Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł411,00 zł616,00 zł822,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-42,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
B-Right B-Right

Jarrow Formulas B-Right to elitarny suplement diety zawierający najbardziej przyswajalne, biodostępne i aktywne metabolicznie formy witamin B. Preparat wyróżnia się od innych podobnych produktów ze względu na zawartość metylokobalaminy (B12), 5-MTHF, pantethine i P-5-P. Ponadto, dla jeszcze większej skuteczności, zastosowano podwójne formy witamin B6 i B3 oraz kwasu pantotenowego (B5). Produkt ten doskonale usprawnia procesy metylacji, wspiera układ nerwowy, obniża poziom homocysteiny i zapobiega chorobom układu krążenia.

Witaminy z grupy B są grupą organicznych substancji odżywczych, niezbędnych w małych ilościach do różnorodnych funkcji biochemicznych. W zasadzie związki te nie są syntezowane przez ustrój i dlatego muszą być dostarczane z pożywieniem. Należą do witamin rozpuszczalnych w wodzie, odgrywających rolę kofaktorów enzymatycznych (jako koenzymy lub grupy prostetyczne), tj. niezbędnych części enzymów warunkujących prawidłowy przebieg określonych reakcji biochemicznych w organizmie.

Niedobór tylko jednej witaminy grupy B jest rzadko spotykany, ponieważ nieprawidłowy skład diety jest najczęściej przyczyną wielorakich stanów niedoboru. Niemniej jednak, niedobór jednej witaminy może być przyczyną wystąpienia charakterystycznych objawów klinicznych.

I tak, niedobór tiaminy (witaminy B1) wywołuje chorobę beri-beri, niedobór ryboflawiny (witaminy B2) – zapalenie kącików ust i języka, niedobór niacyny (witaminy B3) – objawy pelagry, niedobór witaminy B12 (kobalaminy) – niedokrwistość megaloblastyczną i złośliwą, a niedobór kwasu foliowego – również niedokrwistość megaloblastyczną.

W skład preparatu Jarrow Formulas B-Right wchodzą następujące składniki:

Folian (pteroiloglutaminian) – nazywany też kwasem foliowym, witaminą B9 lub B11, syntezowany w organizmie przez bakterie jelitowe; jego bioaktywną postacią jest tetrahydrofolian (THF), który spełnia funkcję koenzymu w reakcjach przenoszenia aktywnych grup jednowęglowych (metylowych, formylowych, formiminowych, metylenowych, metenylowych) – jest donorem tych jednostek.. W wielu procesach fizjologicznych współpracuje z witaminą B12.

W pożywieniu występuje pod różną postacią folianów, które mogą zawierać do 7 dodatkowych reszt glutaminianowych powiązanych wiązaniami gamma-peptydowymi. Wydajność wchłaniania poszczególnych folianów jest różna, dlatego specjaliści wyrażają ją za pomocą równoważników folianowych.

5-Formylo-THF jest bardziej stabilną postacią folianu i dlatego w medycynie stosowany jest jako lek zwany kwasem folinowym lub leukoworyną. Jednak głównym czynnikiem wprowadzającym grupy jednowęglowe do podstawionych folianów jest 5,10-Metyleno-THF, powstający w reakcji glicyny, seryny i choliny z THF. Pochodne THF pełnią ogromną rolę w wielu reakcjach syntezy, w których produktami są między innymi: DNA, glicyna, seryna, metionina, formylometionina i puryny.

W produkcie Jarrow Formulas B-Right zawarto szczególną formę aktywnego folianu (5-Metylo-tetrahydrofolian), który jest głównym źródłem tetrahydrofolianów dla tkanek, przywraca prawidłowość procesów metylacji w ustroju oraz odgrywa szczególną rolę w obniżaniu poziom homocysteiny, co ma niebagatelne znaczenie dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.

Czym jest homocysteina?
Homocysteina jest aminokwasem siarkowym, powstającym u człowieka w wyniku demetylacji aminokwasu metioniny. Aktualnie uważana jest u ludzi za niezależny czynnik ryzyka rozwoju miażdżycy, choroby wieńcowej, zawałów i zmian zakrzepowych.

Zwiększone stężenie homocysteiny stanowi znaczne zagrożenie dla rozwoju miażdżycy naczyń, zmian zakrzepowych i nadciśnienia tętniczego. Zmiany te są spowodowane upośledzoną syntezą 5-MTHF przez reduktazę metylenotetrahydrofolianową, przez co rozwija się czynnościowy niedobór folianu, prowadzący do upośledzenia ponownej metylacji homocysteiny do metioniny.

W przeprowadzonych badaniach wykazano, iż około 30% dorosłej populacji w Polsce ma zbyt wysoki (nieprawidłowy) poziom homocysteiny we krwi, co nazywane jest hiperhomocysteinemią. Najczęściej występującą przyczyną tego stanu rzeczy jest niedobór witaminy B12, B6 i kwasu foliowego. Odpowiednia suplementacja tymi witaminami redukuje poziom szkodliwej homocysteiny ochraniając przy tym układ sercowo-naczyniowy przed powikłaniami.

