Dane są przesyłane i analizowane
przez zewnętrzne serwisy dostawców.
Całość nie powinna trwać dłużej
niż 30 sekund.
Potwierdź lub zmień preferowany przez siebie kraj dostawy, język lub walutę. Jeśli zrobisz to w momencie zalogowania, preferencje te zostaną zapamiętane na Twoim MZKoncie. Możesz je zmienić w każdej chwili, klikając w strzałkę znajdującą się u góry strony.
Now Foods, L-Carnosine to suplement diety w skład którego wchodzi wysoka dawka karnozyny – organicznego związku powszechnie występującego w mięśniach i ośrodkowym układzie nerwowym ssaków.
Preparat jest rekomendowany w szczególności dla osób narażonych na intensywny wysiłek fizyczny. Karnozyna zapobiega odkładaniu się kwasu mlekowego w mięśniach, zwiększa ich siłę i wytrzymałość oraz przyspiesza proces regeneracji. Dzięki temu może przyczynić się do poprawy wyników sportowych. Jednocześnie jest to jeden z najskuteczniejszych produktów rodzaju „anti-aging”. Przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, antyoksydacyjne i kardioprotekcyjne właściwości karnozyny pozwalają na wykorzystanie suplementu również w celach terapii i profilaktyki wielu chorób.
Karnozyna to endogenny związek określany mianem dipeptydu, będący połączeniem dwóch aminokwasów: b-alaniny i histydyny. Naturalnie występuje we wszystkich tkankach organizmu człowieka, w największych stężeniach w mięśniach szkieletowych, mięśniu sercowym, skórze, żołądku, tkankach nerwowych i mózgu.
Karnozyna cechuje się wyjątkowo dużą aktywnością biologiczną, ma zdolność przekraczania bariery krew-mózg i jest istotnym składnikiem odżywczym o bardzo dużym potencjale prozdrowotnym. Oprócz niezwykle pozytywnego wpływu na wytrzymałość i kondycję organizmu stanowi potencjalny środek terapeutyczny licznych chorób indukowanych stresem oksydacyjnym i stresem karbonylowym.
Spowolnienie procesów starzenia
Zdaniem wielu naukowców karnozyna nie tylko spowalnia, ale nawet odwraca proces starzenia się organizmu. Przede wszystkim przedłuża odstęp między podziałami komórek, wydłużając tym samym ich życie.
Karnozyna hamuje liczne procesy (utlenianie, glikacja, skracanie telomerowych części DNA i sieciowanie białek), które są odpowiedzialne za starzenie się organizmu.
W licznych testach udowodniono, że stare komórki poddane działaniu karnozyny odzyskują młody wygląd i prawidłowe funkcje.
Korzyści dla sportowców
Po karnozynę chętnie sięgają sportowcy przed intensywnym treningiem. Pozwala ona na zwiększenie wydajności i wytrzymałości fizycznej, a dodatkowo opóźnia zmęczenie mięśni. Przyczynia się do wzrostu VO2max.
Kranozyna pomaga przywrócić prawidłowy bilans pH w komórkach mięśniowych, dzięki czemu niweluje zmęczenie i przyspiesza eliminację zakwasów. Może również poprawić kurczliwość mięśni poprzez wzmocnienie obrony przed szkodliwym wpływem reaktywnych form tlenu i azotów oraz innych związków odpowiedzialnych za utlenianie komórkowe.
Właściwości antyoksydacyjne
Karnozyna jest silnym przeciwutleniaczem. Usuwa z organizmu nadmiar wolnych rodników hydroksylowych, hamuje szkodliwe działanie tlenu singletowego, zapobiega procesowi peroksydacji lipidów. Jest skuteczna zarówno w odniesieniu do ROS (reaktywne formy tlenu), jak i RNS (reaktywne formy azotu).
Karnozyna chroni komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym, który stanowi podłoże wielu jednostek chorobowych. W licznych badaniach udowodniono, że karnozyna obniża poziom MDA (aldehyd dimalonowy) - głównego markera wykorzystywanego do oceny stresu oksydacyjnego.
