Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:242,00 zł484,00 zł725,00 zł967,00 zł1 209,00 zł
Wysyłka:-13,00 zł-25,00 zł-37,00 zł-49,00 zł-61,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Dodaj do koszyka
Jagody Goji BIO Jagody Goji BIO 200g
BeOrganic
27,90 zł

Jagody Goji BIO 200g

ilość: 200g
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
zmień
Dostępność:
mała ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2021-05
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł
27,90 złz VAT
0,56 zł / porcja

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Ekologiczne, suszone jagody Goji
  • Zaliczane do kategorii superfood
  • Idealne do koktajli i deserów  
  • Wysoka wartość odżywcza
  • Źródło przeciwutleniaczy
  • Potencjał leczniczy

BeOrganic Jagody Goji to produkt zaliczany do kategorii superfoods. Ma w składzie suszone, ekologiczne jagody Goji, które kilka lat temu zrobiły prawdziwą furorę i do dziś są uznawane za niekwestionowany hit wśród zdrowej żywności.

Jagody Goji to niewielkie jadalne owoce kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum). Roślina ta naturalnie występuje w basenie Morza Śródziemnego i w Azji, a na szeroką skalę jest uprawiana w Chinach. Owoce mogą być spożywane w postaci surowej, suszonej albo przetworzonej (soki, wina, nalewki, herbaty). Stanowią smaczny i wartościowy element diety. Przypisuje się im również działanie lecznicze i chętnie wykorzystuje w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej.

Jagody Goji mają bardzo wysoką wartość odżywczą. Wynika ona z obecności wielu różnorodnych składników, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm i promują jego prawidłowe funkcjonowanie. Te małe, niepozorne owoce zawierają sporo białka o bardzo dobrym profilu aminokwasowym. Są doskonałym źródłem witamin (B1, B2, B6, C, E) i minerałów (cynku, żelaza, wapnia, fosforu, miedzi, selenu). Znaleziono w nich także cenne kwasy tłuszczowe i olejek eteryczny. Swoją unikalną, czerwonopomarańczową barwę zawdzięczają obecności karotenoidów. Wśród nich dominuje zeaksantyna, która chroni aparat wzroku i wspomaga prawidłowe widzenie.

Jagody Goji to skarbnica związków polifenolowych, które są znane z potężnego potencjału przeciwutleniającego. Trzeba pamiętać, że dieta bogata w przeciwutleniacze może zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się organizmu i jest istotna z punktu widzenia profilaktyki chorób cywilizacyjnych.  

Jagody Goji zawierają unikalny kompleks polisacharydowy LBP (Lycium Barbarum polusaccharides). Jest to mieszanina rozpuszczalnych w wodzie glikokoniugantów, które odpowiadają za lecznicze właściwości przypisywane owocom. Wyniki badań sugerują, że związki te wzmacniają układ odpornościowy, działają przeciwnowotworowo i są silnymi antyoksydantami. Ponadto korzystnie wpływają na gospodarkę węglowodanową i lipidową. Mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i stabilizują glikemię.

Podsumowując, BeOrganic Jagody Goji to wartościowy dodatek do diety, będący naturalnym źródłem witamin, minerałów i cennych substancji odżywczych. Z uwagi na dobrze udokumentowany potencjał leczniczy produkt może okazać się przydatny również w dietoterapii.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 200 gPorcja jednorazowa: 1 łyżeczka (4 g)Ilość porcji w opakowaniu: 50
w 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna 1398 kJ / 332 kcal17%
Tłuszcz 7 g10%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1 g5%
Węglowodany 49 g19%
w tym cukry 49 g54%
Błonnik 12 g-
Białko 12 g24%
Sól1 g 17%

Pozostałe składniki

Ekologiczne suszone jagody goji (Lycium Barbarum)100%.

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Aliness
43,90 zł

Suplement diety zawierający cytrynian magnezu i witaminę B6, bez zbędnych substancji i dodatków.

Kupuję
Apollo's Hegemony
45,00 zł
(1)

Wysokiej jakości kolagen rybi. Przywraca młody wygląd skóry, wzmacnia kości i stawy.

Kupuję
Aliness
28,90 zł

Miedź w trzech doskonale przyswajalnych formach. Skuteczna profilaktyka niedoborów.

Kupuję
Aliness
38,90 zł

Wysokiej jakości źródło aminokwasu endogennego. Nasilenie syntezy kolagenu i regeneracji tkanki kostnej.

Kupuję
Jarrow Formulas
89,00 zł

Suplement diety zawierający naturalne formy witaminy E: pełen kompleks tokoferoli i tokotrienoli

Kupuję
Apollo's Hegemony
109,00 zł
(2)

Suplement zawierający CDP-cholinę, uznawaną za najlepsze źródło choliny do celów nootropowych.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Ostatnio na blogu

Czy omega-3 z ryb są dla naszego zdrowia wystarczające

Czy omega-3 z ryb są dla naszego zdrowia wystarczające

Ryby są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 – zawierają je w formie kwasu eikozapentaenowego (EPA) oraz dokozaheksaenowego (DHA). W źródłach...

czytaj więcej
Ksylitol – zamiennik cukru, który warto znać

Ksylitol – zamiennik cukru, który warto znać

O tym, że cukier jest niezdrowy wie każdy z nas. A przynajmniej powinniśmy to wiedzieć. Cukier ma negatywny wpływ praktycznie na wszystko...

czytaj więcej
Naturalny słodzik bez kalorii – stewia

Naturalny słodzik bez kalorii – stewia

Chcąc zrezygnować z cukru, warto zacząć od wprowadzenia naturalnych słodzików do diety. Jesteśmy przyzwyczajeni do...

czytaj więcej
Błędne założenia o diecie keto

Błędne założenia o diecie keto

Dieta ketogeniczna jest wciąż na czasie. Tuż obok diety high carb, która charakteryzuje się niskim udziałem tłuszczy, jest jedną z najczęściej...

czytaj więcej
Co jeść na ketozie?

Co jeść na ketozie?

Co jeść na diecie keto? To pytanie zadaje sobie każdy początkujący adept. Ciężko wymyślić zupełnie nowe potrawy, gdy do tej pory jedliśmy w zupełnie...

czytaj więcej
Naturalne źródła magnezu

Naturalne źródła magnezu

Magnez o niezwykle ważny minerał, którego nigdy nie powinno zabraknąć z naszej diecie. Jest on elementem wielu reakcji chemicznych w organizmie i pomaga...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027