Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
B-Balance B-Balance

Appolo’s Hegemony B-Balance to suplement diety, który można uznać za przodujący w kontekście suplementacji witamin z grupy B. Producent w tym produkcie proponuje nam cały przekrój tych witamin, wraz z substancjami doskonale uzupełniającymi formułę, w efekt wspomagający metabolizm insuliny, działanie natury neuroprzekaźników oraz zwiększający całościową przyswajalność produktu.

Witaminy z grupy B są koenzymami. Oznacza to, że biorą udział w większości reakcji metabolicznych w organizmie, które są esencjalne do utrzymania odpowiedniej homeostazy.

Na produkt składają się:
Witamina B1 (monoazotan tiaminy) – Na początku należy wspomnieć o wyjątkowej formie monoazotanu. Jest bardziej stabilny, niż stosowana w innych produktach forma pochodnej chlorowodorowej. Dodatkowo, podczas rozkładu tego związku, uwalniany poza tiaminą azotan może pozytywnie oddziaływać na układ krwionośny.

Sama tiamina jest kluczowa w metabolizmie glukozy. Jej wysokie spożycie jest zalecane w przypadku problemów z wysokim poziomem cukru (powstająca pochodna fosforanowa – pirofosforan tiaminy – bierze bezpośredni udział jako kofaktor w reakcjach biochemicznego rozkładu substancji, głównie obrębie cytozolu oraz mitochondrium).

Witamina B2 (ryboflawina) – przy spełnianiu podstawowego zapotrzebowania na ryboflawinę (ok. 1,5 mg dziennie), jest konieczna do wytwarzania dwóch ważnych enzymów, FMN oraz FMD (biorących udział między innymi w procesie oddychania).

W przypadku o wiele większej dawki zastosowanej w produkcie, ryboflawina może wskazywać funkcje wspomagające leczenie migreny (przez regulację pracy mitochondriów).

Optymalny poziom ryboflawiny jest również wiązany z pozytywnym działaniem na właściwy poziom hemoglobiny (efekt ten jest intensyfikowany w przypadku dodatkowej suplementacji składnikami odpowiadającymi za odpowiedni stan hemoglobiny m.in. żelaza). Ryboflawina może również pośrednio zmniejszać poziom homocysteiny, zwiększającej ryzyko choroby niedokrwiennej serca (głównie przez wspieranie genetycznych mutacji genu MTHFR). Zaobserwowano też zmniejszone ciśnienie krwi.

Wykazuje również właściwości przeciwzapalne (głównie w obrębie trzustki), oraz wspiera funkcje wzrokowe; wspomaga fotoreceptory oraz działa ochronnie wobec narządu oczu.

Witamina B3 (niacynamid oraz kwas nikotynowy) – większy udział niacynamidu w formach witaminy B3 wpływa pozytywnie na niwelowanie efektu flush (następstwo aktywacji receptora HM74A, zwiększania wydzielania prozapalnych prostaglandyn i ostatecznej aktywacji receptora PGD2) powodującego zaczerwienienie skóry, oraz jej swędzenie, często zauważane przy początkach stosowania preparatów zawierających duże ilości niacyny w formie kwasu nikotynowego. Nie jest to nic groźnego w sensie zdrowotnym, aczkolwiek jest to uczucie dosyć niekomfortowe. Niacynamid wykazuje o wiele mniejsze powinowactwo w stosunku do tego receptora, co wyjaśnia nikłe wpływanie na ten efekt.

Odpowiednia suplementacja substancjami wykazującymi aktywność witaminy B3 jest wiązana głównie ze wsparciem odpowiedniego lipidogram organizmu (wyraźny wzrost HDL, oraz spadek LDL, trójglicerydów oraz cholesterolu). Powiązanie z poprawianiem profilu tłuszczowego, wiąże się też z możliwością zmniejszania ryzyka chorób okołosercowych.

Na zmniejszanie ryzyka choroby wieńcowej może też wpływać efekt przeciwzapalny oraz zmniejszenie obrażeń śródbłonka naczyń krwionośnych. Niacyna wykazuje też efekt ułatwiania przepływu krwi, oraz interwencyjnie zmniejsza ciśnienie krwi, w przypadku nadciśnienia.

Niacyna wspomaga również redukcję tkanki tłuszczowej. Zwiększa wyrzut adiponektyny oraz leptyny, hormonów odpowiedzialnych za przemiany glukozy i kwasów tłuszczowych, oraz poczucie sytości.

Witamina B5 (pantotenian wapnia, pantetyna) – zastosowano dwie formy witaminy B5, bardziej podstawową, wapniową pochodną kwasu pantotenowego, oraz pantetynę. Pantetyna jest bardziej ciekawą formą; są to dwie cząsteczki kwasu pantotenowego połączone przez cysteaminę. Ta druga, przy degradacji całości związku może wpływać na poprawienie się metabolizmu cysteiny w organizmie, oraz jest jednym z prekursorów koenzymu A (wraz z witaminą B5 oraz ATP).

