.

Witamina E – silny antyoksydant. Stosowana profilaktyce chorób układu krążenia. Jej efektywność względem tej grupy schorzeń jest tak wysoka, że bywa stosowana w terapii miażdżycy. Stres oksydacyjny jest również wskazywany jako czynnik rozwoju cukrzycy typu 2, w związku z czym zdolność witaminy E do redukcji wolnych rodników również zapobiega rozwojowi insulinooporności.

Tiamina – określana także jako witamina B1. Buduje karboksylazę, przez co reguluje tlenowe procesy pozyskiwania energii z węglowodanów. Wpływ na metabolizm ma też jej synergistycznie działanie z tyroksyną i trójjodotyroniną, hormonami syntetyzowanymi przez tarczycę, zwiększającymi tempo przemiany materii.

Niacyna – występuje w preparacie jako niacynamid, określana jest również witaminą B3. Zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, stymuluje również sekrecję tego hormonu. Jest prekursorem dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego i fosforanu dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego, przenośników elektronów w łańcuchu oddechowym, w związku z czym zaangażowana jest w pozyskiwanie energii ze składników odżywczych. Poza tym, wykazuje istotny wpływ na profil lipidowy, stosowana jest w celu optymalizacji stosunku lipoprotein HDL i LDL.

Kwas pantotenowy – określany również jako witamina B5. Wchodzi w skład koenzymu A, przez co jest niezbędna do prawidłowych procesów pozyskiwania energii na poziomie komórkowym. Bierze udział w metabolizmie wszystkich składników odżywczych. Korzystnie wpływa także na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

Witamina B6 – w osoczu funkcjonuje w swojej aktywnej postaci jako fosforan pirydoksalu. W tej formie bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczy, jest niezbędna do ich sprawnego wykorzystywania przez organizm. Witamina B6 bierze również udział w syntezie wielu enzymów i hormonów. Wykazuje korzystny wpływ na funkcje układów nerwowego oraz immunologicznego.

Witamina B12 – zawarta jest w postaci metylkobalaminy, w związku z czym jest aktywna i może być przyjmowana przez osoby cierpiące na zaburzenia metylacji. Proces ten jest jednocześnie warunkowany obecnością witaminy B12, jak i prowadzi do jej aktywacji. Metylacja jest mechanizmem pozwalającym na czerpanie energii ze składników pokarmowych. Witamina B12 warunkuje jej przebieg będąc koenzymem w reakcjach konwersji homocysteiny do metioniny oraz metylomalonylo-CoA do burztynylo-CoA. W ten sposób, odpowiednia podaż kobalaminy jest niezbędna do zachowania sprawnej gospodarki energetycznej ustroju.

Biotyna – swój wpływ na metabolizm ma jako budulec karboksylaz biotynozależnych. Są to enzymy niezbędne do zajścia wielu reakcji pozwalających na czerpanie energii przez organizm, w tym cyklu Krebsa, głównego mechanizmu odżywczego komórek. Biotyna działa również korzystnie wobec tarczycy, która produkując tyroksynę i trójjodotyroninę wpływa na tempo metabolizmu.

Magnez – niezbędny markoelement, kojarzony głównie ze swoim pozytywnym wpływem na układ nerwowy. Niezbędny jest do zachowania prawidłowego metabolizmu komórki poprzez wpływ na pracę pompy sodowo-potasowej produkującej uniwersalny przenośnik energii, adenozynotrifosforan. Magnez reguluje również gospodarkę wodną ustroju, optymalizując środowisko komórki, przez co sprzyja ono zachodzącym w nim reakcjom metabolicznym.

Selen – mikroelement istotnie wpływający na metabolizm poprzez zdolność do regulacji funkcji tarczycy. Warunkuje syntezę oraz aktywację jej hormonów, tarczycy i trójjodotyroniny, które stymulują tempo metabolizmu. Ma również profilaktyczne działanie wobec chorób układu sercowo-naczyniowego, na które szczególnie narażone są osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Mangan – warunkuje produkcję wielu enzymów, w tym tych odpowiedzialnych za metabolizm składników pokarmowych. Jego odpowiednia podaż niezbędna jest w celu sprawnej absorpcji substancji odżywczych i wykorzystania ich w procesach energetycznych.

Chrom – wzmaga efektywność insuliny w organizmie, zmniejsza zapotrzebowanie na nią oraz działa synergistycznie na polu syntezy protein. Wpływa również korzystnie na insulinowrażliwośc tkanek. Wskazywany jest jako forma profilaktyki cukrzycy typu II. Według niektórych źródeł, suplementacja chromem zmniejsza ochotę na słodycze, ułatwiając utrzymanie diety niskowęglowodanowej.

