Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Antioxidant Cell Protect Antioxidant Cell Protect

Kirkman, Antioxidant/Cell Protect to uniwersalna mieszanka naturalnych składników odżywczych o silnym działaniu przeciwutleniającym. W jej skład wchodzą najskuteczniejsze w redukowaniu wolnych rodników witaminyminerały (witamina A, C, E, selen) oraz cztery unikalne związki o udowodnionym naukowo potencjale antyoksydacyjnym (koenzym Q10, likopen, piknogenol i resweratrol.

Preparat stanowi idealne uzupełnienie diety o wartościowe antyoksydanty. Jest rekomendowany każdemu, niezależnie od wieku, sposobu odżywiania czy celów treningowych. Tryb życia współczesnego człowieka, stres, zanieczyszczone środowisko i przetworzona żywność niestety nie sprzyjają zachowaniu homeostazy organizmu. Stąd prosta droga do rozwoju rozmaitych chorób przewlekłych. Wsparcie organizmu naturalnymi substancjami, które mogą spowolnić proces starzenia i ograniczyć ryzyko zaburzeń pracy ustroju, wydaje się być obowiązkowym elementem dbania o własne zdrowie.

Co to są wolne rodniki?
Mianem wolnych rodników określa się cząsteczki, które posiadają jeden lub więcej wolnych elektronów. Są one niestabilne i bardzo reaktywne – ich podstawowym celem jest pozbycie się niesparowanego elektronu albo przyłączenie do niego kolejnego, pozyskanego od innej cząsteczki. Wśród wolnych rodników przeważają związki tlenu i azotu.

Wolne rodniki pojawiają się w organizmie jako produkt procesów biochemicznych zachodzących w ciele. Mogą również powstawać pod wpływem różnych czynników zewnętrznych (promieniowanie ultrafioletowe, palenie tytoniu, ultradźwięki). W warunkach homeostazy wolne rodniki spełniają w ustroju określone funkcje (regulują metabolizm, oczyszczają organizm z toksyn, wspierają system odpornościowy, biorą udział w przekazywaniu sygnałów), a ich nadmiar ulega degradacji.

Problem pojawia się wtedy, kiedy homeostaza zostaje zaburzona, a w organizmie krąży zbyt duża ilość wolnych rodników. Niszczą one struktury komórek i tkanek, wywołują uszkodzenia w obrębie DNA, indukują stany zapalne i mogą inicjować procesy kacerogenezy. Naukowcy są zdania, że wolne rodniki są bezpośrednią przyczyną szybkiego starzenia się organizmu i dają początek wielu chorobom cywilizacyjnym (cukrzyca, miażdżyca, choroba Alzheimera, zaćma, choroby nowotworowe).

Jaką rolę pełnią przeciwutleniacze?
Mianem przeciwutleniaczy określa się związki, które wykazują zdolność powstrzymywania albo opóźniania  procesów utleniania. Działają na kilka sposobów – albo poprzez reagowanie bezpośrednio z czynnikami utleniającymi albo wchodząc w reakcje w produktami powstałymi w czasie utlenienia, np. wolnymi rodnikami. Dzięki ich aktywności zachowana zostaje równowaga pomiędzy procesami utleniania i redukcji, która jest kluczowa dla zdrowia i dobrego samopoczucia.

Organizm człowieka jest wyposażony w endogenne przeciwutleniacze (m.in. glutation, dysmutaza nadtlenkowa (SOD), peroksydaza glutationowa, katalaza), jednak często okazuje się, że ich produkcja jest zbyt mała, by skutecznie zredukować nadmiar wolnych rodników. Na szczęście istnieje spora grupa naturalnych związków, które wykazują nadzwyczajne właściwości antyoksydacyjne.

W prezentowanym preparacie zawarto najwydajniejsze przeciwutleniacze, których potencjał został potwierdzony licznymi testami (ORAC, TEAC, TRAP). Co ważne, w składzie preparatu znajdują się zarówno antyoksydanty hydrofilowe, jak i hydrofobowe. Dzięki temu mogą one aktywnie działać zarówno w środowisku wodnym, jak i tłuszczowym. Należą do nich:

Witamina A zawarta w suplemencie to mix różnych karotenoidów. W organizmie gromadzi się głównie w wątrobie i tkance tłuszczowej. Antyoksydacyjny mechanizm działania witaminy A obejmuje bezpośrednie reakcje z wolnymi rodnikami (zwłaszcza z rodnikami nadtlenkowymi,) spowalnianie reakcji wolnorodnikowych i wiązanie tlenu singletowego. Dodatkowo witamina A może hamować utlenienie cholesterolu, co obniża ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia.