Podstawową funkcją witaminy B5 jest uczestniczenie w produkcji koenzymu A, jednego z najważniejszych koenzymów w organizmie ludzkim (m.in. bierze udział w produkcji energii – przenosi acylowane kwasy tłuszczowe przez błonę mitochondrialną, które następnie są zużywane jako substrat energetyczny). Jest on kluczowy do utrzymania odpowiedniej wydolności fizycznej, oraz odpowiedniego metabolizmu kwasu tłuszczowych podczas wysiłku.

Dodatkowo, witamina B5 wykazuje dosyć duże stężenie w mózgu, co wskazuje na jego funkcje w tworzeniu neuroprzekaźników. Wskazywane są też właściwości antyoksydacyjne.

Witamina B6 (fosforan pirodyksalu) – witamina, która nie posiada wyraźnych osobliwości biochemicznych, jednak wykazuje dużo zależności synergistycznych (lub jest pośrednim enzymem – enzymy, które uczestniczą w danej reakcji są zależne od witaminy B6), oraz jest wymagana jako koenzym w niektórych reakcjach biochemicznych.

Najpierw warto wspomnieć o formie witaminy wykorzystanej w preparacie. Fosforan pirodyksalu (P-5-P), jest już cząsteczką aktywną metabolicznie, gdzie formy stosowane często w innych produktach zawierających witaminę B6, muszą być najpierw przekonwertowane do tej formy (należy pamiętać, że każda reakcja biochemiczna wiąże się ze stratami substancji czynnych. Wspominane formy to najczęściej pirodyksyna, pirodyksal, oraz pirodyksamina).

Wykazuje wiele współzależności w układzie nerwowym. Wspomnianym mechanizmem pośredniego enzymu, wpływa na konwersję L-DOPY w aktywną dopaminę. Niedobór witaminy jest za to powiązany ze zmniejszoną aktywnością receptorów serotoninowych podwzgórza. Oba te mechanizmy są powiązane z dobrym samopoczuciem psychicznym; można zatem stwierdzić że witamina B6 warunkuje w pewnym stopniu ten komfort.

Związek ten przyczynia się też pozytywnie do mechanizmów redukcji tkanki tłuszczowej. Zmniejsza syntezę kwasów tłuszczowych (redukuje aktywność i ekspresję syntazy kwasów tłuszczowych FAS). Podawany z leucyną (2,25g + 30mg podstawowej formy witaminy B6 - pirodyksyny) interwencyjnie przy osobach otyłych, wskazywał przyśpieszenie pozbywania się tkanki tłuszczowej o około 34 gramy dziennie.

Wpływa też pozytywnie na gospodarkę hormonalną. Może zwiększać wyrzut hormonu wzrostu, oraz stabilizować poziom prolaktyny, przy jej wysokich poziomach.

Witamina B7 (biotyna) – jest nazywana „witaminą piękna”, gdyż jest często stosowana w preparatach wspomagających wzrost i stan wytworów naskórka (włosy, paznokcie, gruczoły), oraz samej skóry (transporter komórek keratynowych budujących skórę oraz wytwory naskórka jest ściśle powiązany z odpowiednim poziomem biotyny w organizmie).

Inne badania wskazują na zdolności poprawiania lipidogramu organizmu (zmniejszenie się poziomu triglicerydów oraz vLDL).

Wstępne badania wskazują również na zależność metabolizmu glukozy od biotyny. Poziom glukokinazy, kluczowego enzymu odpowiadającego za utylizację glukozy, jest obniżony w przypadku deficytu biotyny. Wstępnie stwierdza się też wpływ na większy poposiłkowy wyrzut insuliny, który może wspomagać obieg substancji odżywczych w organizmie.

Witamina B9 (metylofolian) – kolejna witamina, w której zastosowana została najlepsza możliwa forma.  Metylofolian jest formą bezpośrednio biorącą udział w ważniejszych procesach metabolicznych organizmu. Dla porównania, podstawowa forma - kwas foliowy - aby zostać przekonwertowanym biochemicznie do formy metylofolianu, potrzebuje 4 dodatkowych procesów, a każdy proces to kolejne straty substancji aktywnej, co diametralnie wpływa na dawkę efektywną. Należy zwrócić na to uwagę, przy porównywaniu zawartości witamin pomiędzy produktami.

Sama witamina B9 wpływa pozytywnie na układ nerwowy, szczególnie w kontekście leczenia depresji, oraz podobnych schorzeń na tle nerwowym. Nie dość, że sam odpowiedni poziom folianu wpływa na zmniejszenie ryzyka chorób depresyjnych (w jednym badaniu, na podstawie zmniejszonego poziom folianu w plazmie przewidziano epizod depresyjny), to może być on stosowany przy korzystaniu z leków wspomagających terapię (głównie z grupy SSRI oraz SNRI). Wykazuje również działanie neuroprotekcyjne.

Folian wykazuje również wysokie właściwości przeciwzapalne. Najważniejszym mechanizmem jest tutaj ochrona przeciw zniszczeniom oksydacyjnym DNA.

W kontekście zdrowia układu krwionośnego, zmniejsza poziom homocysteiny (jednego z markerów chorób wieńcowych). Wpływa też pozytywnie na chemiczną regulację drożności naczyń krwionośnych.

