Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:215,00 zł431,00 zł646,00 zł861,00 zł1 077,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-33,00 zł-44,00 zł-54,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Astaxanthin 4mg Astaxanthin 4mg

Swanson Astaxanthin to suplement diety zawierający astaksantynę – naturalny, organiczny związek chemiczny z grupy ksantofili. Unikalne biochemiczne właściwości astaksantyny są wykorzystywane głównie w kuracjach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Astaksantyna wykazuje ponadto działanie kardioprotekcyjne, neuroprotekcyjne i immunomodulujące. Liczne badania kliniczne potwierdziły jej skuteczność i bezpieczeństwo dla organizmu. 

Astaksantyna to ksantofilowy karotenoid produkowany głównie przez algi Haematococcus pluvialis dla ochrony przed rozmaitymi zagrożeniami (atak patogenów,  niedobór wody, zbytnie nasłonecznienie). W niesprzyjających warunkach astaksantyna szybko gromadzi się w komórkach zielonych z natury alg zmieniając ich barwę na intensywnie czerwoną  i zabezpieczając ich organizmy przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.

Astaksantyna pozyskiwana z alg rodzaju Haematococcus pluvialis jest naturalną i najlepiej przyswajalną formą tego związku. W przeciwieństwie do astaksantyny syntetycznej cechuje się zdecydowanie większą biodostępnością i skutecznością działania.

Za niezwykłymi właściwościami biologicznymi astaksantyny stoi jej budowa chemiczna, czyli dziewięć sprzężonych podwójnych wiązań, obecność dwóch grup hydroksylowych i dwóch grup karbonylowych. Nadają one astaksantynie dużą większą stabilność i polarność w porównaniu z innymi karotenoidami oraz odpowiadają za jej przeciwutleniającą aktywność.

Na tle innych antyoksydantów astaksantyna wyróżnia się również tym, że jest związkiem zarówno lipofilowym, jak i hydrofilowym, czyli rozpuszcza się zarówno w tłuszczach, jak i w wodzie.

Właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne
Organizm człowieka jest stale narażony na stres oksydacyjny i ataki wolnych rodników. Bez odpowiedniej ochrony antyoksydacyjnej komórki szybciej się starzeją i są bardziej podatne na uszkodzenia, co zwiększa ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych i prowadzi do dysfunkcji poszczególnych narządów.

Astaksantyna to najsilniejszy znany w przyrodzie antyoksydant. Szacuje się, że jej działanie jest 65 razy intensywniejsze niż działanie witaminy C i 54 razy mocniejsze od beta-karotenu. Świetnie radzi sobie ona z rozmaitymi formami wolnych rodników, neutralizuje reaktywne formy tlenu (RFT), rodniki nadtlenkowe (ROO), rodniki hydroksylowe, wygasza aktywność tlenu singletowego. Budowa astaksantyny przypomina układ błon biologicznych, dlatego działa ona na całej powierzchni komórek i jeszcze skuteczniej chroni je przed uszkodzeniami powodowanymi stresem oksydacyjnym. Badania kliniczne pokazują, że działanie astaksantyny nie ogranicza się jedynie do bezpośrednich reakcji z faktorami utleniającymi. Przyczynia się ona również do zwiększenia aktywności wielu enzymów antyoksydacyjnych.

Powszechnie wiadomo, że przewlekłe stany zapalne są odpowiedzialne za wiele schorzeń i przyspieszają starzenie się organizmu. Poprzez zmniejszenie zapalenia ogólnoustrojowego astaksantyna może przyczynić się do zahamowania rozwoju wielu dolegliwości.

Astaksantyna reguluje aktywność wielu mediatorów zapalnych, w tym TNF-a (czynnik martwicy nowotworu alfa), NO (tlenek azotu), interleukiny, enzymów cyklooksygenazy-1 i cyklooksygenazy-2. Prowadzono badania porównujące działanie astaksantyny do popularnych środków farmakologicznych z grupy NLPZ (niesterydowe leki przeciwzapalne). Wykazały one, że astaksantyna działa wprawdzie wolniej, ale skuteczniej. O ile NLPZ wpływają na jeden lub dwa mediatory zapalne, to astaksantyna moduluje wiele z nich, a przy tym nie wywołuje żadnych skutków ubocznych.

Prewencja chorób układu sercowo-naczyniowego
Przeciwutleniające i przeciwzapalne właściwości astaksantyny są głównym mechanizmem jej kardioprotekcyjnego działania. Rozszerza się ono również na zdolność obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Badania prowadzone na gryzoniach udowodniły, że regularna suplementacja astaksantyną prowadzi do wyraźnego spadku poziomu trójglicerydów i niekorzystnej frakcji LDL a jednocześnie stymuluje wzrost poziomu adiponektyny (hormon warunkujący przemianę kwasów tłuszczowych i glukozy, wykazujący właściwości przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne).

