Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Balance B-200 Balance B-200

Swanson Balance B-200 to suplement diety zawierający kompleks witamin z grupy B w potężnej, skutecznej i zarazem ekonomicznej dawce. Witaminy z grupy B są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, a przede wszystkim układu nerwowego. Są to w większości związki egzogenne (niesyntezowane w organizmie), rozpuszczalne w wodzie, będące prekursorami licznych koenzymów lub grup prostetycznych - niezbędnych części enzymów warunkujących prawidłowy przebieg reakcji biochemicznych w organizmie.

Witamina B1 (Tiamina) – witamina rozpuszczalna w wodzie, która po dostaniu się do organizmu, w wyniku działania transferazy przy udziale ATP, zamieniana jest w aktywną biologicznie formę – pirofosforan tiaminy pełniący funkcję koenzymu kilku enzymów (między innymi karboksylazy pirogronianowej) związanych z metabolizmem węglowodanów w procesie oddychania komórkowego, gdzie bierze udział w procesie dekarboksylacji oksydacyjnej kwasu pirogronowego – produktu glikolizy i jednocześnie substratu w cyklu Krebsa. Zatem, jak widać powyżej, witamina B1 warunkuje prawidłowy przebieg procesu pozyskiwania energii z węglowodanów (glukozy).

Tiamina warunkuje prawidłową syntezę acetylocholiny - ważnego neuroprzekaźnika odpowiedzialnego m.in. za skurcz mięśni szkieletowych oraz za funkcje poznawcze i pamięci. Wzmaga również wydzielanie hormonów gonadotropowych z przedniego płata przysadki mózgowej – LH i FSH – które to biorą udział w produkcji hormonów płciowych i zapewniają zdolności rozrodcze. Ponadto przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból.

Niedobór Tiaminy prowadzi do zaburzenia funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego (OUN), a tym samym powoduje osłabienie, zmęczenie, zaburzenia pamięci, koncentracji oraz depresję.

Witamina B2 (Ryboflawina) – niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i błon śluzowych. Pełni ważną funkcję w procesie oddychania komórkowego prowadzącego do wytworzenia energii, gdzie jest prekursorem dwóch zasadniczych koenzymów-nukleotydów: FNN i FAD, które to są zarazem jej aktywną formą. FAD, który powstaje z FNN, uczestniczy w reakcjach redoks (utleniania i redukcji).

Ryboflawina współpracuje z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku, błon śluzowych w układzie oddechowym, nabłonka naczyń krwionośnych, a także śluzówki przewodu pokarmowego, a jej niedobór może powodować pogorszenie ostrości wzroku, uszkodzenie rogówki i gałek ocznych, stany zapalne błon śluzowych, dystrofię mięśni oraz zaburzenia funkcjonalne układu nerwowego.

Witamina B3 (Niacyna) – nazywana też witaminą PP – występuje w dwóch formach: kwasu nikotynowego i nikotynamidu. Je niedobór prowadzi do pelagry – choroby objawiającej się zapaleniem skóry, demencją (otępieniem), osłabieniem, agresją, bezsennością i zaburzeniem koordynacji ruchów ciała. Może być produkowana w organizmie z tryptofanu, jednakże jest to proces niewystarczający do zapewnienia jej odpowiedniej ilości. Współdziała w przemianach metabolicznych: węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów, prowadzących do uwolnienia energii, gdzie wchodzi w skład koenzymów NAD i NADP.

Niacyna odgrywa doniosłą rolę w regulacji poziomu cholesterolu we krwi. Blokując rozpad tłuszczów w tkance tłuszczowej, prowadzi do obniżenia poziomu LDL (nazywanego złym cholesterolem), zmniejszenia ilości wolnych kwasów tłuszczowych (WKT) we krwi oraz cholesterolu całkowitego, a co za tym idzie poprawia profil lipidowy stanowiąc potencjalną ochronę dla układu krążenia. Meta-analiza badań klinicznych wykazała, że witamina B3 znacznie zmniejsza ilość przypadków miażdżycy oraz chorób wieńcowych. Co więcej, w niektórych środowiskach medycznych znana jest terapia większymi dawkami niacyny w leczeniu uzależnienia od alkoholu, schizofrenii oraz depresji.