Dla pań najważniejszą właściwością może być też, że odpowiedni poziom folianów jest kluczowy, do utrzymania odpowiedniego bezpieczeństwa podczas okresu ciąży. Odpowiednie dawkowanie witaminy B9 może zmniejszyć zagrożenie defektami cewki nerwowych płodów do 0. Wpływa też ochronnie wobec rodzicielki w czasie ciąży.

Witamina B12 (metylokobalamina) – ponownie warto wspomnieć początkowo o formie związku. Jak w powyższych wypadkach, wykorzystano najlepszą możliwą formę (jedną z, dwóch, która wykazuje bezpośrednio właściwości koenzymatyczne), gdzie inne, w tym najczęściej stosowana w preparatach witaminowych cyjanokobalamina, musi początkowo być przekonwertowana do jednej z tych form, co jak wspominano wcześniej, wiąże się ze stratami substancji aktywnej.

Witamina B12 działa synergistycznie z witaminą B9. Wspomaga profilaktykę stanów depresyjnych. Wpływa też pozytywnie w przypadku lakunarnego lub zatokowego zawału mózgu, na rehabilitację funkcji kognitywnych.

Razem z witaminą B9 wpływa na regulowanie poziomu homocysteiny w organizmie, oraz działa, jako profilaktyczna ochrona podczas okresu ciążowego.

W produkcie umieszczono kilka dodatkowych substancji, bardzo dobrze uzupełniających i tak wybitny kompleks witamin B. Są to:
Cholina – wielokierunkowo wspomaga układ nerwowy. Jest prekursorem jednego z najważniejszych neuroprzekaźników, acetylocholiny, którego odpowiedni poziom jest kluczowy, do odpowiednej komunikacji neuronalnej.

Inozytol – jest międzykomórkową cząsteczką sygnałową, podobną do glukozy. Największe jej nadzieje pokłada się w sensie wspomagania leczenia insulinooporności oraz wspomagania metabolizmu glukozy.

Insulinoporność jest wiązana z zaburzeniami stosunku dwóch cząsteczek sygnałowych inozytolu (P-IPG oraz A-IPG). Inozytol wyrównuje stosunek tych cząsteczek, wskazując na wspomaganie redukcji insulinooporności.

Cząsteczka sygnałowa inozytolu (PIP3) wpływa na komunikację pomiędzy białkami pośrednimi w sygnalizacji insulinowej (dokładnie chodzi o sygnalizację między PI3K oraz Akt ostatecznie wpływających na absorbcję glukozy przez pęcherzyk GLUT4.). Podejrzewa się, że inne związki również wpływają na komunikację pośredniczą w obrębie metabolizmu insuliny. 

Wpływa również pozytywne na samopoczucie o podłożu nerwowym. Odpowiednie stężenie inozytolu, wpływa antydepresyjnie, przeciwlękowo, oraz działa pozytywnie jako wsparcie terapii stosowanych w intensywnych stanach napięcia nerwowego.

PABA (właściwie kwas para-aminobenzoesowy) – jest wskazywany jako wspomożenie układu nerwowego (zmniejszenie poczucia zmęczenia, irytacji) oraz wpływa pozytywnie na kondycję skóry i wytworów naskórka (często jest polecany w przedwczesnym siwieniu).

Piperyna – piperyna wpływa głównie jako składnik zwiększający przyswajalność (przez kilka mechanizmów; intensyfikacja wchłaniania w jelicie cienkim, inhibicja enzymów rozkładających substancje aktywne oraz spowolnienie pasażu jelitowego, zwiększającego dodatkowo czas, w którym substancje mogą się wchłonąć).

Podsumowując Appolo’s Hegemony B-Balance jest produktem kompleksowym pod każdym względem. Zawarte są w niej wszelkie witaminy z grupy B, w dawkach efektywnych, oraz efektownych, a dodatkowe składniki również wpasowują się synergistycznie w mechanizm ich działania. Produkt sprawdzi się dla każdego w suplementacji profilaktycznej, dla wielokierunkowego wsparcia organizmu, a szczególnie przy narażeniu na wyjątkowo intensywny wysiłek fizyczny, lub psychiczny, lub dla uzupełnienia stwierdzonych niedoborów.

Magazyn UK
Since 2005
Dodaj do koszyka
B-Balance B-Balance 36 kaps.
APOLLO'S HEGEMONY
39,00 zł

B-Balance

Magazyn UE

Wszystkie warianty

36 kaps.
39,00 zł
120 kaps.
79,00 zł

Cechy

Siła:
Koncentracja:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Regeneracja:
39,00 zł
1 szt.
Dużo osób kupuje ten produkt

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,52 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Jedna z najbardziej kompleksowych formuł witamin z grupy B na rynku
  • Wysokoprzyswajalne formy oraz efektywne dawki
  • Dodatek choliny, inozytolu, PABA oraz piperyny
  • Poprawia metabolizm składników odżywczych
  • Poprawia funkcjonowanie neuroprzekaźników
  • Całościowe wsparcie układu nerwowego
  • Wspomaga kontrolę masy ciała
  • Poprawia samopoczucie
  • Poprawia lipidogram

Appolo’s Hegemony B-Balance to suplement diety, który można uznać za przodujący w kontekście suplementacji witamin z grupy B. Producent w tym produkcie proponuje nam cały przekrój tych witamin, wraz z substancjami doskonale uzupełniającymi formułę, w efekt wspomagający metabolizm insuliny, działanie natury neuroprzekaźników oraz zwiększający całościową przyswajalność produktu.