Podsumowując, Jarrow Glucose Optimizer to zaawansowany środek pozwalający na optymalizację metabolizmu węglowodanów. Ogranicza ich absorpcję, a także wspiera procesy dążące do uwolnienia z nich energii. Jest środkiem pozwalającym na obniżenie poziomu cukru we krwi oraz oddalenie ryzyka wszelkich chorób, których czynnikiem rozwoju jest hiperglikemia. Ponadto, stanowi istotne wsparcie w redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 120 tabletekPorcja jednorazowa: 4 tabletkiIlość porcji w opakowaniu: 30
w porcji (4 tabletki)zawartość%ZDS
Witamina C (jako askorbinian wapnia)100 mg 110%
Witamina E (jako d-alfa tokoferol)16 IU 70%
Niacyna (jako niacynamid)300 mg 1880%
Tiamina (jako monoazotan tiaminy)5 mg 420%
B5 (Kwas pantotenowy)(jako D-pantotenian wapnia)25 mg 500%
B6 (jako chlorowodorek pirydoksyny)5 mg 290%
B12 (jako metylokobalamina)100 mcg 4170%
Biotyna1000 mcg 3330%
Magnez (jako jabłczan magnezu)200 mg 50%
Mangan (z cytrynianu manganu)1 mg 40%
Selen (jako metyloselenocysteina)10 mcg 20%
Chrom (z 100 mg drożdży odżywczych Saccharomyces cerevisiae)200 mcg 570%
Glycostat® Ekstrakt Przepękli Ogórkowatej (Momordica charantia, dziki genotyp, 15:1)750 mg *
Gymnema sylvestre (75% kwasów gymnemowych)300 mg *
Kwas Alfa Liponowy200 mg *
Kompleks Olejków Eterycznych z Liści Eukaliptusa (Eucalyptus globulus)100 mg *
Gamma Tokoferol100 mg *
Resweratrol (Polygonum cuspidatum, 50%)50 mg *
Ekstrakt z liści Banaba (1% corosolic acid)48 mg *

Pozostałe składniki

Celuloza, Fosforan Wapnia, Skrobia Modyfikowana, Stearynian Magnezu (Źródło Roślinne), Ditlenek Krzemu, Substancje Powlekające (Maltodekstryna, Lecytyna Słonecznikowa, Olej Palmowy, Guma Guar)

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
  • Promocja
Menopauzin
Olimp
19,00 zł 16,00 zł
(1)

Kompleks witamin i mikroelementów dla kobiet w okresie menopauzy. Poprawia samopoczucie fizyczne.

Kupuję
Aliness
34,50 zł

Ekstrakt z owoców aceroli w tabletkach. Wysoka zawartość naturalnej witaminy C.

Kupuję
Trec
29,00 zł
(1)

Preparat zawierający witaminę C oraz L-lizynę. Usprawnia procesy antyoksydacyjne organizmu.

Kupuję
Seeking Health
119,00 zł
(1)

Suplement dostarczający witamin, minerałów i związków prozdrowotnych. Nie zawiera form metylowanych.

Kupuję
Source Naturals
45,00 zł

Kwas askorbinowy z domieszką owocu z dzikiej róży. Posiada silne działanie antyoksydacyjne.

Kupuję
Now Foods
149,00 zł
(6)

Suplement witaminowy-mineralny dla mężczyzn. Zwiększa odporność, poprawia samopoczucie i anabolizm.

Kupuję

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

D-alfa tokoferol

Informacja

D-alfa tokoferol - naturalna forma witaminy E wskazywana jako najbardziej optymalna do stosowania w suplementacji. Pozwala na efektywne uzupełnianie niedoborów tego niezwykle istotnego dla organizmu człowieka związku.

Witamina E jest niezwykle istotną substancją aktywną biologiczną obecną w wielu tkankach organizmu człowieka i niezbędną do jego prawidłowego funkcjonowania. Jej niedobory objawiać się mogą w osłabieniu zdolności kognitywnych, zaburzeniach widzenia, osłabieniu mięśniowym, bezpłodności. Bierze też udział w erytropoezie, przez co jej zbyt niska podaż może prowadzić do niedokrwistości.

Poza tym, witamina E pełni istotna rolę w organizmie człowieka jako przeciwutleniacz. Jest zdolna do obniżania ilości wolnych rodników, redukując negatywny stres oksydacyjny.