5-MTHF wkracza do akcji
S-Adenozylometionina (SAM-e), działając jako donor grupy metylowej, tworzy homocysteinę, która może ulec ponownej metylacji tylko i wyłącznie przez reakcję z 5-MTHF. Ta ostatnia reakcja jest katalizowana przez syntazę metioninową, będącą enzymem zależnym od witaminy B12. Skutkiem powyższej reakcji jest produkcja metioniny, co zmniejsza poziom homocysteiny w ustroju zapobiegając rozwojowi chorób układu krążenia.

Kwas foliowy czynnikiem krwiotwórczym
Kwas foliowy zaliczany jest także do czynników krwiotwórczych, które warunkują prawidłowy przebieg erytropoezy, tj. procesu namnażania i różnicowania erytrocytów (czerwonych krwinek krwi), z komórek macierzystych w szpiku kostnym kości płaskich i nasadach kości długich. Jego niedobór w organizmie prowadzi to niedokrwistości megaloblastycznej powstałej na skutek nieprawidłowej syntezy DNA, której efektem jest zaburzenie dojrzewania komórek krwi. Dodatkowo mogą występować zaburzenia ze strony centralnego układu nerwowego, który również potrzebuje tej witaminy do prawidłowego funkcjonowania.

Witamina B12 (kobalamina) – wspólna nazwa dla grupy kobalamin (cyjanokobalamina, hydroksykobalamina, akwakobalamina, metylokobalamina, adenozylokobalamina), czyli korynoidów - związków zawierających kobalt w pierścieniu korynowym – wykazujących aktywność biologiczną witamin. Syntetyzowana przez mikroflorę jelitową, jednak jej głównym źródłem dla człowieka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego, ponieważ rośliny nie wytwarzają tej witaminy. Dowodzi to, że ściśli weganie są grupą ryzyka rozwoju stanów niedoboru B12.

Wpływ B12 (metylokobalaminy!) na poziom homocysteiny:
Szczególnie ważnym enzymem zależnym od witaminy B12 jest syntaza metioninowa (inaczej metylotransferaza homocysteinowa), która katalizuje konwersję (ponowną metylację) homocysteiny do metioniny, co ma miejsce w reakcji zachodzącej z metylotetrahydrofolianem (5-MTHF).

Niedobór witaminy B12 jako kofaktora (w postaci metylokobalaminy!) jest przyczyną upośledzonej aktywności syntazy metioninowej, co prowadzi do gromadzenia się nadmiaru homocysteiny (hiperhomocysteinemia) i tzw. „pułapki folianowej” – czynnościowego niedoboru folianów w następstwie niedoboru metylokobalaminy.

Wpływ witaminy B12 (metylokobalaminy!) na poziom erytrocytów i niedokrwistość:
Niedokrwistość złośliwa powstaje wtedy, kiedy na skutek niedoboru metylokobalaminy zostaje zaburzona przemiana kwasu foliowego i następnie erytropoeza, w wyniku czego uwalniają się ze szpiku kostnego do krwi niedojrzałe prekursory krwinek czerwonych (niedokrwistość megaloblastyczna). Najczęstszą przyczyną niedokrwistości złośliwej jest upośledzone wchłanianie witaminy B12 z przewodu pokarmowego.

Niedobór witaminy B12 przyczyną chorób
Niedobór witaminy B12 manifestuje się jako złożony zespół chorobowy, którego głównymi objawami są objawy neurologiczne, hematologiczne i psychiatryczne. U podstaw biochemicznych zespołu leży zaburzenie metabolizmu metioniny, wywołane brakiem kofaktora (jakim jest kobalamina) enzymu syntetazy metioniny. Nieleczona jest stanem zagrażającym życiu.

Przyczyną niedoboru B12 może być dieta wegańska albo upośledzone wchłaniane tego związku spowodowane między innymi poprzez stosowanie leków na zgagę – inhibitorów pompy protonowej (IPP).

W produkcie Jarrow Formulas B-Right zawarto bioaktywną formę witaminy B12 w postaci metylokobalaminy(!), która bezpośrednio włącza się w proces obniżania poziomu homocysteiny w ustroju, przywraca prawidłowość procesów metylacji w organizmie oraz przeciwdziała czynnościowemu niedoborowi kwasu foliowego, zapobiegając niedokrwistości złośliwej i megaloblastycznej.

Witamina B6 (Pirydoksyna) – występuje w sześciu formach, które w wyniku reakcji enzymatycznych są przekształcane do fosforanu pirydoksalu (aktywnej biologicznie formy witaminy B6), który to pełni funkcję koenzymu lub grupy prostetycznej enzymów odpowiedzialnych za metabolizm aminokwasów (aminotransferazy i dekarboksylazy).

Witamina B6 jest niezbędna w syntezie neuroprzekaźników (dopaminy, serotoniny i noradrenaliny), hemoglobiny (czerwony barwnik krwi) oraz ułatwia wchłanianie magnezu z przewodu pokarmowego.  Łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przy czym udowodniono, że zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona oraz wykazuje pozytywny skutek na zachowanie dzieci autystycznych.

Kwas pantotenowy (witamina B5) – amid kwasu pantoinowego i beta-alaniny; po wchłonięciu ulega różnym przemianom metabolicznym. Jako fosfopantoteina uczestniczy w reakcjach prowadzących do powstania koenzymu A – aktywnej biologicznie postaci kwasu pantotenowego – oraz ACP – białkowego nośnika grup acylowych.