Niektórzy naukowcy sugerują również pozytywny wpływ astaksantyny na reologię krwi i jej właściwości przeciwzakrzepowe, co również mogłoby czynić z astaksantny potencjalny środek prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego. 

Ochrona skóry 
Astaksantyna przynosi wiele korzyści dla zdrowia skóry. Zwalcza oksydacyjne uszkodzenia, które mogą prowadzić do pojawienia się przebarwień i zmarszczek, poprawia ukrwienie i reguluje zawartość wilgoci w skórze. Działa przeciwstarzeniowo, nadaje skórze odpowiedniej sprężystości i elastyczności, wygładza zmarszczki i redukuje widoczność pojawiających się z wiekiem plam starczych.

Astaksantyna chroni naskórek przed szkodliwym działaniem promieni UV. Absorbuje światło ultrafioletowe, może poprawić skuteczność środków przeciwsłonecznych. Stosowana miejscowo zmniejsza negatywne skutki oparzeń słonecznych.

Pozostałe właściwości prozdrowotne
Astaksantyna jest uważana za środek prewencyjny w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym (choroba Alzheimera, choroba Parkinsona). Sprawnie przekracza barierę krew-mózg, poprawia krążenie mózgowe, zabezpiecza komórki nerwowe przed stresem oksydacyjnym i szkodliwym działaniem wolnych rodników. Chroni mózg przed niektórymi formami uszkodzeń neurodegeneracyjnych.

Astaksantyna normalizuje stężenie histaminy w organizmie, dzięki czemu łagodzi objawy astmy  i działa jak naturalna substancja antyalergiczna.

Astaksantyna, podobnie jak inne karotenoidy, bardzo pozytywnie wpływa na wzrok. Chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej, zaćmą i ślepotą.

Astaksantyna działa na poziomie komórkowym i poprawia funkcjonowanie mitochondriów. Niektórzy wykorzystują tę substancję dla podniesienia poziomu energii, poprawy wydajności organizmu i ułatwienia regeneracji po wytężonej pracy.

Astaxanthin to suplement o bardzo szerokim spektrum właściwości terapeutycznych. Jest rekomendowany w ramach ogólnej profilaktyki zdrowotnej. Dzięki ogromnemu potencjałowi antyoksydacyjnemu stanowi doskonały element prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego i schorzeń indukowanych przewlekłym stanem zapalnym. 

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Astaxanthin 4mg Astaxanthin 4mg 60 kaps.
Swanson
59,00 zł

Astaxanthin 4mg 60 kaps.

ilość: 60 kaps.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł
59,00 złz VAT
0,98 zł / porcja

od 3 sztuk tylko 57,82 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Profilaktyka chorób układu sercowo-naczyniowego
  • Najsilniejszy znany w przyrodzie antyoksydant
  • Zwalcza objawy starzenia się komórek
  • Redukuje stany zapalne w organizmie
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Działa neuroprotekcyjnie
  • Wzmacnia odporność  
  • Chroni zdrowie oczu 

Swanson Astaxanthin to suplement diety zawierający astaksantynę – naturalny, organiczny związek chemiczny z grupy ksantofili. Unikalne biochemiczne właściwości astaksantyny są wykorzystywane głównie w kuracjach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Astaksantyna wykazuje ponadto działanie kardioprotekcyjne, neuroprotekcyjne i immunomodulujące. Liczne badania kliniczne potwierdziły jej skuteczność i bezpieczeństwo dla organizmu. 

Astaksantyna to ksantofilowy karotenoid produkowany głównie przez algi Haematococcus pluvialis dla ochrony przed rozmaitymi zagrożeniami (atak patogenów,  niedobór wody, zbytnie nasłonecznienie). W niesprzyjających warunkach astaksantyna szybko gromadzi się w komórkach zielonych z natury alg zmieniając ich barwę na intensywnie czerwoną  i zabezpieczając ich organizmy przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.

Astaksantyna pozyskiwana z alg rodzaju Haematococcus pluvialis jest naturalną i najlepiej przyswajalną formą tego związku. W przeciwieństwie do astaksantyny syntetycznej cechuje się zdecydowanie większą biodostępnością i skutecznością działania.

Za niezwykłymi właściwościami biologicznymi astaksantyny stoi jej budowa chemiczna, czyli dziewięć sprzężonych podwójnych wiązań, obecność dwóch grup hydroksylowych i dwóch grup karbonylowych. Nadają one astaksantynie dużą większą stabilność i polarność w porównaniu z innymi karotenoidami oraz odpowiadają za jej przeciwutleniającą aktywność.

Na tle innych antyoksydantów astaksantyna wyróżnia się również tym, że jest związkiem zarówno lipofilowym, jak i hydrofilowym, czyli rozpuszcza się zarówno w tłuszczach, jak i w wodzie.

Właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne
Organizm człowieka jest stale narażony na stres oksydacyjny i ataki wolnych rodników. Bez odpowiedniej ochrony antyoksydacyjnej komórki szybciej się starzeją i są bardziej podatne na uszkodzenia, co zwiększa ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych i prowadzi do dysfunkcji poszczególnych narządów.

Astaksantyna to najsilniejszy znany w przyrodzie antyoksydant. Szacuje się, że jej działanie jest 65 razy intensywniejsze niż działanie witaminy C i 54 razy mocniejsze od beta-karotenu. Świetnie radzi sobie ona z rozmaitymi formami wolnych rodników, neutralizuje reaktywne formy tlenu (RFT), rodniki nadtlenkowe (ROO), rodniki hydroksylowe, wygasza aktywność tlenu singletowego. Budowa astaksantyny przypomina układ błon biologicznych, dlatego działa ona na całej powierzchni komórek i jeszcze skuteczniej chroni je przed uszkodzeniami powodowanymi stresem oksydacyjnym. Badania kliniczne pokazują, że działanie astaksantyny nie ogranicza się jedynie do bezpośrednich reakcji z faktorami utleniającymi. Przyczynia się ona również do zwiększenia aktywności wielu enzymów antyoksydacyjnych.

Powszechnie wiadomo, że przewlekłe stany zapalne są odpowiedzialne za wiele schorzeń i przyspieszają starzenie się organizmu. Poprzez zmniejszenie zapalenia ogólnoustrojowego astaksantyna może przyczynić się do zahamowania rozwoju wielu dolegliwości.

Astaksantyna reguluje aktywność wielu mediatorów zapalnych, w tym TNF-a (czynnik martwicy nowotworu alfa), NO (tlenek azotu), interleukiny, enzymów cyklooksygenazy-1 i cyklooksygenazy-2. Prowadzono badania porównujące działanie astaksantyny do popularnych środków farmakologicznych z grupy NLPZ (niesterydowe leki przeciwzapalne). Wykazały one, że astaksantyna działa wprawdzie wolniej, ale skuteczniej. O ile NLPZ wpływają na jeden lub dwa mediatory zapalne, to astaksantyna moduluje wiele z nich, a przy tym nie wywołuje żadnych skutków ubocznych.

Prewencja chorób układu sercowo-naczyniowego
Przeciwutleniające i przeciwzapalne właściwości astaksantyny są głównym mechanizmem jej kardioprotekcyjnego działania. Rozszerza się ono również na zdolność obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Badania prowadzone na gryzoniach udowodniły, że regularna suplementacja astaksantyną prowadzi do wyraźnego spadku poziomu trójglicerydów i niekorzystnej frakcji LDL a jednocześnie stymuluje wzrost poziomu adiponektyny (hormon warunkujący przemianę kwasów tłuszczowych i glukozy, wykazujący właściwości przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne).

Niektórzy naukowcy sugerują również pozytywny wpływ astaksantyny na reologię krwi i jej właściwości przeciwzakrzepowe, co również mogłoby czynić z astaksantny potencjalny środek prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego. 

Ochrona skóry 
Astaksantyna przynosi wiele korzyści dla zdrowia skóry. Zwalcza oksydacyjne uszkodzenia, które mogą prowadzić do pojawienia się przebarwień i zmarszczek, poprawia ukrwienie i reguluje zawartość wilgoci w skórze. Działa przeciwstarzeniowo, nadaje skórze odpowiedniej sprężystości i elastyczności, wygładza zmarszczki i redukuje widoczność pojawiających się z wiekiem plam starczych.

Astaksantyna chroni naskórek przed szkodliwym działaniem promieni UV. Absorbuje światło ultrafioletowe, może poprawić skuteczność środków przeciwsłonecznych. Stosowana miejscowo zmniejsza negatywne skutki oparzeń słonecznych.

Pozostałe właściwości prozdrowotne
Astaksantyna jest uważana za środek prewencyjny w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym (choroba Alzheimera, choroba Parkinsona). Sprawnie przekracza barierę krew-mózg, poprawia krążenie mózgowe, zabezpiecza komórki nerwowe przed stresem oksydacyjnym i szkodliwym działaniem wolnych rodników. Chroni mózg przed niektórymi formami uszkodzeń neurodegeneracyjnych.

Astaksantyna normalizuje stężenie histaminy w organizmie, dzięki czemu łagodzi objawy astmy  i działa jak naturalna substancja antyalergiczna.

Astaksantyna, podobnie jak inne karotenoidy, bardzo pozytywnie wpływa na wzrok. Chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej, zaćmą i ślepotą.

Astaksantyna działa na poziomie komórkowym i poprawia funkcjonowanie mitochondriów. Niektórzy wykorzystują tę substancję dla podniesienia poziomu energii, poprawy wydajności organizmu i ułatwienia regeneracji po wytężonej pracy.