Witamina C jest aktywna w płynach ustrojowych, czyli środowisku wodnym. Wykazuje wielokierunkowe działanie – jest zdolna do redukowania nadtlenków lipidów, unieczynnia reaktywne formy tlenu, takie jak anionorodniki ponadtlenkowe czy rodniki hydroksylowe. Może również przywrócić przeciwutleniające właściwości witaminie E. Witamina C korzystnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, pełni też ważną rolę w regulacji ciśnienia tętniczego. Zapobiega takim chorobom jak hipercholesterolemia czy hipertensja.

Witamina E rozpuszcza się w tłuszczach, a dzięki unikalnej strukturze chemicznej bez trudu wkomponowuje się w błony komórkowe, dając im ochronę przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Łatwo wchodzi w reakcje z rodnikami nadtlenków lipidów, co prowadzi do powstania mniej niebezpiecznych rodników tokoferylowych. Te z kolei są usuwane przez inne antyoksydanty, np. glutation, czy witaminę C. Niedobory witaminy E sprzyjają agregacji płytek krwi, przez co zwiększa się podatność do powstawania zakrzepów.

Selen po dostaniu się do organizmu przechodzi proces konwersji tworząc organiczne kompleksy zwane selenoproteinami. Spełniają one rozmaite funkcje, między innymi antyoksydacyjne. Wśród najbardziej znanych selenoprotein dużą aktywnością przeciwutleniającą wyróżniają się enzymy: peroksydaza glutationowa komórkowa, peroksydaza nadtlenków lipidowych i peroksydaza pozakomórkowa. Są one głównymi katalizatorami reakcji redukcji nadtlenku wodoru, przekształcają szkodliwe produkty peroksydacji fosfolipidów i lipidów, chronią fosfolipidy przed utlenienie i zmniejszają natężenie stresu oksydacyjnego.

Koenzym Q10 to składnik odżywczy podobny do witaminy, naturalnie syntetyzowany w organizmie człowieka. Jest jednym z najbardziej wydajnych przeciwutleniaczy - zlokalizowany głównie w błonach komórkowych, w pobliżu nienasyconych łańcuchów lipidowych, bardzo sprawnie wychwytuje wolne rodniki i hamuje procesy utleniania lipidów. Dodatkowo koenzym Q10 ma bardzo pozytywny wpływ na inne przeciwutleniacze – stymuluje enzymy przeciwutleniające (m.in. peroksydazę i katalazę glutationową oraz dysmutazę ponadtlenkową), odtwarza antyoksydacyjny potencjał witaminy C i E.

Likopen występuje w wielu produktach pochodzenia roślinnego, a największe jego ilości gromadzą pomidory. Jest reprezentantem karotenoidów i podobnie jak pozostałe związki z tej grupy cechuje się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. Bardzo skutecznie redukuje stres oksydacyjny, wygasza tlen singletowy, uniemożliwia uszkodzenia lipidów i DNA. W toku badań udowodniono, że osoby przyjmujące duże ilości likopenu miały znacznie niższy poziom utleniania malondialdehydu (wskaźnik utleniania lipidów).

Piknogenol to nazwa handlowa nadana standaryzowanemu wyciągowi z kory francuskiej sosny morskiej. Potocznie nawą tą określa się nie pojedynczy związek, ale oligomeryczne kompleksy proantocyjanidyn (OPC).  Należą one do związków rozpuszczalnych w wodzie, dlatego obszarem ich działania jest głównie wnętrze komórek i przestrzenie międzykomórkowe.  OPC są wyjątkowo skuteczne w neutralizowaniu tlenu singletowego, rodników hydroksylowych i bardzo groźnych dla organizmu nadazotanów. Nadazotany cechują się wyjątkowo dużą reaktywnością – mogą reagować zarówno z białkami, jak i tłuszczami, uszkadzają błony komórkowe i DNA. Ich nadmiar jest łączony z takimi chorobami jak cukrzyca, zapalenie stawów, miażdżyca, udary, a nawet wstrząs septyczny.