Koenzym A (CoA) pełni funkcję przenośnika grup acylowych (głównie jako acetylokoenzym A – acetylo-CoA) w wielu ważnych procesach metabolicznych m.in. w cyklu Krebsa. Acetylo-CoA bierze udział w syntezie acetylocholiny oraz w procesie wydalania sulfonamidów. Ponadto jest prekursorem cholesterolu, a tym samym hormonów steroidowych.

Kwas pantotenowy warunkuje prawidłowy metabolizm białek, cukrów i tłuszczów, przyspiesza gojenie ran, zapobiega przemęczeniu i usprawnia układ sercowo-naczyniowy, uczestniczy w regeneracji tkanek, poprawia pigmentację i stan włosów. Jego niedobór przyczynia się do zaburzeń układu nerwowego, trudności z nauką i nadmiernej drażliwości.

Witamina B1 (Tiamina) – witamina rozpuszczalna w wodzie, która po dostaniu się do organizmu, w wyniku działania transferazy przy udziale ATP, zamieniana jest w aktywną biologicznie formę – pirofosforan tiaminy pełniący funkcję koenzymu kilku enzymów (między innymi karboksylazy pirogronianowej) związanych z metabolizmem węglowodanów w procesie oddychania komórkowego.

Zatem, jak widać powyżej, witamina B1 warunkuje prawidłowy przebieg procesu pozyskiwania energii z węglowodanów (glukozy). Ponadto odpowiada za prawidłową syntezę acetylocholiny - ważnego neuroprzekaźnika odpowiedzialnego m.in. za skurcz mięśni szkieletowych oraz za funkcje poznawcze i pamięci.

Niedobór tiaminy prowadzi do zaburzenia funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego, a tym samym powoduje osłabienie, zmęczenie, zaburzenia pamięci, koncentracji oraz depresję.

Witamina B2 (Ryboflawina) – niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i błon śluzowych. Pełni ważną funkcję w procesie oddychania komórkowego prowadzącego do wytworzenia energii, gdzie jest prekursorem dwóch zasadniczych koenzymów-nukleotydów: FNN i FAD, które to są zarazem jej aktywną formą.

Ryboflawina współpracuje z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku, błon śluzowych w układzie oddechowym, nabłonka naczyń krwionośnych, a także śluzówki przewodu pokarmowego, a jej niedobór może powodować pogorszenie ostrości wzroku, uszkodzenie rogówki i gałek ocznych, stany zapalne błon śluzowych, dystrofię mięśni oraz zaburzenia funkcjonalne układu nerwowego.

Witamina B3 (Niacyna) – nazywana też witaminą PP – występuje w dwóch formach: kwasu nikotynowego i nikotynamidu. Jej niedobór prowadzi do pelagry – choroby objawiającej się zapaleniem skóry, demencją (otępieniem), osłabieniem, agresją, bezsennością i zaburzeniem koordynacji ruchów ciała. Może być produkowana w organizmie z tryptofanu, jednakże jest to proces niewystarczający do zapewnienia jej odpowiedniej ilości.

Odgrywa doniosłą rolę w regulacji poziomu cholesterolu we krwi. Blokując rozpad tłuszczów w tkance tłuszczowej, prowadzi do obniżenia poziomu LDL (nazywanego złym cholesterolem), zmniejszenia ilości wolnych kwasów tłuszczowych (WKT) we krwi oraz cholesterolu całkowitego. Meta-analiza badań klinicznych wykazała, że witamina B3 znacznie zmniejsza ilość przypadków miażdżycy oraz chorób wieńcowych.

Biotyna (witamina B7, witamina H) – produkowana przez bakterie jelitowe, jest koenzymem enzymu karboksylazy, co oznacza, że bierze udział w przenoszeniu grupy karboksylowej na różne związki organiczne – m.in. w procesie glukoneogenezy, cyklu Krebsa (cyklu kwasu cytrynowego) oraz syntezie wielu kwasów tłuszczowych. Wspiera funkcjonowanie tarczycy oraz wpływa na właściwości skóry i włosów.

Cholina (dwuwinian choliny) – połączenie kwasu winowego i choliny w formie estru, który w tej postaci staje się prekursorem acetylocholiny – neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za funkcje pamięci, logicznego rozumowania i zdolność koncentracji. Cholina jest substancją rozpuszczalną w wodzie, uważaną za witaminę ze względu na jej istotne znaczenie biologiczne.

Stanowi substrat w syntezie fosfatydylocholiny i sfingomieliny, które to są fosfolipidami budującymi błony komórkowe wszystkich komórek. Szczególnie ma to istotne znaczenie dla komórek glejowych tworzących wokół aksonów osłonkę mielinową odpowiedzialną za izolację i usprawnianie przekazywania impulsów nerwowych.

Inozytol (inaczej witamina B8) – nazywany witaminą płodności lub witaminą szczęścia; może być syntezowany przez organizm, jednakże proces ten nie pokrywa pełnego zapotrzebowania. Buduje fosfatydyloinozytol, który jest fosfolipidem będącym składnikiem błon komórkowych oraz prekursorem ważnych przekaźników drugorzędowych (mediatorów wewnątrzkomórkowych) pośredniczących w wymianie informacji chemicznej: trisfosforanu inozytolu (IP3) i diacylogliceroli (DAG).