Zapobieganie glikacji białek
Karnozyna spowalnia glikację białek i hamuje powstawanie końcowych produktów tego procesu (AGE). Glikacja białek jest niekorzystnym zjawiskiem, które determinuje starzenie się organizmu i upośledza właściwości kolagenu – podstawowego budulca w ciele. Proces ten zaostrza się przy podwyższonym poziomie glukozy we krwi i może przyspieszyć wystąpienie powikłań cukrzycy.
Glikacja polega na nieenzymatycznym formowaniu się ogniw krzyżowych między wolnymi grupami aminowymi białek a cukrami. Końcowym produktem tego procesu są kompleksy białkowo cukrowe, tzw. AGE. Karnozyna łączy się z ich strukturami i ułatwia ich rozkład.
Profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych
Przeciwutleniające, przeciwzapalne i antyglikacyjne właściwości karnozyny przynoszą wiele korzyści dla serca i układu krążenia. Ograniczają ryzyko rozwoju stanów chorobowych takich jak miażdżyca tętnic, choroba wieńcowa czy niedokrwienna choroba serca.
Wykazano, że karnozyna przyczynia się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL. Może również pomóc w hamowaniu reakcji w sympatycznym układzie nerwowym, które są odpowiedzialne za nadciśnienie tętnicze.
Karnoznyna pozytywnie wpływa na kondycję naczyń krwionośnych. Chroni śródbłonek wyściełający tętnice przed uszkodzeniami. Ogranicza negatywne oddziaływanie lipoprotein o niskiej gęstości na komórki śródbłonka i mięśni gładkich w wyniku którego dochodzi do powstania komórek piankowatych, mających istotny udział w patogenezie miażdżycy.
Prewencja cukrzycy
Karnozyna zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Podawana doustnie zmniejsza stężenie glukozy we krwi i poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Ponadto badania prowadzone na gryzoniach wykazały, że karnozyna zwiększa liczbę komórek trzustkowych odpowiedzialnych za wydzielanie insuliny.
Karnozyna zwalcza niebezpieczne skutki podwyższonego poziomu glukozy we krwi. Stosowana u diabetyków chroni przed groźnymi powikłaniami cukrzycy – nefropatią, neuropatią czy retionopatią.
Działanie neuroprotekcyjne
W toku badań udowodniono, że niskie poziomy karnozyny są skorelowane z niektórymi zaburzeniami neurologicznymi. Związek ten pełni rolę ochronną dla komórek mózgowych i może zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym (choroba Alzheimera, Parkinsona).
Karnozyna zapobiega procesom utleniania i glikacji, które przyczyniają się do sieciowania białek. Sieciowanie białek odgrywa istotną rolę w formowaniu płytek beta-amyloidowych mających istotny udział w patogenezie choroby Alzheimera.
Karnozyna chroni neurony przed uszkodzeniami powstającymi w wyniku stresu oksydacyjnego lub niedokrwienia oraz toksycznym wpływem niektórych substancji (np. glutaminianu). Dodatkowo wykazuje zdolność chelatowania jonów metali. Zachwianie równowagi między jonami poszczególnych metali (głównie cynku) również jest uznawane za czynnik powstawania neurologicznych.
Podsumowując, L-Carnosine to jeden z niewielu preparatów, który tak spektakularnie poprawia wytrzymałość fizyczną, a jednocześnie korzystnie wpływa na stan zdrowia. Stanowi potężne wsparcie nie tylko dla mięśni, ale również serca i mózgu. Chroni przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych, schorzeniami układu sercowo-naczyniowego i cukrzycą. Regularna suplementacja pozwala na zahamowanie procesów odpowiedzialnych za starzenie się organizmu i zniwelowanie ich negatywnych konsekwencji.
- Paczka u Ciebie nawet pojutrze
- Wysyłka zagraniczna już od 20,75 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł
+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)
+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)
Now Foods, L-Carnosine to suplement diety w skład którego wchodzi wysoka dawka karnozyny – organicznego związku powszechnie występującego w mięśniach i ośrodkowym układzie nerwowym ssaków.