Resweratrol to naturalny związek należący do flawonoidów. Duże ilości resweratrolu gromadzą się w owocach jagodowych, i czerwonym winie. Resweratrol ma bardzo duży potencjał przeciwutleniający – sprawnie wychwytuje i redukuje wolne rodniki, a dodatkowo korzystnie oddziałuje na inne antyoksydanty. Moduluje kompleks białkowy SIRT1, który m.in. chroni komórki nerwowe przed reaktywnymi formami tlenu i zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera, aktywuje takie enzymy przeciwutleniające jak katalaza, peroksydaza glutationowa i dysmutaza ponadtlenkowa.

Podsumowując, Antioxidant/Cell Protect to niezwykle skuteczny sposób na zminimalizowanie ryzyka wielu chorób i spowolnienie procesu starzenia. Klinicznie udowodniono, że za większością problemów zdrowotnych stoi brak równowagi pomiędzy procesami utleniania i redukcji. Niestety w dzisiejszych czasach żywność, która w naturalny sposób powinna dostarczyć przeciwutleniaczy, jest ich pozbawiana w procesach przetwarzania i obróbki chemicznej. Suplementacja pozwala zaopatrzyć organizm w wysoko skoncentrowane, sprawdzone antyoksydanty.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Antioxidant Cell Protect Antioxidant Cell Protect 60 kaps.
Kirkman
169,00 zł

Antioxidant Cell Protect 60 kaps.

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,35 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Krótki termin ważności:

2019-07-31
Stara cena: 219,00 zł
169,00 zł
1 szt.

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,35 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Zestaw skutecznych, naturalnych antyoksydantów
  • Prewencja chorób układu sercowo-naczyniowego
  • Szerokie spektrum działania prozdrowotnego
  • Ochrona przed chorobami cywilizacyjnymi
  • Zmniejszenie ilości wolnych rodników
  • Przeciwdziałanie uszkodzeniom DNA
  • Potencjał przeciwnowotworowy
  • Redukcja stresu oksydacyjnego
  • Synergia działania składników
  • Działanie neuroprotekcyjne
  • Spowolnienie starzenia się

Kirkman, Antioxidant/Cell Protect to uniwersalna mieszanka naturalnych składników odżywczych o silnym działaniu przeciwutleniającym. W jej skład wchodzą najskuteczniejsze w redukowaniu wolnych rodników witaminyminerały (witamina A, C, E, selen) oraz cztery unikalne związki o udowodnionym naukowo potencjale antyoksydacyjnym (koenzym Q10, likopen, piknogenol i resweratrol.

Preparat stanowi idealne uzupełnienie diety o wartościowe antyoksydanty. Jest rekomendowany każdemu, niezależnie od wieku, sposobu odżywiania czy celów treningowych. Tryb życia współczesnego człowieka, stres, zanieczyszczone środowisko i przetworzona żywność niestety nie sprzyjają zachowaniu homeostazy organizmu. Stąd prosta droga do rozwoju rozmaitych chorób przewlekłych. Wsparcie organizmu naturalnymi substancjami, które mogą spowolnić proces starzenia i ograniczyć ryzyko zaburzeń pracy ustroju, wydaje się być obowiązkowym elementem dbania o własne zdrowie.

Co to są wolne rodniki?
Mianem wolnych rodników określa się cząsteczki, które posiadają jeden lub więcej wolnych elektronów. Są one niestabilne i bardzo reaktywne – ich podstawowym celem jest pozbycie się niesparowanego elektronu albo przyłączenie do niego kolejnego, pozyskanego od innej cząsteczki. Wśród wolnych rodników przeważają związki tlenu i azotu.

Wolne rodniki pojawiają się w organizmie jako produkt procesów biochemicznych zachodzących w ciele. Mogą również powstawać pod wpływem różnych czynników zewnętrznych (promieniowanie ultrafioletowe, palenie tytoniu, ultradźwięki). W warunkach homeostazy wolne rodniki spełniają w ustroju określone funkcje (regulują metabolizm, oczyszczają organizm z toksyn, wspierają system odpornościowy, biorą udział w przekazywaniu sygnałów), a ich nadmiar ulega degradacji.