Inozytol jest również bardzo ważnym składnikiem spermy, reguluje cykle menstruacyjne u kobiet oraz przeciwdziała hiperinsulinemii. Ponadto wpływa na odżywienie komórek ośrodkowego układu nerwowego, w tym mózgu oraz obniża poziom „złego” cholesterolu LDL.

Podsumowując, Jarrow Formulas B-Right to suplement diety przeznaczony dla każdej osoby w celu uzupełnienia niedoborów witamin z grupy B. Szczególnie polecany sportowcom, którzy pod wpływem dużej ilości treningów przemęczają układ nerwowo-mięśniowy oraz osobom ponadprzeciętnie aktywnym umysłowo (jako środek nootropowy). Preparat wypada również polecić dla osób żyjących w pośpiechu i ciągłym stresie, a także w celach terapeutycznych przy różnych stanach chorobowych po konsultacji ze specjalistą. 

InStock
5 5
5

Przyjmuje ją Ja i moja dwójka dzieci ze względu na mutacje mthfr. Produkt bardzo dobry i mogę polecić sklep bo wysyłka szybka i dobrze zabezpieczona
5

Z now Foods przerzuciłem się na jarrow i jest ok. Super witaminy
5

Stosowałam te witaminy oraz Doctor's Best B complex i nie widzę różnicy w jakości tych produktów. Dużo energii i chęci do działania, lepsza koncentracja. Polecam każdemu szczególnie te 2 firmy.
5

Jakość a nie jakoś. Swietne produkty MuscleZone!!!!
5

Wreszcie jest jarrow w polsce! polecam wszystkim b-righta i reszte produktów JF
Since 2005
Dodaj do koszyka
B-Right B-Right 100 kaps.
Jarrow Formulas
69,00 zł

B-Right 100 kaps.

5 na podstawie 5 opinii ilość: 100 kaps.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
duża ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2021-05
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
69,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 67,62 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Bioaktywna formuła witamin B
  • Zawiera kwas foliowy nowej generacji
  • Wspiera funkcjonowanie układu nerwowego
  • Stymuluje procesy krwiotwórcze
  • Usprawnia zaburzone procesy metylacji
  • Podwójne formy aktywnych witamin
  • Wzbogacony o Pantethine + P-5-P
  • Obniża poziom homocysteiny
  • Zapobiega chorobom układu krążenia
  • Wskazany dla wegetarian i wegan
  • Zawiera metylokobalamine (B12) 
  • Reguluje przemiany metaboliczne
  • Poprawia wydzielanie i działanie hormonów
  • Przywraca prawidłowy profil lipidowy
  • Poprawia stan włosów, skóry i paznokci
  • Przeciwdziała niedokrwistości i anemii

Jarrow Formulas B-Right to elitarny suplement diety zawierający najbardziej przyswajalne, biodostępne i aktywne metabolicznie formy witamin B. Preparat wyróżnia się od innych podobnych produktów ze względu na zawartość metylokobalaminy (B12), 5-MTHF, pantethine i P-5-P. Ponadto, dla jeszcze większej skuteczności, zastosowano podwójne formy witamin B6 i B3 oraz kwasu pantotenowego (B5). Produkt ten doskonale usprawnia procesy metylacji, wspiera układ nerwowy, obniża poziom homocysteiny i zapobiega chorobom układu krążenia.

Witaminy z grupy B są grupą organicznych substancji odżywczych, niezbędnych w małych ilościach do różnorodnych funkcji biochemicznych. W zasadzie związki te nie są syntezowane przez ustrój i dlatego muszą być dostarczane z pożywieniem. Należą do witamin rozpuszczalnych w wodzie, odgrywających rolę kofaktorów enzymatycznych (jako koenzymy lub grupy prostetyczne), tj. niezbędnych części enzymów warunkujących prawidłowy przebieg określonych reakcji biochemicznych w organizmie.

Niedobór tylko jednej witaminy grupy B jest rzadko spotykany, ponieważ nieprawidłowy skład diety jest najczęściej przyczyną wielorakich stanów niedoboru. Niemniej jednak, niedobór jednej witaminy może być przyczyną wystąpienia charakterystycznych objawów klinicznych.

I tak, niedobór tiaminy (witaminy B1) wywołuje chorobę beri-beri, niedobór ryboflawiny (witaminy B2) – zapalenie kącików ust i języka, niedobór niacyny (witaminy B3) – objawy pelagry, niedobór witaminy B12 (kobalaminy) – niedokrwistość megaloblastyczną i złośliwą, a niedobór kwasu foliowego – również niedokrwistość megaloblastyczną.

W skład preparatu Jarrow Formulas B-Right wchodzą następujące składniki:

Folian (pteroiloglutaminian) – nazywany też kwasem foliowym, witaminą B9 lub B11, syntezowany w organizmie przez bakterie jelitowe; jego bioaktywną postacią jest tetrahydrofolian (THF), który spełnia funkcję koenzymu w reakcjach przenoszenia aktywnych grup jednowęglowych (metylowych, formylowych, formiminowych, metylenowych, metenylowych) – jest donorem tych jednostek.. W wielu procesach fizjologicznych współpracuje z witaminą B12.