Witamina B6 (Pirydoksyna) – występuje w sześciu formach, które w wyniku reakcji enzymatycznych są przekształcane do fosforanu pirydoksalu (aktywnej biologicznie formy witaminy B6), który to pełni funkcję koenzymu lub grupy prostetycznej enzymów odpowiedzialnych za metabolizm aminokwasów (aminotransferazy i dekarboksylazy).

Witamina B6 jest niezbędna w syntezie neuroprzekaźników (dopaminy, serotoniny i noradrenaliny), hemoglobiny (czerwony barwnik krwi) oraz ułatwia wchłanianie magnezu z przewodu pokarmowego.  Łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przy czym udowodniono, że zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona oraz wykazuje pozytywny skutek na zachowanie dzieci autystycznych.

Kwas foliowy (witamina B9) – nazywany też witaminą B9 lub B11, syntezowany przez bakterie jelitowe. Aktywną postacią kwasu foliowego jest kwas lewomefoliowy (5-MTHF), który pełni ważną funkcję w syntezie DNA, gdzie między innymi reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek. Ponadto uczestniczy w metabolizmie cysteiny, procesie syntezy ważnych neuroprzekaźników (dopaminy, norepinefryny i serotoniny) oraz umożliwia konwersje homocysteiny do metioniny. Poprzez swój udział w powstawaniu czerwonych krwinek (erytrocytów), pobudza procesy krwiotwórcze i zapobiega anemii.

Witamina B12 (Metylokobalamina) – występuję w kilku formach, z których najbardziej cenna dla organizmu jest metylokobalamina, która oprócz swoich podstawowych zadań usprawnia procesy metylacji zachodzące w organizmie człowieka, w których pełni funkcję koenzymu. Witamina B12 reguluje produkcje czerwonych ciałek krwi (erytrocytów), a jej niedobór powoduje niedokrwistość. Bierze udział w reakcji metylacji homocysteiny do metioniny, w przemianach energetycznych oraz reguluje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego – m.in. uczestniczy w produkcji otoczki mielinowej, która pełni funkcje ochronne w stosunku do komórek nerwowych.

Biotyna (witamina B7, witamina H) – produkowana przez bakterie jelitowe, jest koenzymem enzymu karboksylazy, co oznacza, że bierze udział w przenoszeniu grupy karboksylowej na różne związki organiczne – m.in. w procesie glukoneogenezy, cyklu Krebsa (cyklu kwasu cytrynowego) oraz syntezie wielu kwasów tłuszczowych. Wspiera funkcjonowanie tarczycy oraz wpływa na właściwości skóry i włosów.

Kwas pantotenowy (witamina B5) – amid kwasu pantoinowego i beta-alaniny; po wchłonięciu ulega różnym przemianom metabolicznym. Jako fosfopantoteina uczestniczy w reakcjach prowadzących do powstania koenzymu A – aktywnej biologicznie postaci kwasu pantotenowego – oraz ACP – białkowego nośnika grup acylowych. Koenzym A (CoA) pełni funkcję przenośnika grup acylowych (głównie jako acetylokoenzym A – acetylo-CoA) w wielu ważnych procesach metabolicznych m.in. w cyklu Krebsa. Acetylo-CoA bierze udział w syntezie acetylocholiny oraz w procesie wydalania sulfonamidów. Ponadto jest prekursorem cholesterolu, a tym samym hormonów steroidowych.