Problem pojawia się wtedy, kiedy homeostaza zostaje zaburzona, a w organizmie krąży zbyt duża ilość wolnych rodników. Niszczą one struktury komórek i tkanek, wywołują uszkodzenia w obrębie DNA, indukują stany zapalne i mogą inicjować procesy kacerogenezy. Naukowcy są zdania, że wolne rodniki są bezpośrednią przyczyną szybkiego starzenia się organizmu i dają początek wielu chorobom cywilizacyjnym (cukrzyca, miażdżyca, choroba Alzheimera, zaćma, choroby nowotworowe).

Jaką rolę pełnią przeciwutleniacze?
Mianem przeciwutleniaczy określa się związki, które wykazują zdolność powstrzymywania albo opóźniania  procesów utleniania. Działają na kilka sposobów – albo poprzez reagowanie bezpośrednio z czynnikami utleniającymi albo wchodząc w reakcje w produktami powstałymi w czasie utlenienia, np. wolnymi rodnikami. Dzięki ich aktywności zachowana zostaje równowaga pomiędzy procesami utleniania i redukcji, która jest kluczowa dla zdrowia i dobrego samopoczucia.

Organizm człowieka jest wyposażony w endogenne przeciwutleniacze (m.in. glutation, dysmutaza nadtlenkowa (SOD), peroksydaza glutationowa, katalaza), jednak często okazuje się, że ich produkcja jest zbyt mała, by skutecznie zredukować nadmiar wolnych rodników. Na szczęście istnieje spora grupa naturalnych związków, które wykazują nadzwyczajne właściwości antyoksydacyjne.

W prezentowanym preparacie zawarto najwydajniejsze przeciwutleniacze, których potencjał został potwierdzony licznymi testami (ORAC, TEAC, TRAP). Co ważne, w składzie preparatu znajdują się zarówno antyoksydanty hydrofilowe, jak i hydrofobowe. Dzięki temu mogą one aktywnie działać zarówno w środowisku wodnym, jak i tłuszczowym. Należą do nich:

Witamina A zawarta w suplemencie to mix różnych karotenoidów. W organizmie gromadzi się głównie w wątrobie i tkance tłuszczowej. Antyoksydacyjny mechanizm działania witaminy A obejmuje bezpośrednie reakcje z wolnymi rodnikami (zwłaszcza z rodnikami nadtlenkowymi,) spowalnianie reakcji wolnorodnikowych i wiązanie tlenu singletowego. Dodatkowo witamina A może hamować utlenienie cholesterolu, co obniża ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia.

Witamina C jest aktywna w płynach ustrojowych, czyli środowisku wodnym. Wykazuje wielokierunkowe działanie – jest zdolna do redukowania nadtlenków lipidów, unieczynnia reaktywne formy tlenu, takie jak anionorodniki ponadtlenkowe czy rodniki hydroksylowe. Może również przywrócić przeciwutleniające właściwości witaminie E. Witamina C korzystnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, pełni też ważną rolę w regulacji ciśnienia tętniczego. Zapobiega takim chorobom jak hipercholesterolemia czy hipertensja.

Witamina E rozpuszcza się w tłuszczach, a dzięki unikalnej strukturze chemicznej bez trudu wkomponowuje się w błony komórkowe, dając im ochronę przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Łatwo wchodzi w reakcje z rodnikami nadtlenków lipidów, co prowadzi do powstania mniej niebezpiecznych rodników tokoferylowych. Te z kolei są usuwane przez inne antyoksydanty, np. glutation, czy witaminę C. Niedobory witaminy E sprzyjają agregacji płytek krwi, przez co zwiększa się podatność do powstawania zakrzepów.

Selen po dostaniu się do organizmu przechodzi proces konwersji tworząc organiczne kompleksy zwane selenoproteinami. Spełniają one rozmaite funkcje, między innymi antyoksydacyjne. Wśród najbardziej znanych selenoprotein dużą aktywnością przeciwutleniającą wyróżniają się enzymy: peroksydaza glutationowa komórkowa, peroksydaza nadtlenków lipidowych i peroksydaza pozakomórkowa. Są one głównymi katalizatorami reakcji redukcji nadtlenku wodoru, przekształcają szkodliwe produkty peroksydacji fosfolipidów i lipidów, chronią fosfolipidy przed utlenienie i zmniejszają natężenie stresu oksydacyjnego.