W pożywieniu występuje pod różną postacią folianów, które mogą zawierać do 7 dodatkowych reszt glutaminianowych powiązanych wiązaniami gamma-peptydowymi. Wydajność wchłaniania poszczególnych folianów jest różna, dlatego specjaliści wyrażają ją za pomocą równoważników folianowych.

5-Formylo-THF jest bardziej stabilną postacią folianu i dlatego w medycynie stosowany jest jako lek zwany kwasem folinowym lub leukoworyną. Jednak głównym czynnikiem wprowadzającym grupy jednowęglowe do podstawionych folianów jest 5,10-Metyleno-THF, powstający w reakcji glicyny, seryny i choliny z THF. Pochodne THF pełnią ogromną rolę w wielu reakcjach syntezy, w których produktami są między innymi: DNA, glicyna, seryna, metionina, formylometionina i puryny.

W produkcie Jarrow Formulas B-Right zawarto szczególną formę aktywnego folianu (5-Metylo-tetrahydrofolian), który jest głównym źródłem tetrahydrofolianów dla tkanek, przywraca prawidłowość procesów metylacji w ustroju oraz odgrywa szczególną rolę w obniżaniu poziom homocysteiny, co ma niebagatelne znaczenie dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.

Czym jest homocysteina?
Homocysteina jest aminokwasem siarkowym, powstającym u człowieka w wyniku demetylacji aminokwasu metioniny. Aktualnie uważana jest u ludzi za niezależny czynnik ryzyka rozwoju miażdżycy, choroby wieńcowej, zawałów i zmian zakrzepowych.

Zwiększone stężenie homocysteiny stanowi znaczne zagrożenie dla rozwoju miażdżycy naczyń, zmian zakrzepowych i nadciśnienia tętniczego. Zmiany te są spowodowane upośledzoną syntezą 5-MTHF przez reduktazę metylenotetrahydrofolianową, przez co rozwija się czynnościowy niedobór folianu, prowadzący do upośledzenia ponownej metylacji homocysteiny do metioniny.

W przeprowadzonych badaniach wykazano, iż około 30% dorosłej populacji w Polsce ma zbyt wysoki (nieprawidłowy) poziom homocysteiny we krwi, co nazywane jest hiperhomocysteinemią. Najczęściej występującą przyczyną tego stanu rzeczy jest niedobór witaminy B12, B6 i kwasu foliowego. Odpowiednia suplementacja tymi witaminami redukuje poziom szkodliwej homocysteiny ochraniając przy tym układ sercowo-naczyniowy przed powikłaniami.

5-MTHF wkracza do akcji
S-Adenozylometionina (SAM-e), działając jako donor grupy metylowej, tworzy homocysteinę, która może ulec ponownej metylacji tylko i wyłącznie przez reakcję z 5-MTHF. Ta ostatnia reakcja jest katalizowana przez syntazę metioninową, będącą enzymem zależnym od witaminy B12. Skutkiem powyższej reakcji jest produkcja metioniny, co zmniejsza poziom homocysteiny w ustroju zapobiegając rozwojowi chorób układu krążenia.

Kwas foliowy czynnikiem krwiotwórczym
Kwas foliowy zaliczany jest także do czynników krwiotwórczych, które warunkują prawidłowy przebieg erytropoezy, tj. procesu namnażania i różnicowania erytrocytów (czerwonych krwinek krwi), z komórek macierzystych w szpiku kostnym kości płaskich i nasadach kości długich. Jego niedobór w organizmie prowadzi to niedokrwistości megaloblastycznej powstałej na skutek nieprawidłowej syntezy DNA, której efektem jest zaburzenie dojrzewania komórek krwi. Dodatkowo mogą występować zaburzenia ze strony centralnego układu nerwowego, który również potrzebuje tej witaminy do prawidłowego funkcjonowania.

Witamina B12 (kobalamina) – wspólna nazwa dla grupy kobalamin (cyjanokobalamina, hydroksykobalamina, akwakobalamina, metylokobalamina, adenozylokobalamina), czyli korynoidów - związków zawierających kobalt w pierścieniu korynowym – wykazujących aktywność biologiczną witamin. Syntetyzowana przez mikroflorę jelitową, jednak jej głównym źródłem dla człowieka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego, ponieważ rośliny nie wytwarzają tej witaminy. Dowodzi to, że ściśli weganie są grupą ryzyka rozwoju stanów niedoboru B12.

Wpływ B12 (metylokobalaminy!) na poziom homocysteiny:
Szczególnie ważnym enzymem zależnym od witaminy B12 jest syntaza metioninowa (inaczej metylotransferaza homocysteinowa), która katalizuje konwersję (ponowną metylację) homocysteiny do metioniny, co ma miejsce w reakcji zachodzącej z metylotetrahydrofolianem (5-MTHF).

Niedobór witaminy B12 jako kofaktora (w postaci metylokobalaminy!) jest przyczyną upośledzonej aktywności syntazy metioninowej, co prowadzi do gromadzenia się nadmiaru homocysteiny (hiperhomocysteinemia) i tzw. „pułapki folianowej” – czynnościowego niedoboru folianów w następstwie niedoboru metylokobalaminy.