Witaminy z grupy B są koenzymami. Oznacza to, że biorą udział w większości reakcji metabolicznych w organizmie, które są esencjalne do utrzymania odpowiedniej homeostazy.

Na produkt składają się:
Witamina B1 (monoazotan tiaminy) – Na początku należy wspomnieć o wyjątkowej formie monoazotanu. Jest bardziej stabilny, niż stosowana w innych produktach forma pochodnej chlorowodorowej. Dodatkowo, podczas rozkładu tego związku, uwalniany poza tiaminą azotan może pozytywnie oddziaływać na układ krwionośny.

Sama tiamina jest kluczowa w metabolizmie glukozy. Jej wysokie spożycie jest zalecane w przypadku problemów z wysokim poziomem cukru (powstająca pochodna fosforanowa – pirofosforan tiaminy – bierze bezpośredni udział jako kofaktor w reakcjach biochemicznego rozkładu substancji, głównie obrębie cytozolu oraz mitochondrium).

Witamina B2 (ryboflawina) – przy spełnianiu podstawowego zapotrzebowania na ryboflawinę (ok. 1,5 mg dziennie), jest konieczna do wytwarzania dwóch ważnych enzymów, FMN oraz FMD (biorących udział między innymi w procesie oddychania).

W przypadku o wiele większej dawki zastosowanej w produkcie, ryboflawina może wskazywać funkcje wspomagające leczenie migreny (przez regulację pracy mitochondriów).

Optymalny poziom ryboflawiny jest również wiązany z pozytywnym działaniem na właściwy poziom hemoglobiny (efekt ten jest intensyfikowany w przypadku dodatkowej suplementacji składnikami odpowiadającymi za odpowiedni stan hemoglobiny m.in. żelaza). Ryboflawina może również pośrednio zmniejszać poziom homocysteiny, zwiększającej ryzyko choroby niedokrwiennej serca (głównie przez wspieranie genetycznych mutacji genu MTHFR). Zaobserwowano też zmniejszone ciśnienie krwi.

Wykazuje również właściwości przeciwzapalne (głównie w obrębie trzustki), oraz wspiera funkcje wzrokowe; wspomaga fotoreceptory oraz działa ochronnie wobec narządu oczu.

Witamina B3 (niacynamid oraz kwas nikotynowy) – większy udział niacynamidu w formach witaminy B3 wpływa pozytywnie na niwelowanie efektu flush (następstwo aktywacji receptora HM74A, zwiększania wydzielania prozapalnych prostaglandyn i ostatecznej aktywacji receptora PGD2) powodującego zaczerwienienie skóry, oraz jej swędzenie, często zauważane przy początkach stosowania preparatów zawierających duże ilości niacyny w formie kwasu nikotynowego. Nie jest to nic groźnego w sensie zdrowotnym, aczkolwiek jest to uczucie dosyć niekomfortowe. Niacynamid wykazuje o wiele mniejsze powinowactwo w stosunku do tego receptora, co wyjaśnia nikłe wpływanie na ten efekt.

Odpowiednia suplementacja substancjami wykazującymi aktywność witaminy B3 jest wiązana głównie ze wsparciem odpowiedniego lipidogram organizmu (wyraźny wzrost HDL, oraz spadek LDL, trójglicerydów oraz cholesterolu). Powiązanie z poprawianiem profilu tłuszczowego, wiąże się też z możliwością zmniejszania ryzyka chorób okołosercowych.

Na zmniejszanie ryzyka choroby wieńcowej może też wpływać efekt przeciwzapalny oraz zmniejszenie obrażeń śródbłonka naczyń krwionośnych. Niacyna wykazuje też efekt ułatwiania przepływu krwi, oraz interwencyjnie zmniejsza ciśnienie krwi, w przypadku nadciśnienia.

Niacyna wspomaga również redukcję tkanki tłuszczowej. Zwiększa wyrzut adiponektyny oraz leptyny, hormonów odpowiedzialnych za przemiany glukozy i kwasów tłuszczowych, oraz poczucie sytości.

Witamina B5 (pantotenian wapnia, pantetyna) – zastosowano dwie formy witaminy B5, bardziej podstawową, wapniową pochodną kwasu pantotenowego, oraz pantetynę. Pantetyna jest bardziej ciekawą formą; są to dwie cząsteczki kwasu pantotenowego połączone przez cysteaminę. Ta druga, przy degradacji całości związku może wpływać na poprawienie się metabolizmu cysteiny w organizmie, oraz jest jednym z prekursorów koenzymu A (wraz z witaminą B5 oraz ATP).