Koenzym Q10 to składnik odżywczy podobny do witaminy, naturalnie syntetyzowany w organizmie człowieka. Jest jednym z najbardziej wydajnych przeciwutleniaczy - zlokalizowany głównie w błonach komórkowych, w pobliżu nienasyconych łańcuchów lipidowych, bardzo sprawnie wychwytuje wolne rodniki i hamuje procesy utleniania lipidów. Dodatkowo koenzym Q10 ma bardzo pozytywny wpływ na inne przeciwutleniacze – stymuluje enzymy przeciwutleniające (m.in. peroksydazę i katalazę glutationową oraz dysmutazę ponadtlenkową), odtwarza antyoksydacyjny potencjał witaminy C i E.

Likopen występuje w wielu produktach pochodzenia roślinnego, a największe jego ilości gromadzą pomidory. Jest reprezentantem karotenoidów i podobnie jak pozostałe związki z tej grupy cechuje się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. Bardzo skutecznie redukuje stres oksydacyjny, wygasza tlen singletowy, uniemożliwia uszkodzenia lipidów i DNA. W toku badań udowodniono, że osoby przyjmujące duże ilości likopenu miały znacznie niższy poziom utleniania malondialdehydu (wskaźnik utleniania lipidów).

Piknogenol to nazwa handlowa nadana standaryzowanemu wyciągowi z kory francuskiej sosny morskiej. Potocznie nawą tą określa się nie pojedynczy związek, ale oligomeryczne kompleksy proantocyjanidyn (OPC).  Należą one do związków rozpuszczalnych w wodzie, dlatego obszarem ich działania jest głównie wnętrze komórek i przestrzenie międzykomórkowe.  OPC są wyjątkowo skuteczne w neutralizowaniu tlenu singletowego, rodników hydroksylowych i bardzo groźnych dla organizmu nadazotanów. Nadazotany cechują się wyjątkowo dużą reaktywnością – mogą reagować zarówno z białkami, jak i tłuszczami, uszkadzają błony komórkowe i DNA. Ich nadmiar jest łączony z takimi chorobami jak cukrzyca, zapalenie stawów, miażdżyca, udary, a nawet wstrząs septyczny.

Resweratrol to naturalny związek należący do flawonoidów. Duże ilości resweratrolu gromadzą się w owocach jagodowych, i czerwonym winie. Resweratrol ma bardzo duży potencjał przeciwutleniający – sprawnie wychwytuje i redukuje wolne rodniki, a dodatkowo korzystnie oddziałuje na inne antyoksydanty. Moduluje kompleks białkowy SIRT1, który m.in. chroni komórki nerwowe przed reaktywnymi formami tlenu i zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera, aktywuje takie enzymy przeciwutleniające jak katalaza, peroksydaza glutationowa i dysmutaza ponadtlenkowa.

Podsumowując, Antioxidant/Cell Protect to niezwykle skuteczny sposób na zminimalizowanie ryzyka wielu chorób i spowolnienie procesu starzenia. Klinicznie udowodniono, że za większością problemów zdrowotnych stoi brak równowagi pomiędzy procesami utleniania i redukcji. Niestety w dzisiejszych czasach żywność, która w naturalny sposób powinna dostarczyć przeciwutleniaczy, jest ich pozbawiana w procesach przetwarzania i obróbki chemicznej. Suplementacja pozwala zaopatrzyć organizm w wysoko skoncentrowane, sprawdzone antyoksydanty.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 60 kapsułekPorcja jednorazowa: 2 kapsułkiIlość porcji w opakowaniu: 30
w porcji (2 kapsułki)zawartość%ZDS
Witamina A (mieszanka karetonoidów)1,000 IU20%
Witamina C500 mg833%
Witamina E60 IU200%
Selen (Chelat)70 mcg100%
Koenzym Q10100 mg
Likopen10 mg
Piknogenol 50 mg
Resweratrol50 mg

Pozostałe składniki

Celuloza Mikrokrystaliczna, Żelatyna Rybia, Stearynian Magnezu (Źródło Roślinne), Celuloza Roślinna (kapsułka)

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Hi-tech
129,00 zł

Kompleksowy preparat minerałowo-witaminowy z dodatkiem beta-alaniny i L-karnityny.

Kupuję
Now Foods
33,00 zł

Przyspiesza metabolizm; stymuluje termogenezę; stabilizuje glikemię.