Wpływ witaminy B12 (metylokobalaminy!) na poziom erytrocytów i niedokrwistość:
Niedokrwistość złośliwa powstaje wtedy, kiedy na skutek niedoboru metylokobalaminy zostaje zaburzona przemiana kwasu foliowego i następnie erytropoeza, w wyniku czego uwalniają się ze szpiku kostnego do krwi niedojrzałe prekursory krwinek czerwonych (niedokrwistość megaloblastyczna). Najczęstszą przyczyną niedokrwistości złośliwej jest upośledzone wchłanianie witaminy B12 z przewodu pokarmowego.

Niedobór witaminy B12 przyczyną chorób
Niedobór witaminy B12 manifestuje się jako złożony zespół chorobowy, którego głównymi objawami są objawy neurologiczne, hematologiczne i psychiatryczne. U podstaw biochemicznych zespołu leży zaburzenie metabolizmu metioniny, wywołane brakiem kofaktora (jakim jest kobalamina) enzymu syntetazy metioniny. Nieleczona jest stanem zagrażającym życiu.

Przyczyną niedoboru B12 może być dieta wegańska albo upośledzone wchłaniane tego związku spowodowane między innymi poprzez stosowanie leków na zgagę – inhibitorów pompy protonowej (IPP).

W produkcie Jarrow Formulas B-Right zawarto bioaktywną formę witaminy B12 w postaci metylokobalaminy(!), która bezpośrednio włącza się w proces obniżania poziomu homocysteiny w ustroju, przywraca prawidłowość procesów metylacji w organizmie oraz przeciwdziała czynnościowemu niedoborowi kwasu foliowego, zapobiegając niedokrwistości złośliwej i megaloblastycznej.

Witamina B6 (Pirydoksyna) – występuje w sześciu formach, które w wyniku reakcji enzymatycznych są przekształcane do fosforanu pirydoksalu (aktywnej biologicznie formy witaminy B6), który to pełni funkcję koenzymu lub grupy prostetycznej enzymów odpowiedzialnych za metabolizm aminokwasów (aminotransferazy i dekarboksylazy).

Witamina B6 jest niezbędna w syntezie neuroprzekaźników (dopaminy, serotoniny i noradrenaliny), hemoglobiny (czerwony barwnik krwi) oraz ułatwia wchłanianie magnezu z przewodu pokarmowego.  Łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przy czym udowodniono, że zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona oraz wykazuje pozytywny skutek na zachowanie dzieci autystycznych.

Kwas pantotenowy (witamina B5) – amid kwasu pantoinowego i beta-alaniny; po wchłonięciu ulega różnym przemianom metabolicznym. Jako fosfopantoteina uczestniczy w reakcjach prowadzących do powstania koenzymu A – aktywnej biologicznie postaci kwasu pantotenowego – oraz ACP – białkowego nośnika grup acylowych.

Koenzym A (CoA) pełni funkcję przenośnika grup acylowych (głównie jako acetylokoenzym A – acetylo-CoA) w wielu ważnych procesach metabolicznych m.in. w cyklu Krebsa. Acetylo-CoA bierze udział w syntezie acetylocholiny oraz w procesie wydalania sulfonamidów. Ponadto jest prekursorem cholesterolu, a tym samym hormonów steroidowych.

Kwas pantotenowy warunkuje prawidłowy metabolizm białek, cukrów i tłuszczów, przyspiesza gojenie ran, zapobiega przemęczeniu i usprawnia układ sercowo-naczyniowy, uczestniczy w regeneracji tkanek, poprawia pigmentację i stan włosów. Jego niedobór przyczynia się do zaburzeń układu nerwowego, trudności z nauką i nadmiernej drażliwości.

Witamina B1 (Tiamina) – witamina rozpuszczalna w wodzie, która po dostaniu się do organizmu, w wyniku działania transferazy przy udziale ATP, zamieniana jest w aktywną biologicznie formę – pirofosforan tiaminy pełniący funkcję koenzymu kilku enzymów (między innymi karboksylazy pirogronianowej) związanych z metabolizmem węglowodanów w procesie oddychania komórkowego.

Zatem, jak widać powyżej, witamina B1 warunkuje prawidłowy przebieg procesu pozyskiwania energii z węglowodanów (glukozy). Ponadto odpowiada za prawidłową syntezę acetylocholiny - ważnego neuroprzekaźnika odpowiedzialnego m.in. za skurcz mięśni szkieletowych oraz za funkcje poznawcze i pamięci.

Niedobór tiaminy prowadzi do zaburzenia funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego, a tym samym powoduje osłabienie, zmęczenie, zaburzenia pamięci, koncentracji oraz depresję.

Witamina B2 (Ryboflawina) – niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i błon śluzowych. Pełni ważną funkcję w procesie oddychania komórkowego prowadzącego do wytworzenia energii, gdzie jest prekursorem dwóch zasadniczych koenzymów-nukleotydów: FNN i FAD, które to są zarazem jej aktywną formą.

Ryboflawina współpracuje z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku, błon śluzowych w układzie oddechowym, nabłonka naczyń krwionośnych, a także śluzówki przewodu pokarmowego, a jej niedobór może powodować pogorszenie ostrości wzroku, uszkodzenie rogówki i gałek ocznych, stany zapalne błon śluzowych, dystrofię mięśni oraz zaburzenia funkcjonalne układu nerwowego.