Kwas pantotenowy warunkuje prawidłowy metabolizm białek, cukrów i tłuszczów, przyspiesza gojenie ran, zapobiega przemęczeniu i usprawnia układ sercowo-naczyniowy, uczestniczy w regeneracji tkanek, poprawia pigmentację i stan włosów. Jego niedobór przyczynia się do zaburzeń układu nerwowego, trudności z nauką i nadmiernej drażliwości.

Cholina (dwuwinian choliny) – połączenie kwasu winowego i choliny w formie estru, który w tej postaci staje się prekursorem acetylocholiny – neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za funkcje pamięci, logicznego rozumowania i zdolność koncentracji. Cholina jest substancją rozpuszczalną w wodzie, uważaną za witaminę ze względu na jej istotne znaczenie biologiczne. Stanowi substrat w syntezie fosfatydylocholiny i sfingomieliny, które to są fosfolipidami budującymi błony komórkowe wszystkich komórek. Szczególnie ma to istotne znaczenie dla komórek glejowych tworzących wokół aksonów osłonkę mielinową odpowiedzialną za izolację i usprawnianie przekazywania impulsów nerwowych.

Inozytol (witamina B8) – nazywany witaminą płodności lub witaminą szczęścia; może być syntezowany przez organizm, jednakże proces ten nie pokrywa pełnego zapotrzebowania. Buduje fosfatydyloinozytol, który jest fosfolipidem będącym składnikiem błony komórkowej oraz prekursorem ważnych przekaźników drugorzędowych (mediatorów wewnątrzkomórkowych) pośredniczących w wymianie informacji chemicznej: trisfosforanu inozytolu (IP3) i diacylogliceroli (DAG). Mediatory te biorą udział w przekazywaniu sygnałów przez GnRH (gonadoliberynę; hormon wydzielany przez podwzgórze stymulujący wydzielanie gonadotropin - LH i FSH - z płata przedniego przysadki mózgowej) oraz przez TSH (tyreotropinę; hormon wytwarzany przez przysadkę mózgową nasilający produkcję i wydzielanie hormonów tarczycy).

Inozytol jest również bardzo ważnym składnikiem spermy, reguluje cykle menstruacyjne u kobiet oraz przeciwdziała hiperinsulinemii. Ponadto wpływa na odżywienie komórek ośrodkowego układu nerwowego, w tym mózgu oraz obniża poziom „złego” cholesterolu LDL. Ze względu na te właściwości ma zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i miażdżycy. Działa uspokajająco - obniża ciśnienie tętnicze powstałe wskutek stresu – i poprawia samopoczucie.

PABA (witamina B10) - kwas p - aminobenzoesowy lub para-aminobenzoesowy - zaliczany do grupy aminokwasów niebiałkowych; wchodzi w skład koenzymu F (metabolitu kwasu foliowego). Jako środek leczniczy-znieczulający stosowane są estry kwasu p-aminobenzoesowego: nowokaina i benzokaina. Po dostaniu się do organizmu współdziała z kwasem pantotenowym (dodatkowo poprawia jego przyswajalność) i kwasem foliowym działając przeciwbakteryjnie oraz zabezpieczając pigmentację powłok zewnętrznych: skóry, włosów i zębów. Chroni przed promieniowaniem UV i opóźnia procesy starzenia skóry, wpływając korzystnie na jej kondycje. Ponadto uczestniczy w metabolizmie białek, warunkuje powstawanie komórek krwi, hamuje siwienie włosów, a także zapobiega ich wypadaniu, jak również zapobiega przedwczesnemu rozpadowi katecholamin (np. adrenaliny).

Podsumowując, Swanson Balance B-200 to suplement diety przeznaczony dla każdej osoby w celu uzupełnienia niedoborów witamin z grupy B. Szczególnie polecany sportowcom, którzy pod wpływem dużej ilości treningów przemęczają układ nerwowo-mięśniowy oraz osobom ponadprzeciętnie aktywnym umysłowo (jako środek nootropowy). Preparat wypada również polecić dla osób żyjących w pośpiechu i ciągłym stresie, a także w celach terapeutycznych przy różnych stanach chorobowych po konsultacji ze specjalistą. 