Preparat jest rekomendowany w szczególności dla osób narażonych na intensywny wysiłek fizyczny. Karnozyna zapobiega odkładaniu się kwasu mlekowego w mięśniach, zwiększa ich siłę i wytrzymałość oraz przyspiesza proces regeneracji. Dzięki temu może przyczynić się do poprawy wyników sportowych. Jednocześnie jest to jeden z najskuteczniejszych produktów rodzaju „anti-aging”. Przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, antyoksydacyjne i kardioprotekcyjne właściwości karnozyny pozwalają na wykorzystanie suplementu również w celach terapii i profilaktyki wielu chorób.
Karnozyna to endogenny związek określany mianem dipeptydu, będący połączeniem dwóch aminokwasów: b-alaniny i histydyny. Naturalnie występuje we wszystkich tkankach organizmu człowieka, w największych stężeniach w mięśniach szkieletowych, mięśniu sercowym, skórze, żołądku, tkankach nerwowych i mózgu.
Karnozyna cechuje się wyjątkowo dużą aktywnością biologiczną, ma zdolność przekraczania bariery krew-mózg i jest istotnym składnikiem odżywczym o bardzo dużym potencjale prozdrowotnym. Oprócz niezwykle pozytywnego wpływu na wytrzymałość i kondycję organizmu stanowi potencjalny środek terapeutyczny licznych chorób indukowanych stresem oksydacyjnym i stresem karbonylowym.
Spowolnienie procesów starzenia
Zdaniem wielu naukowców karnozyna nie tylko spowalnia, ale nawet odwraca proces starzenia się organizmu. Przede wszystkim przedłuża odstęp między podziałami komórek, wydłużając tym samym ich życie.
Karnozyna hamuje liczne procesy (utlenianie, glikacja, skracanie telomerowych części DNA i sieciowanie białek), które są odpowiedzialne za starzenie się organizmu.
W licznych testach udowodniono, że stare komórki poddane działaniu karnozyny odzyskują młody wygląd i prawidłowe funkcje.
Korzyści dla sportowców
Po karnozynę chętnie sięgają sportowcy przed intensywnym treningiem. Pozwala ona na zwiększenie wydajności i wytrzymałości fizycznej, a dodatkowo opóźnia zmęczenie mięśni. Przyczynia się do wzrostu VO2max.
Kranozyna pomaga przywrócić prawidłowy bilans pH w komórkach mięśniowych, dzięki czemu niweluje zmęczenie i przyspiesza eliminację zakwasów. Może również poprawić kurczliwość mięśni poprzez wzmocnienie obrony przed szkodliwym wpływem reaktywnych form tlenu i azotów oraz innych związków odpowiedzialnych za utlenianie komórkowe.
Właściwości antyoksydacyjne
Karnozyna jest silnym przeciwutleniaczem. Usuwa z organizmu nadmiar wolnych rodników hydroksylowych, hamuje szkodliwe działanie tlenu singletowego, zapobiega procesowi peroksydacji lipidów. Jest skuteczna zarówno w odniesieniu do ROS (reaktywne formy tlenu), jak i RNS (reaktywne formy azotu).
Karnozyna chroni komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym, który stanowi podłoże wielu jednostek chorobowych. W licznych badaniach udowodniono, że karnozyna obniża poziom MDA (aldehyd dimalonowy) - głównego markera wykorzystywanego do oceny stresu oksydacyjnego.
Zapobieganie glikacji białek
Karnozyna spowalnia glikację białek i hamuje powstawanie końcowych produktów tego procesu (AGE). Glikacja białek jest niekorzystnym zjawiskiem, które determinuje starzenie się organizmu i upośledza właściwości kolagenu – podstawowego budulca w ciele. Proces ten zaostrza się przy podwyższonym poziomie glukozy we krwi i może przyspieszyć wystąpienie powikłań cukrzycy.