Podstawową funkcją witaminy B5 jest uczestniczenie w produkcji koenzymu A, jednego z najważniejszych koenzymów w organizmie ludzkim (m.in. bierze udział w produkcji energii – przenosi acylowane kwasy tłuszczowe przez błonę mitochondrialną, które następnie są zużywane jako substrat energetyczny). Jest on kluczowy do utrzymania odpowiedniej wydolności fizycznej, oraz odpowiedniego metabolizmu kwasu tłuszczowych podczas wysiłku.

Dodatkowo, witamina B5 wykazuje dosyć duże stężenie w mózgu, co wskazuje na jego funkcje w tworzeniu neuroprzekaźników. Wskazywane są też właściwości antyoksydacyjne.

Witamina B6 (fosforan pirodyksalu) – witamina, która nie posiada wyraźnych osobliwości biochemicznych, jednak wykazuje dużo zależności synergistycznych (lub jest pośrednim enzymem – enzymy, które uczestniczą w danej reakcji są zależne od witaminy B6), oraz jest wymagana jako koenzym w niektórych reakcjach biochemicznych.

Najpierw warto wspomnieć o formie witaminy wykorzystanej w preparacie. Fosforan pirodyksalu (P-5-P), jest już cząsteczką aktywną metabolicznie, gdzie formy stosowane często w innych produktach zawierających witaminę B6, muszą być najpierw przekonwertowane do tej formy (należy pamiętać, że każda reakcja biochemiczna wiąże się ze stratami substancji czynnych. Wspominane formy to najczęściej pirodyksyna, pirodyksal, oraz pirodyksamina).

Wykazuje wiele współzależności w układzie nerwowym. Wspomnianym mechanizmem pośredniego enzymu, wpływa na konwersję L-DOPY w aktywną dopaminę. Niedobór witaminy jest za to powiązany ze zmniejszoną aktywnością receptorów serotoninowych podwzgórza. Oba te mechanizmy są powiązane z dobrym samopoczuciem psychicznym; można zatem stwierdzić że witamina B6 warunkuje w pewnym stopniu ten komfort.

Związek ten przyczynia się też pozytywnie do mechanizmów redukcji tkanki tłuszczowej. Zmniejsza syntezę kwasów tłuszczowych (redukuje aktywność i ekspresję syntazy kwasów tłuszczowych FAS). Podawany z leucyną (2,25g + 30mg podstawowej formy witaminy B6 - pirodyksyny) interwencyjnie przy osobach otyłych, wskazywał przyśpieszenie pozbywania się tkanki tłuszczowej o około 34 gramy dziennie.

Wpływa też pozytywnie na gospodarkę hormonalną. Może zwiększać wyrzut hormonu wzrostu, oraz stabilizować poziom prolaktyny, przy jej wysokich poziomach.

Witamina B7 (biotyna) – jest nazywana „witaminą piękna”, gdyż jest często stosowana w preparatach wspomagających wzrost i stan wytworów naskórka (włosy, paznokcie, gruczoły), oraz samej skóry (transporter komórek keratynowych budujących skórę oraz wytwory naskórka jest ściśle powiązany z odpowiednim poziomem biotyny w organizmie).

Inne badania wskazują na zdolności poprawiania lipidogramu organizmu (zmniejszenie się poziomu triglicerydów oraz vLDL).

Wstępne badania wskazują również na zależność metabolizmu glukozy od biotyny. Poziom glukokinazy, kluczowego enzymu odpowiadającego za utylizację glukozy, jest obniżony w przypadku deficytu biotyny. Wstępnie stwierdza się też wpływ na większy poposiłkowy wyrzut insuliny, który może wspomagać obieg substancji odżywczych w organizmie.

Witamina B9 (metylofolian) – kolejna witamina, w której zastosowana została najlepsza możliwa forma.  Metylofolian jest formą bezpośrednio biorącą udział w ważniejszych procesach metabolicznych organizmu. Dla porównania, podstawowa forma - kwas foliowy - aby zostać przekonwertowanym biochemicznie do formy metylofolianu, potrzebuje 4 dodatkowych procesów, a każdy proces to kolejne straty substancji aktywnej, co diametralnie wpływa na dawkę efektywną. Należy zwrócić na to uwagę, przy porównywaniu zawartości witamin pomiędzy produktami.

Sama witamina B9 wpływa pozytywnie na układ nerwowy, szczególnie w kontekście leczenia depresji, oraz podobnych schorzeń na tle nerwowym. Nie dość, że sam odpowiedni poziom folianu wpływa na zmniejszenie ryzyka chorób depresyjnych (w jednym badaniu, na podstawie zmniejszonego poziom folianu w plazmie przewidziano epizod depresyjny), to może być on stosowany przy korzystaniu z leków wspomagających terapię (głównie z grupy SSRI oraz SNRI). Wykazuje również działanie neuroprotekcyjne.

Folian wykazuje również wysokie właściwości przeciwzapalne. Najważniejszym mechanizmem jest tutaj ochrona przeciw zniszczeniom oksydacyjnym DNA.

W kontekście zdrowia układu krwionośnego, zmniejsza poziom homocysteiny (jednego z markerów chorób wieńcowych). Wpływa też pozytywnie na chemiczną regulację drożności naczyń krwionośnych.

