Dane są przesyłane i analizowane
przez zewnętrzne serwisy dostawców.
Całość nie powinna trwać dłużej
niż 30 sekund.
Potwierdź lub zmień preferowany przez siebie kraj dostawy, język lub walutę. Jeśli zrobisz to w momencie zalogowania, preferencje te zostaną zapamiętane na Twoim MZKoncie. Możesz je zmienić w każdej chwili, klikając w strzałkę znajdującą się u góry strony.
Glycofuse został zaprojektowany dla kulturystów, zawodników MMA , osób ćwiczących Cross fit i innych sportowców, którzy zmierzają do maksymalizacji wydajności. Glycofuse jest bardziej wszechstronny niż tradycyjne napoje węglowodanowe, które skupiają się głównie na dostarczaniu cukrów prostych do ciała. Patrząc na najnowsze postępy nauki Gaspari zaproponowało nowe
odejście do tego sektora rynku suplementów sportowych.
- Paczka u Ciebie nawet pojutrze
- Wysyłka zagraniczna już od 20,73 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł
+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)
+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)
Glycofuse został zaprojektowany dla kulturystów, zawodników MMA , osób ćwiczących Cross fit i innych sportowców, którzy zmierzają do maksymalizacji wydajności. Glycofuse jest bardziej wszechstronny niż tradycyjne napoje węglowodanowe, które skupiają się głównie na dostarczaniu cukrów prostych do ciała. Patrząc na najnowsze postępy nauki Gaspari zaproponowało nowe
odejście do tego sektora rynku suplementów sportowych.
Stosowanie według wskazówek producenta jest najbardziej optymalną opcją. W pozostałych porach lepiej uzupełniać węglowodany z posiłków stałych.
GASPARI NUTRITION to amarykańska firma produkująca wysokiej jakości preparaty dla kulturystów. Pośród odżywek i suplementów diety znaleźć można na przykład nowoczesne preparaty białkowe oraz zestawy aminokwasów, które zwiększają wytrzymałość i wspomagają regenerację. W ofercie dostępne jest także kreatyna, geinery i okołotreningowe suplementy diety.
w porcji (28 g) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 100 kcal | * |
Węglowodany (Wysoko Rozgałęziona Cykliczna Dekstryna) | 25 g | * |
Wapń | 83 mg | 8% |
Magnez | 23 mg | 6% |
Sód | 35 mg | 2% |
Regulator kwasowości: kwas cytrynowy, regulator kwasowości: kwas jabłkowy, aromaty: naturalne i sztuczne aromaty aromaty, substancja słodząca: sukraloza, substancja słodząca: acesulfam potasu, barwnik: beta karoten.
Odżywka przedtreningowa. Pobudza i ożywia, zapewnia pompę mięśniową, przyspiesza syntezę tlenku azotu.
KupujęKompleks składników wieloaspektowo promujących poziom energii. Zwiększa możliwości wysiłkowe i siłę.
KupujęProszek służący do przygotowania wysokoproteinowego puddingu. Dobra alternatywa dla odżywek białkowych.
KupujęPyszne orzeszki ziemne pokryte warstwą specjalnej, bezcukrowej czekolady i wzbogacone białkiem serwatkowym.
KupujęWartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.
Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.
Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.
Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH). Najlepiej wchłaniane są związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów. Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl
Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.
Nadmiar wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D3 u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.
Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)
Magnez (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.
Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień
Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.
Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).
Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.
Cebula – dlaczego warto dodać ją do swojej codziennej diety?
Cebula z całą pewnością jest niedocenianym warzywem pod względem korzyści zdrowotnych. Okazuje się, że ma ona wiele cennych składników, które mogą...
Zioła i suplementy na depresję
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zatwierdziła szereg leków stosowanych w leczeniu depresji. Jeśli żyjesz z depresją, ale zdecydujesz się...
Triada sportsmenek – brzemię bycia „fit”?
Zaburzenia odżywiania, zanik miesiączki i utrata tkanki kostnej to problemy z którymi coraz częściej zmagają się kobiety uprawiające sport. Nie tylko...
Herbaty i ich wpływ na wchłanianie żelaza z posiłków – prawda czy mit?
Pewnego rodzaju zwyczajem pośród społeczeństwa jest picie herbat do posiłków lub też na krótko po konsumpcji dań. Herbaty zawierają w sobie garbniki –...
W jaki sposób twój mikrobiom jelitowy wpływa na Twoje zdrowie
Termin „mikroflora” opisuje skupisko mikroorganizmów, które koncentrują się w określonym środowisku w ludzkim ciele. Mikroflora może znajdować...
pogoda super, a ja bez sil i checi… po silce kilka rzeczy mialem ogarnac ale wrocilem bez mocy do domu.. DIETA + suplementy WITAMINY – po pierwszym...