Podczas suplementacji d-alfa-tokoferolem należy pamiętać, że wraz z witaminą A, D i K należy on do grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach, w związku z czym suplementy zawierające witaminę E należy przyjmować wraz z posiłkiem zawierającym tłuszcze.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Pantotenian wapnia

Informacja

Pantotenian wapnia – sól kwasu pantotenowego i wapnia stosowana w celu uzupełniania podaży pierwszego z nich, należącego do grupy związków noszącej miano witaminy B5. Aktywna jest w wielu procesach biochemicznych w organizmie człowieka stanowiąc niezwykle istotny czynnik pozwalający na zachowanie homeostazy.

Odpowiednia podaż kwasu pantotenowego pozwala na zachowanie sprawnego metabolizmu dostarczanych substancji odżywczych, przez co pozwala na niezaburzone czerpanie z nich energii. Niedobory tego związku objawiać mogą się w chronicznym przemęczeniu i braku sił, szczególnie u osób aktywnych fizycznie.

Ponadto, kwas pantotenowy obecny jest na szlaku syntezy wielu istotnych hormonów, przez co jego odpowiednia podaż zapewnia zachowanie równowagi hormonalnej. Wśród hormonów zależnych od jego spożycia znajduje się testosteron, przez co niedobory kwasu pantotenowego mogą wpływać negatywnie na funkcje płciowe.

Wskazuje się również na kardioprotekcyjny wpływ kwasu pantotenowego. Sprzyja on zachowaniu prawidłowej czynności mięśnia sercowego, a także zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych poprzez zdolność do optymalizacji profilu lipidowego.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Metylokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik metylokabalamina?

Metylokobalamina to aktywna biologicznie forma witaminy B12. Jest to jedna z dwóch form tej witaminy, które mogą być wykorzystywane jako kofaktory w różnych reakcjach. Od popularnej cyjanokobalaminy różni się obecnością grupy metylowej zamiast cyjanku, dzięki czemu uwalnia organizm od potrzeby neutralizowania tego szkodliwego czynnika.

Grupa metylowa z metylokobalaminy może być transferowana na homocysteinę, dzięki czemu ta wraca do postaci metioniny, by następnie konwertować w SAMe, który jest głównym donorem grup metylowych w naszym organizmie. Te grupy metylowe następnie mogą być użyte w procesie produkcji kreatyny, w metabolizmie neuroprzekaźników oraz w ramach metylacji DNA, dzięki czemu zyskujemy odpowiedni poziom energii, lepsze samopoczucie i ogólnie lepszą kondycję organizmu. B12 jest koenzymem dla trzech grup enzymów: izomeraz, metylotransferaz oraz dehalogenaz.

Poza wpływem na układ nerwowy, podaż witaminy B12 jest także bardzo ważna dla właściwej syntezy czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prewencji anemii.

 

Metylokobalaminę w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Jabłczan magnezu

Informacja

Jabłczan magnezu – dobrze absorbowana w organizmie człowieka postać magnezu, z której możemy uzyskać dodatkowe korzyści przez wzgląd na zawartość reszty kwasu jabłkowego. Jest ona angażowana w przemiany dążące do pozyskania energii w ustroju, przez co suplementacja jabłczanem może korzystnie wpływać na metabolizm energetyczny.

Kolejną zaletą jabłczanu magnezu wyróżniającą ją na tle innych, licznych form tego pierwiastka, jest jego zdolność do wiązania i neutralizacji toksycznych metali ciężkich. Może być dzięki temu antidotum na ich gromadzenie się w organizmie, wykazując w związku z tym działanie neuroprotekcyjne.

Dbanie o odpowiednią podaż magnezu ważne jest ze względu na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Jego niewystarczające ilości w diecie mogą powodować wzrost ciśnienia oraz zaburzenia rytmu pracy serca. Wskazuje się na korelację pomiędzy niedoborami magnezu a zwiększonym ryzykiem zawału serca. Ze względu na zdrowie układu krwionośnego istotny jest również korzystny wpływ magnezu na profil lipidowy.

Ponadto, magnez jest pierwiastkiem istotnym dla zachowania optymalnego metabolizmu cukrów. Korzyści z jego suplementacji odniosą również osoby borykające się z cukrzycą, wykazano bowiem, że może on ograniczać rozwój polineuropatii cukrzycowej.

Odpowiednia podaż magnezu jest ważna również ze względu na wytrzymałość tkanki kostnej w organizmie. Magnez należy do grupy pierwiastków budulcowych, wzmacniających strukturę kośćca.

Rozpatrując aktywność magnezu nie można też zapomnieć o jego korzystnym wpływie na funkcje układu nerwowego. Sprzyja prawidłowemu przewodnictwu nerwowemu oraz koordynacji neuromotorycznej.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Saccharomyces cerevisiae

Informacja

Saccharomyces cerevisiae – drożdże z gatunku grzybów jednokomórkowych, powszechnie wykorzystywane przez badaczy jako materiał do badań, ze względu na ich niewielkie wymagania środowiskowe. Są również często stosowane w przemyśle spożywczym.