Dla pań najważniejszą właściwością może być też, że odpowiedni poziom folianów jest kluczowy, do utrzymania odpowiedniego bezpieczeństwa podczas okresu ciąży. Odpowiednie dawkowanie witaminy B9 może zmniejszyć zagrożenie defektami cewki nerwowych płodów do 0. Wpływa też ochronnie wobec rodzicielki w czasie ciąży.

Witamina B12 (metylokobalamina) – ponownie warto wspomnieć początkowo o formie związku. Jak w powyższych wypadkach, wykorzystano najlepszą możliwą formę (jedną z, dwóch, która wykazuje bezpośrednio właściwości koenzymatyczne), gdzie inne, w tym najczęściej stosowana w preparatach witaminowych cyjanokobalamina, musi początkowo być przekonwertowana do jednej z tych form, co jak wspominano wcześniej, wiąże się ze stratami substancji aktywnej.

Witamina B12 działa synergistycznie z witaminą B9. Wspomaga profilaktykę stanów depresyjnych. Wpływa też pozytywnie w przypadku lakunarnego lub zatokowego zawału mózgu, na rehabilitację funkcji kognitywnych.

Razem z witaminą B9 wpływa na regulowanie poziomu homocysteiny w organizmie, oraz działa, jako profilaktyczna ochrona podczas okresu ciążowego.

W produkcie umieszczono kilka dodatkowych substancji, bardzo dobrze uzupełniających i tak wybitny kompleks witamin B. Są to:
Cholina – wielokierunkowo wspomaga układ nerwowy. Jest prekursorem jednego z najważniejszych neuroprzekaźników, acetylocholiny, którego odpowiedni poziom jest kluczowy, do odpowiednej komunikacji neuronalnej.

Inozytol – jest międzykomórkową cząsteczką sygnałową, podobną do glukozy. Największe jej nadzieje pokłada się w sensie wspomagania leczenia insulinooporności oraz wspomagania metabolizmu glukozy.

Insulinoporność jest wiązana z zaburzeniami stosunku dwóch cząsteczek sygnałowych inozytolu (P-IPG oraz A-IPG). Inozytol wyrównuje stosunek tych cząsteczek, wskazując na wspomaganie redukcji insulinooporności.

Cząsteczka sygnałowa inozytolu (PIP3) wpływa na komunikację pomiędzy białkami pośrednimi w sygnalizacji insulinowej (dokładnie chodzi o sygnalizację między PI3K oraz Akt ostatecznie wpływających na absorbcję glukozy przez pęcherzyk GLUT4.). Podejrzewa się, że inne związki również wpływają na komunikację pośredniczą w obrębie metabolizmu insuliny. 

Wpływa również pozytywne na samopoczucie o podłożu nerwowym. Odpowiednie stężenie inozytolu, wpływa antydepresyjnie, przeciwlękowo, oraz działa pozytywnie jako wsparcie terapii stosowanych w intensywnych stanach napięcia nerwowego.

PABA (właściwie kwas para-aminobenzoesowy) – jest wskazywany jako wspomożenie układu nerwowego (zmniejszenie poczucia zmęczenia, irytacji) oraz wpływa pozytywnie na kondycję skóry i wytworów naskórka (często jest polecany w przedwczesnym siwieniu).

Piperyna – piperyna wpływa głównie jako składnik zwiększający przyswajalność (przez kilka mechanizmów; intensyfikacja wchłaniania w jelicie cienkim, inhibicja enzymów rozkładających substancje aktywne oraz spowolnienie pasażu jelitowego, zwiększającego dodatkowo czas, w którym substancje mogą się wchłonąć).

Podsumowując Appolo’s Hegemony B-Balance jest produktem kompleksowym pod każdym względem. Zawarte są w niej wszelkie witaminy z grupy B, w dawkach efektywnych, oraz efektownych, a dodatkowe składniki również wpasowują się synergistycznie w mechanizm ich działania. Produkt sprawdzi się dla każdego w suplementacji profilaktycznej, dla wielokierunkowego wsparcia organizmu, a szczególnie przy narażeniu na wyjątkowo intensywny wysiłek fizyczny, lub psychiczny, lub dla uzupełnienia stwierdzonych niedoborów.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 36 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 36
w porcji (1 kapsułka)zawartość%ZDS
Witamina B1 (monoazotan tiaminy)25 mg2083%
Witamina B2 (ryboflawina)25 mg1923%
Niacyna (kwas nikotynowy)25 mg156%
Niacyna (niacynamid)75 mg469%
Witamina B6 P-5-P25 mg1471%
Folian (jako Quatrefolic® sól glukozaminowa kwasu (6S)-5-metylotetrahydrofoliowego100 mcg25%
Witamina B12 (metylokobalamina)300 mcg12500%
Biotyna500 mcg1667%
Witamina B5 (jako D-pantotenian wapnia)125 mg2500%
Pantetyna (pochodna witaminy B5)25 mg**
Inozytol50 mg**
Cholina (jako dwuwinian choliny)50 mg**
PABA (Kwas para-aminobenzoesowy)25 mg**
Piperyna (ekstrakt z czarnego pieprzu)2,5 mg**