Astaxanthin to suplement o bardzo szerokim spektrum właściwości terapeutycznych. Jest rekomendowany w ramach ogólnej profilaktyki zdrowotnej. Dzięki ogromnemu potencjałowi antyoksydacyjnemu stanowi doskonały element prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego i schorzeń indukowanych przewlekłym stanem zapalnym. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 60 kapsułek żelowychPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 60
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Astaksantyna (naturalny kompleks Astaksantyna, ekstrakt z alg Haematococcus Pluvialis) 4 mg*

Pozostałe składniki

Olej krokoszowy, żelatyna, woda oczyszczona, gliceryna, d-alfa-tokoferol, średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Life Extension
79,00 zł
(3)

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
Seeking Health
159,00 zł

Zestaw fosfolipidów. Wspiera mózg i funkcje kognitywne.

Kupuję
Now Foods
52,00 zł

Suplement diety zawierający chrom. Reguluje apetyt i wydzielanie insuliny, zmniejsza poziom cholesterolu.

Kupuję
Seeking Health
129,00 zł

Kompleks witamin i minerałów. Zawiera aktywne metylowane formy wit. B12 i folianu.

Kupuję
Quicksilver
249,00 zł

Fosfatydylocholina działa neuroprotekcyjnie, reguluje poziom cholesterolu, usprawnia działanie hormonów.

Kupuję
Olimp
19,00 zł

Preparat witaminowo-mineralny wzbogacony o ekstrakt z żeń-szenia amerykańskiego w postaci niewielkich kapsułek.

Kupuję

Astaksantyna

Informacja

Astaksantyna - uważana jest obecnie za najsilniejszy antyoksydant (według badań o wiele silniejszy od witaminy C, czy też beta-karotenu), mający także działanie oczyszczające dla organizmu. Substancja ta jest zatem niezwykle istotna w procesie usuwania nadmiaru wolnych rodników oraz detoksykacji.

Jako związek z grupy karotenoidów warunkuje proces prawidłowego widzenia, jednak nie jest ona zużywana jako budulec retinolu (pochodna witaminy A), a swoje funkcje może pełnić w całym organizmie, gdzie też jest transportowana. Dowiedziono, że astaksantyna pomaga hamować powstawanie zmian patologicznych w siatkówce oka, a więc wprowadzenie jej do diety może nawet spowodować poprawę wzroku.

Astaksantyna zmniejsza również ciśnienie tętnicze krwi, dzięki czemu maleje ryzyko wystąpienia zaburzeń w pracy układu krwionośnego. Dodatkowo, posiada działanie protekcyjne względem neuronów, co może w przyszłości mieć kolosalne znaczenie w chorobie Parkinsona, czy Alzheimera.

Karotenoid ten jest także przyjazny dla diabetyków, ponieważ dzięki właściwościom antyoksydacyjnym hamuje utlenianie cholesterolu LDL oraz sprawia, że komórki trzustki są bardziej wrażliwe na insulinę.

Ostatnio na blogu

Masło orzechowe zdrowe czy nie?

Masło orzechowe zdrowe czy nie?

Orzechy są bogatym odżywczo składnikiem naszej codziennej diety, w orzechach znajdziemy: nienasycone tłuszcze i inne związki bioaktywne: wysokiej, jakości...

czytaj więcej
Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 1 – coś o omega 3 i parę naukowych ciekawostek o krylu

Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 1 – coś o omega 3 i parę naukowych ciekawostek o krylu

Na przestrzeni ostatnich lat wiele uwagi poświęca się rybom, ich spożyciu i tłuszczom w nich zawartych. Zalecenia mówią o...

czytaj więcej
Funkcjonalna niedoczynność tarczycy

Funkcjonalna niedoczynność tarczycy

Tarczyca jest gruczołem, którego hormony w znacznej mierze determinują funkcje naszego organizmu, a symptomy jej niedoczynności będą mocno dawały się we...

czytaj więcej
Orzeszki ziemne – zdrowsze niż myślisz

Orzeszki ziemne – zdrowsze niż myślisz

Chociaż orzechy i nasiona przestały być już postrzegane jedynie przez pryzmat swojej wysokiej kaloryczności i dziś coraz...

czytaj więcej
Co gorsze – cukier czy syrop wysokofruktozowy? – część 1

Co gorsze – cukier czy syrop wysokofruktozowy? – część 1

Na temat wspomnianych w tytule „słodzideł” mówi się bardzo wiele. Często w ferworze walki dyskutantów padają różne określenia pod ich adresem...

czytaj więcej
Masło orzechowe, nie takie straszne jak je malują

Masło orzechowe, nie takie straszne jak je malują

Masło orzechowe jest zdecydowanie lubianą potrawą zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Chociaż smaczne, wiele...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027