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Balance B-200 Balance B-200 100 kaps.
SWANSON
39,00 zł

Balance B-200 100 kaps.

Cechy

Koncentracja:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Nasza Rekomendacja:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,55 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,55 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Skuteczna i ekonomiczna formuła
  • Uzupełnia niedobory witamin B
  • Zawiera metylokobalamine (B12) 
  • Wspiera funkcjonowanie układu nerwowego
  • Reguluje przemiany metaboliczne
  • Poprawia wydzielanie i działanie hormonów
  • Stymuluje procesy krwiotwórcze
  • Przywraca prawidłowy profil lipidowy
  • Chroni układ krążenia
  • Poprawia stan włosów i skóry

Swanson Balance B-200 to suplement diety zawierający kompleks witamin z grupy B w potężnej, skutecznej i zarazem ekonomicznej dawce. Witaminy z grupy B są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, a przede wszystkim układu nerwowego. Są to w większości związki egzogenne (niesyntezowane w organizmie), rozpuszczalne w wodzie, będące prekursorami licznych koenzymów lub grup prostetycznych - niezbędnych części enzymów warunkujących prawidłowy przebieg reakcji biochemicznych w organizmie.

Witamina B1 (Tiamina) – witamina rozpuszczalna w wodzie, która po dostaniu się do organizmu, w wyniku działania transferazy przy udziale ATP, zamieniana jest w aktywną biologicznie formę – pirofosforan tiaminy pełniący funkcję koenzymu kilku enzymów (między innymi karboksylazy pirogronianowej) związanych z metabolizmem węglowodanów w procesie oddychania komórkowego, gdzie bierze udział w procesie dekarboksylacji oksydacyjnej kwasu pirogronowego – produktu glikolizy i jednocześnie substratu w cyklu Krebsa. Zatem, jak widać powyżej, witamina B1 warunkuje prawidłowy przebieg procesu pozyskiwania energii z węglowodanów (glukozy).

Tiamina warunkuje prawidłową syntezę acetylocholiny - ważnego neuroprzekaźnika odpowiedzialnego m.in. za skurcz mięśni szkieletowych oraz za funkcje poznawcze i pamięci. Wzmaga również wydzielanie hormonów gonadotropowych z przedniego płata przysadki mózgowej – LH i FSH – które to biorą udział w produkcji hormonów płciowych i zapewniają zdolności rozrodcze. Ponadto przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból.

Niedobór Tiaminy prowadzi do zaburzenia funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego (OUN), a tym samym powoduje osłabienie, zmęczenie, zaburzenia pamięci, koncentracji oraz depresję.

Witamina B2 (Ryboflawina) – niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i błon śluzowych. Pełni ważną funkcję w procesie oddychania komórkowego prowadzącego do wytworzenia energii, gdzie jest prekursorem dwóch zasadniczych koenzymów-nukleotydów: FNN i FAD, które to są zarazem jej aktywną formą. FAD, który powstaje z FNN, uczestniczy w reakcjach redoks (utleniania i redukcji).

Ryboflawina współpracuje z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku, błon śluzowych w układzie oddechowym, nabłonka naczyń krwionośnych, a także śluzówki przewodu pokarmowego, a jej niedobór może powodować pogorszenie ostrości wzroku, uszkodzenie rogówki i gałek ocznych, stany zapalne błon śluzowych, dystrofię mięśni oraz zaburzenia funkcjonalne układu nerwowego.