Pozostałe składniki


Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Gotu Kola
Gotu Kola
APOLLO'S HEGEMONY
79,00 zł
więcej
Vitamin C 1000 + Citrus Bioflavonoids
Vitamin C 1000 + Citrus Bioflavonoids
BIOTECH USA
25,00 zł
więcej
Alpha GPC 300mg
Alpha GPC 300mg
JARROW FORMULAS
129,00 zł
więcej
Vitamin Code Raw Vitamin C
Vitamin Code Raw Vitamin C
GARDEN OF LIFE
119,00 zł
więcej
Arctic Cod Liver Oil
Arctic Cod Liver Oil
NORDIC NATURALS
119,00 zł
więcej
Orange Health IQ
Orange Health IQ
CONTROLLED LABS
119,00 zł
więcej

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Quatrefolic

Informacja

Quatrefolic, czyli sól glukozaminowa kwasu (6S)-5-metylotetrahydrofoliowego, a jednocześnie aktywna forma kwasu foliowego. Jest to innowacyjny składnik pokarmowy (folian czwartej generacji), dobrze rozpuszczalny w wodzie, a co za tym idzie - dobrze przyswajalny przez organizm. Jako związek organiczny zaliczany do witamin z grupy B  jest on konieczny do prawidłowego funkcjonowania już na poziomie komórkowym.

Wprowadzenie do diety folianów jest szczególnie rekomendowane dla kobiet w ciąży oraz w okresie laktacji. Związki te mogą przyczyniać się bowiem do prawidłowego rozwoju płodu. Według badań wprowadzenie ich do diety może zmniejszać ryzyko wystąpienie powikłań okołoporodowych.

Niektóre źródła donoszą również, że suplementacja folianami wspomaga pracę układu krwionośnego (produkcję krwi) oraz że bierze on udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Quatrefolic potencjalnie wpływa również na metabolizm homocysteiny, której poziom podnosi się z czasem w organizmie. Wprowadzenie go do diety może zatem zapobiegać rozwojowi demencji oraz utrzymywać funkcje poznawcze na dobrym poziomie, co będzie istotne w przypadku osób dorosłych, szczególnie w starszym wieku.

5-metylo-tetrahydrofolian (5-MTHF)

Informacja

Co to jest za składnik 5-Metylo-tetrahydrofolian (5-MTHF)?

5-metylo-tetrahydrofolian (5-MTHF) to metylowana forma folianu, aktywna biologicznie. Szczególnie chętnie używana jest przez osoby z zaburzeniami metabolizmu kwasu foliowego, zwłaszcza przez polimorfizmy genu kodującego produkcję reduktazy metylenotetrahydrofolianu. Zastosowanie tej formy pozwala ominąć wąskie gardło powstałe przez ten polimorfizm i cieszyć się pełnią efektów wywieranych przez foliany. Jest także dobrym zamiennikiem dla syntetycznego kwasu foliowego (kwasu pteroilomonoglutaminowego), który w próbach klinicznych wykazuje zdolność do zwiększania częstości występowania nowotworów.

Foliany określane też witaminą B9 mają szeroki udział w rozwoju układu nerwowego. Przyczyniają się do konwersji homocysteiny do metioniny a następnie do s-adenozyl metioniny, która jest głównym donorem grup metylowych. Dzięki temu poprawia się kondycja układu krążenia, ponieważ zmniejsza się ilość prozapalnej homocysteiny oraz zwiększa się intensywność procesów produkcji kreatyny i syntezy neurotransmiterów, co przekłada się na redukcję zmęczenia i poprawę kondycji psychicznej.

5-MTHF w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Metylokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik metylokabalamina?

Metylokobalamina to aktywna biologicznie forma witaminy B12. Jest to jedna z dwóch form tej witaminy, które mogą być wykorzystywane jako kofaktory w różnych reakcjach. Od popularnej cyjanokobalaminy różni się obecnością grupy metylowej zamiast cyjanku, dzięki czemu uwalnia organizm od potrzeby neutralizowania tego szkodliwego czynnika.

Grupa metylowa z metylokobalaminy może być transferowana na homocysteinę, dzięki czemu ta wraca do postaci metioniny, by następnie konwertować w SAMe, który jest głównym donorem grup metylowych w naszym organizmie. Te grupy metylowe następnie mogą być użyte w procesie produkcji kreatyny, w metabolizmie neuroprzekaźników oraz w ramach metylacji DNA, dzięki czemu zyskujemy odpowiedni poziom energii, lepsze samopoczucie i ogólnie lepszą kondycję organizmu. B12 jest koenzymem dla trzech grup enzymów: izomeraz, metylotransferaz oraz dehalogenaz.

Poza wpływem na układ nerwowy, podaż witaminy B12 jest także bardzo ważna dla właściwej syntezy czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prewencji anemii.

 

Metylokobalaminę w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Pantotenian wapnia

Informacja

Pantotenian wapnia – sól kwasu pantotenowego i wapnia stosowana w celu uzupełniania podaży pierwszego z nich, należącego do grupy związków noszącej miano witaminy B5. Aktywna jest w wielu procesach biochemicznych w organizmie człowieka stanowiąc niezwykle istotny czynnik pozwalający na zachowanie homeostazy.