Glikacja polega na nieenzymatycznym formowaniu się ogniw krzyżowych między wolnymi grupami aminowymi białek a cukrami. Końcowym produktem tego procesu są kompleksy białkowo cukrowe, tzw. AGE. Karnozyna łączy się z ich strukturami i ułatwia ich rozkład.
Profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych
Przeciwutleniające, przeciwzapalne i antyglikacyjne właściwości karnozyny przynoszą wiele korzyści dla serca i układu krążenia. Ograniczają ryzyko rozwoju stanów chorobowych takich jak miażdżyca tętnic, choroba wieńcowa czy niedokrwienna choroba serca.
Wykazano, że karnozyna przyczynia się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL. Może również pomóc w hamowaniu reakcji w sympatycznym układzie nerwowym, które są odpowiedzialne za nadciśnienie tętnicze.
Karnoznyna pozytywnie wpływa na kondycję naczyń krwionośnych. Chroni śródbłonek wyściełający tętnice przed uszkodzeniami. Ogranicza negatywne oddziaływanie lipoprotein o niskiej gęstości na komórki śródbłonka i mięśni gładkich w wyniku którego dochodzi do powstania komórek piankowatych, mających istotny udział w patogenezie miażdżycy.
Prewencja cukrzycy
Karnozyna zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Podawana doustnie zmniejsza stężenie glukozy we krwi i poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Ponadto badania prowadzone na gryzoniach wykazały, że karnozyna zwiększa liczbę komórek trzustkowych odpowiedzialnych za wydzielanie insuliny.
Karnozyna zwalcza niebezpieczne skutki podwyższonego poziomu glukozy we krwi. Stosowana u diabetyków chroni przed groźnymi powikłaniami cukrzycy – nefropatią, neuropatią czy retionopatią.
Działanie neuroprotekcyjne
W toku badań udowodniono, że niskie poziomy karnozyny są skorelowane z niektórymi zaburzeniami neurologicznymi. Związek ten pełni rolę ochronną dla komórek mózgowych i może zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym (choroba Alzheimera, Parkinsona).
Karnozyna zapobiega procesom utleniania i glikacji, które przyczyniają się do sieciowania białek. Sieciowanie białek odgrywa istotną rolę w formowaniu płytek beta-amyloidowych mających istotny udział w patogenezie choroby Alzheimera.
Karnozyna chroni neurony przed uszkodzeniami powstającymi w wyniku stresu oksydacyjnego lub niedokrwienia oraz toksycznym wpływem niektórych substancji (np. glutaminianu). Dodatkowo wykazuje zdolność chelatowania jonów metali. Zachwianie równowagi między jonami poszczególnych metali (głównie cynku) również jest uznawane za czynnik powstawania neurologicznych.
Podsumowując, L-Carnosine to jeden z niewielu preparatów, który tak spektakularnie poprawia wytrzymałość fizyczną, a jednocześnie korzystnie wpływa na stan zdrowia. Stanowi potężne wsparcie nie tylko dla mięśni, ale również serca i mózgu. Chroni przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych, schorzeniami układu sercowo-naczyniowego i cukrzycą. Regularna suplementacja pozwala na zahamowanie procesów odpowiedzialnych za starzenie się organizmu i zniwelowanie ich negatywnych konsekwencji.
Dawkowanie karnozyny nie jest ustandaryzowane. Karnozyna ulega szybkiej degeneracji spowodowanej działaniem w ustroju enzymu karnozynazy. Przyjmuje się, że dawki rzędu 1000 mg na dobę są w stanie przezwyciężyć wpływ karnozynazy, pozostawiając w organizmie wystarczającą dla celów terapeutycznych ilość karnozyny.
Zalecaną dawkę 1000 mg należy podzielić dwie części (po 500 mg), jedną przyjąć rano, a drugą po południu. Karnozyna rozpuszcza się w wodzie, ale dla lepszej absorpcji warto zażywać ją w czasie posiłku.