Witamina B3 (Niacyna) – nazywana też witaminą PP – występuje w dwóch formach: kwasu nikotynowego i nikotynamidu. Je niedobór prowadzi do pelagry – choroby objawiającej się zapaleniem skóry, demencją (otępieniem), osłabieniem, agresją, bezsennością i zaburzeniem koordynacji ruchów ciała. Może być produkowana w organizmie z tryptofanu, jednakże jest to proces niewystarczający do zapewnienia jej odpowiedniej ilości. Współdziała w przemianach metabolicznych: węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów, prowadzących do uwolnienia energii, gdzie wchodzi w skład koenzymów NAD i NADP.

Niacyna odgrywa doniosłą rolę w regulacji poziomu cholesterolu we krwi. Blokując rozpad tłuszczów w tkance tłuszczowej, prowadzi do obniżenia poziomu LDL (nazywanego złym cholesterolem), zmniejszenia ilości wolnych kwasów tłuszczowych (WKT) we krwi oraz cholesterolu całkowitego, a co za tym idzie poprawia profil lipidowy stanowiąc potencjalną ochronę dla układu krążenia. Meta-analiza badań klinicznych wykazała, że witamina B3 znacznie zmniejsza ilość przypadków miażdżycy oraz chorób wieńcowych. Co więcej, w niektórych środowiskach medycznych znana jest terapia większymi dawkami niacyny w leczeniu uzależnienia od alkoholu, schizofrenii oraz depresji.

Witamina B6 (Pirydoksyna) – występuje w sześciu formach, które w wyniku reakcji enzymatycznych są przekształcane do fosforanu pirydoksalu (aktywnej biologicznie formy witaminy B6), który to pełni funkcję koenzymu lub grupy prostetycznej enzymów odpowiedzialnych za metabolizm aminokwasów (aminotransferazy i dekarboksylazy).

Witamina B6 jest niezbędna w syntezie neuroprzekaźników (dopaminy, serotoniny i noradrenaliny), hemoglobiny (czerwony barwnik krwi) oraz ułatwia wchłanianie magnezu z przewodu pokarmowego.  Łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przy czym udowodniono, że zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona oraz wykazuje pozytywny skutek na zachowanie dzieci autystycznych.

Kwas foliowy (witamina B9) – nazywany też witaminą B9 lub B11, syntezowany przez bakterie jelitowe. Aktywną postacią kwasu foliowego jest kwas lewomefoliowy (5-MTHF), który pełni ważną funkcję w syntezie DNA, gdzie między innymi reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek. Ponadto uczestniczy w metabolizmie cysteiny, procesie syntezy ważnych neuroprzekaźników (dopaminy, norepinefryny i serotoniny) oraz umożliwia konwersje homocysteiny do metioniny. Poprzez swój udział w powstawaniu czerwonych krwinek (erytrocytów), pobudza procesy krwiotwórcze i zapobiega anemii.

Witamina B12 (Metylokobalamina) – występuję w kilku formach, z których najbardziej cenna dla organizmu jest metylokobalamina, która oprócz swoich podstawowych zadań usprawnia procesy metylacji zachodzące w organizmie człowieka, w których pełni funkcję koenzymu. Witamina B12 reguluje produkcje czerwonych ciałek krwi (erytrocytów), a jej niedobór powoduje niedokrwistość. Bierze udział w reakcji metylacji homocysteiny do metioniny, w przemianach energetycznych oraz reguluje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego – m.in. uczestniczy w produkcji otoczki mielinowej, która pełni funkcje ochronne w stosunku do komórek nerwowych.

Biotyna (witamina B7, witamina H) – produkowana przez bakterie jelitowe, jest koenzymem enzymu karboksylazy, co oznacza, że bierze udział w przenoszeniu grupy karboksylowej na różne związki organiczne – m.in. w procesie glukoneogenezy, cyklu Krebsa (cyklu kwasu cytrynowego) oraz syntezie wielu kwasów tłuszczowych. Wspiera funkcjonowanie tarczycy oraz wpływa na właściwości skóry i włosów.