Kupuję
Now Foods
89,00 zł

Enzym pozyskiwany z ananasa. Ułatwia trawienie białek oraz posiada dobroczynne działanie na stawy.

Kupuję
Doctor's Best
99,00 zł

Unikalny kompleks cetylowanych kwasów tłuszczowych pomagających utrzymać zdrowe stawy.

Kupuję
Now Foods
59,00 zł

Suplement wzmacniający odporność. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.

Kupuję
Now Foods
72,00 zł

Suplement witaminowy-mineralny dla mężczyzn. Zwiększa odporność, poprawia samopoczucie i anabolizm.

Kupuję

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Koenzym Q10

Informacja

Koenzym Q10 (ubichinon) jest fizjologicznym antyoksydantem, rozpuszczalnym w tłuszczach. Bierze czynny udział w procesie energetycznym tworzenia ATP. Synteza wewnątrzustrojowa wymaga obecności witamin z grupy B i pierwiastków śladowych, jej nasilenie następuje pod wpływem ciężkich treningów wysiłkowych lub pod działaniem stresu. Stwierdzono korzystne działanie koenzymu Q10 na układ krążenia, profil lipidowy (obniżanie poziomu LDL) oraz obniżenia ryzyka chorób serca. Obniżenie poziomu koenzymu Q10 w organizmie rozpoczyna się po przekroczeniu 35 roku życia, stąd należy go uzupełniać poprzez preparaty dostępne w kosmetykach (działanie zewnętrzne na skórę) oraz suplementy diety intensyfikujące wytwarzanie energii (dla sportowców dyscyplin wytrzymałościowych), a także w postaci monopreparatu, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 10 – 90 mg/24h

Likopen

Informacja

Likopen, związek organiczny, karotenoid z grupy ksantofilów, naturalny barwnik pochodzenia roślinnego barwiący na kolor jasnoczerwony, występujący m.in. w pomidorach i marchwi. Posiada najsilniejszy potencjał przeciwutleniający (w stosunku do pojedynczych atomów tlenu) z wszystkich karotenów. Nie uczestniczy, w odróżnieniu do innych karotenów, w przekształceniach na witaminę A. Zmniejsza ryzyko zachorowań na raka płuc, miażdżycę oraz inne choroby układu krążenia Jest składnikiem preparatów odżywczych, witamininizujących, witaminowo-mineralizujących i funkcjonalnych (często w połączeniu beta-karotenem, luteiną) wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej, poprawiających karnację skóry, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 1 – 3 g/24h 

Ostatnio na blogu

Czy stosowanie mentolu może poprawić wydolność podczas wysiłku w wysokiej temperaturze?

Czy stosowanie mentolu może poprawić wydolność podczas wysiłku w wysokiej temperaturze?

Niewątpliwie, rola mózgu w regulacji wydolności wysiłkowej zyskała coraz większą uwagę naukowców w ciągu ostatniej dekady [1]. Wykazano dotychczas, że...

czytaj więcej
Terminarz Gal MMA 2020

Terminarz Gal MMA 2020

Witajcie drodzy fani Mieszanych Sztuk Walki. Jest czerwiec 2019, a ja już muszę stworzyć terminarz gal na 2020 rok. Wszystko dzięki organizacji FSC –...

czytaj więcej
Brokuły – ważny składnik diety w nowotworach

Brokuły – ważny składnik diety w nowotworach

Być może nie jesteś fanem brokuła i jego specyficznego smaku, ale nie można mu odmówić pewnych własności, jakie posiadanie w kontekście wpływu na...

czytaj więcej
plecy z dobrym znajomym :)

plecy z dobrym znajomym :)

DIETA + suplementy WITAMINY – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo, VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie...

czytaj więcej
Aktywność fizyczna w przebiegu ciąży

Aktywność fizyczna w przebiegu ciąży

W poprzednich dwóch artykułach wyjaśniliśmy sobie: – na czym polega właściwie zbilansowane żywienie w ciąży oraz czego warto w diecie prenatalnej...

czytaj więcej
Mocno czekoladowe brownie z batata

Mocno czekoladowe brownie z batata

Witajcie, dziś przygotowałem dla Was przepis na pyszne brownie. Kluczowym składnikiem jest batat – produkt posiadający wielu zwolenników oraz...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027