Witamina B3 (Niacyna) – nazywana też witaminą PP – występuje w dwóch formach: kwasu nikotynowego i nikotynamidu. Jej niedobór prowadzi do pelagry – choroby objawiającej się zapaleniem skóry, demencją (otępieniem), osłabieniem, agresją, bezsennością i zaburzeniem koordynacji ruchów ciała. Może być produkowana w organizmie z tryptofanu, jednakże jest to proces niewystarczający do zapewnienia jej odpowiedniej ilości.

Odgrywa doniosłą rolę w regulacji poziomu cholesterolu we krwi. Blokując rozpad tłuszczów w tkance tłuszczowej, prowadzi do obniżenia poziomu LDL (nazywanego złym cholesterolem), zmniejszenia ilości wolnych kwasów tłuszczowych (WKT) we krwi oraz cholesterolu całkowitego. Meta-analiza badań klinicznych wykazała, że witamina B3 znacznie zmniejsza ilość przypadków miażdżycy oraz chorób wieńcowych.

Biotyna (witamina B7, witamina H) – produkowana przez bakterie jelitowe, jest koenzymem enzymu karboksylazy, co oznacza, że bierze udział w przenoszeniu grupy karboksylowej na różne związki organiczne – m.in. w procesie glukoneogenezy, cyklu Krebsa (cyklu kwasu cytrynowego) oraz syntezie wielu kwasów tłuszczowych. Wspiera funkcjonowanie tarczycy oraz wpływa na właściwości skóry i włosów.

Cholina (dwuwinian choliny) – połączenie kwasu winowego i choliny w formie estru, który w tej postaci staje się prekursorem acetylocholiny – neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za funkcje pamięci, logicznego rozumowania i zdolność koncentracji. Cholina jest substancją rozpuszczalną w wodzie, uważaną za witaminę ze względu na jej istotne znaczenie biologiczne.

Stanowi substrat w syntezie fosfatydylocholiny i sfingomieliny, które to są fosfolipidami budującymi błony komórkowe wszystkich komórek. Szczególnie ma to istotne znaczenie dla komórek glejowych tworzących wokół aksonów osłonkę mielinową odpowiedzialną za izolację i usprawnianie przekazywania impulsów nerwowych.

Inozytol (inaczej witamina B8) – nazywany witaminą płodności lub witaminą szczęścia; może być syntezowany przez organizm, jednakże proces ten nie pokrywa pełnego zapotrzebowania. Buduje fosfatydyloinozytol, który jest fosfolipidem będącym składnikiem błon komórkowych oraz prekursorem ważnych przekaźników drugorzędowych (mediatorów wewnątrzkomórkowych) pośredniczących w wymianie informacji chemicznej: trisfosforanu inozytolu (IP3) i diacylogliceroli (DAG).

Inozytol jest również bardzo ważnym składnikiem spermy, reguluje cykle menstruacyjne u kobiet oraz przeciwdziała hiperinsulinemii. Ponadto wpływa na odżywienie komórek ośrodkowego układu nerwowego, w tym mózgu oraz obniża poziom „złego” cholesterolu LDL.

Podsumowując, Jarrow Formulas B-Right to suplement diety przeznaczony dla każdej osoby w celu uzupełnienia niedoborów witamin z grupy B. Szczególnie polecany sportowcom, którzy pod wpływem dużej ilości treningów przemęczają układ nerwowo-mięśniowy oraz osobom ponadprzeciętnie aktywnym umysłowo (jako środek nootropowy). Preparat wypada również polecić dla osób żyjących w pośpiechu i ciągłym stresie, a także w celach terapeutycznych przy różnych stanach chorobowych po konsultacji ze specjalistą. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (5)

Skład

Wielkość opakowania: 100 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 100
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Witamina B1 (jako monoazotan tiaminy)25 mg2080%
Witamina B2 (ryboflawina)25 mg1920%
Niacyna (jako kwas nikotynowy)25 mg160%
Witamina B6 (jako chlorowodorek pirydoksyny)25 mg1470%
Witamina B6 (jako P-5-P fosforan pirydoksalu)10 mg590%
Folian (jako 5-MTHF oraz sól glukozaminy)400 mcg100%
Witamina B12 (jako metylokobalamina)100 mcg4170%
Biotyna300 mcg1000%
Witamina B5 (jako pantotenian wapnia100 mg2000%
Dwuwinian Choliny50 mg10%
Panteteina (pochodna kwasu pantotenowego)25 mg-
Inozytol50 mg-

Pozostałe składniki

Dwutlenek Krzemu, Fosforan Wapnia, Stearynian Magnezu (źródło roślinne), Celuloza I Kwas Stearynowy (źródło roślinne), Hydroksypropylometyloceluloza (kapsułka)

Ostatnia ocena

Patrycja

Przyjmuje ją Ja i moja dwójka dzieci ze względu na mutacje mthfr. Produkt bardzo dobry i mogę polecić sklep bo wysyłka szybka i dobrze zabezpieczona

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Seeking Health
119,00 zł
(1)

Suplement dostarczający witamin, minerałów i związków prozdrowotnych. Nie zawiera form metylowanych.

Kupuję
Now Foods
35,00 zł

Bardzo znane zioło w medycynie chińskiej. Ma działanie przeciwzapalne, estrogenne i antyoksydacyjne.

Kupuję
Now Foods
49,00 zł
(2)

Kompleks witamin i minerałów przeznaczony dla osób aktywnych fizycznie. Poprawia odporność i samopoczucie.