Odpowiednia podaż kwasu pantotenowego pozwala na zachowanie sprawnego metabolizmu dostarczanych substancji odżywczych, przez co pozwala na niezaburzone czerpanie z nich energii. Niedobory tego związku objawiać mogą się w chronicznym przemęczeniu i braku sił, szczególnie u osób aktywnych fizycznie.

Ponadto, kwas pantotenowy obecny jest na szlaku syntezy wielu istotnych hormonów, przez co jego odpowiednia podaż zapewnia zachowanie równowagi hormonalnej. Wśród hormonów zależnych od jego spożycia znajduje się testosteron, przez co niedobory kwasu pantotenowego mogą wpływać negatywnie na funkcje płciowe.

Wskazuje się również na kardioprotekcyjny wpływ kwasu pantotenowego. Sprzyja on zachowaniu prawidłowej czynności mięśnia sercowego, a także zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych poprzez zdolność do optymalizacji profilu lipidowego.

Inozytol

Informacja

Inozytol jest związkiem organicznym z grupy witamin B rozpuszczalnych w płynach, występuje w postaci naturalnej, syntetyzowany w roślinach takich, jak: drożdże piwne, fasola, grejpfruty, kapusta, kiełki pszenicy, melony i zwierzęcych (wątroba).. Wraz z choliną wchodzi w skład lecytyny. Wpływa na odżywianie komórek centralnego układu nerwowego (mózgu), obniżając poziom cholesterolu LDL (złego) dzięki czemu ma zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i miażdżycy. Działa uspokajająco. Odnotowano korzystne działanie inozytolu na skórę i włosy.

Cholina

Informacja

Cholina należy do grupy witamin B rozpuszczalnych w cieczach. Jest organiczną zasadą azotową zawierającą lecytynę i acetylocholinę. Wspólnie z inozytolem bierze udział w metabolizmie tłuszczów i przemianach cholesterolu zapobiegając się jego osadzaniu na ścianach tętnic oraz złogów w pęcherzyku żółciowym. Dzięki przenikaniu do mózgu zawarta w niej lecytyna usprawnia jego działanie i poprawia pamięć. Stosowana w leczeniu chorób wieku starczego (Alzheimera). Występuje w produktach roślinnych: drożdżach, kiełkach pszenicy, lecytynie, warzywach zielonolistnych i żółtka jaj.

Dwuwinian Choliny

Informacja

Dwuwinian choliny stanowi połączenie w jedną molekułę kwasu winowego i choliny, i w tej postaci jest prekursorem acetylocholiny (neuroprzekaźnika). Organizm ludzki ma możliwość wewnątrzkomórkowej syntezy choliny, przy wykorzystaniu aminokwasów i witaminy B12. Ze względu na możliwość niedoborów w/w składników konieczne jest uzupełnianie ich w suplementacji. Cholina jest składnikiem lecytyny będącej budulcem komórek warunkującym prawidłowość działania układu nerwowego oraz sfingomieliny pełniąc rolę izolatora tkanki nerwowej. Dwuwinian wpływa na przebieg metabolizmu tłuszczy. W suplementacji sportowej dwuwinian choliny wykorzystywany jest w preparatach o działaniu pobudzającym, wpływających na koncentrację oraz w programach kontroli masy ciała (redukcji tkanki tłuszczowej).

Dawkowanie: 1–3 gramy na dobę.

Kwas para-aminobenzoesowy

Informacja

Kwas para-aminobenzoesowy (PABA) jest rozpuszczalny w wodzie, wchodzi w skład kompleksu witaminy B. Syntetyzowany w organizmie. Uczestniczy w przemianach energetycznych (metabolizmie) białek. Stosowany w maściach zapobiega nadmiernemu opalaniu, chroniąc przed promieniowaniem ultrafioletowym. Wpływa korzystnie na stan skóry i owłosienie. Według ostatnich badań w połączeniu z kwasem foliowym pozwala na  przywrócenie siwym włosom koloru naturalnego. Syntetyzowany w organizmie. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: drożdże piwne, kiełki pszenicy, otręby, pełne ziarna i ryż oraz produkty pochodzenia zwierzęcego: wątroba i nerki.

Dawkowanie – brak ścisłych norm dawki dziennej

Bioperyna (BioPerine®)

Informacja

Bioperyna - wyciąg z czarnego pieprzu, będącym źródłem alkaloidu roślinnego piperyny (l-piperoylpiperydinyna), zmagającego wydzielanie soków trawiennych i wpływającego na zwiększenie dostępności pokarmów (a także innych związków chemicznych) oraz  regulującego pracę przewodu pokarmowego. Poprzez dostępność pokarmów i środków chemicznych wpływa pośrednio na rozbudowę tkanki mięśniowej oraz zwiększa zdolności wysiłkowe (psychofizyczne). Odnotowano pozytywne działanie na układ odpornościowy oraz nasilanie procesów lipolizy. Dostępna w postaci monopreparatów i jako składnik suplementów i odżywek.

Dawkowanie: od 5-10 mg na dobę.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Biotin 100mg

189,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Z-Balance

79,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>