Kwas pantotenowy (witamina B5) – amid kwasu pantoinowego i beta-alaniny; po wchłonięciu ulega różnym przemianom metabolicznym. Jako fosfopantoteina uczestniczy w reakcjach prowadzących do powstania koenzymu A – aktywnej biologicznie postaci kwasu pantotenowego – oraz ACP – białkowego nośnika grup acylowych. Koenzym A (CoA) pełni funkcję przenośnika grup acylowych (głównie jako acetylokoenzym A – acetylo-CoA) w wielu ważnych procesach metabolicznych m.in. w cyklu Krebsa. Acetylo-CoA bierze udział w syntezie acetylocholiny oraz w procesie wydalania sulfonamidów. Ponadto jest prekursorem cholesterolu, a tym samym hormonów steroidowych.

Kwas pantotenowy warunkuje prawidłowy metabolizm białek, cukrów i tłuszczów, przyspiesza gojenie ran, zapobiega przemęczeniu i usprawnia układ sercowo-naczyniowy, uczestniczy w regeneracji tkanek, poprawia pigmentację i stan włosów. Jego niedobór przyczynia się do zaburzeń układu nerwowego, trudności z nauką i nadmiernej drażliwości.

Cholina (dwuwinian choliny) – połączenie kwasu winowego i choliny w formie estru, który w tej postaci staje się prekursorem acetylocholiny – neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za funkcje pamięci, logicznego rozumowania i zdolność koncentracji. Cholina jest substancją rozpuszczalną w wodzie, uważaną za witaminę ze względu na jej istotne znaczenie biologiczne. Stanowi substrat w syntezie fosfatydylocholiny i sfingomieliny, które to są fosfolipidami budującymi błony komórkowe wszystkich komórek. Szczególnie ma to istotne znaczenie dla komórek glejowych tworzących wokół aksonów osłonkę mielinową odpowiedzialną za izolację i usprawnianie przekazywania impulsów nerwowych.

Inozytol (witamina B8) – nazywany witaminą płodności lub witaminą szczęścia; może być syntezowany przez organizm, jednakże proces ten nie pokrywa pełnego zapotrzebowania. Buduje fosfatydyloinozytol, który jest fosfolipidem będącym składnikiem błony komórkowej oraz prekursorem ważnych przekaźników drugorzędowych (mediatorów wewnątrzkomórkowych) pośredniczących w wymianie informacji chemicznej: trisfosforanu inozytolu (IP3) i diacylogliceroli (DAG). Mediatory te biorą udział w przekazywaniu sygnałów przez GnRH (gonadoliberynę; hormon wydzielany przez podwzgórze stymulujący wydzielanie gonadotropin - LH i FSH - z płata przedniego przysadki mózgowej) oraz przez TSH (tyreotropinę; hormon wytwarzany przez przysadkę mózgową nasilający produkcję i wydzielanie hormonów tarczycy).

Inozytol jest również bardzo ważnym składnikiem spermy, reguluje cykle menstruacyjne u kobiet oraz przeciwdziała hiperinsulinemii. Ponadto wpływa na odżywienie komórek ośrodkowego układu nerwowego, w tym mózgu oraz obniża poziom „złego” cholesterolu LDL. Ze względu na te właściwości ma zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i miażdżycy. Działa uspokajająco - obniża ciśnienie tętnicze powstałe wskutek stresu – i poprawia samopoczucie.

PABA (witamina B10) - kwas p - aminobenzoesowy lub para-aminobenzoesowy - zaliczany do grupy aminokwasów niebiałkowych; wchodzi w skład koenzymu F (metabolitu kwasu foliowego). Jako środek leczniczy-znieczulający stosowane są estry kwasu p-aminobenzoesowego: nowokaina i benzokaina. Po dostaniu się do organizmu współdziała z kwasem pantotenowym (dodatkowo poprawia jego przyswajalność) i kwasem foliowym działając przeciwbakteryjnie oraz zabezpieczając pigmentację powłok zewnętrznych: skóry, włosów i zębów. Chroni przed promieniowaniem UV i opóźnia procesy starzenia skóry, wpływając korzystnie na jej kondycje. Ponadto uczestniczy w metabolizmie białek, warunkuje powstawanie komórek krwi, hamuje siwienie włosów, a także zapobiega ich wypadaniu, jak również zapobiega przedwczesnemu rozpadowi katecholamin (np. adrenaliny).