Kupuję
Now Foods
55,00 zł

Biotyna pomaga zachować zdrowe włosy i skórę oraz wspiera zdrowie psychiczne

Kupuję
Jarrow Formulas
49,00 zł

Witamina D3 odpowiedna dla wegetarian i wegan. Wzmacnia układ kostny i krwionośny, poprawia odporność.

Kupuję
Apollo's Hegemony
49,00 zł
(2)

Suplement wspomagający pracę wątroby oraz usuwanie toksyn z organizmu.

Kupuję

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Metylokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik metylokabalamina?

Metylokobalamina to aktywna biologicznie forma witaminy B12. Jest to jedna z dwóch form tej witaminy, które mogą być wykorzystywane jako kofaktory w różnych reakcjach. Od popularnej cyjanokobalaminy różni się obecnością grupy metylowej zamiast cyjanku, dzięki czemu uwalnia organizm od potrzeby neutralizowania tego szkodliwego czynnika.

Grupa metylowa z metylokobalaminy może być transferowana na homocysteinę, dzięki czemu ta wraca do postaci metioniny, by następnie konwertować w SAMe, który jest głównym donorem grup metylowych w naszym organizmie. Te grupy metylowe następnie mogą być użyte w procesie produkcji kreatyny, w metabolizmie neuroprzekaźników oraz w ramach metylacji DNA, dzięki czemu zyskujemy odpowiedni poziom energii, lepsze samopoczucie i ogólnie lepszą kondycję organizmu. B12 jest koenzymem dla trzech grup enzymów: izomeraz, metylotransferaz oraz dehalogenaz.

Poza wpływem na układ nerwowy, podaż witaminy B12 jest także bardzo ważna dla właściwej syntezy czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prewencji anemii.

 

Metylokobalaminę w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Dwuwinian Choliny

Informacja

Dwuwinian choliny stanowi połączenie w jedną molekułę kwasu winowego i choliny, i w tej postaci jest prekursorem acetylocholiny (neuroprzekaźnika). Organizm ludzki ma możliwość wewnątrzkomórkowej syntezy choliny, przy wykorzystaniu aminokwasów i witaminy B12. Ze względu na możliwość niedoborów w/w składników konieczne jest uzupełnianie ich w suplementacji. Cholina jest składnikiem lecytyny będącej budulcem komórek warunkującym prawidłowość działania układu nerwowego oraz sfingomieliny pełniąc rolę izolatora tkanki nerwowej. Dwuwinian wpływa na przebieg metabolizmu tłuszczy. W suplementacji sportowej dwuwinian choliny wykorzystywany jest w preparatach o działaniu pobudzającym, wpływających na koncentrację oraz w programach kontroli masy ciała (redukcji tkanki tłuszczowej).

Dawkowanie: 1–3 gramy na dobę.

Inozytol

Informacja

Inozytol jest związkiem organicznym z grupy witamin B rozpuszczalnych w płynach, występuje w postaci naturalnej, syntetyzowany w roślinach takich, jak: drożdże piwne, fasola, grejpfruty, kapusta, kiełki pszenicy, melony i zwierzęcych (wątroba).. Wraz z choliną wchodzi w skład lecytyny. Wpływa na odżywianie komórek centralnego układu nerwowego (mózgu), obniżając poziom cholesterolu LDL (złego) dzięki czemu ma zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i miażdżycy. Działa uspokajająco. Odnotowano korzystne działanie inozytolu na skórę i włosy.

Ostatnio na blogu

Czy mięso jest pronowotworowe?

Czy mięso jest pronowotworowe?

26 października 2015 roku WHO wydało raport nr 240 na temat rakotwórczości czerwonego mięsa i mięsa przetworzonego. Podkreśla w nim, że są jednoznaczne...

czytaj więcej
BPC-157 w formie stabilnych soli – garść informacji

BPC-157 w formie stabilnych soli – garść informacji

Ten peptyd zyskał sobie w ostatnich latach sławę ze względu na rewelacyjne właściwości regenerujące, jednak znany był głównie pod postacią proszku w...

czytaj więcej
Czy spożycie mięsa warunkuje męskość?

Czy spożycie mięsa warunkuje męskość?

Nie od dziś toczą się dyskusje nad wpływem sposobu żywienia i przyjmowanych pokarmów na męskość. Cóż oznacza owa męskość? W powszechnym rozumieniu...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – woda i nawodnienie

Żywieniowy elementarz sportowca – woda i nawodnienie

Mamy już za sobą podstawowe „stałe” składniki diety. W poprzednich częściach miałem możliwość przybliżyć Wam jak wygląda rola podstawowych...

czytaj więcej
Nadmierna masa ciała a choroby kardiologiczne i nie tylko

Nadmierna masa ciała a choroby kardiologiczne i nie tylko

O otyłości mówi się coraz więcej. Sam miałem okazję postąpić parę tekstów dotyczących nadmiernej masy ciała. Problem eskaluje, ponad połowa naszego...

czytaj więcej
Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część I

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część I

Zespół jelita drażliwego (ang. Irritable Bowel Syndrome – IBS) jest obecnie najczęściej spotykanym funkcjonalnym zaburzeniem żołądkowo-jelitowym z...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027