Mają również właściwości prozdrowotne, wskazywane są jako substytut podrobów dla osób stosujących dietę bezmięsną. Są dobrym źródłem witamin, szczególnie tych z grupy B. Wykazują także korzystny wpływ na stan mikroflory bakteryjnej, zwiększając funkcjonalność bariery jelitowej.

W suplementach diety oraz lekach stosowane są głównie w celu wsparcia funkcjonowania układu pokarmowego. Obecne są także w produktach mających poprawiać jakość skóry, włosów i paznokci, choć obecny stan wiedzy na temat Saccharomyces cerevisiae wskazuje, że działanie wobec tych tkanek jest podyktowane ich wpływem na stan mikrobioty.

Gurmar

Informacja

Gurmar (Gymnema sylvestre) jest rośliną tropikalną regulującą poziom glukozy we krwi, posiadającą wiele substancji aktywnych: alkaloidy, flawonoidy, chlorofile, saponiny triterpenowe i stigmasterol. Stosowana jest jako środek odchudzający (także przy otyłości i nadwadze) zmniejszający łaknienie i blokowanie receptorów smaku (zwłaszcza słodkiego). Obniża poziom trójglicerydów we krwi. Jest dostępny w postaci monopreparatów oraz suplementów wieloskładnikowych odchudzających, insulinowo aktywnych.

Dawkowanie: Przed posiłkami, w dawkach dzielonych, minimum 200 mg na dobę w przeliczeniu na kwas gymnemowy.

ALA (Kwas alfa-liponowy)

Informacja

ALA (kwas alfa-liponowy) jest substancją witaminopodobną, metabolitem katecholamin o właściwościach silnie antyoksydacyjnych, poprzez potęgowanie działania antyrodnikowego niektórych witamin (E i A). ALA w niskim stopniu jest syntezowana przez organizm. Jest składnikiem produktów takich jak: brokuły, drożdże, wątróbka drobiowa, szpinak. W medycynie stosowana w profilaktyce neuropatii diabetycznej (wykazuje uwrażliwienie tkanek na działanie hormonu insuliny i stymuluje poziom cukru we krwi). Wpływa dodatnio na funkcjonowanie układu krwionośnego i serca dzięki działaniu przeciwmiażdżycowemu. Usprawnia transport kreatyny. Wpływa na magazynowanie glikogenu w tkance mięśniowej i wątrobie.

Właściwości antyoksydacyjne ALA wykorzystuje się w suplementacji sportowej, na równi z przyswajalnością substancji odżywczych. ALA występuje w postaci monopreparatu oraz wchodzi w skład preparatów wieloskładnikowych: aminokwasowych, kreatynowych, boosterów azotowych, a także insulinopodobnych (insulinomimetyków).

Trans-resveratrol

Informacja

Trans-resveratrol jest izomerem geometrycznym resweratrolu, charakteryzującym się wyższą przyswajalnością i aktywnością biologiczną niż sam resweratrol. Trans-resveratrol, w postaci: trans-resveratrolu-3-0-glukuronid i trans-resveratrolu-3-siarczan,   jest zaliczany do polifenoli roślinnych (występuje w skórce winogron oraz w czerwonym winie), jest silnym antyoksydantem, o działaniu przeciwzapalnym i przeciwgrzybicznym. antagonista patogenów. Zapobiega powstawaniu wolnych rodników tlenowych, dzięki hamowaniu aktywności enzymu aromatazy zwiększa poziom testosteronu i obniża poziom estrogenów. Stosowany w suplementacji dyscyplin sylwetkowych jako silny przeciwutleniacz i środek detoksykacji organizmu.

Ekstrakt z liści Banaba

Informacja

Ekstrakt z liści Banaba (Lagerstroemia indica) roślina wykorzystywana od wieków przez ludność zamieszkującą Filipiny do skutecznego regulowania poziomu cukru we krwi. Posiada lekko diuretyczne działania i wspomaga skutecznie redukcję tkanki tłuszczowej. Surowcem jest liść Banaby zawierający kwasy (2a-hydroksyursolowego [corsolic acid] oraz elagowego) i garbniki. Corsolic acid jest aktywatorem glukozy (GLUT 4) działającym insulinopodobnie, ułatwiając przyswajanie glukozy i wysycenie komórek mięśniowych.

W suplementacji sportowej Ekstrakt z liści Banaba stosowany jest jako składnik regulujący gospodarkę insulinową, wspomagający redukcję tkanki tłuszczowej oraz poprawiających przyswajalność pokarmów przez tkankę mięśniową.

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027