Karnozyna jest uznawana za bardzo bezpieczną, nietoksyczną i dobrze tolerowaną substancję. U niektórych daje efekty lekko stymulujące, dlatego nie zaleca się stosowania późnym wieczorem, aby nie zakłócać naturalnego rytmu snu.
Now Foods to firma z wieloletnim doświadczeniem w branży, która oferuje szeroki wybór odżywek i suplementów diety. Marka znana jest między innymi z wysokiej jakości preparatów przeznaczonych do pielęgnacji włosów i paznokci oraz suplementów wpływających korzystnie na układ odpornościowy. W ofercie dostępne są również preparaty o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwbakteryjnym, zmniejszającym apetyt, wspomagającym redukcję tkanki tłuszczowej i poprawiającym trawienie. Wszystkie produkty wykonane są na bazie naturalnych składników.
w 1 kapsułce | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Karnozyna | 500 mg | - |
Hypromeloza, kwas stearynowy, stearynian magnezu
Kwas DHA pozyskiwany z alg morskich Schizochytrium sp. Produkt całkowicie wolny od toksyn i metali ciężkich.
KupujęZaawansowana formuła wspierająca wytrzymałość kości i stawów. Przyspiesza regenerację tkanek.
KupujęSuplement diety przeznaczony dla osób starszych. Zawiera witaminy i dobrze przyswajalne składniki mineralne.
KupujęMSM to źródło organicznej siarki, wspiera zdrowie stawów, zwiększa potencjał antyoksydacyjny i przeciwzapalny.
KupujęZaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.
KupujęSerrapeptaza o wysokiej aktywności. Pomaga rozpuszczać skrzepy i reguluje produkcję śluzu.
KupujęKarnozyna (synonimy: l-carnosine, beta-alanylo-L-histidine) jest dipeptydem zawierającym aminokwasy (beta-alaninę i l-histydynę) zlokalizowane w tkance mięśniowej i nerwowej. Jest silnym przeciwutleniaczem o właściwościach chelatujących i buforujących. Zapobiega rozwojowi chorób układu nerwowego związanych z procesem starzenia się, stosowana w profilaktyce chorób nowotworowych, hamując procesy glikolizacji i karbonylacji. Utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w tkance mięśniowej przyczyniając się do zwiększenia zdolności wysiłkowych. Posiada wpływ na gospodarkę azotową. W suplementacji sportowej w czystej postaci wykorzystywana rzadko, częściej spotyka się preparaty zawierające jej prekursory – beta alaninę i l-histydynę, dostępne na www.muscle-zone.pl
Brak norm jednostkowego spożycia. Dawkowanie przyjmowane zwyczajowo w suplementacji
Śniadanie – 7 najlepszych produktów na pierwszy posiłek!
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Okazuje się jednak, że czasami lepiej jest go nie zjeść. Kiedy? Wtedy kiedy mamy do wyboru wyjątkowo ominąć ten...
Przełom w zakresie terapii zastępczej w cukrzycy typu 1
Cukrzyca typu 1 jest przewlekłą chorobą, w której trzustka wytwarza niewiele lub nie wytwarza wcale insuliny w wyniku działania układu odpornościowego na...
Czy naturalna substancja zawarta w spirulinie może obniżyć wysokie ciśnienie krwi?
Włoscy naukowcy przetestowali różne związki występujące w spirulinie, aby dowiedzieć się, czy którakolwiek z tych substancji może obniżyć wysokie...
Dlaczego cukier nie uzależnia?
Jednym z najbardziej zakorzenionych twierdzeń w zakresie żywienia jest przekonanie o wszechobecnym uzależnieniu od cukru. Zgodnie ze wspomnianym...
Depresja – cicha morderczyni
Jedną z chorób XXI wieku, która zbiera swoje żniwo jest depresja. Według raportu WHO depresja jest główną przyczyną samobójstw, których liczba wynosi...
Czy Horny Goat Weed pomaga na zaburzenia erekcji?
Zaburzenia erekcji (Erectile dysfunction (ED) )definiuje się jako niezdolność do uzyskania i utrzymania erekcji wystarczająco mocnej, aby odbyć stosunek...