Podsumowując, Swanson Balance B-200 to suplement diety przeznaczony dla każdej osoby w celu uzupełnienia niedoborów witamin z grupy B. Szczególnie polecany sportowcom, którzy pod wpływem dużej ilości treningów przemęczają układ nerwowo-mięśniowy oraz osobom ponadprzeciętnie aktywnym umysłowo (jako środek nootropowy). Preparat wypada również polecić dla osób żyjących w pośpiechu i ciągłym stresie, a także w celach terapeutycznych przy różnych stanach chorobowych po konsultacji ze specjalistą. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 100 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 100
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Tiamina (Witamina B1)3 mg200%
Ryboflawina (Witamina B2)3.4 mg200%
Niacyna (Witamina B3)40 mg200%
Witamina B64 mg200%
Kwas Foliowy800 mcg200%
Witamina B1212 mcg200%
Biotyna600 mcg200%
Kwas pantotenowy20 mg200%
Dwuwinian Choliny26 mg-
Inozytol26 mg-
PABA5 mg-

Pozostałe składniki

Wyciąg z ryżu, hypromeloza, laurynian wapnia, krzemionka

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Chaga
Chaga
PLANETARY HERBALS
55,00 zł
więcej
Tribulon Black
Tribulon Black
TREC
78,00 zł
więcej
GABA Chewable
GABA Chewable Promocja
NOW FOODS
79,00 zł 59,00 zł
więcej
Vitamin Code Raw D3 5000IU
Vitamin Code Raw D3 5000IU
GARDEN OF LIFE
89,00 zł
więcej
Pine Bark Extract
Pine Bark Extract
SOURCE NATURALS
49,00 zł
więcej
Toco-Sorb
Toco-Sorb
JARROW FORMULAS
89,00 zł
więcej

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Dwuwinian Choliny

Informacja

Dwuwinian choliny stanowi połączenie w jedną molekułę kwasu winowego i choliny, i w tej postaci jest prekursorem acetylocholiny (neuroprzekaźnika). Organizm ludzki ma możliwość wewnątrzkomórkowej syntezy choliny, przy wykorzystaniu aminokwasów i witaminy B12. Ze względu na możliwość niedoborów w/w składników konieczne jest uzupełnianie ich w suplementacji. Cholina jest składnikiem lecytyny będącej budulcem komórek warunkującym prawidłowość działania układu nerwowego oraz sfingomieliny pełniąc rolę izolatora tkanki nerwowej. Dwuwinian wpływa na przebieg metabolizmu tłuszczy. W suplementacji sportowej dwuwinian choliny wykorzystywany jest w preparatach o działaniu pobudzającym, wpływających na koncentrację oraz w programach kontroli masy ciała (redukcji tkanki tłuszczowej).

Dawkowanie: 1–3 gramy na dobę.

Inozytol

Informacja

Inozytol jest związkiem organicznym z grupy witamin B rozpuszczalnych w płynach, występuje w postaci naturalnej, syntetyzowany w roślinach takich, jak: drożdże piwne, fasola, grejpfruty, kapusta, kiełki pszenicy, melony i zwierzęcych (wątroba).. Wraz z choliną wchodzi w skład lecytyny. Wpływa na odżywianie komórek centralnego układu nerwowego (mózgu), obniżając poziom cholesterolu LDL (złego) dzięki czemu ma zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i miażdżycy. Działa uspokajająco. Odnotowano korzystne działanie inozytolu na skórę i włosy.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Biotin 100mg

189,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Z-Balance

79,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>